Wat is het meest populaire speelgoed ooit en van de laatste jaren? Op deze pagina vind je een compleet overzicht waarin we per leeftijd hebben aangegeven wat momenteel het meest populaire speelgoed is. Lees verder…

Inhoud van deze pagina:

Een overzicht van het meest populaire speelgoed ingedeeld naar leeftijd

Wil jij een cadeau aan een kind geven waarbij je van te voren al zeker weet dat het in de smaak zal vallen? Dan ga je op zoek naar speelgoed dat op dit moment populair is. Ze zien dit soort speelgoed vaak wanneer ze bij vriendjes of vriendinnetjes gaan spelen en willen het dan ook graag zelf hebben. Het kan ook zo zijn dat je je kleintje bij de opvang ergens geboeid mee ziet spelen en dat dan ook graag thuis wilt hebben. Het kan op jonge leeftijd de ontwikkeling van je kindje positief beïnvloeden.

Alvast een snel overzicht: enkele favorieten van de redactie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Best voor 0 tot 6 maandenMikaMax XL Knuffelolifant: We kunnen niet genoeg benadrukken hoe ontzettend schattig we deze knuffelolifant vinden.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste voor 1-3 jaarVTech brandweerkazerne: Deze brandweerkazerne spat ertussenuit als favoriet tussen de verschillende speelgoed kazernes en huisjes.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Favoriet voor ouder dan 7 jaarQwixx: Dit dobbelspel is een perfecte combinatie aan geluk en tactiek. Na tientallen potjes verder zijn we nog lang niet uitgespeeld.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Het kiezen van het leukste speelgoed voor kinderen

Zeker als je zelf geen kinderen hebt, kan het kiezen van speelgoed of een gaaf spel een uitdagende zoektocht worden. Je loopt een speelgoedwinkel in en daar willen ze je natuurlijk het liefst het duurste speelgoed verkopen. Je hebt nagevraagd bij de ouders waar het kindje nu graag mee speelt en hoopt in die zelfde sferen een nieuw cadeau te vinden, maar een speelgoedwinkel is een doolhof waar je maar niet uit lijkt te kunnen komen. We helpen je daarom op weg met deze review.

Waarom reviewen wij speelgoed dat het goed doet bij kinderen?

Het is makkelijk om gewoon voor een bepaald budget speelgoed uit te kiezen voor een kind. Je kijkt op de doos voor welke leeftijd het geschikt is, het past binnen het bedrag dat je in je hoofd had en rekent af bij de kassa of bestelt het met gemak online. Dan hoef je de deur niet eens uit en wordt het meestal de dag erna al bij je thuis afgeleverd. Je doet er een leuk papiertje omheen en nog een kaartje bij (als het kind al kan lezen) en je bent klaar.

Het probleem is echter dat het budget wel een rol speelt, maar meestal niet het belangrijkste is. Je wilt immers iets kopen dat het kind ook echt leuk vindt. En hierbij maakt het helemaal niks uit of het om je eigen kind gaat of het speelgoed voor een ander kind bedoeld is. Je kunt snel de plank misslaan als je niet even uitzoekt waar het kind op dit moment qua ontwikkeling zit en wat een beetje uitdaagt. Je wilt immers niet elk jaar weer een knuffel geven, daar ligt het bed al mee vol.

Waarom kritisch blijven bij populair speelgoed?

De grote vraag die je jezelf moet stellen, is waarom bepaald speelgoed populair is. Wij hebben regelmatig gezien dat bestellingen die via een bekend online platform gedaan worden, voorzien worden van een briefje dat korting op de volgende bestelling belooft als je een positieve review over ze schrijft. Op deze manier kan natuurlijk iedereen zijn product hoog in een scorelijst geplaatst krijgen. Je ‘koopt’ hiermee een positief verhaal, terwijl de waarheid heel anders kan zijn.

Wij houden niet van dit soort praktijken. Je wordt eigenlijk gewoon voor de gek gehouden als de ontvanger van de bestelling gevoelig is voor kortingen of gratis producten die ook wel eens beloofd worden. Wij adviseren daarom altijd – indien een platform zelf reviews bij speelgoed heeft staan – inhoudelijk te kijken naar wat er over het item geschreven wordt. Liever nog lees je onafhankelijk reviews over welk speelgoed populair is waar geen bonussen aan verbonden zijn.

Waarom is bepaald speelgoed populair? Is het wel echt zo uniek?

Allereerst ligt het voor een groot deel aan de marketing en het moment van lancering van nieuw speelgoed. De hele maand november en december zijn – in aanloop naar Sinterklaas en de kerstmis –  altijd favoriete maanden om nieuw speelgoed weer in de (digitale) speelgoedcatalogus te krijgen. Producten die vooraan staan of in de aanbieding zijn, scoren vaak beter, omdat de koper dan het gevoel krijgt een goede deal te doen. Dit heeft dan nog niks met de kwaliteit ervan te maken.

