Het onderzoek van onze speelgoedredactie

Het overzicht met het beste bouw- of constructiespeelgoed – aangegeven per leeftijd

Kun je je nog herinneren dat je op de crèche zo’n hoek had met allemaal blokken? Je kon er heerlijk mee bouwen en ook al speelden vooral de jongens ermee, soms zat er ook dat ene meisje tussen dat graag meehielp. Blokken of ander speelgoed waarmee iets in elkaar gezet of gebouwd kan worden is van alle leeftijden, al is er wel verschil in niveau. De meest eenvoudige blokken – zoals de eerste op deze lijst – kun je natuurlijk niet vergelijken met de complexe bouwpakketten aan het eind.

Snel overzicht: De leukste constructiespeelgoed per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Het leukste speelgoed voor onder de 3 jaarSmartMax Safari Animals: Deze set met magnetische dierfiguurtjes kwam als best uit onze test.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Het leukste speelgoed voor kinderen van ouder dan 3 jaarLego Classic op wielen: De kinderen van de redactie waren helemaal gek op de manier hoe je de creaties kan laten rijden.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Het leukste speelgoed voor kinderen ouder dan 7LEGO Technic Autotransportvoertuig: Dit pakket kost wat, maar we vonden dit dubbel en dwars waard door al het bouwplezier.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Het vinden van het leukste constructiespeelgoed

Waarom is speelgoed dat je in elkaar moet zetten eigenlijk zo populair bij kinderen? Wij vroegen het ons ook af en kwamen erachter dat het een combinatie van twee zaken is: aan de ene kant levert het een goed gevoel op wanneer je het stappenplan hebt kunnen volgen en het eindresultaat klopt met het plaatje en aan de andere kant stimuleert het ook om je eigen ontwerp te maken. Je krijgt ruimtelijk inzicht door met constructiespeelgoed te spelen en dat kan later nog van pas komen.

Waarom reviewen wij speelgoed waarmee je kind kan bouwen?

Wat wij zo fijn vinden aan de verschillende mogelijkheden bij constructiespeelgoed, is dat het telkens weer een uitdaging is. Zo kun je een kind dat veel slimmer is dan zijn of haar leeftijdsgenootjes blijven prikkelen met een pakket dat eigenlijk veel te moeilijk voor zijn of haar leeftijd is. Natuurlijk maak je de overstap niet te moeilijk, want dat demotiveert. Maar er is niks mis met een spel of bouwpakket geven dat eigenlijk voor iemand van 2 of 3 jaar ouder bestemd is.

Waarom opletten bij constructiespeelgoed?

Behalve de diverse niveaus of moeilijkheidsgraden die er te vinden zijn bij bouwspeelgoed, is er zeer zeker ook sprake van verschil in kwaliteit. En bij de kleinste kindjes met de eenvoudigste blokken (en goedkopere aanschafprijzen) vind je het misschien nog niet storend dat de blokken niet perfect in elkaar passen, maar bij technisch LEGO mag dit niet gebeuren. Zit er ergens een defect LEGO-blokje bij technisch LEGO? Dan kan de hele constructie die na dat blokje komt gevaar lopen.

Wat leert een kind nou echt van bouwspeelgoed? Dat valt toch wel mee?

Je mag niet onderschatten wat constructiespeelgoed voor de ontwikkeling van een kind doet. ‘Speelgoed’ insinueert dat het item alleen is om mee te spelen, maar er is zoveel meer waar je aan kunt denken. Neem bijvoorbeeld het zelfstandig kunnen lezen en toepassen van een handleiding of stappenplan. Daar is niet alleen voor nodig dat je kind kan lezen, het vraagt ook geduld en analysevaardigheden als het ergens mis gaat en er teruggegaan moet worden in de stappen.

Waar op letten bij constructiespeelgoed? Criteria bij deze recensie

Zoals we al eerder zeiden stel je bij speelgoed lang niet altijd dezelfde eisen en bij constructiespeelgoed is dat ook het geval. We hebben in deze review dan ook vooral gelet op het volgende:

  • Prijs – is er voor verschillende leeftijden en budgetten constructiespeelgoed?
  • Variatie – is een pakket uit te breiden?
  • Niveau – past het label met de aangegeven leeftijd door de fabrikant bij het niveau van jouw kind?
  • Kwaliteit – hoe is de afwerking van het speelgoed en is het juiste materiaal gebruikt?

