Inhoud van deze pagina:

De beste poppen en knuffels: knuffels voor klein en groot

Heb jij hem nog? Jouw favoriete pop of knuffel van toen je klein was? Bij sommige mensen staat hij op een hogere plank in de kast, zodat de kleinkinderen er niet aan kunnen. Anderen bewaren hem in een doos op zolder, of – indien het exemplaar niet meer in zeer goede staat was – de knuffel of pop zit inmiddels achter glas in een klein kastje waar je altijd naar hem kunt kijken, maar waarvan je weet dat hij daar ook veilig opgeborgen is. 

Want wie is er nu niet opgegroeid met knuffels en poppen? Ieder kind verdient het een eigen knuffel en eigen pop te hebben. Als we klein zijn, hebben we allemaal een vriendje nodig dat we volledig en blind vertrouwen. Kinderen voelen zich veilig bij hun knuffels. Bij poppen speelt juist eerder het “vader-“ of “moederinstinct” op. Kinderen leren met poppen zorg dragen voor anderen: zo wordt de pop droog en warm gehouden en zit deze op een stoel aan tafel.

Onze zoektocht naar de beste poppen en knuffels: een brede markt

Oké, niet iedereen heeft de knuffel of pop van vroeger nog. Er zijn mensen die er helemaal niks meer om geven en er al lang geleden afscheid van genomen hebben. Je kunt ook weinig aan materiële zaken hechten en alle knuffels en poppen die je nog ergens had aan je kleinkinderen hebben gegeven.

Wij zijn eens na gaan denken en bij ouders en grootouders gaan vragen wat nu eigenlijk zo bijzonder is aan een goede knuffel of pop. En we komen tot de conclusie dat de favorieten binnen het team eigenlijk net zo divers waren als het aanbod dat er in die tijd was. Wat met Sinterklaas op de voorkant van de speelgoedgids stond die in de brievenbus viel, verkocht automatisch goed. Maar wat zijn tegenwoordig de beste poppen en knuffels die geliefd zullen zijn bij je kind?

Poppen en knuffels zijn er al heel, heel lang. Er is dan ook een grote markt voor: bijna iedereen heeft vroeger minstens één pop of knuffel gehad. Spelen met een knuffel of pop maakt deel uit van de opvoeding. Omdat er zoveel vraag naar is, worden er ook heel veel poppen en knuffels geproduceerd. Niet alle poppen en knuffels zijn helaas van even hoge kwaliteit. Vandaar dat we ons in het aanbod hebben verdiept om je supergoed te kunnen adviseren.

Redenen om met poppen te spelen

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom een kind met poppen zou moeten spelen. Spelen met een pop is behalve leuk ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van je kind.

 • Poppenspel verbetert sociale vaardigheden. Kinderen die met poppen spelen, zijn beter in staat met andere samen te spelen en houden meer rekening met elkaar.
 • Net als met het verzorgen van een huisdier, draagt het zorgen voor een pop bij aan het ontwikkelen van een verantwoordelijkheidsgevoel. Het kind zal automatisch geneigd zijn ervoor te zorgen dat het de pop aan niets ontbreekt. De pop is bijna een persoon.
 • Poppenspel stimuleert de fantasie van kinderen: er worden hele gebeurtenissen nagespeeld.

Snel overzicht: Deze poppen en knuffels raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 pop/knuffel Buurman en Buurman: Deze pluche pop doet het goed bij kinderen door hoe humoristisch het uiterlijk én karakter is. Buurman en Buurman vinden we klassiekers.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste budgetoptie pop of knuffelHappy Horse Dikkie Dik Mini: Deze ontzettend lieve kat is wederom een klassieker als het gaat om knuffels. Ons testpanel is weg van deze kat.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Favoriete moderne popVTech Baby Magisch Droompopje: Dit popje is een ontzettend lief en geliefd cadeau. Het poppetje vinden we vrolijk en lekker zacht.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Dit is onze nummer één pop: met deze knuffel wordt het gegarandeerd knus in huis

Buurman en Buurman: wie kent ze niet? Nou ja, jonge kinderen misschien. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet heel erg kunnen genieten van de Pluche Buurman en Buurman pop van 35 cm groot. Deze pop is zowel in de gele als de rode variant verkrijgbaar. De pop is lekker zacht, maar ook voldoende stevig. De armen van de pop zijn volledig buigzaam. De poppen zijn niet alleen leuk voor kinderen om bij zich te dragen, maar ook voor volwassenen om naar te kijken.

