Hoe word je een goede oppas? Lijst met tips en praktische adviezen

Als je altijd al hebt willen weten hoe je een goede oppas kunt worden, dan moet je zeker dit artikel eens lezen, want hier geven we je alle tips en praktische adviezen om de beste oppas van het land te worden. Oké, misschien niet de állerbeste, maar wel één van de beste. We kunnen je alvast verklappen dat veel ervaring nodig gaat hebben om een goede oppas te worden.

Tips voor elke oppasser

De tips die wij hieronder geven, zijn op elk type oppasser van toepassing. We geven je tips die horen bij elk soort kind. Kinderen hebben discipline nodig, maar je wilt ze vooral ook veel vrijheid gunnen. In wat je hieronder leest, geven we aan hoe je het beste om kunt gaan met lastige situaties, hoe je je oppaskinderen iets kunt leren en hoe jij ook iets van hen kunt leren.

Het begint bij de ouders

Wil je oppassen op kinderen, dan zul je eerst de ouders van die kinderen moeten overtuigen dat je te vertrouwen bent en weet wat je doet. Natuurlijk komt het ook vaak genoeg voor dat je op je eigen broertjes en zusjes past, of op een buurmeisje, misschien een neefje of nichtje, of iemand die je al kent. Als je online op zoek gaat naar oppaswerk, kom je toch vooral mensen tegen die je nog niet kent. Vaak heb je eerst een kennismakingsgesprek met de ouders.

Een goede oppas zorgt allereerst voor een veilige omgeving

Het aller belangrijkste is dat je als oppas voor een veilige omgeving kunt zorgen. Het laatste dat je wilt, is dat er iets met de oppaskinderen gebeurt. Ook is het als taak als oppasser goed te letten op het huis en op eventuele huisdieren. Je moet dus altijd je ogen openhouden, goed alert blijven en vooral niets geks doen. Nodig geen andere mensen in de woning waar je oppast. Je moet ook niets gevaarlijk doen met de kinderen, maar alleen waarvan je weet dat het mag.

Let goed op de regels

Als je ergens gaat oppassen, zullen er altijd bepaalde regels zijn. De ouders van het kind of de kinderen stellen die regels op. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je die regels goed naleeft. Doe je dat niet, dan komen de ouders daar snel genoeg via hun ouders achter. Er zijn bijvoorbeeld regels over hoe laat kinderen naar bed gaan, wat ze wel of niet mogen eten en hoelang ze televisie mogen kijken. Ook moet je bijvoorbeeld de deur goed op slot houden.

Huisregels samen doornemen

Sommige kinderen denken nog wel eens dat wanneer de oppasser op bezoek komt, alles mag. Papa en mama zijn er toch niet! Maar dat is natuurlijk niet waar. Wil je meteen zorgen voor duidelijkheid: neem dan samen met je oppaskind of oppaskinderen de regels goed door, zodat ze weten wat van hen wordt verwacht. Zo voorkom je ook teleurstelling bij hen als je vertelt dat iets niet mag. Onthoud dat je niet alleen hun vriend(in) bent, maar ook hun begeleider.

Het moet ook leuk blijven

Je bent een goede oppasser als de kinderen het leuk vinden dat je op bezoek komt. Er zijn natuurlijk ook moeilijke kinderen, met wie er altijd iets is, maar over het algemeen zullen kinderen zich op hun gemak voelen bij je als je je best voor hen doet. Als oppasser zit je qua leeftijd dichter bij de kinderen dan hun ouders. Je voelt daarom iets meer “kinds”. Je kunt meestal makkelijk praten met de kinderen en ze vertellen ook al snel dingen aan je over hun leven.

Activiteiten doen is belangrijk

Wil je dat de kinderen het naar hun zin hebben, dan kun je het beste leuke activiteiten met ze doen. Het werkt het beste activiteiten te doen die zij leuk vinden en waar ze al mee bezig waren voor jij op bezoek kwam. Je kunt ook zelf iets meenemen, zoals een bordspelletje en voorstellen dit te doen. Wat kinderen ongetwijfeld ook leuk vinden om mee te spelen, is je smartphone. Zorg er wel voor dat ze geen dingen te zien krijgen die ze niet mogen zien.

