Hoe ouder ze worden, hoe gevarieerder het speelgoed ook wordt waar kinderen mee spelen. Het begint allemaal met knuffels en daarna volgt het speelgoed waar ze iets van leren, zoals speelgoed met knoppen of geluidjes. Weer later volgen letters, cijfers en de eerste woordjes. Iemand die acht jaar wordt, is toe aan ander speelgoed. Het moet iets zijn waar ze zelfstandig heerlijk mee kunnen spelen, maar het mag ook een spel zijn dat leuk is om samen met vriendjes of vriendinnetjes te doen.
Zoeken naar het perfecte speelgoed voor achtjarigen
Het ene kind vind knutselen leuk en kan dit het hele weekend doen. Ze vragen je om magazines of rolletjes van het wc-papier en lijmen en verven er op los. Voeg er nog glitters of andere verfraaiingen aan toe en je hebt letterlijk geen kind aan ze. Het andere kind vindt het veel leuker om samen te spelen. Dat kan met LEGO zijn of met een uitdagend bordspel waar iemand als winnaar uit de bus komt. Het kan dus slim zijn om te achterhalen met wat voor kind je te maken hebt.
Onze topper: dit is het beste speelgoed voor een kind van 8 jaar
Met de LEGO Classic Stenen op Wielen kunnen kinderen eindeloos bouwen en spelen! De set bevat kleurrijke stenen en wielen om voertuigen, grappige dieren, gebouwen en meer te maken. Laat de creativiteit van je kinderen de vrije loop met deze fantastische LEGO set! De LEGO Classic Stenen op Wielen set stimuleert de ontwikkeling van de motoriek, probleemoplossend vermogen en creativiteit van kinderen. De set is bovendien compatibel met andere LEGO sets, zodat kinderen hun creaties verder kunnen uitbreiden en combineren.
Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Onze #1 beste speelgoed voor 8 jarigen | LEGO Classic Stenen op Wielen: We vinden dat dit speelgoed de perfecte combinatie biedt van creativiteit en plezier. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com) |
Beste bordspel voor 8 jarigen | Ticket to Ride Europe: Dit bordspel zorgt niet alleen voor een spannend spektakel, maar ook voor hulp bij topografie. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com) |
Aller tofste LEGO set | LEGO Ninjago Mecha Draak: Onze kinderpanel vond deze het gaafst van alle LEGO setjes. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com) |
Waarom reviewen wij speelgoed voor iemand van 8?
Wij vinden alle soorten speelgoed leuk om te reviewen, maar soms zit er iets bij dat nog meer interesse wekt. Dat kan eraan liggen dat we veel achtjarige kinderen in ons team hebben, of dat we regelmatig cadeaus voor deze leeftijd uit mogen zoeken. We vinden het best lastig om – hoe ouder ze worden – iets passends te kiezen. Kijk maar naar het boek in de vorige paragraaf: het ene kind laat de haaknaald niet meer los, terwijl een ander het boek niet eens openslaat. Je kunt verkeerd gokken.
Waarom kritisch blijven bij speelgoed?
Aan de ene kant wil je goed nagaan of het speelgoed wel van goede kwaliteit is. Sommige fabrikanten maken zich er makkelijk vanaf door een model van een ander te kopiëren, maar niet dezelfde hoge eisen aan het product te stellen. Aan de andere kant wil je dus niet verkeerd gokken. Speelgoed is al duur genoeg en het risico lopen dat je iets geeft dat op korte termijn in de prullenbak eindigt, is niet wat je voor ogen had toen je de moeite deed om het speelgoed te selecteren.
Of het speelgoed voor iemand van 6, 8 of 10 is, maakt toch niet uit?
Je zou denken dat deze leeftijden nog aardig dicht bij elkaar liggen, maar sommige kinderen lopen voor wat betreft hun ontwikkeling achter en andere kinderen lopen juist weer voor. Dus zoek je echt iets voor een achtjarige? Of is dat niet motiverend genoeg en wil je eigenlijk liever iets voor 10- tot 12-jarigen geven? Dan wordt de leeftijd die op de doos vermeld staat ineens van veel groter belang. Vergis je niet in en geef zeker geen honderden euro’s uit als je het niet zeker weet.