Op de tweede plaats komen de ervaringen van anderen die je kunt lezen of bekijken. Er zijn vaak filmpjes op YouTube die bepaald speelgoed uittesten. Het gaat dan om het uitpakken van nieuw speelgoed en soms is er na een aantal maanden nog een tweede filmpje hoe lang het item goed is gebleven en of er nog steeds mee gespeeld wordt. Dan kun je pas zien en horen wat de kwaliteit werkelijk blijkt te zijn.

Waar let je op bij speelgoed en spellen? De criteria bij deze recensie

Om te kunnen bepalen of een spel of iets van speelgoed voldoet aan de wensen, is er gekeken naar de volgende aspecten:

 • Kwaliteit van materiaal – zijn de randjes netjes afgewerkt en gaat het materiaal lang mee?
 • Veelzijdigheid van speelgoed of spel – hoe lang blijft het leuk om er mee te spelen?
 • Prijs – is het bedrag het waard als je kijkt naar wat het aan plezier of leerzaam effect oplevert?
 • Leeftijd – is de leeftijdscategorie ook passend voor het speelgoed of is er te veel overlap?
 • Beoordeling door anderen – als speelgoed populair is, wil je dit terugzien in het aantal sterren of het cijfer dat ervoor gegeven wordt.

Hoe is het speelgoed getest?

We hebben een testteam samengesteld dat alle leeftijden covert, waardoor we voldoende feedback over het speelgoed en de spellen terugkrijgen. De ouders hebben instructies ontvangen over wat er bij de kleintjes geobserveerd mag worden en bij de oudere kinderen is er een vragenlijst die ingevuld moest worden. Dit mocht het kind zelf doen of de ouder mocht assisteren. Alle ouders hebben in ieder geval gecheckt of er serieus feedback terugkomt over elk item dat getest is.

Het populairste speelgoed van baby tot ouder kind per – leeftijd ingedeeld

0 tot 6 maanden – Chillsy – waterspeelmat

De zeedieren in deze waterspeelmat kunnen heen en weer geduwd worden door de vloeistof.

Pluspunten:

 • Je kunt deze mat het hele jaar door gebruiken, want in de zomer doe je er koud water in en in de koudere maanden laat je er warm water in lopen. Zo voelt het altijd prettig aan aan de huid van je kindje.

Minpunten:

 • Het onderhoud van deze speelmat vergt wel het een en ander.

0 tot 6 maanden – MikaMax – XL Knuffelolifant

Je kindje kan tussen de poten van deze grote olifant liggen en er steun aan hebben tijdens het slapen.

Pluspunten:

 • De stof is zacht, waardoor je lekker tegen de olifant aanligt.
 • Je kunt de olifant ook in verschillende posities leggen.

Minpunten:

 • We hadden een aantal olifanten besteld en ze waren helaas niet allemaal even netjes afgewerkt.

6 tot 12 maanden – Mega Blocks – 60 Maxi Blokken in een Tas Blauw

Zodra je kind iets vast kan pakken en bewust neer kan zetten of leggen, is het leuk om met blokken te spelen.

Pluspunten:

 • Het gaat om grote bouwblokken die zo gevormd zijn dat je ze in elkaar kunt klemmen.
 • Wij vonden het fijn dat er een tas bij zit, want zo zitten alle blokken compact bij elkaar en weet je meteen dat je nog even onder een tafel of bank moet zoeken als er te veel ruimte in de tas is.

Minpunten:

 • Het blijft een kunststof product en dat betekent dat niet alle blokken even goed klemmen.

6 tot 12 maanden – VTech Baby – Activiteitenkubus

Deze kubus stimuleert het ontwikkelvermogen van een kindje.

Pluspunten:

 • Het kindje kan aan allerlei elementen draaien of ze induwen en er komt dan geluid uit.
 • We kregen vooral de feedback dat er langdurig met dit speelgoed gespeeld kon worden. Het is dus niet zozeer alleen geschikt voor kinderen tussen de zes en twaalf maanden.

Minpunten:

 • Bij intensief gebruik van de speelkubus kunnen er kieren tussen de vlakken ontstaan.

1 jaar – SmartMax Magnetic Discovery – My First Safari Animals

Ook bij dit speelgoed is er een leereffect waar te nemen.

Pluspunten:

 • Een kind leert welke kleuren en vormen bij elkaar horen. Het leert verder de namen van dieren kennen.
 • Ook motorische vaardigheden krijgen de kans zich te ontwikkelen en dat komt door de magneet in de vormpjes. Je kind leert de twee einden in elkaar te doen en kan de magneet ook weer lostrekken.

