Door onze pedagogiekredactie| Samantha van Duuren, pedagoog Linkedin_logo_30x

Waarom is zelfstandig spelen zo belangrijk?

Ieder kind is anders. Het ene kind kan zichzelf al vrij snel heel goed vermaken en het andere kind heeft hier meer moeite mee. Het is echter belangrijk dat je kind zelfstandig leert spelen. Hierdoor word je kind vindingrijk en tijdens het spelen komt het kind problemen en obstakels tegen die hij/zij dan zelf leert oplossen.

Vele ontwikkelingsgebieden worden gestimuleerd tijdens spel. De motoriek wordt bijvoorbeeld gestimuleerd bij het aan en uit trekken van poppenkleding of op het rijden van een fietsje. De creativiteit wordt gestimuleerd tijdens het spelen in de zandbak of tijdens het bewegen op muziek. De fantasie wordt gestimuleerd tijdens het spelen in een rollenspel of tijdens het spelen met bouwmateriaal. Kortom spelen is essentieel voor de groei van een kind.

Tips om zelfstandig spelen te stimuleren

Wil je je kind hier graag in stimuleren, maar je weet niet hoe? Hieronder volgen enkele tips.

1.      Zorg voor een veilige speelruimte

De speelruimte is erg belangrijk voor een kind. Dit is een veilige plek waar je kind kan gaan spelen. Let erop dat je kind goed bij het speelgoed kan. Dit bevordert de zelfstandigheid van je kind. Houd de speelruimte overzichtelijk door niet te veel speelgoed erin te plaatsen. Als er te veel prikkels zijn voor je kind om zich heen dan kan hij/zij zich moeilijker concentreren op het spel.

2.      Zorg voor uitdagend spelmateriaal

Het is belangrijk dat het spelmateriaal aansluit bij de leeftijd en de interesses van je kind. Een te moeilijke puzzel zal je kind alleen maar frustreren bijvoorbeeld. Maar een puzzel die het kind te makkelijk afgaat zal het kind gaan vervelend. Dit bevordert het zelfstandig spelen niet. Observeer dus goed waar de interesses liggen van je kind en met welk materiaal je kind geboeid blijft. Wissel het materiaal in de speelruimte ook af, hierdoor word je kind steeds weer uitgedaagd. Zorg er ook voor dat het materiaal de fantasie blijft prikkelen van een kind. Materiaal dat veel geluid maakt of een spreekfunctie heeft is leuk maar het bevorderd niet de fantasie van een kind. Merk je dat een kind graag aan knopjes zit bijvoorbeeld van de lift of van de tv? Leg dan eens een oud toetsenbord of oude telefoon in de speelruimte. Op deze manier speel je in op de behoeftes en interesses van je kind.

3.      Zelf meespelen

Meespelen met je kind is niet alleen gezellig en zorgt voor een betere band tussen jou en je kind. Het is ook goed voor het stimuleren van zelfstandig spel. Het is hierbij wel belangrijk dat je het spel van je kind volgt en dat je niet alles voor zegt. Als je bijvoorbeeld samen doktertje gaat spelen, zorg dan voor problemen waar je kind oplossingen voor kan gaan bedenken. Stel vragen als: ‘Wat hebben we nodig?’ ‘Ik heb buikpijn, kun je me helpen?’ Hierdoor prikkel je de fantasie van je kind en leer je je kind vertrouwen hebben in zijn of haar eigen ideeën. Probeer je kind ook niet te veel te corrigeren tijdens het spel. Als een kind een potlood gebruikt als thermometer bijvoorbeeld dan is dit in zijn of haar hoofd ook een thermometer. Ga mee in de fantasie van je kind.

4.      Blijf in de buurt

Vooral in het begin is het belangrijk dat je in de buurt blijft bij je kind. Zelfstandig spelen hoeft niet te betekenen dat je kind meteen alleen in een ruimte hoeft te zijn. Bekijk steeds waar je kind zich bevindt in een spel. Als een kind helemaal opgaat in de fantasie kun je wat meer afstand nemen, maar nog steeds strijken in dezelfde ruimte bijvoorbeeld. Zo kan een kind je altijd roepen als het kind je nodig heeft.

5.      Vaste momenten

Creëer een vast moment in de dag waar tijd is voor het spel. Zodat je er ook de tijd voor hebt om je kind hierbij te stimuleren. Hoe meer je zelf afgeleid van dit proces, hoe meer je kind dit ook zal gaan doen. Juist door de rust zal je kind beter leren spelen.

6.      Verschillende materialen

Kinderen houden van kliederen en experimenteren. Zorg voor verschillende materialen waar je kind mee kan spelen. Denk eens aan zand, water, scheerschuim enz. Je zult merken dat kinderen erg betrokken zijn in het spel met dit soort materialen. Observeer ook je eigen gedrag hierbij. Als je je kind snel corrigeert als hij of zij door de plassen wil rennen buiten dan rem je je kind hierin enorm. Nu snap ik dat je je kind niet in de plassen wil hebben met zijn of haar nieuwe leren schoenen. Zorg dan voor regenlaarsjes buiten als het heeft geregend. Hoe meer je kind hierin vrijlaat, hoe meer hij of zij zich vrij zal voelen om te gaan spelen.

7.      Ga veel naar buiten

Buiten spelen is heel erg goed voor de ontwikkeling van je kind. Hierdoor kan je kind zijn of haar energie kwijt en kan je kind ook schreeuwen en rennen bijvoorbeeld. Dingen die vaak binnen niet mogen of kunnen. Als je kind buiten is geweest kan je kind zich daarna weer beter concentreren op zijn of haar spel.

8.       Eigen kamer

Merk je dat naarmate je kind ouder wordt en behoefte heeft om alleen te gaan spelen, zorg er dan voor dat je kind kan spelen of zijn/haar eigen kamer. Op deze manier geef je je kind het vertrouwen dat het kind alleen mag spelen en kan het kind ongestoord zijn gang gaan. Dit bevordert dan ook weer het zelfstandig spel.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Ondersteunende video

Succes!