De beste budgetoptie pop/knuffel

Op zoek naar een fantastische knuffel voor een bescheiden prijsje? Kies dan voor de Happy Horse Dikkie Dik Mini. Dit is een bescheiden knuffeltje van 10 centimeter groot en het sprekende evenbeeld van de bekendste roodharige kat van Nederland. De kleine knuffel is van hoge kwaliteit en zorgt voor veel speelplezier. Dikkie Dik is een echt maatje voor het kind. Wat ook belangrijk is: de knuffel leert kinderen dat het belangrijk is goed voor dieren te zorgen.

Waarom wij geschikte pop- en knuffelreviewers

Poppen en knuffels: wij zijn ermee opgegroeid. Van jongs af aan hebben we met knuffels en poppen gespeeld. Hoewel we er vandaag de dag niet meer mee spelen, kijken we er nog altijd graag naar. We kunnen een goed ontwerp knuffel of pop als geen ander waarderen. De beste knuffels zijn van alle tijden. We willen alle kinderen graag dezelfde positieve ervaring geven, vandaar dat we uitgebreid onderzoek hebben gedaan naar de kwaliteit van knuffels en poppen.

Waarom kritisch blijven op het pop en knuffelaanbod noodzakelijk is

Laten we er maar geen doekjes om winden, want bij elke producent draait het natuurlijk alleen maar om de verkoopcijfers en winstmarges, ook bij fabrikanten van speelgoed. Wat je vooral ziet is dat er steeds nieuwe exemplaren ontworpen en geproduceerd worden, zodat je kind telkens weer iets nieuws ziet dat het wil hebben. Daar zijn ook alle reclames op televisie of internet op gebaseerd. Dat maakt dat je altijd moet blijven checken, ook als ze als de beste poppen en knuffels bestempeld zijn.

En dus is het blijven opletten bij de aankoop van een knuffel of pop, want volgens de Consumentenbond is er nogal wat onveilig speelgoed op de markt gebracht. Ze hebben zelfs een heel artikel gewijd aan hoe je nou zelf kunt nagaan of speelgoed voor je kind veilig is. Het advies is soms logisch (pak het speelgoed eerst zelf eens in je handen en laat je zintuigen zijn gang gaan), maar soms moet je er heel wat meer voor doen om uit te vinden of iets veilig is ja of nee.

Zoals gezegd, is het aanbod knuffels erg groot. Maar niet alle knuffels zijn van even hoge kwaliteit. Ook zijn niet alle knuffels geschikt voor kinderen van elke leeftijd. Let altijd op het volgende:

Leeftijd van het kind

Een baby van 0-1,5 jaar heeft het meeste behoefte aan een zacht popje, zoals een textielpop of een lappenpopje. Een kind tussen de 1,5 en 3 jaar zal het liefst met een pop of knuffel met een paar accessoires spelen. Hierbij speelt herkenning al een grote rol. Als de knuffel op een olifantje, een dier, of een ander klein vriendje lijkt, zal dat zeker in de smaak vallen. Kleuters van 4-5 jaar hebben de fijnere motoriek en de rust ook met poppen in een poppenhuis te spelen.

Poppen als personages

Denk maar eens aan een superheld of barbiepop. Deze categorie poppen valt in de smaak bij kinderen vanaf 6 jaar. Hierbij speelt het interactieve speelelement ook een grotere rol. Vaak wordt er een heel verhaal rond de pop of rond de poppen verzonnen. Het kind gaat creatief aan de slag.

Wasbare knuffels

Vooral kleine kinderen sabbelen graag aan hun knuffels. Ook laten ze deze nogal eens op de grond vallen. Het resultaat? Knuffels kunnen snel vies worden. Juist daarom is het belangrijk dat de knuffel goed schoon te maken is. Dat geldt overigens ook voor poppen: deze kun je misschien niet uitwassen in de wasmachine, maar het is wel belangrijk dat je ze schoon kunt maken.