Minpunten:

 • Soms zijn kindjes hun leeftijd een beetje vooruit qua speelgoed en dan blijken deze magnetische figuurtjes snel aan interesse te verliezen.

1 jaar – VTech Toet Toet Auto’s – Brandweerkazerne

Uit deze brandweerkazerne komen leuke liedjes wanneer je kind de brandweerauto langs de diverse sensoren beweegt.

Pluspunten:

 • Er is sprake van een stevige constructie waardoor de kazerne het lang volhoudt.
 • Als het speelgoed aanslaat kun je de set uitbreiden en aan elkaar koppelen.

Minpunten:

 • De kazerne neemt wel wat meer ruimte in beslag dan ander speelgoed. Het is gezien zijn formaat moeilijk om hem op te bergen.

2 jaar – VTech Baby – Mijn Eerste 100 Woordjes in het Nederlands en Engels

Dit is een leuk artikel in boekvorm en op elk van de twaalf bladzijden staat een hoofdonderwerp met verschillende woordjes.

Pluspunten:

 • Wanneer je kind op het plaatje klikt, wordt het woord uitgesproken.
 • Handig voor de ouders: het volume is aan te passen.

Minpunten:

 • Leert je kind snel? Dan is het speelgoed maar voor korte duur interessant.

2 jaar – LEGO DUPLO – Modulair Speelhuis

Wie heeft er niet met Duplo gespeeld vroeger? In deze set zit een speelhuisje met attributen voor erin.

Pluspunten:

 • Een kindje kan zelfstandig met dit huisje en alles wat erin kan spelen. Er zitten poppetjes, huisdieren, meubeltjes en andere zaken bij.
 • Dit speelgoed stimuleert de fantasie en tegelijkertijd kunnen dagelijkse taken die in huis plaatsvinden nagebootst worden.

Minpunten:

 • Over dit speelhuisje hebben we geen negatieve feedback ontvangen.

3 jaar – Mattel Games – UNO Junior

Dit kaartspel kan samen met je kleine gespeeld worden.

Pluspunten:

 • Een kind kan de regels van het kaartspel makkelijk oppikken.
 • Er zijn makkelijke en moeilijke niveaus, waardoor het ook op latere leeftijd nog een leuk spel is.

Minpunten:

 • Het ligt wel een beetje aan je kind of het dit spel ook echt al vanaf 3 jaar kan spelen.

3 jaar – VTech – Schep & Leer IJscokar

Zowel jongens als meisjes vinden het heerlijk om met deze ijscokar te spelen.

Pluspunten:

 • Bij de kar zitten diverse losse elementen, zoals de ijslepel en kaarten met een bestelling voor ijs.
 • Je kind leert oefenen met rekenen, kleuren benoemen en liedjes zingen.

Minpunten:

 • Het kan gebeuren dat de magneetjes verkeerd geplaatst zijn waardoor je kind de verkeerde benamingen leert.

4 jaar – Jumbo – Kroko Loko Kinderspel

Dit spel traint het geheugen van je kind.

Pluspunten:

 • Je kunt het spel met zijn vieren spelen en je kunt dus ook vier krokodillen maken.
 • Je kind leert namen van dieren en het soort dier herkennen.
 • Dit spel is ook leuk om samen met je kind te doen.

Minpunten:

 • Dat je slim bent, wil niet zeggen dat je wint, want geluk speelt ook een rol. De positieve benadering is dat je je kind met behulp van dit spel goed met verliezen kunt leren omgaan.

4 jaar – Ik Leer Schrijven

Je kind kan zelf al oefenen met schrijven en lijntjes trekken of natekenen.

Pluspunten:

 • De verschillende kaarten met oefenopdrachten liggen op een lichtbak en wij vinden dit zeer duidelijk om de lijntjes te herkennen.
 • De oefeningen zijn daarna weer uit te wissen, waardoor je het speelgoed kunt blijven gebruiken.

Minpunten:

 • De batterijen voor de lichtbak zijn helaas niet inbegrepen, dus koop je ‘Ik leer schrijven’ als cadeau? Denk er dan aan om batterijen te kopen.

5 en 6 jaar – 999 Games – Beverbende

De spelregels van dit kaartspel zijn goed uit te leggen aan een kind van 5 of 6 jaar, maar ook volwassenen vinden dit een leuk spel.

Pluspunten:

 • Dit is zo’n spel dat – wanneer de kinderen het leuk vinden – ook makkelijk mee op vakantie genomen kan worden om samen plezier te hebben.
 • Je kind oefent het geheugen, maar gaat ook nadenken over de mogelijkheden die er zijn met de kaarten die het heeft.

