De top 6 met beste tekentablets voor kinderen

Ken je die oeroude ‘tablet’ nog waarbij je met een plastic potlood of je nagel over het lichtgrijze schermpje ging en je er in donkergrijs op kon tekenen? Zodra je de wisser gebruikte, kon je weer opnieuw tekenen. Het is nog steeds een favoriet stuk speelgoed, al moeten we toegeven dat er voor kinderen intussen ook leukere en technologisch betere tekentablets op de markt zijn gebracht.

Zoeken naar die ene fantastische tekentablet

Als ouder ben je nog steeds gecharmeerd van dat oude tekenschermpje, maar als kind wil je tegenwoordig wel iets anders. Je ziet je ouders en oudere broers of zussen op een tablet scrollen of tekenen en dat wil je het liefst ook. Voor de tekenfunctie zijn er speciale tablets ontworpen en zo’n tekentablet kost ook een stuk minder dan een echte tablet, maar wat is dan een goede?

Onze aanraders onder de tekentablets

 • Beste koop – W&Z tekentablet met pen
 • Beste tekentablet voor hogere leeftijd – Wacom Intuos tekentablet met pen
 • Beste tekentablet voor lagere leeftijd – PGPC kindertekentablet
 • Meest originele tekentablet voor de grootste fun – Kirillo Glow in the Dark tekenbord
Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 tekentabletW&Z tekentablet: Deze tekentablet kwam als best op heel veel vlakken uit onze test door hoe praktisch hij is en de lage prijs.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste tekentablet voor hogere leeftijd:Wacom Intuos: Bij onze redactie was deze tekentablet de favoriet voor kinderen die wat ouder zijn.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste tekentablet voor lagere leeftijd:PGPC: De lichtgevende elementen maakt deze tekentablet het meest geschikt voor de jonge creatieveling.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom tekentablets reviewen?

Het is eigenlijk jammer, want als kind tekende je altijd zo graag en zodra je ouder wordt, raak je de meeste creatieve uitingen een beetje of compleet kwijt. Om je kind te stimuleren om te blijven tekenen, kan een tekentablet uitkomst bieden. Het is een speciaal apparaatje waarop getekend kan worden met een styluspen en digitale tekeningen kunnen handig opgeslagen worden voor later. Zo hangt ook niet meteen heel je koelkast vol met allerlei werkjes en kun je de mooiste uitkiezen.

Waarom opletten bij het kiezen van een tekentablet?

Er zijn nogal wat verschillende modellen uitgebracht, van zeer simpel zonder opslagcapaciteit tot bijna professionele tekentablets die je zelfs als volwassene nog wel zou willen gebruiken. Hoe vernuftig een tekentablet is en of deze geschikt is voor jouw kind, bepaald je gelukkig zelf. Kijk hoe het met andere technologische snufjes omgaat en kies er eentje die past en uitdaagt.

Een gewone tablet en een tekentablet – is dat wel handig?

Bij een gewone tablet is het lastiger om apps of bepaalde gegevens af te schermen voor je kind. Daarnaast leren ze zo snel – veel sneller dan toen we zelf klein waren – dat ze betalen en swipen heel gauw doorhebben. Voor je het weet zijn er allerlei apps geïnstalleerd die je niet kent. Als het alleen om het tekenen gaat, is een aparte tekentablet een goed idee. Je kunt het ook alleen voor je kind bewaren, zodat hij of zij zijn eigen tablet heeft en deze niet hoeft te delen met andere gezinsleden.

Waar letten we op bij tekentablets?

Kijk naar de volgende aspecten:

 • Prijs
 • Techniek
 • Opslagcapaciteit
 • Complexiteit
 • Extra’s zoals pen of probeervellen met voorbeeldtekeningen en letters
 • Bijzondere effecten (zoals het tekenbord dat licht geeft in het donker)

Hoe we tekentablets getest hebben: onze leukste test deze maand

Na een hele hoop nuttige, maar saaie tests kwam deze test met tekentablets op een goed moment. Het zorgde voor afwisseling en een hoop plezier in het team. We hebben zo’n twintig tekentablets ingekocht en ze voor creatieve sessies binnen het eigen team verspreid. Na elke werkdag werd de tekentablet doorgegeven naar de volgende op de lijst en zo heeft ieder teamlid meerdere tablets kunnen testen en vergelijken.

De top 6 met beste tekentablets

1. W&Z – Grafische tekentablet met tekenpen

Deze tekentablet kan zowel door kinderen als volwassenen gebruikt worden.

