LEGO is voor alle leeftijden. Bij de nieuwste modellen worden zelfs de vaders of volwassenen mannen zonder kinderen weer geïnspireerd om een constructiepakketje te kopen en weer te gaan bouwen. De blokjes stimuleren het creatieve vermogen en het geeft ook een goed gevoel als je een complex model helemaal zelfstandig in elkaar hebt kunnen zetten. Zodra er geen LEGO-blokjes meer over zijn en het model ziet eruit als op de doos, ben je tevreden. Op naar de volgende set met LEGO.

Inhoud van deze pagina:

Zoeken naar het perfecte constructiespeelgoed van LEGO

Wij zijn altijd al fan van LEGO geweest. We herinneren ons niet meer zo goed wat ons allereerste LEGO was, maar we kunnen ons wel nog de plaatjes voor de geest halen van de woensdagmiddagen of zaterdagen dat het aan een stuk regende. In de woonkamer lag een groot, rond laken open gespreid en daarop lag al het LEGO dat we hadden.

Er lagen onderplaten, LEGO blokjes in alle kleuren en maten en poppetjes om in het autootje of huis te zetten. Aan het eind van de middag waren we klaar met spelen en haalden we de buitenkanten van het laken omhoog. Bovenin ging er een stuk klittenband omheen en zo ging het hele doek met LEGO en al de lade in. De vloer in de woonkamer was weer opgeruimd en we waren geen LEGO blokjes kwijt geraakt tijdens het spelen.

Onze #1: dit is de beste set met LEGO

Maar LEGO heeft niet stilgezeten en de modellen van vroeger zijn er nog steeds, maar er is ook veel nieuws. De topper van dit moment is de Formule 1 racewagen die je met technisch LEGO maakt. Met maar liefst 1432 onderdelen is deze set een geweldige uitdaging om te bouwen en levert het een prachtig resultaat op: een realistische replica van de iconische McLaren Formule 1 auto. Zelfs al is McLaren niet je favoriete wagen, vinden wij deze Formule 1 auto onze favoriete Lego Technic product.

Snel overzicht: Deze LEGO constructie sets raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 LEGO setLEGO Technic McLaren Formule 1: Zoals hierboven als vermeld vinden we deze constructie set echt geweldig.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste extravagante LEGO setLEGO Technic Bugatti Chiron: Met deze (niet goedkope) set kan jij je droomwagen in elkaar zetten. Wij vonden de uren aan bouwplezier in ieder geval top.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Leukste LEGO set voor kids LEGO Creator Dinosaurus: Deze machtig leuke dinosaurus kan samen met de verbeelding van je kind zorgen voor veel speelplezier.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij LEGO sets?

Wie is er niet opgegroeid met Lego? Wij in ieder geval wel. We hebben heel wat waardering voor de makers, bedenkers en ontwerpers van Lego – wat ons betreft is dit het allerbeste speelgoed wat er wereldwijd maar te krijgen is, in ieder geval als het op bouwspeelgoed aankomt.

LEGO blijft een van de meest verkochte cadeaus voor verjaardagen en feestdagen. Met Sinterklaas en de kerst zijn de LEGO dozen niet aan te slepen. Heb je ook LEGO als cadeau in gedachten voor de komende feestdagen? Zorg er dan voor dat je er tijdig bij bent, want de voorraad zoals die op internet bij een winkel staat aangegeven kan zomaar weg zijn in de tijd dat je naar de speelgoedwinkel bent gereden. Ook online gaan de LEGO pakketten hard.

Waarom kritisch blijven bij constructiespeelgoed?

LEGO is een kwaliteitsproduct en wie zelf met LEGO heeft gespeeld, weet dat de blokjes altijd goed afgewerkt zijn. De kleuren zijn ook altijd hetzelfde, ook als je een nieuwe set binnen dezelfde serie erbij koopt. Er zijn echter ook andere merken bij constructiespeelgoed en die leveren niet altijd goede kwaliteit. De blokjes passen dan niet goed in elkaar en dit komt niet ten goede aan de stevigheid van de constructie die je aan het bouwen bent.

Lego is begonnen als merknaam, maar inmiddels is het een synoniem geworden voor het soort steentjes. Legostenen zijn stenen met de kenmerken holle onderkant en uitstekende en ook als zodanig mag worden aangeprezen, maar dat niet origineel is en het Lego-merk niet heeft. De namaak Lego is wel wat goedkoper dan de originele, maar niet van even hoge kwaliteit.

