Meisjes hoeven niet per definitie met ander speelgoed dan jongens te spelen. Veel meisjes spelen ook graag met LEGO of buiten in de zandbak. Toch is er wel vaak speelgoed in de winkel te zien waarbij je automatisch denkt: “Dat is voor een meisje en niet voor een jongen.” Dit ligt meestal aan de kleuren, want meisjesspeelgoed is vaak roze of paars terwijl jongensspeelgoed eerder felgroen, rood of knalblauw is. In deze review gaan we het vandaag alleen over speelgoed voor meisjes hebben.

Zoeken naar leuk speelgoed voor meisjes

Als jij de man in het gezin bent en je hebt alleen maar meisjes gekregen, dan kun je er nog wel eens een flinke kluif aanhebben om speelgoed uit te zoeken. Misschien laat je het liever over aan je vrouw, misschien doe je af en toe eens een gok en pakt die goed uit, maar je kunt ook afgaan op wat anderen doen en kijken of jouw meisjes dit ook leuk vinden. Over het algemeen knutselen meisjes meer dan jongens.

Je kunt ze gerust een paar uur alleen laten met wat vouwblaadjes, klei of lijm met glitters. Ze maken er de leukste creaties van en laten hun creativiteit helemaal de vrije loop. Je krijgt asbakken, geknutselde figuurtjes of een tekening met bijzondere details. Ook vinden meisjes het vaak leuk om te leren, dus spelletjes waar je wat van opsteekt (tafeltjes bijvoorbeeld) of van leert lezen, schrijven of een taal van kunt leren, scoren ook vaak hoog.

Onze #1: dit is het beste speelgoed voor meisjes

De LEGO DUPLO dieren set komt als beste uit deze test. Meisjes kunnen genieten van de exotische LEGO DUPLO Wilde dieren vanwege de combinatie van educatie en vermaak. Het bouwen van landschappen en plantjes kan helpen bij het ontwikkelen van fijne motorische vaardigheden, terwijl het spelen met de voltooide set de verbeelding stimuleert en creativiteit bevordert. Bovendien kunnen meisjes zich ook interesseren in de schattige exotische dieren die in Zuid-Amerika leven en leren over hun leefomgeving en gewoonten tijdens het bouwen en spelen.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 mooiste speelgoedLEGO DUPLO Wilde dieren van Zuid-Amerika: Dit vinden we zonder twijfel de mooiste set van alle Duplo!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste knutselsetLena Jumbo Knutselkoffer: Deze koffer biedt een compleet aanbod aan knutselplezier voor een lage prijs.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Aller leukste familiespelGoliath Rummikub The Original Classic: Rummikub valt bijzonder goed binnen deze doelgroep en dat vinden we volledig terecht.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij meisjesspeelgoed?

Meisjes kunnen ook heel kieskeurig zijn en je zult aan het gezicht al snel zien of je cadeau in de smaak valt of niet. Natuurlijk wil je niemand teleurstellen en geen geld verkwisten aan iets dat meteen onder een laag favoriet speelgoed verdwijnt. Of sterker nog: de week erna zet de ouder het misschien in de originele verpakking op een website voor tweedehands spullen. Dat zou  helemaal niet goed voelen. Vandaar dat we vandaag meisjes in deze review over speelgoed centraal stellen.

Waarom kritisch blijven bij producten als speelgoed?

We hebben al eerder aangegeven dat fabrikanten die vanuit de hele wereld hun goederen kunnen verspreiden niet altijd de beste intenties hebben. Voor velen gaat het puur om winst maken en zoveel mogelijk producten verkopen. Dat is de enige reden dat ze bestaan. Als ouder wil je speelgoed – of dat nu uit binnen- of buitenland komt – dat veilig is. Als je niet van de reclame van de verkopende partij uit kunt gaan, moet je een andere manier zoeken. Eerlijke reviews helpen hierbij.

Speelgoed via internet kopen, zou je dat wel doen?

Wanneer je naar de speelgoedwinkel gaat voor speelgoed, kun je in ieder geval de verpakking zien en aan een medewerker vragen of zij bekend zijn met het speelgoed. Iemand met passie voor zijn vak zal je in geuren en kleuren kunnen vertellen over wat er in de winkel goed en minder goed verkoopt en waarom dat het geval is. Via internet bestellen levert veel voordelen op, maar tegelijkertijd kun je je zintuigen niet gebruiken om te zien of het een kwalitatief goed product is. Dat is een nadeel.

Wat belooft de fabrikant van speelgoed meestal?

 • Fabrikanten zetten hun producten in een zo goed mogelijk daglicht en dat terwijl de werkelijkheid vaak anders is. Voor reclames worden vaak extra attributen gebruikt om het mooier te laten lijken dan het is, alleen maar om meer te kunnen verkopen.
 • Op de doos van het speelgoed staat een leeftijd vermeld, maar je kunt aan de buitenkant niet altijd zien hoe groot of klein bepaalde onderdelen zijn.
 • Bij kaartspellen verwacht je dat er dikker papier gebruikt wordt om het spel zo lang mogelijk mee te laten gaan, maar bij sommige fabrikanten valt de kwaliteit van het gebruikte papier tegen of laat de geplastificeerde laag snel los.

