Inhoud van deze pagina:

Het beste longboard: optimale stabiliteit tijdens het skaten

Geen gewoon “Short” skateboard, maar een longboard – dat is waar het in dit blog allemaal om draait. Het fraaie van een longboard is dat je hiermee optimale stabiliteit hebt tijdens het skaten. Longboarden is niet alleen ideaal voor in het skatepark, maar ook voor op straat. Je kunt er namelijk relatief eenvoudig langere afstanden op afleggen. Is dat niet precies wat we willen – uitgebreid en ontspannen skaten? In dit artikel leer je alles over het longboard en meer.

Onze zoektocht naar het ideale longboard: links, rechts, boven, onder en van hot naar her

Het verbaasde ons in eerste instantie best wel, maar er zijn veel verschillende longboards op de markt. Dan hebben we het niet alleen over merken, maar ook verschillende modellen. Elk van die modellen heeft ook weer een eigen naam die past bij een eigen rijstijl. Van persoon tot persoon zal het verschillen welke stijl longboard het fijnste rijdt. Dan moet je ook nog kijken naar de kwaliteit van het bord zelf. Kortom: er is genoeg om te bespreken in dit artikel.

Onze nummer één keuze longboard: dit is op dit moment het beste longboard op de markt

Om maar gelijk op het longboard de antwoordensectie in te racen: het Streetbird Longboard Drop Through, gemaakt van esdoornhout, is volgens ons het allerbeste longboard dat online te vinden is. Dit is een longboard van 100 cm lang in een wit met grijs design. Het longboard stelt je in staat als ‘landrot’ een surfervaring te beleven. Dit longboard biedt de ideale balans voor elke beginnende longboarder. Ook een meer ervaren rijder zal er prima meer overweg kunnen.

De beste budgetoptie longboard: je vindt hem hier

Ken jij het Hudora Longboard – B al? Dit is een ovaalvormig longboard met kenmerkende Hawaii palmprint. Het is een longboard van 102 centimeter lang, goed betaalbaar en het best geschikt voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. Je zou dit longboard kunnen zien als een ultiem instapmodel voor de jonge longboarder. Dankzij het gebalanceerde model zul je veel minder snel vallen dan wanneer je met een ‘gewoon’ skateboard besluit de hort op te gaan.

Snel overzicht: Dit longboards raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 longboardStreetbird Longboard: We zijn zeer tevreden met deze longboard. Het is super soepel, stabiel en zorgt voor een geweldige rit!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste budgetoptie longboardHudora Longboard: We waren aangenaam verrast door de kwaliteit en prestaties van deze longboard. Het is de perfecte keuze voor beginners.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Favoriete model en designTempish Fish Longboard: We zijn gek op het unieke en opvallende design van de Tempish Fish longboard, en het rijdt net zo goed als dat het eruit ziet!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Wat maakt ons geschikte reviewers van longboards?

Om eerlijk te zijn, is longboarden best een grote hobby van ons. Met een longboard over straat gaan, is niet alleen iets voor kinderen, maar ook voor volwassenen die zich op alternatieve en uitdagende wijze willen verplaatsen. Het longboard is natuurlijk ideaal op rustige fietspaden in de natuur of bij de duinen. Je komt even helemaal tot rust en bent toch actief bezig. Door de jaren heen hebben wij verschillende longboards in de praktijk uitgetest.

Verschillende soorten longboards

Er zijn nogal wat subcategorieën longboards. Deze subcategorieën worden bepaald door de vorm. Zo heb je…

 • Pintail longboards hebben de vorm van een uitgerekte druppel. De achterzijde is meer spits dan de voorzijde. Omdat het zwaartepunt wat hoger ligt, heb je vrij veel controle en is het relatief makkelijk om te sturen. Pintail longboards worden met name gebruikt bij cruisen en bij slalommen. Ook kun je ermee carven: swingend rijden.

 • Kicktail longboards hebben een relatief brede achterkant. De voorkant lijkt veel op die op de Pintail longboards. Kicktail longboards hebben de vorm van een dikke patroonhuls. Bij deze vorm van longboard kun je veel druk zijde op de achterkant om de bovenkant omhoog te krijgen. Hiermee kun je goed freeriden en op stoepranden springen.