Hoe is bouwspeelgoed getest? Onze onderzoeksdata

In eerste instantie hebben we voor ons testteam aparte ruimten ingericht waarbij constructiespeelgoed voor de betreffende leeftijd bij elkaar was gezet. Van een afstandje keken wij naar de groep kinderen in de betreffende leeftijd en welk speelgoed zij links lieten liggen en wat meteen de aandacht trok. Ook hoe lang zij ermee speelden en wat ze zelfstandig konden doen zonder enige vorm van hulp werd genoteerd.

Na de pauze hebben we al het bouwspeelgoed in een grotere ruimte verzameld, waar alle kinderen tegelijkertijd nog een uurtje mochten spelen. Zo konden we goed zien of jongere kinderen bijvoorbeeld het constructiespeelgoed wilden proberen dat eigenlijk te moeilijk voor hen zou moeten zijn. Dit leverde interessante informatie op. Vooral elkaar helpen viel ons in positieve zin op. De een speelt graag zelfstandig en de ander bouwt graag met meerdere kindjes tegelijk aan iets.

Het leukste en leerzaamste bouw- en constructiespeelgoed

1 jaar – Mega Blocks – 60 Maxi Blokken Met Tas

De grote blokken liggen goed in de hand bij kindjes van een jaar.

Pluspunten:

  • De kleuren stimuleren en je kunt als ouders zelfs de namen van kleuren oefenen. (Welke kleur is dit? Leg alle blauwe blokken bij elkaar.)
  • Je kunt eenvoudig beginnen en je kind een muurtje laten bouwen, maar er zijn ook voorbeelden van dieren die net zo groot als het kind zelf zijn.

Minpunten:

  • Dit is geen duur speelgoed en ook al staat er op de verpakking dat de blokken voor een- tot vijfjarigen is, na een tijdje is het gedaan met de kwaliteit.

1 jaar – SmartMax Magnetic Discovery – My First Safari Animals

Er is een hele reeks aan magnetische figuurtjes en bij deze gaat het om dierentuindieren.

Pluspunten:

  • De motorieke vaardigheden worden geoefend, omdat je kind twee einden bij elkaar moet zoeken die in elkaar passen. Dit hoeven overigens niet altijd dezelfde kleuren te zijn, want elk dier bestaat uit een voor- en achterkant. Je kunt dus ook de voorkant van een olifant op de achterkant krokodil klikken. (Wordt het dan een olidil of een krokant?)
  • De magneet in het achterste deel van het dier helpt om beide einden aan elkaar vast te klikken.

Minpunten:

  • Als je kind snel leert, is de lol er ook snel vanaf.

2 jaar – LEGO DUPLO – Luxe Treinset

Dit gave bouwpakket bestaat uit meerdere elementen, zoals onder andere een spoor, locomotief, kraan en treinstation.

Pluspunten:

  • Er zijn eigenlijk twee fasen bij dit pakket en het kan zijn dat een ouder moet helpen bij de eerste fase van het in elkaar zetten van de diverse elementen. De tweede fase is dan het spelen met de treintjes op het spoor en goederen met de kraan overzetten.

Minpunten:

  • Dit is een van de duurste pakketten met constructiespeelgoed, dus je wilt wel zeker weten dat je kind van bouwen en ermee spelen houdt.

2 jaar – LEGO DUPLO – Modulair Speelhuis

Dit DUPLO huis is leuk om kinderen allerlei activiteiten in huis te laten nadoen.

Pluspunten:

  • Allereerst moet het huis gebouwd worden en daarna kunnen de meubeltjes en andere attributen erin gezet worden.
  • Als je kind leuk met DUPLO speelt kan het wanneer dit geen uitdaging meer biedt overstappen op gewone LEGO.

Minpunten:

  • Sommige ouders waren enthousiaster over het modulair speelhuis dan hun tweejarigen.

