Inhoud van deze pagina:

Lekker old school met hout: het beste houten speelgoed

Ah hout, wij zijn er dol op! Hout is een fantastisch materiaal. Het is puur natuur. Als hout onbewerkt is, of met natuurlijke producten is afgewerkt, hoef je niet bang te zijn dat het schadelijk is voor de gezondheid van je kind. Bovendien ziet hout er met zijn nerven er heel mooi uit. Houten speelgoed is zeker een aanwinst voor ieder huishouden. Het gaat langer mee dan plastic speelgoed. Omdat we fans zijn, hebben we het beste houten speelgoed onderzocht.

Is er iets mooiers dan houten speelgoed? De natuurlijke uitstraling en geur van het hout, de stevigheid van het materiaal en de verschillende vormen waarin het gezaagd en gladgeschuurd kan worden, zijn een aantal typische karakteristieken. Daarnaast gaat het meeste houten speelgoed ontzettend lang mee en wordt het vaak doorgegeven van ouder op kind. De kans is daarom groot dat jij nog houten speelgoed van je vader of opa in huis hebt. Dat vraagt om verder onderzoek.

Onze zoektocht naar het beste houten speelgoed: op een houtje bijten zat er niet bij

Volgens ons is hout het “speelgoed-goud”. Tot niet eens zo heel lang geleden werd bijna al het speelgoed van hout gemaakt. Het speelgoed van begin 20e eeuw en zelfs nog eerder was van hoge kwaliteit en ging heel lang mee – veel langer dan het goedkope plastic speelgoed van nu. Hout straalt een zekere kwaliteit uit. Houten bouwblokken zou je nooit wegdoen, zelfs al is je kind te oud om ermee te spelen. Hout blijft altijd waardevol, ook om naar te kijken.

Snel overzicht: Dit houten speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 houten speelgoedGarage van Little Dutch: Deze houten garage is door zijn vintage uitstraling niet alleen ontzettend leuk voor je kind, maar is ook geen doorn in het oog in bijvoorbeeld je woonkamer.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste budgetoptie houten speelgoedStapeltoren FSC: Dit houten speelgoed kwam ontzettend goed uit onze test om de hand-oog coördinatie van je kleintje te ontwikkelen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste Hout speelgoed met herkenbare speelfigurenPeppa Pig houten speelhuis: Peppa Big is inmiddels uitgegroeid tot fenomeen en elk kind is bekend met deze familie. We zijn helemaal weg van deze speelhuis.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Ons nummer één houten speelgoed: dit houten speelgoed is absoluut de moeite waard

Wij zijn fan van hout, dan schuiven we niet onder stoelen of banken. Onze nummer één houten speelgoed is de speelgoed garage van Little Dutch. Deze miniatuur garage ziet er niet alleen superfraai uit, maar zal je kind ook heel wat speelplezier geven. Je kunt hier onder andere auto’s parkeren, benzine tanken en de auto’s door de wasstraat laten gaan. Ook leuk: je kunt de houten garage uitbreiden met de Little Dutch Houten Treinset XXL formaat.

De beste budgetoptie houten speelgoed

Hout is duurzaam en een echte investering. Vandaar dat het ook best duur kan zijn. Om die reden geven we je ook een beste houten speelgoed budgetoptie. De Stapeltoren FSC is ook van het merk Little Dutch – dé Nederlandse specialist in houten speelgoed. De stapeltoren is vooral geschikt voor de allerkleinste kinderen. De uitdaging: het op maat sorteren van de houten ringen om de paal. Het speelgoed helpt de fijne motoriek van kleine kinderen te verbeteren.

Waarom wij geschikte houten speelgoed reviewers zijn

Op een houtje bijten, zit er voor ons niet bij. Als kinderen hebben we heel veel met houten speelgoed gespeeld en nu we ouder zijn, beseffen we dat houten speelgoed eigenlijk het beste speelgoed is dat je je kind cadeau kunt doen. Vandaar dat we de trends op het gebied altijd zijn blijven volgen. Om jou goed te kunnen adviseren over het beste houten speelgoed voor je kinderen, hebben we er uitgebreid onderzoek gedaan. In dit artikel vind je al onze resultaten.

