Inhoud van deze pagina:

Het overzicht met het beste bouw- of constructiespeelgoed – aangegeven per leeftijd

Kun je je nog herinneren dat je op de crèche zo’n hoek had met allemaal blokken? Je kon er heerlijk mee bouwen en ook al speelden vooral de jongens ermee, soms zat er ook dat ene meisje tussen dat graag meehielp. Blokken of ander speelgoed waarmee iets in elkaar gezet of gebouwd kan worden is van alle leeftijden, al is er wel verschil in niveau. De meest eenvoudige blokken – zoals de eerste op deze lijst – kun je natuurlijk niet vergelijken met de complexe bouwpakketten aan het eind.

Snel overzicht: De leukste constructiespeelgoed per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Het leukste speelgoed voor onder de 3 jaarSmartMax Safari Animals: Deze set met magnetische dierfiguurtjes kwam als best uit onze test.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Het leukste speelgoed voor kinderen van ouder dan 3 jaarLego Classic op wielen: De kinderen van de redactie waren helemaal gek op de manier hoe je de creaties kan laten rijden.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Het leukste speelgoed voor kinderen ouder dan 7LEGO Technic Autotransportvoertuig: Dit pakket kost wat, maar we vonden dit dubbel en dwars waard door al het bouwplezier.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Het vinden van het leukste constructiespeelgoed

Waarom is speelgoed dat je in elkaar moet zetten eigenlijk zo populair bij kinderen? Wij vroegen het ons ook af en kwamen erachter dat het een combinatie van twee zaken is: aan de ene kant levert het een goed gevoel op wanneer je het stappenplan hebt kunnen volgen en het eindresultaat klopt met het plaatje en aan de andere kant stimuleert het ook om je eigen ontwerp te maken. Je krijgt ruimtelijk inzicht door met constructiespeelgoed te spelen en dat kan later nog van pas komen.

Waarom reviewen wij speelgoed waarmee je kind kan bouwen?

Wat wij zo fijn vinden aan de verschillende mogelijkheden bij constructiespeelgoed, is dat het telkens weer een uitdaging is. Zo kun je een kind dat veel slimmer is dan zijn of haar leeftijdsgenootjes blijven prikkelen met een pakket dat eigenlijk veel te moeilijk voor zijn of haar leeftijd is. Natuurlijk maak je de overstap niet te moeilijk, want dat demotiveert. Maar er is niks mis met een spel of bouwpakket geven dat eigenlijk voor iemand van 2 of 3 jaar ouder bestemd is.

Waarom opletten bij constructiespeelgoed?

Behalve de diverse niveaus of moeilijkheidsgraden die er te vinden zijn bij bouwspeelgoed, is er zeer zeker ook sprake van verschil in kwaliteit. En bij de kleinste kindjes met de eenvoudigste blokken (en goedkopere aanschafprijzen) vind je het misschien nog niet storend dat de blokken niet perfect in elkaar passen, maar bij technisch LEGO mag dit niet gebeuren. Zit er ergens een defect LEGO-blokje bij technisch LEGO? Dan kan de hele constructie die na dat blokje komt gevaar lopen.

Wat leert een kind nou echt van bouwspeelgoed? Dat valt toch wel mee?

Je mag niet onderschatten wat constructiespeelgoed voor de ontwikkeling van een kind doet. ‘Speelgoed’ insinueert dat het item alleen is om mee te spelen, maar er is zoveel meer waar je aan kunt denken. Neem bijvoorbeeld het zelfstandig kunnen lezen en toepassen van een handleiding of stappenplan. Daar is niet alleen voor nodig dat je kind kan lezen, het vraagt ook geduld en analysevaardigheden als het ergens mis gaat en er teruggegaan moet worden in de stappen.

