Zodra kinderen ouder worden, merk je al snel dat hun smaak voor wat betreft speelgoed ook verandert. Ze zijn niet meer zo dol op hun knuffels. Misschien mogen ze zelfs wel eindelijk uit bed en wordt het makkelijk om een vers bedje voor ze te maken. Ook krijgen ze door wat ze op school geleerd krijgen andere voorkeuren. Sommigen willen graag uitgedaagd worden en een moeilijker spel of een leesboek dat een niveau hoger is dan ze op school hebben. Dat mag beloond worden.

Zoeken naar het ideale speelgoed voor tienjarigen

We zijn er zelf achter gekomen dat een cadeau voor iemand van tien jaar uitzoeken best lastig kan zijn. Het jaar daarvoor hadden we ook al problemen en toen het cadeaupapier eraf gehaald was en we het gezicht van het kind zagen, wisten we dat we dit jaar beter ons best moesten doen. Maar wat geef je een kind van tien? Het is te oud voor veel speelgoed, maar kan nog niet alle spellen doen vanwege de leeftijd. Een boek vinden ze vaak te saai. We gingen op onderzoek uit.

Onze #1: dit is het beste speelgoed voor iemand van 10 jaar

We hebben bij deze keuze niet gekeken of het voor een jongen of meisje van tien was, maar of er zelfstandig mee gespeeld kon worden en of het ook bij slecht weer leuk speelgoed is. Deze puzzel voldoet aan alle eisen en is een echte uitdaging voor iemand van 10. Vooral in de winter – denk aan de kerstvakantie en samen puzzelen – is dit een sfeervol plaatje. Zorg ervoor dat je een puzzelplaat onder de puzzel hebt liggen, zodat je hem tussendoor kunt oppakken en wegleggen.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste speelgoed voor 10 jarigenDorp in de Sneeuw puzzel: We waren zelf een beetje verbaasd hoe uitstekend deze puzzel het deed bij de kinderpanel.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste bordspelCatan Basisspel: Dit spel valt eigenlijk niet te misstaan in de spelletjeskast. Het leert je handelen en simpele tactieken toe te passen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Aller leukste kaartspel en budgetoptie999 Games Take 5: We zijn helemaal weg van dit kaartspel en we vinden dit dus ook terecht de favoriet.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij speelgoed voor kinderen van 10?

Het is misschien moeilijker om leuk speelgoed voor tienjarigen uit te zoeken, maar het geeft ook een goed gevoel als je wel iets hebt gevonden dat helemaal in de smaak valt. Daarvoor is het van belang te weten wat een kind leuk vindt om te doen en hoe ver het op school is. Een kind dat geen goede cijfers op het rapport voor rekenen haalt, is misschien wel gebaat bij een rekenspel, maar dat is dan wellicht een beter cadeau voor tussendoor en niet voor de verjaardag. Het moet wel lol brengen.

Waarom kritisch blijven bij speelgoed voor de wat oudere kinderen?

Bij jongere kinderen gaat de kwaliteit van speelgoed vaak in de fabricage zitten. Je wilt weten dat het uit een enkel stuk kunststof gemaakt is en dat er geen kleine, losse onderdelen bij zitten. Bij oudere kinderen zit kwaliteit veel meer in het doel van het speelgoed. Ze worden slimmer en handiger. Educatief speelgoed gaat niet meer over kleuren of cijfers leren, maar over tafeltjes doen of op een andere manier hoofdrekenen. Tactiek gaat een grotere rol spelen. Een fabrikant moet dit beseffen.

Een kind van 10 wil toch geen echt speelgoed meer?

Sommige kinderen zijn hun leeftijd echt ver vooruit. Die zitten al met een mobiele telefoon filmpjes voor TikTok op te nemen en vragen voor hun verjaardag zo’n lamp die precies voor de goede belichting zorgt. Bij hen moet je niet meer aankomen met Yahtzee, dat vinden ze helemaal niet spannend en dat willen ze zeker niet samen met je spelen. Ze zijn veel meer bezig met hun eigen vrienden en vriendinnen en zoeken hun eigen manier om hun vrije tijd door te brengen.

Wat belooft de speelgoedfabrikant?

 • De makers van speelgoed lopen soms achter de feiten aan. Je kunt wel een product maken waarvan je denk dat kinderen van 10 er geïnteresseerd in zijn, maar dat pakt in werkelijkheid vaak anders uit. Zo zijn er speelgoedcamera’s die echt niet meer door oudere kinderen gebruikt worden.
 • Fabrikanten willen het liefst de modernste technologie toepassen in hun speelgoed, maar besteden niet altijd genoeg tijd aan de ontwikkeling van een nieuw product, waardoor de kwaliteit te wensen overlaat. De techniek gaat dan sneller stuk of levert minder kwaliteit dan de concurrent.