Wij houden van hout en de degelijkheid ervan. Het hoeft voor ons niet per se in een vrolijke kleur geverfd te zijn, liever eigenlijk niet, maar wij snappen wel dat de kleur een bepaalde aantrekkingskracht op kinderen uitoefent. Hout is stevig, (meestal) duurzaam en als de verf na veel jaren gebruik verdwijnt, kun je het makkelijk een nieuwe kleur geven. Houten speelgoed is vaak door zijn eenvoud een van de mooiste soorten speelgoed die er is.

Blijf kritisch op het aanbod houten speelgoed

Houten speelgoed vind je in veel verschillende soorten en maten. Hoewel hout als materiaal puur natuur is, moet je wel oppassen met de afwerking. Zo kan de lak op het hout schadelijk zijn.

Zelfs bij de nummer 1 in deze top 10 moet je zelf nog steeds goed de kleine lettertjes van de fabrikant lezen. Je kunt er niet vanuit gaan dat men alles getest heeft, voordat het in de verkoop gedaan wordt. Heel vaak zijn er keurmerken die ervoor zorgen dat iets dat je koopt veilig en niet schadelijk voor de gezondheid is, maar bij speelgoed blijkt dat een stuk lastiger te zijn. 

Lak en schadelijke stoffen

Je kunt aan een stuk speelgoed meestal niet zien of het schadelijke stoffen bevat. Ook kun je dit niet echt ruiken. Het gevaar: kinderen ademen gevaarlijke stoffen in, of krijgen deze via de mond binnen als ze aan het speelgoed likken, of het zelfs maar oppakken. Schadelijke stoffen kom je niet alleen tegen in houten speelgoed, maar in allerlei soorten speelgoed. De oplossing: kies speelgoed met een CE-markering. Hiervan weet je zeker dat het volledig veilig is.

Zelf testen

Kijk goed naar het ontwerp van speelgoed. Hou het houten speelgoed in je handen. Als er onderdelen zijn die gemakkelijk loslaten of als het hout onprettig ruikt, dan kun je het maar beter niet kopen. Er kan wel eens iets mis mee zijn. Pas ook op voor scherpe kanten en hoekjes.

 • Massief en ongelakt hout heeft de voorkeur (giftige stoffen vind je meestal in de lak)
 • Let op de leeftijdscategorie

Zeker voor jonge kinderen (jonger dan 3 jaar) geldt dat ze niet met kleine onderdeeltjes in contact mogen komen. Het gevaar bestaat dat ze deze kleine onderdelen inslikken en stikken.

Keurmerken

Het CE-keurmerk is een basis keurmerk binnen de Europese Unie. Als speelgoed een extra keurmerk heeft, zegt dat veel over de kwaliteit. Denk aan het GS-keurmerk uit Duitsland, of de Britse BS-standaard.

Let op adres van de fabrikant

Mocht er iets mis zijn met het houten speelgoed? Of mocht je vragen hebben? Als op het speelgoed het adres van de fabrikant vermeld staat, heb je bij nood in ieder geval een aanspreekpunt.

Buitenlandse webwinkels?

Buitenlandse webwinkels kun je het best vermijden voor de aanschaf van houten speelgoed, in ieder geval webwinkels van buiten de Europese Unie. Hier gelden vaak niet dezelfde strenge eisen.

Aanvankelijke scepsis: moeizame zoektocht naar het beste houten speelgoed

Het vinden van een groot aanbod leuk, duurzaam en veilig houten speelgoed was nog best een uitdaging. We hebben even flink moeten zoeken voor we onze top 10 samen konden stellen, maar uiteindelijk hebben we toch een lijst met houten speelgoed gemaakt waar we trots op zijn.

Houten speelgoed is toch veel te duur?

Laten we voorop stellen dat speelgoed vaak prijzig is en dat speelgoed dat als ‘milieuvriendelijk’ bestempeld is, vaak nog duurder is. Het label maakt er vaak meer van dan het echt is en men heeft de klant bereid gevonden om er ook meer voor te betalen. Het is net als biologische groente en fruit: met die stempel durven we er gewoon meer voor te vragen, ook als dat helemaal niet nodig is. Met houten speelgoed geldt dit ook, al ben je niet altijd duurder uit en is de prijs niet altijd bepalend.

