Ouders van nu zijn veel meer bezig met duurzaamheid. Je wilt de wereld hopelijk beter achterlaten voor je kinderen als jij er straks een keer niet meer bent en dat betekent aandacht hebben voor het milieu, verspilling en andere zaken die in huis duurzamer kunnen. Het is dan niet meer dan logisch dat je ook voor je kind duurzaam speelgoed koopt. Minder (of liever helemaal geen) plastic, gecertificeerd hout uit gecontroleerde boskap en geen giftige kleuren aan de buitenkant.

Wat we vaak vergeten bij de aankoop van speelgoed: controleren of het speelgoed wel echt duurzaam is. De term “duurzaamheid” kun je op verschillende manieren opvatten. Dit heeft allereerst te maken met het materiaal. Kan het materiaal tegen een stootje? Of is het snel kapot? Duurzaamheid heeft ook te maken met de productie. Als het speelgoed duurzaam geproduceerd is, betekent dat gemaakt van materialen die ecologisch verantwoord zijn.

Inhoud van deze pagina:

Het vinden van duurzaam speelgoed

Over het algemeen geldt dat je van duurzaam geproduceerd speelgoed veel langer kunt genieten dan speelgoed dat snel-snel en van goedkope materialen in elkaar is gezet. Vaak valt duurzaam geproduceerd speelgoed ook gewoon beter in de smaak. De kwaliteit liegt er niet om. In dit artikel hebben we goedkoop geproduceerd speelgoed vermeden en allereerst gekeken naar kwaliteit. Duurzame productie is ook belangrijk, maar komt hier op de tweede plaats.

Vroeger was duurzaam speelgoed vinden nog best wel een uitdaging. Het goedkoopste en best verkochte speelgoed – en dat is bijna alles dat je in de speelgoedwinkel of reclamefolders zag – voldoet meestal niet aan milieuvriendelijke elementen of duurzaamheidaspecten. Wie geluk had, had een speelgoedwinkel in de buurt met alleen maar houten speelgoed. Daar kon je nog enigszins van op aan dat het duurzaam was. Maar voor de rest was het niet makkelijk te vinden. Tot nu.

Onze #1: dit is het beste duurzame speelgoed

In deze recensie gaan we in op het beste speelgoed per leeftijd en daarom is er eigenlijk niet een enkele beste speelgoed uit te roepen dat aan het criterium duurzaamheid voldoet. Toch steekt de houten kubus of vormenstoof met de gekleurde vormen met kop en schouders boven de rest uit. Het deksel kan open om vormpjes eruit te halen en er zit een touw aan om de kubus te verplaatsen. De vormen hebben leuke kleurtjes. Dit is prima duurzaam en educatief speelgoed voor kleine kinderen.

Snel overzicht: Dit duurzaam speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 duurzaam speelgoed voor baby’sLovevery duurzaam speelkleed: Dit speelkleed, gemaakt van duurzame en niet-giftige materialen, vinden wij, maar vooral baby’s geweldig.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste duurzame speelgoed voor kinderenKAPLA gekleurde plankjes of bouwblokjes: Deze blokken kunnen haast niet kapot en blijven voor generaties ontzettend leuk.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Meest Leerzame speelgoedBBC Earth: Animals dierenquiz bordspel: Dit spel van de BBC is niet alleen ontzettend mooi, maar ook leerzaam voor de hele familie.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij speelgoed dat duurzaam is?

In een wereld waar je geen dag de digitale krant kunt openslaan of er staat wel iets over het milieu in, draag je graag je steentje bij aan een beetje duurzaamheid in huis. Je hebt een stoffen tas om boodschappen te doen en hoeft dus niet bij elke winkel een plastic zak meer te gebruiken. Bij de groente en het fruit gebruik je van die speciale netjes, zodat je daar ook geen wegwerpartikelen nodig hebt. Waarom zou je daar stoppen? Je kind bewust maken van duurzaamheid hoort erbij.