Ieder kind is anders

Sommige kinderen vinden het leuk om alles samen met je te doen, terwijl er ook kinderen bij zitten die wat meer in hun eigen wereldje blijven. Je zult merken dat je ook een goede band kunt vormen met de meer teruggetrokken kinderen als je echt je best doet. Je moet dan wel zorgen dat je je verdiept in wat zij leuk vinden. Vraag over hun hobby’s en of ze dingen willen laten zien. Als je maar genoeg je best doet, zal je ongetwijfeld mogen meespelen met ze.

Jezelf goed voorbereiden is belangrijk

Wil je zeker weten dat je oppaskinderen het naar hun zin hebben en vol enthousiasme over je aan hun ouders vertellen, dan is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Je hoeft hier niet uren aan te besteden, maar kunt bijvoorbeeld een bordspelletje meenemen van thuis. Misschien heb je wel een stuk speelgoed dat je wilt laten zien, of materiaal om mee te knutselen. Kleurplaten kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk vinden op het internet.

De eerste ontmoeting

Meestal heb je het kind of de kinderen op wie je gaat passen al een keer ontmoet voor je de eerste keer oppast. Het is belangrijk dat je een goede eerste indruk achterlaat: niet alleen bij de ouders, maar ook bij de kinderen. Hoe je kinderen op hun gemak kunt stellen, verschilt van kind tot kind. Ze zullen het altijd fijn vinden.

Zorg dat je elkaar goed leert kennen

Bij sommige kinderen gaat het vanzelf: ze praten, praten en praten. Andere kinderen zijn wat stiller en geven misschien alleen antwoord als je iets vraagt. Bij sommige kinderen zul je dus wat beter je best moeten doen om ze echt te leren kennen. Toch zullen ook de meer extraverte en uitgesproken kinderen je niet meteen alles over zichzelf vertellen. Iedereen heeft geheimen. Als de kinderen die geheimen met jou gaan delen, weet je dat ze je echt vertrouwen.

Wat als je oppaskind gaat huilen?

Kinderen huilen vaak en snel, veel vaker en sneller dan volwassenen (dat geldt tenminste voor de meeste kinderen). Als een kind huilt, heeft dat vaak een simpele verklaring. De meeste kinderen huilen om iets kleins en niet zo snel om iets heel moeilijks. Als een kind huilt, kun je ze het beste éérst op hun gemak stellen voor je ze vraagt wat er precies aan de hand is. Dit doe je door bijvoorbeeld een rustmoment in te schakelen: zet televisie en zo uit.

Iets over jezelf vertellen

Kinderen vinden het niet prettig als ze zich niet begrepen voelen. Volwassenen vinden dat overigens ook niet prettig. Wil je een kind op zijn of haar gemak stellen, bijvoorbeeld als er tranen vloeien, dan is het altijd een goed idee iets over jezelf te vertellen. Heeft het kind bijvoorbeeld ruzie met een broertje of zusje? Vertel dan eens hoe je zelf weleens ruzie had met je broertjes of zusjes, vriendjes of vriendinnetjes, en hoe het uiteindelijk altijd weer goedkwam.

Geef ze het idee dat je minder ‘streng’ bent dan hun ouders

Wil je jezelf populair maken bij je oppaskind en je toch aan de regels van de ouders houden? Dan moet je ze een beetje in de waan laten dat er meer is toegestaan dan er eigenlijk mag. Geef ze bijvoorbeeld het idee dat ze later mogen opblijven dan gebruikelijk of langer televisie mogen kijken. Kinderen zijn slim: ze zullen allerlei trucjes verzinnen om meer gedaan te krijgen dan eigenlijk mag. Soms mag je best streng zijn en laten zien wie de baas is.

Maar blijf geduldig

Wat je niet moet doen, is gaan schreeuwen en zeker niet gaan schelden. Daarmee maak je de kinderen alleen maar verdrietig of bang. Het is vaak al genoeg om op strenge toon tegen de kinderen iets te zeggen. Hiermee geef je je eigen grenzen aan: wat mag er wel en wat mag er niet. Je hoeft je strenge stem ook maar één of twee keer te gebruiken voor de kinderen doorhebben dat het geen zin heeft te protesteren. Daarna kun je weer gewoon vriendelijk praten.

Mag je eigen regels opstellen?

