Educatief speelgoed is speelgoed dat je kind iets laat leren. In het begin kan het om motorieke vaardigheden gaan. Een mobile met bewegende figuurtjes boven het bed helpt je kleintje met het gericht kijken en het bewegen van het hoofdje. Hangt de mobile boven het speelkleed, dan kan het met de handjes leren grijpen naar de figuurtjes. En weer later heb je verschillende kleuren, stofjes en geluidjes met soms al letters en cijfers. Alles is er bij educatief speelgoed op gericht om te ontwikkelen.

Inhoud van deze pagina:

Zoeken naar het ideale speelgoed waar je kind iets van leert

Als kersverse ouder sta je er misschien niet bij stil, maar de ontwikkeling van je kind gaat niet altijd vanzelf. De meeste dingen gelukkig wel, maar soms krijg je bij het consultatiebureau te horen dat je kindje niet binnen het groeimodel past en dat het op de rest voor- of juist achterloopt. Vooral dat laatste is dan iets waar je je zorgen over kunt maken, want je wilt dat je kind meegaat met de rest. Educatief speelgoed kan dan gericht iets zijn om mee te gaan spelen. Het heeft een dubbeleffect.

Ouders en kinderen hebben bij de term “educatief speelgoed” vaak een verkeerd beeld van speelgoed dat eigenlijk geen speelgoed is, maar een soort lesboekje. Het doet denken aan school en aan een verplichting. Gelukkig draait het bij lang niet al het educatie speelgoed om “moeten”. Bij het beste educatieve speelgoed hebben kinderen niet eens door dat ze aan het leren zijn – het gaat gewoon vanzelf! Kinderen zijn zichzelf op een leuke manier aan het uitdagen.

Onze #1: dit is het beste educatieve speelgoed

Speelgoed kan op elke leeftijd nog een educatief tintje hebben, maar bij op jongere leeftijd is het toch vaak waardevoller. Het merk VTech heeft een hele serie educatief speelgoed, maar de rammelaar in de vorm van een puppy helpt je kindje om al op hele jonge leeftijd te leren iets vast te pakken.

De oren zijn fleurig en steken ver genoeg uit om naar te grijpen. Onderin de rammelaar zitten gekleurde balletjes die een geluid maken als je ermee rammelt. En de ringen die halverwege zitten kun je verschuiven. Verder zitten er lichtjes en geluidjes in.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 educatieve speelgoed voor baby’sVTech Baby Dierenvriendjes Speelmat: De items die aan deze mat hangen zorgen voor precies genoeg leuke prikkels om de hersenen van je kleintje te stimuleren maar niet overprikkelen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste leerspeelgoed voor peutersFisher-Price Speelgoedkassa: Wij zijn fan van praktisch leren en dat gebeurt door middel van een speelgoedkassa.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
#1 educatieve bordspelGoliath Rummikub: Patronen herkennen is wellicht één van de belangrijkste manieren om je brein te trainen en welk spel doet dat beter?
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij leerzaam speelgoed?

Speelgoed kan ook heel goed een miskoop zijn. Vooral mensen die wat verder van je gezin afstaan, kunnen iets kopen dat volgens de doos geschikt voor je kind zou moeten zijn. Maar na het uitpakken van het cadeaupapier zie je geen blijdschap op het gezicht. Het is of veel te makkelijk en je kind is die fase met dat speelgoed al lang voorbij, of het is te moeilijk en dat kan verkeerd vallen. Een kind dat bepaalde dingen nog niet kan, mag je best uitdagen, maar de stap moet zeker niet te groot zijn.

Wat maakt ons geschikte reviewers van educatief speelgoed?

In het verleden hebben we speelgoed in alle soorten en maten gereviewd. Nog altijd houden we ons bezig met het reviewen van speelgoed, naast andere producten. We hebben er een goed oog voor gekregen welk speelgoed over educatieve eigenschappen beschikt en welke niet. De term “educatief” is ook erg breed – bij iedere leeftijdscategorie van kinderen hoor weer een andere uitdaging. Wij hebben oog voor de verschillende uitdagingen die speelgoed biedt.

Waarom kritisch blijven bij educatieve producten?

