Zodra je kind met het loopfietsje op pad gaat, is de stap naar een kinderfiets niet meer zo groot. Voor sommige kinderen is een fiets ook gewoon nodig, omdat ze ermee naar school gaan als ze niet op loofafstand van de school wonen. In Nederland zijn we opgegroeid met de fiets en we weten dan ook als geen ander dat een goede fiets goud waard is. Maar het begint allemaal bij de kinderfiets en daarom schrijven we vandaag een review over de beste kinderfietsen van dit moment.

Het vinden van de ideale fiets voor je kind

Als je je eigen kind vraagt welke fiets hij graag wil hebben, dan kijkt het meestal naar de kleur en het model van de fiets. Sommige kinderen willen een roze of juist een groene, terwijl anderen een gewone fiets of net een crossfietsje willen hebben. Meisjes worden vaak enthousiast van de mandjes die voor aan het stuur hangen of achter op de bagagedrager zitten. Jongens zijn meer onder de indruk van lampjes, bellen of stoere wielen.

Onze #1: dit is de beste kinderfiets

De Kicks kinderfiets van het merk Supersuper scoort goed bij de kids. Het gaat om een jongensfiets en je krijgt hem in twee maten, namelijk 16 en 18 inch. De lengte van je kind bepaalt welke maat het beste past, maar over het algemeen zijn deze twee fietsen geschikt voor kinderen tussen de vijf en twaalf jaar. Je krijgt ze in stoere kleuren, zoals groen met oranje en grijs met blauw. Bij de blauwe met grijze fiets hebben zelfs de banden een blauwe rand.

Snel overzicht: Deze fietsen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste BMX voor kinderenTornado Crossfiets BMX: We raden deze BMX aan voor als je zoontje of dochter een stoerdere fiets zoekt om lekker te crossen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste kinderfiets voor je dochterSupersuper Little Miss: We zijn erg fan van deze ontzettend fleurige meisjesfiets. Als je een fiets voor je dochtertje zoekt, raden we deze aan!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste kinderfiets voor je zoontjeVolare Blue Cruiser: Met de zijwieltjes kan je zoontje eerst leren fietsen om vervolgens zonder zijwieltjes op avontuur te kunnen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij kinderfietsen?

Een kinderfiets moet bovenal veilig zijn in het gebruik en dat betekent dat je bij de aanschaf moet letten op wat er allemaal op de fiets zit. Soms wil je voor extra veiligheid nog losse onderdelen erbij kopen om de fiets bijvoorbeeld nog beter zichtbaar op de weg te maken. Hoe completer de fiets is voor een bepaald bedrag, hoe beter, want alle losse onderdelen bij elkaar kunnen toch weer aardig prijzig zijn. Wij willen dan ook dat je waar voor je geld krijgt en dat het pakket zo volledig mogelijk is.

Waarom kritisch blijven bij kinderfietsen?

Natuurlijk doet een fietsenfabrikant niets liever dan zoveel mogelijk fietsen verkopen. Als je alleen op de uitstraling van een fiets afgaat, kun je je echter flink vergissen in de kwaliteit die je krijgt. Van de buitenkant kun je namelijk niet zien wat er onder die prachtige laag verf voor materiaal zit. Denk bij je eigen fiets maar eens aan de remmen. Als het een bepaald merk is, vertrouw je het meteen. Maar is het een onbekend buitenlands merk, dan ben je toch al een stuk voorzichtiger en wil je testrijden.

Heb je een proefrit met de kinderfiets wel echt nodig?

Wij zouden een testritje met de kinderfiets altijd aanbevelen, omdat het je ten eerste al overtuigd van de correcte maat van een fiets. Zo weet je of het frame groot genoeg is en of het zadel nog wat hoger kan. Als dat niet kan en je kind groeit flink, ben je over een jaar weer voor een nieuwe fiets aan het kijken. En je hoopt toch dat een kinderfiets drie of vier jaar meegaat. De proefrit laat ook zien of er zijwieltjes nodig zijn en of de stuurbeweging goed is. Wij zouden het uitproberen nooit overslaan.

Wat belooft de fietsfabrikant meestal?

 • De meesten maken allerlei soorten fietsen, van dames- en herenfietsen tot kinderfietsen en soms ook mountain bikes.
 • Fabrikanten willen de beste uitstraling, zodat er veel voor hun model gekozen wordt.
 • Ze willen voldoen aan de minimale veiligheidseisen en bieden daarnaast een hoop accessoires aan waarmee de fiets verder uitgerust kan worden.

