Inhoud van deze pagina:

De beste kaartspellen: hiermee kom je iedere winter en lockdown door

Kaartspellen zijn van alle tijden. Spellen als Blackjack en Baccarat bestaan al honderden jaren. Gezelschapspellen brengen mensen samen, of het nu in een kroeg, het casino of bij mensen thuis is. Bij de leukste kaartspellen is altijd iets te beleven. Het aanbod kaartspellen is vandaag de dag groter dan ooit. Dat betekent dat de uitdagingen bijna ongelimiteerd zijn. Er is een hele wereld aan kaartspellen om jou te ontdekken. In dit artikel bespreken we de allerleuksten.

Onze zoektocht naar het beste kaartspel: kaartspellen zijn van alle tijden

Zoals gezegd, zijn kaarspellen van alle tijden. En nog voor er kaartspellen waren, waren er dobbelspellen, die volgens min of meer dezelfde principes werkten. Ook de oude Romeinen waren fanatieke dobbelaars. In dit artikel richten we ons op de leukste kaartspellen die we online zijn tegenkomen. Het aanbod is ontzettend groot, dus was het best wel even zoeken naar de uitblinkers. Bij de beste kaartspellen draait het niet alleen om geluk, maar ook om tactiek.

Onze nummer één keuze kaartspel: dit kaartspel moet je zeker uitproberen

Ken jij het spel Beverbende al? Dit is een kaartspel waarbij je zowel tactisch moet spelen, als een goed geheugen moet hebben. Iedere speler heeft vier kaarten met strafpunten voor zich liggen. Hiervan mag je er maar twee bekijken. Met je handkaarten moet je ervoor zorgen dat je uiteindelijk zo min mogelijk strafpunten overhoudt. Andere spelers hinderen hoort hier ook bij. Beverbende is te combineren met het spel Beverclan en is ideaal voor gezinnen met kinderen.

Op zoek naar een spannend budget kaartspel? Dit is het kaartspel voor jou

Op zoek naar een goedkoop, maar spánnend kaartspel, dan moet je zeker Hasbro Gaming Zeeslag overwegen. Zeeslag is een klassiek strategiespel. Het leuke hiervan is dat je het razendsnel kunt spelen. Het spel draait alleemaal om coördinaatkaarten en slagkaarten. Het doel is de vloot van de ander het eerst tot zinken te brengen voor de andere speler jou tot zinken brengt. Het spel is gemakkelijk te leren en is zowel voor kinderen als volwassenen geschikt.

Snel overzicht: Deze kaartspellen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 kaarstpelBeverbende: Binnen de redactie hebben we gevochten over wie dit spel naar huis mocht nemen. We raden dit spel absoluut aan als onze nummer 1 kaartspel.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste makkelijke kaartspel UNO: Bij het zien van het spel horen we iemand al ‘UNO!’ roepen. Dit spel vinden we perfect voor jonge kinderen én volwassenen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Meest explosieve spelExploding Kittens: Geen enkel potje blijft rustig met dit spel. Het is makkelijk te spelen, maar enorm opwindend.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom wij geschikte kaartspel reviewers zijn

Kaartspelletjes? Wij verslinden ze met huid en haar. Nee, nu even zonder gekkigheid: we zijn dol op het spelen van kaartspelletjes en proberen er het liefst zoveel mogelijk uit. We zijn gek op spelletjes die ons blijven uitdagen, ook nadat we ze tien of zelfs honderd keer hebben gespeeld. In dit artikel vind je daarom alleen titels van kaartspelletjes die ook na meerdere keren spelen interessant blijven. Deze spelletjes brengen je gegarandeerd een gouden avond.

Een kritische houding ten overstaande van een kaartspel is vereis

Vandaag de dag zijn er meer spelletjes op de markt dan ooit tevoren. Aan de ene kant is dat een goed teken, aan de andere kant is het moeilijker dan ooit om de beste spelletjes uit te zoeken. Sommige spelletjes lijken op het eerste gezicht heel wat, maar als je ze een paar keer gespeeld hebt, merk je dat je er eigenlijk al op uitgekeken bent. De beste spelletjes zitten zo in elkaar dat er een bijna onbeperkt aantal mogelijkheden is om te winnen.

