Wat is de beste route in de Efteling? Het is zo knap wat de Efteling voor ons creëert! In dit artikel vind je handige tips en de handigste looproute voor een optimaal dagje Efteling. Zo kun je bijvoorbeeld een ideale looproute vinden om jouw bezoek aan de Efteling zo magisch mogelijk te maken.

Wat is de beste route in de Efteling? Handige looproute Efteling!

Deze looproute heeft de intentie om je dagje Efteling zo compleet mogelijk te maken, waarbij je al het moois kunt zien. Deze looproute houdt dus geen rekening met wachttijden, maar met de optimale beleving. Deze lijst gaat ervan uit dat je de Efteling op een rustige dag bezoekt of dat je meerdere dagen achter elkaar in de Efteling verblijft. Dus: laten we naar de beste looproute gaan kijken.

 1. Je eerste magische moment ervaar je op de Parkeerpromenade: een dagje Efteling begint eigenlijk al op de parkeerplaats. Hoe imposant is dat 43 meter hoge rieten(!) entreegebouw (Het huis van de vijf zintuigen)! Het is zo’n genot om ernaartoe te mogen wandelen!
 2. De eerstvolgende eyecatcher is het theater: dit is direct een heel handige tip! Het Efteling Theater heeft een garderobe die soms ook voor parkbezoekers toegankelijk is. Perfect om hier je spullen achter te laten die je niet nodig hebt. Daarnaast geniet je op deze manier direct van een van de meest sprookjesachtige theatergebouwen en gevelrijen van Nederland.
 3. Uitzicht Fata Morgana. Je krijgt op deze plek letterlijk het gevoel van een Fata Morgana, terwijl je over het water kijkt: zie je daar nou echt een complete Arabische stad?
 4. Op naar de parkentree… via het Efteling Grand Hotel! Je loopt vanaf 2024 dóór het Efteling Grand Hotel heen om het park te kunnen betreden. De passage waar je doorheen loopt, belooft heel sfeervol te worden. Dit moet voor een knusse en sfeervolle entree zorgen voor het daadwerkelijke park.
 5. Dan betreed je daadwerkelijk het park zelf. Een essentieel onderdeel van het begin van je dagje Efteling is De Pardoes Promenade… Laat me uitleggen waarom dat zo is. Nadat je een tijdje hebt gewacht, gaan dan eindelijk de poorten open. Je kunt dan drie richtingen op, maar er is maar één goede richting: rechtdoor. De reden hiervoor is vooral omdat je op deze manier bij de oorspronkelijke ingang van het Sprookjesbos uit kunt komen. Je loopt hiervoor een halve kilometer langs karpervijvers, tuintjes, waterpartijen en heel veel groen. Je krijgt daarnaast direct een indruk van de grootsheid van het park: je komt gedurende 500 meter geen enkele attractie tegen. Heerlijk mysterieus! Op een gegeven moment hoor je wel wat gegil en het gebulder vanuit de achtbaan Max & Moritz opkomen, wat bijdraagt aan je anticipatie voor de dag. Ga als je de parkgrenzen betreedt dus zeker rechtdoor: de Pardoes Promenade!
 6. Aan het einde van de Pardoes Promenade zie je het nieuwe kasteel: Symbolica. We gaan er nog niet in, want een dagje Efteling begint met…
 7. Het Sprookjesbos: Als je aan het einde van de Pardoes Promenade naar links loopt – met een boogje om Polles Keuken – vind je de originele ingang van het Sprookejsbos. Hierdoor kun je de volledige sprookjesbosroute volgen. Dat was niet mogelijk geweest als je bij de ingang van het park direct al naar links ging. En wat is er nou mooier dan te beginnen met dat mysterieuze kasteel van Doornroosje, verschuild achter al dat groen? En daarna het kabouterdorp? Die had je gemist als je de ‘snelle ingang’ naar het Sprookjesbos had genomen.
 8. Als je het sprookjesbos weer uitloopt, kun je een souvenir halen bij de Marskramer. Vervolgens zie je het Carrouselpaleis rechts voor je: begin met de Diorama en maak daarna een ritje in de stoomcarrousel.
 9. Tijd om te eten op het Anton Pieck Plein. Dit is een van de meest sfeervolle pleinen van heel Nederland, met veel groen, sprookjesachtige huisjes en nostalgische draaimolens.
 10. Maak een wandeling door het Lavenland.
 11. Loop naar het plein met Villa Volta, Raveleijn en Droomvlucht en geniet van deze attracties.
 12. Neem de stoomtrein naar het Ruigrijk.
 13. Zodra je de trein uitstapt, sta je versteld van het échte sprookjesachtige station. Druk ook eens op het belletje in het kofferhuisje in de gang, om de Zoetroop te activeren. Wanneer je uit het stationsgebouw stapt, kun je het schipschommel en de oude Tuffers uitproberen.
 14. Door naar de achtbanen: Python, Joris en de Draak en De Vliegende Hollander
 15. Loop door naar Baron 1898: een schitterende achtbaan.
 16. Je bent vlakbij de nieuwste darkride: Symbolica. Die kun je nu gaan ontdekken.
 17. Neem de Gondoletta en Pagode terwijl je dieper het Reizenrijk inloopt.
 18. Loop naar het Sindbad-gebied en doe daar alle attracties. Dit is ook een goede plek om gezond te eten bij Kashba.
 19. Kies het rustige pad richting de nostalgische traptreintjes.
 20. Bezoek een van de meest rustige plekken in het park: loop via een speciale brug naar een eiland op het grote meer in het midden van het park. Vervolgens kun je een klein offroad-pad nemen waardoor je bij Stonehenge uitkomt: oude stenen op de grond en een mooi uitzicht over het water.
 21. Loop het eiland aan de andere kant weer af. Je kunt nu naar het Piranaplein lopen. Je bent nu in Anderrijk. Doe hier lekker alle attracties, natuurlijk inclusief de nieuwe attractie van 2024: Danse Macabre. Maar ook Pirana, Max&Moritz, Fata Morgana en Fabula.
 22. Je bent nu al dichtbij de uitgang. Sluit je dag hier af met Aquanura.

