De top 7 met de beste speelgoed racebanen – met niet alleen auto’s

Als volwassene kun je nu soms naar een racebaan kijken en je afvragen hoe je daar ooit uren aan een stuk mee bezig kon zijn. Je ziet een eenvoudige baan met een paar kleine autootjes die je – handmatig of met een afstandsbediening – kon laten rondgaan over de baan. Meer was het niet. Wat was het dan wel dat je zo fascineerde aan een speelgoed racebaan? Misschien was het het voortbewegen van iets op een baan wat jij voor het eerst in je leven zelf onder controle kon houden.

Onze zoektocht naar de perfecte speelgoed racebaan

Toen er om ons heen weer wat kinderen geboren en wat ouder werden, kwam het onderwerp racebaan al weer snel ter sprake tijdens pauzes. Of je het nu voor je eigen kind wilde kopen of het als cadeau bedoelde; de nieuwsgierigheid was weer gewekt. Meestal werd er wel over racebanen gesproken als het over jongens ging. Blijkbaar zijn meisjes – uitzonderingen natuurlijk buiten beschouwing gelaten – als ze klein zijn toch vaker in andere dingen geïnteresseerd en dat is prima.

Onze beste en leukste speelgoed racebanen

 • Voor fans van dinosaurussen – Dino Track racebaan met dino karts
 • Voor speelplezier in het donker – Magic Tracks Glow in the Dark race track
 • Snelste speelgoed racebaan – Carrera Go Race to Win
 • Voor de jonge spelers – Play It speelgoed racebaan met fidget toys
Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Mooiste racebaan:GILA Dino Track: Deze racebaan vonden we het best aanspreken op de verbeelding. De dinosaurussen zorgen voor een sterk inlevingsvermogen en fantasie.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Snelste racebaan voor de snelheidsduiveltjesHot Wheels Super Track: Deze supertrack doet zijn naam eer aan. De looping bevalt ontzettend goed bij de doelgroep.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste racebaan voor de jongere kinderenPlay it: Deze ideale racebaan met verschillende schattige voertuigen vinden we het meest geschikt voor de jongere kindjes.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Wie zijn wij om speelgoed racebanen reviewen?

Doen we een test niet voor onze lezers, dan doen we hem wel voor onszelf of onze familie. We krijgen regelmatig verzoekjes voor het uittesten van producten en deze keer zat de racebaan erbij. Dat vonden we niet erg en daarom zijn we direct aan de slag gegaan om te kijken welke ontwikkelingen er op speelgoedgebied zijn geweest als het om racebanen gaat. We waren blij verrast dat er voor diverse leeftijden een racebaan te vinden is.

Waarom opletten bij speelgoed, ook als het om een racebaan gaat?

Zelf sta je er lang niet altijd bij stil, maar speelgoed kan ook gevaarlijk zijn. Je leest maar al te vaak dat producten (bijvoorbeeld knuffels) terug geroepen worden door de fabrikant, omdat onderdelen los kunnen gaan en een kind er in kan stikken. Dat soort gevaren zoek je natuurlijk niet op en ook bij racebanen voor jongere kinderen doe je er daarom goed aan om op te letten waaruit het speelgoed precies bestaat en wat volgens de fabrikant de minimale leeftijd voor de racebaan is.

Zoveel leeftijdsverschil kan er bij racebanen toch niet inzitten?

Ken je de treintjes waar volwassen mannen mee spelen? Ze hebben op zolder een hele ruimte ingericht met een stationnetje, verschillende sporen en als ze echt helemaal los gaan, staan er ook nog huisjes en bergen met bomen langs de route. Van treintjes heb je echter ook een kinderversie en zo is dat precies ook het geval bij racebanen. Je hebt racebanen waar je al vanaf een leeftijd van 3 jaar mee kunt spelen, maar je hebt er ook die pas vanaf 6 jaar opgezet kunnen worden.

Waar staat de speelgoed racebaan fabrikant dan voor?

Zoals we al zeiden, kun je er wel van op aan dat een fabrikant onderzoek doet naar de geschiktheid en daarom zetten ze de leeftijd duidelijk op de doos. Over de eindleeftijd hoef je je minder zorgen te maken, want een kind stopt vanzelf met spelen met de racebaan als het de baan beu is en iets anders leuk vindt. Het probleem zit hem dus in de beginleeftijd en het beste kun je dan ook de aanwijzingen van de fabrikant aanhouden en je eigen kind in de gaten houden met kleine onderdelen.

Belangrijke criteria bij speelgoed racebanen

Tijdens het onderzoek naar de racebanen zijn ons de volgende zaken opgevallen:

 • Leeftijdscategorie
 • Lengte baan
 • Complexiteit in elkaar zetten en spelen met baan
 • Prijs
 • Flexibiliteit baan (Kun je hem nog verder uitbreiden?)
 • Koop je een complete set? (Baan met voertuigen of moet je de autootjes of andere karretjes los kopen?)

Hoe we racebanen als speelgoed getest hebben: onze testresultaten

Ons testbudget is deze keer op gegaan aan diverse soorten racebanen die als speelgoed voor verschillende leeftijdsklassen gelden. Het bracht de kleine jongens in ons weer even naar boven en de vrouwelijke testteamleden hebben dan ook met verwondering staan kijken (en analyseren) hoe we erdoor geboeid waren. De foto’s laten we maar achterwege, de testgegevens delen we wel met jou. Hieronder lees je over de zeven leukste en interessantste racebanen voor kinderen.

