Het onderzoek van onze speelgoedredactie

Een kind van vijf snapt al heel veel en je kunt er dan ook best ander speelgoed aan geven dan alleen knuffels. Als ze jonger zijn, hebben ze graag speelgoed met geluidjes en knopjes om op te drukken of aan te draaien, maar zodra die motorieke vaardigheden in ontwikkeling zijn, gaat het brein aan het werk. Het gaat niet alleen maar meer om eten en drinken, want als je vijf bent, ga je naar de opvang of naar de kleuterschool en daar beginnen de eerste lesjes, met of zonder speelgoed.

Zoeken naar het perfecte cadeau voor een vijfjarige

Wij zijn altijd weer geboeid wat speelgoedfabrikanten bedenken om aan te kunnen bieden aan ouders en hun kinderen. Lang geleden werd voor het eerst Engelse les op basisscholen aangeboden aan de hoogste klassen, maar nu heb je een tablet en neem je een abonnement op een app en je kind kan een extra taal leren. Er is van alles gedaan om het leervermogen van kinderen te prikkelen en hoe jonger ze beginnen, hoe meer profijt ze er later van zullen hebben.

Wij denken echter wel dat een app geen leuk cadeau is. Het is misschien wel nuttig, maar niet echt iets leuks om mee te spelen in het weekend of tijdens vakanties. Daarom hebben we in deze review gekeken naar wat het tofste speelgoed is en hoe dit bij de doelgroep vijfjarigen in de smaak valt. Het hoeft niet altijd iets leerzaams te zijn, al zijn we ons er ook wel degelijk van bewust dat de combinatie van leren en spelen een bijzonder effectieve methode is.

Onze #1: dit is het beste speelgoed voor een jongen of meisje van vijf

De Gorgels van Jochem Myjer komt bij alle vijfjarigen als topscorer uit de test. Het is het eerste boek over de Gorgels en als je kind dit leuk vindt om te lezen (of om uit voorgelezen te worden), zijn de boeken die hierna komen ook een aanrader wat ons betreft. Je merkt aan de details dat Jochem Myjer ook biologie heeft gestudeerd en van veel meer weet dan alleen zijn vak als cabaretier. Heb je geen tijd om voor te lezen? Dan is er ook een luisterboekversie van de Gorgels.

Het leukste van dit boek vinden wij echter dat zowel jongens als meisjes dit verhaal helemaal het einde vinden.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 voor een kind van 5 jaarGorgels van Jochem Myjer: Je ziet het goed, een boek op nummer één. Zo goed valt deze in de smaak. Wij raden dit boek aan!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Favoriete LEGO setLEGO City Brandweerkazerne: Er is bijna niks zo mooi als brandweer spelen, dat bleek ook uit onze test. Daarbij vinden we deze set van LEGO prachtig.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste leerzame speelgoed Ik Leer Lezen: Als jij je kind wil stimuleren om te leren lezen, raden we deze lettersysteem aan om je kind spelenderwijs meer te leren.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij speelgoed?

Je kind wordt van alle kanten gestimuleerd om te ontwikkelen. Cognitieve en motorieke vaardigheden groeien stapsgewijs en daar zijn hele plannen voor bedacht om dat te meten en in goede banen te leiden. Toch wil je ook dat je kind gewoon kind kan zijn als het nog klein is. Misschien heb je soms zelfs het gevoel dat het te veel of te snel in een bepaalde richting wordt gepusht. Speelgoed kan dan afleiding en ontspanning bieden en dat vinden wij zeer waardevol.

Waarom kritisch blijven bij speelgoed, ongeacht de leeftijd

Er zijn helaas ook fabrikanten die de markt overspoelen met ‘fout’ speelgoed. Ze hebben ergens een fabriek en denken binnen een bepaalde range aan producten nog snel iets toe te kunnen voegen. Of ze maken gebruik van kinderarbeid en daar moet je al helemaal niet aan denken.

Denk daarom voordat je iets koopt na over waar het speelgoed vandaan komt en koop niet klakkeloos iets via internet dat helemaal uit het Oosten komt. Je kunt dan nog amper achterhalen hoe het gemaakt is, al is het misschien wel een stuk goedkoper dan speelgoed bij een gerenommeerde speelgoedfabrikant aanschaffen.