Wij zijn bijzonder ervaren in het reviewen van speelgoed in het algemeen. Zo hebben we heel wat speelgoed in onze handen gehad en de revue zien passeren. Meestal voelen we het gelijk of speelgoed van hoge kwaliteit is of niet en anders wordt dat na een korte inspectie vanzelf duidelijk. Ook weten we te achterhalen of speelgoed duurzaam is geproduceerd of niet.

Waarom kritisch blijven bij duurzaam speelgoed?

Er is maar weinig speelgoed dat écht 100% duurzaam is. Het moet hierbij gaan of materiaal dat duurzaam van oorsprong is, maar ook duurzaam gewonnen en bewerkt is. Denk maar eens aan hout: dat is duurzaam, maar niet als je het op grote schaal uit de Amazone plukt. Als je bomen kapt, moet je ook weer nieuwe bomen planten, om het bomenaantal op peil te houden. Bovendien mogen er bij het bewerken van het hout geen schadelijke stoffen vrijkomen.

Maar… duurzaamheid is ook een begrip geworden waar ze je links en rechts mee om de oren slaan. En dat houdt in dat het ook als marketingmiddel ingezet wordt, want staat er ergens een label of keurmerk dat het als ‘duurzaam’ bestempeld is, dan wil men dat product liever hebben dan exact datzelfde product waar het keurmerkje niet op de verpakking staat. Je moet je daarom niet blind staren op de verpakking, maar echt even verder kijken naar wat voor speelgoed je in handen hebt.

De afwerking

Het draait bij duurzame producten ook allemaal om de afwerking. Je kunt wel een product van mooi hout kopen, maar als er vervolgens giftige lak op wordt gesmeerd, is het alsnog slecht speelgoed dat niet aan de Europese veiligheidseisen voldoet en geen CE-label zal krijgen.

Het FSC-label

Ken jij het FSC-label al? Dit label geeft aan of hout duurzaam geproduceerd en verwerkt is. Merken die houten speelgoed van goede kwaliteit verkopen, zullen allemaal het FSC-label hebben.

Het moet wel uitdagend blijven

Wij verwachten van speelgoed dat het uitdagend is, of het nu duurzaam geproduceerd is of niet. Uitdagend speelgoed is speelgoed dat kinderen op alle mogelijke manieren uit zullen willen proberen. Dit is speelgoed dat tot de verbeelding spreekt en waar ze niet snel op zijn uitgekeken.

Lopende bandspeelgoed

Lopende bandspeelgoed kan ontzettend leuk zijn voor je kind, maar het kan goed zijn dat dit onder de verkeerde omstandigheden gemaakt is – er is vervolgens kinderarbeid bij komen kijken. Kies daarom voor een fabrikant waarvan je de oorsprong kan herleiden en dat een goede reputatie heeft. Kies eens voor ambachtelijk speelgoed, dit met de hand gemaakte speelgoed brengt kinderen de meerwaarde van duurzaam bij en leert ze speelgoed meer waarderen.

Goedkoop is duurkoop

Je kent het gezegde vast wel: goedkoop is duurkoop. Dit heeft er alles mee te maken dat wanneer je goedkoop speelgoed koopt, dit snel kapot gaat en het kind er snel op uitgekeken is. Met andere woorden: je moet alweer snel iets anders kopen en bent uiteindelijk dus duurder uit.

Duurzaam; het zal allemaal wel

Het is lastig om met 100% zekerheid te achterhalen waar bijvoorbeeld houten speelgoed vandaan komt. Je gaat er toch vanuit dat wat er op de doos staat klopt. Wel kun je bij gekleurde elementen kijken wat voor verf het betreft. Anders heb je inderdaad geen hout uit illegale kap, maar is er nog steeds een laagje overheen gegaan dat niet vriendelijk voor het milieu of je kind is. Schilfer die er bij het stoten vanaf kunnen komen of bij het erop sabbelen kunnen vervelende gevolgen hebben.