3 jaar – LEGO DUPLO – Treinrails

Wanneer je kind dol is op treintjes, kan deze rails het spelen ermee nog leuker maken.

Pluspunten:

  • De rails past bij andere DUPLO treinproducten en het is dus leuk om uit te breiden.
  • De slagbomen en wissels werken ook echt, waardoor je een steeds complexer parcours uit kunt zetten.

Minpunten:

  • Je moet wel opletten welke DUPLO versie je koopt, want er zijn ook treintjes voor jongere kindjes, maar die passen dus niet op deze rails.

3 jaar – Kid K’NEX – Zoo Friends

Iets lastiger dan DUPLO zijn de onderdelen van K’NEX.

Pluspunten:

  • Het leukste van deze set is dat je er 30 verschillende figuren mee kunt maken en de handleiding geeft de te volgen stappen duidelijk aan.
  • Je kunt de handleiding ook achterwege laten en de kleine gewoon lekker zelf met zijn fantasie aan de slag laten gaan.

Minpunten:

  • Je moet echt even opletten of jouw kind van drie jaar al toe is aan deze kleinere onderdelen en meer complexe wijze van bouwen.

4 jaar – LEGO Classic – Many different wheels

In deze doos van LEGO zit een hele voorraad met bouwstenen en wielen. Opvallend is dat er inmiddels veel meer kleuren zijn dan vroeger.

Pluspunten:

  • Er zijn vele soorten wielen, waardoor je ook verschillende soorten voertuigen kunt maken. Denk aan een rolstoel, koets, skateboard of auto.
  • Je kind kan het stappenplan volgen om iets na te maken of zelf zijn eigen gevoel volgen en een heel vreemd object met wielen maken.

Minpunten:

  • Ook voor vierjarigen kunnen er nog kleine onderdelen bij zitten. Wij zouden sowieso aanbevelen dit pakket op tafel te zetten als er nog kleinere kinderen binnen het gezin zijn.

4 jaar – Kid K’NEX – Dino Dudes

De tweede K’NEX bevat andere bouwvormpjes dan de vorige en is daarmee qua constructie iets complexer.

Pluspunten:

  • Het eerste pakket bevatte 55 onderdelen en in dit pakket zitten er bijna twee keer zoveel. Daarmee heb je dus ook meer mogelijkheden om iets te bouwen.
  • Dit pakket kun je verder uitbreiden waardoor er nog meer mee gespeeld wordt.

Minpunten:

  • Vooral de oogjes vallen op bij kleinere kindjes. Laat ze dus niet alleen in de kamer met dit speelgoed.

5 en 6 jaar – LEGO City – Brandweerkazerne

Nou komt het iets serieuze LEGO speelgoed waarbij de handleiding ook ingewikkelder wordt.

Pluspunten:

  • Het is gaaf om deze kazerne te bouwen. De rolpoort kan omhoog en er zijn veel kleine details die het plaatje helemaal compleet maken.
  • De lichtjes die op de brandweerauto zitten, maken geluid en geven licht.

Minpunten:

  • Een kind zal het waarschijnlijk niet opvallen, maar vooral de vaders mopperden over het gebrek van de paal waarlangs de brandweermannen in de echte kazerne naar hun auto glijden.

5 en 6 jaar – LEGO City – Politie Mobiele Commandocentrale

Heb je de brandweer al? Haal dan ook de politie erbij.

Pluspunten:

  • Het is een iets kleiner station dan de kazerne, maar nog steeds erg leuk om te bouwen en mee te spelen.
  • Er zit een motor en politiehond bij en politieagenten en dieven ontbreken ook niet.

Minpunten:

  • Ook voor vijfjarigen zitten er hele kleine onderdeeltjes in dit pakket, zoals bijvoorbeeld de bovenste puntjes op de pylonen. Het raakt snel kwijt.

7  en 8 jaar – LEGO Creator – Machtige Dinosaurussen

Na de LEGO City-reeks komt de Creator met diverse modellen.