Knuffels en poppen worden toch niet verkocht als ze niet veilig zijn?

Hier ga je de mist in, want het gebeurt wel en zelfs regelmatig. Bepaalde klantenorganisaties – zoals de Consumentenbond en Radar – publiceren regelmatig producten waar iets niet goed aan is. Het kan dan gaan om het materiaal waarvan speelgoed gemaakt is (giftige stoffen in kunststof), de verf die na een tijdje loslaat en ingeslikt kan worden, batterijen of andere kleine items die los kunnen komen van het speelgoed, of nog hele andere zaken die fatale gevolgen kunnen hebben.

Wat beloven producenten van de beste poppen en knuffels?

 • Speelgoedfabrikanten zeggen dat ze speelgoed speciaal voor kinderen maken, maar buitenlandse fabrikanten werken niet altijd volgens dezelfde richtlijnen die in de Europese Unie met alle landen afgesproken zijn. Wat je via internet van ver haalt, kan dus meer risico opleveren.
 • De makers van speelgoed bedenken een leeftijd waarvoor het speelgoed geschikt is. Je moet je eerder zorgen maken of een kind niet te jong is, dan of het te oud is. Langer doorspelen met bepaald speelgoed is niet erg.
 • De meeste fabrikanten zorgen ervoor dat knuffels in de wasmachine gewassen kunnen worden.
 • Er wordt wel gelet op bijvoorbeeld plastic oogjes die niet goed vastgehecht zijn, maar soms is de controle of het originele idee toch niet ideaal.

Scepsis overheerste: ons onderzoek naar de beste poppen en knuffels

Het aanbod knuffels en poppen is erg groot. Helaas zijn niet alle knuffels en poppen van hoge kwaliteit.

Plastics in poppen

Sommige poppen zijn gemaakt van hard plastic, terwijl andere poppen van zacht plastic zijn gemaakt. Hard plastic was vroeger de norm bij poppen. Later werden er aan het PVC ook weekmakers toegevoegd. Deze maken het plastic zacht. Ftalaten zijn een bekend voorbeeld van weekmakers. Let hier op: want van sommige Ftalaten is bekend dat ze invloed hebben op de hormonen. Vandaar dat binnen Europa het gebruik ervan tot een minimum is beperkt.

Gebruik van stof

De ‘huid’ van knuffels is meestal gemaakt van zachte stof als mohair, velours of juist een synthetisch materiaal. In de regel geldt dat hoe langer de haartjes zijn, hoe beter het materiaal is.

Het innaailabel

De vulling van een knuffel wordt met het ‘huidje’ dichtgenaaid. Op het innaailabel vind je terug of de knuffel aan de wettelijke eisen binnen de Europese Unie voldoet. Als dat het geval is, zul je hier een CE label aantreffen. Ook vind je hier informatie over het land van oorsprong.

Uitgebreid testen

Knuffels worden in de regel goed getest. Er wordt onder meer gekeken of de plastic of glazen oogjes van knuffels goed vastzitten. Kleine kinderen kunnen hier namelijk in stikken.

Een pop of knuffel aanschaffen: waar let je op?

Er zijn tal van zaken om op te letten als je een knuffel of pop gaan aanschaffen. We noemen ze hier:

Ontwikkelingsfase en leeftijd

Poppen en knuffels zijn niet identiek. Ook niet alle knuffels en poppen zijn voor elke leeftijd geschikt. In tegendeel, sommige poppen sluiten het beste aan bij de behoeften van jonge kinderen, terwijl er ook knuffels en poppen zijn die beter passen bij oudere kinderen. Hoe ouder het kind, hoe meer de knuffel of pop te bieden moet hebben en hoe meer rollenspel meespeelt.

Materiaal van knuffel of pop

Een knuffel moet heerlijk zacht zijn, terwijl een pop ook wat steviger kan zijn. Wat in ieder geval van groot belang is, is dat het materiaal van pop of knuffel niet schadelijk is voor het kind. Zo mogen de ‘haartjes’ van een knuffel niet voor irritatie zorgen. Ook mogen er in het plastic van de pop geen schadelijke weekmakers zitten. Let altijd goed op het CE label op pop of knuffel.

