Een kind van vijf snapt al heel veel en je kunt er dan ook best ander speelgoed aan geven dan alleen knuffels. Als ze jonger zijn, hebben ze graag speelgoed met geluidjes en knopjes om op te drukken of aan te draaien, maar zodra die motorieke vaardigheden in ontwikkeling zijn, gaat het brein aan het werk. Het gaat niet alleen maar meer om eten en drinken, want als je vijf bent, ga je naar de opvang of naar de kleuterschool en daar beginnen de eerste lesjes, met of zonder speelgoed.

Zoeken naar het perfecte cadeau voor een vijfjarige

Wij zijn altijd weer geboeid wat speelgoedfabrikanten bedenken om aan te kunnen bieden aan ouders en hun kinderen. Lang geleden werd voor het eerst Engelse les op basisscholen aangeboden aan de hoogste klassen, maar nu heb je een tablet en neem je een abonnement op een app en je kind kan een extra taal leren. Er is van alles gedaan om het leervermogen van kinderen te prikkelen en hoe jonger ze beginnen, hoe meer profijt ze er later van zullen hebben.

Wij denken echter wel dat een app geen leuk cadeau is. Het is misschien wel nuttig, maar niet echt iets leuks om mee te spelen in het weekend of tijdens vakanties. Daarom hebben we in deze review gekeken naar wat het tofste speelgoed is en hoe dit bij de doelgroep vijfjarigen in de smaak valt. Het hoeft niet altijd iets leerzaams te zijn, al zijn we ons er ook wel degelijk van bewust dat de combinatie van leren en spelen een bijzonder effectieve methode is.

Onze #1: dit is het beste speelgoed voor een jongen of meisje van vijf

De Gorgels van Jochem Myjer komt bij alle vijfjarigen als topscorer uit de test. Het is het eerste boek over de Gorgels en als je kind dit leuk vindt om te lezen (of om uit voorgelezen te worden), zijn de boeken die hierna komen ook een aanrader wat ons betreft. Je merkt aan de details dat Jochem Myjer ook biologie heeft gestudeerd en van veel meer weet dan alleen zijn vak als cabaretier. Heb je geen tijd om voor te lezen? Dan is er ook een luisterboekversie van de Gorgels.

Het leukste van dit boek vinden wij echter dat zowel jongens als meisjes dit verhaal helemaal het einde vinden.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 voor een kind van 5 jaarGorgels van Jochem Myjer: Je ziet het goed, een boek op nummer één. Zo goed valt deze in de smaak.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Favoriete LEGO setLEGO City Brandweerkazerne: Er is bijna niks zo mooi als brandweer spelen, dat bleek ook uit onze test.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste leerzame speelgoed Ik Leer Lezen: Als jij je kind wil stimuleren om te leren lezen, raden we deze lettersysteem aan om je kind spelenderwijs meer te leren.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij speelgoed?

Je kind wordt van alle kanten gestimuleerd om te ontwikkelen. Cognitieve en motorieke vaardigheden groeien stapsgewijs en daar zijn hele plannen voor bedacht om dat te meten en in goede banen te leiden. Toch wil je ook dat je kind gewoon kind kan zijn als het nog klein is. Misschien heb je soms zelfs het gevoel dat het te veel of te snel in een bepaalde richting wordt gepusht. Speelgoed kan dan afleiding en ontspanning bieden en dat vinden wij zeer waardevol.

Waarom kritisch blijven bij speelgoed, ongeacht de leeftijd

Er zijn helaas ook fabrikanten die de markt overspoelen met ‘fout’ speelgoed. Ze hebben ergens een fabriek en denken binnen een bepaalde range aan producten nog snel iets toe te kunnen voegen. Of ze maken gebruik van kinderarbeid en daar moet je al helemaal niet aan denken.

Denk daarom voordat je iets koopt na over waar het speelgoed vandaan komt en koop niet klakkeloos iets via internet dat helemaal uit het Oosten komt. Je kunt dan nog amper achterhalen hoe het gemaakt is, al is het misschien wel een stuk goedkoper dan speelgoed bij een gerenommeerde speelgoedfabrikant aanschaffen.

