Het onderzoek van onze speelgoedredactie

Wat is het meest populaire speelgoed ooit en van de laatste jaren? Op deze pagina vind je een compleet overzicht waarin we per leeftijd hebben aangegeven wat momenteel het meest populaire speelgoed is. Lees verder…

Een overzicht van het meest populaire speelgoed ingedeeld naar leeftijd

Wil jij een cadeau aan een kind geven waarbij je van te voren al zeker weet dat het in de smaak zal vallen? Dan ga je op zoek naar speelgoed dat op dit moment populair is. Ze zien dit soort speelgoed vaak wanneer ze bij vriendjes of vriendinnetjes gaan spelen en willen het dan ook graag zelf hebben. Het kan ook zo zijn dat je je kleintje bij de opvang ergens geboeid mee ziet spelen en dat dan ook graag thuis wilt hebben. Het kan op jonge leeftijd de ontwikkeling van je kindje positief beïnvloeden.

Alvast een snel overzicht: enkele favorieten van de redactie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Best voor 0 tot 6 maandenMikaMax XL Knuffelolifant: We kunnen niet genoeg benadrukken hoe ontzettend schattig we deze knuffelolifant vinden.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste voor 1-3 jaarVTech brandweerkazerne: Deze brandweerkazerne spat ertussenuit als favoriet tussen de verschillende speelgoed kazernes en huisjes.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Favoriet voor ouder dan 7 jaarQwixx: Dit dobbelspel is een perfecte combinatie aan geluk en tactiek. Na tientallen potjes verder zijn we nog lang niet uitgespeeld.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Het kiezen van het leukste speelgoed voor kinderen

Zeker als je zelf geen kinderen hebt, kan het kiezen van speelgoed of een gaaf spel een uitdagende zoektocht worden. Je loopt een speelgoedwinkel in en daar willen ze je natuurlijk het liefst het duurste speelgoed verkopen. Je hebt nagevraagd bij de ouders waar het kindje nu graag mee speelt en hoopt in die zelfde sferen een nieuw cadeau te vinden, maar een speelgoedwinkel is een doolhof waar je maar niet uit lijkt te kunnen komen. We helpen je daarom op weg met deze review.

Waarom reviewen wij speelgoed dat het goed doet bij kinderen?

Het is makkelijk om gewoon voor een bepaald budget speelgoed uit te kiezen voor een kind. Je kijkt op de doos voor welke leeftijd het geschikt is, het past binnen het bedrag dat je in je hoofd had en rekent af bij de kassa of bestelt het met gemak online. Dan hoef je de deur niet eens uit en wordt het meestal de dag erna al bij je thuis afgeleverd. Je doet er een leuk papiertje omheen en nog een kaartje bij (als het kind al kan lezen) en je bent klaar.

Het probleem is echter dat het budget wel een rol speelt, maar meestal niet het belangrijkste is. Je wilt immers iets kopen dat het kind ook echt leuk vindt. En hierbij maakt het helemaal niks uit of het om je eigen kind gaat of het speelgoed voor een ander kind bedoeld is. Je kunt snel de plank misslaan als je niet even uitzoekt waar het kind op dit moment qua ontwikkeling zit en wat een beetje uitdaagt. Je wilt immers niet elk jaar weer een knuffel geven, daar ligt het bed al mee vol.

Waarom kritisch blijven bij populair speelgoed?

De grote vraag die je jezelf moet stellen, is waarom bepaald speelgoed populair is. Wij hebben regelmatig gezien dat bestellingen die via een bekend online platform gedaan worden, voorzien worden van een briefje dat korting op de volgende bestelling belooft als je een positieve review over ze schrijft. Op deze manier kan natuurlijk iedereen zijn product hoog in een scorelijst geplaatst krijgen. Je ‘koopt’ hiermee een positief verhaal, terwijl de waarheid heel anders kan zijn.

Wij houden niet van dit soort praktijken. Je wordt eigenlijk gewoon voor de gek gehouden als de ontvanger van de bestelling gevoelig is voor kortingen of gratis producten die ook wel eens beloofd worden. Wij adviseren daarom altijd – indien een platform zelf reviews bij speelgoed heeft staan – inhoudelijk te kijken naar wat er over het item geschreven wordt. Liever nog lees je onafhankelijk reviews over welk speelgoed populair is waar geen bonussen aan verbonden zijn.

Waarom is bepaald speelgoed populair? Is het wel echt zo uniek?