Het is belangrijk kritisch te blijven op het aanbod educatief speelgoed. Het is leuk en aardig als je van speelgoed een hoop kunt opsteken, maar als het speelgoed niet leuk is, zullen kinderen er niet aan willen beginnen. Het eerste doel van speelgoed is dan ook vermaak. Dat mogen de producenten van educatief speelgoed niet vergeten als ze speelgoed ontwikkelen.

Daarom moet je je als gever van een cadeau – of je nu ouder bent of oom, tante, opa of oma – altijd weer even realiseren waarom je een cadeau geeft. Geef je het gewoon om iets te kunnen geven en denk je er verder niet bij na? Of wil je iets geven waar het kind echt iets aan heeft? In dit laatste geval doe je er goed aan om bij educatief speelgoed te kijken naar de toepasbaarheid en de geschiktheid. Neem niet klakkeloos over wat er op de doos staat. Vraag het even na bij de ouders.

Educatief speelgoed? Wat heb je daar nou aan?

Zoals we al zeiden, kan speelgoed meerdere doelen dienen. Het kan gewoon ter vermaak zijn, maar je kunt er ook gericht de ontwikkeling van je kind mee sturen. Motorieke vaardigheden bijvoorbeeld, maar ook cognitieve vaardigheden moeten geoefend worden. Het begint dan met het herkennen en benoemen van vormen en kleuren. Daarna komen er letters en cijfers bij. En nog een stapje verder gaat het om woordjes, zinnen lezen en dan schrijven en rekenen. De complexiteit neemt steeds toe.

Richtlijnen voor educatief speelgoed

Voor elke leeftijdsgroep bestaat ander educatief speelgoed. Wat uitdagend is voor een baby, is dat allang niet meer voor een vierjarige. Kortom: zorg ervoor dat je het juiste speelgoed voor de juiste leeftijd aanschaft. Educatief speelgoed moet daarnaast, net als elk ander speelgoed 100% veilig zijn. De doelstelling moet leuk zijn voor kinderen en kinderen moeten ook geïnteresseerd zijn in het behalen van die doelstelling, anders zullen ze zich er niet voor inspannen.

Bouwspeelgoed

Bouwspeelgoed is speelgoed waarmee kinderen hun fijne motoriek oefenen, net als hun probleemoplossend vermogen en ruimtelijk inzicht. Er is bouwspeelgoed voor verschillende leeftijden kinderen: van heel eenvoudige bouwblokken tot ingewikkelde bouwmodellen van Lego. Hoe ouder ze zijn, hoe beter ze in staat zullen zijn praktische uitdagingen de baas te zijn.

Emotionele ontwikkeling

Speelgoed dat bijdraagt aan de emotionele ontwikkeling is speelgoed waarmee kinderen hun verantwoordelijkheidsgevoel vergroten. Bij het vergroten van de verantwoordelijkheid denk je bijvoorbeeld aan de aanschaf van een huisdier, maar in een eerdere fase in hun leven kun je ze ook een (interactieve) pop geven om voor te zorgen. Instinctief zullen ze de pop (hun vriendje) willen beschermen. Sommige poppen moeten geknuffeld en gevoederd worden.

Oefenen met taal en rekenen

Voor kinderen die net op de basisschool zitten of naar groep drie gaan, is er verschillend speelgoed te vinden waarmee ze spelenderwijs nieuwe woordjes leren of rekensommetjes leren oplossen.

Puzzelen

Er is heel wat puzzelspeelgoed op de markt: van legpuzzels tot sudokuboekjes. Puzzelen is goed voor oplossingsgericht redenen. Daarnaast verbeteren puzzels het ruimtelijke inzicht.

Strategisch denken

Denk je speelgoed waarbij ze hun ruimtelijk inzicht verbeteren, dan denk je met name aan bordspellen. Je kunt ze bijvoorbeeld leren dammen. Of speel het bekende strategische spel Stratego met ze. Als ze wat ouder zijn, kun je ze ook leren schaken. Schaken is het ultieme denkspel.

Wat belooft de speelgoedfabrikant?