Is het meeste speelgoed dat te koop is niet te kinderlijk voor een vijfjarige?

Soms is de grens moeilijk te definiëren wanneer het om speelgoed gaat. We kunnen ons als volwassenen nauwelijks meer verplaatsen in hoe kinderen die nu leven opgroeien. Het is zo anders dan vroeger. Er zijn hele andere technologieën en de spelcomputer zal dan ook in ieder huishouden wel favoriet zijn. Maar dat neemt niet weg dat wij denken dat speelgoed vooral is om mee te spelen en dan bedoelen we zonder alweer naar een rechthoekig scherm te staren.

Wat benadrukt de speelgoedfabrikant vooral?

 • Fabrikanten zetten een bepaalde ontwikkeling die ze ingezet hebben door naar meerdere segmenten. Neem bijvoorbeeld de spelcomputer die steeds vernuftiger en uitgebreider is geworden. Als het even kan wordt er vanuit een bestaand product voor volwassenen iets voor kinderen doorontwikkeld.
 • Ze proberen aan allerlei keurmerken te voldoen, omdat deze wereld erg gefocust is op kwaliteit en kwaliteit vaak samenhangt met een keurmerk. Het heeft echter goede en slechte kanten.

Waar op letten bij speelgoed voor vijfjarigen? Richtlijnen bij deze recensie

Een keurmerk wil niet automatisch zeggen dat het speelgoed bevalt bij een vijfjarige. Het betekent vooral dat het aan bepaalde kwaliteitseisen of productiecriteria voldoet en meestal kun je de uitvoerende keuringsdienst wel om de tuin leiden, omdat ze aankondigen wanneer een keuring plaats gaat vinden.

Hoe kun je dan wel bepalen welke aspecten van belang zijn? Wij hebben ons in deze test gerichte op de volgende maatstaven:

 • Uitstraling – als het speelgoed er niet goed uitziet of aanvoelt (naden, kleur, doos die rammelt van de losse onderdelen terwijl dit niet hoort), doe je er beter aan dit product links te laten liggen.
 • Doel – hier bedoelen we niet zozeer het doel dat de speelgoedfabrikant heeft, maar het doel dat jij met het geven van dit speelgoed wilt bereiken. (leren, spelen, ontspannen, nieuwsgierigheid wekken, et cetera)
 • Prijs – als de prijs via internet te mooi klinkt om waar te zijn, moet je je afvragen of je geen goedkope kopie van een bepaald product krijgt. Betaal je diezelfde prijs in een winkel en blijkt het speelgoed niet in orde te zijn, dan ga je makkelijker terug of zie je in de winkel al dat het om inferieure kwaliteit gaat. Er zijn steeds meer copy cats die zelf geen origineel speelgoed kunnen bedenken en daarom kopiëren ze van een ander.

Hoe hebben we het speelgoed voor deze doelgroep getest? Onze onderzoeksdata

We hebben een berg met speelgoed dat voor vijfjarigen geschikt zou zijn aangeschaft en toen gekeken welk speelgoed uitgekozen werd om mee te spelen. De rest viel af in deze beginfase en in de volgende testfase is gelet op de houdbaarheid van het speelgoed. Hoe lang blijft het goed? Kan het tussendoor schoongemaakt worden? Hoe lang houdt het de interesse van een kind vast en blijft het er regelmatig mee spelen? Bij sommige spellen kun je bijvoorbeeld extra niveaus aanbrengen.

De top 10 met beste en leukste speelgoed voor iemand van vijf jaar

1.     De Gorgels, door Jochem Myjer

Dit boek is leuk om voor te lezen, maar ook zelf lezen is populair bij kinderen.

Pluspunten:

 • Je herkent de fantasie en kwaliteiten van de schrijver in dit bijzondere verhaal.
 • Het is niet alleen voor vijfjarigen een leuk boek, want eigenlijk geven zelfs ouders die het verhaal voor hebben gelezen aan hun kroost toe dat ze het echt een leuk verhaal vonden.