Waar op letten bij kinderfietsen? Criteria bij deze recensie

We hebben al diverse aspecten van fietsen speciaal voor kinderen genoemd die essentieel zijn voor een juiste keuze. We vatten ze hieronder nog eens samen en vullen de criteria verder aan:

 • Soort fiets – gaat het om een jongens- of meisjesfiets, is het een fiets voor elke dag naar school of voor de vrije tijd (in het bos, over een cross parcours)?
 • Minimale veiligheid – zit er verlichting op, zijn er reflectoren, wat voor rem zit er op de fiets, is er een goed functionerende bel aanwezig, hoe sterk is de bagagedrager?
 • Extra’s – welke attributen kunnen er nog bij gekocht worden voor een optimaal gebruik van de fiets? Heb je een mandje nodig of iets om de schooltas op de bagagedrager vast te maken? Zit er al een slot op of moet er een los hangslot bij?

Hoe zijn kinderfietsen getest? Onze resultaten

De kinderfietsen zijn gedurende een week door het testteam uitgeprobeerd. Dagelijkse ritjes naar school en een rondje samen fietsen in het weekend hoorden bij de activiteiten. Daarbij is gekeken naar hoe prettig de fiets fietst en hoe de verschillende kenmerken van de fiets presteerden. Alleen op die manier kom je erachter of je bijvoorbeeld een bel wilt vervangen als die die standaard bij de fiets geleverd wordt niet aan de verwachtingen voldoet.

De top 10 met beste kinderfietsen

1.     Supersuper Kicks Kinderfiets – 18 inch

Deze stoere jongensfiets is groen en heeft feloranje details.

Pluspunten:

 • De fiets is geschikt voor kinderen van 5 tot 8 jaar en hiervoor mogen ze tussen de 116 en 122 centimeter lang zijn. Is je kind jonger, maar groeit hij als kool? Dan kun je een maat groter uitproberen.
 • We vinden de kwaliteit van deze fiets goed, omdat hij lekker stevig in elkaar zit.

Minpunten:

 • De bagagedrager zou wellicht iets steviger kunnen zijn bij het vervoeren van zware schooltassen.

2.      Supersuper Kicks Kinderfiets – 26 inch

Van hetzelfde merk als de nummer een op deze lijst is deze kinderfiets met prachtige blauwe en grijze kleur.

Pluspunten:

 • De wielen vallen het meest op vanwege dezelfde kleur blauw in de rand.
 • Deze maat jongensfiets is geschikt voor de leeftijd van 9 tot 12 jaar en de lengte van je kind mag tussen de 146 en 158 centimeter zijn.

Minpunten:

 • Leer je kind goed op- en afstappen, want het hoogste deel van het frame is bol en loopt dus iets omhoog.
 • Dit is de duurste fiets in onze top 10.

3.      Tornado Crossfiets BMX – 20 inch

Deze BMX is lekker neutraal van kleur met matzwart en heeft een paar witte details.

Pluspunten:

 • Voor de kids die stunts willen uithalen is deze BMX ideaal, omdat zowel het zadel als het stuur in hoogte aangepast kunnen worden. Ook de handremmen en terugtraprem helpen hierbij.
 • Er is geen leeftijd aan deze BMX verbonden. Zowel jongens als meisjes die willen stunten kunnen met deze fiets uit de voeten.

Minpunten:

 • Er zit geen kettingkast om de ketting en dat betekent dat je je broek in je sokken moet doen of er zo’n speciale clip omheen moet doen. Anders loop je het risico dat je broek tussen de ketting blijft hangen.

4.      Tornado BMX Crossfiets – 16 inch

Deze tweede BMX is kleiner van formaat dan de vorige in onze lijst.

Pluspunten:

 • De kleur kaki is weer helemaal in en dat vinden wij zo leuk aan deze crossfiets.
 • Verder heeft deze BMX dezelfde kenmerken als de nummer drie in deze top tien en dat maakt hem een geweldige crossfiets.

Minpunten:

 • Als dit de eerste crossfiets van je kind is, moet je echt even gaan voelen hoe hoog de knieën komen en welke maat dus het beste past. Je meet dit ook anders dan bij een gewone fiets, omdat je met een gewone fiets geen trucjes hoeft uit te halen of parcours hoeft af te leggen.

5.      Supersuper Little Miss Kinderfiets – 16 inch

Dit is een ontzettende fleurige meisjesfiets met blauwe en roze details.

Pluspunten:

 • Er worden zijwieltjes bij deze fiets geleverd en dat vonden we zeker in het begin erg handig.
 • De franjes aan het stuur, het zitje voor de pop achterop en het mandje aan het stuur; de details maken deze fiets helemaal top.
 • Deze fiets is geschikt voor kinderen van vier tot zes jaar, of tussen de 104 en 116 centimeter lang.