Maar o, wat duur

Het geld groeit de meeste ouders helaas niet op de rug. Even snel een leuk Legosetje cadeau doen, zit er helaas niet meer bij. Lego is ontzettend duur – de makers weten dat ze goud in handen hebben en durven er ook de goudprijs voor te vragen. Grote Legosets zijn bijna onbetaalbaar geworden. Dat geldt ook voor sets met veel mini-figuurtjes. Voor een grote set zul je echt wel een tijdje moeten sparen voor je die met je eigen zakcentjes kunt betalen.

LEGO is inderdaad van alle constructiespeelgoed het meest prijzige merk, maar daar krijg je wel iets voor terug. LEGO blijft namelijk nieuw speelgoed ontwikkelen en vaak zie je hier niet eens meer aan dat het echt speelgoed is. Neem bijvoorbeeld de LEGO Boost serie. Hiermee kan je kind niet alleen leren bouwen, maar ook de te coderen onderdelen toe leren passen en daar het effect van ondervinden zodra het ermee gaat spelen. Er is tegenwoordig zoveel meer mogelijk met LEGO.

Aanvankelijke scepsis en onderzoek naar de beste Lego sets

Als we al sceptisch zijn over Lego, dan zijn we sceptisch over de prijs. Die had, wat ons betreft, bij de meeste sets toch wel een stukje lager mogen zijn. Ook zie je Lego helaas nooit losse minifiguurtjes verkopen, omdat het merk weet dat het daar de meeste kinderen om te doen is. Wil je veel minifiguurtjes scoren, dan zal je ook alles eromheen moeten kopen. De winstformule zit er dus aardig in. Maar eerlijk is eerlijk: investeer je wat, dan krijg je ook wat.

Wat belooft de LEGO-fabrikant?

Ook Legosets beloven uren en uren speelplezier. Maar zelfs Lego, dat van super kwaliteit is, kan met één speelsetje – hoe groot ook – geen eindeloos veel uren speelplezier waarmaken. De kracht van Lego zit hem in het combineren van verschillende sets. Eén set hebben is vaak niet genoeg. Wil je een kind echt blij maken, dan zal deze zijn collectie door de jaren heen moeten uitbreiden. Want hoe groter de collectie is, hoe interessanter deze is om mee te spelen.

 • LEGO blijft altijd nieuw speelgoed ontwikkelen. Als het niet over robots gaat, dan wordt er wel weer een nieuwe lijn met filmmodellen geïntroduceerd. Zo zijn er jaren geleden Harry Potter figuren op de markt gekomen (met het kasteel) en is nu Star Wars weer helemaal trendy.
 • Ze zullen bij LEGO altijd de hoogste kwaliteit nastreven en daar kun je ook echt van op aan. Je krijgt soms unieke aanbiedingen en dan kun je van een iets lagere prijs genieten, maar je zult nooit zulke lage prijzen betalen dat er ook outlet- of B-kwaliteit tegenover staat.

Waar op letten bij de aanschaf van LEGO bouwsets? Criteria bij deze recensie

Het is kinderen bij Legosets vaak om bepaalde onderdelen te doen, niet per se om de set als geheel. Als ze riddertjes leuk vinden, zullen ze vooral zoveel mogelijk mini-figuurtjes met wapens, helmen en schilden willen sparen. Ook paarden vallen dan in de smaak. Het zijn de details waar kinderen toe aangetrokken worden. Kastelen en andere grote bouwwerken worden vroeg of laat ontmanteld, maar kinderen zullen erg trots zijn als ze bepaalde items hebben.

 • Aanbiedingen zijn vaak beter geprijsd
 • Voor jongens én meisjes

Meerdere kinderen in het gezin? Kies dan bij voorkeur voor Lego sets die zowel jongens als meisjes leuk vinden, bijvoorbeeld een avonturen set, een Harry Potter set, of iets van Lego City. Riddertjes of Lego Friends vallen af, omdat deze meer specifiek op jongens of meisjes zijn gericht.

Om te kunnen bepalen welke LEGO set voor jou of jouw kind geschikt is, kijk je naar de volgende aspecten:

 • Verpakking – Koop je de LEGO in de winkel, kijk dan of de verpakking nog goed heel is. Het bouwplezier begint al bij de doos en als die ingedeukt of gescheurd is, valt het cadeau bij het uitpakken tegen.
 • Leeftijd – De aangegeven leeftijd op de doos is een richtlijn. Over het algemeen kloppen deze leeftijden wel, maar je hebt soms ook kinderen die hun tijd al vooruit zijn en iets moeilijkers willen bouwen. Dit wil je graag belonen.
 • Model – Zorg ervoor dat het model dat je kiest, past bij de interesses van dat moment. Dat maakt het soms moeilijk om al een paar maanden van te voren een leuke aanbieding in te slaan, want als het van gewoon LEGO ineens over wil stappen naar technisch LEGO, heb je misschien nog doosjes met het vorige LEGO in huis liggen.
 • Aantal blokjes – Dit houdt meestal verband met de leeftijd, maar kan toch interessant zijn om te weten als er binnen een bepaalde serie bouwpakketten met verschillende hoeveelheden blokjes zijn.