Minpunten:

 • Voor sommige vijfjarigen – dat moet je als ouder dus kunnen bepalen – is de inhoud van het verhaal iets te spannend. Het boek moet dan nog even in de kast als het als adeau is gekregen.

2.     LEGO City – Brandweerkazerne

Kinderen van vijf vinden het heerlijk om te bouwen en deze kazerne van de brandweer biedt niet alleen bouwplezier, maar daarna ook speelplezier.

Pluspunten:

 • Er zitten zoveel items in dit pakket – zoals de kazerne zelf, brandweermannen, een helikopter en bluswagen – dat succes gegarandeerd is met dit speelgoed.
 • Het is leuk om hier alleen mee te spelen, maar je kunt er ook met anderen mee spelen. Dan moet je natuurlijk wel alle voertuigen en de kazerne samen delen.

Minpunten:

 • Er zitten best wat kleine onderdelen in dit pakket en je moet je dan ook afvragen of jouw kind van vijf hier al mee om kan gaan.
 • Het grootste nadeel is waarschijnlijk dat je kind al het speelgoed van LEGO City voor zijn volgende verjaardag wil hebben. Dat is dan mooi voor op het verlanglijstje dat naar de ooms en tantes gaat, want dit speelgoed is niet goedkoop.

3.     Schleich – Paardenmanege met Ruiter

Zijn vijfjarige jongens misschien meer gecharmeerd van de brandweerkazerne, deze paardenmanege valt goed bij de meisjes.

Pluspunten:

 • Bij de manege zit ook een buitenruimte en met de hekken kun je de ruimte voor de paarden beperken.
 • Wat ons vooral opvalt is de hoeveelheid details die een werkelijke manege benaderen.
 • Ook jongens die van paarden houden, vinden de manege leuk speelgoed.

Minpunten:

 • Ook in deze doos kunnen wat kleine onderdelen zitten die voor jouw vijfjarige misschien nog niet geschikt zijn. Haal daarom die onderdelen eruit en geef dit pas als het wel kan.

4.     Pluk van de Petteflet, door Annie M.G. Schmidt

Het tweede boek in onze top tien gaat over Pluk.

Pluspunten:

 • De meeste ouders kennen het boek nog van vroeger en die vinden het nu weer leuk om voor hun eigen kind voor te lezen.
 • De tekeningen in dit boek maken het verhaal nog zoveel bijzonderder en ze stimuleren de fantasie van het kind.

Minpunten:

 • Soms kunnen we mopperen over de prijzen van boeken, maar als je niet tussen de 15 en 20 euro voor een nieuw boek wilt betalen, moet je het tweedehands kopen en accepteren dat het niet meer in nieuwstaat is. Als cadeau is dit natuurlijk een minder goed idee.

5.     STABILO Cappi – Viltstiften

Bij deze set viltstiften zit een etui en krijg je twee dopringen.

Pluspunten:

 • De dopringen zorgen ervoor dat je de stiften bij elkaar kunt binden, zodat de doppen nooit kwijt kunnen raken. Een dop die kwijt is, zorgt er immers voor dat de viltstift snel uitgedroogd is en dan kun je hem net zo goed meteen weggooien.
 • Het is niet alleen handig, maar ook een leuke oefening om de doppen aan de ring te rijgen.

Minpunten:

 • Op het doosje staat dat het niet erg is als er viltstift op kleding of iets dergelijks terecht komt, omdat je het met water kunt verwijderen, maar dit blijkt toch niet het geval te zijn.

6.     LEGO City – Politie Snelle Achtervolging

Dit is het tweede LEGO City constructiespeelgoed in deze lijst en nu betreft het niet de brandweerkazerne, maar de politie met een politieauto, gestolen auto en helikopter.

Pluspunten:

 • De typische LEGO poppetjes maken de set helemaal compleet. Het is leuk om er situaties mee na te spelen. Zelfs vaders vonden het leuk om dit met hun kind te doen.
 • Je kind leert om een instructie te volgen en dat het bouwen uiteindelijk leidt tot het eindresultaat dat op de doos te zien is. Het leert ook geduld en fouten herstellen.