Allereerst ligt het voor een groot deel aan de marketing en het moment van lancering van nieuw speelgoed. De hele maand november en december zijn – in aanloop naar Sinterklaas en de kerstmis –  altijd favoriete maanden om nieuw speelgoed weer in de (digitale) speelgoedcatalogus te krijgen. Producten die vooraan staan of in de aanbieding zijn, scoren vaak beter, omdat de koper dan het gevoel krijgt een goede deal te doen. Dit heeft dan nog niks met de kwaliteit ervan te maken.

Op de tweede plaats komen de ervaringen van anderen die je kunt lezen of bekijken. Er zijn vaak filmpjes op YouTube die bepaald speelgoed uittesten. Het gaat dan om het uitpakken van nieuw speelgoed en soms is er na een aantal maanden nog een tweede filmpje hoe lang het item goed is gebleven en of er nog steeds mee gespeeld wordt. Dan kun je pas zien en horen wat de kwaliteit werkelijk blijkt te zijn.

Waar let je op bij speelgoed en spellen? De criteria bij deze recensie

Om te kunnen bepalen of een spel of iets van speelgoed voldoet aan de wensen, is er gekeken naar de volgende aspecten:

 • Kwaliteit van materiaal – zijn de randjes netjes afgewerkt en gaat het materiaal lang mee?
 • Veelzijdigheid van speelgoed of spel – hoe lang blijft het leuk om er mee te spelen?
 • Prijs – is het bedrag het waard als je kijkt naar wat het aan plezier of leerzaam effect oplevert?
 • Leeftijd – is de leeftijdscategorie ook passend voor het speelgoed of is er te veel overlap?
 • Beoordeling door anderen – als speelgoed populair is, wil je dit terugzien in het aantal sterren of het cijfer dat ervoor gegeven wordt.

Hoe is het speelgoed getest?

We hebben een testteam samengesteld dat alle leeftijden covert, waardoor we voldoende feedback over het speelgoed en de spellen terugkrijgen. De ouders hebben instructies ontvangen over wat er bij de kleintjes geobserveerd mag worden en bij de oudere kinderen is er een vragenlijst die ingevuld moest worden. Dit mocht het kind zelf doen of de ouder mocht assisteren. Alle ouders hebben in ieder geval gecheckt of er serieus feedback terugkomt over elk item dat getest is.

Het populairste speelgoed van baby tot ouder kind per – leeftijd ingedeeld

0 tot 6 maanden – Chillsy – waterspeelmat

De zeedieren in deze waterspeelmat kunnen heen en weer geduwd worden door de vloeistof.

Pluspunten:

 • Je kunt deze mat het hele jaar door gebruiken, want in de zomer doe je er koud water in en in de koudere maanden laat je er warm water in lopen. Zo voelt het altijd prettig aan aan de huid van je kindje.

Minpunten:

 • Het onderhoud van deze speelmat vergt wel het een en ander.

0 tot 6 maanden – MikaMax – XL Knuffelolifant

Je kindje kan tussen de poten van deze grote olifant liggen en er steun aan hebben tijdens het slapen.

Pluspunten:

 • De stof is zacht, waardoor je lekker tegen de olifant aanligt.
 • Je kunt de olifant ook in verschillende posities leggen.

Minpunten:

 • We hadden een aantal olifanten besteld en ze waren helaas niet allemaal even netjes afgewerkt.

6 tot 12 maanden – Mega Blocks – 60 Maxi Blokken in een Tas Blauw

Zodra je kind iets vast kan pakken en bewust neer kan zetten of leggen, is het leuk om met blokken te spelen.

Pluspunten:

 • Het gaat om grote bouwblokken die zo gevormd zijn dat je ze in elkaar kunt klemmen.
 • Wij vonden het fijn dat er een tas bij zit, want zo zitten alle blokken compact bij elkaar en weet je meteen dat je nog even onder een tafel of bank moet zoeken als er te veel ruimte in de tas is.

Minpunten:

 • Het blijft een kunststof product en dat betekent dat niet alle blokken even goed klemmen.

6 tot 12 maanden – VTech Baby – Activiteitenkubus

Deze kubus stimuleert het ontwikkelvermogen van een kindje.

Pluspunten:

 • Het kindje kan aan allerlei elementen draaien of ze induwen en er komt dan geluid uit.
 • We kregen vooral de feedback dat er langdurig met dit speelgoed gespeeld kon worden. Het is dus niet zozeer alleen geschikt voor kinderen tussen de zes en twaalf maanden.

