De top 7 met beste drones voor beginners of voor kinderen als speelgoed

Voor minder dan 100 euro heb je al een flink aantal drones waar je uit kunt kiezen om als beginner mee aan de slag te gaan of als cadeau aan een kind te geven. Drones zijn leuk speelgoed, al moet je van te voren wel wat tijd besteden aan het hoe en wat van drones. Waar mag je ermee vliegen? Welke regels moet je volgen? Het lijkt misschien onschuldig speelgoed, maar je kunt er ook flink schade mee aanrichten. Denk dus goed na over dit speelgoed.

Het vinden van de beste drone voor je kind

Als jouw kind regelmatig op YouTube of TikTok te vinden is, dan heeft vast al wel beelden gezien van een drone die de filmer vanzelf volgt. Dit zijn helaas zowat de duurste drones die je kunt kopen en ze zijn dan ook zeker niet geschikt als speelgoed. Het is geen beginnermodel en je moet echt al wat ervaring met drones hebben, voordat je besluit hieraan je geld uit te geven. Een drone van tussen de 50 en 100 euro is dan ook een goed startmodel.

Onze toppers onder de kinderdrones of drones voor starters

  • Beste verhouding prijs en kwaliteit – Ryze Tello powered by DJI
  • Goedkoopste leuke drone – Gear2Play Infinity drone
  • Leukste drone voor meer filmuren – Killerbee RC met extra accu’s
  • Serieus model voor na de speelgoedfase – DJI Mini
Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste verhouding prijs en kwaliteitRyze Tello: Dit vinden we het perfecte instapmodel. Dit model vinden we geschikt voor beginners, maar ook voor gevorderden.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste goedkope droneGear2Play Infinity drone: Voor zijn lage prijs, bezit deze drone alsnog een aardige camera en valt het uitstekend te besturen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Leukste drone voor meer filmurenKillerbee RC: Door de extra accu’s kan je alsnog voldoende filmuren maken voor een meer dan scherpe prijs.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom drones voor kinderen of beginners reviewen?

Vroeger had je helikoptertjes of bootjes die je op afstand kon besturen en die bestaan natuurlijk nog steeds, maar met een drone kun je vaak ook opnames maken en dat is toch wel een leuk extraatje. In de basis is een drone echter vaak hetzelfde en er zit niet altijd hele andere techniek in. Dat is ook waarom we niet meteen de duurste drone zouden kopen als je net begint met het vliegen met drones. Het is en blijft leuk speelgoed, maar je kunt er ook kwaad mee aanrichten als je onervaren bent.

Waarom opletten bij het kopen van een drone voor je kind?

Als je het verlanglijstje van je kind moet geloven, ben je al gauw honderden euro’s kwijt aan een drone. Maar dat ga je natuurlijk niet doen als hij nog klein is en nog niet weet hoe je ermee kunt vliegen. Misschien moet je er zelf eerst weer even inkomen, omdat het zo lang geleden is dat je met iets radiobestuurbaars gewerkt hebt. Verder moet je de Europese regelgeving er goed op nalezen, want je mag niet zomaar overal met je drone gaan vliegen.

Moet je dan wel een drone willen kopen als er zoveel regels zijn?

Misschien kun je beter eerst met een bestuurbare auto (op de grond) of een bestuurbaar bootje (op de vijver of in je zwembad) beginnen en eerst je kind leren hoe dit werkt. Op de grond of in het water (het liefst in een afgebakende omgeving) kun je minder kwaad doen en kan je kind oefenen met sturen en gas geven. De lucht ingaan blijkt superaantrekkelijk, maar er zijn ook veel haken en ogen. Wij zouden zeggen: begin bij het begin en ga pas verder als je kind en jij daar klaar voor zijn.

Wat belooft de fabrikant van drones?

Natuurlijk laat elk merk de beste features van een drone zien om verkoopcijfers te stimuleren. Het gaat dan niet alleen om snelheid, bereik en uitstraling, maar ook om scherpte van eventuele camerabeelden en het aantal en soort ‘vleugels’ waarmee het vliegt. De ene drone ziet er professioneler uit en de andere laat echt zien dat het speelgoed is. Je kiest een drone bij de fase van je kind en de ervaring die het met dit soort bestuurbare apparaatjes heeft.

De criteria bij drones voor kinderen of beginners

  • Klasse (passend bij beginnerniveau)
  • Accuduur – niet te lang, zodat je goed kunt oefenen
  • Bereik – niet te ver, zodat je hem niet kwijt kunt raken of schade kunt aanrichten
  • Scherm – kun je meekijken op een schermpje?
  • Heeft de drone een automatisch functie waarbij hij terugkeert als de accu bijna leeg is?
  • Hoeveel accu’s worden meegeleverd?
  • Extra attributen

Hoe we drones getest hebben: de leukste fase van deze review

Wat is er nou spannender dan voor een review speelgoed uit te mogen testen? Dat dachten wij op de redactie ook en daarom hebben we een testteam samengesteld dat speelgoeddrones mocht aanschaffen en uittesten. Hiervoor zijn we naar een afgelegen locatie zonder kabels of masten gegaan, zodat we alle ruimte hadden om te kijken hoe de prestaties van de drones waren. We hebben een leuke, maar zeker ook leerzame middag gehad met onze drones.

De top 7 met beste beginners- of speelgoeddrones

1. Ryze Technology – Ryze Tello drone Powered by DJI

Deze drone is een mooie combo van DJI techniek (kwaliteit) tegen een betaalbare prijs.