Minpunten:

 • Ook bij deze set van LEGO kunnen onderdelen zitten die nog te klein voor het vijfjarig kind zijn. Bepaal dan of je de hele doos bewaart tot het moment dat het met alles kan spelen, of dat je alleen de kleine onderdelen eruit haalt en aan de kant legt.

7.     Scoot & Ride – Highwaykick 1 – Step en Loopfiets

Met deze aankoop heb je zowel een stepje als loopfiets.

Pluspunten:

 • Je hoeft het zitgedeelte van de loopfiets alleen maar omhoog te klappen en vast te maken en dan heb je een stepje voor je kind.
 • Je kunt dit speelgoed dus al veer jonger geven en er lang van genieten, dan valt de prijs ook wel mee.
 • De loopfiets/step is in vele leuke kleuren te krijgen.

Minpunten:

 • We hebben gemerkt dat het stuur niet meedraait en dit is toch wel wat je van een stuur mag verwachten. Het gewicht moet dus de sturende beweging teweeg brengen.

8.     Jumbo – Goula Houten Kalenderklok

Dit kan een zeer nuttig bord zijn om te oefenen met je kind. Er staat een kalender met maanden en dagen op, een klok met cijfers (in uren en minuten), de dagen van de week, het weer en de seizoenen.

Pluspunten:

 • Dit is een leuk en leerzaam bord om gaandeweg je kind wat te leren. De kleuren zijn ook vrolijk en de kleur van de seizoenen komt terug in de kleuren van de maanden.
 • Je kunt simpel beginnen en het daarna steeds moeilijker maken. Geef het een centrale plek in huis (bijvoorbeeld bij het ontbijt in de keuken) of doe er ’s avonds voor het slapengaan iets mee.

Minpunten:

 • In vochtige ruimten – wat in huis meestal toch wel in zekere mate het geval is – kan het hout krom trekken, waardoor we het principe wel fantastisch vinden, maar de uitvoering minder vinden.

9.     Ik Leer Lezen

Van de ‘Ik leer’ reeks zijn er diverse mogelijkheden om de ontwikkeling van je kind te stimuleren en deze gaat over leren lezen.

Pluspunten:

 • De koffer houdt alle letters na gebruik goed bij elkaar, waardoor er weinig risico is op kwijtraken.
 • Het gaat in eerste instantie om herkenning van letters en de puntjes onder de letters geven aan wanneer een letter niet goed gelegd is.

Minpunten:

 • Voor sommige kindjes van vijf is dit speelgoed inmiddels al te makkelijk.

10.  Hasbro – Monopoly Junior

Dit spel is geschikt voor kinderen tussen de 5 en 7 jaar en je kunt het met 2 tot 4 spelers spelen.

Pluspunten:

 • Wie zelf graag Monopoly speelt kan met deze juniorvariant de eerste lesjes geven en later is het dan makkelijker overstappen naar de gewone Monopoly. De principes en spelregels zijn dan bekend.
 • Het bord is eenvoudiger en de figuren zijn grappiger. Een rondje Monopoly junior duurt daarnaast niet zo lang als de normale Monopoly, waardoor het voor een kind van vijf ook leuk blijft om het spel uit te spelen.

Minpunten:

 • Er zitten wat kleine onderdelen bij dit spel waar je eerst even naar moet kijken voordat je ze aan je kind geeft.

Beste uit de test

Boeken zijn altijd een geslaagd cadeau, maar het constructiespeelgoed scoort ook veel punten in deze test. Op een of andere manier houdt het de aandacht goed vast en oefenen de kinderen echt met het volbrengen van de stappen in de juiste volgorde. Dat is namelijk hoe de constructie op de juiste manier tot stand komt.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Kortom

Het speelgoed en de spellen in deze review kosten ongeveer tussen de 10 en 100 euro. Ons advies zou zijn om bij de duurdere items op deze lijst even goed te kijken naar de leeftijd die op de doos staat, want soms staat er ‘geschikt van 2 tot 5 jaar’ en dan wil je niet 100 euro aan uitgeven als het daarna maar een paar weken interessant is voor de vijfjarige.