 • Drop-down longboards hebben een gebogen bord. In het midden (waar je voeten zijn) is het bord wat lager. Het drop down longboard is super stabiel en uitermate geschikt voor lange afstanden longboarden en longboarden door de stad op hogere snelheid.

 • Drop-through longboards lijken sterk op drop down longboards, al zijn ze een stuk smaller. Het bord ligt dicht op de grond. Ook hiermee haal je gemakkelijk een hoge snelheid.

 • Double-dropped longboards zijn erg breed. In feite zijn ze de “love baby’s” van het drop-through en het drop-down longboard. Deze longboards zijn geschikt voor snel longboarden, voor freeriden. Van een viaduct naar beneden? Ideaal met een double dropped.

 • Double-kick longboards zijn volledig symmetrisch en lijken qua vorm het meest op “standaard” skateboards. Je kunt zowel aan de voor- als de achterkant van de grond komen en aan beide kanten over een obstakel als een stoeprand heenkomen. Double kick longboards zijn om die reden erg geschikt voor freestylen, onder meer met trucs.

 • Top-mount downhill longboards zijn breed en hebben veel grip. Je gebruikt ze met name voor freeriden en voor heuvelafwaarts (In Nederland zijn er helaas niet veel heuvels).

 • Mini-cruisers hebben een klein formaat. Ze zijn rond de 22-36 inch lang. Ze zijn erg compact en dus wendbaar. Ook neem je ze gemakkelijk mee in de bus of trein.

 • Pool boards stellen je ook in staat de voorkant en de achterkant van de grond te ‘wippen’. Ze lijken sterk op de “old-school” boards die je in de jaren ’70 zag, die vooral gebruikt werden in lege zwembaden. Je kunt er mee cruisen en trucs mee uitvoeren.

Waarom je altijd kritisch blijft op het aanbod longboards

Het mag duidelijk zijn dat het aanbod longboards erg groot is: er zijn heel veel verschillende soorten. Ben je nieuw in het longboarden? Dan heb je een bord nodig met veel stabiliteit.

 • De gemiddelde maat van een longboard ligt tussen de 36-44 inch (dit komt neer op tussen 91-112 cm). Ze zijn zo’n 9-11 inch (23-28 centimeter) breed. Mini-cruisers zijn een stuk kleiner

 • Hoe het bord is vormgegeven draagt niets bij aan hoe je erop rijdt, maar als het een mooie opdruk heeft, is dat natuurlijk mooi meegenomen

 • De meest stabiele longboards voor de beginner zijn drop-through, drop-down en double-drop boards

 • Vanwege de grote oppervlakte van het deck zijn ook de pintail en kicktail geschikt voor de beginner.


Wat beloven longboard producenten meestal? Is dit betrouwbare koek?

De producenten van longboards zullen je het één en ander beloven: zo zullen ze het altijd doen lijken alsof hun longboard het beste is. Je zult onbekommerd kunnen rijden en snel met het bord uit de voeten kunnen. Hoe comfortabel het bord echt is, moet natuurlijk in de praktijk blijken. Daarnaast moet je goed letten op de duurzaamheid van het materiaal: hoe zijn de wielen bijvoorbeeld vastgezet? Zitten er zwakke punten in het ontwerp? Wat kan er kapot?

Waar moet je op letten bij aanschaf longboard?

Longboarden is best een uitdaging voor degenen die er net beginnen. Als je het eenmaal een beetje onder de knie hebt, is het natuurlijk hartstikke leuk en kun je je ook aan trucjes gaan wagen.

