Als het goed is heeft je kind het peuterfietsje maar een korte periode nodig als het leert fietsen met de zijwieltjes. Daarna stapt het al snel over op een maatje groter en misschien zijn de zijwielen dan niet meer nodig. Je kunt ook beginnen met een peuterfietsje met duwstand om je kind te helpen met fietsen als het even moe is en geen zin meer heeft om te trappen. Dat maakt het voor zowel ouder als kind prettig, want zo’n fietsje is zwaar als je het samen met je kind naar huis moet dragen.

Het vinden van de perfecte fiets voor peuters

Zodra het loopfietsje de deur uit kan, wordt het tijd voor de volgende fiets. Peuters die nog klein zijn voor hun leeftijd, kunnen misschien wat langer met de loopfiets doen, maar over het algemeen is een peuterfiets beter voor de motorieke ontwikkeling. Je kind leert trappen in plaats van alleen maar zich voort te duwen met de voeten. Ook moeten er meerdere activiteiten tegelijkertijd gedaan kunnen worden, zoals remmen met de terugtraprem en sturen.

Onze #1: dit is de beste peuterfiets

De kinderfiets van Smoby met duwstang komt goed uit de test. Het is een fietsje met Stille EVA- wielen ziet er schattig uit voor een lage prijs. De driewieler is perfect voor jonge kinderen die graag op avontuur gaan! Met de handige duwstang kunnen ouders de driewieler veilig en gemakkelijk voortduwen, terwijl de kleine (uitgeputte) ontdekkingsreiziger volop geniet van de rit. De driewieler is stevig, comfortabel en voorzien van handige extra’s, zoals een vakje om je tas op te bergen.

Snel overzicht: Deze peuterfietsen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 driewieler met duwstangSmoby Be Move: Niet alleen ziet deze driewieler er heel erg leuk uit, hij bevalt ook nog eens uitstekend bij onze kinderpanel.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
beste peuterfiets voor jongetjes Volare Black Cruiser: Deze kinderfiets bevat alles wat we in een kinderfiets zoeken voor een meer dan eerlijke prijs.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste peuterfiets voor meisjesSupersuper Little Miss Kinderfiets: Deze peuterfiets heeft een super leuk design en rijdt daarnaast ook uitstekend!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij peuterfietsjes?

Het is soms moeilijk om een fiets voor een specifieke doelgroep te vinden. Bij peuters heb je altijd je eigen peuter in het achterhoofd en niet wat de statistieken zeggen. Volgens de norm is een fiets met 10 inch wielen namelijk bedoeld voor een driejarige en een fiets met 12 inch wielen is voor drie- en vierjarigen. Het frame en de wielen die de maat bepalen, houden echter verband met de lengte van je kind. Hoe langer de benen, hoe groter het frame. Dit heeft niet altijd met de leeftijd te maken.

Waarom je kritisch moet blijven bij het kiezen van een peuterfiets

Als de maat samenhangt met de lengte en niet zozeer met de leeftijd, moet je dus altijd je eigen kind als uitgangspunt nemen en niet de statistieken. Een kindje dat toevallig iets langzamer groeit zou anders niet bij de trappers of de grond kunnen met de voeten als je puur en alleen zou kijken naar welke maat overeenkomt met de leeftijd.

Andersom gebeurt hetzelfde. Een kind dat een groeispurt heeft, kan beter een maat groter krijgen waar het niet al na een paar maanden tegen het stuur zit met de knieën. Een fiets voor een opgroeiend kind kost al genoeg en daar wil je niet elk jaar in je budget rekening mee hoeven houden. Een beetje vooruit denken – binnen de mogelijkheden natuurlijk – is hartstikke slim.

Je kunt de peuterfiets toch ook overslaan?

Er zijn wellicht kinderen die van de loopfiets meteen doorkunnen naar een grotere fiets, maar het belangrijkste is dat het frame met de hoogte van het stuur, de trappers en het zadel aan te passen is aan de lengte. Je kunt dus best een wat groter frame hebben, als het zadel en het stuur maar zo laag kan dat je kind bij de trappers en bij de grond kan komen met de voeten. Verder zijn er dan nog de zijwieltjes. Bij de meeste peuterfietsen zitten deze er standaard bij. Dat moet je wel even checken.

Wat belooft de fietsenfabrikant doorgaans?