Een second opinion van onze pedagogiek-redactie

Ook onze pedagogiek-redactie hebben we gevraagd om dit thema te onderzoeken. De resultaten vind je hieronder:

Het beste speelgoed voor 5 jaar: dit is goud waard voor een 5-jarige

Vijfjarigen: wat doe je hen cadeau? Best een goede vraag, want de meeste mensen zouden het zo één-twee-drie niet weten. Vijfjarigen hebben een meer specifieke smaak dan peuters en baby’s. Ze weten wat ze leuk vinden, maar ook wat ze niet leuk vinden. Vaak begin je ook verschil te zien tussen speelgoed dat jongens leuk vinden en speelgoed dat mensen leuk vinden.

Onze zoektocht naar 5-jarigen speelgoed: zo heeft het eruit gezien

We zijn best lang op zoek geweest naar leuk speelgoed voor vijfjarigen. In de praktijk is het zo dat het meeste speelgoed dat vijfjarigen leuk vinden, ook leuk wordt gevonden door kinderen vier of zes jaar. Kortom: er is altijd overlap. Wat het ene kind leuk vindt, kan het andere daarnaast “stom” vinden. Om erachter te komen welk speelgoed echt bij kinderen in de smaakt valt, hebben we tal van producten vergeleken en vooral goed op de reviews gelet.

Snel overzicht: Deze 5-jarigen speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor mobiliteitLifeGoods HappyStep – Kinderstep: Deze step, speciaal ontworpen voor kinderen tussen de 2 en 5 jaar, is volgens ons de perfecte keuze voor kleintjes die houden van beweging. Met zijn driewielmodel blijven ze goed in evenwicht, de wieltjes lichten op en dankzij het voetrempedaal kunnen ze snel stoppen indien nodig. We waarderen ook het verstelbare stuur en het robuuste aluminium frame. >> Check laagste prijs
Beste educatieve keuzeIk Leer Lezen: Spelenderwijs leren lezen wordt een fluitje van een cent met deze set. We vinden het vooral een geweldige keuze omdat het aansluit bij de woordenschat van een 5-jarige. Zelfstandig oefenen is ook mogelijk dankzij het lettersysteem. Met maar liefst 90 opdrachten op 3 niveaus, is het een schat aan educatieve waarde die ook nog eens gemakkelijk op te bergen is. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor creativiteitBiopod InMotion – Bouw je eigen MEGA Dino: Voor de kleine dinosaurusliefhebbers is dit speelgoed een droom die uitkomt. We zijn onder de indruk van hoe kinderen hun eigen dino kunnen bouwen uit 25 onderdelen. De meegeleverde stickers maken het personaliseren nog leuker. Zodra de dino tot leven komt, met zijn groen oplichtende ogen en bewegende staart, is het plezier eindeloos. >> Check laagste prijs

Onze nummer één vijfjarigen speelgoed: 5-jarigen speelgoed weten hier wel raad mee

Op dit moment is onze nummer één speelgoed voor vijfjarigen de LifeGoods HappyStep. Deze step is voorzien van Ledverlichting en heeft een geheel verstelbaar stuur. Dit model is bedoeld voor kleinere kinderen, dus de kans is aanwezig dat je voor wat langere kinderen al een groter maatje moet hebben. De step is superleuk en rijdt heel super: leuk voor op straat en op het schoolplein. Hebben je vriendjes en vriendinnetjes er ook één? Dan kun je samen steppen.

Wat maakt ons geschikte reviewers van 5-jarigen speelgoed?

Speelgoed reviewen is soms best een uitdaging. We zijn zelf immers geen speelgoed meer. We weten nog precies wat we vroeger leuk vinden, maar de technologie heeft sinds die tijd niet stilgestaan en het speelgoed van nu is niet meer hetzelfde als dat van toen. Al blijft de basis natuurlijk wel hetzelfde: bepaalde dingen als stepjes, blokken, poppen en knikkers zullen altijd populair blijven. Reviewen zit in ons bloed: wij doen het als sinds jaar en dag.

Blijf kritisch op het aanbod 5-jarigen speelgoed

Kritisch blijven op het 5-jarigen speelgoed zal altijd een vereiste blijven. Waarom? Ook de vijfjarige is nog volop in ontwikkeling. Kinderen kijken naar elkaar en vergelijken elkaars speelgoed. Kinderen van 5 jaar hebben steeds meer een eigen wil, maar ook volgen ze de trends.