De top 7 met beste racebanen als speelgoed

1. GILA – Dino Track racebaan

Vanaf 3 jaar

Pluspunten:

 • Het is een keer een andere racebaan dan alweer eentje met autootjes en vooral de baan zelf bood een hoop uitdaging tijdens het bouwen.
 • De delen die het lichaam van een dino nabootsen zijn erg leuk tijdens het rijden met de dino karretjes.
 • Door het kliksysteem kun je de baan zelf vormgeven en leuke bochten leggen. Ook de niveauverschillen zijn spannend.
 • In het begin kun je een eenvoudige baan maken en daarna een steeds complexere.

2. Magic Tracks – XXL Speedway

Vanaf 3 jaar

Pluspunten:

 • Met deze set kun je een racebaan van bijna 7 meter lang maken en dat geeft een hoop plezier.
 • De racebaan geeft licht in het donker en dat geeft de baan weer een andere dimensie.
 • Ook deze baan heeft een flexibel kliksysteem waardoor je er leuke vormen aan kunt geven.

Minpunten:

 • Er wordt zoveel met de autootjes gespeeld, dat deze als eerste kapot zullen gaan.
 • ’s Avonds op tijd gaan slapen als er nog zo’n leuke racebaan in de slaapkamer staat wordt wel een probleem.

3. Carrera – Carrera Go Race to Win

Vanaf 6 jaar

Pluspunten:

 • In deze set vind je leuk speelgoed voor kinderen, maar F1 fans kunnen er ook plezier aan beleven vanwege de echtheid van de auto’s die erbij zitten.

Minpunten:

 • De baan op zich is niet zo uitdagend als de nummer 1 en 2 in deze lijst.

4. Hot Wheels – Super Track Pack

Vanaf 5 jaar

Pluspunten:

 • De stukken baan van deze set zijn wat langer, waardoor je sneller het eindresultaat hebt en ook sneller met de auto’s kunt gaan spelen.
 • Vooral de snelheid van de autootjes in de bochten blijft leuk, ook als je al wat langer met deze racebaan speelt.

Minpunten:

 • Het grote nadeel is dat je met de racebaan bouwen maar weinig tijd kwijt bent en om het leuk te houden, moeten er dan extra baandelen bijgekocht worden. (Dat is vooral een nadeel voor de portemonnee.)

5. Play It – speelgoed racebaan met fidget toys

Vanaf 3 jaar

Pluspunten:

 • Wat deze racebaan voor de kleintjes zo leuk maakt, zijn alle acties die je ermee in werking kunt stellen. Door op knopjes te drukken of aan hendeltjes te trekken, gebeurt er iets met de autootjes op de baan.
 • Een van de leukste aspecten vinden wij de werking van deze racebaan. Je hebt namelijk geen batterijen nodig zoals bij zoveel ander speelgoed tegenwoordig.
 • Het werkt ook goed voor de ontwikkeling van de motoriek van je kind.

Minpunten:

 • Wij merkten wel dat je niet heel lang blijft spelen met deze racebaan. Als alle knoppen en hendels bekend zijn en je een aantal keren rond gereden bent, is de lol er redelijk snel vanaf.

6. Exost – Exost Loop duo race set

Vanaf 5 jaar

Pluspunten:

 • Dit blijft een leuke racebaan, ook als de kinderen (en soms volwassen mannen) al wat ouder zijn.
 • Behalve de punten die bewust geen connectie hebben, zitten de autootjes in een ronde loop gevangen, waardoor ze ook niet van de baan kunnen vliegen. Dat is bij andere racebanen wel eens vervelend.
 • De lengte van de baan vinden we op de redactie ook een uitdaging.
 • Je kunt samen met een vriendje wedstrijden spelen en je moet ervoor zorgen dat je de baan goed bouwt, zodat de auto van de ene opening de andere invliegt.

7. Waytoplay – Grand Prix flexibele racebaan

Vanaf 3 jaar

Pluspunten:

 • Dit is misschien wel de eenvoudigste vorm van een racebaan. Het zijn losse, zwarte delen van een baan met belijning en je hoeft alleen maar de pijl door te leggen om ze aan elkaar te klikken.
 • Het materiaal is afwasbaar, waardoor je de baan ook leuk buiten in de tuin of in de zandbak kunt leggen. Dat maakt het spelen op de baan en met de autootjes wel leuker.

Minpunten:

 • Wij vinden het wel een vrij kleine baan voor het bedrag dat je betaalt.
 • Als we dit voor onze kinderen zouden kopen, zouden we een baan vastleggen op een stuk harde onderplaat en misschien zelfs wel vastlijmen. Hij laat namelijk iets te snel los.

Beste racebanen uit de test – onderzoek door Consumentenbond, Radar en Kassa

Zowel de Consumentenbond, als Radar en Kassa waarschuwen voor verschillende racebanen die als speelgoed in de winkel verkocht worden. Dit toont maar weer eens aan dat speelgoed lang niet altijd veilig is en dat je als ouder heel kritisch moet zijn op waar je kind mee mag spelen. Dat het op de markt gebracht wordt en verkocht is, is helaas geen garantie.

Online bronvermelding bij dit onderzoek naar speelgoed racebanen

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Kortom

Speelgoed racebanen zijn leuk, maar ze kunnen ook gevaar voor de gezondheid van je kind vormen. Koop je een racebaan als cadeau voor een kind van een ander? Dan is het een goed idee om eerst na te vragen of het cadeau wel gepast is. Er is niks zo vervelend als iets krijgen dat je ouders eerst twee jaar in de kast willen leggen voordat je ermee mag spelen.