Je kunt namelijk ook anders redeneren: Wat nou als je met het beste houten speelgoed meerdere generaties kunt doen? Het houten fietsje hoeft echt niet altijd nieuw uit de winkel te komen. Je kunt nu een houten hobbelpaard in huis halen en het later aan je kind geven als zij in verwachting is. Zo worden de mooiste momenten nog dierbaarder en geef je iets met emotionele waarde van de een door op de ander. Hoe langer het meegaat, hoe meer het de hogere prijs rechtvaardigt.

Wat beloven houten speelgoed producenten meestal? Snijden hun beweringen hout?

Producenten van houten speelgoed zullen je graag beloven dat hun speelgoed van hoge kwaliteit is en 100% natuur is. Helaas is dat met het gebruik van verf en lak lang niet altijd het geval. Om die reden moet je eerst goed naar de certificaten en de fabrikant kijken voor je besluit houten speelgoed aan te schaffen. Voor je het weet heb je speelgoed dat niet duurzaam is.

 • Je hebt winkels die houten speelgoed verkopen die met de hand gemaakt zijn. Het gaat dan van spellen tot puzzels en van fietsjes tot houten poppen. Vaak nemen ze hier ook speciale bestellingen aan als je maatwerk wilt.
 • Dan heb je nog de fabrieken die honderden onderdelen van hout per dag maken en deze onderdelen later in elkaar zetten tot een geheel.
 • Meestal is de eerste winkel beter bezig dan die fabriek die houten speelgoed maakt. De bewustwording van het werken met hout (wat het voor positief effect kan hebben als je het goed doet en wat slecht afloopt als je het verkeerd doet) is daar heel hoog.
 • We kunnen concluderen dat niet alle fabrikanten voldoende onderzoek doen naar de effecten van hun houten speelgoed. Niet alles is even veilig en soms is het zelfs ongezond.

Let hier goed op bij de aanschaf van houten speelgoed

Als je houten speelgoed gaat kopen, zijn er verschillende zaken om op te letten:

 • Zorg ervoor dat je binnen de Europese Unie koop – zo weet je zeker dat het houten speelgoed veilig is
 • Geef de voorkeur aan massief en ongelakt hout
 • Als het mogelijk is, probeer het speelgoed dan zelf uit voor je koopt
 • Kijk goed naar de verpakking
 • Let op de prijs-kwaliteit
 • Kies bij voorkeur voor speelgoed met aanvullende keurmerken
 • Lees klantreviews: als er veel reviews zijn geschreven, geven deze een eerlijk beeld van de kwaliteit van het speelgoed en wat je kind er allemaal mee kan beleven.

Nu we weten dat het ook wel eens mis kan gaan, kijken we naar de elementen die bepalend zijn bij de kwaliteit van het beste houten speelgoed:

 • Soort hout en afwerking
 • Wel of geen bewerking van de buitenlaag
 • Wijze van bevestigen van verschillende onderdelen
 • Geen scherpe randen of onderdelen die snel loslaten
 • Hoe lang het houten speelgoed interessant blijft om mee te spelen

Hoe we houten speelgoed getest hebben: onze researchdata

Voor een uitgebreide test zijn wij naar een speelgoedspeciaalzaak geweest waar ze vooral houten speelgoed verkopen. We zijn het gesprek met de eigenaar van deze zaak aangegaan om te kijken waar volgens hem de grootste verschillen inzitten tussen zijn assortiment en dat wat online aangeboden wordt. Dat was het startpunt van ons verdere onderzoek, want met deze informatie was het veel duidelijker hoe we onderscheid konden maken tussen goed en minder goed speelgoed.

Houten speelgoed 1: de Little Dutch houten speelgoed garage is de beste algemene keuze houten speelgoed

Hierboven hebben we de Houten Speelgoedgarage van Little Dutch al genoemd. Hier kort de voordelen:

 • Gemaakt van hoge kwaliteit hout (FSC-gecertificeerd hout)
 • Je kunt de speelset koppelen aan de Little Dutch Treinset XXL
 • Inclusief houten helikopterplatform en verschillende houten figuurtjes
 • Inclusief geluideffecten (die voor papa en mama niet hinderlijk zijn).