Minpunten:

 • Bij intensief gebruik van de speelkubus kunnen er kieren tussen de vlakken ontstaan.

1 jaar – SmartMax Magnetic Discovery – My First Safari Animals

Ook bij dit speelgoed is er een leereffect waar te nemen.

Pluspunten:

 • Een kind leert welke kleuren en vormen bij elkaar horen. Het leert verder de namen van dieren kennen.
 • Ook motorische vaardigheden krijgen de kans zich te ontwikkelen en dat komt door de magneet in de vormpjes. Je kind leert de twee einden in elkaar te doen en kan de magneet ook weer lostrekken.

Minpunten:

 • Soms zijn kindjes hun leeftijd een beetje vooruit qua speelgoed en dan blijken deze magnetische figuurtjes snel aan interesse te verliezen.

1 jaar – VTech Toet Toet Auto’s – Brandweerkazerne

Uit deze brandweerkazerne komen leuke liedjes wanneer je kind de brandweerauto langs de diverse sensoren beweegt.

Pluspunten:

 • Er is sprake van een stevige constructie waardoor de kazerne het lang volhoudt.
 • Als het speelgoed aanslaat kun je de set uitbreiden en aan elkaar koppelen.

Minpunten:

 • De kazerne neemt wel wat meer ruimte in beslag dan ander speelgoed. Het is gezien zijn formaat moeilijk om hem op te bergen.

2 jaar – VTech Baby – Mijn Eerste 100 Woordjes in het Nederlands en Engels

Dit is een leuk artikel in boekvorm en op elk van de twaalf bladzijden staat een hoofdonderwerp met verschillende woordjes.

Pluspunten:

 • Wanneer je kind op het plaatje klikt, wordt het woord uitgesproken.
 • Handig voor de ouders: het volume is aan te passen.

Minpunten:

 • Leert je kind snel? Dan is het speelgoed maar voor korte duur interessant.

2 jaar – LEGO DUPLO – Modulair Speelhuis

Wie heeft er niet met Duplo gespeeld vroeger? In deze set zit een speelhuisje met attributen voor erin.

Pluspunten:

 • Een kindje kan zelfstandig met dit huisje en alles wat erin kan spelen. Er zitten poppetjes, huisdieren, meubeltjes en andere zaken bij.
 • Dit speelgoed stimuleert de fantasie en tegelijkertijd kunnen dagelijkse taken die in huis plaatsvinden nagebootst worden.

Minpunten:

 • Over dit speelhuisje hebben we geen negatieve feedback ontvangen.

3 jaar – Mattel Games – UNO Junior

Dit kaartspel kan samen met je kleine gespeeld worden.

Pluspunten:

 • Een kind kan de regels van het kaartspel makkelijk oppikken.
 • Er zijn makkelijke en moeilijke niveaus, waardoor het ook op latere leeftijd nog een leuk spel is.

Minpunten:

 • Het ligt wel een beetje aan je kind of het dit spel ook echt al vanaf 3 jaar kan spelen.

3 jaar – VTech – Schep & Leer IJscokar

Zowel jongens als meisjes vinden het heerlijk om met deze ijscokar te spelen.

Pluspunten:

 • Bij de kar zitten diverse losse elementen, zoals de ijslepel en kaarten met een bestelling voor ijs.
 • Je kind leert oefenen met rekenen, kleuren benoemen en liedjes zingen.

Minpunten:

 • Het kan gebeuren dat de magneetjes verkeerd geplaatst zijn waardoor je kind de verkeerde benamingen leert.

4 jaar – Jumbo – Kroko Loko Kinderspel

Dit spel traint het geheugen van je kind.

Pluspunten:

 • Je kunt het spel met zijn vieren spelen en je kunt dus ook vier krokodillen maken.
 • Je kind leert namen van dieren en het soort dier herkennen.
 • Dit spel is ook leuk om samen met je kind te doen.

Minpunten:

 • Dat je slim bent, wil niet zeggen dat je wint, want geluk speelt ook een rol. De positieve benadering is dat je je kind met behulp van dit spel goed met verliezen kunt leren omgaan.

4 jaar – Ik Leer Schrijven

Je kind kan zelf al oefenen met schrijven en lijntjes trekken of natekenen.