Pluspunten:

  • Het gaat nu om meer organische vormen in plaats van gebouwen en dat is weer uitdagend om in elkaar te zetten.
  • Met een enkel pakket kun je – met dezelfde stenen – drie verschillende figuren maken.

Minpunten:

  • Meestal is een kind blij als het in elkaar zit en dan wordt het geheel niet nog eens uit elkaar gehaald om de andere twee figuren ook nog te maken.

7 en 8 jaar – LEGO BOOST – build, code and play – 5-in-1 model

LEGO BOOST gaat weer een stapje verder dan LEGO Creator.

Pluspunten:

  • Bij de Boost pakketten gaat het niet alleen om het in elkaar zetten en de handleiding volgen, maar ook om het programmeren van de technische onderdelen die erin verwerkt zijn.
  • Het is leuk om te zien welke acties het gevolg zijn van het goed coderen.

Minpunten:

  • Voor het stappenplan en het coderen heeft je kind een tablet nodig.
  • Het is een prijzig cadeau.

9 tot 12 jaar – Kapla bricks – 200 stuks

Back to basics met deze bouwstenen van Kapla.

Pluspunten:

  • Laat je kind zijn eigen fantasie gebruiken en zijn eigen ontwerp maken met de bouwstenen.
  • Je kunt simpel beginnen, maar het ook heel complex maken.

Minpunten:

  • Dit is de kleinste verpakking met bouwstenen en je zult al snel merken dat je veel meer bouwstenen nodig hebt om te kunnen blijven bouwen.
  • Voor wat kleine stukjes hout betaal je wel bijna 50 euro.

9 tot 12 jaar – LEGO Technic – RC Rupsbandracer

De echte liefhebbers willen op een bepaald moment overstappen op technisch LEGO.

Pluspunten:

  • De rupsbandracer bevat technische onderdelen, zoals een afstandsbediening en accu. Dit moet je allemaal goed koppelen om de gewenste werking te krijgen.
  • Dit is volgens het testteam echt een supergoede manier om een weekend met veel regen door te komen. Geef je kind de ruimte, zodat het de onderdelen ergens kan laten liggen.

Minpunten:

  • De ouders moeten zich wel leren beheersen en alleen ingrijpen als het kind dit duidelijk aangeeft.

13 jaar en ouder – LEGO Technic – Bugatti Chiron

Dit is het duurste constructiespeelgoed in dit overzicht.

Pluspunten:

  • De auto is echt geweldig en zal je kind echt urenlang geconcentreerd laten werken aan de opbouw ervan.
  • Zelfs de motor moet zelf in elkaar gezet worden en er zitten diverse bewegende delen aan deze exotische auto.

Minpunten:

  • Dit is geen speelgoed voor zomaar elke dertienjarige, dus check voordat je dit cadeau aanschaft even of het nog wel geïnteresseerd is in LEGO.

13 jaar en ouder – LEGO Technic – Autotransportvoertuig

Om de auto te vervoeren, heb je dit transportvoertuig.

Pluspunten:

  • Het heeft ongeveer 1000 onderdelen minder dan de luxe auto en is daarom ook wat eenvoudiger van constructie.
  • Wij vinden dit vooral een leuke auto om een verzameling te beginnen voor de echte technisch LEGO fan.

Minpunten:

  • Het transportvoertuig is goedkoper dan de auto’s die erop geplaatst kunnen worden, maar het gaat nog steeds om een aanzienlijk bedrag voor ‘zomaar’ een cadeau.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Samenvattend

Met bedragen tussen de 10 en 300 euro kan het soms even schrikken zijn waar de jeugd tegenwoordig mee speelt. Als je de bouwpakketten of het constructiespeelgoed niet voor je eigen kind koopt, vraag dan even goed bij de ouders of verzorgers na wat de wensen zijn. Koop je iets dat veel te makkelijk of juist veel te moeilijk is, dan wordt er niet meer mee gespeeld of moet het eerst nog een paar jaar de kast in voordat het wel geschikt is.

