Je kind van drie speelt volop met zijn speelgoed. Er ligt speelgoed in zijn kamertje en dat zijn vooral knuffels en verder heeft hij in een deel van de woonkamer een eigen hoek met speelgoed waar hij altijd bij kan. Je hebt er een kastje of ladeblok bijgezet, zodat het speelgoed ook weer opgeborgen kan worden. En verder is de speelhoek zo geplaatst dat je vanuit alle hoeken van de benedenverdieping kunt volgen wat er uitgespookt wordt.

Het vinden van het leukste speelgoed voor driejarigen

Nieuw speelgoed uitzoeken hoeft niet altijd lastig te zijn. Een van onze tips is bijvoorbeeld om bij de opvang te kijken waar hij graag mee speelt. Je hoeft je alleen maar iets eerder te melden of bij de begeleiders na te vragen welk speelgoed favoriet is. Een andere mogelijkheid is bij de ouders van vriendjes waar hij gaat spelen uit te zoeken welk speelgoed jouw kind daar vaker in zijn handen heeft. Meestal kiest een kind namelijk iets uit dat het thuis nog niet heeft.

Onze topscorer: dit is het beste speelgoed voor een kind van drie

De brandweerkazerne doet het goed in deze test. Het kost rond de 35 euro en is daarmee niet het duurste cadeau op deze lijst, maar het is wel iets waar je kind lang mee kan spelen. Laat je kind op avontuur gaan en laat de brandweer het vuur blussen. Er zitten allerlei draaibare platvormen en sensoren op die liedjes en melodietjes afspelen. Het speelgoed voelt volgens ons heel stevig aan en is dus duurzaam voor op de langere termijn.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 speelgoed voor 3 jaarVtech brandweerkazerne: Deze kazerne heeft alles wat je nodig hebt voor je kind om de verbeelding volledig te laten spreken.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste budgetoptieUNO Junior: Deze UNO editie is misschien wel het beste introductiespel voor je kind door de simpliciteit en toevoeging van leuke diertjes.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste auto/speelgoed op wielenLittle Tikes: Deze autotransporter kwam zo goed uit onze test dat we een extra categorie voor hebben gemaakt! Kinderen van drie vinden deze geweldig.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waaromen reviewen wij speelgoed voor iemand van drie?

Voor wie vergeten is na te vragen bij de opvang of na een speeldate waar zijn kind graag mee speelt, hebben we deze review geschreven. Het betreft speelgoed dat maar een paar euro kost tot speelgoed van bijna zeventig euro en het goedkoopste speelgoed is misschien ook voor tussendoor leuk om te leren en spelen, terwijl de duurdere cadeaus meer voor een verjaardag zijn. Het zijn ook verschillende soorten speelgoed. Het een kan stimuleren, terwijl het ander gewoon lekker speelt.

Waarom altijd kritisch blijven bij producten voor kinderen?

Je weet waar je kind nu mee speelt en als zijn verjaardag eraan zit te komen en vrienden of familie vragen aan je wat hij voor cadeau wenst, weet je ook wat nieuw speelgoed kan toevoegen aan de bestaande collectie. Bij iemand die spontaan een eigen cadeau heeft gekozen – dus zonder overleg met een van de ouders – is er altijd het risico dat het speelgoed misschien officieel wel bij de leeftijd past die de doos aangeeft, maar nog niet geschikt is voor het niveau van jouw kind.

Wat is er dan zo speciaal aan speelgoed voor driejarigen?

Het ene kind ontwikkelt namelijk veel sneller dan het andere. Misschien willen we tegenwoordig zelfs wel iets te snel en mag je best stimuleren dat je kind wat langer ‘kind’ mag blijven. Het is in ieder geval iets om over na te denken als het moment weer daar is om speelgoed te kopen of krijgen van anderen. Over het algemeen kan een driejarige al lekker zelfstandig spelen en is het vooral opletten dat er niet te kleine onderdelen bij het speelgoed zitten.

Wat belooft de speelgoedfabrikant?

 • Ze besteden allemaal voldoende tijd en geld aan marketing, want alleen door het speelgoed bij de klant onder de aandacht te brengen, verkoopt het. Denk maar aan reclames op televisie of de gids die speciaal samengesteld wordt voor Sinterklaas. Zonder voldoende exposure gaat er minder over de toonbank.
 • Fabrikanten voorzien speelgoed van een label met leeftijd, maar hier zit vaak overlap in. Als er een brede leeftijdscategorie aangegeven wordt, kun je je vergissen met een product, omdat jouw kind het helemaal niet meer leuk vindt om ermee te spelen.