Pluspunten:

 • De verschillende kaarten met oefenopdrachten liggen op een lichtbak en wij vinden dit zeer duidelijk om de lijntjes te herkennen.
 • De oefeningen zijn daarna weer uit te wissen, waardoor je het speelgoed kunt blijven gebruiken.

Minpunten:

 • De batterijen voor de lichtbak zijn helaas niet inbegrepen, dus koop je ‘Ik leer schrijven’ als cadeau? Denk er dan aan om batterijen te kopen.

5 en 6 jaar – 999 Games – Beverbende

De spelregels van dit kaartspel zijn goed uit te leggen aan een kind van 5 of 6 jaar, maar ook volwassenen vinden dit een leuk spel.

Pluspunten:

 • Dit is zo’n spel dat – wanneer de kinderen het leuk vinden – ook makkelijk mee op vakantie genomen kan worden om samen plezier te hebben.
 • Je kind oefent het geheugen, maar gaat ook nadenken over de mogelijkheden die er zijn met de kaarten die het heeft.

Minpunten:

 • Mensen die het spel ‘UNO’ al kennen, vinden ‘Beverbende’ snel saai.

5 en 6 jaar – Kinetic Sand – Sandisfactory set

Vroeger speelde je met klei, nu is er kinetisch zand.

Pluspunten:

 • Je kind kan alle vormpjes gebruiken bij het spelen met dit in vorm blijvende zand.

Minpunten:

 • Kinderen vinden het geweldig leuk om met de vormen en verschillende kleuren zand in de weer te zijn, maar als ouders raden we toch aan om dit in spul op een groot plastic tafelkleed te doen. Het wordt snel een grote bende.

7 en 8 jaar – White Goblin Games – Qwixx

Je speelt Qwixx met 2 tot 5 spelers vanaf een leeftijd van 8 jaar.

Pluspunten:

 • De spelregels zijn zo simpel, dat je ze snel en duidelijk aan je kind kunt uitleggen.
 • Het lijkt een beetje op Yahtzee, maar toch ook weer niet vanwege de uitgebreidere mogelijkheden die het dobbelspel biedt.
 • Het is verder een compact spel dat onderweg weinig plek inneemt.

Minpunten:

 • Als dit spel favoriet wordt, zul je op een gegeven moment zelf scoreblaadjes bij moeten printen.

7 en 8 jaar – 999 Games – Regenwormen

Dit spel kun je met 2 tot en met 7 spelers doen.

Pluspunten:

 • Dit spel wordt door de kinderen, maar ook door de ouders gewaardeerd door zijn eenvoud en het afpakken van de wormen.
 • Het onverwachte is een van de leukste elementen van dit spel. Als je denkt te gaan winnen, kan er zomaar iets gebeuren waardoor je verliest.

Minpunten:

 • Er zitten geen niveaus in dit spel en daardoor kan het voor sommigen minder uitdagend worden om ‘Regenwormen’ te blijven spelen.

9 tot en met 12 jaar – Totum DIY Factory – zelf sieraden maken

Dit koffertje met onderdelen voor sieraden valt zeer in de smaak bij de meiden.

Pluspunten:

 • Met de vormpjes en het klei kun je zelf figuren voor aan de sieraden maken.
 • Er zitten verder alle onderdelen bij om zelf 2 kettingen, 8 oorbellen en 2 sleutelhangers te maken.
 • Dit is echt een leuk cadeau voor de creatieve jongedame.

Minpunten:

 • Het is wel oppassen geblazen met jongere kinderen binnen het gezin, want het gaat om zeer kleine onderdelen die niet altijd goed bevestigd blijven.

9 tot en met 12 jaar – LEGO Technic – Racevliegtuig

Wordt het gewone LEGO te simpel voor je kind? Dan is technisch LEGO van een moeilijker niveau.

Pluspunten:

 • Andere LEGO-componenten en een moeilijker figuur in elkaar zetten, maken er echt een uitdaging van voor het kind dat graag iets bouwt.
 • Het leert de handleiding te volgen en na te denken over de volgende te nemen stappen.

Minpunten:

 • De ouders mogen soms wel een beetje helpen bij de handleiding, want het kan voor een negenjarige toch nog complex zijn, zeker als het de eerste technische LEGO is.

13 jaar en ouder – 999  Games – Clever

Wie Qwixx saai begint te vinden, kan bij dit dobbelspel weer een niveau hoger bereiken.

Pluspunten:

 • Je denkt bij dit spel niet alleen na over je eigen score, maar ook hoe je de score van de ander kunt beperken.