De wens van je kind

Een knuffel of pop kan van hoge kwaliteit zijn, maar als je kind er niets mee doet, is het een verspilde aankoop. Een kind dat graag theekransjes houdt, zal aan een superheldenpop niet veel hebben.

Wat kan de pop?

De mogelijkheden verschillen van pop tot pop. Sommige poppen zitten zo slim in elkaar dat ze zelfs kunnen “plassen”. Bij andere poppen kun je het haar kammen. Het leuke van poppen vandaag de dag is dat ze steeds slimmer worden, steeds meer functies krijgen en daardoor ook realistischer worden. Sommige poppen maken geluidjes. Ken je de Furby nog? Deze had zelfs een geheugen. Je kon hem verschillende aanleren – goede én slechte eigenschappen.

Accessoires

Sommige poppen kun je met accessoires aankleden, zoals bijvoorbeeld haarspelden of zelfs hele kledingsets. Dit geldt bijvoorbeeld voor barbiepoppen. Maar wat dacht je bijvoorbeeld van een poppenwagen of poppenzitje? Ook zijn er poppenwiegjes en zelfs hele babybadjes.

De criteria waar we de beste poppen en knuffels op beoordelen

Wij vinden het bij speelgoed in het algemeen en poppen en knuffels in het bijzonder van belang dat ze aan de volgende criteria voldoen:

 • Veilig, veilig, veilig – we kunnen het niet vaak genoeg zeggen en wanneer je iets via internet koopt, test het dan voordat je er cadeaupapier omheen doet en het aan een kind geeft.
 • Knuffels: gemaakt van een lekkere zachte stof, goed gestikt zodat er geen vulling uit kan ontsnappen, geen losse elementen die voor stikgevaar kunnen zorgen
 • Poppen: gemaakt van materiaal dat geen gezondheidsgevolgen kan hebben, bij losse elementen een passende ondergrens voor de leeftijd op de verpakking
 • Batterijen: passend bij de leeftijd en meegeleverd als ze nodig zijn voor het functioneren van het speelgoed (er is niets vervelender dan een cadeau geven dat niet werkt)

Hoe zijn we tot de beste poppen en knuffels gekomen: onze onderzoeksdata

Alle knuffels en poppen die in deze top tien terecht gekomen zijn, waren onderdeel van een uitvoerige test door zowel volwassenen als kinderen. De volwassenen hebben eerst een soort hufterproof onderzoek uitgevoerd, waarbij er ruw omgegaan is met alle items. Ook is er in eerste instantie bij het uitpakken van het speelgoed goed opgelet. Maak je een doos open en komt je een chemische geur tegemoet? Dan moet je je afvragen of je die pop wel aan een kind wilt geven.

Na die eerste selectieronde bleven er poppen en knuffels over die verdeeld zijn onder een groep met kinderen die binnen de gewenste leeftijdscategorie vielen. Elk kind kreeg een combinatie van vijf poppen en knuffels en de favoriet (met de reden waarom) is in onderstaande lijst terechtgekomen.

Pop/knuffel 1: de Buurman en Buurman pop

Onze eerste keuze knuffel, de Buurman en Buurman pop, hebben we hierboven al benoemd. Dit heeft hij te bieden:

 • Twee verschillende varianten (één voor elke buurman)
 • Ontwerp is bekend van televisie
 • De armen van de pop zijn beweegbaar
 • Gemaakt van zacht pluche.

Pop/knuffel 2: de Happy Horse Dikkie Dik Knuffel Mini van 10 centimeter is de beste budgetkeuze

Ook de Dikkie Dik hebben we al genoemd. Deze dikke vriend…

 • Is heerlijk zacht
 • Is eveneens van televisie bekend
 • Is een klein en compact vriendje dat je overal mee naartoe kunt nemen
 • Slaapt graag bij je kind in bed.

Pop/knuffel 3: het VTech Baby Magisch Droompopje is educatief speelgoed en bevat meerdere geluiden

Het magische droompopje van VTech heeft het volgende te bieden:

Dit popje speel verschillende rustgevende natuurgeluiden en andere melodietjes af – ideaal om je kleintje in slaap te helpen vallen

 • Het gezichtje is lichtgevend
 • Inclusief verstelbare tijdklok
 • Maar liefst 40 verschillende melodietjes en 2 liedjes
 • Je kunt de pop makkelijk schoonmaken
 • Het volume is zelf in te stellen
 • De pop schakelt zichzelf automatisch uit.