Pluspunten:

 • Het is niet per definitie een kindertablet, al kun je deze wel zo inrichten.
 • De tablet werkt prima en opslaan en terugkijken is handig.

Minpunten:

 • Na het installeren – dat echt wel even een klusje is – kan je kind er wel goed mee uit de voeten en levert het veel tekenplezier op.

2. Wacom – Intuos Small tekentablet met pen

Ook deze tekentablet kan door kinderen en volwassenen gebruikt worden.

Pluspunten:

 • Je kunt ermee tekenen en schetsen, maar ook digitale bestanden bewerken.
 • Hij is simpel in zijn toepassingen en zeker niet te complex.

Minpunten:

 • Aan de kabel werkt dit apparaat beter dan via de bluetooth functie. Dat kan tegenvallen, zeker omdat dit het duurste apparaat in deze review is.

3. Huion – Inspiroy tekentablet met pen en houder

Deze basic tekentablet doet wat hij moet doen en maakt tekenen makkelijk.

Pluspunten:

 • Je tekent live mee op het scherm en er zit geen vertraging in.
 • De pen is dik genoeg om hem goed te kunnen vasthouden tijdens het schetsen. Dat is soms bij andere tekentablets wel anders.

Minpunten:

 • Het is wel echt een basismodel en als je kind al eerder een tekentablet heeft gehad, wil hij de volgende keer een iets luxer model met meer functies.

4. Wacom – One Medium tekentablet met stylus

De creatieve kant van je kind wordt geactiveerd met deze tekentablet.

Pluspunten:

 • Je kind kan alle functionaliteiten ontdekken en zijn eigen artistieke talent ontwikkelen.

Minpunten:

 • Je hebt wel een kabel bij deze tekentablet nodig en dat is niet altijd praktisch.

5. PGPC – tekentablet voor kids met stylus

Na alle tekentablets die ook door volwassenen gebruikt kunnen worden, is dit er eentje speciaal ontworpen voor kinderen.

Pluspunten:

 • Deze tekentablet komt het dichtst bij het oeroude model waar we in de allereerste paragraaf over spraken.
 • Eenvoud werkt vaak het beste. Je kind heeft al op jonge leeftijd plezier van deze tekentablet.
 • Deze is ook handig voor op vakantie.

Minpunten:

 • Voor deze prijs hebben we geen minpunten kunnen ontdekken, als doet het natuurlijk niet wat een professionele tekentablet kan. Je kunt ze eigenlijk niet met elkaar vergelijken.

6. Kirillo – glow in the dark tekenbord voor kinderen

Bij dit tekenbord krijg je voorbeelden die je in kunt tekenen, een tekenpen en het bord zelf.

Pluspunten:

 • Het oplichten van de tekening tegen de donkere achtergrond vinden wij het leukste aspect aan dit tekenbord.
 • Je kunt er zelfs geheime boodschappen mee schrijven en dat is leuk als je meerdere kinderen hebt.
 • Het tekenbord blijft lang favoriet, ook als ze wat ouder worden.
 • Met de voorbeelden kunnen ze letters en cijfers oefenen.

Minpunten:

 • Voor nog geen 20 euro is dit een prachtig cadeau en als je weet waar je het voor koopt, kan het eigenlijk niet teleurstellen.

Beste tekentablet uit de test – wat zeggen de consumentenorganisaties?

De Consumentenbond heeft wel tips en adviezen voor gewone tablets die voor kinderen geschikt zijn, maar geen test over specifiek tekentablets. Bij Radar geven ze aan dat bepaalde merken gegevens van de gebruiker verzamelen. Het gaat dan echt om de tekentablet en dus niet over een gewone tablet. Kassa krijgt een vraag van een gebruiker over wat een goede tekentablet is, maar deze vraag geldt niet voor de doelgroep kinderen.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar tekentablets

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Conclusie

De tekentablets in deze review kosten grofweg tussen de 15 en 85 euro. Een echte tablet is dus veel duurder, maar ondanks dat kan het toch je voorkeur hebben. Wij kunnen je alleen maar adviseren om goede afwegingen voor de een of de ander te maken, zodat je geen miskoop zult doen. En besluit je toch voor een normale tablet in plaats van een tekentablet te gaan? Zorg er dan voor dat je je kind (en je bankrekening) goed beschermt tegen de kindervingertjes en dat bepaalde automatisch updates of het verzamelen van informatie uit kan worden gezet.