Minpunten:

 • De handleiding is niet altijd helemaal duidelijk en het is dan ook makkelijker om een filmpje op internet te raadplegen.

13 jaar en ouder – Next Move Games – Azul

Voor het gezin dat graag naar Portugal op vakantie gaat, krijgt dit spel extra betekenis.

Pluspunten:

 • Dit is al een leuk spel om met zijn tweetjes te spelen.
 • Je kunt dit spel blijven herhalen en er is zelfs een tweede variant als je wat afwisseling wilt.

Minpunten:

 • We hebben gemerkt dat bepaalde ouders dit spel leuker vonden dan de kinderen.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Conclusie

Deze review geeft informatie over flink wat populaire spellen en populair speelgoed. Ondanks de aangegeven leeftijden hoeft dit echter niet altijd te passen bij jouw kind of het kind waarvoor jij het cadeau in gedachten hebt. Wij zouden daarom adviseren om te kijken welke spellen het al heeft, wat goed gaat en waar nog uitdagingen liggen. De keuze voor speelgoed is dan snel gemaakt.

Een second opinion van onze pedagogiek-redactie

Ook onze pedagogiek-redactie hebben we gevraagd om dit thema te onderzoeken. De resultaten vind je hieronder:

Populair speelgoed per leeftijd: van 1-10

Speelgoedtrends komen en gaan. Maar als één ding bekend is, dan is het wel dat kinderen graag de trend volgen (in ieder geval als het op speelgoed aankomt). In dit artikel bespreken we het populairste speelgoed van het moment per leeftijdsgroep. Wat populair is voor baby’s en peuters wordt natuurlijk met name door de ouders bepaald. Een kind van zeven, acht of negen is veel beter in staat een eigen voorkeur uit te drukken. Ontdek de wondere wereld!

Onze zoektocht naar het populairste speelgoed: dit zijn we te weten gekomen

Populair speelgoed is hét speelgoed van het moment. Dit is het speelgoed dat je op het schoolplein voorbij ziet komen. Pokémonkaarten, Yu-Gi-Oh kaarten, voetbalkaarten: het zijn stuk voor stuk rages geweest die je ook vandaag de dag weer voorbij ziet komen. Daarvoor waren het Flippo’s die de schoolpleinen veroverden. Het populairste speelgoed in dit artikel zijn niet alleen collectors items, maar ook het type speelgoed waar kinderen vooral thuis mee spelen.

Snel overzicht: Deze bouwblokken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor jonge kinderenJouéco Houten Blokken – 100-delig: Voor een tweejarige zijn deze blokken de perfecte uitdaging. De set, bestaande uit 100 kleurrijke blokken van duurzaam hout, kan op ontelbare manieren worden gecombineerd. Bovendien wordt de motoriek van de kleintjes gestimuleerd. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor duurzaamheidClics bouwblokken: Deze set is niet alleen leuk voor vijfjarigen, maar ook ecologisch verantwoord geproduceerd. De glitterende blokken nodigen uit tot uren bouwplezier en met 133 Clics en 42 accessoires zijn de mogelijkheden eindeloos. >> Check laagste prijs
Meest innovatieve keuzeJoyage Magnetisch Speelgoed – 28stuks: Perfect voor achtjarigen met een creatieve inslag. Deze volledig magnetische bouwblokken ontwikkelen een sterk gevoel voor geometrische vormen en kleurpatronen. Ze zijn stevig en kunnen worden gecombineerd met andere Joyage sets of speelgoed. >> Check laagste prijs

Waarom het populairste speelgoed per leeftijd besproken?

Het spreekt voor zich dat populair speelgoed voor een 1-jarige bij een 10-jarige niet meer in de smaak valt. Een kind van 10 heeft veel motorische vaardigheden, veel meer kennis en begrip van de wereld van de baby. Vandaar dat het niet mogelijk is speelgoed aan te wijzen dat voor alle kinderen van 1 tot en met 10 een aanrader is. Het werkt veel beter te denken in leeftijdscategorieën. In dit artikel bespreken we het beste speelgoed van jonge tot oudere kinderen.

Ook aandacht voor populairste budgetspeelgoed

Het beste speelgoed is speelgoed dat voor alle kinderen beschikbaar is. Dat betekent dat het goed betaalbaar moet zijn. Het fijne van rages als flippo’s of knikkers, is dat elk huishouden wel in staat is er een aantal van in huis te halen. Zo kan ieder kind deel uitmaken van de rage. In dit artikel kom je speelgoed tegen waar elk kind mee zou kunnen en zou mogen spelen.

