Het allerbeste speelgoed voor baby’s onder 1 jaar

Je wilt altijd het beste voor je jonge kind. Of misschien hebben je vrienden of buren net een kleine gekregen, en wil je die in de watten leggen. Hoe dan ook: wat is er mooier dan de baby een gulle lach te bezorgen met het juiste cadeau? In dit artikel gaan we op zoek naar de beste cadeaus voor baby’s onder 1 jaar oud.

Op zoek naar het perfecte cadeautje voor je baby: uniek speelgoed

Recentelijk is één van onze medewerkers mama geworden (gefeliciteerd nog, Anna!), wat de gesprekken op onze redactie automatisch vaker baby-gerelateerd hebben gemaakt. Ineens ging het over babyvoeding, babykleertjes, en ook cadeautjes voor baby’s. Wat vinden zij eigenlijk leuk? Langzaam begon het idee voor een artikel hierover te broeien.

Niet elke baby is hetzelfde

We denken nog wel eens dat baby’s in hun mening ‘inwisselbaar’ zijn: wat de ene baby leuk vindt, zal de andere baby ook wel fijn vinden. Maar dit blijkt toch niet helemaal zo te zijn. Terwijl we het kind van Anna regelmatig met onze vondsten verrasten, bleek al snel dat het ene cadeautje wel in de smaak bij de kleine viel, terwijl de andere al snel aan kant werd geschoven. En dat terwijl de recensies online zo veelbelovend waren…

Heb oog voor de leeftijd

Een kind ontwikkelt zich snel. Wat een baby van 3 maanden oud interessant vindt, kan 3 maanden later alweer oud nieuws zijn. Nu hoef je niet elke maand weer een karrenvracht aan nieuwe cadeautjes te halen, maar lees toch goed voordat je iets koopt de leeftijdsaanduiding. Wij hebben voor onze lijst gekozen voor cadeautjes voor baby’s tussen 6 maanden en 12 maanden oud.

De beste speelgoed-cadeautjes voor de baby

Onze zoektocht heeft uiteindelijk een lijst met fraaie cadeautjes opgeleverd. Verderop in dit artikel kun je onze top 10 lezen, maar misschien heb je daar wel geen tijd voor. In dat geval alvast wat tips:

 • Beste overall-keuze: knuffel
 • Beste cadeau onder 10 euro: fopspeen
 • Meest kleurrijke keuze: boekje
Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste overall-keuzeKnuffels: Bijna geen enkel kind vind poppen niet leuk. Vooral deze knuffelpoppen van Little Dutch deden het uitstekend bij de kinderen van de redactie.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste cadeau onder 10 eurofopspeen: Bij fopspenen vinden we het belangrijk dat ze BPA vrij zijn. Daarom zijn we zo fan van deze fopspenen van BIBS.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Meest kleurrijke keuzeRammelaar: Rammelaren komen in allerlei soorten en maten, maar deze spetterende variant beviel het best bij de babytestpanel.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Het juiste oordeel vellen

Natuurlijk hebben we onze top 10 niet compleet van één baby af laten hangen. We hebben als redactie uitgebreid onderzoek gedaan, waarbij we meerdere websites hebben afgestruind, op zoek naar het juiste geschenk. De beste tips hebben we vervolgens aangeschaft, zelf beoordeeld en waar mogelijk de hulp van ons jongste redactielid, om het zo maar eens te zeggen, ingeschakeld.

Kritisch blijven in dienst van de baby

Een baby kan niet praten, en niet goed aangeven waarom een cadeau wel of niet in de smaak valt. Het was dus onze taak om goed kritisch te blijven op de artikelen die we de afgelopen tijd hebben aangeschaft. Sommige producten bleken namelijk totaal niet overeenkomstig te zijn met de omschrijving van de fabrikant. In zo’n geval grepen we als redactie in: wij wilden immers alleen het beste van het beste ook daadwerkelijk schenken.

De teleurstellingen doorstaan

Als je louter een goed nieuws verhaal van ons verwacht, dan moeten we je helaas uit de droom helpen. Sommige fabrikanten lijken te denken dat de baby slechts een melkkoe is. Soms waren we ronduit teleurgesteld met wat we opgestuurd kregen. We willen het liefst alleen maar aandacht schenken aan de cadeaus die wel geweldig zijn, maar kunnen het niet nalaten toch ook te waarschuwen tegen de rommel die ook op de markt is.

