Puzzelen is een ontzettend leuke en ontspannende activiteit. Al die mensen die zich helemaal op mindfulness cursussen storten, zouden eens gewoon moeten proberen te gaan puzzelen. Je kunt helemaal aan niks anders denken bij puzzels. En dan maakt het niet uit welk plaatje je aan het maken bent. Je zoekt de hoeken, daarna alle randen, legt ze op hun plek en gaat daarna de binnenkant bij elkaar verzamelen. Maar wat nou als je je puzzel niet 24/7 op je tafel wilt hebben liggen?

Zoeken naar de ideale puzzelmat

Een puzzelmat is dan een geweldige oplossing. Het is een plek waar je je puzzel in begint te leggen en zodra je er even klaar mee bent, kun je de puzzel in de mat aan de kant leggen. Hierdoor neemt alleen de puzzelmat nog ruimte in. Je hebt twee hoofdvarianten: de mat die flexibel en oprolbaar is en de stevige map die je dicht kunt doen en rechtop achter de bank kunt zetten. Soms krijg je bij de rolmat nog extra attributen, zoals bijvoorbeeld een handige tas met draagriem.

Onze #1: dit is de beste puzzelmat

De puzzelmat van The Friendly in de maat 70 bij 120 centimeter is favoriet bij puzzelaars. Er kunnen tot 1500 puzzelstukjes op gelegd worden. Dit is een oprolbare mat en tijdens het oprollen blijven de puzzelstukjes die je al gelegd hebt gewoon op zijn plek zitten. De mat kan – eenmaal opgerold – in de draagtas en zo kun je hem overal mee naartoe nemen of gewoon handig in huis opbergen. Neem hem met je mee naar de tuintafel buiten als het lekker weer is. Puzzelen kan overal met deze mat.

Snel overzicht: Deze matten raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste puzzelmat The Friendly Oprolbare puzzelmat: We vonden in deze puzzelmat alles wat je in een puzzelmat zoekt.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste puzzelmapJumbo Portapuzzle Deluxe: Vind je een puzzelmat onhandig in gebruik? Dan raden we deze puzzelmap aan.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste XL puzzelmatQualico XXL Oprolbare Antislip Puzzelmat: Mocht je een extreme puzzelaar zijn, deze puzzelmat kan je 3000 stukjes aan.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij puzzelmatten?

Wij gaan altijd voor gemak en producten die het huis lekker opruimen. Een opgeruimd huis voelt aan als een opgeruimd leven en voor veel mensen zou zoiets als een puzzelmat super zijn om rust in het hoofd te krijgen. Niet alleen het puzzelen geeft dan ontspanning en een focus op alleen maar die puzzelstukjes, het feit dat je na het puzzelen alles netjes op kunt bergen scheelt ook. Want laten we eerlijk wezen, zo’n grote puzzel op de eettafel die er het hele jaar ligt wordt wel rommelig.

Waarom kritisch blijven bij puzzelproducten?

Behalve de puzzels zelf en puzzelmatten, heb je bijvoorbeeld ook nog speciale sorteerbakken voor de puzzelstukjes. Meestal gaat het om een x aantal te stapelen bakjes in een leuke vorm (een puzzelstukje) die je kunt stapelen. Heb je een afbeelding met 4 hoofdkleuren, dan kun je in elk sorteerbakje een kleur verzamelen.

Alle puzzelproducten kunnen het puzzelen aangenamer maken, maar soms is er niet goed nagedacht of lang genoeg doorontwikkeld en wil een fabrikant het te snel op de markt brengen. Als je dan ’s avonds voor het slapengaan nog even in je pyjama wilt puzzelen, blijft je mouw aan de sorteerbakjes hangen vanwege de scherpe rand. De puzzelmat blijkt te dun te zijn en na het oprollen vallen alle puzzelstukjes er weer uit. Dat soort dingen wil je juist voorkomen met de mat of bakjes.

Zo’n puzzelmat heb je toch niet nodig? Die neemt ook alleen maar ruimte in

Je kunt een puzzelmat dus wel heel goed gebruiken, alleen moet de kwaliteit ook goed zijn. Het doel is dat je op je eettafel of salontafel plaats kunt maken voor andere activiteiten en de puzzel op een goede manier op kunt ruimen, zodat je hem op een later tijdstip zoals je hem de laatste keer hebt gezien weer uit kunt rollen en neer kunt leggen. En dan kun je weer lekker verder puzzelen.

Heb je de puzzelmat per se nodig? Je zou ook een tafelkleed over de puzzel heen kunnen leggen. Maar als er aan die tafel gegeten wordt en er gaat een glas drinken overheen, is je puzzel kletsnat. Daar kan het karton van puzzels dan toch niet goed tegen. Een geplastificeerd tafellaken zou dan beter zijn.

Wat belooft de fabrikant van puzzelproducten meestal?