Houten speelgoed 2: de Little Dutch Stapeltoren FSC is de beste budgetoptie houten speelgoed

 • Ook de Stapeltoren van Little Dutch is al genoemd. Nogmaals in het kort:
 • Voordelige koop voor de allerkleinste kinderen
 • Eveneens van FSC-gecertificeerd hout gemaakt
 • Ontwikkelt de fijne motoriek van kleine kinderen
 • Zonder scherpe of kwetsbare onderdelen
 • Het hout is duurzaam en kan een stootje opvangen (jonge kinderen laten nogal eens wat vallen).

Houten speelgoed 3: de AXI Baby Schommel Bruin met zitje Grijs/wit is een volledig tuinmeubel

Waar kinderen van houden? Schommels natuurlijk, zoals de AXI Baby Schommel. Deze schommel is ideaal voor kinderen van 9-36 maanden en is voorzien van 4 stevige grondankers.

 • Het hout is duurzaam FSC hout
 • Lekker buiten spelen, kan in deze heerlijk ontspannende schommel
 • De schoren in het Hemlock hout bieden extra stabiliteit
 • Ideaal te matchen met de huisjes van AXI
 • De houtsoort zal niet splinteren; ook heb je geen last van houtrot bij regen of sneeuw
 • Helpt jonge kinderen hun balans te ontwikkelen
 • Relatief eenvoudig te monteren
 • Krijg liefst 10 jaar garantie op dit schommelzitje.

Houten speelgoed 4: de Allerion Luxe Schaak Set is een superluxe uitvoering van het bekende denkspel

Denk je aan een schaakset, dan denk je natuurlijk aan schaak. Het leuke van schaak is dat het een echt denkspel is, waarbij het gaat om het aftroeven van je tegenstander. Geluk speelt geen rol.

 • Bij deze schaakset worden 2 extra Damesstukken geleverd
 • Handig instructieboekje meegeleverd
 • De schaakset is een soort tafeltje, inclusief opbergvakken voor alle schaakstukken
 • Heel mooi ontwerp
 • De schaakstukken zijn van kleine magneetjes voorzien, zodat ze stabiel op het bord blijven staan
 • Deze fraaie schaakset is voor kinderen, maar eigenlijk voor alle leeftijden (jonge en oud).

Houten speelgoed 5: het New Classic Toys Houten make up koffertje is het ideale houten speelgoed voor meisjes

Een Make-up koffertje van hout? Dat zie je niet vaak. Maar waarom niet eigenlijk? Hout is een superfijn en duurzaam materiaal. Dus waarom zou je niet ook make-up spulletjes hierin bewaren?

 • Stevig ontwerp koffertje
 • Bevat 11 verschillende delen en eindeloze make-up mogelijkheden
 • Geschikt vanaf 3 jaar
 • Het houten setje heeft een leuk ontwerp dat niet in de weg ligt.

Houten speelgoed 6: het Peppa Pig houten speelhuis inclusief Peppa figuur heeft de prijs Beste speelgoed van het jaar 2021 gewonnen

Is je kind fan van Peppa Pig? Dan is dit speelhuis zeker een aanrader.

 • Dit houten speelhuis won in 2021 de prijs voor “Speelgoed van het jaar”
 • Inclusief kleine Peppa Pig minifiguur
 • In het huis vind je houten meubilair, waaronder televisie, koelkast, zitbank, bad en oven
 • Het hout is milieuvriendelijk
 • Het houten speelgoed is specifiek afgestemd op de kleine kinderhanden.
 •  

Houten speelgoed 7: de Peppa Pig Schoolbus inclusief Vormenstoof is ideaal houten speelgoed op wieltjes

Nog meer Peppa Pig in deze lijst, ditmaal de Peppa Pig Schoolbus. De Schoolbus biedt je kind het volgende:

 • Dankzij de rollende wieltjes is de bus makkelijk voort te duwen
 • Duurzaam en stevig hout
 • Zonder scherpe randen en hoeken en perfect voor de kleine kinderhand
 • Inclusief 4-stukjes puzzel en 4 stickers om op de zijkant van je bus te plaatsen
 • Het ontwerp is bekend van het televisieprogramma.

Houten speelgoed 8: de Grimms 6-delige regenboog houten speel set brengt het zonnetje in huis

Wat is er nu vrolijker (en toleranter) dan een regenboog? Deze speelset bestaat uit zes kleurige delen.