Onze onderzoeksdata: zo testten wij verschillende Lego sets

Officiële Lego is altijd van hoge kwaliteit. Mocht er toch iets mis zijn, dan kun je gemakkelijk contact opnemen voor een vervangend onderdeel. Ook als er iets ontbreekt, wordt dat je meestal gewoon keurig toegezonden. Bij de aankoop van Lego sets hanteren wij de volgende criteria:

 • Veel bouwstenen voor je geld
 • Veel minifiguurtjes is een pré
 • Veel speciale onderdelen (denk aan diamantjes, munten, speciale kleding, knoppen, kraantjes en dergelijke) is ook een pré
 • Gebruik in combinaties met andere Lego sets is ook een pré
 • Mogelijkheden tot speelplezier en bij miniaturen: hoe goed lijkt de miniatuur op het origineel?
 • Extra functies zoals valluiken, bewegende onderdelen, katapulten en dergelijke zijn ook populair
 • Als de reviews niet positief zijn, worden de sets niet in onze top 10 opgenomen.

Voor deze test hebben we ons testbudget een beetje opgerekt en gekeken welke modellen we per se zelf wilden testen en wat we via een testgroep die recentelijk LEGO had aangeschaft aan feedback konden achterhalen. Van te voren hebben we de richtlijnen voor het onderzoek vastgesteld en met alle deelnemers doorgesproken. Zo hebben we een eenduidige score kunnen geven voor onze top tien hieronder.

De top 10 met beste LEGO constructiesets

1.     LEGO Technic – McLaren Formule 1 Racewagen

Dit is niet de goedkoopste, maar zeker ook niet de duurste bouwset in deze lijst. Het is wel een uitdagende doos met bouwblokjes, want er zitten zo veel details op deze wagen.

Pluspunten:

 • Er zitten 1432 onderdelen in de doos en het bouwpakket is geschikt voor de tiener die een uitdaging zoekt en zelfs volwassenen.
 • Het in elkaar zetten van de racewagen is leuk, maar vervolgens heb je ook nog een prachtig model voor op je kamer!

Minpunten:

 • Niet voor de ongeduldige bouwer.

2.     LEGO Technic – Bugatti Chiron

Dit is de tweede LEGO doos met technisch LEGO. Nu maak je een exotische auto van het merk Bugatti.

Pluspunten:

 • Dit bouwpakket bestaat uit 3599 onderdelen en het is geschikt bevonden vanaf de leeftijd van 16 jaar.
 • Dit is leuk speelgoed voor vader en zoon samen als het kind nog wat jonger is.

Minpunten:

 • Het zijn wel ontzettend veel kleinere onderdelen en dat moet je je voor de aanschaf wel goed realiseren.

3.      LEGO City – Mobiele Commandocentrale van de Politie

LEGO City is voor de wat jongere LEGO bouwers. In deze set zit een aanhanger met daarop een commandocentrale. Ervoor hangt een voertuig en daarnaast zijn er ook nog een politiemotor, quad en poppetjes.

Pluspunten:

 • Het pakket bevat 374 onderdelen en het is bedoeld voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar.
 • Het gaat bij deze set niet alleen om de te bouwen voertuigen. Juist de poppetjes (waaronder een dief) en de hond maken het erg leuk om mee te spelen.
 • De prijs voor deze set valt mee.

Minpunten:

 • Voor zesjarigen zitten hier echt nog veel kleine onderdelen in om mee te bouwen. Dat zullen niet alle zesjarigen al zelfstandig kunnen denken wij.

4.      LEGO Creator – Dinosaurus

Bij LEGO Creator heb je veel modellen die natuurlijke vormen hebben en niet alleen maar rechthoekig zijn.

Pluspunten:

 • In deze set zit een dinosaurus, maar met dezelfde bouwblokjes zijn nog twee andere modellen te maken.
 • Er zitten 174 onderdelen in de doos en het is voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar.

Minpunten:

 • Wie nog niet veel met LEGO heeft gebouwd, zal dit wel een leuk model vinden. De wat meer ervaren bouwer is met de 174 blokjes snel klaar.

5.      LEGO DUPLO – Vliegveld

Dit is een eerste en mooie doos met LEGO voor kleine kinderen.

Pluspunten:

 • In het pakketje zit een vliegtuig, een vliegtoren, een lopende band waar de koffers af kunnen en poppetjes.
 • In totaal gaat het om 29 grotere onderdelen en deze set is geschikt voor kinderen tussen de 2 en 5 jaar.

