Ga naar de zolder of vraag je ouders wat ze nog van jou van vroeger bewaard hebben en er zal vast wel een kinderboek tevoorschijn komen. Het maakt niet uit wat we allemaal digitaliseren, een kinderboek is en blijft iets dat we graag in tastbare vorm bewaren. Het schijnt niet in je gezicht als je ’s avonds in bed bij een nachtlampje nog wat wilt lezen en het ligt lekker in de hand. Een bladzijde omslaan en met spanning afwachten wat er verder in het verhaal gaat gebeuren, hoort erbij.

Het perfecte kinderboek vinden

Die ervaring die jij vroeger met kinderboeken hebt gehad, kunnen jouw eigen kinderen of neefjes en nichtjes ook nog meemaken. We hoeven niet 100% over te stappen in de digitale wereld van de e-books op tablets of e-readers. Als je kind wat ouder wordt, kan het daar zelf over beslissen en met het eigen zakgeld zo’n apparaat kopen. Voor nu houden we het bij een tastbaar boek met een mooie kaft en prachtig ingekleurde illustraties. Wij houden van echte (kinder)boeken, dat merk je al wel.

Onze #1: dit is het beste kinderboek

Jip en Janneke blijft favoriet bij de Nederlandse jeugd. De verhalen van de twee buurkindjes en hun huisdieren zijn vermakelijk en de tekeningen door Fiep Westendorp stimuleren de fantasie. De korte verhaaltjes lenen zich prima voor het voorlezen bij het naar bed gaan. En zodra je kind zelf leert lezen, zijn ze ook niet te lang en vermoeiend. Zo houd je lezen leuk en dat vinden wij belangrijk als kinderen nog klein zijn. Ze horen immers de rest van hun leven te blijven lezen.

Snel overzicht: Deze boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 kinderboekJip en Janneke, door Annie M.G. Schmidt: De combinatie van prachtige afbeeldingen, leuke schrijfstijl en relateerbare verhalen resulteert tot iets magisch.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste boekenserie voor kinderenHarry Potter en de Steen der Wijzen, door J.K. Rowling: Je kan er eigenlijk niet om heen. De Harry Potter boeken vinden we iets speciaals hebben.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Aller mooiste illustratiesDe jongen, de mol, de vos en het paard, door Charlie Mackesy: Hoe overkom je problemen? Dit boek biedt een verhaal dat je tot nadenken zet met behulp van prachtige illustraties.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij kinderboeken?

Lezen doe je namelijk niet alleen voor je plezier, ook als je later gaat werken zal het bij een groot deel van de beroepen gaan om rapporten of handleidingen kunnen lezen en schrijven. Wie als kind al plezier heeft in lezen, neemt dit de rest van zijn leven mee. Misschien verandert je voorkeur voor een genre, maar je favoriete kinderboek vergeet je echt nooit meer. Daarom hebben we deze top tien lijst samengesteld en laten we je weten welke kinderboeken op dit moment aan te bevelen zijn.

Waarom blijven opletten bij het kiezen van een kinderboek?

Bij het voorlezen let je vooral op de toon van een boek. Sommige kinderen vinden spannende boeken geweldig, maar je hebt er ook die er slecht door gaan slapen. Dan zitten er ineens monsters in de kast of durven ze ’s nachts niet meer uit bed te komen om te gaan plassen, omdat ze denken dat er iets of iemand onder het bed zit. Je wilt dus wel een kinderboek kiezen dat ook bij de leeftijd past en ook voor wat betreft het genre bij de voorkeur van je kind aansluit. Dat spannende boek komt later.

Alle kinderboeken zijn toch zeker hetzelfde?

Nee, we hebben al verteld dat niet alle kinderboeken hetzelfde zijn. Jip en Janneke vertelt bijvoorbeeld over wat de twee kinderen die naast elkaar wonen samen meemaken. Over het algemeen gebeuren hier geen enge dingen in. Maar pak je het boek van Jochem Myjer in deze top tien, dan kan het zijn dat je kind de griezelige figuren in het verhaal wel al eng vindt. Het is dus een beetje aftasten hoe ver je kind is en of het fantasie van echt kan onderscheiden.

Daarnaast heb je kinderboeken die vooral prachtig zijn om voor te lezen en die verschillen vaak van kinderboeken die voor kinderen zelf bedoeld zijn om te oefenen met leren lezen. Bij deze boeken zijn de letters vaak wat groter. Dit bevordert het leesgemak. Later worden de letters dan weer van een normaal formaat.

Wat belooft de schrijver van een kinderboek meestal?

