De top 8 met de beste sets met schmink of individuele schmink kleuren

Schmink kun je in vele soorten en maten krijgen; van een losse kleur schmink om je favoriete en meest gebruikte kleur in een set telkens aan te vullen, tot een professionele koffer of doos met alles wat je nodig hebt om te schminken erin. Schminken doen we namelijk lang niet alleen meer met de carnaval. Je kunt het op kinderfeestjes gebruiken om een thema tot uitdrukking te laten komen (dieren) of er is iemand die kinderen schminkt aanwezig op een beurs of festival.

Zoeken naar de beste schmink

Als er zoveel soorten en maten zijn, betekent dat ook dat er minder goede schmink tussen zit. Het is schmink die niet goed blijft zitten, of waarvan de lijnen niet strak blijven als je meerdere kleuren naast elkaar gebruikt. Hij kan een huidreactie veroorzaken als het een slecht merk is of kleuren achterlaten op de huid als je deze eraf wilt wassen. Dat gezegd hebbende, is het dus van belang om als je schmink gaat kopen wel de juiste te kiezen. Een review helpt je bij het ontdekken van schmink.

Onze best geteste schmink

 • Mooie basisset – Joyage schmink set met 15 kleuren en twee penselen
 • Fantastische schmink voor in het donker – DW4Trading Glow in the Dark Face & Body Paint met 8 kleuren
 • Schmink voor professionals – NH Visagie compleet koffer met schmink
 • Beste merk schmink voor particulier en professional – Grimas
 • Leukste set met sjablonen – Paintaboo set met schmink en voorbeelden om op het gezicht te verven
Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste startersetSnazaroo: Deze schmink inclusief glittergel en sponsjes vonden we een verademing om te gebruiken.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste set met alle kleuren die je nodig hebtGrimas: Dit bekende schminkmerk heeft ons weer laten zien waarom het nodig is om schmink van een goed merk te kopen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Schmink voor professionalsNH Visagie: Deze complete koffer aan schmink is geschikt voor de schminkartiest die het volgende level wil opzoeken.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom schmink reviewen?

Je kunt het niet meer op elke leeftijd doen – alhoewel schmink gebruiken voor een vrijgezellenfeest ook wel een ideetje is – en daarom wil je zo lang het nog kan de beste schmink gebruiken. Elk jaar is er weer carnaval en dat vraagt om mooi gekleurde gezichten die passen bij de rest van de carnavalsoutfit. Van prinssesen (roze) tot draken (groen) en van Teletubbie (in alle kleuren) tot piraat; voor elk gezicht heb je een paar kleuren nodig die het carnavalpak helemaal compleet maken.

Waarom opletten bij het kopen van schmink?

De tijd van die goedkope schmink krijtjes is al lang voorbij. Tegenwoordig heb je prachtige sets met schmink die je met een fijne penseel aanbrengt op het gezicht. Je kunt er veel secuurder mee werken en mooie lijnen trekken. Glitters aanbrengen gaat daarna ook veel makkelijker. En als je echt iets aparts wilt doen, breng je ook nog wat wax aan om bijvoorbeeld wratten bij een heks te creëren en daarna in een smerige kleur te verven. Dat maakt het effect helemaal compleet.

Schmink is toch schmink, daar hoef je toch geen honderd euro aan uit te geven?

Honderd euro klinkt misschien veel en als je het niet hebt, kun je het ook niet aan schmink uitgeven. Maar als je elk jaar met de carnavalsoptocht meeloopt en een wagen maakt en pakjes ontwerpt, dan wil je toch ook goede schmink? Dan is die ene investering het nog jaren later waard. De potjes met verf die dan als eerste op zijn, vul dan gewoon weer aan.

Waar staan merken met schmink voor?

Merken met schmink beloven verschillende dingen, maar waar je vooral naar moet kijken is het type verf dat voor de schmink gebruikt wordt. Verder kan een set uit meer dan alleen schmink bestaan en dat is fijn als je voor het eerst een set koopt, maar misschien wil je later liever je eigen penselen kopen, omdat je daarmee strakkere lijnen of bijzondere effecten kunt creëren.

De criteria die we bij schmink hanteren

 • Is het losse schmink of is het een set?
 • Als het een set is: wat zit er allemaal in de set? Is het compleet of moet je toch nog iets bijkopen?
 • Welke kleuren zitten er in een set? Kun je hiermee jouw ontwerp op het gezicht aanbrengen?
 • Op basis van wat is de schmink gemaakt?
 • Hoe makkelijk is de schmink te verwijderen?
 • Wat kost de losse schmink of de set met schmink?

De test met verschillende schmink en onze bevindingen

Bij het eerste het beste feestje waar kinderen bij aanwezig waren hebben we aan de ouders gevraagd of we verschillende soorten schmink mochten uitproberen. De kinderen zelf zien er weinig van – behalve dan op de foto’s die gemaakt zijn – en zo konden we de ene helft van het gezicht met het ene merk schmink en de andere helft van het gezicht met een ander merk verven. We hebben wel hetzelfde ontwerp aangehouden, alleen de verf gewisseld.