Jongens en meisjes

Smaken verschillen. Natuurlijk bestaat er niet zoiets als typisch “jongens-” of typisch “meisjesspeelgoed”, maar in de praktijk is het wel zo dat meer meisjes voor barbies kiezen en meer jongens voor raceauto’s. Jongens kunnen poppen stom gaan vinden en meisjes zullen ook sterke voorkeuren ontwikkelen. Het punt is: waar speelgoed op jongere leeftijd voor jongens en meisjes nog precies hetzelfde was, zal er hierin nu variatie gaan ontstaan.

Kies voor klassiekers

Weet je niet precies wat de vijfjarige in kwestie leuk vindt? Kies dan voor een klassieker als autootjes, poppen, een step, tekenspullen of Lego. Dit soort cadeaus vinden de meeste kinderen leuk. Wat kinderen van vijf ook graag doen: rollenspel. Informeer bijvoorbeeld eens bij de ouders (als het je eigen kind niet is) wat hun favoriete personages uit film of van tv zijn.

Aanvankelijke scepsis in ons onderzoek naar 5-jarigen speelgoed

Vijf jarigen speelgoed: is dat echt zo anders dan speelgoed voor een zes- of vierjarigen? Ons eerlijke antwoord: nee. Het is altijd lastig rekening te houden met de voorkeuren van elk kind afzonderlijk, maar dat weerhield ons er niet van kritisch onderzoek te doen. Zo zijn we onder meer ook veel speelgoed tegengekomen dat niet van hoge kwaliteit was. Jammer, maar helaas.

Wat beloven makers van speelgoed voor 5-jarigen? Zijn dit beloftes waar je van op aan kunt?

Speelgoedmakers, in het algemeen – of het nu speelgoed voor een vijfjarige is of voor een andere leeftijd, – zullen kinderen het grootst mogelijke avontuur en eindeloos plezier beloven. Neem dat maar vast met een korreltje zout: geen enkel kind kan zich met slechts één stuk speelgoed vermaken. Variatie is nodig en geen enkel speelgoed is gevarieerd genoeg om elke dag opnieuw mee aan de slag te gaan. Staar je dus niet blind op slechts één artikel.

Aanschaf vijfjarigen speelgoed – let hier op

Vijfjarigen spelgoed – hier let je op bij aanschaf:

Leeftijd van het kind

Bij elke leeftijd hoort een eigen set vaardigheden. Natuurlijk ontwikkelen niet alle kinderen zich op dezelfde manier, maar over het algemeen kun je stellen dat de nadruk bij alle 5-jarigen op creativiteit ligt. Rollenspel is super populair: geef ze speelgoed waarmee ze hun eigen verhalen en avonturen kunnen verzinnen, of het nu verkleedsets of actiefiguurtjes zijn.

Veilig speelgoed

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar veilig speelgoed is speelgoed dat alle strengste eisen voldoet. Begin bij het CE-label. Heeft speelgoed het Europees label niet? Laat het dan lekker liggen. Helemaal zeker van de kwaliteit ben je bij speelgoed met aanvullende labels.

Speelgoed van hoge kwaliteit gaat lekker materiaal

Dit is speelgoed waarmee kinderen flink kunnen rouwdouwen. Kinderen zijn wild, soms wilder dan de bedoeling is. Je wilt niet dat het speelgoed na één rake tik al kapotgaat. Zonde van het geld.

Uitdagend

Uitdagend speelgoed is speelgoed waarmee je verschillende kanten uit kunt. Denk maar aan bouwblokken: hier kun je eindeloos veel vormen van maken. Met goedkope actiefiguurtjes daarentegen, kun je eigenlijk maar één ding. Een kind – hoe fantasierijk ook – zal dit snel beu zijn.

Spelen met of tegen elkaar

Kinderen van vijf zullen – zeker op het schoolplein – eerder samenspelen dan alleen. Het speelgoed dat je koopt moet hierop aansluiten. Kies bijvoorbeeld voor een bordspelletje, of een set waterpistolen. Hierbij spelen ze tegen elkaar. Bouwen kunnen ze samen doen, dus met elkaar. Hoe het ook zij, gedeelde pret is dubbele pret en gedeelde smart is halve smart.