Wat belooft de speelgoedfabrikant meestal? Dat zal allemaal wel
- Fabrikanten bedenken van alles om het kind te helpen bij de ontwikkeling, maar zijn niet bezig met kinderen die een achterstand hebben of juist voorop lopen. Dat is ook niet iets wat je mag verwachten. Daar komt je eigen kennis om de hoek kijken.
- Ze zeggen altijd dat de verhouding tussen prijs en kwaliteit bij hun producten goed is, maar zijn hier niet altijd eerlijk over. Sommigen proberen echt een graantje mee te pikken van het succes van andere speelgoedmerken. Denk maar eens aan de trend van 2017, toen fidget spinners helemaal hot waren. Je had er zoveel verschillende van en de kwaliteit was lang niet altijd goed te noemen. Iedereen wilde ze ineens in het assortiment hebben, maar sommigen waren al binnen een dag stuk.
Waar op letten bij speelgoed voor kinderen van acht jaar? Criteria in deze review
Om je op weg te helpen hebben we de volgende criteria gedefinieerd:
- Prijs – dit is niet het allerbelangrijkste, maar voor een groot deel wel bepalend voor of je iets koopt of niet. Zeker bij speelgoed wil je niet te veel betalen voor wat je ervoor krijgt.
- Kwaliteit – hierbij hebben we gelet op afwerking, kleurechtheid en of er bijvoorbeeld een handige doos bij zit om onderdelen bij elkaar te houden.
- Stimulans – wat doet dit speelgoed met het kind? Kan het alleen lekker bezig zijn of heeft het de ouders eerst nodig voor uitleg? Daagt het uit of borduurt het verder op reeds aanwezige kennis en vaardigheden van het kind?
Hoe is speelgoed voor achtjarigen getest? Onze onderzoeksdata
De testfase was bijzonder interessant vanwege de groep achtjarigen uit onze directe omgeving die we erbij konden betrekken. Het was ontzettend leuk om te zien hoe er gereageerd werd op het speelgoed dat we geselecteerd hadden. Ook was het teleurstellend om te zien dat er naar veel van de items niet eens omgekeken werd. We konden duidelijk merken welk speelgoed favoriet was, ook al konden we niet altijd achterhalen wat de reden daarachter was.
De top 10 met beste speelgoed voor iemand van 8 jaar
1. LEGO Classic Stenen op Wielen
Je kan het zo gek nog niet bedenken: Een hond op een skateboard of een aanhangwagen met een heel gebouw erop. Laat je kind volledig los in zijn of haar creativiteit.
Pluspunten:
- Diverse wielen en banden in verschillende kleuren en maten
- Mogelijkheid om beestjes, gebouwen, voertuigen en nog veel meer te maken!
Minpunten:
- Vereist een creatieve denker als kind!
2. LEGO Technic – Containertransport
In dit bouwpakket zitten 631 onderdelen en je maakt er twee voertuigen mee.
Pluspunten:
- In het pakket zit een transportauto en daarbij hoort een wagen die de containers kan overladen.
- De handleiding is goed te volgen voor een achtjarige.
Minpunten:
- Er zitten geen LEGO poppetjes bij dit bouwpakket.
3. Juf Braaksel en de magische ring, door Carry Slee
Kinderen kunnen zich helemaal vinden in dit verhaal dat op school plaatsvindt.
Pluspunten:
- Dit boek stimuleert kinderen om zelfstandig te lezen. Het liefst lezen ze in een ruk door.
- Het is zowel een spannend als humoristisch boek door alles wat de klasgenootjes meemaken.
Minpunten:
- We hebben geen verbeterpunten aan dit leesboek kunnen ontdekken.
4. Days of Wonder – Ticket to Ride Europe
Dit bordspel gaat om het afleggen van routes door heel Europa per trein.
Pluspunten:
- Je kunt dit bordspel met tussen de 2 en 5 spelers doen.