Bij educatief speelgoed draait het allemaal om eindeloze uitdagingen. Dat is dan ook precies wat educatief speelgoedmakers zullen beloven – dat kinderen “eindeloos uitgedaagd”  worden. Dat is natuurlijk nogal een forse bewering. Er is maar weinig speelgoed dat uit blijft dagen. Schaken is een spel dat altijd uitdaagt. Lego blijft ook uitdagen. Maar er is ook genoeg speelgoed waarbij, als de basisprincipes eenmaal duidelijk zijn, de uitdaging ook verdwenen is.

 • Fabrikanten hebben speciale afdelingen die onderzoeken wat de leeropbrengst van bepaald speelgoed kan zijn. Dit proberen ze dan in modellen te verwerken.
 • Het zijn echter geen instanties die opvoedkundige kennis hebben, dus kan speelgoed dat zij ontwikkeld hebben ook wel eens verkeerd vallen of niet helemaal zoals gewenst ontvangen worden.
 • Fabrikanten kunnen niet met elke persoonlijke situatie rekening houden en labellen daarom een doos volgens de generieke normen en leeftijdsgroepen waar zij denken dat hun product geschikt voor is.

Aanschaf educatief speelgoed: hier let je op

Er zijn verschillende zaken om op te letten bij de aanschaf van educatief speelgoed:

Het speelgoed moet blijven uitdagen

Het meeste educatieve speelgoed is gericht op één of twee uitdagingen. Als het kind weet wat er precies moet gebeuren, is de pret eraf. Maar weinig educatief speelgoed biedt de mogelijkheid om eindeloos te variëren. Dat kan bijvoorbeeld wel bij Lego of schaken, maar ook bij elk ander tactisch spel dat goed in elkaar zit, waarbij ze het tegen elkaar of jou op kunnen nemen.

Wat wordt er precies getraind?

Je kunt van een baby niet verwachten dat ze tactisch kunnen denken en de gevolgen van hun acties kunnen overzien. Dat kunnen zelfs de slimste baby’s niet. Kies voor speelgoed dat qua uitdaging aansluit op de leeftijd van het kind. Bij baby’s horen uitdagingen in motoriek, het herkennen van vormen, kleuren en misschien hun eerste woordjes. Tactiek zit er nog niet bij.

Algemene kennis

Educatief speelgoed dat bij elke leeftijdscategorie goed in de smaak valt, is speelgoed dat de algemene kennis vergroot. Kinderen zijn nieuwsgierig en willen graag nieuwe dingen leren, maar wel op hun eigen initiatief en tempo. Educatieve boekjes vallen meestal heel goed in de smaak.

Leren op eigen tempo

Zoals hierboven genoemd, is het belangrijk dat kinderen zich op hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. Ze moeten zich niet gedwongen voelen. Ook moet je voorkomen dat ze zich “dom” voelen.

Criteria in deze review

In ons onderzoek naar speelgoed waar je kind iets van kan leren, hebben we gekeken naar de volgende elementen:

 • Voor welke leeftijd is het speelgoed over het algemeen bedoeld?
 • Wat leert een kind van dit educatieve speelgoed?
 • Hoeveel leerelementen zijn er in het product verwerkt?
 • Hoe lang blijft het speelgoed boeien en blijft het kind vaardigheden oppikken?

Onze onderzoek criteria zijn redelijk eenvoudig. Wij zoeken educatief speelgoed dat:

 • Uitdaagt en blijft uitdagen
 • Voor jongens én meisjes geschikt is
 • Dat 100% veilig is
 • Dat goed te betalen is
 • En dat goede klantreviews krijgt.

Hoe hebben we speelgoed met educatieve doeleinden getest? Onze bevindingen

Het speelgoed dat aangeschaft is, is allereerst door onze eigen handen gegaan om te kijken wat er allemaal mee kon. Zeker bij de kleinste kindjes wil je als ouder weten hoe je je kindje kunt helpen met het speelgoed te spelen. Als je zelf niet weet hoe iets werkt of wat er allemaal mee kan, hoe kun je je kindje dit dan laten zien en het dit na laten doen? Ze ontdekken niet altijd alles zelf, soms moet je ze echt een eindje op weg helpen.