De top 8 met beste schmink

1. Joyage – 17-delige schmink set met 2 penselen

Pluspunten:

 • Het zijn mooie felle kleuren die je voor veel ontwerpen op het gezicht kunt gebruiken.
 • Wit gebruik je veel en die zit er ook twee keer bij.
 • Het penseeltje werkt prima als je die zelf nog niet hebt.
 • De schmink gaat ook weer goed van het kindergezichtje af en dat vinden we heel belangrijk.

Minpunten:

 • Je moet wel secuur werken, want de kleuren zitten vrij dicht bij elkaar. Ergens neerzetten waar kinderen er niet aan kunnen komen, helpt al. Verder genoeg keukenrol in de buurt neerzetten, zodat je het druppelen van te veel water aan de kwast kunt stoppen.

2. DW4Trading – 8-delige schmink set met glow in the dark kleuren

Pluspunten:

 • Deze neon kleuren geven licht in het donker en dat is gaaf als je tijdens een lichtjesoptocht meedoet.
 • Deze schmink kan zowel voor het gezicht als de rest van het lichaam gebruikt worden. Als het goed weer is, kunnen handen, armen, benen en schouders mee geverfd worden.

Minpunten:

 • De variatie aan kleuren vinden wij wat makjes en er zitten drie tinten roze in deze set. Rood of wit was ook mooi geweest.

3. NH Visagie – compleet koffer met schmink

Pluspunten:

 • Dit is een professionele set met diverse soorten kwasten en andere manieren om schmink aan te brengen.
 • In de koffer kun je alles handig organiseren en zo houd je elk jaar overzicht met wat je weer aan moet vullen als de carnaval of andere feestdag met geschminkte gezichten weer voorbij is.

Minpunten:

 • Ja, deze set is natuurlijk duurder (rond de 150 euro). Je bepaalt zelf of deze koffer het jou waard is en welke kleuren je later wilt vervangen of aanvullen.

4. Snazaroo – starterset met schmink in handige plastic doos

Pluspunten:

 • De plastic doos ruimte na het gebruik weer handig op.
 • De kleuren zitten apart verpakt, waardoor je ze tijdens het gebruik ver genoeg uit elkaar kunt leggen om mengen van kleuren te voorkomen.
 • Voor grotere vlakken zit er een sponsje bij en voor details een kwastje.

Minpunten:

 • De schmink dekte in eerste instantie niet genoeg.

5. Grimas – set met 24 kleuren schmink

Pluspunten:

 • Dit bekende merk heeft vele kleuren die al jaren door professionele schminkers gebruikt worden voor feestjes en theatervoorstellingen.
 • Deze set heeft maar liefst 24 kleuren waarmee je prima uit de voeten kan. Er zit zelfs zilver en goud bij.

Minpunten:

 • Het is geen goedkope (ongeveer 75 euro), maar wel een goede set.

6. Grimas – set met 12 kleuren schmink

Pluspunten:

 • Deze set van hetzelfde merk als de nummer 5 in onze lijst is goedkoper (ongeveer 35 euro) en de potjes zitten geklemd op de houder. Hierdoor kun je makkelijk kleuren wisselen als ze op zijn of als je een andere kleur bevestigd wilt hebben. (Het meisjesfeestje gaat dan waarschijnlijk veel meer om roze, rood, wit en paars en niet zozeer om blauw en groen.)

Minpunten:

 • Je moet het potje wel goed vastklemmen, want anders pak je het in je hand als er een gezichtje voor je zit en valt de verf eraf.

7. Grimas – losse schmink

Pluspunten:

 • Je kunt bij losse potjes met schmink elke kleur kiezen die je maar wilt. Je bent dus niet afhankelijk van de set die iemand anders samengesteld heeft.
 • Als je minder kleuren nodig hebt, ben je ook goedkoper uit dan met een set.
 • De schmink brengt prettig aan en gaat er aan het eind van de dag ook weer goed af.

8. Paintaboo – set met schmink – 18 kleuren, penselen en sjablonen

Pluspunten:

 • Je hebt een complete set met schmink en sjablonen en vooral de sjablonen zijn handig als je geen vaste hand hebt om bijvoorbeeld een grote vlinder op het gezicht te maken. Met de sjablonen hoef je de randen maar te volgen en dan kun je ze inkleuren.
 • De set met kwasten is zeer uitgebreid.
 • De kleuren zijn lekker fel.
 • Dit is een zeer betaalbare set.

Minpunten:

 • De kleuren zitten wel erg dicht bij elkaar en je kunt bijna niet voorkomen dat kleuren zich mengen. Dat vinden we op de redactie dan weer jammer.

Beste schmink getest door Consumentenbond, Radar en Kassa

Bij Kassa laten ze zien dat je schmink ook voor hele andere doeleinden dan carnaval of een kinderfeestje kunt gebruiken. Het wordt ingezet om een andere, maar wel echte look te creëren. De Consumentenbond en Radar hebben geen vergelijkingstest met schmink gedaan en hierover kunnen ze dan ook niks melden.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar schmink

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Afronding

Schmink wordt tijdens steeds meer evenementen ingezet als middel om kinderen (of volwassenen) te verfraaien. Het brengt lol en plezier en kan aangepast worden aan de tijd van het jaar. Heb je meer van dit soort feestjes met schmink of schmink je meerdere gezichten per evenement? Dan kan het slim zijn om in een wat professionelere set te investeren. Het maakt het schminken makkelijker en je hebt je spullen om te schminken dan altijd praktisch georganiseerd.