Wat belooft de fabrikant van duurzaam speelgoed meestal?

 • Fabrikanten laten zich altijd van hun beste kant zien en doen niets liever dan meegaan met een trend. Is duurzaam in? Dan maken we duurzaam speelgoed. Check de labels en keurmerken en ontdek of het ook werkelijk een duurzaam product is.
 • Er zijn gelukkig ook fabrikanten die alleen maar voor duurzaamheid gaan. Zij starten vanaf het begin van het ontwerpproces met duurzaamheid in het achterhoofd en kiezen vanuit dat startpunt voor bepaald speelgoed.

Waar op letten bij duurzaam speelgoed? Criteria in deze recensie

Wat maakt duurzaam speelgoed duurzaam? Dat is wat ons betreft de belangrijkste vraag. Misschien is speelgoed niet altijd volledig duurzaam, maar let in ieder geval op de volgende elementen:

 • Materiaal – plastic speelgoed gaat misschien lang mee en niet snel kapot, maar het staat niet boven aan de ladder van duurzaam speelgoed. Kies liever voor natuurlijke materialen.
 • Kleur – het meeste duurzame speelgoed heeft een naturellook als het onbehandeld is. Is het hout geverfd? Kijk dan naar het soort lak dat gebruikt is en controleer het op schadelijke stoffen.
 • Vorm – plastic is in alle vormen en maten te gieten, maar hout is lastiger te bewerken. Het kan zijn dat je een iets minder modern of flitsend model krijgt, maar dat is dan wel duurzamer dan wat in het productieproces bij massaproductie tot stand komt.

Hier hebben wij dus op gelet:

 • We gaan op zoek naar speelgoed dat duurzaam geproduceerd is
 • We gaan ook op zoek naar speelgoed dat duurzaam bewerkt is
 • Vervolgens moet het speelgoed veel te bieden hebben – net zo uitdagend zijn als niet-duurzaam speelgoed
 • Duurzaam speelgoed mag er best mooi uitzien
 • Duurzaam speelgoed moet enigszins redelijk geprijsd zijn
 • Tot slot moet duurzaam speelgoed goede reviews krijgen online.

Hoe is duurzaam speelgoed getest? Onze onderzoeksdata

Al het speelgoed in deze test is gekocht en door ons zelf getest en op de resultaten heeft ook het testpanel nog invloed gehad. In dit testpanel zitten ouders met kinderen van de leeftijden waar het speelgoed ook geschikt voor is bevonden. We hebben bewust niet voor een mix van duurzaam en niet-duurzaam speelgoed gekozen, maar alleen gekeken of en hoe er met het duurzame speelgoed gespeeld werd.

De top 10 met beste duurzame speelgoed per leeftijd

0 tot 6 maanden – Lovevery – duurzaam speelkleed

Het speelkleed bestaat uit diverse kleuren stoffen en materialen.

Pluspunten:

 • De stofjes nodigen uit tot ontdekken, want ze zijn niet alleen verschillend van kleur en print, maar maken ook andere geluiden.
 • De mobile die erboven hangt, draagt drie items om naar te leren grijpen.
 • Over de houten standaard kan een doek gedaan worden, waardoor er een knus tentje ontstaat.

Minpunten:

 • Als er los speelgoed op het kleed terechtkomt moet je – wanneer het tentje opgezet is – wel in de gaten houden wat er onder het doek gebeurt.

0 tot 6 maanden – Green Toys – bijtring

Green Toys heeft een hele serie aan duurzaam en milieuvriendelijk speelgoed.

Pluspunten:

 • Deze grappige vorm heeft allemaal figuurtjes waar je kind in kan bijten.
 • Er zit geen BPA in dit speelgoed verwerkt en het materiaal is gerecycled.

Minpunten:

 • Bij gerecycled materiaal vragen we ons toch altijd af hoe schoon dit dan is.

