Door onze pedagogiekredactie| Samantha van Duuren, pedagoog Linkedin_logo_30x

Kinderen zoeken van nature de uitdaging op. Ze zijn de wereld aan het ontdekken en hun vaardigheden aan het uitbreiden. Als er een klimrek of een glijbaan in de buurt is dan klimmen ze erop. Ze zoeken ook steeds nieuwe manieren om erop te klimmen. Steeds hoger, steeds sneller, steeds spannender. Zelfs volwassen mensen blijven soms de uitdaging opzoeken in bijvoorbeeld bungee jumpen of parachutespringen.

Tegenwoordig is alles erg veilig gemaakt voor kinderen. als je bijvoorbeeld kijkt naar een speeltuin dan ligt er vaak een zachte ondergrond bij de speeltoestellen zodat de kans op verwondingen wordt verkleind. Ook de ouders van deze generatie zijn voorzichtiger geworden. Kinderen horen bijvoorbeeld vaak: ‘Niet achterstevoren van de glijbaan’ of ‘Niet in de bomen klimmen’ dan dat de kinderen vroeger hoorde. Natuurlijk staat veiligheid voorop en wil je voorkomen dat kinderen ernstige letsels oplopen, maar kinderen leren juist heel veel van risicovol spelen. Waarom dit belangrijk is en tips om kinderen risicovol te laten spelen volgen in dit artikel.

Wat is risicovolspel?

Bij risicovol spelen is er voldoende uitdaging in bijvoorbeeld snelheid, hoogte, gevaarlijke gereedschappen enz. voor kinderen. Hierbij bestaat er wel een kans op kleine/lichte verwondingen. Als kinderen met elkaar gaan stoeien, bestaat er de kans op een schaafwond of een bult op het hoofd. Als een kind van 6 jaar fruit snijdt met een scherp mesje, bestaat de kans dat hij/zij zich in de vingers snijdt. Risicovolspel is avontuurlijk en kinderen zoeken hun grenzen erin op.

De voordelen van risicovol spel:

–          Zelfvertrouwen

Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen door risicovol spel. Doordat ze steeds de uitdaging opzoeken en steeds een stukje verder gaan daarin, krijgen ze meer zelfvertrouwen. Als het lukt om steeds hoger te klimmen in een boom bijvoorbeeld, dan ben je trots op jezelf.

–          Motorische ontwikkeling

Door risicovol spel ontwikkelen kinderen hun spieren en hierdoor worden ze motorisch steeds vaardiger. Door het klimmen en koprol duiken op het klimrek bijvoorbeeld.

–          Inschattingsvermogen

Kinderen leren steeds beter situaties zelf in te schatten. Als ze bijvoorbeeld voor eerst voorover van de glijbaan afgaan, leren kinderen zichzelf op te vangen met hun handen. Het is dus juist goed om kinderen dat zelf te laten ontdekken.

–          Doorzettingsvermogen

Als kinderen steeds hun eigen grenzen verleggen ontwikkelen ze doorzettingsvermogen. Het is niet erg als ze een keer een schaafwond of bult hebben, de volgende keer proberen ze het nog een keer. Vallen en opstaan.

–          Sociale ontwikkeling

Kinderen durven steeds meer en kunnen ook aan meer activiteiten meedoen. Zo maken ze ook steeds meer sociale contacten. Samen ontdekken is immers het leukste! Kinderen leren heel veel van elkaar.

Tips bij risicovol spel

–          Kijk naar het kind

Kijk steeds naar het kind, wat kan het kind al en waar ligt de uitdaging. Waar heeft het kind behoefte aan? Probeer je eigen angsten opzij te zetten. Als je zelf een nare ervaring hebt gehad met het beklimmen van een boom, probeer deze dan niet op het kind te projecteren. Als het kind zijn eigen kunnen overschat, let dan op waar je het kind kunt begrenzen.

–          Buiten spelen

Buiten spelen is in principe risicovol spelen. Er liggen heel veel uitdagingen buiten in de natuur. Over boomstammen klimmen, van een randje afspringen, van een helling naar beneden skeeleren enzovoorts. Buiten is de ideale plek om risicovol spel te stimuleren.

–          Denk na voordat je reageert

Ga eens na bij jezelf of je reageert als het echt nodig is, of als je reageert uit gewoonte. ‘Niet doen, straks val je’ ‘Kijk uit voor dat kindje’. Soms hebben kinderen nog bijna niks gedaan en ouders waarschuwen als voor de mogelijke ongelukken. Hierdoor worden kinderen erg geremd. Probeer alleen te reageren als het echt nodig is.

–          Geef uitleg

Als je een gevaarlijke situatie voor het kind probeert te vermijden, leg dan ook uit op een kalme manier waarom je dit hebt gedaan. Bijvoorbeeld: ‘Ik zag dat je zonder handen van het klimrek af wilde lopen naar beneden, maar het heeft geregend en het is nu erg glad’. ‘Dit kun je beter proberen als het klimrek weer droog is’.

–          Aanmoedigen

Moedig je kind aan om zichzelf te blijven uitdagen. Geef complimentjes en doe zelf ook eens mee. Kinderen leren ook veel door na te doen. Belangrijk is wel dat als je merkt dat een kind iets echt niet durft, dan niet te veel te pushen. Het kind is er dan nog niet aan toe. Je kunt beter zeggen dat het niet erg is en dat hij/zij het de volgende keer weer eens kan proberen.

Succes!

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om ouders te ondersteunen en te informeren.