Waar op letten bij speelgoed voor iemand van drie? Criteria gehanteerd in deze review

Bij deze review hebben we gekeken naar de volgende karakteristieke elementen van speelgoed:

 • Afwerking – kun je aan de buitenkant van de verpakking zien dat de afwerking goed is?
 • Constructie – als het speelgoed uit losse onderdelen bestaat, zijn deze dan goed bevestigd?
 • Label – is de leeftijdscategorie niet veel te breed?
 • Prijs – is het speelgoed de prijs waard geweest? Ook wanneer je een paar maanden verder bent en er nog regelmatig met het speelgoed gespeeld wordt?
 • Doel – is het gewoon speelgoed om mee te spelen, of kun je er bepaalde vaardigheden mee beïnvloeden en stimuleren?

Hoe hebben we het speelgoed getest? Onze onderzoeksdata

Er is een hele voorraad speelgoed ingekocht om deze test goed te kunnen doen. Dat is immers de toegevoegde waarde van een review. Zelf ervaren – en natuurlijk de kleintjes – levert altijd de meest betrouwbare informatie op. Bij het openmaken van alle verpakkingen hebben we gelet op de afwerking en constructie. Dit bepaalde of de doelgroep zelf het speelgoed in handen zou krijgen. Daarna hebben we gekeken hoe en hoe lang er met het speelgoed gespeeld werd.

De top 10 met beste speelgoed voor een kind van drie jaar

1.     VTech Toet Toet Auto’s Brandweerkazerne – Educatief Babyspeelgoed

Je kind ontdekt en laat de verbeelding spreken tijdens het blussen van vuur!

Pluspunten:

 • De kazerne biedt een ontzettend dynamisch geheel met allerlei liftjes en bewegende elementen waarop de brandweerwagen vervolgens weer naar beneden kan sjezen.
 • Er zitten lekker felle kleuren in de kazerne en als ouder kun je met je kind oefenen in het herkennen van de kleuren.

Minpunten:

 • Voor het kind is het geluid dat uit dit speelgoed komt leuk, maar voor de ouders en de rest van de omgeving kan het op termijn gaan vervelen.

2.     Little Tikes – Grote Auto Transporter

In de vrachtauto met opleggen passen twee auto’s.

Pluspunten:

 • Dit is best groot speelgoed en dat maakt het makkelijker om voort te duwen. Er kan bijvoorbeeld ook in de tuin mee gespeeld worden.
 • De kwaliteit van de auto transporter is goed, waardoor je kind lang plezier ervan zal hebben.

Minpunten:

 • Het formaat is bij een kleine woonkamer wel een dingetje.

3.     New Classic Toys – Knoppuzzel Brandweer

Er gaat niks boven een klassieke puzzel met houten figuurtjes die in de vorm moeten passen.

Pluspunten:

 • De puzzel heeft leuke, felle kleuren en de afbeeldingen geven weer waar de brandweer mee te maken krijgt. Je ziet water, vuur, een brandweerauto en diverse brandweermannen.
 • Meestal is alleen de vorm bepalend voor de puzzelervaring, maar bij deze puzzel zit onder het puzzelstukje een zwart-wit afbeelding van het stukje dat er hoort.

Minpunten:

 • Als je kind eerder al veel andere puzzels heeft gehad, is deze misschien wat simpel.

4.     VTech Preschool – Schep & Leer IJscokar

De ijscokar met ijsschep en ijsbolletjes scoort goed bij de doelgroep.

Pluspunten:

 • Je kind kan achter de kar gaan staan en ijsjes aan jou verkopen, of het kan ervoor kiezen om de opdrachten te maken. Hier wordt gevraagd een bepaalde bestelling uit te voeren.
 • Tijdens het ijsscheppen maakt de kar geluid. Er zijn woordjes (kleuren en smaken) en liedjes die je kind mee kan leren zeggen en zingen.

Minpunten:

 • Met een hoogte van meer dan 60 centimeter en een breedte van 50 centimeter is dit wel een joekel in de woonkamer.

5.     Happy Horse – Konijn Richie Grijs Knuffeldoekje

Een knuffel doet het altijd goed, ongeacht de leeftijd. Er zijn zelfs tieners die de knuffel uit hun babytijd nog in bed hebben.

Pluspunten:

 • Het konijn is heerlijk zacht en voor een klein kind makkelijk vast te pakken.
 • Je kunt de knuffel zelf wassen, dus het maakt niet uit of er een keer over gespuugd wordt.