6 tot 12 maanden – Jouéco – kubus met vormen

Deze houten kubus heeft uitgezaagde vormen en die vormpjes zitten er in kleur in om door het juiste gat te duwen.

Pluspunten:

 • Je kind leert veel verschillende vaardigheden met dit speelgoed. Je kunt het samen hebben over kleuren en vormen op kennisniveau en het blokje in de vorm krijgen op motorisch niveau. Het stimuleert de oog-hand coördinatie.
 • Wij vinden het prettig dat de kubus er leuk uitziet, maar ook dat alle losse elementen er na het spelen in kunnen en dan is het meteen opgeruimd.

Minpunten:

 • Wij hebben niet kunnen ontdekken met wat voor soort verf de blokken gekleurd zijn.

6 tot 12 maanden – Hape – Olifant om voort te trekken

Dit is het perfecte voorbeeld van hoe eenvoud heel mooi kan zijn.

Pluspunten:

 • De olifant is van hout gemaakt en staat op wielen. Aan de voorkant zit een touw en je kind kan dus met de olifant achter zich aan leren lopen.
 • Het is niet alleen nuttig speelgoed, maar ook een hippe toevoeging aan de kinderkamer totdat het kleintje ermee kan spelen.

Minpunten:

 • De olifant had ook naturel mogen zijn. Je kunt met milieuvriendelijke technieken ook de lijnen van de oren, ogen en dergelijke maken.

1 jaar – Eichhorn – Houten Autoracebaan

Je kunt deze baan voor auto’s, maar als je kind ouder is ook voor knikkers gebruiken.

Pluspunten:

 • Er zitten vier houten autootjes bij dit pakket en daarom kan er meteen mee gespeeld worden.
 • Het hout waar dit speelgoed van gemaakt is, is van duurzame kap en gekeurd door de instanties.

Minpunten:

 • Het speelgoed is geschikt tot een leeftijd van 3 jaar, maar wij denken dat de racebaan dan te eenvoudig is geworden. Ook de autootjes mogen dan meer details hebben.

1 jaar – Grimm’s – Regenboog

De regenboogset bestaat uit 12 onderdelen: 11 bogen en 1 steun.

Pluspunten:

 • De regenboog is niet alleen leuk om te zien, maar er kan ook ontzettend divers mee gespeeld worden.
 • Er zijn nog meer regenboogartikelen, zoals bijvoorbeeld de ballen en poppetjes. De set is dus ook nog eens uit te breiden als je kind het leuk vindt om mee te spelen.

Minpunten:

 • De prijs van de producten van Grimm’s zijn voor veel mensen wel een struikelblok om het aan te schaffen.

2 jaar – Haba – Eerste Boomgaard

Dit kan het ideale eerste spel van je kind worden en hierdoor leert het samenwerken.

Pluspunten:

 • Je speelt het spel door te winnen van de raaf. De regels zijn niet complex en prima uit te leggen aan tweejarigen.
 • Heeft je kind geen zin in een spelletje? Dan kan er met het fruit en het mandje ook los gespeeld worden.

Minpunten:

 • Het spel is ook voor kinderen van 4 jaar, maar we denken dat dit spel dan niet meer leuk genoeg is.

2 jaar – BRIO – Trein starterset

In deze starterset zit een houten spoor dat over en door een tunnel gaat met treintjes.

Pluspunten:

 • Verder zijn er poppetjes, een bankje om op te wachten totdat de trein komt, een koffer en treinsignaal.
 • Het leuke aan deze set is dat je hem verder uit kunt breiden. Hierdoor blijft het voor lange tijd leuk om mee te spelen.

Minpunten:

 • Let op de verpakking, want je hebt set A en B nodig voor de complete aanleg en dat vergeten ze je in de winkel er wel eens bij te zeggen.

3 jaar – Hape – Speelkubus

We hadden voor jongere kinderen al de kleine kubus, maar deze is een stuk groter en uitdagender.