Pluspunten:

  • De uitstraling van de drone lijkt ook erg op die van DJI.
  • De drone is niet goedkoop, maar je krijgt wel een degelijk startmodel waar je al veel mee kunt uitproberen.
  • Het is een kleine drone die niet veel weegt en je kunt hem verder laten gaan dan de meeste modellen in deze review. (tot 100 meter)

Minpunten:

  • Om als kleiner kind mee te spelen is dit toch al wel een iets uitgebreidere drone.
  • Je bent na ongeveer 10 minuten klaar met spelen, want dan is de accu leeg. Zeker in het begin kan dit storend zijn, want je moet nog oefenen hoe het ding werkt en dan moet de accu al weer opgeladen worden.

2. Syma – X22W mini drone

Met de app kun je de beelden op je eigen telefoon volgen.

Pluspunten:

  • Je betaalt ongeveer de helft van de prijs van het vorige model voor deze drone. Het is dan ook een geschikte speelgoeddrone.
  • Dit is – vinden we op de redactie – een leuk speelgoedje voor op vakantie als je mooie uitzichten hebt, alleen moet je dan wel de lokale regelgeving uitzoeken.

Minpunten:

  • Soms is de drone wat moeilijk onder controle te houden en lijkt hij niet te reageren op de handelingen die we uit wilden voeren.

3. Gear2Play – Infinity drone

Dit is een hele basic drone.

Pluspunten:

  • Het is met amper 30 euro de goedkoopste drone in deze review.
  • Hij komt vanzelf terug zodra de accu op een laag percentage zit.
  • Door de interne stabilisator is er goed met deze drone te vliegen, ook als je nog jong bent.

Minpunten:

  • Op de doos staat dat deze geschikt is voor binnen, maar dat zouden we toch niet aanraden.
  • Een licht model is op zich fijn, maar dan moet je niet met de drone buiten aan de slag gaan als er te veel wind staat. Zwaardere modellen kunnen dit wel aan.

4. Killerbee RC – X1 quad drone

Dit is een uitgebreide set met lang vliegplezier met je drone.

Pluspunten:

  • De twee extra accu’s zorgen ervoor dat je tot drie keer twintig minuten kunt vliegen.
  • Op je telefoon kun je de beelden live meekijken van waar de camera van de drone op gericht is.
  • Je hoeft niet handmatig de drone de lucht in te vliegen en weer aan de grond te zetten, want hiervoor is een speciale knop aangebracht.

Minpunten:

  • Ook deze drone is wat gevoeliger voor windvlagen en je kunt dan ook niet van te voren beloven wanneer je met je kind ergens met de drone gaat spelen. Je moet echt het weer weten voordat je kunt gaan.

5. Syma – X5HW quadcopter drone

Deze drone heeft eens een keer een ander kleurtje (blauw in plaats van zwart of wit).

Pluspunten:

  • Met de camera kun je leuke beelden opnemen en doordat je telefoon onder de controller hangt, leer je sneller wat je met de knoppen aan het doen bent.

Minpunten:

  • De controller ziet er wel heel erg goedkoop uit door het plastic en de afwerking.

6. Denver – DCW-380 drone

Ook dit is een leuk basismodel voor een kind dat met een drone wil gaan leren vliegen.

Pluspunten:

  • De prijs is er ook naar.
  • De drone kan niet te ver weg, waardoor je hem moeilijker door wind kwijt kunt raken. (Hoe verder weg, hoe meer risico op verlies van de drone.)
  • Deze drone heeft leuke lampjes, zodat je er ook in het donker mee kunt vliegen.

Minpunten:

  • De accu doet het nog geen tien minuten en dat is wel erg kort.

7. DJI –Mini 2 Fly more combo drone

Dit is geen speelgoed, maar wel een goede opvolger voor de serieuze beginner die het goedkope speelgoed al uitgeprobeerd heeft en klaar is voor de volgende drone.

Pluspunten:

  • DJI staat bekend om zijn kwalitatief goede drones.
  • Het is een stevig en niet te licht model dat goed reageert op de controller.
  • Je krijgt er allerlei reservemateriaal bij voor als je iets wilt vervangen.

Minpunten:

  • We hadden wat problemen met het installeren van de app en dat zou je van een degelijk merk als DJI eigenlijk niet verwachten. We hebben de klantenservice een bericht gestuurd en wachten nog op een reactie.
  • De prijs is – als je een goede werking van camera, app en drone verwacht – wel aan de hoge kant.

Beste speelgoeddrone getest door Consumentenbond en andere instanties

Door de populariteit van de drone zijn er volgens Radar ook steeds meer risico’s op ongelukken. De Consumentenbond laat in een artikel zien wat de gevolgen kunnen zijn als je kind (of jij als beginner) je niet houdt aan de regelgeving omtrent het gebruik van drones. Kassa heeft vorig jaar de consument geïnformeerd over de nieuwe regels die gelden als je met een drone wilt gaan vliegen.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar drones als speelgoed

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Conclusie

Een drone lijkt misschien wel een leuk stuk speelgoed, maar er zitten dus meer haken en ogen aan vast dan je van te voren zou verwachten. Wij adviseren de regels goed uit te zoeken voordat je dit speelgoed koopt. Laat je kind er zeker niet alleen mee op pad gaan, want dat kan grote gevolgen hebben die je niet had kunnen voorzien.