Het beste educatieve speelgoed

0 tot 6 maanden – VTech Baby – Puppy Rammelaar

Deze fleurige rammelaar helpt om motorieke vaardigheden te ontwikkelen en ook kan het kindje – zodra het iets ouder is – de deuntjes nadoen en liedjes mee leren zingen.

Pluspunten:

 • Het helpt dus op vele manieren: gericht vastpakken, heen en weer bewegen, knoppen indrukken, woordenschat uitbreiden.
 • Wat wij fijn vinden aan deze rammelaar, is dat hij vanzelf uitgaat. Hierdoor gaat de batterij voor de deuntjes en liedjes langer mee dan als je deze telkens handmatig uit moest schakelen.

Minpunten:

 • We hebben helaas geen volumeknop kunnen ontdekken op de rammelaar. Je kunt hem dus niet zachter zetten.

0 tot 6 maanden – VTech Baby – Koetje Boe Bal

De speelbal bestaat uit een soort draadmodel met in het midden een koetje en langs elke ‘draad’ loopt iets dat kan bewegen. Onderaan de bal zitten knoppen met cijfers en figuurtjes.

Pluspunten:

 • De diertjes kunnen omhoog en omlaag bewogen worden.
 • Op de knoppen drukken geeft een geluid als gevolg en dit kan of een deuntje of een gezongen liedje zijn.

Minpunten:

 • Dit is eerder een bal om op de grond te laten staan en zo mee te spelen dan om echt op te tillen voor een baby van een aantal maanden. Als ze ouder zijn kan het wel opgetild worden.

6 tot 12 maanden – VTech Baby – Dierenvriendjes Speelmat

Deze mat met mobile erboven en boom erachter zal voor uren speelplezier zorgen.

Pluspunten:

 • Aan de boog boven de mat hangen vier figuurtjes die je vast kunt pakken en waar je mee kunt spelen. Zo zit er een spiegeltje bij, kan er een ring vastgepakt worden en komen er geluidjes uit de vleugels van de vlinder.
 • Zodra het op de buik kan liggen zijn de knoppen onderaan de stam van de boom weer interessant. Erop drukken geeft muziek of geluid van dieren.

Minpunten:

 • Je kindje kan van dit speelkleed wel een beetje druk worden door alle geluidjes en lampjes die gaan branden. Hou het zeker in de gaten en laat het in het begin niet direct te lang achter elkaar met de mobile en boom spelen. Overprikkeling is ook niet goed.

6 tot 12 maanden – SmartMax Magnetic Discovery – My First Safari Animals

Met deze set leert je kind bewust vormen in elkaar te schuiven.

Pluspunten:

 • Alle dieren hebben een bepaalde kleur en de voor- en achterkant zijn aan die kleur te herkennen. De vormen passen echter altijd in elkaar, dus je kunt ook de voorkant van de giraf aan de achterkant van de krokodil klikken.
 • Er zitten magneten in beide kanten, waardoor de einden snel naar elkaar toetrekken en dit helpt met de motorieke beweging.

Minpunten:

 • Voor deze leeftijd gaat het toch nog wel om kleine onderdelen. Wij zouden altijd aanbevelen erbij te blijven als het met deze magnetische dieren speelt.

1 jaar – VTech Baby – Activiteiten Kubus

Deze kubus heeft veel kanten om te ontdekken. Er kan aan gedraaid worden, op knoppen gedrukt worden, bladzijden omgeslagen worden, aan de wijzer van de klok gedraaid worden en nog veel meer.

Pluspunten:

 • Elke kant van de kubus brengt plezier en doet weer iets anders.
 • Er komen ook liedjes en geluidjes uit.

Minpunten:

 • Niet alle ouders waren even enthousiast over de kubus. Sommige kanten zijn te eenvoudig en bieden niet voldoende uitdaging.

1 jaar – VTech Baby – Magisch Liedjesboek

Je kind leert de bladzijden van dit boekje omslaan en krijgt zes verschillende liedjes te horen.

Pluspunten:

 • Wij vinden het goed dat je het volume van de liedjes en geluiden zelf aan kunt passen.
 • De batterij gaat lang mee doordat het speelgoed vanzelf uitschakelt.

Minpunten:

 • Voor een kindje van een jaar kan dit boek wel nog wat zwaar zijn.