Pop/knuffel 4: de Squid Game knuffels komt in handige set van drie plús E-book speluitleg

Squid Game is de trend van het moment. Je hebt hier nu ook verschillende knuffels van:

 • Deze Squid Game knuffels komen in handige set van drie (Vierkant, Driehoek en Cirkel)
 • De 23 cm grote knuffels zijn van zacht pluche gemaakt
 • Krijg er een gratis e-book bij met speluitleg van alle spellen van Squid Fame
 • De knuffels vormen unieke replica’s van de personages
 • krijgt 100% tevredenheidsgarantie bij aanschaf: je kunt na levering tot wel 30 dagen kostenvrij retourneren.

Pop/knuffel 5: de TY Paw Patrol set Skye en Zuma is voorzien van gratis kleurplaat

Een volgende leuke knuffel is van TY Paw Patrol:

 • Het programma Paw Patrol is bekend van televisie (Nickelodeon)
 • Deze knuffel set bevat liefst 2 exemplaren
 • Bij de knuffel set wordt ook een gratis kleurplaat meegestuurd
 • Met hun schattige oogjes zijn ze ook voor de allerkleinsten geschikt
 • De knuffels zijn volledig wasbaar.

Pop/knuffel 6: de Disney Frozen 2 pluche Elsa knuffel is een ideaal cadeau voor elke sneeuwkoning(in)

Jouw kinderen ook gek van Frozen? Dan moet je de knuffel van het populaire personage Elsa hebben:

 • Deze knuffel is 30 centimeter groot
 • Gemaakt van zacht pluche en glanzende stof
 • Verschillende knuffels maken onderdeel uit van één serie
 • Replica van het personage uit de film
 • Ook geschikt voor de allerkleinsten.

Pop/knuffel 7: de pluche knuffel oranje van Tulpenvaas heeft het fraaiste (tulpenvaas) ontwerp

Tulpenvaas heeft knuffels van Hollandse bodem:

 • Deze knuffels hebben een super fraai en origineel ontwerp
 • Ze zijn ook ideaal als decoratie op een kast
 • Het speelgoed is superleuk
 • Een vaas van pluche: wie wil dat nu niet?

Pop/knuffel 8: de Zandkasteel poppenset Toto en Sassa vormt een dynamisch duo

Ken jij de poppen Sassa en Toto van Zandkasteel al?

 • Ook deze poppen komen in handige set van 2
 • De poppen zijn liefst 35 centimeter groot
 • Gemaakt van zacht pluche: het beste van knuffel én pop
 • Bekende personages uit het kinderprogramma Zandkasteel
 • Mét dvd verrassing van het programma.

Pop/knuffel 9: de Bayer Babypop First Words Baby (93825AA) is een ideale opvoedpop voor kleintjes

De Bayer Babypop is ideaal voor de allerkleinsten.

 • Deze Babypop brabbelt en slaat, vrij letterlijk, “eerste woordjes” uit (maar liefst 24 verschillende babygeluidjes, waaronder ook “mama” en “papa”)
 • Druk je de pop tegen je buik, dan vallen de oogjes dicht
 • Bijgeleverd flesje en speen, voor troosten en voeden
 • De Babypop heeft een heerlijk zacht lijfje.

Pop/knuffel 10: de Cry Babies Kristal wordt ziek van IMC Toys is van leuke details voorzien

Op zoek naar een originele pop voor je kind? Kies de Cry Babies “Kristal wordt ziek” pop.

 • Batterijen worden bijgeleverd
 • Deze pop heeft een uniek ontwerp en kan zelfs waterpokken ontwikkelen
 • De pop kan ook verkouden raken, gaan hoesten en koorts krijgen
 • Meet met de thermometer om te zien of de pop verhoging heeft
 • De set komt inclusief medicijntjes om Kristal weer helemaal beter te maken
 • Baby Kristal ka echte tranen huilen
 • Is Kristal ziek? Dan zal haar hartje sneller gaan kloppen
 • Het popje is uitgedost met een ijsbeer onesie.

