Kindjes van vier kunnen al met zoveel ander speelgoed spelen dan kindjes van 1 of 2. Ze kunnen zich echt al zelfstandig vermaken en zich uren lang bezighouden met nieuw speelgoed. Dat betekent wel dat je na moet denken over wat het volgende is dat in huis gehaald gaat worden. Aan de ene kant is speelgoed natuurlijk om mee te spelen, maar aan de andere kant kan je kindje ook echt iets leren van speelgoed. Denk maar eens aan de items met letters of cijfers.

Zoeken naar ideaal speelgoed voor een vierjarige

We zijn niet altijd voor onze eigen kinderen op zoek naar speelgoed. Vaak is het voor een vriendje van school of een neefje of nichtje. Dan kan het iets lastiger zijn om iets te vinden dat in de ogen van het vierjarige kind een geslaagd cadeau is. Het liefst neem je van te voren contact op met de ouders, zodat zij je een handje kunnen helpen bij wat de wensen zijn. Je kunt het jezelf ook makkelijk maken en er niet eens zoveel over nadenken en gewoon speelgoed kopen waar een vier op de doos staat.

Onze #1: dit is het beste speelgoed voor een kind van vier

Nijntje was de creatie van Dick Bruna en is de hele wereld overgegaan. Tekeningen van Nijntje verschenen op geboortekaartjes en rompertjes, er is een reusachtige lamp van gemaakt, maar de favoriet blijft toch wel de knuffel. De knuffel in deze top tien is van een heerlijk zachte ribstof gemaakt en hierdoor zal je kleine hem dicht bij zich willen houden. Ze zijn er overigens in verschillende formaten, maar in deze review staat het konijn van 24 centimeter groot.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 speelgoed voor kinderen van 4 jaarBon Ton Toys Nijntje: Uit de test kwam dat jongens én meisjes helemaal weg zijn van deze knuffel.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste traditionele speelgoed voor 4 jaarKAPLA: Met deze blokkenset is alles mogelijk, of je kleine nou voor simpel of ambitieus gaat.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste spel voor 4 jarigenCarcassonne Junior: Dit spel is het beste spel om je kleine te introduceren aan ingewikkeldere spelelementen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij speelgoed voor vierjarigen?

Speelgoed is best duur en als je ook nog iets wilt kopen dat in de smaak valt, kan het je hoofd best een tijdje bezighouden. Iemand die zelf geen kinderen heeft, weet ook weinig van de ontwikkeling die het doormaakt en dat de een sneller is dan de ander. Een kind dat al vlotter dan de rest loopt en praat, kan ook sneller toe zijn aan rekenen en schrijven. Het blijft dat de uitdaging om het kind zo te prikkelen, dat het gemotiveerd blijft om die ontwikkeling door te zetten. Vandaar deze review.

Waarom kritisch blijven bij speelgoed voor kinderen?

Speelgoedfabrieken – of het speelgoed dat ze produceren – voldoen niet altijd aan eisen. Zo is er een Europees keurmerk voor producten die voor de Europese Unie goedgekeurd zijn. Voor een ouder voelt dit goed, want je weet dat er bepaalde kwaliteit geleverd moet worden. Maar dit betekent ook dat fabrieken iets verzinnen om ook op deze markt te kunnen geraken. Zo is er een label dat heel erg lijkt op het Europese keurmerk, maar dus niet hetzelfde is. Dat schept verwarring.

Daarnaast zijn er veel ouders die geen duur speelgoed kunnen betalen, dus dan wordt er al snel naar goedkopere alternatieven gezocht. Je komt dan bij online platformen als bijvoorbeeld Wish terecht en heel vaak komen de producten dan helemaal uit China. Je weet al dat het idioot lage bedrag bijna niet kan kloppen en als je dan het pakketje open maakt, zie je dat het speelgoed inderdaad niet van die kwaliteit is die je stiekem toch had gehoopt.

Wat is er zo speciaal aan speelgoed voor iemand van vier?

Kinderen van vier kunnen nog steeds moeite hebben met kleine onderdelen. Ze stoppen nog veel in hun mond en ze kunnen nog niet alles goed vastpakken. Dat betekent dat speelgoed een leermiddel wordt om ervoor te zorgen dat het uiteindelijk niet alles in de mond blijft stoppen, of dat je met kleine onderdelen oefent hoe het kind dit goed vast kan pakken. Maar soms wil je ook gewoon spelen en er niet altijd een leermoment van maken.

Wat belooft de speelgoedfabrikant doorgaans?