 • Fabrikanten van fietsen – of het nu fietsen voor volwassen of kinderen zijn – zijn altijd bezig met nieuwe modellen op de markt brengen. Andere kleuren, nieuwe remtechnieken of andere materialen doen het goed bij het fietsende publiek.
 • Ze beloven alle minimale middelen op de fiets te installeren die voor de doelgroep voor veiligheid zorgen.
 • De meeste fietsmerken leveren de zijwieltjes bij 10 en 12 inch peuterfietsen.
 • Elk fietsmerk geeft aan voor welke lengte de fiets geschikt is op basis van de karakteristieke elementen van de fiets.

Waar op letten bij peuterfietsen? Criteria bij deze recensie

Om te kunnen achterhalen of een peuterfiets geschikt is voor jouw kind, kijk je niet alleen naar de kleur. Denk ook aan de volgende criteria voordat je bestelt:

 • Merken en maten – realiseer je dat elk merk – net als bij kleding – andere maatvoeringen kan hanteren, waardoor dezelfde maat van twee verschillende merken toch nog kan verschillen.
 • Onderdelen – kijk goed naar wat er inbegrepen is wanneer je de peuterfiets koopt. Is de set helemaal compleet of wens je nog onderdelen toe te voegen die jij belangrijk vindt?
 • Uniek model – je zult in deze top 10 zien dat er best wel wat aparte fietsjes bijzitten, zoals bijvoorbeeld die waar een bal voor bij het stuur gelegd kan worden in een speciaal vak.

Hoe zijn de peuterfietsen in deze review getest? Onze resultaten

Met elke fiets hebben we met de betreffende doelgroep een testfase doorlopen. Ook hebben we bij de bestelling gekeken hoe de fiets eigenlijk aangeleverd werd. Moest je zelf nog veel doen en een paar uur in het weekend reserveren voor het in elkaar zetten? Dat was wel belangrijk, want als je kind de fiets eenmaal heeft gezien, wil het er ook op fietsen. Dan wil je geen ‘nee’ hoeven verkopen.

De top 10 met beste peuterfietsen

1.     Smoby Be Move Blauw – Driewieler met duwstang

De aangename kleuren van Smoby Be Move is de perfecte driewieler voor kinderen die graag op avontuur gaan.

Pluspunten:

 • De driewieler heeft een extra vakje om je tas op te vergen.
 • De duwstang is verstelbaar en kan eenvoudig worden verwijderd wanneer je kind klaar is om zelfstandig te fietsen.
 • Heel goedkoop

Minpunten:

 • Plastic wieltjes maken wel wat herrie.

Extra opmerking van onze redactie:

 • De prijs/kwaliteit verhouding is uitstekend maar je krijgt wat je betaalt. Als je een kinderfiets van hogere kwaliteit wil, raden we je aan om naar de duurdere opties hieronder te kijken!

2.     Volare Black Cruiser Kinderfiets – 12 inch

Deze stoere cruiser is zwart en heeft witte details, zoals bliksemflitsen en streepjes.

Pluspunten:

 • Ook de banden hebben een witte streep en dat ziet er hip uit.
 • Het zadel is groot en zit prettig.
 • De zijwieltjes houden de fiets goed in balans.

Minpunten:

 • Bij problemen met de trapas moet je kijken of je dit zelf kunt repareren. Anders is het plezier van het fietsen snel voorbij met deze fiets.

3.     Nogan Puck Kinderfiets – 12 inch

De fiets is turquoise. Het heeft lichte banden met een roze streep aan de binnenkant van de band.

Pluspunten:

 • De bagagedrager en het rek voorop de fiets zijn stevig bevestigd waardoor er best wat gewicht op kan.
 • De peuter kan zowel met terugtrappen als met de handrem oefenen met remmen.

Minpunten:

 • Er zijn minimale handelingen nodig om de fiets in elkaar te zetten, maar je moet hier dus wel rekening mee houden.

4.      Kanzone Hero kinderfiets – 12 inch

Het leuke van deze peuterfiets vinden wij de details op het frame, de kettingkast, de zijwieltjes en het zadel.

Pluspunten:

 • Door de zijwieltjes die meegeleverd worden, kan je kind er meteen op fietsen. Het is namelijk een fiets die goed in evenwicht is door de zijwielen.
 • Dit is een stevig model en zeker de jongens die de stoep op en af gaan rijden kunnen goed uit de voeten met de robuuste fiets.

Minpunten:

 • Er zit geen bagagedrager op het fietsje.

5.      Supersuper Little Miss Kinderfiets – 12 inch

Deze peuterfiets zal het door de kleuren en extra’s vooral goed doen bij de meisjes.

Pluspunten:

 • De extra’s bevatten: linten aan de handvatten van het stuur, een mandje voor aan het stuur en een stoel voor de pop achterop.
 • De kleuren zijn vrolijk en de vlinders maken het nog fleuriger.