2 jaar – Little Tikes – Activity Garden

Dit toestel voor in de tuin is prachtig als het mooi weer is en je kindje erin en omheen kan bewegen.

Pluspunten:

 • Het kan de glijbaan afgaan, door de verrekijker kijken, het deurtje opendoen, de brievenbus openen en bijvoorbeeld de raampjes opendoen.
 • Dit speelgoed kan voor langere tijd favoriet worden gezien de vele mogelijkheden die het biedt.

Minpunten:

 • De batterijen worden er niet bijgeleverd en als je dit speelgoed dus cadeau wilt geven, moet je die er los bijkopen.
 • Het neemt wel heel veel plek in en daar zal niet iedereen blij mee zijn.

2 jaar – Fisher-Price – Speelgoedservies

Dit setje met theepot, dienblad, kopjes, taartjes en potje met suikerklontjes is leuk om mee te spelen.

Pluspunten:

 • Oefen met de lepel in het kopje doen en roeren. Schenk thee uit de pot in het kopje en leg de taartjes in de juiste vorm op het dienblad.
 • Het gaat niet alleen om de bewegingen, maar je kunt met je kind ook leren wat netjes is als je thee met iemand drinkt.

Minpunten:

 • Uit de theepot komen liedjes en geluid en dit is leuk, maar kan best wel hard zijn.

3 jaar – VTech – Schep & Leer IJscokar

Dit is echt leuk speelgoed voor een kindje van drie jaar. Het leert kleuren en smaken en kan de bolletjes op de ijshoorntjes scheppen.

Pluspunten:

 • De kar kan voortgeduwd worden naar de volgende gast die ijs wil bestellen.
 • De muntjes die in de kassa gaan, worden geteld.
 • Op de kaarten staan opdrachten die je kind zelfstandig kan doen als er niemand is om mee te spelen.

Minpunten:

 • Soms laat een onderdeel van de kar wat snel los. Dit moet je dan weer stevig terugplaatsen.

3 jaar – Little Tikes – Grote Auto Transporter

Deze transportwagen kan twee auto’s vervoeren en die worden meegeleverd.

Pluspunten:

 • Het is best een grote auto en dat maakt het leuk om mee te spelen.
 • Je kind kan de laadklep laten zakken, de auto’s erin rijden en de klep weer omhoog doen.

Minpunten:

 • Een grote auto maakt het leuk om mee te spelen, maar je moet hem ook ergens kwijt kunnen.

4 jaar – Fisher-Price – Speelgoedkassa

De kassa werkt met munten en die vallen alleen in de kassa als ze op de juiste plek liggen.

Pluspunten:

 • Je kind leert cijfers herkennen en duwen en draaien aan de kassa.
 • Het geluid van de kassa maakt dit speelgoed extra leuk en realistisch.

Minpunten:

 • Met vier jaar valt het formaat van de onderdelen mee, maar als je kind de speelgoedkassa krijgt als het nog maar twee is (en volgens de fabrikant kan dat) is het wel wat klein.

4 jaar – LEGO DUPLO – Luxe Treinset

Dit is het duurste speelgoed in deze lijst.

Pluspunten:

 • Je kind leert het spoor aan elkaar klemmen en rond te leggen.
 • Daarna kunnen de treintjes over het spoor rondbewogen worden om spullen te vervoeren.
 • Het leuke vinden wij ook dat je deze set verder kunt uitbreiden.

Minpunten:

 • De prijs is wel het grootste nadeel, zeker als je ook nog extra onderdelen bij gaat bestellen.

5 en 6 jaar – LEGO City – Zware-vrachttransporteerder

Wanneer DUPLO te makkelijk wordt voor de kleine, kun je de overstap naar LEGO maken.

Pluspunten:

 • LEGO leert je kind een stappenplan te volgen en stap voor stap het resultaat te creëren. Het oefent daarmee geduld uit, ook als het aan het begin nog niet ziet dat het resultaat er gaat zijn.
 • Het kan ook de fantasie prikkelen, want je kunt meer met LEGO dan alleen een plaatje namaken.