Minpunten:

 • Het is best een leuk pakket, maar wel prijzig voor deze leeftijd en de hoeveelheid onderdelen.

6.      LEGO DUPLO – Getallentrein

Deze trein is leuk voor het oefenen met kleuren en cijfers.

Pluspunten:

 • Er zitten 23 onderdelen in dit bouwpakketje en het is voor kinderen van 1,5 tot 3 jaar.
 • Bij de set horen twee poppetjes en een kat en die kan je kind op de blokjes vastzetten.

Minpunten:

 • Voor deze prijs en de hoeveelheid plezier hebben we niks negatiefs te melden over de getallentrein.

7.      LEGO Technic – Emmerwiel Graafmachine

Deze graafmachine van technisch LEGO heeft aan de voorzijde meerdere laadbakken achter elkaar, waardoor hij veel meer grondstoffen kan wegscheppen en op de lader kan leggen om af te laten voeren.

Pluspunten:

 • In deze doos zitten 3929 LEGO blokjes en kinderen tussen de 12 en 16 jaar kunnen deze graafmachine bouwen.
 • Met dezelfde blokjes kun je ook nog een tweede model in elkaar zetten.

Minpunten:

 • De motor in het voertuig is niet sterk genoeg en hierdoor is dit wel een supergave set om te bouwen, maar is het ermee spelen moeilijker.
 • Dit is ook de duurste bouwset in deze top 10 en dan verwacht je toch een perfect totaalpakket (dus ook de motor).

8.      LEGO DUPLO – Luxe Treinset

Deze set bestaat niet alleen uit de train met wagons, maar ook uit een laadkraan en een spoor met laadstation.

Pluspunten:

 • Er zijn in totaal 135 LEGO blokjes en kinderen van 2 tot 5 jaar kunnen met de trein en het spoor spelen.
 • Je kunt de set ook nog verder uitbreiden als de treintjes goed bevallen.

Minpunten:

 • Voor dit bedrag kun je ook vele andere sets met LEGO kopen en wij vragen ons af of je dat niet liever zou doen. Wij vinden het voor een spoor en wat treintjes in ieder geval best prijzig.

9.      LEGO BOOST – interactieve robots

Met deze doos met LEGO kunnen vijf verschillende modellen gebouwd worden.

Pluspunten:

 • Er zijn in totaal 847 onderdelen en het is voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar.
 • Het leukste aan deze set vinden wij de programmeermogelijkheid. Met de tablet erbij kun je de robot laten bewegen en andere dingen laten doen.

Minpunten:

 • Blijkbaar werkt het programmeren met de app niet met elk merk tablet heel goed. Kijk dus vooraf wat jij in huis hebt aan tablets en of dat goed functioneert met de Boost-app.

10.   LEGO Star Wars – Boba Fett Helm

Dit is geen LEGO meer om mee te spelen, maar vooral een verzamelobject voor de echte Star Wars en LEGO fan.

Pluspunten:

 • Er zijn 625 onderdelen en het product is geschikt vanaf 18 jaar.
 • Door de ronde vormen van de helm is dit veel moeilijker om te maken dan al het andere LEGO. Een kind dat technisch LEGO makkelijk vindt, kan dit ook proberen te maken.

Minpunten:

 • Iemand die echt Star Wars fan is, wil waarschijnlijk ook de andere LEGO sets erbij kopen en dan ben je wel een hoop geld kwijt.

Beste uit de test

Al het technisch LEGO komt goed uit testen die gedaan worden. Het blijkt voor een hele grote doelgroep leuk, maar ook leerzaam speelgoed. Met alle mogelijkheden van motortjes die toegevoegd kunnen worden, of de LEGO Boost waar je bij kunt programmeren, is LEGO nog steeds erg bij de tijd met zijn modellen.

Extra top 9 beste LEGO sets volgens onze speelgoed-redactie

Wie heeft er als kind nooit met LEGO gespeeld? Wij kennen niemand die nooit een blokje van dit populaire bouwsysteem in de hand heeft gehad. Jongens en meisjes vinden LEGO eigenlijk altijd wel leuk, zelfs als het maar een fase is. Wat maakt LEGO sets aantrekkelijk? Je krijgt ze in diverse thema’s en een set is altijd compleet. Je hoeft er dus geen losse onderdelen meer bij te kopen, al kun je de meeste LEGO sets wel altijd nog uitbreiden. Tijd voor een review met de beste LEGO sets.

