De allerbeste dobbelspellen

We geven het grif toe: op loze uurtjes willen we hier op de redactie nog wel eens een spelletje spelen. Meestal kiezen we voor een kaartspelletje, maar ook dobbelspellen zijn zeer populair. Het leuke is: met een simpel en goedkoop stel dobbelstenen kun je vele verschillende soorten spellen spelen. Tijdens zo’n spelletje bedachten we, dat het leuk zou zijn hier een top 10 hiervan te maken. Het bleek één van de leukste onderzoekjes die we tot dusverre hebben gedaan.

Onze zoektocht naar het beste dobbelspel

Want zeg het maar: waar moet zo’n spelletje aan voldoen? Er moest hoe dan ook spanning in zitten, zei de één. Het mag niet te lang duren, vond de ander. Ook waren we het redelijk met elkaar eens dat de factor geluk, hoewel altijd aanwezig, niet 100% zou mogen bedragen. Met dat voor ogen gingen we eens kijken wat er zoal op de markt te vinden is.

De leukste dobbelspellen in het kort

Over die zoektocht kun je verderop in dit artikel meer lezen. Maar als je het snelle antwoord wilt, dan noemen we hierbij drie spellen die sowieso niet in je spellenkast mag ontbreken:

 • Beste overall-keuze: Keer op Keer
 • Beste spel onder 10 euro: Catan dobbelspel
 • Meest verslavende spel: Qwixx
Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste overall-keuzeKeer op Keer: Dit spel komt bij elke doelgroep ontzettend hoog uit de test, zo ook bij de redactie.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste spel onder 10 euroCatan dobbelspel: Dit is een variant op de moderne klassieker die we allemaal kennen, maar ook deze versie vonden we erg leuk!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Meest verslavende spelQwixx: Het dobbelspel wat een inspiratie was voor veel andere dobbelspellen bewijst toch keer op keer bijzonder leuk te zijn.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Hoe zijn we te werk gegaan?

Nadat eenmaal de beslissing was genomen om het beste dobbelspel te vinden, konden we niets anders doen dan ons volledig in deze opdracht te smijten. Dat betekende: veelvuldig het internet op, reviews lezen én vervolgens de spellen bestellen. Het leverde vrij hilarische taferelen op de redactie op: in de tijd van de baas dobbelen om zo tot een goed gefundeerd artikel te komen. Er zijn mindere klusjes te bedenken.

Niet het doel uit ogen verliezen

Het spelen gaf dan wel veel lol, maar we mochten toch niet vergeten waarom we de spellen speelden. We wilden immers komen tot een goede, afgewogen top 10 waar jij als lezer ook daadwerkelijk iets aan hebt. Dus lazen we steeds uitvoerig de speluitleg door, namen de spellen serieus en probeerden goed te verwoorden waarom we een spel wel of niet leuk vonden.

Het ene spel is het andere niet

Misschien denk je: hoe moeilijk kan het zijn, een dobbelspel is een dobbelspel. Maar het zal je allicht verbazen hoe snel het ene spel vervelend wordt terwijl het andere toch interessant blijft. Opvallend was ook dat we het onderling vaak over de spellen eens waren. Al snel hadden we paar algemeen aanvaarde favorieten. Schijnbaar hebben de spellen in onze top 10 een soort code gebroken waardoor zij een grote herspeelbaarheid kennen. Dat gold zeker niet voor elk dobbelspel…

Niet alles geloven wat je wordt beloofd

Uiteraard probeert elke fabrikant zijn eigen spel van harte aan te bevelen. Helaas moesten we echter toch met enige regelmaat constateren dat de beloftes die werden gedaan, niet altijd werden nagekomen. Met name op het gebied van herspeelbaarheid bleken sommige spellen na een paar keer spelen te saai en eentonig te worden. Deze spellen werden dan direct van de potentiële toplijst gehaald. Jammer maar helaas.

Onze criteria

Vandaar ook dat we dat als belangrijkste criterium hebben aangehouden, dat het spel ook de volgende dag of de volgende week nog leuk en verrassend moest zijn om te spelen. Al met al kwamen we tot de volgende eisen voor de spellen die onze top 10 zouden halen:

 1. Herspeelbaarheid. Hoe verslavender het spel, hoe beter. Het allerbeste waren die spellen waar je van tactiek kon wisselen, waardoor het spel altijd verrassend bleef.
 2. Prijs onder 25 euro. Een dobbelspelletje hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hoe handzamer, hoe beter. En dat komt in onze ogen automatisch met een redelijke prijs.
 3. Professionele vormgeving. Hoewel het spel best simpel mag zijn, moet het er wel professioneel uitzien. Fraaie vormgeving wordt dan ook beloond in onze top 10.

Al deze data in een lijst gieten

Alle spellen hieronder voldoen dus aan deze drie criteria, de een soms wat meer dan de ander. Er zit natuurlijk ook altijd iets subjectiefs in een toplijt: voor de een maakt het niet zoveel uit als een spel 5 euro duurder is, terwijl dat voor een ander een dealbreaker kan zijn. Toch kunnen we met een gerust hart zeggen dat onderstaande spellen stuk voor stuk aanraders zijn, juist omdat zij aan bovengenoemde criteria voldoen.

De top 10

1. Keer op keer – 999 games

In dit spel moet je zo snel mogelijk aangrenzende vakjes ‘wegdobbelen’, waardoor je van tevoren goed moet nadenken over de juiste dobbelkleur. De doos belooft dat het nooit bij één spelletje blijft, en wij kunnen verzekeren: dat klopt. Een zeer verslavend spel.