Populairste speelgoed reviewers: dit maakt ons geschikt

Speelgoed zit in ons bloed – het maakt onderdeel van ons uit. Uiteraard zijn wij ook kinderen geweest. We hebben verschillende speelgoed trends zien komen en gaan. Er zijn twee oorzaken waardoor speelgoed mateloos populair kan worden: de eerste is als het om een collectors item gaat, zoals popjes, plaatjes. Supermarkten spelen hier met acties altijd op in. De tweede reden is dat het speelgoed zelf van hoge kwaliteit is en dat je er veel kanten mee op kunt.

Kritisch blijven op het aanbod populairste speelgoed

Zoals gezegd, is het aanbod populairste speelgoed erg groot. Trends komen en gaan. Kijk dus niet alleen naar hoe populair het speelgoed is, maar ook naar hoe leuk het is met speelgoed te spelen als het niet meer super populair is. Denk maar eens aan knikkers: zo nu en dan wordt er weer volop geknikkerd, dan weer hele tijden niet. Zelfs als er niet geknikkerd wordt, blijven knikkers glazen bolletjes van hoge kwaliteit – het is leuk speelgoed om in huis te hebben.

Vermijd plastic speelgoed

Je kent het wel: er komt een populaire film uit, of er is weer eens een EK of WK. Voor je het weet brengt elke supermarkt verschillende poppetjes van de verschillende personages of spelers uit. Kinderen willen ze allemaal hebben. Maar als de rage voorbij is, zit je met popjes van lage kwaliteit plastic. In feite heb je er niets meer aan. Dan heb je toch liever knikkers in huis. Plastic zit vaak ook vol slechte stofjes, waarvan je zeker niet wilt dat je kind ze binnen krijgt.

Aanvankelijke scepsis: onderzoek naar het populairste speelgoed

Zoals gezegd, rages komen en gaan. Als speelgoed super populair is, wil dat lang niet altijd zeggen dat het ook van hoge kwaliteit is. Vandaar dat je altijd superkritisch moet blijven op rages. In de zomer bijvoorbeeld zie je iedereen met waterpistolen rondrennen, maar niet alle waterpistolen hebben een duurzaam ontwerp. Sommige waterpistolen gaan na een paar keer gebruiken al kapot. Ook zijn er rages van speelgoed waar kinderen na afloop nooit meer naar omkijken.

Welke beloften doen speelgoedmakers je zoal? Zijn deze beloftes écht betrouwbaar

Speelgoedmakers zullen je van alles en nog wat beloven. Vaak springen speelgoedmakers in op de waan van de dag en zullen ze laten zien hoe het speelgoed past bij de huidige rage. Ze ‘vergeten’ je te vertellen dat hun speelgoed van matige kwaliteit is. Ons advies: richt je met name tot speelgoedmakers die zich minder op rages storten, maar veel meer bezig zijn met het maken van speelgoed met een duurzaam en tijdloos ontwerp. Daar heb je veel langer plezier van.

Populair speelgoed aanschaffen: hier let je op

Er zijn verschillende zaken om op te letten als je speelgoed aankomt. Ten eerste: volg niet blindelings de hype. Hypes komen en gaan, maar speelgoed van hoge kwaliteit blijft altijd leuk om mee te spelen. Verder moet je bij het aankopen van nieuw speelgoed altijd op het volgende letten:

De leeftijd van je kind

Geef kinderen onder de 3 jaar geen speelgoed met kleine onderdelen. Verstikkingsgevaar is een serieuze zaak. Geef bij voorkeur speelgoed dat op verschillende leeftijden uitdagend blijft, zoals Lego. Een bestuurbare auto of step doet het ook bij verschillende leeftijden goed.

 • Speelgoed moet veilig zijn: dus geen schadelijke stofjes erin verwerkt, geen scherpe hoeken en randen en geen onderdelen die zomaar los kunnen schieten en wondjes veroorzaken
 • Duurzaam speelgoed is speelgoed dat lekker lang meegaat, dat goed is voor het milieu en waarmee wellicht meerdere generaties kunnen spelen. Kies altijd voor kwaliteit
 • Variëteit en uitdaging

bij elk type speelgoed is het van belang dat het voldoende uitdaagt. Met speelgoed moet je verschillende dingen kunnen. Kinderen zijn eindeloos creatief en ze geven de voorkeur aan spelgoed waarbij ze verschillende kanten uitkunnen. Samen spelen bevordert de creativiteit.