Vijfjarigen speelgoed onderzocht: onze onderzoeksdata

Vijfjarigen speelgoed beoordelen wij op basis van deze criteria:

 • We zoeken een leuk, praktisch ontwerp
 • We zoeken materialen die tegen een buts of stootje kunnen
 • We zoeken speelgoed dat goedkoop is en tóch van hoge kwaliteit
 • Ook zoeken we speelgoed waarbij samenspel gestimuleerd wordt
 • We zoeken speelgoed dat uitdaagt en prikkelt
 • Daarnaast raden we alleen speelgoed aan dat positief beoordeeld is in klantreviews.

5-jarigen speelgoed één: de LifeGoods Happy Step – Kinderstep is onze beste algemene keuze

Waarom kiezen voor de LifeGoods Happy Step? Dat heeft verschillende redenen:

 • Allereerst blijven kinderen dankzij het driewielen model goed in evenwicht
 • De wieltjes lichten bovendien op
 • Dankzij het voetrempedaal kunnen kinderen bij nood rap en goed remmen
 • Het stuur van de step is verstelbaar
 • Het frame is van stevig aluminium
 • Kinderen die iets groter zijn kunnen ook voor de LifeGoods TurboRide kiezen.

5-jarigen speelgoed twee: Ik Leer Lezen van Ik Leer helpt je kind spelenderwijs te leren lezen

Ik Leer Lezen is goed educatief speelgoed voor kinderen dat jonge kinderen spelenderwijs helpt bij lezen.

 • Dit is onze beste budgetoptie
 • De Ik Leer Lezen set sluit prima aan bij de woordenschat van een 5-jarige – het is niet te moeilijk, maar ook niet te makkelijk
 • Zelfstandig oefenen is ook mogelijk dankzij het lettersysteem
 • Liefst 90 opdrachten, verdeeld over 15 kaarten (opdrachten op 3 niveaus)
 • Alle onderdelen zijn makkelijk in het koffertje op te bergen.

5-jarigen speelgoed drie: de Silverlit BIOPOD InMotion Dino is een MEGA Dino die je zelf in elkaar kunt zetten

Het derde speelgoed voor vijfjarigen in deze lijst is de Silverlit BIOPOD InMotion Dino.

 • Kinderen kunnen deze dino zelf in elkaar zetten (bestaat uit 25 onderdelen)
 • Dankzij de stikkers kun je de dino extra opfleuren
 • Druk op de knop en je ziet je dino tot leven komen – hij loopt zelf en beweegt zijn staart
 • Inclusief groen oplichtende ogen
 • De twee benodigde AAA batterijen worden meegeleverd.

5-jarigen speelgoed vier: leuk spelletje voor kinderen het Haba spel Dino’s op het Spoor

Nog meer dino’s in deze lijst, ditmaal een leuk en enigszins bizar spelletje voor kinderen.

 • Dino’s in de moderne tijd: dat is nog eens leuk!
 • Kinderen nemen het tegen elkaar op en moeten goed nadenken over hun stappen
 • De kwaliteit van het spel is prima
 • Daagt kinderen uit.

5-jarigen speelgoed vijf: fan van Lego en Disney? Dan is het Disney Frozen 2 Elsa en de Nokk iets voor jou

De meeste vijfjarigen zullen gek zijn op de Disney film Frozen (en het vervolg: Frozen 2). Voor hen zijn er speciale Lego Disney Frozen 2 speelsets, zoals deze set met Elsa en de Nokk.

 • (Mini)figuurtjes zijn bekend van de film
 • De Lego set is, zoals verwacht, van prima kwaliteit
 • Stimuleert rollenspel bij kinderen
 • Uitbreiden met andere Disney Legosets kan natuurlijk ook
 • Bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Daarna volgt het spelen.

5-jarigen speelgoed zes: de Schleich Horse Club Lusitano en haar Gezellige Paardenstal is een leuke speelset voor paardenliefhebbers

Op vijfjarige leeftijd zullen sommige kinderen liefde voor paarden gaan ontwikkelen? Dat komt goed uit.