Is het meeste speelgoed dat te koop is niet te kinderlijk voor een vijfjarige?

Soms is de grens moeilijk te definiëren wanneer het om speelgoed gaat. We kunnen ons als volwassenen nauwelijks meer verplaatsen in hoe kinderen die nu leven opgroeien. Het is zo anders dan vroeger. Er zijn hele andere technologieën en de spelcomputer zal dan ook in ieder huishouden wel favoriet zijn. Maar dat neemt niet weg dat wij denken dat speelgoed vooral is om mee te spelen en dan bedoelen we zonder alweer naar een rechthoekig scherm te staren.

Wat benadrukt de speelgoedfabrikant vooral?

 • Fabrikanten zetten een bepaalde ontwikkeling die ze ingezet hebben door naar meerdere segmenten. Neem bijvoorbeeld de spelcomputer die steeds vernuftiger en uitgebreider is geworden. Als het even kan wordt er vanuit een bestaand product voor volwassenen iets voor kinderen doorontwikkeld.
 • Ze proberen aan allerlei keurmerken te voldoen, omdat deze wereld erg gefocust is op kwaliteit en kwaliteit vaak samenhangt met een keurmerk. Het heeft echter goede en slechte kanten.

Waar op letten bij speelgoed voor vijfjarigen? Richtlijnen bij deze recensie

Een keurmerk wil niet automatisch zeggen dat het speelgoed bevalt bij een vijfjarige. Het betekent vooral dat het aan bepaalde kwaliteitseisen of productiecriteria voldoet en meestal kun je de uitvoerende keuringsdienst wel om de tuin leiden, omdat ze aankondigen wanneer een keuring plaats gaat vinden.

Hoe kun je dan wel bepalen welke aspecten van belang zijn? Wij hebben ons in deze test gerichte op de volgende maatstaven:

 • Uitstraling – als het speelgoed er niet goed uitziet of aanvoelt (naden, kleur, doos die rammelt van de losse onderdelen terwijl dit niet hoort), doe je er beter aan dit product links te laten liggen.
 • Doel – hier bedoelen we niet zozeer het doel dat de speelgoedfabrikant heeft, maar het doel dat jij met het geven van dit speelgoed wilt bereiken. (leren, spelen, ontspannen, nieuwsgierigheid wekken, et cetera)
 • Prijs – als de prijs via internet te mooi klinkt om waar te zijn, moet je je afvragen of je geen goedkope kopie van een bepaald product krijgt. Betaal je diezelfde prijs in een winkel en blijkt het speelgoed niet in orde te zijn, dan ga je makkelijker terug of zie je in de winkel al dat het om inferieure kwaliteit gaat. Er zijn steeds meer copy cats die zelf geen origineel speelgoed kunnen bedenken en daarom kopiëren ze van een ander.

Hoe hebben we het speelgoed voor deze doelgroep getest? Onze onderzoeksdata

We hebben een berg met speelgoed dat voor vijfjarigen geschikt zou zijn aangeschaft en toen gekeken welk speelgoed uitgekozen werd om mee te spelen. De rest viel af in deze beginfase en in de volgende testfase is gelet op de houdbaarheid van het speelgoed. Hoe lang blijft het goed? Kan het tussendoor schoongemaakt worden? Hoe lang houdt het de interesse van een kind vast en blijft het er regelmatig mee spelen? Bij sommige spellen kun je bijvoorbeeld extra niveaus aanbrengen.

De top 10 met beste en leukste speelgoed voor iemand van vijf jaar

1.     De Gorgels, door Jochem Myjer

Dit boek is leuk om voor te lezen, maar ook zelf lezen is populair bij kinderen.

Pluspunten:

 • Je herkent de fantasie en kwaliteiten van de schrijver in dit bijzondere verhaal.
 • Het is niet alleen voor vijfjarigen een leuk boek, want eigenlijk geven zelfs ouders die het verhaal voor hebben gelezen aan hun kroost toe dat ze het echt een leuk verhaal vonden.