Het voordeel van LEGO sets voor de bouwer en koper

Wanneer je een cadeautje zoekt, is een set met LEGO altijd een hit. Zelfs op oudere leeftijd kunnen mensen zich nog helemaal verliezen in de bouwsteentjes. De ontwerpen of bouwsels worden wel uitdagender als het model geschikt is voor hogere leeftijd. Je krijgt dan geen bouwset met bijvoorbeeld maar 100 blokjes, maar een set met bijna 10.000 bouwstenen. Hoe meer blokjes, hoe uitdagender het wordt. Het is dan ook ideaal om samen te doen.

Onze beste LEGO sets – ongeacht leeftijd

 • De meest populaire set van dit moment – NASA Space Shuttle Discovery
 • Leukste technische LEGO set – BMW M1000 RR
 • Meest creatieve LEGO set – Bloemenboeket uit de botanische collectie van LEGO
 • Beste set met LEGO voor Harry Potter fans – Kasteel Zweinstein

Waarom sets met LEGO reviewen?

Juist vanwege het feit dat LEGO voor alle leeftijden is, maakt het interessant om een review over deze kleine blokjes te schrijven. Je hoeft dus nooit te stoppen met bouwen als het je plezier geeft. Wij denken trouwens dat met LEGO bouwen voor veel volwassenen ook een manier kan zijn om even de gedachten een halt toe te roepen. Zie je niks in meditatie of mindfulness oefeningen? Dan kun je door te bouwen met LEGO en de stappen te doorlopen hetzelfde effect van rust in je hoofd behalen.

Waar let je op bij de aankoop van LEGO?

Er zijn nepmerken op de markt en je merkt het meteen als je die LEGO set uit de doos haalt. De kleuren zijn anders, de afwerking is minder strak dan die van de echte LEGO blokjes en je weet eigenlijk meteen dat je je geld verkeerd besteed hebt. Echte LEGO voldoet aan hoge kwaliteitseisen en dat is ook de enige manier waarop je als merk zo lang blijft bestaan.

LEGO en vooral de sets zijn veel te duur

De nepmerken zijn dan wel goedkoper, maar ze zijn ook vaak incompleet of er missen stappen in de handleiding. Als je een kleine set koopt en in elkaar gaat zetten, hoeft dat geen probleem te zijn. Je kind vraagt je om hulp en samen los je de ontbrekende stap wel op. Maar bij zoiets als de nummer 7 in deze lijst (het Witte Huis) mag er echt helemaal niks ontbreken. Dat verklaart ook waarom de echte LEGO duurder is dan de nepvarianten. De kwaliteitschecks zijn ook nauwkeuriger.

Wat belooft LEGO aan zijn fans?

Je krijgt altijd een doos met daarop het voorbeeld. Ook laten ze duidelijk zien voor welke leeftijd het geschikt is en uit hoeveel bouwstenen het model bestaat. Maak je de doos open, dan zitten de blokjes in aparte zakjes verpakt en zo houd je de kleinste onderdelen makkelijk gescheiden van de grotere bouwstenen. Verder zit er een duidelijke instructie in de doos waarmee je – als je de stappen goed volgt – het model in elkaar kunt zetten. Met sommige sets kun je echt spelen (auto’s bijvoorbeeld). Andere sets zijn vooral om naar te kijken.

Belangrijke criteria bij LEGO

We hebben eigenlijk maar een criterium dat er met kop en schouders boven uitsteekt en dat is: compleetheid. De set met blokjes moet compleet zijn en de handleiding moet compleet zijn. Verder is merkechtheid van belang, zodat je een set eventueel kunt uitbreiden als dat tot de opties behoort.

Hoe we LEGO sets getest hebben: ons moment van afleiding in de evaluatie

Om tot een gevarieerde top 9 te komen, hebben we vele sets onder de loep genomen en een groot deel ervan ook ingekocht. Hebben we alle sets zelf in elkaar gezet? Nee, zeker niet. We hebben namelijk wel rekening gehouden met de leeftijdscategorie waarvoor de bouwset bedoeld is. Als volwassene een set voor jonge kinderen (minder dan 100 stukjes) bouwen is niet uitdagend en dat beïnvloedt dan vanzelfsprekend je beoordeling. Daarom een andere aanpak gericht op leeftijd.

De top 9 met beste lego bouwsets

1. LEGO Creator Expert – NASA Space Shuttle Discovery

Deze set bestaat ui bijna 2500 bouwstenen.

Pluspunten:

 • Deze LEGO set heeft veel meer afgeronde vormen dan traditionele bouwstenen.
 • Het benadert het echte model zeer nauwkeurig.
 • Het is een leuke toevoeging aan fans van ruimtevaartuigen.