Minpunten:

 • Er zitten kleine onderdelen in dit pakket, dus als er nog jongere kinderen in het gezin zijn, is het even opletten.

5 en 6 jaar – LEGO City – Brandweerkazerne

Deze brandweerkazerne spreekt vooral jongens aan.

Pluspunten:

 • De kazerne heeft weer iets meer onderdelen dan de transportwagen en daarmee is hij weer iets moeilijker om te bouwen.
 • Het leukste vinden wij het licht en geluid dat er uit de lampen en sirene op de wagen komt.

Minpunten:

 • Ook hier zitten weer veel kleine onderdelen bij en je moet het stappenplan dan ook consequent blijven volgen.

7 en 8 jaar – Mattel Games – Skip-Bo

Dit spel stimuleert de rekenvaardigheden.

Pluspunten:

 • Dit spel is leuk voor iedereen vanaf 7 jaar en dus niet alleen geschikt om met kinderen te spelen. Ook volwassenen kunnen meedoen.
 • Het is een makkelijk spel dat veel uitleg nodig heeft.

Minpunten:

 • Wij zouden aanbevelen de kaarten te lamineren. Hierdoor gaan ze langer mee en in het plastic kun je er fijner mee spelen.

7 en 8 jaar – Goliath – Rummikub

Rummikub stimuleert de rekenvaardigheden, maar zet je ook aan het denken over de diverse kleuren en de joker die je in mag zetten.

Pluspunten:

 • Je kunt dit spel met kinderen, maar ook met volwassenen spelen. Samen is het leukst.

Minpunten:

 • Je hebt blijkbaar een oudere en nieuwere versie van Rummikub en bij de nieuwere versie zijn de bordjes waar je de cijfers opzet minder stevig. Als je de oude versie nog kunt vinden, zouden we die eerder aanbevelen.

9 tot 12 jaar – 999 Games – 30 Seconds

Dit is een uitdagend spel, omdat je moet leren omschrijven in plaats van het woord letterlijk te zeggen.

Pluspunten:

 • Dit is een leuk en spannend spel voor iedereen die kan lezen. Het stimuleert de creativiteit en je kunt je woordenschat uitbreiden.
 • Het is ook leuk om dit op een feestje met heel veel mensen te spelen. Het kan tot en met 24 spelers tegelijk.

Minpunten:

 • Het kan frustrerend zijn als kinderen niet goed uit hun woorden kunnen komen. Misschien moet je dan een andere zandloper erbij kopen en kinderen langer de tijd geven.

9 tot 12 jaar – White Goblin Games – Qwixx

Heb je een ongeduldig kind in de familie? Dan is Qwixx het ideale spel.

Pluspunten:

 • Je hoeft namelijk niet op je beurt te wachten, maar mag ook als de anderen dobbelen jouw scoreblaadje aanvullen.
 • De spelregels zijn simpel en begrijpelijk voor een kind en toch kan Qwixx ook samen met volwassenen gespeeld worden.

Minpunten:

 • Soms is er wel wat hulp nodig om aan de gang te raken. Wordt het spel tussen alleen kinderen gespeeld? Dan scheelt het als ze er allemaal al wat ervaring mee hebben. Voor een nieuweling is het in het begin minder leuk als de rest het wel al snapt.

13 jaar en ouder – 999 Games – Catan

Ontwikkel het tactisch denkvermogen van je kind met Catan.

Pluspunten:

 • Bouw dorpen en later steden en leer handelen voor grondstoffen om weer verder te kunnen komen in het spel.

Minpunten:

 • Als je dit spel voor het eerst speelt, moet je de spelregels goed uitleggen en misschien een keer een oefenronde doen.

13 jaar en ouder – SmartGames – IQ Puzzler Pro

Dit is een leuk spel om individueel te spelen. Het ontwikkelt het ruimtelijk denken van je kind.

Pluspunten:

 • Er zijn 120 opdrachten die je moet uitwerken.
 • Dit spel is ook leuk voor onderweg of op vakantie. Alle onderdelen passen in het doosje en dit is makkelijk mee te nemen.

Minpunten:

 • Als het doosje niet goed dichtzit en de kleine onderdelen raken kwijt, is het spel niet meer uit te voeren.