Aanvankelijke scepsis: kaartspellen soms 13 in een dozijn

Het is beter om één fantastisch leuk kaartspel te hebben, dan 13 kaartspellen die gemiddeld zijn. Eindeloos speelplezier heb je alleen als een spel ook na meerdere keren speler super uitdagend blijft. Dat betekent dat er bijna onbeperkte mogelijkheden tot ontdekken moeten zijn. Een kaartspel zo in elkaar zetten dat spelers onbeperkt creatief kunnen zijn, is stiekem best een grote uitdaging. De spelmaker moet hiervoor precies de juiste keuzes hebben gemaakt.

Wat zullen kaartspel makers je beloven? Snijden hun uitspraken hout?

Ja, de makers van kaartspellen zullen je uren en uren speelplezier beloven. Maar je blijft je alleen met een spel vermaken, als het ook na meerdere keren uitdagend is. Omdat spellen soms 13 in een dozijn zijn, is het vaak best lastig precies dat spel te vinden dat je keer op keer blijft uitdagen. In de praktijk zul je merken dat veel spellen er op het oog heel spannend uitzien, maar uiteindelijk toch tegenvallen. Een spel waarbij de geluksfactor te groot is, is ook niet spannend.

Waar let je op bij de aanschaf van een goed kaartspel?

Kaartspellen zijn super leuk voor ’s avonds, voor in de winter, voor een weekendje weg en voor op vakantie. Ook zijn er kaartspellen die speciaal voor grote gezelschappen ontworpen zijn. Het fijne van kaartspellen is dat ze meestal in een kleine doos verpakt zijn en ze dus gemakkelijk overal mee naartoe te nemen zijn. Een leuk kaartspel aankopen? Hier let je op:

Het aantal spelers

Er zijn heel wat kaartspellen die je maar met 2 spelers kunt spelen. Is het niet veel leuker als je met z’n vieren, zessen of zelfs met nog meer kunt spelen? Hoe meer spelers je bij het spel betrekt, hoe uitdagender het zal worden. Als je met z’n tweetjes speelt, zit er niet heel veel variatie in het spel. Terwijl als je met veel spelers speelt, er van alles en nog wat in het spel kan gebeuren.

Prijs van het spel

Het spreekt voor zich dat als je een groot bedrag voor een kaartspel neerlegt, je verwacht hier een hoop voor terug te krijgen. Hoe hoger de prijs van het spel, hoe meer er in de doos moet zitten.

Het ontwerp

Sommige kaartspellen zijn fantastisch mooi ontworpen, met speelkaarten die kunststukjes lijken. Andere kaartspellen hebben kaarten die een stuk minder mooi zijn. Het oog wil ook wat en als je een spel speelt, draagt de kwaliteit van het ontwerp zeker bij aan de beleving.

Het ‘verhaal’

Een goed kaartspel heeft een leuk achtergrondverhaal, zoals een setting. Waar speelt het spel zich af? In een fantasiewereld? Een sprookjeswereld? Misschien is de setting science fiction? Kortom: net als wanneer je een boek leest, wil je een andere wereld in getrokken worden.

Variatie

Misschien wel de allerbelangrijkste eigenschap van een goed kaartspel is dat er veel variatie in zit. Een kaartspel waarin steeds precies hetzelfde gebeurt, is niet spannend. Kies daarom voor een spel waarbij je bijna eindeloze spelmogelijkheden hebt en je jezelf blijft verbazen.

De spelduur

Sommige kaartspellen (vooral spellen waarbij geluk een grote rol speelt) gaan razendsnel, terwijl er ook spellen zijn (vooral strategische spellen) waarbij je er al een snel een uurtje voor moet gaan zitten. Het één is niet per se beter dan het andere. Het draait allemaal om voorkeur.