 • De meest gebruikte longboard stijl (in ieder geval in Nederland) is “cruisen”, oftewel: langere afstanden rijden. Cruiser longboarden hebben vaak het hoogste gebruiksgemak
 • Let goed op de kwaliteit van de “trucks”: deze zijn de verbindingsstukken tussen het bord en de wielen. Je hebt “standaard kingpin” en “reverse kingpin” trucks. Ten opzichte van skateboards zijn de trucks van longboards een stuk wijder – de wieltjes staan verder van elkaar af. Zorg ervoor dat de truckbreedte overeenkomt met de deckbreedte. Cruisers beschikken meestal over standaard kingpins die naar binnen wijzen.
 • De wieltjes: kies voor duurzame wieltjes, die stevig zijn, veel grip hebben en soepel draaien. De wielen van longboards zitten gemiddeld tussen de 60 en 100 millimeter. Hoe kleiner de wielen, hoe makkelijker “sliden” is. Grote wielen zijn goed voor hoge snelheden.
 • Geen enkel longboard is 100% veilig, dus bescherm jezelf met helm en beschermers.
 • Kijk naar de prijs
 • Kijk ook naar klantreviews: gebruikers van het longboard kunnen je het beste vertellen wat er precies aan deugt en wat niet.

Onze onderzoeksdata zo hebben wij onderzoek gedaan naar longboards

Onze criteria zijn simpel. Wij kijken naar:

 • De prijs
 • De kwaliteit
 • Het ontwerp
 • De extra’s (zoals garantie)
 • En natuurlijk reviews van klanten.

De top 10: deze raden we het meest aan

Laten we naar de resultaten van het onderzoek kijken:

Longboard 1: Het Streetbird Longboard Drop Through van esdoorn hout is onze beste algemene keuze longboard

Het eerste longboard in deze lijst, de Streetbird Drop-Through is al genoemd. Dit heeft hij te bieden:

 • Dit longboard is zowel voor beginners als gevorderden geschikt

 • Hij heeft een laag zwaartepunt en veel stabiliteit

 • Hij is tot liefst 150 kilogram belastbaar

 • De Abec-11 Bearings garanderen soepele roterende wielen (hoge snelheden halen kan makkelijk)

 • Het deck heeft een hoge grip, ook bij nat weer

 • De trucks van aluminium zijn extra lichtgewicht

 • Je krijgt garantie op het longboard en kunt hem retourneren.

Longboard 2: het Hudora Longboard 102 centimeter is de beste budgetkeuze

Het Hudora Longboard is, zoals gezegd, zeer scherp geprijsd – het beste budget longboard met een fraaie Hawaii-print. Nieuw in de longboard wereld? Dan is de Hudora 102 cm iets voor jou.

Longboard 3: het SWASS Longboard Red/White/Blue heeft de kleuren van de Nederlandse vlag

Het derde Longboard in de lijst is de SWASS. Dit longboard stelt je in staat heerlijk te cruisen en uitstekende stabiliteit te bewaren. SWASS heeft verschillende longboards van zeer hoge kwaliteit.

 • Het maximaal belastbare gewicht is 100 kilogram

 • De trucks zijn van hoogwaardig aluminium

 • De toplaag is voorzien van stevige griptape

 • De sturing is uitstekend, ook bij hogere snelheden.

Longboard 4: de Streetbird Longboard Drop Through van Bamboe heeft het fraaiste ontwerp

Het vierde Longboard in de lijst is ook van Streetbird. Dit longboard heeft een deck van 100 cm (middelgroot). Het is gemaakt bamboe (1-laag) en esdoornhout (6-lagen). Hij biedt het volgende:

 • Maximale belasting van 1250 kilogram

 • Een duurzaam, stevig ontwerp

 • Soepele wieldraaien

 • Hoogwaardige griptape, ook wanneer het nat is

 • De wielen zijn gladzacht en vangen deuken in het wegdek beter op

 • Krijg garantie en de mogelijkheid het longboard te retourneren.

Longboard 5: het Streetbird Longboard Cruiser van esdoornhout daarentegen heeft het snelste ontwerp

Het Cruiser model Longboard van Streetbird is erg snel en ideaal voor langere afstanden cruisen.

 • Voorzien van trucks die liefst 18 cm in lang zijn en gemaakt van hoogwaardig aluminium

 • Ideaal voor springen en andere trucjes

 • Hoogwaardige griptape, ideaal in de regen

 • Gladzachte wielen verbeteren de vering en wegligging

 • Duurzaam ontwerp dat (mits verantwoordelijk gebruikt) jarenlang meegaat

 • Retourneren kan gratis.