Een second opinion van onze pedagogiek-redactie

Ook onze pedagogiek-redactie hebben we gevraagd om dit thema te onderzoeken. De resultaten vind je hieronder:

Beste bouw- en constructiespeelgoed per leeftijd

Je verwacht het in eerste instantie misschien niet, maar constructiespeelgoed is toch echt voor alle leeftijden. Hoe dat zit? De eerste stap van constructie is bouwen en zelfs baby’s zijn al bezig met bouwen als ze zachte blokken stappen. Meesterarchitecten zijn het nog niet, maar bouwen wordt er al vanaf jonge leeftijd ingegoten. Dat heeft er alles mee te maken dat bouwen de creativiteit prikkelt. Met een goede bouwset kun je zo’n beetje alle kanten op.

Onze zoektocht naar het beste bouw- en constructiespeelgoed: zo zijn we hierbij uitgekomen

Persoonlijk vinden we bouwspeelgoed het leukste speelgoed dat er bestaat. Een pop als een Barbie of een superheldenpop is leuk. Als je er meerdere hebt, kun je er een verhaal omheen verzinnen en ze tal van avonturen laten beleven, maar uiteindelijk hebben ze toch maar beperkte kanten op. Met een grote blokkenset of een grote doos Lego kun je bijna eindeloos combineren. Kinderen worden eigenlijk alleen gelimiteerd door hun eigen creativiteit. Fraai toch?

Snel overzicht: Deze bouwspeelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor peutersLittle Dutch Houten Tuimelstapelaar Flower: Dit speelgoed is ideaal voor de jongste bouwers en wordt geroemd vanwege zijn duurzame houten onderdelen en het feit dat het geen scherpe randen heeft. Bovendien zijn de zachte pastelkleuren een stijlvolle toevoeging aan elk interieur. We waarderen het ontwerp en de aandacht voor veiligheid. >> Check laagste prijs
Beste magnetische optieMagformers My First Set Line- bouwset 30 stuks: Voor kinderen die graag met magneten spelen, is deze set fantastisch. De diverse vormen en zes oliepastelkleuren maken eindeloze combinaties mogelijk. De bijgeleverde speelboek en bouwkaarten zijn een extra bonus, en de magnetische stenen garanderen stevige constructies. We zijn onder de indruk van de duurzaamheid en veelzijdigheid van dit product. >> Check laagste prijs
Beste veelzijdige keuzeJoyage 48 stuks Magnetisch Speelgoed: Dit speelgoed biedt een scala aan verschillende bouwvormen die allemaal door magnetisme verbonden kunnen worden. We vinden het geweldig dat het zowel stevige constructies als een divers kleurenpalet biedt. Bovendien kan dit speelgoed eenvoudig worden gecombineerd met ander speelgoed, wat het een uitstekende keuze maakt voor creatieve kinderen die graag hun fantasie gebruiken. >> Check laagste prijs

Indeling beste bouw- en constructiespeelgoed per leeftijd

In dit artikel bespreken we wat het beste constructie- en bouwspeelgoed per leeftijd is. Dat heeft er alles mee te maken dat “bouwen” een erg breed begrip is. Hoe ouder kinderen zijn, hoe verfijnder hun motoriek en hoe groter hun verbeeldingskracht. Kleine kinderen kun je absoluut niet met Lego laten spelen, omdat Lego heel veel kleine onderdelen heeft waar ze makkelijk in kunnen stukken. Om die reden is er voor 4+ Lego Duplo ontwikkeld: Lego met grote stukjes.

Ook aandacht voor beste budgetopties bouw- en constructiespeelgoed

Met het meeste bouwspeelgoed kun je eindeloos veel richtingen in. Wel vinden we het een belangrijke vereiste dat het speelgoed betaalbaar blijft. Het speelgoed in dit lijstje is niet buitensporig duur, maar geschikt om cadeau te doen – soms misschien wat te duur om een kind van een ander cadeau te doen, maar niet te duur voor je eigen kinderen bij een speciale gelegenheid. We zijn van mening dat speelgoed sowieso niet superduur hoeft te zijn om leuk te zijn.

Wat maakt ons de geschikte bouw- en constructiespeelgoed reviewers?