Ja, als oppas mag je je eigen regels opstellen. De kinderen moeten weten dat jij op dat moment de baas bent in huis. Zorg er wel voor dat jouw regels niet tegen die van de ouders ingaan. Het kind heeft maar twee ouders en die hebben het laatste woord. Ook is het heel belangrijk dat je van tevoren goed aangeeft wat jouw eigen regels zijn, zodat het kind weet wat wel of niet mag. Je mag niet boos worden als een kind een regel breekt die het nog niet kende.

Zit niet teveel op je telefoon

Als je veel op je telefoon zit, lijkt het alsof je geen interesse hebt voor de oppaskinderen. Zo voelt dat in ieder geval voor hen. Als je bij je oppaskinderen bent, moet je zoveel mogelijk tijd aan hen besteden. Je kunt ervoor kiezen je telefoon helemaal uit te zetten, zodat je ook niet wordt afgeleid door berichtjes of gebeld kunt worden. Ben je toch op je telefoon bezig, doe dit dan samen met je oppaskinderen. Deze zullen erg nieuwsgierig zijn naar wat je ermee kan.

Zorg ervoor dat de kinderen goed eten

Als oppasser is het jouw taak ervoor te zorgen dat de kinderen op tijd naar bed gaan en dat er niets mis gaat. Ook moet je er goed op letten dat ze voldoende eten en drinken, zeker als het buiten erg warm is. Het gaat er niet alleen om dát ze eten en drinken, maar ook wat ze eten en drinken: af en toe een snoepje mag, maar natuurlijk niet meer dan wat van de ouders mag.

Een oppasdiploma halen

Wist je dat het mogelijk is je eigen oppasdiploma te halen? Je doet bij een Centrum voor Jeugd en Gezin (een zogenaamde “CJG Locatie”). Meestal kun je al een diploma halen vanaf 12 jaar. Je volgt dan een korte cursus waarin je leert hoe je kinderen moet verzorgen. Ook leer je EHBO (Eerste Hulp Bij Ongelukken) voor kinderen. Als jij een oppasdiploma hebt, kun je dat aan de ouders laten zien. Zo is de kans groter dat de ouders jou op hun kinderen laten passen.

Wat doe je bij een noodprocedure?

Er kan altijd iets vervelends gebeuren, zoals een ongeluk. Er kan brand ontstaan, of je oppaskind wordt ineens erg ziek. Dat is heel vervelend als jou dat als oppasser overkomt. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren met de ouders overlegt wat je precies moet doen in zo’n situatie. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat een kind een allergische reactie heeft. Je moet dan precies weten wat je moet doen om je oppaskind zo goed mogelijk te helpen.

Wat mag je in ieder geval niet doen

Een oppasser mag niet…

  • De hele tijd op de telefoon zitten


  • Op het laatste moment afzeggen


  • Te laat komen


  • Beloftes niet nakomen


  • Huisregels overtreden


  • Foto’s van de kinderen of het huis online zetten


  • Mensen meenemen naar het oppasadres


  • Boos worden en schelden op de kinderen


  • Roken, alcohol drinken of drugs gebruiken in het oppashuis


  • De huisdieren vergeten.

Doe de Babysits oppastest

Wist je dat je online ook een test kunt doen op te kijken of je al een goede oppas bent, of dat je nog moet leren? Je doet deze test op Babysits.nl (zie de link onderaan het artikel). De test bestaat uit elf vragen met moeilijke situaties waarin jij uit A, B of C moet kiezen wat in welke situatie de beste oplossing is. Aan het eind van de test krijg je te zien hoeveel vragen je goed hebt beantwoord en of je nog een “student”, een “stagiair” of al een “professional” bent.

YouTube video: de beste tips voor oppassen

  • Nanny Nina geeft zes tips voor de beginnende oppasser:
  • Oppassite Sitly NL richt zich op het ontmoetingsgesprek met de ouders en op wat ouders belangrijk vinden:
  • Bibi Breijman deelt in haar blog hoe een dagje oppassen er voor haar uitziet:
  • In deze video zie je Klaas van Klaas Kan Alles het opnemen tegen een professionele oppas:

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om ouders te ondersteunen en te informeren.

Gebruikte bronnen voor dit goede oppasartikel

Succes!