Inhoud van deze pagina:

Het overzicht met de beste cadeaus voor kinderen – aangegeven per leeftijd

Een cadeau voor een kind uitzoeken is niet altijd makkelijk. Soms weet je niet eens meer wat je het jaar ervoor hebt gegeven. Een andere keer heb je veel geld uitgegeven aan een cadeau en hoor je van de ouders terug dat het kind er maar voor korte duur mee gespeeld heeft. Natuurlijk wil je iets geven dat de nieuwe favoriet wordt. Daarom helpen we je met deze review een eindje op weg en hebben we een overzicht samengesteld van de leukste cadeaus voor kinderen.

Alvast een kort overzicht: Favorieten van de redactie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Favoriet voor onder de 3 jaarVTech Baby Swing speel aap: Deze vrolijke en muzikale aap had het leukste effect op de kinderen van onze redactie.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Favoriet voor kinderen van ouder dan 6Clever Dobbelspel: In onze ervaring was dit een zeer leuk spelletje om te spelen met het hele gezin, inclusief jonge gezinsleden.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste voor 13 jaar en ouderBresser Microscoopset: Wij van de redactie zijn van mening dat dit speelgoed ideaal is voor de jonge ontdekker.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Zoeken naar dat ene perfecte cadeau

Je hoeft tegenwoordig niet meer de deur uit voor een cadeau. Je kijkt op internet bij de speelgoedwinkel of bij een groot platform dat van alles – dus ook speelgoed – verzendt en je bent klaar. In de speelgoedwinkel kun je echter kijken naar de doos en de kwaliteit van wat erin zit. Dat is bij online bestellen altijd nog maar afwachten.

En is het kind dat jouw cadeautje gaat krijgen in december jarig? Dan is online bestellen nog iets lastiger, omdat er een run is op kerstcadeaus voor kinderen. Het kan dan best zijn dat er een langere levertijd is, of dat je bestelling ineens niet meer op voorraad is. Kun je alsnog naar de speelgoedwinkel of opnieuw online gaan zoeken naar iets dat wel beschikbaar is.

Waarom reviewen wij cadeaus voor kinderen?

Ons team is dol op kinderen en de kinderen van onze vrienden, broers en zussen. Juist daardoor is het handig dat we elkaar af en toe wat tips kunnen geven of kunnen doorgeven welk speelgoed te wensen overlaat na een paar keer ermee gespeeld te hebben. We houden ervan om dit soort informatie te verzamelen en te bundelen. Daar hebben we zelf iets aan, maar kunnen we ook onze lezer een plezier mee doen.

Waarom kritisch blijven bij kindercadeaus?

Voor een fabrikant draait alles op de verkoopcijfers. Zodra een product ontworpen en getest is, wordt het in productie genomen, verpakt en naar de vestigingen gedistribueerd. Daarna is het aan de klant of het goed of minder goed verkocht wordt. Soms zitten er bij nieuwe kindercadeaus pareltjes tussen, maar vaak ook vraag je je af waarom iemand er überhaupt voor zou willen betalen. De kwaliteit laat dan nogal te wensen over. Een spel is niet zo leuk als het lijkt of speelgoed gaat kapot.

Een cadeau voor een kind hoeft toch niet zo veel te kosten?

Daar kun je je aardig in vergissen. Toegegeven, wanneer het kindje dat jouw cadeau gaat ontvangen nog erg jong is, kan een lieve knuffel al voldoende zijn. Soms is het goedkoopste cadeau – stoepkrijt voor een paar euro – het meest favoriet en wordt er bij goed weer elke dag mee gespeeld, terwijl het dure drumstel onaangeroerd in de hoek van de kamer blijft staan. Je weet niet altijd of een cadeau in de smaak gaat vallen, dus hoe bepaal je dan wat je gaat kopen en hoeveel je eraan uit wilt geven?

Waar op letten bij cadeaus voor kinderen? Criteria bij deze beoordeling

De prijs is dus niet allesbepalend. Het kan nog steeds om een kwalitatief goed product gaan, maar het hoeft niet met een glimlach ontvangen te worden door het kind. Dat is natuurlijk wel het mooie, want bij een kind zie je het meteen aan het gezicht wat ervan gevonden wordt.