Ons onderzoek naar het populairste speelgoed: de onderzoeksdata

Onderzoek doen naar speelgoed? Wij letten hierop:

 • De kwaliteit van speelgoedmateriaal – duurzaam is beter
 • De kwaliteit van het speelgoedontwerp
 • De prijs-kwaliteit – hoeveel krijg je terug voor je geld?
 • Hoeveel creatieve mogelijkheden biedt het speelgoed?
 • De reviews: als speelgoed van hoge kwaliteit is, zul je dit zeker in de klantbeoordeling terugzien.

Populair bij 1-jarige: de Fisher Price Dierenpiano interactief speelgoed met dierengeluiden

We beginnen deze lijst met populair speelgoed voor een éénjarige. Wij raden de Fisher Price Dierenpiano aan.

Dit speelgoed is interactief: het indrukken van toetsen produceert verschillende dierengeluiden

 • Ook worden er met deze dierenpiano verschillende kinderliedjes afgespeeld
 • De kinderpiano heeft een kleurrijk ontwerp
 • In totaal 24 verschillende toetsen
 • Kinderen kunnen spelenderwijs leren – eventueel met papa of mama samen.

Populair bij 2-jarige: de Jouéco Houten Blokken – 100-delige blokkenset

Een tweejarige heeft alweer iets meer uitdaging nodig. Voor een tweejarige raden wij deze blokkenset aan.

 • Deze blokkenset bestaat uit liefst 100 blokken die je in de bijgeleverde ton kunt opslaan
 • Dankzij de verschillende kleuren is het ook mogelijk op kleur te combineren
 • De blokken zijn van duurzaam houten
 • Kinderen kunnen zoveel combineren als ze zelf willen
 • Deze blokken zullen de motoriek van kleine kinderen bevorderen.

Populair bij 3-jarige: de Blockaroo vliegtuig box 10stuks-magnetisch speelgoed-peuter en baby speelgoed-speelgoed

Een extra uitdaging voor een 3-jarige vind je in de vorm van de Blockaroo Vliegtuig box met magnetisch speelgoed.

 • Dit speelgoed is ontwerpen op basis van het advies van leerkrachten en is volledig veilig
 • De bouwstenen van zacht schuimrubber zijn magnetisch en makkelijk aan elkaar te ‘klikken’
 • De schuimrubberen bouwstenen kunnen druiven en zijn ook ideaal voor in bad
 • Uitwassen? Dat kan gewoon in de vaatwasser
 • Dit speelgoed helpt bij het leren tellen, stapelen en sorteren.

Populair bij 4-jarige: de LEGO DUPLO Racewagens is een superleuk cadeau voor elke 4-jarige

Iedere vierjarige – jongen of meisje – zal met de racewagens van Lego Duplo uit de voeten kunnen.

 • De raceauto’s plus racebaan staan garant voor veel raceplezier
 • De Lego Duplo onderdelen zijn (zoals je van Lego gewend bent) van hoge kwaliteit
 • Je kunt de auto’s ‘wassen’ en ‘opladen’ en vervolgens gebruiken in de race
 • Ideaal voor de ontwikkeling van de fijne motoriek (de onderdelen zijn niet te groot, maar ook niet te klein)
 • Inclusief twee coureurs: een man en een vrouw. Ook krijg je er een trofee, meerdere vlaggen, kegels, schoonmaakproducten en een oplaadpaal bij geleverd.

Populair bij 5-jarige: het Clics bouwblokken duurzaam speelgoed is geschikt voor zowel jongens als meisjes

Erg geschikt voor vijfjarigen is het Clics bouwspeelgoed. Dit is duurzaam speelgoed voor meisjes én jongens.

 • Bouw stevige vormen met de blokken die ook nog eens voorzien zijn van glittereffect
 • Deze handige set stelt je in staat tal van ontwerpen te maken (hoe groot is je fantasie?)
 • De handige opbergemmer bevat 133 Clics en nog eens 42 accessoires
 • Dit speelgoed is ecologisch verantwoord gemaakt.