 • Fabrikanten zeggen nooit dat hun speelgoed gevaarlijk kan zijn, terwijl er dus wel kleine onderdelen bij of aan kunnen zitten. In dit laatste geval kan het losraken.
 • Ze verpakken het op zo’n manier dat je de kwaliteit van het speelgoed zelf vaak niet goed kunt zien in de doos. Er is vooral veel karton en het kleine stukje folie glinstert. Dat voorkomt dat je het product echt goed kunt bekijken zonder de doos open te maken.

Waar op letten bij speelgoed voor een kind van vier? Criteria bij deze review

Wij hebben voor kindjes met de leeftijd van vier jaar vooral gekeken naar de volgende aspecten:

 • Geschiktheid voor de leeftijd – om hoeveel losse elementen gaat het bij het speelgoed en hoe groot zijn deze elementen?
 • Soort speelgoed – kan er door het kind alleen mee gespeeld worden, of moet er altijd een ouder of verzorger bijblijven?
 • Leeropbrengst – is het speelgoed om gewoon lekker mee te spelen, of kan het kind iets leren door met het speelgoed te spelen? (bijvoorbeeld het alfabet, kleuren of cijfers)

Hoe hebben we het speelgoed getest? Onze resultaten

Voor deze test hebben we speelgoed aangeschaft en verdeeld onder de doelgroep. Het was geen ingewikkelde test. We hebben vooral in de gaten gehouden hoe, hoe lang en hoe vaak er mee gespeeld werd. Bij speelgoed waar het kind speciale vaardigheden kon ontwikkelen, hebben we voor aanvang van de test bij de ouder nagevraagd waar het kind op dat moment voor wat betreft de ontwikkeling van die vaardigheid stond en hoe dat na het spelen met het speelgoed was.

De top 10 met beste speelgoed voor een kind van vier

1.     Bon Ton Toys – Nijntje Knuffel

Deze lekker zachte Nijntje knuffel is van corduroy gemaakt en 23 centimeter hoog.

Pluspunten:

 • Je kunt deze knuffel lekker praktisch in de wasmachine wassen.
 • Hij is niet alleen leuk om mee te spelen, maar ook een echte eye catcher in de kinderkamer.

Minpunten:

 • Was je de knuffel zelf? Kijk dan voor het in de wasmachine doen en bij het er weer uithalen of de knuffel nog heel is.

2.     Happy Horse – Konijn Richie

Voor jongere kindjes heeft Happy Horse konijn Richie zonder poten, maar voor een kind van vier is deze met poten veel leuker.

Pluspunten:

 • Het konijn is 58 centimeter groot en daardoor echt een flinke knuffel om lekker vast te houden.
 • Dit konijn wordt bij veel kindjes favoriet.

Minpunten:

 • Als je kind slecht zonder dit konijn kan, is het slim om een paar extra exemplaren aan te schaffen.

3.     Mattel Games – blik met drie spellen: UNO, Phase 10 en Snappy Dressers

Met dit leuke blik heb je drie kaartspellen tegelijk om je kind te stimuleren met tellen.

Pluspunten:

 • Het is een combinatie van spellen, waarbij tellen, rekenen, vooruit denken en puzzelen centraal staat. Je helpt je kind op een leuke manier bij zijn ontwikkeling.
 • Bewaar de spellen altijd in het blik na afloop, dan blijft de set compleet.

Minpunten:

 • Wordt er veel met de kaarten gespeeld? Dan adviseren wij een lamineerapparaat te kopen en de kaartjes van een plastic laagje te voorzien. Hierdoor gaan de spellen langer mee en – tip 2 – met een verwijderbare stift kun je zelfs extra informatie op de kaarten zetten als je kind de spelregels nog lastig vindt.

4.     LEGO DUPLO – Luxe Treinset

Dit is het duurste cadeau voor vierjarigen in deze top tien.

Pluspunten:

 • Het betreft een luxe set met sporen en treintjes. Er zit een treinstation bij en een logistiek deel waar goederen uit de wagons geladen kunnen worden.
 • Door de uitgebreide set heeft je kind erg lang plezier als het speelt.
 • Je kunt de set eventueel nog verder uitbreiden.

Minpunten:

 • De prijs kan voor sommigen wel een te hoge drempel zijn.

5.     PLAYMOBIL – Mijn meeneempoppenhuis

Het poppenhuis kan open en dan zijn er vier kamers met meubeltjes en poppetjes om mee te spelen.