Waar op letten bij constructiespeelgoed? Criteria bij deze recensie

Zoals we al eerder zeiden stel je bij speelgoed lang niet altijd dezelfde eisen en bij constructiespeelgoed is dat ook het geval. We hebben in deze review dan ook vooral gelet op het volgende:

  • Prijs – is er voor verschillende leeftijden en budgetten constructiespeelgoed?
  • Variatie – is een pakket uit te breiden?
  • Niveau – past het label met de aangegeven leeftijd door de fabrikant bij het niveau van jouw kind?
  • Kwaliteit – hoe is de afwerking van het speelgoed en is het juiste materiaal gebruikt?

Hoe is bouwspeelgoed getest? Onze onderzoeksdata

In eerste instantie hebben we voor ons testteam aparte ruimten ingericht waarbij constructiespeelgoed voor de betreffende leeftijd bij elkaar was gezet. Van een afstandje keken wij naar de groep kinderen in de betreffende leeftijd en welk speelgoed zij links lieten liggen en wat meteen de aandacht trok. Ook hoe lang zij ermee speelden en wat ze zelfstandig konden doen zonder enige vorm van hulp werd genoteerd.

Na de pauze hebben we al het bouwspeelgoed in een grotere ruimte verzameld, waar alle kinderen tegelijkertijd nog een uurtje mochten spelen. Zo konden we goed zien of jongere kinderen bijvoorbeeld het constructiespeelgoed wilden proberen dat eigenlijk te moeilijk voor hen zou moeten zijn. Dit leverde interessante informatie op. Vooral elkaar helpen viel ons in positieve zin op. De een speelt graag zelfstandig en de ander bouwt graag met meerdere kindjes tegelijk aan iets.

Het leukste en leerzaamste bouw- en constructiespeelgoed

1 jaar – Mega Blocks – 60 Maxi Blokken Met Tas

De grote blokken liggen goed in de hand bij kindjes van een jaar.

Pluspunten:

  • De kleuren stimuleren en je kunt als ouders zelfs de namen van kleuren oefenen. (Welke kleur is dit? Leg alle blauwe blokken bij elkaar.)
  • Je kunt eenvoudig beginnen en je kind een muurtje laten bouwen, maar er zijn ook voorbeelden van dieren die net zo groot als het kind zelf zijn.

Minpunten:

  • Dit is geen duur speelgoed en ook al staat er op de verpakking dat de blokken voor een- tot vijfjarigen is, na een tijdje is het gedaan met de kwaliteit.

1 jaar – SmartMax Magnetic Discovery – My First Safari Animals

Er is een hele reeks aan magnetische figuurtjes en bij deze gaat het om dierentuindieren.

Pluspunten:

  • De motorieke vaardigheden worden geoefend, omdat je kind twee einden bij elkaar moet zoeken die in elkaar passen. Dit hoeven overigens niet altijd dezelfde kleuren te zijn, want elk dier bestaat uit een voor- en achterkant. Je kunt dus ook de voorkant van een olifant op de achterkant krokodil klikken. (Wordt het dan een olidil of een krokant?)
  • De magneet in het achterste deel van het dier helpt om beide einden aan elkaar vast te klikken.

Minpunten:

  • Als je kind snel leert, is de lol er ook snel vanaf.

2 jaar – LEGO DUPLO – Luxe Treinset

Dit gave bouwpakket bestaat uit meerdere elementen, zoals onder andere een spoor, locomotief, kraan en treinstation.

Pluspunten:

  • Er zijn eigenlijk twee fasen bij dit pakket en het kan zijn dat een ouder moet helpen bij de eerste fase van het in elkaar zetten van de diverse elementen. De tweede fase is dan het spelen met de treintjes op het spoor en goederen met de kraan overzetten.

Minpunten:

  • Dit is een van de duurste pakketten met constructiespeelgoed, dus je wilt wel zeker weten dat je kind van bouwen en ermee spelen houdt.

2 jaar – LEGO DUPLO – Modulair Speelhuis

Dit DUPLO huis is leuk om kinderen allerlei activiteiten in huis te laten nadoen.

Pluspunten:

  • Allereerst moet het huis gebouwd worden en daarna kunnen de meubeltjes en andere attributen erin gezet worden.
  • Als je kind leuk met DUPLO speelt kan het wanneer dit geen uitdaging meer biedt overstappen op gewone LEGO.