 • Ze komen telkens weer met nieuwe producten om het puzzelen prettiger te maken. De stapelbare bakjes had je bijvoorbeeld vroeger niet. Dan gingen de puzzelstukjes gewoon in de deksel van de doos als je wilde sorteren.
 • Fabrikanten zeggen dat ze een handige puzzelmat maken, maar soms is de dikte van de mat toch niet zo fijn. Hij is te dun of juist te dik.
 • Ze beloven puzzelmatten tegen een goede prijs te verkopen, maar soms vraag je je toch af waarom een stuk rubber zo duur moet zijn.

Waar op letten bij matten om op te puzzelen? Criteria bij deze review

Bij de verschillende soorten puzzelmatten heb je verschillende aspecten om naar te kijken:

 • Bij de flexibele en oprolbare mat gaat het vooral om de dikte van het basismateriaal, of de onderlaag niet schuift over je tafel en hoe makkelijk hij op te rollen is. Zijn de puzzelstukjes werkelijk op zijn plek blijven zitten wanneer je de puzzelmat weer uitrolt?
 • Bij de stevige puzzelmap wil je vooral dat de map goed aansluit, zodat de puzzelstukjes niet kunnen schuiven zodra de map dichtgaat.

Hoe zijn de puzzelmatten getest? Onze onderzoeksdata

Alle puzzelmatten in deze top 10 zijn het resultaat van ons eigen onderzoek. We hebben de puzzelmatten en puzzelmappen aangeschaft en zijn deze gaan uitproberen. We hebben hierbij niet uren hoeven puzzelen, maar wel elke map met een deels gemaakte puzzel gevuld. Daarna zijn de verschillende soorten puzzelmatten opgerold en opgeborgen en met de puzzelmap is gewandeld om te zien of dat nog iets teweeg kon brengen aan de binnenkant van de map. Het resultaat lees je nu.

De top 10 met beste puzzelmatten

1.     The Friendly – Oprolbare puzzelmat

De rubberen puzzelmat is geschikt voor maximaal 1500 stukjes.

Pluspunten:

 • Met een maat van 70 bij 120 centimeter past deze puzzelmat op vele oppervlakken in huis. Het bureau, de eettafel en ook de meeste salontafels kunnen gebruikt worden om de puzzelmat op te leggen.
 • De onderkant van de mat is van antislipmateriaal gemaakt, waardoor de mat niet over gladde oppervlakken kan glijden.
 • Door de drie bevestigingsbanden bij deze puzzelmat kan de mat nooit ontrollen als hij opgeborgen is.

Minpunten:

 • Als het je eerste puzzelmat is, zouden wij altijd aanbevelen een filmpje over het oprollen te bekijken en het een keer te oefenen, voordat je je echte puzzel gaat oprollen. Je hebt er wel wat vaardigheid voor nodig.

2.     Jumbo – Portapuzzle Deluxe

Deze stevige map kan puzzels tot 1000 stukjes aan.

Pluspunten:

 • De map zelf is 82 bij 63 centimeter groot en dat is lekker compact.
 • In de map zitten twee panelen die je eruit kunt halen en waarop je puzzelstukjes kunt leggen. Zo raak je geen stukjes meer kwijt, omdat ze altijd goed zichtbaar zijn op de panelen.
 • Deze panelen gebruik je later om bovenop je puzzel te leggen voordat je de map weer dichtdoet. Zij zorgen ervoor dat de puzzel op zijn plek blijft liggen.

Minpunten:

 • Blijkbaar passen niet alle puzzels van 1000 stukjes erin, terwijl er op de verpakking staat dat er 500 tot 1000 stukjes in de Portapuzzle Deluxe kunnen. 

3.     Qualico – Antislip Puzzelmat

Op de oprolbare puzzelmat van Qualico kan je tot 1500 stukjes kwijt.

Pluspunten:

 • Het rubber van de mat rolt makkelijk op en zorgt er niet voor dat je puzzelstukjes buigen.
 • De drie sluitstrips zorgen ervoor dat de mat opgerold blijft, ook na langere tijd.

Minpunten:

 • De sluitstrips zijn van klittenband gemaakt en het oprollen en daarna sluiten met deze strips kan handiger als je het met twee personen doet. De rol opgerold houden en tegelijkertijd de klittenband bevestigen is namelijk een flinke uitdaging.

4.      Jumbo – Portapuzzle Standaard

Op de standaard portapuzzle (dus niet de Deluxe op nummer 2 in onze top tien) kan 500 tot 1500 stukjes kwijt.

Pluspunten:

 • De maat is 94 bij 68 centimeter, maar je hebt bij het uitklappen meer puzzelruimte door de twee panelen die je openklapt.
 • Het is een stevige map en de panelen zet je na het puzzelen over je puzzelstukjes vast met klittenband.

Minpunten:

 • Je moet de panelen en de klittenband wel op de juiste manier klemmen, want anders zakken de puzzelstukjes nog steeds naar beneden als je de Portapuzzle rechtop tegen een muur zet.

5.     The Friendly – Oprolbare puzzelmat

Op deze puzzelmat kun je tot 3000 stukjes kwijt.