  • De schrijver wil een kind vaak meenemen in de fantasie van een verhaal. Het is vaak een mix van realistische gebeurtenissen met een vleugje magie of een combinatie met buitenaardse wezens.
  • De meeste kinderboeken bevatten nog illustraties om die fantasie te stimuleren. Het zijn geen pure prentenboeken meer met maar een enkele zin hier en daar op de bladzijde.
  • De uitgeverij belooft een kinderboek op de markt te brengen dat kwaliteit biedt. Er is aandacht besteed aan de omslag, aan degelijk papier en aan goede printfaciliteiten.

Waar op letten bij het kiezen van een kinderboek? Criteria bij deze review

Bij kinderboeken zouden wij altijd letten op de volgende elementen:

  • Leeftijd en belevingswereld – Hoe oud is je kind en op welk leesniveau zit het nu? Welk onderwerp past bij jouw kind? Leest het al spannende boeken, of is dat toch iets te veel van het goede voor nu?
  • Lettergrootte – Als je kind leert lezen kan een iets grotere letter beter zijn om het lezen te stimuleren.
  • Illustraties – Dezen blijven altijd een belangrijk onderdeel van een kinderboek, maar het moet wel in balans zijn met de doelgroep waar het boek voor bedoeld is. Als er te veel plaatjes in staan, gaat het kind daar op focussen en niet meer verder met lezen.

Hoe hebben we de kinderboeken vervolgens getest? Onze onderzoeksdata

Het is niet moeilijk om een overzicht van de beste kinderboeken samen te stellen. We hoeven alleen maar in ons eigen geheugen te graven en te kijken of deze boeken nog steeds populair zijn. Sommige nieuwkomers pikken een plekje van oude favorieten in, maar dat hoort erbij. Een nieuwe schrijver kan het ineens helemaal maken en kinderen blijven boeien met het nieuwe verhaal.

De top 10 met beste kinderboeken

1.     Jip en Janneke, door Annie M.G. Schmidt

Dit is de absolute favoriet van kinderen en zelfs vele (groot)ouders kunnen zich de verhalen van Jip en Janneke nog wel herinneren.

Pluspunten:

  • Het zijn korte verhaaltjes die geschikt zijn om voor te lezen wanneer je kind naar bed gaat.
  • De tekeningen zijn eenvoudig, maar prikkelen wel de fantasie. Je kunt je kind het plaatje laten zien en het zelf laten vertellen.

Minpunten:

  • Als je op zoek bent naar een spannend kinderboek, is dit niet het meest geschikte boek in deze lijst.

2.     Sjakie en de chocoladefabriek, door Roald Dahl

Sjakie en de chocoladefabriek is wel een stuk spannender dan het vorige boek in dit overzicht.

Pluspunten:

  • Het verhaal stimuleert de fantasie en is zelfs als beste kinderboek aller tijden bestempeld.
  • Dit kinderboek is spannend, humoristisch en geschikt voor diverse leeftijden.

Minpunten:

  • Soms zijn de woorden wat te moeilijk voor de doelgroep.

3.      Matilda, door Roald Dahl

Dit is het tweede boek van Roald Dahl in deze top tien.

Pluspunten:

  • Het is ook leuk om te weten dat beide Roald Dahl boeken verfilmd zijn, dus als je kind oud genoeg is en de boeken gelezen zijn, kun je samen de film kijken. Wij zouden overigens wel altijd adviseren eerst het boek te lezen.
  • Dit boek is leuk om uit voor te lezen, maar je kind kan hier ook zelf uit lezen.

Minpunten:

  • We hebben geen verbeterpunten kunnen ontdekken bij dit boek, behalve dat we vinden dat er nog meerdere in deze serie van Matilda hadden mogen verschijnen.

4.      De Gorgels, door Jochem Myjer

De humor en fantasie van deze bekende Nederlandse cabaretier blijkt duidelijk uit dit kinderboek.

Pluspunten:

  • Het boek staat bol van de vreemde figuurtjes die een andere wereld schetsen dan de wereld zoals hij in het echt is.
  • De inhoud houdt echt de aandacht van de lezer vast en kinderen vinden het dan ook moeilijk om dit boek neer te leggen en te gaan slapen.

Minpunten:

  • Kinderen vinden het verhaal boeiender dan de meeste ouders. Misschien hebben die te veel van Jochem Myjer gezien, waardoor ze niet zonder vooroordelen door de inhoud van het boek kunnen prikken. Het blijft natuurlijk een kinderboek.

5.      Harry Potter en de Steen der Wijzen, door J.K. Rowling

Van Harry Potter staan er drie boeken in deze lijst. J.K. Rowling heeft de spijker op zijn kop geslagen met deze fantasieverhalen.