 • De verschillende kleuren van de regenboog passen in elkaar, maar je kunt ze ook naast elkaar zetten
 • Breng het zonnetje in huis met het kleurige ontwerp
 • Het hout is stevig en heeft ronde vormen
 • Is het speelgoed? Of is het juist een stukje decoratie voor in de woonkamer?
 • De lagen van de regenboog zijn met de hand gemaakt uit lindehout.

Houten speelgoed 9: de BLID houten speelgoed blokkentoren 10 stuks vormt een bijzondere houten toren

De houten Blokkentoren van BLID doet een beetje denken aan de menhirs van Obelix uit Asterix & Obelix. Met deze blokkentoren moet het mogelijk zijn een kleine Stonehenge na te bouwen.

 • Het leuke van deze stenen is dat je in eindeloos veel variaties kunt stapelen
 • Het maken van een toren test de fijne motoriek van kinderen en leert hen alles over stabiliteit en zwaartekracht
 • Iedere steen in deze toren set heeft zijn eigen unieke vorm – dit maakt het stukken uitdagender dan ‘gewone’ rechten blokken
 • De blokken zijn van duurzaam beukenhout gemaakt.

Houten speelgoed 10: het Motoriek Speelgoed van Small Foot Company heeft het meest ingenieuze ontwerp

Ook Small Foot Company heeft super fijn motorisch speelgoed voor kinderen. Deze set is geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar en erg uitdagend voor jonge kinderen (let wel op voor kleine onderdelen).

 • Dit grijspeelgoed bestaat uit met elkaar verbonden houten staven
 • Uitdaging voor kleine kinderhanden
 • De schuifelementen maken een spannend klaterend geluid als ze geschud worden
 • Het speelgoed heeft verschillende felle kleurtjes.

De top 10 met het beste houten speelgoed volgens ons lezerspanel

We hebben niet alleen onze redactie aan het werk gezet, maar ook ons lezerspanel:

Snel overzicht: Deze houten speelgoed raadt ons lezerspanel aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste voor jonge leeftijdenHape – speelkubus: Deze kubus is groter dan gemiddeld, maar staat garant voor veel speelplezier. We waarderen hoe kinderen verschillende activiteiten kunnen uitvoeren en daardoor steeds vaardiger worden. Ook is het ideaal om samen met vriendjes te spelen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor puzzelliefhebbersNew Classic Toys – brandweer knoppuzzel: Dit houten speelgoed toont aan dat simpelheid soms het beste werkt. De kleurrijke en vormrijke puzzelstukken zijn gemakkelijk te plaatsen, waardoor je kind snel leert hoe het werkt. Ideaal voor de jonge puzzelaars onder ons. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor oudere kinderenKapla – 280 blanke plankjes met voorbeeldboek: Aanvankelijk waren we sceptisch over de eenvoud van deze houten plankjes, maar nadat we zagen wat kinderen hiermee kunnen creëren, waren we overtuigd. Het stimuleert creativiteit en biedt eindeloze bouwmogelijkheden. >> Check laagste prijs

1. Hape – speelkubus – 1 tot 3 jaar

Deze kubus is een wat groter element voor in je huiskamer, maar het levert een boel plezier op.

Pluspunten:

 • Je ziet je kind steeds vaardiger worden door alle verschillende activiteiten die het spelenderwijs doet.
 • Het is ook een leuke kubus om met meerdere kindjes van dezelfde leeftijd mee te spelen.

Minpunten:

 • Het is wel meteen het duurste houten speelgoed in onze top 10 en hoe leerzaam de kubus ook is, niet iedereen zal dit bedrag willen of kunnen betalen.

2. New Classic Toys – brandweer knoppuzzel – 2 tot 6 jaar

Dit is een eenvoudige puzzel met acht grotere stukken. Het beste houten speelgoed hoeft dus niet altijd complex te zijn.

Pluspunten:

 • Door de kleuren en de vormen is een puzzelstuk makkelijk te plaatsen.
 • Je kind leert het puzzelknopje vast te pakken en het puzzelstukje op zijn plek in de vorm te leggen.