Pluspunten:

 • De kubus staat rechtop en aan de zijkanten zit van alles om aan te draaien of op te drukken. Bovenop zitten figuurtjes aan draadconstructies die heen en weer bewogen kunnen worden.
 • Het is wel duidelijk dat deze kubus veel ontwikkelingsmogelijkheden voor je kind biedt.
 • De kubus is groot genoeg om ook met meerdere kinderen tegelijkertijd mee te spelen.

Minpunten:

 • Dit is geen goedkoop speelgoed en dat kan de doorslaggevende factor zijn om voor ander duurzaam speelgoed te kiezen.

3 jaar – BRIO – Parkeergarage

Dit is het tweede speelgoed van het merk BRIO in dit overzicht en nu gaat het om een parkeergarage waarin je autootjes kwijt kunt.

Pluspunten:

 • Je hebt de parkeergarage zelf, maar daarnaast ook drie voertuigen en drie overgangsstukjes die je aan het spoor kunt leggen.
 • De lift kan omhoog en omlaag met een autootje erin.

Minpunten:

 • Dit is prachtig speelgoed, maar wil je een paar sets om een leuk totaal te creëren, dan ben je ook aardig wat geld kwijt.

4 jaar – ZNOET – Kindersjoelbak

De ouder die van sjoelen houdt, geeft zijn kind graag een eigen sjoelbak.

Pluspunten:

 • De sjoelbak heeft het juiste formaat voor kinderen tussen de drie en zeven jaar.
 • Het is eigenlijk een houten koffer en zodra je deze opendoet, klap je de sjoelbak open. Er zijn dan drie openingen met dieren erboven waar je de sjoelschijfjes in probeert te laten glijden.

Minpunten:

 • We hebben geen negatieve feedback over de sjoelbak gekregen.

4 jaar – STABILO – Woody Kleurpotloden

Deze kleurpotloden zijn perfect voor kleine handjes, omdat ze dikker zijn en daarom beter in een kinderhandje liggen.

Pluspunten:

 • Dit is een set met 10 kleurpotloden. Ze zijn korter en dikker dan normale potloden.
 • Het leuke van deze potloden is dat kinderen er ook mee op het raam kunnen tekenen.

Minpunten:

 • Op het raam vallen de gemaakte tekeningen minder op dan gewoon op papier.

5 en 6 jaar – BRIO – Goederen laadstation

Dit is de derde set van BRIO en nu betreft het een laadstation die je aan de rails legt om de treinwagons of vrachtwagens te vullen.

Pluspunten:

 • Door het naar beneden duwen van de hendel belandt de lading in de achterkant van de vrachtwagen.
 • In veel speelgoed zitten batterijen om bepaalde acties gedaan te krijgen en bij dit speelgoed bedien je alles gewoon lekker met de hand.

Minpunten:

 • Dit speelgoed is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar en zij kunnen denken wij nog maar moeilijk overweg met de vele mogelijkheden van dit laadstation. De trein is dan misschien een betere optie.

5 en 6 jaar – New Classic Toys – Houten Kalenderklok

Met dit houten bord kun je je kind van alles leren over het weer, de klok en de kalender.

Pluspunten:

 • Het is echt een leuk bord waarmee je elke dag interactief met je kind kunt bezig zijn. Wij zouden een vast moment van de dag adviseren om het gewoon een paar weken te gebruiken en dan te kijken wat het effect is.

Minpunten:

 • Bij regelmatig gebruik kan het voorkomen dat je wat van de verf bij moet tippen.

7 en 8 jaar – Kapla – houten plankjes of bouwblokjes

In deze doos zitten plankjes van grenen en ze hebben allemaal dezelfde afmeting.

Pluspunten:

 • Nu eens een keer geen LEGO, maar gewoon een eenvoudig natuurproduct dat ook veel bouwplezier geeft.

Minpunten:

 • Zodra je de smaak te pakken hebt, ga je al snel merken dat je aan een doosje lang niet genoeg hebt.
 • Het is – voor wat houten latjes – best prijzig speelgoed.

