Door onze pedagogiekredactie| Samantha van Duuren, pedagoog
Bij het aanschaffen van speelgoed is het erg belangrijk dat het speelgoed veilig is. Helaas is veilig speelgoed niet zo goedkoop. Het voordeel daarvan is dat het wel langer meegaat dan speelgoed met goedkope materialen. Veel goedkope webwinkels uit Azië kun je beter vermijden. De douane neemt jaarlijks 1 miljoen stuks aan onveilig/illegaal speelgoed in beslag. Er zitten vele risico’s aan onveilig speelgoed zoals: gevaar op verstikken, verwondingen, het inslikken van chemische stoffen. Dit wil je uiteraard vermijden voor je kind. Maar hoe herken je onveilig speelgoed? En waar kun je wel veilig speelgoed kopen?
Onveilig speelgoed, hoe herken je het?
- Speelgoed met scherpe randjes en puntjes, deze kunnen verwondingen veroorzaken.
- Speelgoed met kleine losse deeltjes die losraken, deze kunnen verstikkingen veroorzaken. Kijk ook of het speelgoed geschikt is voor de leeftijd van het kind en of je kind nog veel in zijn of haar mond stopt.
- Speelgoed met licht ontvlambaar materiaal, deze kunnen brandwonden veroorzaken.
- Speelgoed met chemische stoffen, via de mond kunnen deze in het lichaam komen. Let vooral op ‘weekmakers’. Dit is een veelvoorkomende chemische stof in speelgoed. Deze stof maakt het speelgoed zacht en buigzaam. De NWVA controleert speelgoed en andere materialen zoals sportartikelen bijvoorbeeld of deze voldoen aan de wettelijke eisen.
- Speelgoed met splinters in het hout, deze kunnen verwondingen veroorzaken. Let bijvoorbeeld op in een speeltuin of het houten speelhuisje goed onderhouden is.
- Speelgoed dat onhygiënisch is, deze kunnen ziektes veroorzaken.
Wat is veilig speelgoed? Zo herken je het:
- De eisen voor veilig speelgoed zijn binnen de Europese Unie vastgesteld in de Europese Richtlijn Speelgoed (2009/48/EC). Het doel van deze richtlijnen is dat het speelgoed de gezondheid van een kind niet kan schaden. ‘
- Veilig speelgoed is in Europa voorzien van de CE-markering. Dit merk duidt aan dat het product de keuring van de Europese wetgeving met succes heeft doorstaan.
- Een product met batterijen erin dient zo bevestigd te zijn dat deze met een schroevendraaier opengemaakt moet worden. Batterijen kunnen gaan lekken en hierdoor kunnen chemische stoffen vrijkomen. Het is dus belangrijk dat een kind niet zelf bij de batterijen kan komen.
- Op de verpakking van het speelgoed dient moet worden aangegeven voor welke leeftijd het product geschikt is. Houdt deze richtlijnen ook aan.
- Gerenommeerde merken als: Lego, Barbie, Fisher-Price, Baby Born zijn wel veilig en gaan ook lang mee. Het is duurzaam speelgoed van goede kwaliteit.
- Ieder jaar is er speelgoed dat verkozen wordt tot ‘Speelgoed van het jaar’. Dit speelgoed is ook veilig en duurzaam.
- Kijk voor meer tips en informatie eens op de site van: www.consumentenbond.nl
Succes!
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:
- Bekijk het Speelgoed van het Jaar en verras je kind!
- Ontdek het meest populaire speelgoed voor jouw kind
- Kies voor duurzaamheid met het beste duurzame speelgoed
- Blijf up-to-date met het nieuwste speelgoed op de markt
- Vind het beste speelgoed van alle tijden voor tijdloos plezier
Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om ouders te ondersteunen en te informeren.