Minpunten:

 • Voor sommige vijfjarigen – dat moet je als ouder dus kunnen bepalen – is de inhoud van het verhaal iets te spannend. Het boek moet dan nog even in de kast als het als adeau is gekregen.

2.     LEGO City – Brandweerkazerne

Kinderen van vijf vinden het heerlijk om te bouwen en deze kazerne van de brandweer biedt niet alleen bouwplezier, maar daarna ook speelplezier.

Pluspunten:

 • Er zitten zoveel items in dit pakket – zoals de kazerne zelf, brandweermannen, een helikopter en bluswagen – dat succes gegarandeerd is met dit speelgoed.
 • Het is leuk om hier alleen mee te spelen, maar je kunt er ook met anderen mee spelen. Dan moet je natuurlijk wel alle voertuigen en de kazerne samen delen.

Minpunten:

 • Er zitten best wat kleine onderdelen in dit pakket en je moet je dan ook afvragen of jouw kind van vijf hier al mee om kan gaan.
 • Het grootste nadeel is waarschijnlijk dat je kind al het speelgoed van LEGO City voor zijn volgende verjaardag wil hebben. Dat is dan mooi voor op het verlanglijstje dat naar de ooms en tantes gaat, want dit speelgoed is niet goedkoop.

3.     Schleich – Paardenmanege met Ruiter

Zijn vijfjarige jongens misschien meer gecharmeerd van de brandweerkazerne, deze paardenmanege valt goed bij de meisjes.

Pluspunten:

 • Bij de manege zit ook een buitenruimte en met de hekken kun je de ruimte voor de paarden beperken.
 • Wat ons vooral opvalt is de hoeveelheid details die een werkelijke manege benaderen.
 • Ook jongens die van paarden houden, vinden de manege leuk speelgoed.

Minpunten:

 • Ook in deze doos kunnen wat kleine onderdelen zitten die voor jouw vijfjarige misschien nog niet geschikt zijn. Haal daarom die onderdelen eruit en geef dit pas als het wel kan.

4.     Pluk van de Petteflet, door Annie M.G. Schmidt

Het tweede boek in onze top tien gaat over Pluk.

Pluspunten:

 • De meeste ouders kennen het boek nog van vroeger en die vinden het nu weer leuk om voor hun eigen kind voor te lezen.
 • De tekeningen in dit boek maken het verhaal nog zoveel bijzonderder en ze stimuleren de fantasie van het kind.

Minpunten:

 • Soms kunnen we mopperen over de prijzen van boeken, maar als je niet tussen de 15 en 20 euro voor een nieuw boek wilt betalen, moet je het tweedehands kopen en accepteren dat het niet meer in nieuwstaat is. Als cadeau is dit natuurlijk een minder goed idee.

5.     STABILO Cappi – Viltstiften

Bij deze set viltstiften zit een etui en krijg je twee dopringen.

Pluspunten:

 • De dopringen zorgen ervoor dat je de stiften bij elkaar kunt binden, zodat de doppen nooit kwijt kunnen raken. Een dop die kwijt is, zorgt er immers voor dat de viltstift snel uitgedroogd is en dan kun je hem net zo goed meteen weggooien.
 • Het is niet alleen handig, maar ook een leuke oefening om de doppen aan de ring te rijgen.

Minpunten:

 • Op het doosje staat dat het niet erg is als er viltstift op kleding of iets dergelijks terecht komt, omdat je het met water kunt verwijderen, maar dit blijkt toch niet het geval te zijn.

6.     LEGO City – Politie Snelle Achtervolging

Dit is het tweede LEGO City constructiespeelgoed in deze lijst en nu betreft het niet de brandweerkazerne, maar de politie met een politieauto, gestolen auto en helikopter.

Pluspunten:

 • De typische LEGO poppetjes maken de set helemaal compleet. Het is leuk om er situaties mee na te spelen. Zelfs vaders vonden het leuk om dit met hun kind te doen.
 • Je kind leert om een instructie te volgen en dat het bouwen uiteindelijk leidt tot het eindresultaat dat op de doos te zien is. Het leert ook geduld en fouten herstellen.