Minpunten:

 • Het gaat alleen om het voertuig en er zitten dus geen poppetjes bij.
 • Hij kost bijna 200 euro en dat wil niet iedereen voor een LEGO set betalen.

2. LEGO Technic – BMW M1000 RR

Er zitten bijna 2000 blokjes in deze LEGO doos.

Pluspunten:

 • Veel opgroeiende jongens vinden technisch LEGO heel leuk om te bouwen. Het gaat dan ook meer om het compleet krijgen van het ontwerp dan ermee spelen.
 • Deze set is geschikt vanaf 18 jaar, maar wij merkten dat jongens die hun leeftijd vooruit zijn ook al met deze set aan de slag kunnen. Het stimuleert hun creatieve vermogen.

3. LEGO Icons – Botanical Collection Flower Bouquet

Dit boeket met bloemen bestaat uit bijna 800 bouwstenen.

Pluspunten:

 • Dit is een hele andere LEGO set dan je normaal gewend bent.
 • Dit is een leuker ontwerp voor vrouwen of mannen die eens iets anders dan een technisch ontwerp willen nabouwen.
 • Wij vinden dit model zelfs leuk op tafel staan als je allergisch bent voor bepaalde bloemen. Het siert je woonkamer.
 • De prijs valt eigenlijk reuze mee. Als je twee keer een echte bos bloemen gaat kopen, ben je hetzelfde bedrag kwijt.

Minpunten:

 • Sommige testleden vinden het jammer dat er niet ook een vaas van LEGO blokjes bij zit.

4. LEGO Harry Potter – Kasteel Zweinstein / Hogwarts Castle

Het bouwpakket bevat iets meer dan 6000 bouwblokjes.

Pluspunten:

 • Elke echte fan van Harry Potter en LEGO mag dit kasteel niet missen. Je bent met je twee favoriete onderwerpen tegelijk bezig.

Minpunten:

 • Wat niet direct duidelijk is, is dat deze set van een kleiner formaat is dan het normale LEGO waarmee je bouwt. Je kunt de twee (als je nog meer LEGO hebt) dus niet combineren.
 • Met bijna 400 euro is dit ook wel een duur cadeau.

5. LEGO Ninjago – Ninja Dojo Temple

Ninja Dojo Temple bestaat uit bijna 1500 onderdelen.

Pluspunten:

 • Je krijgt lekker veel LEGO figuurtjes bij deze set.
 • Je kunt de serie nog verder uitbreiden.

6. LEGO Technic – McLaren Senna GTR

Dit is weer een set met technisch LEGO en deze auto bestaat uit meer dan 800 bouwstenen.

Pluspunten:

 • De prijs is gunstig voor zo’n uitgebreide set met LEGO.
 • Het is een uitdagend ontwerp voor tieners die hun gewone LEGO beu zijn.
 • Je kunt echt met de auto rijden.

Minpunten:

 • Er zit geen figuurtje bij voor achter het stuur.
 • Je moet de stickers wel netjes plakken, want anders ziet het er niet zo netjes uit.

7. LEGO Architecture – The White House

Het Witte Huis bestaat uit bijna 1500 bouwstenen.

Pluspunten:

 • Fans van de Verenigde Staten en LEGO kunnen nu fantastische gebouwen op schaal nabouwen.
 • Er zijn nog meer iconische panden uit de Amerikaanse architectuur te krijgen, zoals het Empire State Building en het Vrijheidsbeeld.

Minpunten:

 • De kwaliteit van de details vinden we wat minder bij dit ontwerp.

8. LEGO Disney – Anna’s en Elsa’s Frozen Wonderland

Voor alle ‘Let it go’ liefhebbers die de film kunnen blijven kijken en mee willen zingen, is er het winterse paradijs van Anna en Elsa. Het bestaat uit iets meer dan 150 bouwstenen.

Pluspunten:

 • Elsa en Anna krijg je er ook bij.
 • Dit is een leuke set voor een mooi prijsje.

Minpunten:

 • Volgens LEGO kan deze set al vanaf 4 jaar in elkaar gezet worden, maar gezien de constructie lijkt ons dat wat jong zonder enige vorm van hulp. Met hulp kan het natuurlijk wel.

9. LEGO Creator – The Titanic

Deze laatste LEGO creatie is de duurste en grootste. Er zijn meer dan 9000 bouwstenen om de Titanic na te bouwen.

Pluspunten:

 • Dit lijkt ons een prima model om met de feestdagen te bouwen als je veel vrij hebt en lekker een paar uur telkens eraan kunt werken.
 • Je kunt het ook met meerdere mensen bouwen, al is het ook prima om je er in je eentje mee te vermaken.
 • Het geeft echt een goed gevoel als de boot helemaal compleet en af is.
 • De details zijn echt bijzonder.