Minpunten:

 • Wij denken niet dat iemand van 6 jaar dit nog een leuke puzzel vindt. Na een aantal keren wordt hij te makkelijk en wil je een puzzel met meer uitdaging.

3. Kapla – 280 blanke plankjes met voorbeeldboek – 4 tot 10 jaar

Wij snapten eerst niet waarom dit tot het beste houten speelgoed hoorde, maar als je ziet wat kinderen met de houten plankjes maken, zie je het wel.

Pluspunten:

 • De kracht van dit houten speelgoed zit hem in de eenvoud. Je maakt een gebouw na uit het voorbeeldboek of gaat je eigen ontwerpen maken.
 • Je krijgt ook gekleurde plankjes van Kapla als je kind het echt leuk vindt.

Minpunten:

 • Het zijn maar houten plankjes en dan vinden wij de prijs wel erg hoog. De creatieve ouder maakt ze zelf.

4. New Classic Toys – Puzzel met geometrische vormen –  2 tot 6 jaar

De tweede puzzel in deze lijst heeft 18 stukjes.

Pluspunten:

 • Deze puzzel is iets moeilijker dan de vorige, omdat er in een vorm twee puzzelstukjes bij elkaar gezocht moeten worden.
 • De kleuren verklappen een deel van de puzzel.

Minpunten:

 • Bij elke puzzel geldt meestal dat hij niet heel lang blijft boeien.

5. Tactic – Mölkky – vanaf 4 jaar

Dit is een lekker actief spel waarbij je je gooitechnieken kunt ontwikkelen.

Pluspunten:

 • Iedereen die kan gooien, kan meedoen met Mölkky.
 • Het is een leuk spel om in de buitenlucht te doen.
 • Het kan ook mee op vakantie.
 • Je kind kan leren hoofdrekenen en hiermee krijgt het beste houten speelgoed ook een educatieve functie.

Minpunten:

 • Om ze wat beter te beschermen kun je er voor kiezen om ze in de (blanke) lak te zetten.

6. Little Dutch – trein met blokken – 3 tot 5 jaar

Dit treintje staat leuk in de babykamer vanaf dag een.

Pluspunten:

 • Als je kindje ouder wordt, kan het er ook mee spelen.
 • Het is een treintje en tegelijkertijd kun je de vormpjes op de wagons wisselen.

Minpunten:

 • Nog leuker is dit speelgoed als je het een persoonlijk tintje geeft, zoals de naam erop zetten. Dan wordt het van goed houten speelgoed ineens het beste houten speelgoed.

7. Melissa & Doug – houten voedselkistjes met 20 levensmiddelen – vanaf 2 jaar

Dit is een hele leuke toevoeging als je kind met een winkeltje of marktkraam begint.

Pluspunten:

 • Je krijgt vier kistjes met verschillende producten.
 • De kleuren zijn lekker fel.

Minpunten:

 • De houten kistjes zijn minder goed dan de voedselproducten. Je kunt er nog wat werk aan hebben als je ze wilt gebruiken.

8. Little Dutch – loopscooter – 2 tot 5 jaar

Van hetzelfde merk als de nummer 6 in deze top 10 met het beste houten speelgoed, komt deze loopfiets of loopscooter.

Pluspunten:

 • Je krijgt hem in roze, grijs en mintgroen.
 • Het zadel kun je hoger zetten als je kind groter wordt.

Minpunten:

 • Er zijn goedkopere fietsjes, maar deze heeft natuurlijk wel een robuustere uitstraling.

9. Engelhart – Bex original Kubb – 2 tot 12 spelers

Je denkt misschien dat dit spel lijkt op de nummer 5 in deze lijst (Mölkky), maar behalve dat het om houten speelstukken gaat, is er geen gelijkenis.

Pluspunten:

 • Met Mölkky verzamel je als individu punten en bij Kubb gaat het om teamspel.
 • Ook dit is een gaaf spel voor buiten in het gras of in het zand.
 • Je kunt rustig twee uurtjes voor dit spel uittrekken.

Minpunten:

 • We merkten dat niet al het hout van de onderdelen even stevig was. Na het spel bleek er schade aan de blokken te zijn. Dat was jammer, maar vormde verder geen obstakel tijdens het spelen.