Eten in de Efteling? Je mag zelf eten meenemen!

efteling tips en route

We mogen in Nederland zó van geluk spreken dat we ons eigen eten mogen meenemen. Vergelijk dat maar eens met de Six Flags parken in Amerika, waar je alles weg moet gooien bij de entree. Gebruik de grasveldjes, bankjes, de Gondoletta en de stoomtrein als momenten om je meegebrachte eten op te eten.

Bereid je kinderen voor met het sprookjesboek van de Efteling

Extra bonus-tip van ons: even alle sprookjes rustig lezen met de kinderen.

Waarom gaan we zo graag naar de Efteling?

Er zijn twee hoofdredenen waarom we naar de Efteling gaan:

Reden 1: Generatie op generatie gaan we naar de Efteling

Zóveel volwassen Nederlanders hebben de Efteling meegemaakt als kind, en nu mogen ze met de volgende generatie naar de Efteling. Dit geeft je niet alleen een bijzonder gevoel, maar het brengt zóveel herinneringen terug aan toen je kind was! Hierdoor kun je je weer heerlijk als een kind voelen.

Reden 2: Het kader van de sprookjeswereld is niet af te breken

De Efteling is meester in het beheersen van kaders, namelijk het kader dat je in een compleet andere wereld bent. Dit kader wordt gedurende je hele dagje Efteling overeind gehouden, door tot in de details een andere wereld te scheppen. Denk aan de rijmpjes voor onderhoud en storing, het groen om techniek te camoufleren en de nostalgische architectuur. Natuurlijk zijn er ook (vrij grote) voorbeelden waarbij dit niet zo geslaagd is, zoals het zien van de parkeerplaats tijdens een ritje stoomtrein, en de inmiddels liefkozend genoemde ‘Pandaloods’.

Het is erg knap hoe de Efteling door middel van dit kader je weet te hypnotiseren waardoor je echt gaat geloven dat je in een andere wereld bent! En… eigenlijk is de Efteling van zo’n ongelooflijke pracht!

Hoe beleef jij de Efteling? Laat het weten in de reacties.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.