Minpunten:

 • Happy Horse heeft ook knuffels met poten en op een bepaalde leeftijd vinden ze die leuker om mee te spelen en vast te houden.

6.     Fisher-Price Fundamentals – Speelgoedkassa

De kassa is toch onderdeel van ieders kindertijd geweest? Dit cadeau wil je je kind niet onthouden.

Pluspunten:

 • Je kind leert tellen en met de kassa omgaan. Je kunt zelfs op een gegeven moment op echte muntjes overgaan en samen een spaarpotje beginnen. Wat iets waard is kan bijvoorbeeld geoefend worden met de boodschappen en het bijbehorende kassabonnetje.
 • Dit is een kwalitatief goed product en het gaat vaak lang mee. Daarnaast zal je kind de kassa waarschijnlijk langer gebruiken dan de leeftijd die op de doos staat.

Minpunten:

 • Je moet zelf even kijken of jouw driejarige al wel met de kleine onderdelen bij de kassa om kan gaan.

7.     LEGO DUPLO – Getallentrein

Deze trein kan helpen om de cijfers te leren.

Pluspunten:

 • De trein rolt lekker en door de blokken van de wagons af te halen, kan je kind ze daarna in de juiste volgorde terugzetten.
 • DUPLO heeft nog veel meer speelgoed en dat kan gecombineerd worden met deze trein.

Minpunten:

 • Driejarigen die wat sneller met hun ontwikkeling zijn, hebben geen behoefte meer aan het oefenen met cijfers, maar zij kunnen de trein nog steeds leuk vinden om mee te spelen.

8.     Mattel Games – UNO Junior

Deze juniorversie van UNO kan met twee tot vier mensen/kinderen gespeeld worden.

Pluspunten:

 • Door de verschillende niveaus kun je eenvoudig beginnen en het daarna – waarna het spel goed bekend is – iets moeilijker maken.
 • Kinderen die nog moeite hebben met cijfers, kunnen ook naar de dieren of kleur op de achtergrond kijken, want die komen overeen.

Minpunten:

 • Als dit spel bij je kind favoriet wordt, zouden wij aanbevelen om de kaartjes te lamineren. Zo heb je er veel langer plezier van.

9.     PLAYMOBIL 1.2.3 – Meeneem Ark van Noach

De Ark van Noach doet het goed op het droge, maar kan zeker ook mee in het water voor nog meer plezier.

Pluspunten:

 • De dieren zijn mooi vormgegeven en stevig, zodat het goed in de kinderhandjes past.
 • Het ruim kan open en hierdoor is er voor alle dieren plek op de ark,

Minpunten:

 • Het ligt een beetje aan het overige speelgoed dat je kind heeft of het hier lang door geboeid is. Als je al veel groot speelgoed in de speelhoek hebt liggen, kan de ark van Noach tegenvallen.

10.  Happy Horse – Dikkie Dik Knuffel

Deze knuffel is maar liefst 43 centimeter groot en is heerlijk om mee te knuffelen.

Pluspunten:

 • Zelfs een driejarige heeft nog knuffels nodig, vinden wij. Deze Dikkie Dik is perfect om lekker op de bank tegenaan te hangen of op de grond tegen te leunen. Hij is lekker zacht.
 • De knuffel kan in de wasmachine gereinigd worden en behoudt zijn kleur goed.

Minpunten:

 • Check voor en na elke wasbeurt wel of de naden van Dikkie Dik nog in orde zijn, want anders kan de vulling eruit vallen en is je wasmachine blijven zitten of in de handen van je kindje terechtkomen.

Beste uit de test

Voor de snuggere kindjes is UNO echt een geweldig spel. Het leuke vinden wij ook dat je hiermee een traditie start en dat je gaandeweg de spelletjes moeilijker kunt maken. Binnen UNO zelf zitten diverse niveaus, maar je kunt ook een gecompliceerder kaartspel overwegen als je kleine steeds vaker van jou wint.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Conclusie

Het speelgoed voor driejarigen in deze review kost tussen de 5 tot 65 euro. Het prijsverschil wil niet altijd automatisch iets zeggen over de kwaliteit, want als er minder productiekosten aan zijn en het wel goed gemaakt is, hoeft speelgoed in principe niet duur te zijn. Het duurdere  speelgoed in deze lijst is wel vaak van een veel groter formaat. Zo is de ijscokar om echt aan te gaan staan. Je beslist uiteindelijk zelf of je dit bedrag voor het plezier over hebt. Vergeet niet foto’s te maken.