Pluspunten:

  • Dit boek heeft ook in Nederland prijzen gewonnen, zoals bijvoorbeeld die van de Kinderjury.
  • Het begin van de Harry Potter reeks zal veel kinderen aanspreken. Het gaat om een normale jongen die geen goede start heeft in het leven, maar dan verandert alles…

Minpunten:

  • Wie niet van fantasieverhalen houdt, zal geen enkel Harry Potter boek leuk vinden. Houd het dan liever bij het genre waar je wel van kan genieten. Bij je kind moet je dat misschien eerst even uitzoeken.

6.      Harry potter en de gevangene van azkaban, door J.K. Rowling

Bij dit boek zit Harry inmiddels al meer dan twee jaar op de heksenschool.

Pluspunten:

  • Het boek blijft altijd leuker dan de film, doordat je kind zijn eigen beelden bij het verhaal kan creëren.
  • Als je kind Harry Potter kan waarderen, weet je dat er nog meerdere boeken zijn waar hij van kan genieten.

Minpunten:

  • Sommigen vinden dit boek van J.K. Rowling te voorspelbaar.

7.      Harry Potter en de Vuurbeker, door J.K. Rowling

In dit boek start Harry met zijn vierde schooljaar aan de heksenschool.

Pluspunten:

  • Van de drie boeken in deze top tien is dit het dikste boek. Met 549 bladzijden biedt het een hoop leesplezier.

Minpunten:

  • De dikte van een boek – zeker wanneer je als kind de hele serie in een keer krijgt – kan ook tegen gaan staan en dan wil je kind er misschien niet eens aan beginnen.

8.      Dagboek van een muts (nummer 6 in de serie) – Hopeloos verliefd, door Rachel Renée Russell

Dit boek is vooral bij de meiden favoriet en er zijn er meer dan 10 geschreven.

Pluspunten:

  • Dit boek gaat over verliefdheid en onzekerheid. Het biedt herkenning bij opgroeiende meisjes.
  • Begin je eenmaal met lezen, dan kun je dit boek maar moeilijk aan de kant leggen. Het liefst lees je het in een ruk uit.

Minpunten:

  • Als je kind nog niet verliefd is geweest, heeft het nog niet zoveel met dit boek. Leg het dan nog even aan de kant. Het komt vanzelf wel.

9.      De jongen, de mol, de vos en het paard, door Charlie Mackesy

Dit boek draagt belangrijke levenslessen uit en het is zelfs voor volwassenen nog een mooi boek.

Pluspunten:

  • De illustraties in combinatie met de korte teksten maken het een bijzonder verhaal.
  • Vriendschap en jezelf zijn staan centraal en dat is een mooie boodschap.

Minpunten:

  • Niet elk kind zal het lettertype makkelijk kunnen lezen.

10.   De gele ballon, door Charlotte Dematons

Dit is misschien wel het meest aparte kinderboek op deze lijst, want er staan helemaal geen woorden in.

Pluspunten:

  • Het grappige is dat je dit boek op verschillende leeftijden kunt gebruiken. Je hoeft de plaatjes maar de laten zien en je kunt er zelf een verhaaltje bij bedenken of je kind vragen wat er op het plaatje gebeurt.
  • De karakters uit andere verhalen duiken ineens op en dat maakt het heel grappig. Je kind zal deze karakters zeker herkennen.

Minpunten:

  • Zodra je kind ouder wordt, is dit boek niet meer zo boeiend. Dan wil het toch graag woorden lezen en oefenen. Een te makkelijk plaatjesboek is dan niet meer leuk.

Beste uit de test

Roald Dahl en J.K. Rowling komen altijd goed uit de kinderboeken tests. Hun verhalen spreken de fantasie van een kind aan en stimuleren om te dromen. De hoofdrolspelers in het boek hebben vaak aparte karaktertrekken en die komen in de verhalen altijd goed van pas. Het kan je kind dus ook iets leren over zichzelf blijven en ontdekken waar je talenten liggen.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Conclusie

Alle boeken in deze review kosten tussen de 15 en 30 euro. Als je een fervent lezer in huis hebt, kunnen boeken dan ook handen met geld gaan kosten. Is dit bij jou het geval? Bedenk dan dat niet elk boek er hartstikke nieuw uit hoeft te zien. Een boek dat niet voor een verjaardag of rapport gegeven wordt, hoeft niet nieuw te zijn, maar mag ook best tweedehands gekocht worden. Het gaat uiteindelijk om het verhaal en je geeft er ook nog eens een milieuvriendelijke boodschap mee af.