Pluspunten:

 • Het poppenhuis stimuleert de fantasie en laat kinderen situaties uit het leven naspelen met de kleine poppetjes.
 • Wij vinden de kwaliteit van dit poppenhuis goed.

Minpunten:

 • Ook voor sommige vierjarigen zijn er nog wat kleine onderdelen in dit poppenhuis te vinden. Misschien moet je voor het spelen een selectie maken en het kleinste spul eruit halen.

6.     KAPLA – Blank met Voorbeeldboek – inclusief 280 Plankjes

Leer je kind stapelen met de meest eenvoudige blokjes van Kapla.

Pluspunten:

 • Het formaat en de vorm zorgen ervoor dat de blokjes – eenmaal goed gestapeld – altijd in balans blijven. Je kind leert dus de blokjes goed neer te leggen.
 • Het boekje is leuk als je kind figuren wil gaan namaken in plaats van alleen maar zelf iets bedenken.

Minpunten:

 • De plankjes zijn niet groot en er zitten er veel in een doos, dus je raakt er ook snel kwijt.

7.     Jumbo – Kroko Loko Kinderspel

Je kunt dit spel met 2, 3 en 4 personen spelen.

Pluspunten:

 • Het is een leuk spel om samen met je kind te spelen.
 • Iedere speler probeert een zo lang mogelijke krokodil te maken.

Minpunten:

 • Het gaat hier niet om slim spelen, aangezien je ook gewoon pech kunt hebben en dan verliest.

8.     999 Games – Carcassonne Junior

Dit spel is Spel van het jaar geweest in 2012.

Pluspunten:

 • Dit is een juniorvariant, waardoor je later makkelijk de overstap kunt maken naar de normale versie.
 • Je leert je kind tactisch nadenken over het plaatsen van de tegels en dat is een leuke uitdaging voor iemand van vier jaar.
 • Het kan ook met oudere kinderen en volwassenen gespeeld worden.

Minpunten:

 • We hebben geen verbeterpunten over dit spel gehoord.

9.     Little Tikes – Zandbak of Watertafel – model Piratenboot

Laat je vierjarige lekker spetteren in de zomer buiten met deze watertafel.

Pluspunten:

 • Het piratenthema is leuk voor zowel jongens als meisjes vanwege de attributen die erop zitten, zoals de fontein, het waterkanon en de haai die water spuit.
 • Kinderen kunnen hier de hele middag mee spelen.

Minpunten:

 • Zorg er wel voor dat je je kind bij goed weer in de gaten houdt en dat het niet in de volle zon met de watertafel speelt. Het kan sneller verbranden.

10.  PLAYMOBIL City Action – Politiepatrouille met licht en geluid

Het licht op de auto en het geluid maken dit speelgoed helemaal compleet.

Pluspunten:

 • De kwaliteit van de patrouillewagen is goed.
 • Je kunt er nog andere Playmobil speelgoed bij kopen, zoals de trailer van de politie waar je een paard in kunt vervoeren, de brandweerauto en de ambulance.

Minpunten:

 • Voor een vierjarige kan het lastig zijn om de poppetjes in de stoelen van de auto te krijgen. Daar mag een volwassene in het begin wel even bij helpen.

Beste uit de test

Het blik met de drie spellen bleek bijzonder goed te bevallen bij de kindjes die al een beetje konden rekenen. Je merkt dat samen een spel doen echt iets kan toevoegen aan hun kennis. En je hoeft het natuurlijk niet te overdrijven, maar het kan wel bijzonder handig zijn dat als het naar school gaat, het in ieder geval niet al een achterstand heeft. Zodra het die stempel heeft gekregen, gaat het ineens heel zwaar wegen en is speelgoed meestal niet meer voldoende om de schade in te halen.

Als je met een spel als UNO of Phase 10 samen met je kind een leuke tijd kunt hebben en het tegelijkertijd iets kunt bijbrengen, dan heb je als ouder toch je taak gedaan. Je bent bewust met de opvoeding van je kind bezig en hebt samen plezier. Dat is waar wij denken dat het toch om draait in dit leven.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Afsluiting

Het speelgoed in deze review heeft een prijs van tussen de 10 en bijna 400 euro. Wij snappen dat niet iedereen 400 euro aan speelgoed wil uitgeven en eigenlijk hoeft dat ook niet. Iets van een tientje kan namelijk net zoveel of misschien nog wel nog meer plezier bieden. Het is dan niet erg als het stuk gaat, terwijl met de treinset in deze top tien misschien alleen maar voorzichtig of zonder vriendjes gespeeld mag worden.