Over smaak kunnen we niet altijd iets zinnigs zeggen, maar met onderstaande maatstaven kun je wel al richting aan je keuze geven:

 • Prijs – Hoeveel heb je te besteden en geef je liever een enkel groot cadeau of meerdere kleine cadeautjes?
 • Soort cadeau – Wat moet het cadeau kunnen? Is het iets om echt mee te spelen of gaat het kind er iets van leren?
 • Kwaliteit – Je wilt dat het cadeau heel uit de verpakking komt en lang goed blijft.

Hoe hebben we kindercadeaus getest? Onze resultaten

Voor deze review zijn we op zoek gegaan naar de leukste en meest originele cadeaus voor kinderen. We hebben gekeken wat we zelf vroeger als cadeau kregen en of dit nog steeds in de mode is. We hebben gezocht naar nieuwe cadeaus die in de loop der jaren op de markt zijn gekomen. En we hebben ook gekeken wat op dit moment hip is.

Deze cadeaus zijn besteld en eerst door onszelf aan een inspectie onderworpen. Elk item is gecontroleerd op fouten of beschadigingen. Er is gekeken of – indien het om speelgoed op batterijen gaat – het ook al werkte of dat er nog iets besteld moest worden. Verder hebben we een testteam bij elkaar geroepen en eigenlijk gewoon een gezellig middag ervan gemaakt.

Iedereen had een eigen plekje met de cadeaus die voor die leeftijd bestemd waren. Toen hebben we geobserveerd hoe goed bepaalde cadeaus het bij de doelgroep deden. Het grappige was dat sommige cadeaus voor jongere kinderen ook door oudere kinderen nog interessant gevonden werden en andersom gebeurde hetzelfde.

De beste cadeaus voor kinderen – per leeftijd

1 jaar – Dikkie Dik – voorleesboek + dvd

Wie kent Dikkie Dik nou niet? Deze rode kater hoort onderdeel te zijn van ieders leven.

Pluspunten:

 • Als ouder kun je ervoor kiezen om uit het boek voor te lezen of – als er even niet veel tijd is – de DVD op te zetten.
 • Op de voorkant zit een holografische afbeelding van Dikkie Dik en we hebben gezien dat de kleinste kindjes hier heel grappig op reageren. Het trekt echt de aandacht.

Minpunten:

 • Het ligt een beetje aan de andere boeken die je kindje al in de collectie heeft of het dit boek van Dikkie Dik ook leuk zal vinden.

1 jaar – VTech Zoef Zoef Dieren – Schommel & Speel Hondenhok

Dit cadeau moedigt aan tot spelen vanwege de bewegende delen.

Pluspunten:

 • Het deurtje van het hondenhok kan open. De schommel kan schommelen en als de sensor geactiveerd wordt, zijn er geluidjes.
 • Bij deze set kun je nog extra onderdelen bestellen.

Minpunten:

 • Bij de allerkleinsten kan het lastig zijn om de set compleet te houden vanwege de losse onderdelen. Als de kleine items weg zijn, is wat overblijft niet meer interessant.

2 jaar – LEGO DUPLO – Brandweerkazerne

De brandweerkazerne leent zich prima om urenlang plezier mee te hebben.

Pluspunten:

 • Zodra de kazerne in elkaar gezet is, kan er met de brandweermannen, brandweerauto en blusartikelen gespeeld worden.
 • Wij houden van de degelijke kwaliteit van Duplo.

Minpunten:

 • Je dient wel van te voren te kijken of de kleinere onderdelen niet te klein zijn voor je tweejarige.

2 jaar – Nijntje – houten blokken Boerderij

Een eenvoudig, maar altijd leuk cadeau is iets van Nijntje.

Pluspunten:

 • Er zitten 28 houten blokjes in dit pakket en er kan een boerderij mee gebouwd worden met dieren en mensen erbij. Het stimuleert de fantasie.
 • Je kunt de set uitbreiden met nog meer blokken van Nijntje, maar dan met andere thema’s.

