Er zijn jaren dat we juli en augustus amper kunnen verklaren als zomermaanden en er zijn jaren dat we prachtige zomers hebben. Soms kan het in april al een week heerlijk warm zijn en dan hopen we met zijn allen maar dat dat niet dé zomer van dat hele jaar was. Het betekent echter wel dat je bij mooi weer en een beetje vierkante meters in je tuin een eigen zwembad neer kunt zetten. Dat is niet alleen gezellig om lekker in af te koelen, maar ook gewoon handig als je er niet voor op pad hoeft.

Het vinden van het ideale zwembad

Nu Nederland door de klimaatverandering steeds wisselende zomers krijgt, waarin we niet alleen intense hoosbuien mogen ervaren, maar ook ontzettende hitte mee mogen maken, heeft een zwembad steeds meer nut. Zodra de warme periode aanbreekt, zet je het op. Daarna begint de klus van het onderhouden als je er niet voor kiest om het tussentijds telkens af te breken of leeg te laten lopen en op te ruimen tot de volgende mooie week. Maar welk zwembad kies je voor in eigen tuin?

Onze #1: dit is het beste zwembad

Wanneer je er de plek (en het geld) voor hebt, je geen kinderen hebt of de kinderen al kunnen zwemmen, kies je voor het Bestway zwembad met stalen frame van vier meter lang en twee meter breed. Het is een meter diep, voorzien van een filtersysteem en een trapje. Dat trapje heb je nodig, want het zwembad is een meter hoog. Het fijnste aan dit zwembad vinden wij echter de uitstraling. Je hebt geen opvallend blauw plastic ding in de tuin, maar een mooie buitenkant met een rotan look.

Snel overzicht: De mooiste zwembaden per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 extravagante zwembadBestway Power Steel opzetzwembad: We zijn zeer te spreken over dit opzetbare zwembad en het wordt geleverd met alles wat je nodig hebt.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste middenklasse zwembadBestway Zwembad Steel Pro Max: We vinden dat dit zwembad een simpelweg uitstekend alternatief biedt als je niet all-out wil gaan.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste opblaasbare zwembad voor kleine kinderenIntex Opblaasbaar Zwembad: Dit zwembad is nét wat groter dan de gemiddelde opblaasbare zwembad voor kinderen en is makkelijk op te zetten en op te ruimen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij zwembaden?

De tijd dat je naar het openlucht zwembad in de buurt ging is al lang voorbij. Je gaat er alleen nog naartoe om anderen te ontmoeten, maar als het even kan, heb je tegenwoordig een eigen zwembad in de tuin. Het is daarom belangrijk om kwaliteit te onderscheiden, want er is ook een hoop rotzooi te koop. Het laatste dat je wil – of het nu veel heeft gekost of niet – is op een warme zomerdag je zwembad opzetten, de tuinslang erin leggen en moeten constateren dat het lek is. Dat wil je net niet.

Waarom kritisch blijven bij het uitkiezen van een zwembad?

Om geen kat in de zak te kopen, moet je je dus vooraf aan de aankoop verdiepen in de diverse fabrikanten en welke kwaliteit zij leveren. Het gaat er dan niet alleen om welke maten ze leveren en welke daarvan het beste in jouw tuin past, maar ook van welk materiaal het gemaakt is en hoe permanent het is. Een opblaasbaar zwembadje ruim je wat makkelijker op als er toch weer een zomerstorm aankomt, terwijl je een zwembad met stalen frame het liefst de hele zomer laat staan.

Zou je dat nou wel doen? Een zwembad in je eigen tuin?

Bij temperaturen boven de 25 graden is een zwembad heerlijk. Je hoeft je eigen achterdeur maar uit te lopen en jij of je kinderen kunnen het lichaam even wat afkoeling bieden. Het water is lekker koel, maar niet te koud door het dekzeil dat je er ’s nachts oplegt of het emmertje heet water dat je elke dag in het kleine badje erbij gooit. Het voelt als een ware luxe om een eigen zwembad in de tuin te hebben. Bij kleine kinderen in het gezin is het echter ook van belang om altijd toezicht te houden.

Wat belooft de producent van zwembaden meestal?

  • Fabrikanten kiezen voor het aanbieden van een of beide varianten: opblaasbaar of met stalen frame.
  • Bij de meeste zwembaden zit een reparatieset om kleine mankementen zelf op te kunnen lossen.
  • Bij de ene fabrikant is de garantie uitgebreider dan bij de andere.