Aanraders volgens ons lezerspanel

Naast onze redactie vroegen we ook aan ons lezerspanel welke producten goede ervaringen opleverden:

Snel overzicht: Deze educatieve speelgoedjes raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor tactisch denkenSmartGames – Smart Farmer: Dit spel werd uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar in 2019. Het is niet alleen leuk, maar stimuleert ook het tactisch denken van kinderen. Met een makkelijk te begrijpen ontwerp en 60 uitdagende levels, vinden we het geweldig voor kinderen van vier jaar en ouder. >> Check laagste prijs
Beste budgetoptie voor kleurherkenningJumbo Kleurentorentjes Kinderspel Kleuren Leren: Dit spel helpt kinderen kleuren te herkennen en stimuleert hun motoriek. Samen spelen met ouders is een bonus. Met vier verschillende torentjes en 24 kleurrijke kralen, is dit zowel betaalbaar als educatief. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor interactief lerenElectro Wonderpen Nijntje – Educatief Spel: Nijntje is al jaren geliefd bij kinderen. Dit interactieve speelgoed prikkelt de nieuwsgierigheid van kinderen met zijn elektronische feedback mechanisme. Als kinderen het juiste antwoord aanraken met de pen, licht deze op en speelt er een muziekje af. >> Check laagste prijs

Educatief speelgoed 1: Smart Games – Smart Farmer (SG091) onze eerste keuze wat betreft educatief speelgoed

Waarom kiezen voor de Smart Farmer game van Smart Games?

Dit speelgoed was Speelgoed van het Jaar in 2019

 • Kinderen leren tactisch na te denken
 • Leuk en makkelijk te begrijpen ontwerp
 • Leuk om in je eentje of met meerdere kinderen te spelen
 • Maar liefst 60 verschillende uitdagingen
 • Leuk vanaf vier jaar en ouder.

Educatief speelgoed 2: Kleurentorentjes Kinderspel Kleuren Leren van Jumbo is de beste budgetoptie (voor jonge kinderen)

En waarom kiezen voor de Kleurentorentjes van Jumbo?

 • Met deze kleurentorentjes leren kinderen kleuren herkennen
 • Samen leren spelen zit er ook bij (ook met mama of papa)
 • De motoriek wordt geoefend en het concentratievermogen geprikkeld
 • Met vier verschillende torentjes en liefst 24 gekleurde kralen.

Educatief speelgoed 3: de Electro Wonderpen Nijntje is ook ideaal educatief speelgoed voor jonge kinderen

Wat kinderen ook supertof zullen vinden: de Electro Wonderpen van Nijntje.

 • Nijntje is al vele jaren een geliefd personage bij kinderen
 • Ontdek verschillende educatieve ontwerpen
 • De nieuwsgierigheid van het kind wordt geprikkeld dankzij de spannende elektronica
 • Kinderen kunnen met de punt van de pen een antwoord aanraken, als het antwoord juist is, zal er een lampje gaan branden en wordt er een muziekje afgespeeld.

Educatief speelgoed 4: Atlantis Escape van Smart Games is een IQ Spel voor 8+

Een educatief spelletje om wat oudere kinderen mee uit te dagen? Dat vind je in Atlantis Escape.

 • Dit speelgoed was voor Speelgoed van het jaar 2019 genomineerd
 • Leuk klassiek thema – ontsnap de stad Atlantis voordat deze onder water verdwijnt
 • Maar liefst 60 verschillende 3-D uitdagingen
 • Leuk om alleen te spelen of juist voor meerdere kinderen
 • Verrassend uitdagend, ook voor oudere kinderen en voor volwassenen.

Educatief speelgoed 5: het Bing maxi memo 36-delige spel met dierfiguren van Bambolino Toys & Bing traint het geheugen

Het geheugen trainen? Dat kan met het Bing Maxi Memo spel.

 • Met leuke en herkenbare officiële afbeeldingen van Bing
 • 24 lekker grote speelkaartjes gemaakt van stevig karton
 • Verschillende uitdagingen
 • Goed voor het trainen van het geheugen, maar ook goed voor de concentratie
 • Kinderen spelen leuk samen.