Minpunten:

 • Wij zagen dat tweejarige kindjes soms moeite hadden met het vasthouden van de blokken en dat komt door de gladde afwerking. Het is niet per definitie een showstoppers, maar wel iets om rekening mee te houden.

3 jaar – Rupsje Nooitgenoeg – boek en knuffel

Wij vinden dit een prachtig boek en de knuffel die erbij zit maakt het helemaal compleet.

Pluspunten:

 • Je kunt het boek op diverse manieren interpreteren en er – naar gelang de behoefte van je kind – een eigen draai aangeven. Groeien en veranderen, goed eten; dit zijn bijvoorbeeld thema’s die je kunt benadrukken.

Minpunten:

 • Koop je het boek via internet? Dan lijkt het alsof de rups klein genoeg is om door de gaten in het boek te passen. Dit is echter niet het geval.

3 jaar – VTech Baby – Swing & Speel Aap

Deze aap zal je kindje motiveren om flink te gaan stappen en bewegingen te oefenen.

Pluspunten:

 • Er zit een sensor in dit aapje en als het kindje dichterbij komt, gaat het er van door.
 • Er komt geluid uit de aap in de vorm van liedjes en deze zijn leuk om mee te zingen.

Minpunten:

 • De spontane bewegingen van de aap vindt niet elk kindje leuk. Als er ook een jonger broertje of zusje in het gezin is, kan dit voor paniekreacties zorgen.

4 jaar – VTech Baby – Rock & Leer Drumstel

Dit cadeau is perfect voor kindjes die hun muzikale talent willen ontdekken.

Pluspunten:

 • Het kind zit op het krukje en heeft een pedaal en drumstokjes om allerlei geluiden uit de set te toveren.
 • Er zit ook een spelelement in en dat houdt in dat het kindje precies op de plekken moet slaan waar een lichtje gaat knipperen.

Minpunten:

 • Het is ons opgevallen dat dit drumstel door (te) veel kindjes tegelijkertijd leuk gevonden werd. Het leverde zelfs wat ruzie op tijdens de testfase.

4 jaar – Repos Production – Concept Kids – Dieren

Dit spel kan nog een flink aantal jaren gespeeld worden.

Pluspunten:

 • Je kunt dit spel samen met je kind spelen en dat vinden wij er leuk aan.
 • Je kind oefent met het koppelen van informatie om het juiste dier te kunnen raden.

Minpunten:

 • Trek genoeg tijd uit om het spel uit te leggen in verband met de verschillende symbolen.

5 en 6 jaar – PlayMaxx – 5 XL Foam Vliegtuigen

Bouw samen dit XL zweefvliegtuig en ga er bij goed weer op uit om te vliegen.

Pluspunten:

 • Door de verschillende kleuren is het leuk om bij een feestje een wedstrijdje te doen met vijf kindjes.
 • Ook de vaders waren gecharmeerd van dit cadeau. Men begon direct te bouwen en liet het andere speelgoed links liggen.

Minpunten:

 • Jongere kinderen gaan iets minder voorzichtig om met de zweefvliegtuigen en dan is het materiaal snel beschadigd.

5 en 6 jaar – Aeneid – Dinosaurus Graaf Kit met 12 Dino eieren

Deze set is compleet voor een ongeveer een half uur plezier met 12 kindjes of een hele dag plezier als je voor een enkel kind de dino eieren ook nog verstopt in huis of tuin.

Pluspunten:

 • Dit is leuk speelgoed voor als het slecht weer is en er zit al het nodige materiaal bij om de dino’s uit het ei te halen.
 • Dit cadeau helpt om de nieuwsgierigheid te prikkelen en motorieke vaardigheden te ontwikkelen. Het is echt een verrassing wat eruit komt.

Minpunten:

 • Je moet dit cadeau als ouder niet tevoorschijn halen als je net het hele huis gepoetst hebt. Er komt nogal wat stof bij kijken tijdens het graven.

7  en 8 jaar – Clown Games – Rara Wat Ben Ik? – Junior

Doe samen een spelletje met Rara, wat ben ik? voor kinderen.

Pluspunten:

 • De set maakt het makkelijk om de kaartjes uit het zicht te houden en alleen voor de ander te laten zien.
 • Het materiaal is goed en als het spel inmiddels te bekend is, kun je zelf extra kaartjes maken en de opdrachten moeilijker maken.