Waar op letten bij het kiezen van je zwembad? Criteria in deze beoordeling

Bij het uitkiezen van een geschikt model voor in jouw tuin let je op de volgende aspecten:

  • Je kiest eerst tussen de opblaasbare versie of die met metalen frame.
  • Je kijkt naar de afmeting die in je tuin past en hoeveel bewegingsruimte er dan nog om het zwembad heen is.
  • Je kiest een zwembad met of zonder filter en dat bepaalt dan ook vaak hoe lang het zwembad aaneengesloten met datzelfde water op kan blijven staan zonder dat er algen ontstaan.
  • Je let ook op de diepte en de leeftijd van de zwemmers. Bij jonge kinderen wil je geen te diep zwembad.
  • Je zorgt voor de juiste veiligheidsmaatregelen.

Hoe zijn de zwembaden getest? Onze resultaten

Voor deze test hebben we diverse zwembaden besteld en ook gekeken wat ons eigen team afgelopen zomer al in de tuin had staan. Het onderzoek was dan ook niet heel complex, want de meesten van ons genieten al jaren van een eigen zwembad. Er hebben regelmatig kinderfeestjes plaatsgevonden en kleine zwembadjes hebben ook als bier- en wijnkoeler bij volwassen feestjes gediend. Er is dan een lading ijsklontjes in gedaan en dat werkte prima.

De top 10 met beste zwembaden voor in de tuin

1.     Bestway Power Steel – opzetzwembad met stalen frame

Dit is het grootste en duurste bad in deze top 10, maar als je de ruimte hebt, is deze de moeite waard.

Pluspunten:

  • Het is groot en diep genoeg om met meerdere mensen nog voldoende ruimte te hebben en kleinere kinderen kunnen hier echt in zwemmen.
  • De set is compleet, waardoor je geen losse elementen meer hoeft te kopen waardoor het nog duurder wordt.
  • De uitstraling van dit zwembad is rustieker dan bij vele andere zwembaden.

Minpunten:

  • De prijs is het grootste nadeel. Als je bij deze een aanbieding voorbij ziet komen, zouden we daar zeker gebruik van maken.

2.     FJ Sales – Opblaasbaar Kinderzwembad

Het tegenovergestelde van de nummer een op deze lijst is misschien wel dit opblaasbaar badje van een meter bij een meter en twintig centimeter diep.

Pluspunten:

  • Dit zwembadje met dieren op de zijkant is geschikt voor kleinere kinderen.
  • Wat we ook waarderen is de bodem die je op kunt blazen, waardoor kinderen niet op een te harde ondergrond zitten. Dat kan namelijk aardig pijnlijk zijn.

Minpunten:

  • Zorg er altijd voor dat je een setje met plakmiddelen hebt om kleine reparaties te kunnen doen. Er is niks vervelender dan een zwembadje beloven en het water er dan telkens uit te zien lopen.

3.      Bestway – Zwembad Steel Pro Max met Schoonmaakset

Dit zwembad heeft een doorsnede van ruim drie meter en het is 76 centimeter diep.

Pluspunten:

  • Het stevige stalen frame is zowel aan de bovenrand als aan de onderzijde bevestigd aan het zwembad en hierdoor staat het stabiel.
  • Er zit een aantal attributen bij dit zwembad, zoals een schepnet om de blaadjes die erin waaien eruit te halen en een thermometer om de temperatuur te kunnen aflezen.

Minpunten:

  • Er zit geen filter bij dit zwembad, dus als je die wilt, moet je die er los bijkopen.

4.      Intex Opblaasbaar Zwembad – Paradijs

Dit opblaasbare zwembad heeft een natuurlijke in plaats van rechthoekige vorm. Op de zijkant staan vrolijke taferelen met dieren en palmbomen.

Pluspunten:

  • Het zwembad is lekker lang (ruim twee meter zestig) en 42 centimeter diep. Het is met deze afmetingen een lekker bad om in te plonsen.
  • Dit zwembad houdt het lang vol zonder het tussentijds te hoeven repareren. Dat hebben we wel eens anders gezien.

Minpunten:

  • Dit zwembad is makkelijk op te zetten en weer op te ruimen, waardoor je wel bij elke keer mooi weer veel water gebruikt (en daarna weer weggooit).

5.      Bestway – Babyzwembad met Opblaasbare Bodem

Het zwembadje heeft een zachte bodem en een dikkere rand met twee opblaasbare banden die steun bieden.

Pluspunten:

  • Het zwembadje is vierkant, 86 centimeter lang en breed en 25 centimeter diep. Er hoeft niet zoveel water in om er plezier in te hebben.
  • Dit badje kan bij slecht weer zelfs in de badkamer met warm water gevuld worden als je geen gewoon bad en alleen maar een douche hebt.