7 en 8 jaar – BRIO – Poppenwagen

Dit is het laatste duurzame speelgoed van het merk BRIO in deze lijst en dit keer gaat het om de poppenwagen.

Pluspunten:

 • Deze poppenwagen lijkt op een echte kinderwagen. Je kunt verschillende delen verstellen en op maat maken, zodat je kind er goed achter kan lopen.

Minpunten:

 • Wanneer je weinig ruimte in huis hebt, is dit wel groot speelgoed en je kind zal ook met de losse mand willen sjouwen, dus zet al het meubilair dan maar aan de kant.

9 tot 12 jaar – KAPLA – gekleurde plankjes of bouwblokjes

Van de blanke, houten plankjes heb je ook gekleurde varianten.

Pluspunten:

 • Met de gekleurde plankjes kun je details aan je ontwerp toevoegen. Het wordt mogelijk om ogen of iets anders zichtbaar te maken.

Minpunten:

 • Ook de gekleurde plankjes van KAPLA zijn aardig aan de prijs.

9 tot 12 jaar – Identity Games – BBC Earth Dierenquiz

Dit spel is voor de hele familie, maar kinderen leren er waarschijnlijk het meest van.

Pluspunten:

 • Het is een leuke combinatie van online filmpjes bekijken en daarna vragen beantwoorden. Het gaat om het luisteren, onthouden en reproduceren van kennis.

Minpunten:

 • We hebben noch van ouders, noch van kinderen verbeterpunten over dit spel ontvangen. Eigenlijk was iedereen enthousiast.

13 jaar en ouder – Story Factory – Black Stories

Van Black Stories zijn er inmiddels meerdere versies beschikbaar.

Pluspunten:

 • Je krijgt een situatie voorgelegd en moet daarna zien te ontdekken wat zich afgespeeld heeft. Er is een spelleider die je vragen mag stellen, maar deze mag alleen ‘ja’ en ‘nee’ zeggen.
 • Wat wij leuk vinden is dat er ook een kerstvariant is van Black Stories.

Minpunten:

 • Zodra je het hele spel een keer uitgespeeld hebt, ken je alle raadsels inmiddels. Wij vinden bij een spel van deze prijs echter dat dit geen minpunt hoeft te zijn.

13 jaar en ouder – KAPLA – Eiffeltoren Bouwpakket

Wie helemaal fan is van de KAPLA plankjes, kan met deze Eiffeltoren aan een nieuw bouwavontuur beginnen.

Pluspunten:

 • Er zitten 105 onderdelen in dit pakket en daardoor ga je nadenken over wat je met je overige plankjes nog meer kunt doen.

Minpunten:

 • Wij blijven de stukjes hout wel duur vinden, al levert het wel veel speelplezier op.

Het beste duurzame speelgoed volgens ons lezerspanel

Naast onze redactie hebben we ook ons lezerspanel gevraagd naar de beste ervaringen in duurzaam speelgoed:

Snel overzicht: Deze duurzame speelgoedartikelen raadt ons lezerspanel aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene duurzame keuzeKapla bricks 200 pcs: Deze set bestaat uit 200 hoogwaardige grenenhouten plankjes. Handig verpakt in een doos met deksel en hengsels. Met deze set kun je 31 verschillende bouwwerken maken en het speelgoed past perfect bij ander speelgoed, zoals poppen, actiefiguren of autootjes. >> Check laagste prijs
Beste speelgoed van gerecycled materiaalClics Build & Play 8-in-1 bouwblokken: Gemaakt van duurzaam en gerecycled kunststof, deze bouwblokken zijn perfect voor eindeloos bouwplezier. Met 122 verschillende clics en 38 accessoires, zijn ze een ideale aanvulling voor elke speelhoek. >> Check laagste prijs
Speelgoed van het jaar 2021Geomag Super Color Recycled 78 delig: Dit constructiespeelgoed met bolletjes en staafjes is niet alleen innovatief maar ook volledig duurzaam. Alle bouwstenen zijn gemaakt van gerecycled plastic. De set werd in 2021 zowel de winnaar van het Speelgoed van het Jaar als de Gouden Publieksprijs. >> Check laagste prijs

Duurzaam speelgoed 1: de Kapla bricks 200 stuks set is onze beste algemene keuze duurzaam speelgoed

Wat heeft de Kapla Bricks sets van 200 stuks je te bieden?