10. Hasbro Gaming – Jenga – 1 tot 4 spelers – vanaf 6 jaar

Dit is zo’n klassieker die iedereen in zijn kast moet hebben liggen. Het hoort dan ook zeker – ook al is het de nummer 10 – op deze lijst met het beste houten speelgoed thuis.

Pluspunten:

 • Het is een spannend spel voor zowel kinderen als volwassenen.
 • Het gaat nooit vervelen.

Minpunten:

 • Doe je de doos voor het eerst open, dan is het prima, maar wij denken toch dat een zak handiger is voor het daarna weer opbergen van Jenga. De handige knutselaar draait er zijn hand niet voor om.

Kubb Houten Familiespel is het beste houten speelgoed uit de test volgens Adviesjagers.nl

Ken jij het Kubb Houten Familiespel al? Dit houten speelgoed is volgens Adviesjagers.nl het beste houten speelgoed van het moment. Dit spel wordt buiten gespeeld en op ene volledig vlak speelveld. Het spel heeft 1 koning, 10 torens, 4 hoekstokken en 6 werpstokken. Je speelt dit uitdagende spel 1 tegen 1, of in grotere teams. Alle onderdelen zijn van hoge kwaliteit beukenhout.

Beste houten speelgoed volgens de test van Beslist

Op Beslist kun je heel snel zien welke merken of welk type houten speelgoed goed scoren. Denk aan Little Dutch, Roba en Howa die alle drie leuke marktkraampjes of winkeltjes verkopen. Ook Eichhorn, Janod en Legler doen het goed. Je kunt op Beslist alleen niet op alleen ‘houten speelgoed’ zoeken. Je moet dus bij elke categorie – puzzel, schommel, duwkar, hobbelpaard, et cetera – kijken om te zien van welk materiaal het speelgoed gemaakt is.

Wat we uit onderzoek wel hebben geleerd, is dat er ook veel houten speelgoed verkocht wordt dat niet aan strenge eisen voldoet. Je denkt dan dat het prima is als iets van hout gemaakt is, maar ergens klopt er iets niet met de afwerking (de verf is bijvoorbeeld giftig) of het voldoet niet aan veiligheidseisen. De Consumentenbond geeft op haar website diverse tips waar je op kunt letten bij het kopen van houten speelgoed. Radar vertelt nog over houten speelgoed waarbij het vaak misgaat.

Jouw houten speelgoed vervolgstap

Ben je helemaal warm geworden van het aanbod houten speelgoed? Mooi! Want houten speelgoed heeft natuurlijk een hoop te bieden. We hebben je onze eigen top 10 gegeven, maar ook tipjes van de sluier gegeven over hoe je zelf het leukste houten speelgoed vindt. Succes!

Gebruikte bronnen in dit houten speelgoed onderzoek

Vóór we tot het schrijven van dit artikel zijn overgegaan, hebben we deze bronnen geraadpleegd:

https://www.consumentenbond.nl/kind-en-veiligheid/houten-speelgoed-kopen

https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/twee-derde-houten-speelgoedtreintjes-voldoet-niet-aan-veiligheidseisen/

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om ouders te ondersteunen en te informeren.

Doe nu dit om het beste houten speelgoed te kopen

Je hebt alle links en beschrijvingen nu in bezit en kunt zonder veel tijd te verspillen je inkopen doen voor Sinterklaas, Kerst, communie of verjaardag. Ga – als je ervoor kiest om via internet te bestellen – wel altijd eerst zelf eens voelen aan wat er geleverd wordt, zodat je ook echt overtuigd bent van de kwaliteit van het houten speelgoed. Liever maak jij in die testfase iets per ongeluk kapot, dan dat het je kind gebeurt. Het gaat niet altijd om stikgevaar, je kunt ook uitglijden en je lelijk zeer doen.

Afsluiting

Het was weer een plezier om deze top 10 samen te mogen stellen voor onze lezers. We hebben vooral ook geleerd om kritischer te kijken naar houten speelgoed, maar ook naar andere materialen waar speelgoed van gemaakt is. Dat iemand het in zijn winkel verkoopt, wil niet automatisch zeggen dat het geen kwaad kan. Dat is de belangrijkste les. Voor de rest: genieten maar van het houten speelgoed met rustieke uitstraling.