Pluspunten:

 • Grote herspeelbaarheid
 • Niet slechts een geluksspel
 • Simpel om te leren

2. Qwixx – White Goblin Games

Dit spel is een heuse moderne klassieker onder de dobbelspellen, en wij kwamen er al snel achter waarom. Oh, al die uurtjes die we kwijt zijn aan het Qwixxen… en dat allemaal voor de research. We hebben er een heerlijke verslaving bij.

Pluspunten:

 • Zeer eenvoudige regels
 • Spannend tot het laatste moment
 • Ideale combinatie van tactiek en geluk

Minpunten:

 • De scoreblaadjes zijn snel gevuld

3. Regenwormen – 999 Games

Heel leuk spel met zowel dobbelstenen als speelkaarten. Het draait naast het werpen (met maar liefst 8 dobbelstenen) om goed kunnen tellen én het juiste risico nemen. Met dit spel hebben we enorm veel plezier op de redactie beleefd.

Pluspunten:

 • Mooie, stevige vormgeving
 • Simpele spelregels
 • Past in een heel klein doosje, ideaal voor op reis

Minpunten:

 • De speelduur wil nog wel eens fluctueren

4. Clever – 999 Games

De zes dobbelstenen van Clever hebben allen een andere kleur. Het is de bedoeling dat je op je scorekaart de juiste combinaties bij elkaar dobbelt, zodat je de meeste punten haalt. Je moet dit clever aanpakken, want dit is zeker niet enkel een geluksspel.

Pluspunten:

 • Fris en kleurrijk design
 • Blijft leuk ook na meerdere spellen
 • Vereist enig tactisch inzicht

Minpunten:

 • Scorekaart is snel volgeschreven

5. Paku Paku – Ravensburger

Hilarisch dobbelspel met een twist. Elke speler is namelijk tegelijk aan het dobbelen, en moet er daarbij voor zorgen dat zijn eigen stapel niet omvalt. Flitsend en vrolijk spel, en ook wel een tikkeltje chaotisch in de goede zin van het woord.

Pluspunten:

 • Makkelijk te leren
 • Je hoeft niet te wachten op je beurt
 • Actief en vrolijk spel

6. Shut the Box – Goki

Geluk en strategie vechten om voorrang in dit bijzonder fraai vormgegeven spel. Je dobbelt hierin net zo lang tot alle houten stenen van het spel zijn omgedraaid. Leuk voor jong en oud.

Pluspunten

 • Goede, robuuste kwaliteit van het spel
 • Op meerdere manieren te spelen
 • Snel aan te leren

7. Catan dobbelspel – 999 Games

De Kolonisten van Catan is natuurlijk dé moderne klassieker op het gebied van bordspellen, maar inmiddels zijn er ook kaartvarianten én een dobbelspel op de markt. Ideaal voor op reis als een grote doos te veel in de weg zal zitten.

Pluspunten:

 • Een snel spel vol typisch Catan-plezier
 • Simpel te begrijpen
 • Makkelijk mee te nemen

Minpunten:

 • Grotere geluksfactor dan in het bordspel

8. Konijnenhokken – 999 Games

Zenuwslopend spel waarin je met je worpen zowel voor genoeg konijnen als genoeg hokken moet zorgen. Crux is om te weten wanneer je punten moet schrijven en niet meer risico moet nemen, maar dat moment ligt bij iedereen ergens anders. Dat leverde hier op de redactie in elk geval hilarische taferelen op.

Pluspunten:

 • Makkelijk om snel tussendoor te spelen
 • Een spannend spel
 • Element van risico nemen maakt het verrassend

Minpunten:

 • Het duurde even voordat we de spelregels goed begrepen (kan aan ons liggen)

9. Perudo – Zygomatic Board Game Studio

Dit spelletje is feitelijk al eeuwenoud, en draait om bluffen. Je gooit je dobbelstenen, maar jij bent de enige die de uitkomst van jouw stenen ziet. Nu moet je gokken wat de andere spelers hebben gegooid, terwijl je ze ondertussen op het verkeerde been probeert te zetten…

Pluspunten

 • Door bluf-element een erg gezellig spel
 • Mooi ontwerp en vormgeving
 • Makkelijk aan te leren

10. Yahtzee – Haza

Je dacht toch niet werkelijk dat we de klassieker der klassiekers uit deze top 10 zouden laten? Wat nog te zeggen over Yahtzee, buiten dat het oh zo verslavend is…

Pluspunten:

 • Klassiek spel dat altijd interessant blijft
 • Complete set inclusief scorekaarten en dobbelbeker
 • Mooie mix van geluk en tactiek

Dobbelspellen door andere ogen bekeken

Bij onze zoektocht op het wereldwijde web bleek maar weer eens dat wij niet de enige zijn die graag een dobbelspelletje spelen. Op diverse pagina’s vonden we interessante informatie, van Radar en Kassa tot aan de Consumentenbond, waarbij die laatste onder andere ook oog had voor het spelen van een dergelijk spelletje met een kind. Zie de pagina van de Consumentenbond.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Tijd om te spelen

Inmiddels zul je vast genoeg inspiratie hebben opgedaan om zelf ook de dobbelstenen ter hand te nemen. Met de bovenstaande top 10 ben je in ieder geval verzekerd van urenlang speelplezier, of je nu met zijn tweeën bent of met een grotere groep.

Have fun!