Minpunten:

  • Houd de reparatieset maar bij de hand, want hoe kleiner het badje, hoe vaker er van productiefouten sprake lijkt te zijn. De vraag is of je dat voor deze prijs ook niet mag verwachten.

6.      Intex – Kinderzwembad in de vorm van een paddenstoel

Deze paddenstoel biedt schaduw in de felle zon.

Pluspunten:

  • Het model is ontzettend leuk. Je blaast het geheel op en onder het rood met witte stippen dak van de paddenstoel neemt je kindje plaats in het water.
  • Ook de bodem bij dit zwembadje kan opgeblazen worden, waardoor het zacht zit.

Minpunten:

  • Wij adviseren een elektrische pomp bij dit opblaasbare badje aan te schaffen, want je hebt meer lucht nodig dan alleen voor het badje zelf. Ook de paddenstoel vraagt veel lucht.

7.      Intex – vierkant Kinderzwembad

Dit vrolijke badje is in twee kleuren te krijgen: felgroen en felroze.

Pluspunten:

  • Het is een vierkant zwembadje van 85 bij 85 centimeter en het is 23 centimeter diep. Er hoeft dus niet al te veel water in en het biedt wel wat verkoeling aan je kleintje.
  • Je kunt er ook voor kiezen om dit zwembadje binnen als badje te gebruiken en er warm water in te doen.

Minpunten:

  • Er zit geen stop in, waardoor je bij het leegmaken het zwembadje alleen maar om kunt kiepen en zo leeg moet laten lopen. Als aanbeveling zouden wij een stop erin maken, maar dan moet je dit wel goed waterdicht maken.

8.      Intex – Frame Zwembad

Dit is weer een zwembad met een stalen frame en de maat is 260 centimeter lang, 160 centimeter breed en 65 centimeter diep.

Pluspunten:

  • Als je er niet in gaat plonsen en er alleen maar in gaat zitten, kun je hier met het gehele gezin in plaatsnemen op een warme dag.
  • Het bad is makkelijk op te zetten en heeft stevige hoeken.

Minpunten:

  • Je koopt alleen het zwembad en verder geen hulpmiddelen. Wil je die wel? Dan betaal je hiervoor weer extra.

9.      Intex – mini frame zwembad

Dit is ook een zwembad met een stalen frame, maar nu in het mini.

Pluspunten:

  • Het is iets groter dan alle mini opblaasbare zwembadjes. Het heeft namelijk een afmeting van 122 bij 122 centimeter. Het is ook iets dieper, namelijk 30 centimeter.
  • Doordat je geen opblaasbare rand hebt, is er veel meer plek in het zwembad zelf.

Minpunten:

  • Bij sommige van deze modellen blijft het frame niet goed op zijn plek zitten.

10.   Intex COMBIDEAL – opblaasbaar zwembad, afdekzeil, zwemtrainer en zwemband

Met deze set ben je klaar voor een hoop zwemplezier.

Pluspunten:

  • Het enige dat er niet bij zit is een filterpomp, maar meestal hoeft dat ook niet bij niet al te grote opblaasbare zwembaden.
  • Door de zwemtrainer kun je zelfs met de kleinste leden van het gezin genieten van dit zwembad.
  • Het afdekzeil houdt vuil uit het water als je het consequent aanbrengt.

Minpunten:

  • Ook bij deze set zouden we altijd iets achter de hand houden om snel een lekkage te kunnen repareren.

Beste uit de test

Intex komt als merk van zwembaden overal goed uit de test. Het ligt dan ook vooral aan je voorkeur voor een stalen frame of opblaasbaar zwembad en de afmeting van je tuin welke je wilt kiezen. Verder zouden we bij een kleiner zwembad altijd adviseren – wanneer je geen filter gebruikt of chloor aan het water toevoegt – het water regelmatig te verversen. Zoek voor het zwembadwater een bestemming in je tuin, zodat het niet verkwist wordt.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Kortom

De zwembaden in deze review kosten tussen de 13 en 580 euro. Dit is een groot verschil in prijs, maar als je de modellen ziet, snap je direct waardoor dit komt. Let er bij de maat van een zwembad op dat de stalen constructie vaak wat verder uitsteekt. Dus pak vooral niet een maat die precies in je tuin lijkt te passen, want dan is er geen ruimte voor het stalen frame en al helemaal geen plek om er nog omheen te kunnen lopen.