Minpunten:

 • Over dit spel hebben we geen op- of aanmerkingen die tijdens de testfase op zijn gevallen. Het was vooral leuk om te zien dat jong en oud samen speelden.

7 en 8 jaar – Ravensburger – Schilderen op nummer – poes

Paint by numbers is nog steeds favoriet bij velen.

Pluspunten:

 • Behalve met poezen, zijn de zelf in te schilderen tekeningen er ook met paarden en honden.
 • Je kind leert binnen de lijntjes te blijven en de juiste verf te koppelen aan het nummer. Zo ontstaat vanzelf het plaatje.

Minpunten:

 • Dit cadeau is ook digitaal te doen en dit levert natuurlijk minder geknoei op. Toch vinden wij deze versie veel leuker. Wij stimuleren een dag zonder het vierkante schermpje.

9 tot 12 jaar – 999 Games – Clever

Heeft je kind Qwixx al, maar vindt het dit te simpel? Clever is veel uitdagender om te spelen.

Pluspunten:

 • Kinderen leren vooruit denken en nagaan wat de gevolgen van een bepaalde actie zijn.
 • Het is leuk om met volwassenen en kinderen samen te doen. Niet elke volwassene is tactisch even slim, waardoor het kind goed kan winnen.

Minpunten:

 • Wij adviseren voldoende tijd aan de uitleg te besteden, zodat het kind het spel snapt. Anders eindigt het door frustratie snel in de kast.

9 tot 12 jaar – Wereldbol met verlichting – 30 cm

Dit is een leuk en handig cadeau.

Pluspunten:

 • De lamp geeft licht en dat is ’s avonds voor het naar bed gaan erg sfeervol.
 • Wanneer je kind moeite heeft met aardrijkskunde of je familie in een ver land hebt wonen, helpt de wereldbol bij het verwerken van de materie.

Minpunten:

 • De taal op de wereldbol is Nederlands, maar je moet natuurlijk kleine letters gebruiken om er informatie op kwijt te kunnen. Dat is soms lastig te lezen.

13 jaar en ouder – Bresser – Junior Microscoopset – Incl. Koffer en Accessoires

Dit is een spannend cadeau voor de ontdekker.

Pluspunten:

 • De set is compleet waardoor je kind er meteen mee aan de slag kan.
 • Alles blijft goed opgeborgen in de koffer, waardoor het cadeau lang meegaat.

Minpunten:

 • Voor 13 jaar en ouder zouden wij eerder microscoop van Bresser kopen die wat minder ‘kind’ uitstraalt.

13 jaar en ouder – MJ Goods – Wandelende takken eitjes

Dit cadeau is niet zomaar voor elk kind.

Pluspunten:

 • De set wordt compleet geleverd, waardoor het kind een kweekbakje heeft waarin het de 12 eitjes van de wandelende takken kan laten uitkomen.
 • De handleiding is duidelijk voor elke fase van de wandelende tak: van het uit laten komen van de eitjes tot het verzorgen ervan.

Minpunten:

 • Valt dit cadeau in de smaak en blijven de beestjes leven? Dan moet er eigenlijk een klein terrarium bij om ze goed te kunnen verzorgen.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Kortom

Vooral de cadeaus die een activiteit bevatten, vallen goed in de smaak. Alles wat de nieuwsgierigheid prikkelt – wandelende takken, microscoop, dinosauruseieren – trekt de aandacht. De spellen vinden we vooral ook leuk om samen met het kind te spelen.

Het grappige vinden wij eigenlijk dat er goedkopere en duurdere cadeaus in deze lijst staan (tussen de 10 en 65 euro) en bij de duurdere cadeaus hadden we hogere verwachtingen, terwijl de goedkopere cadeaus (boek, spellen, wandelende takken en toch ook de wereldbol) voor een veel langere periode interessant bleven voor de doelgroep.

De prijs zegt dus lang niet alles, al zouden wij bij levende dieren wel altijd adviseren om vooraf even bij de ouders te checken of dit wel een geschikt en gewenst cadeau is.