Minpunten:

 • Een LEGO model van rond de 1000 euro zal niet op elke kinderkamer of in een ruimte van volwassenen staan. Met dit bedrag kun je ook veel andere leuke dingen doen.

De aanraders volgens ons lezerspanel

Naast onze redactie vroegen we ook ons lezerspanel wat ze de beste keuze vonden:

Snel overzicht: Deze Lego-Sets raadt ons lezerspanel aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor autosportliefhebbersLEGO Technic Ferrari 488 GTE AF Corse #51 – 42125: Deze set is een geweldige keuze voor de autosportfans onder ons. Het assembleren levert uren bouwplezier op en het bevat talrijke prachtige details zoals de openklappende deuren en de V8-motor met bewegende zuigers. Dit is niet alleen een bouwset, maar ook een prachtig pronkstuk voor op een bureau, dressoir of in een speciale vitrine. >> Check laagste prijs
Beste budgetkeuzeLEGO Creator Machtige Dinosaurussen – 31058: We vinden dit een uitstekende budgetoptie. Je krijgt de mogelijkheid om drie modellen voor de prijs van één te bouwen. Of je nu een jonge of oudere dinosaurusfan bent, de bewegende onderdelen van elke dino bieden veel speelplezier. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor bloemenliefhebbers en duurzaamheidLEGO Creator Expert Bloemenboeket – Botanical Collection – 10280: Voor degenen onder ons die van bloemen houden, is dit een fantastische set. Het is onderdeel van de unieke Lego Botanical collectie en ideaal voor in huis, met de mogelijkheid om de bloemen naar wens te schikken. Bovendien waarderen we het gebruik van plantaardig kunststof afkomstig uit duurzaam geteelde suikerriet, wat een stap in de goede richting is voor de duurzaamheid. >> Check laagste prijs

Lego set 1: de LEGO Technic Ferrari 488 GTE AF Corse #51 – 42125 is onze eerste keuze Lego set

Waarom kiezen voor de Lego Technic Ferrari?

 • Het in elkaar zetten van dit model alleen al levert uren bouwplezier op
 • Inclusief tal van fraaie details in het ontwerp, zoals de openklappende deuren e de V8-motor met zijn bewegende zuigers
 • Ook een leuk cadeau voor elke fan van autosport
 • Ziet er zeer fraai uit op een dressoir, kast of bureau – of juist in een speciale vitrine
 • Inclusief instructieboekje met exclusieve content over het Ferrari raceteam.

Lego set 2: de LEGO Creator Machtige Dinosaurussen – 31058 is één van de beste budgetopties Lego set

Op zoek naar een goede budgetoptie Lego bouwset? De Machine Dinosaurussen set biedt uitkomst.

 • Uitstekende budgetoptie
 • Bouw drie modellen voor de prijs van één
 • Leuk voor de (grote of kleine) dinosaurus fan
 • Elke dino heeft verschillende bewegende onderdelen.

Lego set 3: LEGO Friends Paardrijbasis in het Bos – 41683 is één van de beste Lego sets voor paardenfans

Lego Friends is met name populair bij jongedames, al zullen ook jongens er best mee willen spelen.

 • De Paardrijbasis in het bos is ideaal voor elke jonge paarden fan
 • Het bouwmodel hoeve heeft drie verdiepingen
 • Elke kamer in de hoeve heeft weer een andere functie
 • De Lego Friends heeft nog veel meer schitterende uitbreidingssets
 • In totaal liefst 7 minifiguren, waaronder een pony en een speelgoedhondje.

Lego set 4: de LEGO Creator Expert Bloemenboeket – Botanical Collection – 10280 is ideaal voor volwassenen en bloemenliefhebbers

De Lego Creator Expert is weer eens iets heel anders van Lego.

 • Deze set maakt onderdeel uit van de unieke Lego Botanical collectie
 • Voor de bloemenliefhebber is dit een ideale set voor in huis
 • Vooral geschikt voor volwassenen
 • Geeft veel kleur in huis
 • Je kunt de bloemen op verschillende manieren schikken
 • Met meerdere onderdelen van plantaardig kunststof die afkomstig is uit duurzaam geteelde suikerriet
 • Een nadeel: deze bloemetjes ruiken helaas niet.

Lego set 5: of ga op de Oosterse toer met de LEGO Creator Expert Bonsaiboompje – 10281 – Botanical Collection

Ook leuk van de Lego Botanical Collectie is het Lego Creator Expert Bonsaiboompje.