 • Liefst 200 hoogwaardige grenenhouten plankjes van hetzelfde formaat
 • Alle plankjes worden in een handige doos met deksel en hengsels geleverd
 • Zelf bouwen kan, maar je kunt natuurlijk ook één van de liefst 31 voorbeeld bouwwerken maken
 • Variëren kan op heel wat manieren
 • Je kunt er ook ander speelgoed bij betrokken, zoals poppen en actiefiguurtjes, of juist autootjes.

Duurzaam speelgoed 2: het Little Dutch Pure & Nature Houten Regenboog Telraam is het beste budgetspeelgoed voor jonge kinderen

Of kies je voor de Little Dutch Pure & Nature houten regenboogjes?

 • Dit telraam ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook nog eens hartstikke praktisch
 • Heeft maar liefst vijf gekleurde bogen van ijzer
 • Op elke boog vind je 10 grote houten kralen
 • Ook een leuke decoratie voor de kinderkamer
 • Gemaakt van volledig FSC-gecertificeerd hout
 • De kindvriendelijke verf is op waterbasis.

Duurzaam speelgoed 3: de Clics bouwblokken – bouwset 8 in 1 is geheel gemaakt van gerecyclede kunststof

Ook leuk om mee te spelen zijn de duurzame Clics bouwblokken.

 • De bouwblokken van Clics zijn gemaakt van duurzaam en gerecycled kunststof
 • Met Clics kun je eindeloos bouwen – je bouwt niet alleen je eigen ontwerpen, maar ook aan de hand van meegeleverde “bouwplannen”
 • Het Clics starterspakket kan gemakkelijk aangevuld worden met andere Clics sets
 • Liefst 38 accessoires en 122 verschillende clics
 • Speelgoed voor jongens en meisjes.

Duurzaam speelgoed 4: Met het Dieren Knutselpakket van Re-Cycle-Me knutsel je een hele dierentuin in elkaar

Kind fan van knutselen en van dieren? Dan is dit het speelgoed voor hem/haar.

 • Aan de hand van dit knutselpakket kunnen kinderen een gehele dierentuin bij elkaar knutselen
 • Inclusief duidelijke handeling
 • Met verschillende uitknipfiguren
 • Je gebruikt materialen zoals een melkpak, keukenrollen en toiletrollen om zelf de leukste beestjes te maken
 • Dit speelgoed is duurzaam omdat het van afval gemaakt is
 • Kinderen worden zich meer bewust van de mogelijkheden van materiaal – is iets ooit écht afval?

Duurzaam speelgoed 5: de Geomag Super Color Recycled 78-delig is Winnaar Gouden Publieksprijs en Speelgoed van het Jaar Nederland 2021

Ken jij de Geomag Super Color Recycled al? De kans is groot dat je in eerste instantie niet precies weet wat hiermee wordt bedoeld. Geomag is constructiespeelgoed met bolletjes en staafjes.

 • Je kunt de staafjes en de bolletjes dankzij magneetwerking aan elkaar bevestigen
 • Nieuwe vaardigheden worden aangeleerd, wat de leeftijd van het kind ook is
 • De bouwstenen zijn in hun geheel van gerecycled plastic gemaakt
 • In 2021 was Geomag winnaar Speelgoed van het jaar én winnaar van de Gouden Publieksprijs
 • In het pakket vind je 28 staafjes, 20 bollen, verschillende panelen – 16 driehoekige en 12 vierkanten, plus nog eens 2 vijfhoekige panelen.