Wij zijn opgegroeid met speelgoed. Eerst speelden we met blokken en daarna met Lego. Zoals je ongetwijfeld weet, is het aanbod Legosets ontzettend groot. In eerste instantie kon je met Lego vooral primitieve huisjes en dergelijke bouwen. Vandaag de dag heb je allerlei sets die aansluiten bij populaire televisieprogramma’s en films (denk eens aan Star Wars en Harry Potter). Wat wij naar verloop van tijden: de sets uiteen halen en onderdelen opnieuw gebruiken.

Blijf kritisch op het brede aanbod bouw- en constructiespeelgoed

Hieronder een lijst met criteria waaraan constructie- en bouwspeelgoed tenminste moet voldoen:

Bouwspeelgoed moet veilig zijn

Dat betekent in de praktijk: speelgoed zonder scherpe randjes, gemaakt van veilig materiaal, zonder schadelijke stofjes. Ook mag er geen inslikgevaar gelden bij speelgoed voor de allerkleinsten.

Let op bij hout

Hout is stevig en duurzaam materiaal, maar let wel op splinters en op de gebruikte lak. Het komt nogal eens voor dat er schadelijke lak wordt gebruikt en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Motorische vaardigheden

De motorische vaardigheden zijn afhankelijk van de leeftijd van het kind. Meestal geldt dat hoe kleiner het kind is, hoe groter de “blokken” moeten zijn. Baby’s spelen met grote blokken. Omdat ze vaak nog (onbedoeld) met dingen gooien, kan het speelgoed ook maar het beste zacht zijn. Pas als ze wat ouder zijn, is hout of hard plastic bij kinderen aan te raden.

Aanvankelijke scepsis: onderzoek naar bouw- en constructiespeelgoed per leeftijd

Bouw en constructiespeelgoed 13 in een dozijn? Nou ja, soms wel. Veel bouwspeelgoed lijkt sterk op elkaar. Hou er ook rekening mee dat er vaak “namaak” wordt gemaakt – zoals bouwsets die verdacht veel op Lego lijken, maar geen Lego zijn en ook niet zo goed als Lego zijn. Kies het liefst voor een vertrouwd merk dat zich in het verleden heeft onderscheiden.

Wat beloven de makers van bouwspeelgoed zoals? Kun je hierop bouwen of is het los zand?

Doorgaans zullen de producenten van bouwspeelgoed uren speelplezier beloven. Dat mag je altijd met een korreltje zout nemen. De meeste bouwsets bestaan uit minder dan 100 blokken. Dat betekent dat het aantal mogelijkheden nog relatief beperkt is. Wil je echt dat je kinderen uren zoet is met bouwen, dan zul je al verschillende uitbreidingen moeten kopen. Soms zit er technische snufjes aan bouwspeelgoed. Niet al deze ‘snufjes’ hebben een lang leven.

Bouw- en constructiespeelgoed aanschaffen: hier let je op

Hier let je op als je bouwspeelgoed koopt:

Daagt het uit?

Er zijn verschillende redenen waarom bouwspeelgoed niet uitdaagt. Een eerste reden is dat je speelgoed voor de verkeerde leeftijdsgroep hebt gekocht. Wat voor een driejarige super spannend is, is dat voor een achtjarige allang niet meer. Bij bouwspeelgoed draait het ook om het aantal blokken: hoe meer blokken en hoe meer manieren om die te combineren, hoe uitdagender het speelgoed. De uitdaging zit hem natuurlijk ook in het aanbod extra functies

Extra functies

Een groot kasteel bouwen, is leuk en aardig, maar als dit eenmaal staat, moet het spelen eigenlijk pas beginnen. Het fijne van Lego is dat je én bouwstenen hebt én actiefiguurtjes om actiescènes mee uit te werken. Wat ook spannend is: je eigen model knikkerbaan opbouwen en deze vervolgens in de praktijk uittesten met knikkers. Meestal geldt bij bouwspeelgoed dat je ook ergens naartoe moet kunnen bouwen. Wat je bouw moet een praktische functie hebben.