Minpunten:

 • Deze fiets behoort tot de drie duurste fietsjes in deze top 10.

6.      Supersuper Cooper Kinderfiets – 12 inch

De jongens zijn niet zo van de franjes en mandjes, maar die vinden deze knalrode peuterfiets weer leuk.

Pluspunten:

 • Behalve in het rood krijg je de fiets ook in het zwart.
 • De zijwieltjes worden meegeleverd en de bandjes zijn lekker dik voor het gewicht van de fiets.

Minpunten:

 • Een loopfietsje is veel lichter en deze fiets kan dan ook moeilijker mee te slepen zijn voor je kind wanneer het afstapt en zo de stoep op wil.

7.      Disney Frozen 2 Kinderfiets – 10 inch

Voor alle fans van de Disney film Frozen is er deze peuterfiets met 10 inch wielen.

Pluspunten:

 • Dit is echt een opvallend fietsje en zelfs het zadel heeft de kleuren van Frozen. Het meest in het oog springend is echter de kettingkast.
 • De duwstang kan in lengte aangepast worden aan diegene die de peuterfiets voortduwt.

Minpunten:

 • Er zit wel een mandje voor aan het stuur, maar deze fiets heeft geen bagagedrager.
 • Wij vinden het jammer dat dit als meisjesfiets bestempeld wordt, want er zijn ook veel jongens die Frozen een leuke film vinden en de kleuren van de fiets mooi vinden.

8.      Russle kinderfiets – 12 inch

Dit is een keer een iets ander model dan de meeste peuterfietsen en dat vinden wij er zo leuk aan.

Pluspunten:

 • De fiets heeft een frame waarbij de hoofdstang doorloopt van het stuur tot aan de achterwielen.
 • Het spatbordje zit aan de zadelstang en de beide remmen kunnen met de hand bediend worden.
 • Vooral het roze metallic staat prachtig in combinatie met het zwart.

Minpunten:

 • Je kunt de naam van je kind op de fiets laten maken, maar hier betaal je wel extra voor. Dit vinden wij een leuke extra, maar wij vragen ons af of je dan niet zelf beter een paar letterstickers kunt kopen om die erop te plakken. Dat is waarschijnlijk goedkoper, zeker als je kind een hele korte naam heeft.

9.      Woezel & Pip Kinderfiets – 10 inch

Voor de echte Woezel & Pip fans is er deze peuterfiets met duwstang.

Pluspunten:

 • De kleur is groen met roze. Verder heeft het fietsje witte bandjes, witte handvatten en een wit mandje voorop.
 • De zijwieltjes zijn ook van fleurige details voorzien en de duwstang kan in hoogte versteld worden.

Minpunten:

 • Voor de kwaliteit die je krijgt en het bedrag dat je voor deze peuterfiets betaalt, hebben we geen op- of aanmerkingen.

10.   S’COOL XXlite steel soccer Kinderfiets – 12 inch

Deze fiets vinden wij ook heel gaaf en het leukste detail vinden we de ring die voren aan het stuur zit waar je kind een bal in mee kan nemen.

Pluspunten:

 • De fiets naar het veldje pakken om daar een potje te gaan voetballen wordt zo een makkie.
 • Ook het zadel heeft de print van een voetbal en verder is de fiets lekker opvallend in een felgroene kleur.

Minpunten:

 • Soms doet je kind maar een jaar met een peuterfiets en dan moet je overwegen of je hier meer dan 150 euro voor over hebt. Er zijn ook modellen die maar iets meer dan de helft van dit bedrag kosten. Wat leuke (goedkope) stickers erop doen dan ook veel.

Beste uit de test

De Disney fietsjes komen ook erg goed uit de test. Vooral de duwstang wordt door ouders gewaardeerd en de kindjes zijn te spreken over het thema van de fiets. Eigenlijk zijn de modellen van Frozen en Woezel & Pip precies hetzelfde als je kijkt naar de mandjes, alleen het frame wijkt een beetje af.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Conclusie

De peuterfietsen in deze review kosten tussen de 85 en 170 euro. Dat is een verdubbeling van bedrag en dat terwijl je er niet vanuit kunt gaan dat je kind meerdere jaren met deze fiets zal doen. Vraag je dan ook af of er voor die paar maanden echt een nieuwe fiets moet komen. Misschien is er binnen de familie iemand waar het peuterfietsje bijna de deur uit kan. Breng een middag door met opnieuw in de verf zetten of stickers plakken van iets dat nu op televisie veel gekeken wordt en je bent klaar. Dat geld dat je bespaard hebt kun je dan volgens ons beter voor de volgende fiets aan de kant leggen.