Minpunten:

 • Mensen die het spel ‘UNO’ al kennen, vinden ‘Beverbende’ snel saai.

5 en 6 jaar – Kinetic Sand – Sandisfactory set

Vroeger speelde je met klei, nu is er kinetisch zand.

Pluspunten:

 • Je kind kan alle vormpjes gebruiken bij het spelen met dit in vorm blijvende zand.

Minpunten:

 • Kinderen vinden het geweldig leuk om met de vormen en verschillende kleuren zand in de weer te zijn, maar als ouders raden we toch aan om dit in spul op een groot plastic tafelkleed te doen. Het wordt snel een grote bende.

7 en 8 jaar – White Goblin Games – Qwixx

Je speelt Qwixx met 2 tot 5 spelers vanaf een leeftijd van 8 jaar.

Pluspunten:

 • De spelregels zijn zo simpel, dat je ze snel en duidelijk aan je kind kunt uitleggen.
 • Het lijkt een beetje op Yahtzee, maar toch ook weer niet vanwege de uitgebreidere mogelijkheden die het dobbelspel biedt.
 • Het is verder een compact spel dat onderweg weinig plek inneemt.

Minpunten:

 • Als dit spel favoriet wordt, zul je op een gegeven moment zelf scoreblaadjes bij moeten printen.

7 en 8 jaar – 999 Games – Regenwormen

Dit spel kun je met 2 tot en met 7 spelers doen.

Pluspunten:

 • Dit spel wordt door de kinderen, maar ook door de ouders gewaardeerd door zijn eenvoud en het afpakken van de wormen.
 • Het onverwachte is een van de leukste elementen van dit spel. Als je denkt te gaan winnen, kan er zomaar iets gebeuren waardoor je verliest.

Minpunten:

 • Er zitten geen niveaus in dit spel en daardoor kan het voor sommigen minder uitdagend worden om ‘Regenwormen’ te blijven spelen.

9 tot en met 12 jaar – Totum DIY Factory – zelf sieraden maken

Dit koffertje met onderdelen voor sieraden valt zeer in de smaak bij de meiden.

Pluspunten:

 • Met de vormpjes en het klei kun je zelf figuren voor aan de sieraden maken.
 • Er zitten verder alle onderdelen bij om zelf 2 kettingen, 8 oorbellen en 2 sleutelhangers te maken.
 • Dit is echt een leuk cadeau voor de creatieve jongedame.

Minpunten:

 • Het is wel oppassen geblazen met jongere kinderen binnen het gezin, want het gaat om zeer kleine onderdelen die niet altijd goed bevestigd blijven.

9 tot en met 12 jaar – LEGO Technic – Racevliegtuig

Wordt het gewone LEGO te simpel voor je kind? Dan is technisch LEGO van een moeilijker niveau.

Pluspunten:

 • Andere LEGO-componenten en een moeilijker figuur in elkaar zetten, maken er echt een uitdaging van voor het kind dat graag iets bouwt.
 • Het leert de handleiding te volgen en na te denken over de volgende te nemen stappen.

Minpunten:

 • De ouders mogen soms wel een beetje helpen bij de handleiding, want het kan voor een negenjarige toch nog complex zijn, zeker als het de eerste technische LEGO is.

13 jaar en ouder – 999  Games – Clever

Wie Qwixx saai begint te vinden, kan bij dit dobbelspel weer een niveau hoger bereiken.

Pluspunten:

 • Je denkt bij dit spel niet alleen na over je eigen score, maar ook hoe je de score van de ander kunt beperken.

Minpunten:

 • De handleiding is niet altijd helemaal duidelijk en het is dan ook makkelijker om een filmpje op internet te raadplegen.

13 jaar en ouder – Next Move Games – Azul

Voor het gezin dat graag naar Portugal op vakantie gaat, krijgt dit spel extra betekenis.

Pluspunten:

 • Dit is al een leuk spel om met zijn tweetjes te spelen.
 • Je kunt dit spel blijven herhalen en er is zelfs een tweede variant als je wat afwisseling wilt.

Minpunten:

 • We hebben gemerkt dat bepaalde ouders dit spel leuker vonden dan de kinderen.

Conclusie

Deze review geeft informatie over flink wat populaire spellen en populair speelgoed. Ondanks de aangegeven leeftijden hoeft dit echter niet altijd te passen bij jouw kind of het kind waarvoor jij het cadeau in gedachten hebt. Wij zouden daarom adviseren om te kijken welke spellen het al heeft, wat goed gaat en waar nog uitdagingen liggen. De keuze voor speelgoed is dan snel gemaakt.