Waar op letten bij speelgoed voor kinderen? Criteria in deze review

Bij tienjarigen wordt het al een veel grotere uitdaging om iets te vinden dat bij ze past. Je moet je eigen kind goed kennen om je te realiseren waar het mee bezig is en wat het leuk vindt. Als het niet je eigen kind is waar je speelgoed voor wilt kopen, is het alleen nog maar lastiger.

Bij speelgoed voor deze doelgroep kijken we naar de volgende aspecten:

 • Prijs – dit is geen allesbepalende factor, maar over het algemeen vallen duurdere cadeaus beter in de smaak dan de goedkoopste presentjes.
 • Niveau – kijk liever niet naar het label en de leeftijd die er op de doos staat, maar naar het kennisniveau of vaardigheidsniveau waar het speelgoed een beroep op doet.
 • Complexiteit en variatie – kun je meerdere activiteiten uitvoeren met een stuk speelgoed?
 • Hoeveelheid spelers – er zijn kinderen die prima alleen spelen en er zijn kinderen die veel liever samen met andere kinderen spelen. Wat voor speelgoed zoek je hierbij uit?

Hoe hebben wij speelgoed voor tienjarigen getest? Onze resultaten

Door de niveauverschillen bij kinderen van 10 jaar hebben we een berg aan speelgoed besteld dat door onze testgroep allereerst gekeurd werd, voordat de dozen open gingen. Pas na die eerste selectie mochten ze de dozen openmaken en kijken of het speelgoed beviel. Het grappige was dat je sommige kinderen echte meteen voor de LEGO zag gaan, terwijl anderen direct een leesboek pakten en lekker in de hoek op de grond gingen zitten lezen. Het uitproberen leverde leuke momenten op.

De top 10 met beste speelgoed voor kinderen van tien jaar

1.     Schmidt Puzzle – Dorp In De Sneeuw

Het kleurgebruik in het winterse tafereel past goed bij het najaar als je binnen ook de kaarsjes of warme verlichting aan hebt.

Pluspunten:

 • Met 1000 puzzelstukjes heb je aan deze puzzel een mooie uitdaging.
 • Het is leuk om er samen aan te werken, maar je kunt het je kind ook prima zelfstandig bezig laten zijn.
 • Voor deze prijs is dit een prachtige puzzel.

Minpunten:

 • In de zomer is hier natuurlijk niks aan en met veel sneeuw ben je wel een tijdje zoet met het juiste puzzelstukje met sneeuw vinden.

2.     Sjakie en de chocoladefabriek, door Roald Dahl

Roald Dahl spreekt bij veel kinderen van deze leeftijd nog tot de verbeelding.

Pluspunten:

 • Het fantasieverhaal gaat uiteindelijk ook over chocolade en dat valt bij veel kinderen in goede aarde.
 • Het is leuk om het boek gelezen te hebben voordat je de film met je kind gaat kijken. Zo kan het nog eigen beelden vormen bij wat het leest.

Minpunten:

 • Wij zouden altijd het boek aanbevelen en niet het luisterboek. Een luisterboek luistert toch anders, omdat er weer iets minder fantasie voor nodig is.

3.     Zelf sierraden maken met Resin (merkloos product)

De creatieve jongens en meisjes die van poezen houden, zijn met dit speelgoed een paar uurtjes zoet.

Pluspunten:

 • Er zit een doosje met diverse hangers in deze set en de vormpjes kun je zelf met Resin vullen en daarna met de UV-lamp uit laten harden. Zo maak je je eigen sieraden.
 • De set is ook echt compleet, want er zitten zelfs handschoentjes bij zodat er niks op je handen komt.

Minpunten:

 • Als je kind nog niet zo’n knutselaar is, heeft het wellicht wat hulp nodig bij het eerste vormpje met Resin vullen.

4.     LEGO Technic – Volvo Concept Wiellader ZEUX

LEGO blijft favoriet bij kinderen, ongeacht de leeftijd die ze hebben. Technisch LEGO is echter wel gepaster voor het wat oudere kind.

Pluspunten:

 • Met de LEGO stukjes in deze doos kun je twee verschillende modellen bouwen.
 • Er zitten 1167 losse onderdelen in en je kind leert de complexere handleiding nu te volgen.

Minpunten:

 • Dit is geen cadeau dat iedereen zich kan veroorloven gezien de prijs.