Waar op letten bij speelgoed voor meisjes? Criteria bij deze recensie

Wie bepaalt of het speelgoed dat je uitgekozen hebt goed is? Uiteindelijk de ontvanger en dat is in deze review het meisje of de meisjes aan wie je iets cadeau geeft. Volgens ons komt het op de volgende elementen neer:

 • Soort speelgoed – is het een bordspel, kaartspel, constructiespeelgoed of anders?
 • Kleuren – meisjes houden vaak van zachtere kleuren (pastelkleuren) en meestal is er roze of paars in verwerkt.
 • Leeftijd – niet al het speelgoed voor meisjes is geschikt voor elke leeftijd en dus moet je kijken naar de gelabelde leeftijd.
 • Doel – we kijken vooral ook naar het meisje dat het speelgoed ontvangt en of het iets totaal nieuws is of past bij haar interesses.
 • Duur – hoe lang kan iemand met dit speelgoed spelen? Is het een kwestie van in elkaar zetten en dan is het klaar, of kan er daarna nog meer mee gedaan worden?

Hoe is speelgoed voor meisjes getest? Onze bevindingen

Gelukkig hebben we heel wat meisjes binnen onze gezinnen en de leeftijden lopen ook uiteen, waardoor we deze test gemakkelijk zelf konden uitvoeren. Wanneer er twee dezelfde producten waren, maar er verschillende kleurcombinaties aangeboden werden, hebben we ze ook zelf die keuze geboden. Zo bleek dat lang niet alle meisjes van roze en paars houden. Er waren er zelfs met lievelingskleuren als groen en blauw. Dat was wel een eye opener.

De top 10 met beste speelgoed voor meisjes

1.     LEGO DUPLO – LEGO DUPLO Wilde dieren van Zuid-Amerika

Het setje bestaat uit prachtige dierenfiguren zoals apen, alpaca’s, babyjaguars en krokodillen. Het is geschikt voor kinderen tussen de 2 en 5 jaar.

Pluspunten:

 • Je kunt lekker bouwen aan dit natuurstuk en als het klaar is, kun je er nog mee spelen ook.
 • We vinden de attributen divers en het biedt volgens ons ruimte voor veel creativiteit voor verbeelding van de meisjes.

Minpunten:

 • Voor de meeste meisjes van 2 en 3 jaar zullen er nog wat kleine onderdelen in dit speelgoed zitten. Check daarom altijd bij de ouders of dit wel een gepast cadeau is.

2.     Lena – Jumbo Knutselkoffer

Heel veel meisjes vinden knutselen leuk en dat kan uren achter elkaar met deze knutselkoffer. De koffer is geschikt voor kinderen tussen de 6 en 16 jaar.

Pluspunten:

 • Er zitten 800 knutselitems in, van pom poms tot letters en van oogjes tot papier.
 • Het koffertje houdt al het materiaal goed bij elkaar en dat maakt het handig opruimen na de knutselsessie.

Minpunten:

 • Vanaf 6 jaar zien wij inderdaad wel dat dit een leuk cadeau is, maar het knutselkoffer is voor iemand van – wij schatten – 8 jaar en ouder niet zo leuk meer. Dan zoekt het meisje liever zelf haar knutselmateriaal los bij elkaar.

3.     Mattel Games – UNO Junior

Deze UNO juniorversie is speciaal voor kinderen vanaf 3 jaar.

Pluspunten:

 • Meisjes vinden vooral de dieren op de kaarten leuk.
 • De dieren en kleuren op de achtergrond zorgen ervoor dat je kind dit ook kan spelen als het nog geen cijfers kent.
 • Dit is een spelletje dat je ook samen met je kind kunt spelen.

Minpunten:

 • We hebben wel gemerkt dat de kaarten vrij dun zijn. Als het spelletje echt goed bevalt, zouden wij snel een nieuwe set kopen en deze zelf lamineren. Zo doe je er veel langer mee.

4.     Goliath – Rummikub The Original Classic

Rummikub is voor elke leeftijd en wordt gespeeld vanaf 6 jaar.

Pluspunten:

 • Dit spel kun je samen met je meisje spelen (tot 4 spelers tegelijk).
 • Je kunt je kind helpen zich op tactisch gebied te ontwikkelen met wat extra uitleg en geduld.

Minpunten:

 • Blijkbaar kun je aan de buitenkant van de doos niet altijd zien welke versie je krijgt. Er zitten verschillende soorten bordjes bij de diverse versies van dit spel, waardoor er verschil in kwaliteit kan zitten. De bordjes – waar de cijfers op komen te liggen – kunnen stevig of juist heel fragiel zijn. Als je het zeker wilt weten, zouden we dit spel niet online maar in de winkel kopen, waar je het na kunt vragen bij een medewerker. Een spel dat snel kapot gaat is niet de moeite waard.

5.     Jumbo – Rubik’s Cube

Wie kent hem niet? De Rubiks kubus met gekleurde vlakken die je in de war kunt draaien en daarna weer terug naar zijn originele staat moet puzzelen.