Populair bij 6-jarige: de Goliath Domino Express Amazing Looping ’16 is voor elke zesjarige super spannend

Ken jij de Goliath Domino Express al? Deze looping zal bij elke zesjarige in de smaak vallen. Deze doos…

 • Biedt tal van mogelijkheden voor Domino stunts
 • Inclusief looping en verschillende andere express banen
 • Je zet de stenen met één klik weer overeind
 • Ook leuk om met meerdere kinderen tegelijk te spelen.

Populair bij 7-jarige: het LEGO Technic Racevliegtuig – 42117 prikkelt de fantasie van elke 7-jarige

Lego Technic is een wat uitgebreidere vorm van Lego. Bij deze vorm van Lego speelt techniek een grotere rol. Dit racevliegtuig is nog best een leuke uitdaging om in elkaar te zetten.

 • Na het in elkaar zetten kan het spelen beginnen
 • Het racevliegtuig heeft verschillende kleuren en opvallende sponsorstickers
 • Je kunt dit speelgoedvliegtuigje ook ombouwen tot straalvliegtuig
 • Prikkelt jonge kinderen zich meer te interesseren in techniek
 • Alle Lego onderdelen zijn uiteraard van hoge kwaliteit.

Populair bij 8-jarige: de Joyage Magnetisch Speelgoed bouwblokken – 28 stuks is leuk constructiespeelgoed voor elke creatieve 8-jarige

Waar zal een achtjarige graag mee spelen? Bijvoorbeeld met de geavanceerde bouwblokken van Joyage.

 • Deze bouwblokken zijn volledig magnetisch
 • Ontwikkelt sterk gevoel voor geometrische vormen en kleurpatronen
 • De constructies zitten stevig in elkaar
 • Voorzien van ruime opbergtas
 • Uit te breiden met verschillende andere Joyage sets
 • Kinderen kunnen ook eenvoudig ander speelgoed bij de constructies betrekken.

Populair bij 9-jarige: de LEGO Creator 3-in-1 Reuzenrad – 31119

Van één ding ben je verzekerd: Lego heeft altijd de mooiste ontwerpen. Dat blijkt maar weer met dit Lego reuzenrad van hoge kwaliteit. Het reuzenrad maakt onderdeel uit van de kermis.

 • Het Lego Creator reuzenrad zit vol details
 • Het reuzenrad draait echt
 • Inclusief kassa, plus een ballonnenkar waar ballondiertjes verkocht worden
 • Met deze set kun je niet één, niet twee, maar drie(!) verschillende creaties bouwen.

Populair bij 10-jarige: Burago miniatuurwagen van Max Verstappen Red Bull RB16 Formule 1? Dat willen de meeste 10-jarigen wel

De meeste tienjarigen zijn dol op racen en het grootste Nederlandse voorbeeld is natuurlijk Max Verstappen. Dus wat is er leuker dan een miniatuurmodel van de racewagen van Max?

 • Het model lijkt sprekend
 • Is geheel op schaal
 • Support Max bij al zijn races thuis (en doe zijn manoeuvres na)
 • Ook leuk als (tijdloos) collectorsitem.

LEGO is het populairste speelgoed uit de test volgens Instituut Ipsos

Het is geen geheim dat wij groot fan zijn van speelgoed – het speelgoed waar je letterlijk alle kanten mee op kunt. Naast Playmobil, Barbie en Monopoly is Lego één van het succesvolste speelgoed in Nederland in de afgelopen zes decennia. Dat is gebleken uit gemeenschappelijk onderzoek van het Oude Ambachten & Speelgoed Museum en Instituut Ipsos. Lego is zo populair, dan het zelfs rolschaatsen, mens-erger-je-niet en knikkeren heeft verslagen.

https://dvhn.nl/binnenland/Dit-is-het-populairste-speelgoed-van-de-afgelopen-60-jaar.-LEGO-en-Barbie-staan-fier-aan-kop-maar-knikkers-staan-ook-in-de-top-10-27126345.html

Jouw populaire speelgoed vervolgstap

In dit artikel hebben we populair speelgoed voor elke leeftijdscategorie met je besproken. Natuurlijk hoef je de voorgeschreven leeftijd niet strikt aan te houden. Misschien vindt jouw kind van zes het speelgoed voor achtjarigen wel het leukst, of andersom. Het is altijd het beste je kind zelf te laten kiezen. De keuze is gelukkig groot. Onthoud: vertrouw niet blind op de rage, maar ga bij voorkeur voor een tijdloos ontwerp – speelgoed waarmee lang gespeeld wordt.