Longboard 6: Tempish Fish Longboard van 32.5 inch is een ideaal longboard voor de beginner

Het 32.5 longboard van Tempish Fish is geschikt voor elke beginnende longboarden, onder meer voor cruisen. De naam “Tempish Fish” verwijst naar de vis die op de onderzijde is afgebeeld.

 • Gemaakt van liefst 8 lagen Russisch esdoornhout

 • De vorm is die van de Rocker concave

 • Voorzien van luxe grip tape

 • Wielen voorzien van zandafwerking

 • De lagers zijn gemaakt van chroom

 • Het board heeft een prima wegligging.

Longboard 7: het Apollo Twin Tip DT longboard Makira heeft een futuristisch neon ontwerp

De Apollo Twin Tip DT springt in ieder geval vanwege zijn design in het oog. Deze is fraai futuristisch met neon-ontwerp. Het board is ontwikkeld in samenwerking met ervaren boarders.

 • Geschikt voor beginner en ervaren board bestuurder

 • Het houten de bestaat uit meerdere stevige lagen

 • Maximaal belastbaar gewicht: 100 kilogram

 • Benodigd gereedschap inbegrepen.

Longboard 8: het Capture Outdoor Freeride Longboard 41 is ideaal voor het maken van ruime bochten

Het Freeride Longboard 41 van Capture Outdoor is gemaakt van esdoornhout en ideaal voor de ruime bochten. Het Canadese esdoornhout is in maar liefst 8 lagen fijn geperst. Dit krijg je nog meer:

 • Hoge mate van rijstabiliteit

 • Een behendig en duurzaam longboard

 • Dankzij het lage zwaartepunt van de “Drop” shape blijf je ook op hogere snelheden stabiel

 • De kogellagers zijn van hoogwaardig ABEC-7 Carbon staal

 • Maximaal te beladen gewicht: 130 kilogram.

Longboard 9: het Move Longboard Long Rider 99cm heeft een fraai slank model

Het Longboard Long Rider van Move is slank qua postuur (aan de lijn geweest?), met een fraai, minimalistisch design. De kwaliteit is stevig. Het is een prima bord voor beginners én experts.

 • Het slanke model zorgt voor optimale bewegingsvrijheid

 • Robuuste wieltjes voor verhoogde grip op de weg

 • Ideaal cruise-board

 • Maximaal 100 kg te belasten gewicht.

Longboard 10: het Apollo Twin Tip DT Glasvezel Longboard met opdruk “Weird” is lang zo weird niet als het mooi is

Apollo ontwikkelt longboards in samenwerking met ervaren longboarders. Zo is het merk in staat precies in te spelen op de wensen van de longboarder en wordt onder meer gezorgd voor:

 • Een stevig deck bestaande uit 5 lagen (3 bamboelagen en 2 glasvezellaag)

 • Het lage zwaartepunt zorgt voor optimale wegligging

 • Fraai ontwerp

 • Voorzien van griptape.

Het Nijdam Longboard 39’’ Pintail Street Waves is het beste longboard uit de test volgens 10Toptest.nl

Het Pintail Street Waves longboard van Nijdam is door 10toptest uitgeroepen tot beste longboard. Het is ook verkrijgbaar op Bol.com. Het deck bestaat uit liefst 9 lagen Chinees esdoornhout. De griptape is duurzaam en de trucks zijn van hoogwaardig aluminium. Het smalle ontwerp maakt cruisen door de straten heel eenvoudig. Voorzien van 78A PUC wielen.

Dit is jouw longboard vervolgstap

In dit blog hebben we onze kennis op het gebied van het longboard met je gedeeld. Ook hebben we onze top 10 longboards met je gedeeld. Het is nu aan jou een weloverwogen keuze te maken. Welk longboard past het best bij jou? Let goed op klantreviews bij de aanschaf.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Gebruikte bronnen in ons longboard onderzoek

Voor het schrijven van dit artikel over de beste longboards hebben we de volgende bronnen geraadpleegd:

Succes!