 • Bouw een superfraai miniatuur boompje op een ondergrond eveneens van Lego
 • Je kunt per seizoen de bladeren vervangen: vervang groene bladeren voor roze bloesem of andersom
 • Dit boompje blijft eeuwig in bloei
 • Het is een echte blikvanger
 • Snoeien zit er niet bij
 • Met bladelementen van plantaardige kunststof
 • Net zo fraai als het origineel? Dat laten we aan jou over om te bepalen.

Lego set 6: wat is er nu spannender dan de LEGO City Grote Ladderwagen – 60282? Hiermee blus je elk brandje

We verleggen onze focus weer op kinderen met de Lego City Grote Ladderwagen.

 • Een brandje blussen wordt super makkelijk met deze fraaie ladderwagen
 • De ladderwagen is bekend uit de televisieserie Lego City Adventures
 • Inclusief écht werkende hoogwerker arm
 • Inclusief meerdere personages mini-figuren
 • Het naspelen van avonturen van televisie wordt een makkie.

Lego set 7: de LEGO Super Mario Starterset Avonturen met Mario – 71360 set is Legovoer voor elke Mario fan

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor de Super Mario Starterset van Lego.

 • Mario is een supergeliefd personage en nu kun je hem ook in Lego vorm krijgen
 • Je krijgt feedback op het personage aan de hand van lcd-schermen en een luidspreker
 • Verdien virtuele Mario-munten door het parcours met Mario af te leggen
 • Je maakt zelf nieuwe levels door stenen te verplaatsen
 • Download ook de gratis app van Lego Super Mario en ontdek de allernieuwste spelmogelijkheden
 • Tal van lego Mario uitbreidingssets te verkrijgen
 • De benodigde AAA batterijtjes zijn niet meegeleverd.

Lego set 8: de LEGO Star Wars 501st Legion Clone Troopers – 75280 set is een fantastisch Star Wars packet vol poppetjes

Deze set zal bij Star Wars fans toch zeker in de smaak vallen.

 • Veel verschillende minifiguren bekend van Star Wars
 • Ook een BARC Speeder en een AT-RT Walker erbij
 • Gemakkelijk gevechtjes naspelen
 • Ideaal te combineren met andere Star Wars Lego sets.

Lego set 9: het LEGO DUPLO Modulair Speelhuis – 10929 is fantastisch speelgoed voor de kleinste bouwers

We willen natuurlijk ook de kleintjes niet buitensluiten. Duplo is Lego maar dat met groot formaat spelen.

 • Het Modulair speelhuis van Lego Duplo geeft ze de mogelijkheid vadertje of moedertje te spelen
 • Het speelhuis is gemakkelijk op te bouwen
 • Ze leren van alles bij over zorg dragen voor kleintjes en voor het huishouden
 • Goed voor de emotionele en motorische vaardigheden
 • Makkelijk combineren met andere Lego Duplo speelsets.

Lego set 10: haal prachtige architectuur in huis met de LEGO Architecture Taj Mahal – 21056 set

Ook op nummer 10 hebben we een fantastische miniatuur voor je: de Lego Architecture Taj Mahal.

 • De bouwbeleving alleen al is de moeite waard
 • Dit miniatuur zit vol fraaie details, zowel een afneembare koepel
 • Inclusief fraai naamplaatje
 • Leuk om voor jezelf te houden of cadeau te geven
 • Maar liefst 2022 delen
 • Een van de beste miniaturen die je in de Lego Architecture reeks tegen zult komen.

Beste LEGO uit de test volgens Radar, Kassa en Consumentenbond

Volgens Radar schommelen de prijzen voor LEGO sets wel heel erg per aanbieder en per seizoen. Vlak voor de feestdagen (Sinterklaas en Kerst) wordt LEGO vaak ineens duurder. Op tijd cadeaus inkopen kan je dus veel geld schelen. Bij de Consumentenbond doen ze ook een vergelijking voor wat betreft de prijzen van LEGO. Een beetje onderzoek doen en tijdig beginnen met LEGO kopen kan dus voordelig zijn. Kassa heeft een afbeelding van LEGO in regenboogkleuren en zij stellen dat niet iedereen er blij mee is.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar LEGO sets

Kortom

Ben je op zoek naar sets met LEGO? Doe dan je huiswerk en koop niet het eerste het beste wat je tegenkomt. Geef je LEGO cadeau? Dan kun je maar beter navragen bij de ouders wat er op dit moment favoriet is. Zo voorkom je een te ingewikkeld of te simpel cadeau waar niet mee gespeeld gaat worden. LEGO is niet altijd goedkoop, maar als je oplet kun je je slag nog wel eens slaan.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Afsluiting

Alle LEGO in deze review kost tussen de 15 en 500 euro. Er is daarom voor elk budget en voor elke leeftijd wel een set met LEGO te vinden.