Pluspunten:

 • Deze kubus heeft 3 bij 3 vlakjes in plaats van 4 bij 4 vlakjes, waardoor hij iets makkelijker is voor kinderen.
 • Meisjes kunnen zich helemaal vastbijten in de kubus en kunnen er uren mee geconcentreerd spelen.

Minpunten:

 • Sommige testers vonden de kleuren niet leuk en daarom hebben wij er andere stickers overheen geplakt. Het is grappig wat kleuren als mint, peach en baby blue kunnen doen voor meisjes. Voor de allerkleinsten zou je ook nog Disney figuren erop kunnen plakken. Gewoon op maat snijden en goed bevestigen.

6.     Jumbo – Toren van Pisa

De toren van Pisa kan gespeeld worden door kinderen tussen de 4 en 7 jaar volgens de doos.

Pluspunten:

 • Je kunt dit spel met 2, 3 en 4 spelers tegelijk spelen.
 • Het is vooral de spanning die opgebouwd wordt en die daarna voor ontlading zorgt als de toeristen van de toren afvallen, die hilarisch is.

Minpunten:

 • Eerlijk gezegd vonden oudere kinderen dit spel ook nog steeds leuk, al geven oudere meisjes toch eerder de voorkeur aan iets knutselen.

7.     Na! Na! Na! Surprise – Speelset Aubrey Heart

Dit is een leuk cadeau voor thuis en onderweg, want je neemt het koffertje makkelijk mee. Het is geschikt voor meisjes van 5 tot 12 jaar.

Pluspunten:

 • Doe je het koffertje open, dan zit er een meisje in dat je kunt omkleden. Verder zit er een bed en spiegel met kleerkast bij.
 • Wij vinden vooral de compactheid en variatie zodra je de koffer open doet leuk.

Minpunten:

 • Er zijn meerdere kleuren van dit koffertje verkrijgbaar, maar de roze is toch wel het vrolijkst. Wij zouden de zwarte in ieder geval niet aanbevelen.
 • Een twaalfjarige zien wij hier zeker niet meer spelen, ook al geeft de verpakking dit wel aan.

8.     Identity Games – Nijntje Verstoppertje Spelen

Deze Nijntje is voor de allerkleinste kindjes tussen de 1 en 3 jaar.

Pluspunten:

 • Nijntje is stevig en kan daardoor best iets hebben.
 • Nijntje verstoppen en samen met je kleine meid spelen, levert leuke momenten op.
 • Je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt en dat houdt het zelfs nog leuk voor kindjes die wat ouder worden.

Minpunten:

 • Er komt geluid uit Nijntje als je op een knop duwt, maar onze ervaring leert dat dit technisch als snel niet meer goed werkt. Je lost het op door je kind met warm en koud verder te helpen om Nijntje te vinden. Het haalt wel iets van de fun weg.

9.     SES – Zeepjes Gieten

Het gieten van de zeepjes is volgens de fabrikant geschikt voor meisjes tussen de 4 en 12 jaar.

Pluspunten:

 • Dit is een heerlijke, creatieve bezigheid voor je kind.
 • Het leert stappen volgen en kan als het goed is gegaan direct het resultaat ervaren.
 • Met kleuren als rood en blauw vinden ook jongens dit wel eens leuk om te doen.

Minpunten:

 • De belangrijkste tip: zorg dat je een groot plastic zeil op de tafel legt voordat ze beginnen met de glitters en andere stofjes, want het kan een grote bende worden.
 • Voor iemand van 4 of 5 jaar kan dit nog wel een te moeilijk cadeau zijn.

10.  Totum Unicorn – zelf schuifarmbandjes maken

Met deze set kan je kind 3 armbandjes met bedeltjes maken. Volgens de doos kan dit speelgoed door kinderen van 3 tot 8 jaar gebruikt worden.

Pluspunten:

 • De eenhoorn met sterren en vlinders zijn leuk om af te wisselen.
 • Doordat je de bedels niet permanent bevestigd, kun je blijven spelen met deze armbandjes. Je kiest een kleur en past daar de bedels op aan.

Minpunten:

 • De bedels zijn wel vrij klein, dus wij weten niet of alle meisjes van 3 hier al mee zou kunnen spelen.

Beste uit de test

Eigenlijk hebben we voor onze ogen zien gebeuren dat al het knutselmateriaal – vooral dat met glitters – een enorme aantrekkingskracht had op de meisjes in ons testteam. Het maakte hierbij niet uit welke leeftijd ze hadden, want ze wilden er allemaal graag mee spelen. Het leuke is dat knutselmateriaal helemaal niet duur hoeft te zijn. Als je geen kant-en-klare doos wilt kopen, ga je zelf naar de Action en maak je een zelf een setje met knutselattributen en doet dit in een leuk mandje.

Samenvattend

Het speelgoed in deze review kost tussen de 10 en 40 euro en het duurste item is het speelhuis van DUPLO. Dit spel is wel compleet en af. Koop je een goedkoper cadeau, dan kan het gebeuren dat je nog wilt lamineren (kaartspel) of kleurtjes wilt veranderen (Rubiks kubus).