Leeftijd

Sommige kaartspellen zijn vooral geschikt voor jonge spelers, terwijl er ook spellen zijn die vooral door oudere spelers gespeeld moeten worden. Kijk bij aanschaf van een kaartspel goed op de voorgeschreven leeftijd. Op de voorpakking staat meestal iets van 6+, 9+ of 12+.

Formaat

Ook belangrijk: het formaat van het spel. Sommige spellen passen bij wijze van spreken in je broekzak, terwijl anderen al snel in een grote doos zitten. Wil je het spel overal mee naartoe nemen? Dan is het aan te raden te kiezen voor een spel dat in een niet al te grote doos zit.

Is het kaartspel in de prijzen gevallen?

Een goede indicatie of het spel van hoge kwaliteit is, is kijken naar eventuele prijzen. Als een prijs één of meerdere prijzen heeft gewonnen, weet je bijna zeker dat het van hoge kwaliteit is.

Onze onderzoeksdata: kaartspellen in de praktijk onderzocht

Als wij kaartspellen gaan onderzoeken, kijken we altijd naar het volgende:

 • De prijs van het spel
 • Het ontwerp van het spel
 • De variatie in het spel
 • Eventuele prijzen en prijsnominaties
 • Klantreviews zijn het ideale middel om te achterhalen of een spel van hoge kwaliteit is of niet.

Kaartspel 1: Beverbende Kaartspel van 999 Games is de beste algemene keuze kaartspel

Het spel Beverbende, hierboven al genoemd, is ons beste algemene kaartspel. Dit is waarom:

 • Het spel is voor alle leeftijden, jong en oud
 • Het spelprincipe is eenvoudig en voor iedereen begrijpelijk
 • Je kunt het spel met “Beverclan” combineren
 • Het is verslavend
 • Voor een kaartspel is het niet duur.

Kaartspel 2: Zeeslag van Hasbro Gaming is een klassieker en ook nog eens dé ideale budgetoptie

Waarom kiezen voor Zeeslag van Hasbro Gaming? Dat moet toch voor zich spreken:

 • In kaartvorm is Zeeslag super snel te spelen
 • Kies een strategie en gebruik je verstand om de tegenstander te verslaan
 • Een oude klassieker
 • Ook geschikt voor jongere kinderen (7+).

Kaartspel 3: Exploding Kittens Originele Editie is geestig en super spannend

Ken jij het spel Exploding Kittens al? Het heeft een wat rare naam, maar dit is wat het te bieden heeft:

 • Het spel combineert exploderende kittens met Russisch rouletteJe kunt de spelregels makkelijk leren
 • Help jezelf en hinder tegensanders
 • Dit partyspel voor families was op Kickstarter het meest succesvolle project aller tijden.

Kaartspel 4: UNO kaartspel – wie kent het niet? Heel de familie kan aanschuiven

Ook UNO is inmiddels een echte klassieker. Nog nooit van UNO gehoord? Dit is wat je ervan verwachten mag:

 • Verzamel kleuren en/of symbolen – de extra uitdaging zit in de actiekaarten
 • Lijkt sterk op het spel Pesten
 • Spel boordevol jokers, twisten en verrassende wendingen
 • Ideaal voor families, voor kinderen en voor volwassenen onderling.

Kaartspel 5: Shit Happens 18+ van Goliath is het ideale kaartspel voor volwassenen

Op zoek naar een leuk kaartspel voor volwassenen? Dan is Goliaths Shit Happens het ideale spel voor jou.

 • Een spel vol hilarische scenariokaarten
 • Bij dit spel gaat het allemaal om inschatting
 • Speel met z’n tweeën of juist in een grote groep
 • Uitbreiden? Dat kan met “Too Shitty for Work”.

Kaartspel 6: Saboteur Basisspel kaartspel van 999 Games is ideaal voor schatzoekers

Saboteur draait allemaal om schat gravende dwergen die diep een berg induiken op zoek naar een schat. Toch zijn niet alle dwergen schatgravers. Sommigen proberen de boel te saboteren.