Te veel en te vaak niet nagekomen beloftes

Een oud Nederlands gezegde luidt dat goedkoop duurkoop is. En dat bleek ook nu maar weer eens. Sommige goedkope cadeaus zagen er op een afbeelding geweldig uit, maar bleken bij het uitpakken van minderwaardig materiaal. Wetende dat baby’s niet zachtzinnig met de cadeautjes omgaan, moet je hier alert op zijn.

Onze criteria

Laten we wel zijn: er zijn duizenden leuke cadeautjes te vinden voor baby’s. Om orde in de chaos te scheppen, hebben we een aantal criteria vastgesteld:

 1. Prijs. De cadeautjes van deze lijst zijn allemaal onder 25 euro.
 2. Beschikbaarheid. Al deze cadeautjes zijn verkrijgbaar via Bol.com.
 3. Leeftijd. Alle cadeautjes zijn geschikt voor baby’s tussen 6 en 12 maanden.
 4. Duurzaamheid. Voor ons was het erg belangrijk dat de cadeautjes niet snel stuk gaan.

Het tot stand brengen van de ideale lijst

Met deze vier criteria hebben we een lijst samengesteld met de beste baby-cadeautjes. We hebben al deze cadeautjes aangeschaft, langs onze meetlat gelegd en uitgetest. Bij gebleken geschiktheid konden we Anna’s kleintje ermee verrassen, en de meeste liggen dan ook nog altijd bij haar in de kamer. Met deze top 10 heb je gegarandeerd leuke cadeaus in huis.

De top 10

1. Knuffelpop Sophia – Little Dutch

Een knuffel is natuurlijk de klassieker onder de cadeaus voor kinderen. Ook baby’s houden er enorm van en het aanbod is overweldigend. Wij hebben gekozen voor de prachtige knuffelpop Sophia. Dit zijn feitelijk twee knuffels ineen: een pop en een aapje.

Pluspunten:

 • Uitwasbaar
 • Opbrengst voor deel naar goed doel
 • Hoge kwaliteit

Minpunten:

 • Aapje zit er ‘los’ bij

2. Rammelaar en bijtring – 101Products

Twee cadeautjes voor de prijs van één, dat zijn nog eens aanbevelingen. Deze kleurrijke rammelaar en bijtring eist meteen alle aandacht van de baby op. Het speeltje is makkelijk grijpbaar en er kan naar hartelust in gebeten worden. De rammelende geluiden zorgen voor extra fun voor het kind.

Pluspunten:

 • Twee cadeautjes voor de prijs van één
 • Kleurrijke rammelaar
 • Kan op hete dagen vooraf in de koelkast worden gelegd

3. Zwemtrainer – Intex

Om ook de allerkleinste kinderen kennis te laten maken met het water, zijn er speciale zwembanden op de markt. Hierin kunnen de baby’s op een comfortabele en veilige manier kennis maken met het zwembad. Je kunt nu heerlijk je kindje laten dobberen, ze zullen het uitkraaien van plezier.

Pluspunten:

 • Makkelijk opblaasbaar
 • Extra stabiel door buitenring
 • Conform veiligheidseisen

Minpunten:

 • Pas op met scherpe punten: de zwemtrainer kan lek gaan

4. Stapeltoren – Babylove

De ontwikkeling van fijne motoriek is ontzettend belangrijk voor baby’s. Deze stapeltoren van Babylove helpt daarbij. Ze zijn te gebruiken nabij water, bijvoorbeeld in bad of in het zwembad. Dit kleurrijke geschenk zal zeker in de smaak vallen bij de baby.

Pluspunten:

 • Goed voor motoriek en coördinatie van de baby
 • Vrij van PVC en bisfenol A
 • Makkelijk schoon te houden

5. Toet toet verhaaltjesboek – Vtech

Kinderen kunnen er niet vroeg genoeg aan beginnen: boeken. Uiteraard bestaat zo’n eerste babyboek niet zozeer uit woorden, maar uit beelden. Onze keuze is gevallen op het avontuur van Bart Brandweer, met niet minder dan 4 gezongen liedjes en 15 melodieën. Ook voor de iets oudere kinderen nog steeds erg interessant.