Minpunten:

  • Sommige ouders waren enthousiaster over het modulair speelhuis dan hun tweejarigen.

3 jaar – LEGO DUPLO – Treinrails

Wanneer je kind dol is op treintjes, kan deze rails het spelen ermee nog leuker maken.

Pluspunten:

  • De rails past bij andere DUPLO treinproducten en het is dus leuk om uit te breiden.
  • De slagbomen en wissels werken ook echt, waardoor je een steeds complexer parcours uit kunt zetten.

Minpunten:

  • Je moet wel opletten welke DUPLO versie je koopt, want er zijn ook treintjes voor jongere kindjes, maar die passen dus niet op deze rails.

3 jaar – Kid K’NEX – Zoo Friends

Iets lastiger dan DUPLO zijn de onderdelen van K’NEX.

Pluspunten:

  • Het leukste van deze set is dat je er 30 verschillende figuren mee kunt maken en de handleiding geeft de te volgen stappen duidelijk aan.
  • Je kunt de handleiding ook achterwege laten en de kleine gewoon lekker zelf met zijn fantasie aan de slag laten gaan.

Minpunten:

  • Je moet echt even opletten of jouw kind van drie jaar al toe is aan deze kleinere onderdelen en meer complexe wijze van bouwen.

4 jaar – LEGO Classic – Many different wheels

In deze doos van LEGO zit een hele voorraad met bouwstenen en wielen. Opvallend is dat er inmiddels veel meer kleuren zijn dan vroeger.

Pluspunten:

  • Er zijn vele soorten wielen, waardoor je ook verschillende soorten voertuigen kunt maken. Denk aan een rolstoel, koets, skateboard of auto.
  • Je kind kan het stappenplan volgen om iets na te maken of zelf zijn eigen gevoel volgen en een heel vreemd object met wielen maken.

Minpunten:

  • Ook voor vierjarigen kunnen er nog kleine onderdelen bij zitten. Wij zouden sowieso aanbevelen dit pakket op tafel te zetten als er nog kleinere kinderen binnen het gezin zijn.

4 jaar – Kid K’NEX – Dino Dudes

De tweede K’NEX bevat andere bouwvormpjes dan de vorige en is daarmee qua constructie iets complexer.

Pluspunten:

  • Het eerste pakket bevatte 55 onderdelen en in dit pakket zitten er bijna twee keer zoveel. Daarmee heb je dus ook meer mogelijkheden om iets te bouwen.
  • Dit pakket kun je verder uitbreiden waardoor er nog meer mee gespeeld wordt.

Minpunten:

  • Vooral de oogjes vallen op bij kleinere kindjes. Laat ze dus niet alleen in de kamer met dit speelgoed.

5 en 6 jaar – LEGO City – Brandweerkazerne

Nou komt het iets serieuze LEGO speelgoed waarbij de handleiding ook ingewikkelder wordt.

Pluspunten:

  • Het is gaaf om deze kazerne te bouwen. De rolpoort kan omhoog en er zijn veel kleine details die het plaatje helemaal compleet maken.
  • De lichtjes die op de brandweerauto zitten, maken geluid en geven licht.

Minpunten:

  • Een kind zal het waarschijnlijk niet opvallen, maar vooral de vaders mopperden over het gebrek van de paal waarlangs de brandweermannen in de echte kazerne naar hun auto glijden.

5 en 6 jaar – LEGO City – Politie Mobiele Commandocentrale

Heb je de brandweer al? Haal dan ook de politie erbij.

Pluspunten:

  • Het is een iets kleiner station dan de kazerne, maar nog steeds erg leuk om te bouwen en mee te spelen.
  • Er zit een motor en politiehond bij en politieagenten en dieven ontbreken ook niet.

Minpunten:

  • Ook voor vijfjarigen zitten er hele kleine onderdeeltjes in dit pakket, zoals bijvoorbeeld de bovenste puntjes op de pylonen. Het raakt snel kwijt.

7  en 8 jaar – LEGO Creator – Machtige Dinosaurussen

Na de LEGO City-reeks komt de Creator met diverse modellen.