Pluspunten:

 • De mat is 90 bij 140 centimeter groot en je rolt de puzzelmat over een stevige kartonnen rol op. Je kunt de rol hiermee nooit te straks maken en puzzelstukjes beschadigen.
 • De puzzelstukjes blijven goed zichtbaar op de mat en je hebt vanwege het formaat ruimte om buiten de rand van de puzzel stukjes te leggen.

Minpunten:

 • Bij elke oprolbare puzzelmat moet je even oefenen voordat je de puzzel helemaal in elkaar hebt en dan pas voor het eerst gaat oprollen.

6.      The Friendly – Oprolbare puzzelmat (voor kinderen)

Op de puzzelmat kun je tot 500 stukjes neerleggen.

Pluspunten:

 • Deze puzzelmat is kleiner dan de andere in deze top tien en daarom is hij vaker geschikt voor kinderen die ook kleinere puzzels maken.
 • De afmeting is 60 bij 80 centimeter en ook bij deze rolmat krijg je riempjes en een tas.

Minpunten:

 • Laat je kind de puzzelmat niet alleen oprollen, want dat zorgt voor frustraties. Even samen oefenen en dan kan je kind het over een tijdje helemaal alleen.

7.      Ravensburger – Puzzelmap

De map is geschikt voor maximaal 1000 puzzelstukjes.

Pluspunten:

 • De bovenzijde en onderzijde van deze map klik je in elkaar.
 • Aan de ene kant heb je vakjes om te sorteren en aan de andere kant leg je de puzzel.
 • De maat is 80 bij 57 centimeter.

Minpunten:

 • Bij de andere puzzelmappen kun je de map rechtop tegen de wand zetten, maar bij deze map zouden wij aanbevelen de map dicht te doen en dan ergens horizontaal te plaatsen, zoals bijvoorbeeld onder de zitbank. Anders verschuiven de puzzelstukjes alsnog.

8.      Questmate – Oprolbare puzzelmat met handige Indicatielijn

Op deze puzzelmat kun je puzzels tot 1500 stukjes kwijt.

Pluspunten:

 • Het fijne van deze puzzelmat zijn de witte lijnen die aangeven waarbinnen je het beste kunt beginnen met puzzelen als je een puzzel van 500, 1000 of 1500 puzzelstukjes hebt.
 • Je rolt de mat over een opblaasbare buis in plaats van een kartonnen buis.

Minpunten:

 • Wij hebben niet zo’n positieve ervaringen met opblaasbare materialen. Die blijken toch leeg te lopen als je er een tijdje niet naar om hebt gekeken.

9.      Qualico – XXL Oprolbare Antislip Puzzelmat

Dit is de grootste puzzelmat in deze lijst en hij kan meer dan 3000 stukjes aan.

Pluspunten:

 • De mat is 95 bij 150 centimeter groot en er is dus vaak ruimte voor de puzzel en de losse puzzelstukjes. Zo raak je er weinig kwijt.
 • Bij deze oprolbare mat krijg je geen opblaasbare rol maar een rol van foam. Deze is niet zo stug als karton, maar ook niet zo zacht als een rol die je op moet blazen en weer leeg kan lopen.

Minpunten:

 • Alleen de riempjes hadden van ons van een iets betere kwaliteit mogen zijn.

10.   Ravensburger – Puzzel Ezel

Deze laatste is een vreemde eend in de bijt ten opzichte van de oprolbare puzzelmatten of kant-en-klare mappen. Dit is namelijk een oppervlak dat je gekanteld plaatst, waardoor je er beter zicht op hebt.

Pluspunten:

 • De ezel is 72 bij 51 centimeter en je kunt er puzzels tot 1000 stukjes op kwijt.
 • De antislip onderlaag zorgt ervoor dat de puzzelstukjes toch op de helling blijven liggen.
 • De ezel is vooral superhandig, omdat je niet zo ver boven de tafel hoeft te gaan hangen om de bovenkant van je puzzel goed te kunnen zien.

Minpunten:

 • Als de puzzelezel eenmaal staat, kun je er niet makkelijk meer mee schuiven. Het puzzelt vooral makkelijker, maar opbergen lukt eigenlijk niet omdat de ezel uit zes losse vlakken bestaat en de steunen eronder niet in te klappen zijn.

Beste uit de test

De Portamappen van Jumbo zijn wat duurder dan de meeste oprolbare puzzelmatten, maar veel mensen vinden ze prettig vanwege het vervoer en het niet hoeven oprollen van de puzzelstukjes. Dit blijkt toch vaak mis te gaan en dan zijn de puzzelstukjes gebogen of ze blijven toch niet op hun plek zitten in de rol.

Samenvattend

De puzzeloplossingen in deze review kosten tussen de 15 en 60 euro. Het is eigenlijk jammer dat je de beide varianten (mat en map) niet eerst uit kunt proberen. Als je iemand kent met dit soort producten zouden wij zeker adviseren er eens aan te gaan voelen. Je weet dan al gauw welke type puzzelmat jouw voorkeur heeft.