Jongetjes en meisjes

Niet al het bouwspeelgoed is voor alle kinderen geschikt. Het fijne van blokken voor kleine kinderen en Lego voor oudere kinderen, is dat je er alle kanten mee op kunt: zowel meisjes als jongens zullen hier verhaaltjes bij bedenken. Jongens voelen zich eerder tot technisch bouwspeelgoed aangetrokken en meisjes eerder tot bouwspeelgoed waarbij je bijvoorbeeld sieraden moet maken. Overigens zijn er ook zat “stoere” meisjes en “zorgzame” jongens.

Onze onderzoeksdata: bouw- en constructiespeelgoed in de praktijk getest

Hoe het ook zij, wij beoordelen speelgoed op basis van de volgende criteria:

  • De kwaliteit van het bouwmateriaal – wij geven de voorkeur aan duurzaam
  • De kwaliteit van het bouwontwerp – Legoblokjes zijn niet duurzaam geproduceerd, maar ze zijn zo ontworpen dat je ze eindeloos in elkaar kunt klikken en combineren
  • Prijs-kwaliteit: hoe meer je betaalt, hoe meer “bouwmateriaal” je daarvoor terug dient te krijgen
  • Productreviews: reviews geven het meest eerlijke beeld van de kwaliteit van het bouwspeelgoed.

Bouwspeelgoed 1-jarige: de Little Dutch Houten Tuimelstapelaar Flower is ideaal voor de kleinste architecten

Voor de kleinste bouwers raden wij de Little Dutch Houten Tuimelstapelaar Flower aan.

  • De bouwonderdelen zijn van duurzaam hout
  • Uitgevoerd in zachte pastelkleur
  • Zonder scherpe randen of hoekjes
  • Past bij de meeste interieurs.

Bouwspeelgoed 2-jarige: het PINMULTI-UP! – Nopper van Bristle Blocks Bouwspeelgoed – 50 stuks werkt met fijne sluitnoppen

Voor een tweejarige raden wij de PINMULTI-UP Nopper aan. Deze speelset is voor baby’s, voor peuters en voor kleuters.

  • Eenvoudig ontwerp
  • Je kunt verschillende kanten op met bouwen
  • De stenen zijn fraai van vorm en kleur
  • Inclusief handige opbergkoffer.

Bouwspeelgoed 3-jarige: de Magnetische knikkerbaan 125 stuks van Mr. Marbelous bestaat uit talloze magneet blokken

Natuurlijk vind je in deze lijst ook een knikkerbaan terug. Mr Marbelous levert hoge kwaliteit.

  • De onderdelen van de baan zijn geheel magnetisch
  • Inclusief duurzame opbergdoos
  • De motoriek van kleine kinderen wordt verbeterd
  • De creativiteit wordt geprikkeld
  • Dankzij de magnetische onderdelen is elk ontwerp lekker stevig.

Bouwspeelgoed 4-jarige: de Magformers My First Set Line- bouwset van 30 stuks is superleuk en makkelijk te gebruiken

Een vierjarige zal zeker uit de voeten kunnen met de Magformers My Frist Set Line.

  • Combineer eindeloos vormen en kleuren
  • In zes verschillende prettige oliepastelkleuren
  • Behalve magnetische bouwsteentjes kom je ook een speelboek en bouwkaarten tegen
  • Magneten zorgen voor duurzame, stevige constructies.

Bouwspeelgoed 5-jarige: het Joyage 48 stuks Magnetisch Speelgoed constructie speelgoed

Nog meer magneetjes met het Joyage 48 stuks Magnetisch speelgoed.

  • Verschillende bouwvormen die je met magneetwerking kunt verbinden
  • Stevige constructies
  • Verschillende kleuren
  • Dit bouwspeelgoed is ook goed met ander speelgoed te combineren.

Bouwspeelgoed 6-jarige: bouwen met het Kapla LIVR3 bouwspeelgoed betekent bouwen met fraai hout

Een zesjarige zal erg veel plezier beleven aan het Kapla LIVR3 bouwspeelgoed.

  • Het hout is van hoge kwaliteit
  • Je kunt eindeloos vormen combineren
  • Leuk speelgoed dat je zeker zult bewaren, ook als kinderen er niet meer spelen
  • Duurzaam ontwerp en materiaal.