Minpunten:

 • Ook bij deze set van LEGO kunnen onderdelen zitten die nog te klein voor het vijfjarig kind zijn. Bepaal dan of je de hele doos bewaart tot het moment dat het met alles kan spelen, of dat je alleen de kleine onderdelen eruit haalt en aan de kant legt.

7.     Scoot & Ride – Highwaykick 1 – Step en Loopfiets

Met deze aankoop heb je zowel een stepje als loopfiets.

Pluspunten:

 • Je hoeft het zitgedeelte van de loopfiets alleen maar omhoog te klappen en vast te maken en dan heb je een stepje voor je kind.
 • Je kunt dit speelgoed dus al veer jonger geven en er lang van genieten, dan valt de prijs ook wel mee.
 • De loopfiets/step is in vele leuke kleuren te krijgen.

Minpunten:

 • We hebben gemerkt dat het stuur niet meedraait en dit is toch wel wat je van een stuur mag verwachten. Het gewicht moet dus de sturende beweging teweeg brengen.

8.     Jumbo – Goula Houten Kalenderklok

Dit kan een zeer nuttig bord zijn om te oefenen met je kind. Er staat een kalender met maanden en dagen op, een klok met cijfers (in uren en minuten), de dagen van de week, het weer en de seizoenen.

Pluspunten:

 • Dit is een leuk en leerzaam bord om gaandeweg je kind wat te leren. De kleuren zijn ook vrolijk en de kleur van de seizoenen komt terug in de kleuren van de maanden.
 • Je kunt simpel beginnen en het daarna steeds moeilijker maken. Geef het een centrale plek in huis (bijvoorbeeld bij het ontbijt in de keuken) of doe er ’s avonds voor het slapengaan iets mee.

Minpunten:

 • In vochtige ruimten – wat in huis meestal toch wel in zekere mate het geval is – kan het hout krom trekken, waardoor we het principe wel fantastisch vinden, maar de uitvoering minder vinden.

9.     Ik Leer Lezen

Van de ‘Ik leer’ reeks zijn er diverse mogelijkheden om de ontwikkeling van je kind te stimuleren en deze gaat over leren lezen.

Pluspunten:

 • De koffer houdt alle letters na gebruik goed bij elkaar, waardoor er weinig risico is op kwijtraken.
 • Het gaat in eerste instantie om herkenning van letters en de puntjes onder de letters geven aan wanneer een letter niet goed gelegd is.

Minpunten:

 • Voor sommige kindjes van vijf is dit speelgoed inmiddels al te makkelijk.

10.  Hasbro – Monopoly Junior

Dit spel is geschikt voor kinderen tussen de 5 en 7 jaar en je kunt het met 2 tot 4 spelers spelen.

Pluspunten:

 • Wie zelf graag Monopoly speelt kan met deze juniorvariant de eerste lesjes geven en later is het dan makkelijker overstappen naar de gewone Monopoly. De principes en spelregels zijn dan bekend.
 • Het bord is eenvoudiger en de figuren zijn grappiger. Een rondje Monopoly junior duurt daarnaast niet zo lang als de normale Monopoly, waardoor het voor een kind van vijf ook leuk blijft om het spel uit te spelen.

Minpunten:

 • Er zitten wat kleine onderdelen bij dit spel waar je eerst even naar moet kijken voordat je ze aan je kind geeft.

Beste uit de test

Boeken zijn altijd een geslaagd cadeau, maar het constructiespeelgoed scoort ook veel punten in deze test. Op een of andere manier houdt het de aandacht goed vast en oefenen de kinderen echt met het volbrengen van de stappen in de juiste volgorde. Dat is namelijk hoe de constructie op de juiste manier tot stand komt.

Kortom

Het speelgoed en de spellen in deze review kosten ongeveer tussen de 10 en 100 euro. Ons advies zou zijn om bij de duurdere items op deze lijst even goed te kijken naar de leeftijd die op de doos staat, want soms staat er ‘geschikt van 2 tot 5 jaar’ en dan wil je niet 100 euro aan uitgeven als het daarna maar een paar weken interessant is voor de vijfjarige.