Duurzaam speelgoed 6: de Kapla Houten plankjes set Octocolor 8 kleuren 100 st KAPL172102 is Kapla in acht verschillende kleuren

Nog meer Kapla speelgoed in de lijst – ditmaal een houten plankjes set in maar liefst acht kleuren.

 • Ook deze plankjes zijn van duurzaam grenenhout gemaakt
 • In de stevige doos zit een deksel van doorzichtig plastic zodat je ook opgeborgen je setje kunt bewonderen
 • Je kunt variëren zoveel je wil, nu ook op kleur
 • Verbetert de motoriek, de behendigheid en natuurlijk het ruimtelijk inzicht
 • Kinderen krijgen de kans hun creativiteit volop te ontwikkelen.

Duurzaam speelgoed 7: de Poppenhuis keuken accessoires van Small Foot Company bestaat uit 12 leuke accessoires voor in de keuken

Ook leuk voor de kleintjes is het poppenhuis vol keuken accessoires van Small Foot Company.

 • Deze speelgoed set bestaat uit prachtige miniatuurtjes uit het huishouden
 • Je komt onder meer een stofzuigertje en een strijkijzertje tegen
 • Mooi gemaakt, wel een beetje klein van formaat
 • Ideaal te gebruiken in poppenhuizen en dergelijke
 • Met CE keurmerk.

Duurzaam speelgoed 8: Funmais – Mix 1600 big box van SES is gemaakt van écht mais

Heb jij al gehoord van Funmais? Je kunt er een hele hoop mee.

 • In de grote doos vind je maar liefst 1600 “funmaisjes” die je eindeloos kunt combineren
 • Een beetje water toevoegen en de mais wordt kleverig waarna je het zonder lijm kunt plakken
 • Je kunt er de leukste figuurtjes mee maken
 • Snijden kan ook met het bijgeleverde mesje
 • Leuken voor ouders om met de kinderen samen te doen
 • De creativiteit wordt flink gestimuleerd
 • De funmais bestaat voor een groot gedeelte uit natuurlijke grondstoffen
 • Daarnaast is de verpakking van de doos van 100% gerecycled karton.

Duurzaam speelgoed 9: de Little Dutch Houten Autobaan Pure & Nature van FSC Hout is een superleuke eerste autobaan

Wij zijn erg tevreden over het merk Little Dutch. Je kunt hier heel wat kanten mee op. Zo kun je onder meer deze leuke autobaan kopen waarbij je 4 autootjes bijgeleverd krijgt om mee te spelen.

 • Plaats de autootjes bovenaan en ze vinden vanzelf hun weg naar beneden
 • Gemaakt van duurzaam FSC hout
 • Al geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden
 • Ook een leuk accessoire voor in de kinderkamer
 • Een nadeel: de autootjes zouden nog weleens vast kunnen blijven zitten in de baan.

Duurzaam speelgoed 10: de Jouéco Houten Blokken 100-delige set bestaat uit tal van frisse kleurtjes

Van houten blokken kun jee eigenlijk nooit genoeg hebben. Daar speelt Jouéco handig op in.

 • Deze houten blokken set bestaat uit liefst 100 blokken
 • Het hout is van hoge kwaliteit
 • Bouw wat en zoveel je zelf wilt
 • Goed voor de creatieve en motorische ontwikkeling
 • Inclusief handige opbergton
 • Makkelijk uitbreiden met één of meerdere andere blokkensets.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Afsluiting

Bij duurzaamheid en speelgoed kun je aan verschillende kenmerken denken. Hopelijk heb je met dit overzicht per leeftijd voldoende inspiratie voor jouw volgende duurzame aankoop voor kinderspeelgoed.

Jouw duurzaam speelgoed vervolgstap

Ben jij al leuk en leerzaam duurzaam speelgoed tegengekomen? In dit blog hebben we je aardig wat tips gegeven, plus we hebben onze top 10 met je gedeeld. Kortom: kies nu maar raak!