 • Een spannend rollenkaartspel waarbij je niet weet wie wie is en wie aan jouw kant staat
 • Speel het spel vanaf drie spelers of juist in een grotere groep
 • Je bent makkelijk een half uur zoet
 • Nodigt je uit diep na te denken over je eigen tactiek en die van anderen.

Kaartspel 7: Phase 10 kaartspel van Mattel Games is een spel vol spanning en conflict, uitgespreid over 10 fasen

Ken jij het kaartspel Phase 10 al? Dit is van dezelfde makers van UNO en staat garant voor veel spelplezier.

 • Je speelt het spel in 10 verschillende fasen
 • Het draait allemaal om het vormen van kaartcombinaties
 • Speel het spel met 2 spelers, met 6, of met elk aantal hiertussen in
 • Het spel telt liefst 108 kaarten.

Kaartspel 8: ook Skip-Bo is van Mattel Games en een optimaal tactisch kaartspel voor heel de familie

Skip-Bo is een volgend super spannend kaartspel waar heel het gezin van kan genieten.

 • Spelers worden uitgenodigd strategisch te denken bij het vormen van kaartstapels met cijfers 1-12
 • Het doel: alle kaarten van je eigen stock wegspelen
 • Uitdagend voor jong en oud
 • Combineert tactiek met geluk.

Kaartspel 9: Schotten Totten van Iello is een ideaal tactisch kaartspel voor twee personen

Ken jij Schotten Totten al? Dit is een kaartspel waarbij je net als bij poker kaartcombinaties moet vormen van kleuren, cijferreeksen of juist dezelfde cijfers. Het doel: de tegenstander af te troeven.

 • Je speelt dit spel met 2 personen en staat letterlijk lijnrecht tegenover elkaar (een grens scheidt de speelvakken van beide spelers)
 • Vorm eigen combinaties en schat de tactiek van de tegenstander in
 • De kaartjes zijn erg fraai ontworpen (kijk maar eens naar de Verrader met zijn Engelse onderbroek onder de Schotse rok)
 • Kies elk spel weer een andere strategie.

Kaartspel 10: de Weervolven van Wakkerdam van 999 Games is een ideaal spel voor in groepen

Ken jij het spel de Weerwolven van Wakkerdam al? Dit spel is ideaal om in grote groepen te spelen.

 • Typisch uitdagend rollenspel
 • Vermaak je in een groep
 • Wees een burger of ondermijn de burgers als weerwolf
 • Met speciale personages als jager, heks en onschuldig meisje
 • Vol “storytelling” elementen.

Schotten Totten: het beste kaartspel uit de test volgens Bordspeltijd.nl

Volgens Bordspeltijd.nl is Schotten Totten het beste kaartspel. Spannend en uitdagend is het spel zeker. Dit spel zit vol tactische wendingen. Je moet geduld durven hebben, maar ook op tijd de aanval uitkiezen. Geluk is een noodzaak. Het doel: verover meer grenskaarten dan je tegensander. Aan het spel zijn behalve gewone kaarten ook verschillende troefkaarten toegevoegd.

Jouw kaartspel vervolgstap

Wat is het toch fijn dat we in een wereld leven waarin het aanbod kaartspellen zo enorm groot is. In dit artikel hebben we je verteld over de beste kaartspellen die we online zijn tegengekomen. Deze spellen zijn stuk voor stuk aanraders. Het is aan jou een spel te kiezen dat het beste aansluit bij je wensen. Kijk ook naar klantreviews als je wilt weten waar een spel in uitblinkt. Zelf een leuk kaartspel uitkiezen? Gebruik dan de criteria die we je gegeven hebben.

Gebruikte bronnen in dit kaartspel artikel

Voor ons onderzoek naar de leukste kaartspellen hebben we van de volgende bronnen gebruik gemaakt:

 • https://www.techreview.nl/de-leukste-kaartspellen-handig-mee-te-nemen-op-reis/

Succes!