Pluspunten:

  • Het gaat nu om meer organische vormen in plaats van gebouwen en dat is weer uitdagend om in elkaar te zetten.
  • Met een enkel pakket kun je – met dezelfde stenen – drie verschillende figuren maken.

Minpunten:

  • Meestal is een kind blij als het in elkaar zit en dan wordt het geheel niet nog eens uit elkaar gehaald om de andere twee figuren ook nog te maken.

7 en 8 jaar – LEGO BOOST – build, code and play – 5-in-1 model

LEGO BOOST gaat weer een stapje verder dan LEGO Creator.

Pluspunten:

  • Bij de Boost pakketten gaat het niet alleen om het in elkaar zetten en de handleiding volgen, maar ook om het programmeren van de technische onderdelen die erin verwerkt zijn.
  • Het is leuk om te zien welke acties het gevolg zijn van het goed coderen.

Minpunten:

  • Voor het stappenplan en het coderen heeft je kind een tablet nodig.
  • Het is een prijzig cadeau.

9 tot 12 jaar – Kapla bricks – 200 stuks

Back to basics met deze bouwstenen van Kapla.

Pluspunten:

  • Laat je kind zijn eigen fantasie gebruiken en zijn eigen ontwerp maken met de bouwstenen.
  • Je kunt simpel beginnen, maar het ook heel complex maken.

Minpunten:

  • Dit is de kleinste verpakking met bouwstenen en je zult al snel merken dat je veel meer bouwstenen nodig hebt om te kunnen blijven bouwen.
  • Voor wat kleine stukjes hout betaal je wel bijna 50 euro.

9 tot 12 jaar – LEGO Technic – RC Rupsbandracer

De echte liefhebbers willen op een bepaald moment overstappen op technisch LEGO.

Pluspunten:

  • De rupsbandracer bevat technische onderdelen, zoals een afstandsbediening en accu. Dit moet je allemaal goed koppelen om de gewenste werking te krijgen.
  • Dit is volgens het testteam echt een supergoede manier om een weekend met veel regen door te komen. Geef je kind de ruimte, zodat het de onderdelen ergens kan laten liggen.

Minpunten:

  • De ouders moeten zich wel leren beheersen en alleen ingrijpen als het kind dit duidelijk aangeeft.

13 jaar en ouder – LEGO Technic – Bugatti Chiron

Dit is het duurste constructiespeelgoed in dit overzicht.

Pluspunten:

  • De auto is echt geweldig en zal je kind echt urenlang geconcentreerd laten werken aan de opbouw ervan.
  • Zelfs de motor moet zelf in elkaar gezet worden en er zitten diverse bewegende delen aan deze exotische auto.

Minpunten:

  • Dit is geen speelgoed voor zomaar elke dertienjarige, dus check voordat je dit cadeau aanschaft even of het nog wel geïnteresseerd is in LEGO.

13 jaar en ouder – LEGO Technic – Autotransportvoertuig

Om de auto te vervoeren, heb je dit transportvoertuig.

Pluspunten:

  • Het heeft ongeveer 1000 onderdelen minder dan de luxe auto en is daarom ook wat eenvoudiger van constructie.
  • Wij vinden dit vooral een leuke auto om een verzameling te beginnen voor de echte technisch LEGO fan.

Minpunten:

  • Het transportvoertuig is goedkoper dan de auto’s die erop geplaatst kunnen worden, maar het gaat nog steeds om een aanzienlijk bedrag voor ‘zomaar’ een cadeau.

Samenvattend

Met bedragen tussen de 10 en 300 euro kan het soms even schrikken zijn waar de jeugd tegenwoordig mee speelt. Als je de bouwpakketten of het constructiespeelgoed niet voor je eigen kind koopt, vraag dan even goed bij de ouders of verzorgers na wat de wensen zijn. Koop je iets dat veel te makkelijk of juist veel te moeilijk is, dan wordt er niet meer mee gespeeld of moet het eerst nog een paar jaar de kast in voordat het wel geschikt is.