Door onze pedagogiekredactie| Samantha van Duuren, pedagoog Linkedin_logo_30x

Jouw kind groeit op in een wereld vol met media, daar kom je niet onderuit. Tablets, telefoons, televisie, radio noem het maar op. Voor jonge kinderen is dit ook erg interessant, ze voelen zich aangetrokken door de kleuren en de geluiden die er te zien en te horen zijn. Oudere kinderen komen nog veel sneller in contact met media, tegenwoordig ook op school. Er zitten veel voor- en nadelen aan het gebruik van media, in dit artikel staan een aantal belangrijke punten op een rijtje. Ook leest u handige tips over hoe je samen met je kind verantwoord gebruik kunt maken van media.

Voordelen van social media

  • De taalontwikkeling wordt gestimuleerd, doordat ze naar een filmpje kijken of een liedje luisteren. Zo wordt ook de woordenschat uitgebreid.
  • Kinderen leren emoties herkennen en krijgen hierdoor ook inlevingsvermogen voor anderen.
  • De meeste kinderen kunnen al aardig met een tablet overweg bijvoorbeeld. Hierdoor wordt de fijne motoriek en de oog-hand afstemming gestimuleerd.
  • Ze leren hoe dingen in elkaar zitten, bijvoorbeeld door filmpjes te kijken waarin van alles wordt uitgelegd. Hierdoor krijgen ze kennis van de wereld. Kinderen leren op deze manier problemen op te lossen en hoe je kunt samenwerken met anderen.
  • Ook wordt de fantasie geprikkeld. Vaak gaan kinderen wat ze gezien hebben naspelen en hierbij verzinnen ze nog veel meer. Kortom kinderen kunnen veel leren van media.
  • Oudere kinderen kunnen sneller in contact komen met leeftijdsgenootjes. Bijvoorbeeld tijdens het gamen of social media kanalen.

Nadelen van social media

  1. De televisie kan een negatief effect hebben op de taalontwikkeling van jonge kinderen als er een programma op staat die niet geschikt is voor jonge kinderen. Het beeld en de tekst gaat vaak te snel en dit kan het kind nog niet volgen.
  • Als er altijd media op de achtergrond te horen is door bijvoorbeeld de televisie of de radio die aanstaat, kan je kind je niet goed verstaan. Er is dan constant geluid op de achtergrond. Hierdoor komen kinderen minder snel tot spel. Ze zijn sneller afgeleid en daar lijdt de cognitieve (denk, kennis) ontwikkeling weer onder. Ook kunnen er hierdoor concentratieproblemen ontstaan.
  • Oudere kinderen kunnen net als volwassenen verslaafd raken aan social media. Bij kinderen zie je vaak dat ze verslaafd raken aan gamen of aan social media.
  • Cyberpesten komt helaas ook steeds meer voor. En kinderen die gebruik maken van social media, kunnen hiermee geconfronteerd worden.
  • Oudere kinderen kunnen een depressie krijgen van social media. Door het constant vergelijken van zichzelf met anderen op social media. Tieners zijn hier erg gevoelig voor.

Handige tips:

Leeftijdscategorie t/m 4 jaar:

  1. Kijk altijd samen met jonge kinderen naar de media.
  2. Jij bepaalt het moment waarop er naar de media gekeken mag worden.
  3. Zet de tv overdag uit, als hier niemand naar kijkt.
  4. Laat jonge kinderen niet meekijken met oudere kinderen.
  5. Creëer vaste momenten op de dag waarop er gebruik gemaakt mag worden van de media.

Leeftijdscategorie van 4 t/m 10 jaar:

  • Verdiep je in de social media kanalen van je kind. Bepaal dan of je kind hier met of zonder begeleiding gebruik van mag maken.
  • Stel een vaste tijd in voor schermtijd. Zo weet je kind precies wanneer en hoelang hij/zij schermtijd heeft.
  • Controleer de privacy instellingen van de kanalen. Zet de kanalen allemaal op privé. Zo kunnen alleen bekende mensen/kinderen in contact komen met je kind. Je kunt ook afspreken dat je als ouder de vriendschap verzoeken accepteert. Zo houd je hier controle over.
  • Laat je kind geen bloot of aanstoot gevende filmpjes/foto’s delen op social media. Controleer regelmatig naar wat je kind deelt en bekijkt op social media. Leer je kind wat wel en niet bekeken of gedeeld mag worden op social media. 
  • Stel een apart account in op je laptop of pc voor je kind. In dit account kun je alle sites blokkeren die niet geschikt zijn voor kinderen. Zo kan je kind veilig door het internet browsen.
  • Leg je kind uit hoe belangrijk privacy is en wat bijvoorbeeld cyberpesten inhoud. Op deze manier verklein je de kans dat jouw kind dit zal gaan doen.

Tieners:

  1. Stel een vaste tijd in voor schermtijd. Zo weet je kind precies wanneer en hoelang hij/zij schermtijd heeft.
  • Kinderen van deze leeftijd zijn gevoelig voor depressies of het fomo effect (fear of missing out). Ze denken dat ze iets zullen missen als ze even online zijn. Of ze hangen hun eigenwaarde aan de hoeveel likes die ze krijgen op social media. Bespreek deze gevaren met je kind.
  • Tieners zijn ook erg gevoelig voor de ‘online challenges’. Deze kunnen erg gevaarlijk zijn en soms leiden naar een bezoek in het ziekenhuis of zelfs naar de dood. Leer je kind de gevaren van deze challenges en het nee zeggen hierop.
  • Creëer een veilige basis thuis, zodat je kind altijd bij jullie als ouders terecht kan. Stel dat je kind in een gevaarlijke situatie terecht komt via social media, dat hij/zij altijd bij jullie terecht kan. Het zou erg zijn als je kind het gevoel heeft er alleen voor te staan. Vooral als er gedreigd wordt via social media.

Succes!

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om ouders te ondersteunen en te informeren.