Pluspunten:

 • Educatief
 • Duurzaam, stevig design
 • Volume valt aan te passen

6. Kruiprol – LUDI

Als de baby begint met kruipen, kan een kruiprol zeker van dienst zijn. Je kind wordt hiermee uitgedaagd te kruipen, te duwen, te tillen, kortom: actief bezig te zijn. Bovendien is de kruiprol die wij hebben uitgekozen opblaasbaar en dus zeer makkelijk op te bergen of mee op reis te nemen.

Pluspunten:

 • Opblaasbaar
 • Schitterend design
 • Vol met rammelende geluiden

7. Fopspeen – BIBS

Een volgende klassieker voor baby’s: de fopspeen. Verkrijgbaar in alle soorten en maten, maar wij hebben gekozen voor de BIBS fopspeen (met een b). Deze komen in een set met diverse kleuren en hebben een mooi klassiek design. Een echte aanrader dus, en tegen een zeer vriendelijke prijs.

Pluspunten:

 • Voldoet aan Europese veiligheidsnormen
 • Glow in the dark
 • Makkelijk schoon te maken

8. Baby Telefoon – VTech

Nee, we hebben het niet over een smartphone, het is best daar zo lang mogelijk mee te wachten. Een telefoon waar de baby naar hartelust op de knopjes kan drukken, is in menig box echter zeer welkom. Ons oog is gevallen op de interactieve telefoon van V-tech, dat vrolijke kleurtjes heeft en niet minder dan 8 melodieën en 2 gezongen nummers.

Pluspunten:

 • Kan tegen een stootje
 • Kleurrijk design
 • Grote keuze in geluidjes

Minpunten:

 • Kan voor kleine handjes nog wat te groot zijn om goed vast te pakken

9. Dinosaurus kostuum – ATOSA

OK, we geven toe: dit cadeautje is misschien leuker voor de ouders dan de baby zelf, maar toch. Wat is er leuker dan de baby in een apart kostuum op de foto te zetten? Daar gaan ze later zelf ook nog enorm veel plezier aan beleven. Er zijn de meest bizarre kostuums te vinden, wij hebben gekozen voor de schattige roze dinosaurus. Kijk dan hoe lief.

Pluspunten:

 • Goed uitwasbaar
 • Ideaal voor feesten en/of carnaval
 • Zeer charmant en schattig

10. Toet toet politie-auto – VTech

De jongste kinderen zijn al gefascineerd door auto’s, en steeds meer fabrikanten spelen hierop in. Ons idee daarbij is: hoe meer knopjes je in kunt drukken, hoe beter. Deze politie-auto is wat dat betreft een echte aanrader. Met niet minder dan 20 melodieën heeft je baby hier enorm veel plezier van. En als het een keer te gek wordt: het volume is aan te passen.

Pluspunten:

 • Aanpasbaar volume
 • Handig trekkoord
 • Stevig / duurzaam design

Minpunten:

 • Trekkoord had wat langer mogen zijn

De beste babycadeaus volgens anderen

Wij zijn uiteraard niet de eerste partij geweest die op zoek is gegaan naar het ideale cadeau voor een baby. Ook partijen als Kassa, Radar en de Consumentenbond hebben er goed het oog in wat je nu het beste aan een jong kind kan geven. Bij de laatste lazen we recentelijk trouwens ook nog maar eens dat ook op het gebied van babyspullen goedkoop duurkoop is, waar we je eerder in dit artikel al voor waarschuwden.

Gebruikte bronnen in dit onderzoek

Online bleek er veel te vinden over babycadeaus. We noteren daarbij in elk geval de volgende bronnen, waar we gebruik van hebben gemaakt:

https://www.consumentenbond.nl/test/baby-kind

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Happy shopping

Of je nu aan het shoppen bent voor je eigen baby, of die van iemand anders; we hopen dat je met bovenstaande top 10 weer eventjes vooruit kunt.

Succes!