5.      999 Games – Catan

Dit bordspel is speelgoed van het jaar geweest.

Pluspunten:

 • Je kind leert strategisch spelen bij het bouwen van dorpen en steden.
 • Je kunt extra sets kopen om het spel weer interessant te maken als je het veel speelt.

Minpunten:

 • Iemand van 10 jaar kan dit spel in het begin nog wel lastig vinden. Leg de spelregels daarom met een paar voorbeelden uit als het te cryptisch wordt omschreven in de handleiding.

6.      999 Games – Take 5!

Dit is het goedkoopste cadeautje in deze top 10 en het gaat erom zo min mogelijk strafpunten te hebben.

Pluspunten:

 • Je kind leert bluffen en rekenen. Het is echt een spel dat spanning naar boven brengt.
 • Je kunt dit spel met meer spelers doen, dus ook op een feestje et maximaal 10 kinderen kan het nog gespeeld worden.

Minpunten:

 • Als je er niet tegen kunt dat pech of geluk een grote rol speelt bij een spel, is dit spel niet zo geschikt voor jou. (tenzij je er een les uit wilt halen natuurlijk)

7.      Mattel Games – Scrabble

Iedereen kan scrabbelen en voor tienjarigen is het een goede kans om hun woordenschat te testen.

Pluspunten:

 • Wie de meeste punten heeft verzameld met het leggen van woorden wint het spel.
 • Je kunt Scrabble met 2, 3 of 4 mensen spelen en je bent er zo een halve middag mee zoet. Heerlijk dus voor die regenachtige dagen dat je lekker binnen bij de verwarming wil blijven met een leuk spel.

Minpunten:

 • Soms worden spellen opnieuw uitgebracht en dan merk je dat de oude kwaliteit beter was dan de nieuwe versies.

8.      Bunchems – Bendy flexitubes

Deze buigbare draadjes met een soort stof eromheen zijn ideaal om dieren mee te creëren.

Pluspunten:

 • Er zitten leuke details bij om het dier compleet te maken, zoals oogjes en een petje.
 • Dit speelgoed kan ook prima op de achterbank als je op vakantie gaat of bij familie op bezoek gaat die wat verder weg woont.
 • Je kunt de dieren weer uit elkaar halen en iets nieuws maken.

Minpunten:

 • De kinderen vonden dit speelgoed zo leuk, dat we al snel merkten dat er meer onderdelen nodig waren dan er in de doos zaten.

9.      Smoke & Mirrors – Mindf*ck Illusies en Experimenten

Voor de kids die geboeid zijn door goocheltrucs is er deze doos met illusies en experimenten.

Pluspunten:

 • De instructies zijn duidelijk en goed te volgen voor een tienjarige.
 • Zelfs volwassenen vinden deze set leuk om te proberen.
 • Victor Mids heeft zelfs online instructies geplaatst als je de handleiding niet spannend genoeg vindt.

Minpunten:

 • De prijs valt een beetje tegen ten opzichte van de kwaliteit aan materiaal die in de doos zit.

10.   White Goblin Games – Codenames

Dit spel kan met twee tot acht spelers tegelijk gespeeld worden.

Pluspunten:

 • Het gaat erom dat jouw team met jouw aanwijzingen weet te achterhalen wie spion en wie teamgenoot is.
 • Het is een leuk spel voor op kinderfeestjes en brengt een hoop lol.

Minpunten:

 • Voor de slimme kids is dit spel al snel saai. Voor rond de twintig euro heb je dan veel andere spellen die langer de aandacht vasthouden.

Beste uit de test

De puzzel scoorde hoge ogen, maar de gevarieerdheid aan speelgoed op deze lijst zorgde voor veel meer favorieten. De knutselpakketjes lagen snel op tafel en er werd goed mee gespeeld. En eigenlijk waren de spellen allemaal de moeite van het spelen waard, al werd het ene spel weer sneller aan de kant gelegd dan het andere. Dit kan gelegen hebben aan de langere handleiding. Dan is de focus snel verdwenen als men gewoon lekker wil spelen.

Afsluiting

Het speelgoed in deze review kost tussen de 10 en 165 euro. Het duurste is het pakket van LEGO en het goedkoopste is Take 5! Ook al is een spel of stuk speelgoed favoriet, dat wil natuurlijk net zeggen dat dat het enige is dat je kan kopen. Leesboeken met een persoonlijke boodschap erin doen het ook goed en blijven vaak emotionele waarde behouden als het kind ouder wordt. Daar kun je ook altijd voor kiezen.