Minpunten:

 • Let er wel op dat je kind niet te veel gewicht in het mandje aan het stuur doet, want dat kan gevaarlijk zijn bij het draaien aan het stuur.

6.      Supersuper Little Miss Kinderfiets – 14 inch

Dit is in principe dezelfde fiets als de nummer vijf in deze top 10, maar nu heeft de fiets 14 inch banden en een kleiner frame.

Pluspunten:

 • Ook deze fiets heeft bijzondere details, maar ook de veiligheidselementen zijn er: reflectoren, verlichting en een bel.
 • Wij vinden de vlinders op de kettingkast en voorvork erg fleurig.
 • De fiets is voor meisjes van drie en vier jaar of 92 tot 104 centimeter lang.

Minpunten:

 • Alle toeters en bellen aan deze fiets kunnen wel enorm afleiden en dat is voor een kind dat net leert fietsen niet ideaal.

7.      Supersuper Little Miss Kinderfiets – 18 Inch

Van het merk Supersuper hebben we de Little Miss kinderfiets al in twee eerdere maten gehad – 14 en 16 inch – maar deze is nog een maat groter, namelijk 18 inch.

Pluspunten:

 • De fiets is met deze maat bedoeld voor kinderen tussen de 5 en 8 jaar of ze mogen tussen de 116 en 122 centimeter lang zijn.
 • Wij vinden de terugtraprem op deze kinderfiets goed werken.

Minpunten:

 • Een nadeel is dat je deze fiets thuis zelf grotendeels in elkaar moet zetten en niet iedereen heeft daar het gereedschap of het geduld voor.

8.      Volare Blue Cruiser Kinderfiets – 14 inch

Dit is een kinderfiets met een frame à la beach cruiser model.

Pluspunten:

 • De blauwe kleur spat van deze kinderfiets af. Wij vinden hem echt prachtig samen met het diepe bruin van het zadel, de handvatten en de wielen.
 • Met de zijwieltjes en wielformaat van 14 inch kunnen kleinere kinderen al een poging doen om te leren fietsen.

Minpunten:

 • Wij vinden de handleiding wel erg beknopt bij het monteren van deze fiets. Dat zal voor sommigen echt een uitdaging zijn.

9.      Supersuper Cooper Kinderfiets – 20 inch

Deze meisjesfiets heeft een gave turquoise kleur en lichte banden.

Pluspunten:

 • De fiets is stevig en heeft leuke details, zoals de bloemen op de kettingkast.
 • Aan het stuur en de voorvork zit een rek bevestigd waar je een tas op kunt zetten. Deze moet je wel vastmaken met snelbinders of er een mandje op maken.
 • De fiets is bedoeld voor meiden van 5 tot 9 jaar die een lengte van 122 tot 128 centimeter hebben.

Minpunten:

 • De fiets is wel vrij zwaar voor een jonger kind.

10.   Supersuper Cooper Kinderfiets – 12 inch

De Cooper kinderfiets op nummer negen is er in nog vier andere maten en deze is de kleinste van 12 inch.

Pluspunten:

 • Het frame van deze kinderfiets is stevig. De bagagedrager en het rekje voorop zijn ook van goede kwaliteit.
 • De fiets werkt prima voor kinderen van 3 en 4 jaar of met een lengte van 92 tot 98 centimeter.

Minpunten:

 • Ook deze fiets moet thuis nog in elkaar gezet worden en dat is niet voor iedereen een eenvoudige klus.

Beste uit de test

Voor de kinderen die al goed kunnen fietsen en een nieuwe uitdaging zoeken is de crossfiets van Tornado een hele ontdekking. Ze kunnen er allerlei trucjes mee uithalen of goed over bergpaadjes in het bos mee manoeuvreren. Het komt hun behendigheid alleen maar ten goede, maar het is natuurlijk een minder handige fiets om mee naar school te fietsen.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Kortom

Voor de kinderfietsen in deze review betaal je tussen de 150 en 300 euro. Bij het uitproberen van een kinderfiets merk je het natuurlijk al snel als de laagste stand van het zadel nog steeds niet voldoende is om met de voetjes aan de grond te komen. Je wilt misschien net een model groter, maar blijkbaar is dat vanuit veiligheidsoogpunt nog geen goed idee.

Dat maakt een kinderfiets kopen elke keer weer een bijzondere opgave, want ze groeien snel en als het goed is, koop je diverse kinderfietsjes totdat het op een volwassen fiets kan fietsen. Heb je geen geld voor een nieuwe kinderfiets? Dan vinden wij dat er niks mis is met een tweedehands fiets die je zelf opknapt en weer in orde maakt.