- Het lijkt misschien alsof dit spel snel gaat vervelen, maar het loopt elke keer weer anders waardoor het toch spannend blijft wie er gaat winnen.
Minpunten:
- Misschien heeft je achtjarige in het begin wat hulp nodig met de spelregels.
5. Barbie Ambulance
Voor alle Barbie fans is deze ambulance geweldig om mee te spelen.
Pluspunten:
- Er zit zelfs een sirene op deze ambulance.
- Het nodigt uit tot situaties nabootsen en alle Barbie poppen erbij te pakken.
Minpunten:
- Er zitten wel batterijen in de ambulance die regelmatig ververst moeten worden.
6. LEGO NINJAGO Movie – Groene Ninja Mecha Draak
Het tweede LEGO bouwpakket heeft te maken met de Ninjago film.
Pluspunten:
- Je maakt de draak na die Garmadon moet verslaan.
- Er zitten 544 onderdelen in dit pakket, waardoor het een leuke uitdaging is om de stappen te volgen.
Minpunten:
- Let op dat je kleine onderdelen bewaard blijven tijdens het in elkaar zetten, anders mis je meteen belangrijke stukjes.
7. LEGO Harry Potter – kasteel Zweinstein en beukwilg
Voor de liefhebbers van de Harry Potter boeken – dat ook een leuk cadeau is – krijg je dit kasteel met wilg.
Pluspunten:
- Er zitten 6 LEGO poppetjes bij die de karakters moeten voorstellen.
- In totaal zijn er 753 onderdelen waarmee je het kasteel en de overige elementen in elkaar zet.
Minpunten:
- Ook bij dit LEGO pakket zouden we aanbevelen dit op een duidelijk zichtbaar oppervlak te doen, zodat je geen onderdelen uit het oog verliest.
8. Monopoly Classic
Voor jongere kinderen is er Monopoly Junior, maar achtjarigen kunnen al met gewone Monopoly leren spelen.
Pluspunten:
- Monopoly kun je zo vaak spelen als je wilt. Je kansen zijn elke keer weer anders en winnen is dus voor iedereen mogelijk.
- Je leert je kind strategisch nadenken.
Minpunten:
- We merkten wel dat er vroeger betere kwaliteit geleverd werd. Nu is het bord van dunner materiaal, waardoor we ons afvragen hoe lang dit bordspel mee zal gaan.
9. K’NEX K-Force – Battle Bow Building Set
Voor creatieve jongens en meisjes van acht jaar is er K’NEX.
Pluspunten:
- Dit is een volledige set waarmee je verschillende ontwerpen kunt maken om mee te schieten. Er zitten ook pijltjes bij.
Minpunten:
- Let op bij kleine kinderen in het gezin, want er zitten vrij kleine onderdelen bij die voor gevaar kunnen zorgen.
10. Hasbro Gaming – Levensweg Elektronisch Bankieren
Dit is het Levensweg dat je van vroeger kent, maar dan met elektronisch bankieren.
Pluspunten:
- De pinautomaat is vooral interessant voor kinderen. Het werkt echt.
- Iedereen maakt kans om te winnen en dat maakt het elke keer weer leuk om te spelen.
Minpunten:
- Voor kinderen die hun leeftijd al vooruit zijn, kan dit spel al snel saai worden. Het leuke van de pinautomaat is er dan snel af.
Beste uit de test
Behalve een goed boek scoort LEGO ook altijd goed. Het blijft een favoriet bij zowel jongens als meisjes. De speciale versies waar een film aan gekoppeld is, zijn nog eens zo leuk omdat je het kunt combineren met een bioscoopbezoek.
Afsluiting
Het speelgoed in deze review kost tussen de 15 en 150 euro. Het meeste speelgoed kost echter tussen de 20 en 40 euro en dat is voor een flink cadeau voor de meesten te behappen. Wat vooral opvalt is dat er bij het ouder worden ook vaak met kleinere onderdelen gespeeld wordt. Het is fijn dat dat op deze leeftijd kan, maar het betekent ook dat er sneller stukjes kwijt zullen zijn. Een aparte speelplek of plek aan tafel is dan wel een goed idee.