Educatief speelgoed 6: altijd een hersenkraker is de puzzelkubus MoYu Speed Cube 3×3

Bij veel kinderen zal de puzzelkubus MoYu Speed Cube ook goed in de smaak vallen.

Het design is anti-stick: dankzij speciale holtes in de kubus wordt verhinderd dat de individuele blokjes elkaar raken en aan elkaar blijven “plakken”

 • Ook anti-pop: de blokjes zitten stevig op hun plek en zullen niet uit de kubus loskomen
 • Dankzij speciale “corner cutting” kun je de kubus ook bedienen zonder te kijken
 • De stroefheid van de middelste blokjes is in te stellen
 • De kubus heeft een extra ruwe oppervlakte waardoor je voldoende grip hebt
 • Ook een krasbestendig en stickerloos ontwerp.

Educatief speelgoed 7: Basisdoos Loco Mini bied je de basis voor dit leuke educatieve denkspel

Of geef je ze de Basisdoos Loco Mini?

 • Maak de verschillende opdrachten uit het boekje
 • De goede antwoorden controleren doe je gemakkelijk zelf aan de achterzijde van de kaartjes
 • Zelfcorrectie heel eenvoudig
 • Leer samen met de kinderen, of laat ze alleen leren – ze kunnen ook met meerdere kinderen samen aan de slag.

Educatief speelgoed 8: Zwijsen De Gorgels, Tafels oefenen helpt je bij het oefenen van de rekentafels

De rekentafels zijn nog best een uitdaging voor kinderen. Laat ze deze oefenen met Zwijsen De Gorgels.

 • De rekentafels oefenen is voor veel kinderen een vervelend klusje: nu kun je hen deze op een leuke manier laten oefenen
 • Netjes in een doos
 • De Gorgels zijn bekende en populaire personages bij (jonge) kinderen
 • Laat ze samen oefenen of juist alleen
 • Geeft ze een streepje voor in de lesbank.

Educatief speelgoed 9: ook Cube Duel van SmartGames is een leuk IQ spel voor 8 jaar en ouder

Ook leuk om als denkspel cadeau te doen: Cube Duel van uitgever SmartGames.

 • Dit denkspelletje was genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2020
 • Deze Smartgame is geschikt voor meer dan één speler, maar alleen spelen kan natuurlijk ook
 • Spelers testen hun 3D-bouwvaardigheden
 • Behalve ruimtelijk denken spelen planning en strategie ook een centrale rol.

Speelgoed 10: de Osmo Genius Starter Kit educatief speelgoed voor iPad van Play Osmo werkt volledig digitaal

Of geef je ze de Osmo Genius Starter Kit?

 • Met dit educatieve speelgoed kunnen kinderen zich over heel wat onderwerpen bijspijkeren, bijvoorbeeld wikskunde en wetenschap, maar ook zaken als kunst
 • Kies uit één van de vijf verschillende games: Newton, Words, Masterpiece, Tangram of Numbers
 • Inclusief Osmo iPad basis, spelstukje en spiegeltje
 • Download de bijbehorende apps gratis (je vindt ze in de Apple App Store).

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Ravensburger TipToi: beste educatief speelgoed uit de test volgens Vergleich.org

Welk educatief speelgoed valt nog meer bij ze in de smaak? Nou, onder meer Ravensburger TipToi. Volgens Vergleich.org is dit het beste educatieve speelgoed (test uit 2015). Met dit spel kunnen kinderen op speelse wijze van alles leren over talen en over zaken als biologie, geschiedenis en aardrijkskunde. Als je met de speciale TipToi pen op een voorwerp, tekst of afbeelding drukt, zal er een fraaie ingesproken tekst, geluid of liedje worden afgespeeld.

Jouw educatief speelgoed vervolgstap

Educatief speelgoed is er in heel wat verschillende geuren en kleuren. Er is voor elk kind wel wat te ontdekken. Kies voor je kind één van de tien stuks educatie speelgoed uit onze eigen lijst, of ga zelf naar iets leuks op zoek. Gebruik onze criteria om zelf een geschikt spelletje te vinden.

Kortom

Het educatieve speelgoed in deze review kost tussen de 10 en 380 euro. Er zit dus voor iedereen wel iets bij.