Bouwspeelgoed 7-jarige: het Quercetti Techno Bouwspeelgoed – 80 stuks voor de kleine technicus

Een zevenjarige mag zich gaan wagen aan meer technische uitdagingen, zoals het Quercetti Techno Bouwspeelgoed.

  • Deze set bestaat uit liefst 80 stuks
  • Creëer vormen en schroef deze op het witte bord vast
  • Kinderen kunnen het voorbeeldboekje gebruiken of eigen combinaties maken
  • Het speelgoed is van hoge kwaliteit.

Bouwspeelgoed 8-jarige: het LEGO City Stadscentrum – 60292

In een lijst met bouwspeelgoed hoort natuurlijk minstens één Lego set te staan. Voor de achtjarige hebben wij gekozen voor de reeks Lego City en meer specifiek het Lego City Stadscentrum.

  • Je komt onder meer een recyclingstation, een pizzarestaurant, een elektrisch laadpunt, een dojo, een park en een autowasstraat tegen
  • Ook deze Lego set is rijk aan mini-figuren
  • Handig uitbreiden met andere Lego (City) sets
  • Inclusief bekende eenvoudige bouwgids
  • Genoeg inspiratie voor eindeloos rollenspel.

Bouwspeelgoed 9-jarige: bouw je eigen Porsche met de LEGO Technic Porsche 911 RSR – 42096

Ook voor de 9-jarige raden wij een Lego bouwset aan, maar ditmaal een heel ander soort set. Namelijk een superfraai miniatuurmodel van een Porsche in de Lego Technic reeks.

  • Dit model laat je een Porsche op schaal nabouwen
  • Prachtig ontwerp (replica van het origineel)
  • Niet alleen leuk voor kinderen – o nee, ook voor volwassenen!
  • Superleuk collectors item en echte blikvanger
  • Vol details zoals het radarscherm, een brandblussersysteem, een werkend stuur en een circuitopdruk
  • De set telt maar liefst 1580 onderdelen
  • Een nadeel: deze miniatuur is wel aan de prijzige kant (er meerdere cadeautjes naast geven, zit er waarschijnlijk niet bij).

Bouwspeelgoed 10-jarige: de Ravensburger Empire State Building Night Edition – 3D Puzzel van 216 stukjes

Wat geef je een tienjarige? Nou bijvoorbeeld een model van Empire State Building bij nacht van Ravensburger.

  • Veel bouwplezier
  • Stevige kunststof puzzelstukjes – lijm is overbodig
  • In het donker schittert de toren in verschillende kleuren
  • Een echt collectors item voor elke New York fan.

Lego Classic: beste bouw- en constructiespeelgoed uit de test volgens speelgoedtoptien.nl

Lego blijft toch het onbetwiste beste bouwspeelgoed, dat vindt ook Speelgoedtoptien. Met Lego (Technic) kun je zo’n beetje alles: takelen, rijden, verschuiven en verplaatsen. Zet heel eenvoudig voertuigen in elkaar en breek ze weer blokje voor blokje af om er iets anders van te maken. Het materiaal is van hoge kwaliteit en stelt kinderen in staat eindeloos te variëren in hun spel. Het ruimtelijk inzicht wordt flink getraind en de creativiteit van de geest wordt aangewakkerd.

Jouw bouw- en constructiespeelgoed vervolgstap

In dit artikel hebben we besproken wat volgens ons het beste bouwspeelgoed is. Onze eigen beste keuzes bouwspeelgoed voor verschillende leeftijden (1-10 jaar) kinderen hebben we met je gedeeld. Nu is het aan jou om voor jezelf een keuze te maken. Zat er speelgoed tussen waarmee je een kind superblij kunt maken? Mocht je het liefst zelf op zoek gaan naar leuk bouw- en constructiespeelgoed van kinderen, maak dan gebruik van onze tips. Succes!

Gebruikte bronnen in dit onderzoek naar bouw- en constructiespeelgoed

Voor ons onderzoek naar het beste constructiespeelgoed hebben we de onderstaande bronnen geraadpleegd:

https://www.consumentenbond.nl/kind-en-veiligheid/speelgoed-kiezen