 • Deze paardenstal van Schleich bestaat uit 12 onderdelen
 • De kwaliteit van het speelgoed is prima
 • Draagt zorg voor de Lusitano merrie: zet deze lekker droog in de stal of laat haar buiten rondlopen
 • Mooi vormgegeven paardje
 • Schleich heeft nog meer paarden- en paardenstal setjes voor de liefhebber.

5-jarigen speelgoed zeven: de Crea You Nagelstudio Meisjes is de eerste nagellak set voor jonge kinderen

Vijfjarige meisjes (jongens soms ook) krijgen voor het eerst aandacht voor “grote-mensen” make-up. Laat ze veilig experimenteren en oefenen met hun eigen nagellak setje.

 • In dit setje vind je speciale nagellak voor kinderen, plus glitters, stickers en zelfs diamantjes
 • Er zit ook een wit met roze nageldrogertje bij
 • Ook vind je handige teen spreiders voor het lakken van teennagels
 • Handig tasje om alles in op te bergen
 • Nadeeltje: de twee benodigde batterijtjes voor de droger worden helaas niet meegeleverd.

5-jarigen speelgoed acht: de Clics bouwblokken duurzaam speelgoed vormen fantasierijk bouwspeelgoed

Ook vijfjarigen spelen graag met bouwblokken, bijvoorbeeld die van het merk Clics.

 • De Clics blokken zijn duurzaam en van gerecyclede kunststof gemaakt
 • Je kunt eindeloos variëren met de 226 Clics-onderdelen en de verschillende accessoires
 • De creativiteit wordt flink geprikkeld
 • De bijgestopte bouwplannen stellen je kind in staat stapsgewijs voorgemaakte ontwerpen te bouwen.

5-jarigen speelgoed negen: Spaghetteez 100 stuks set is een set van liefst 100 super flexibele bouwstaafjes

Ken jij Spaghetteez al? In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn deze niet eetbaar.

 • Spaghetteez stellen kinderen in staat tegelijkertijd te knutselen en te bouwen
 • De flexibele en zachte staafjes zijn makkelijk in elkaar te klikken
 • Maak wat je maar wil – the sky is the limit!
 • Kinderen komen Spaghetteez in verschillende kleuren en afmetingen tegen
 • Dankzij het instructieboekje kun je gemakkelijk bouwplannen volgen.

5-jarigen speelgoed tien: de Exost RC 360 Cross II Stuntauto groen 1:18 is een superhandige bestuurbare auto

Vijfjarigen zullen ook dol zijn op spelen met stuntauto’s. De Exost RC 360 Cross II biedt uitkomst.

 • Met deze stuntauto kun je 360 graden spinnen
 • Makkelijk besturen met een controler
 • Dankzij de fijne grote banden kun je op verschillende ondergronden rijden
 • Twee verschillende designs
 • Een flip maken is ook makkelijk
 • De batterijtjes zijn helaas niet meegeleverd.

Bouwspeelgoed: het beste 5-jarigen speelgoed volgens Speelgoedtop10.nl

Volgens Speelgoedtop10 zijn vijfjarigen het liefste bezig met bouwen. Daar zijn we het eigenlijk wel mee eens. Hier hebben we niets tegenin te brengen. Het fijne van degelijk speelgoed is dat het niet alleen goed voor de motoriek is, maar dat je ook eindeloos kunt variëren. Kinderen zien bovendien gelijk resultaat van hun inspanningen en dat vraagt om meer. Wat vijfjarigen verder wensen? Educatief speelgoed natuurlijk en gezelschapsspellen.

Jouw 5-jarigen speelgoed vervolgstap

In dit artikel hebben we je de beste tips gegeven voor het zelf uitkiezen van speelgoed van een vijfjarige. De belangrijkste tip als het cadeautje niet voor je eigen kind is: vraag papa of mama wat de kleine precies wil hebben. Ook kun je natuurlijk één van de cadeautjes uit de top 10 aanschaffen. De keuze is aan jou: jij beslist. We hopen dat je iets geschikts kunt vinden.