De top 10 met beste poppen en knuffels volgens ons lezerspanel

Naast onze redactie hebben we ook ons lezerspanel aan het werk gezet:

Snel overzicht: Deze poppen en knuffels raadt ons lezerspanel aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor diversiteitHappy Horse – Konijn Richie knuffel: Dit konijn komt in verschillende vrolijke kleuren. We waarderen de variatie en mogelijkheid om het konijn in diverse formaten te krijgen. Het kan zelfs gewassen worden, wat altijd een pluspunt is voor kinderspeelgoed. >> Check laagste prijs
Beste pop met karakterHaba – Pop Liese: Deze pop straalt pure vrolijkheid uit, vooral vanwege de blosjes op de wangen en de schattige bloemetjes op de jurk. Wat ons betreft valt deze pop op door haar grote, sprekende ogen en het opvallende haar dat uitnodigt om mee te spelen. >> Check laagste prijs
Beste knuffeldoekje voor baby’sHappy Horse – Konijn Richie knuffeldoekje: Deze variant van onze nummer 1 keuze is speciaal ontworpen als knuffeldoekje. We zijn enthousiast over de levendige kleuropties en het feit dat het goed aan elkaar genaaid is. Een ideale keuze voor de kleintjes. >> Check laagste prijs

1. Happy Horse – Konijn Richie knuffel – tot 14 jaar

Wij zijn niet alleen fan van een mooie, zachte knuffel, maar worden ook blij van alle kleuren waarin konijn Richie te krijgen is.

Pluspunten:

 • Wit is mooi voor op de boekenplank, met bruin en groen kan ook goed gespeeld worden.
 • Ze kunnen door jouzelf gewassen worden.
 • Je hebt het konijn in verschillende formaten.

Minpunten:

 • Controleer na het wassen altijd of het stiksel nog goed is.

2. Haba – Pop Liese – vanaf 6 jaar

Deze pop is een en al vrolijkheid met de blosjes op de wangen en de lieve bloemetjes op de jurk.

Pluspunten:

 • Het haar trekt de aandacht om mee te spelen en de grote ogen kijken je recht aan.
 • Bij de productie is goed gelet op de stevigheid van de verschillende onderdelen.

Minpunten:

 • Sommige teamleden vonden de prijs van de pop aan de hoge kant, maar ze scoort toch hoog in de lijst met beste poppen en knuffels.

3. Happy Horse – Konijn Richie knuffeldoekje – 0 tot 4 jaar

Van de nummer 1 in deze lijst is er ook een konijn met een onderlijf dat hem als knuffeldoekje geschikt maakt.

Pluspunten:

 • Ook dit konijn is in vrolijke kleuren verkrijgbaar, van roze tot felgeel en van oudgroen tot meerdere kleuren grijs.
 • Het knuffeldoekje is goed aan elkaar genaaid.

Minpunten:

 • We hebben geen nadelen aan dit knuffeldoekje kunnen ontdekken, want het kan mee met de was, kan in de droger en het is alleen opletten dat de vulling goed in het omhulsel blijft zitten.

4. Lamaze – Freddie de Vuurvlieg – 0 tot 3 jaar

Dit is het ideale speelgoed als je je kindje wilt stimuleren om verschillende stofjes aan te raken.

Pluspunten:

 • De stoffen maken verschillende geluiden en voelen anders aan.
 • Er zit een klein spiegeltje in een vleugel verwerkt, al is het formaat wel echt mini.

Minpunten:

 • Als je deze knuffel wilt wassen, kunnen de plastic onderdelen beschadigd raken. Je kunt dan proberen de knuffel in een waszakje te doen, maar dit is geen gegarandeerd succes.

5. Happy Horse – Dikkie Dik No. 1 Knuffel – tot 14 jaar

Dikkie Dik is niet bij iedereen favoriet, maar als je fan bent, mag deze knuffel niet ontbreken.

Pluspunten:

 • Ze zijn er in verschillende maten en houdingen (staand, zittend)
 • De kleur blijft behouden na het wassen.

Minpunten:

 • Check altijd de naden na het wassen en drogen. Zie je iets van de vulling? Laat de knuffel dan repareren of pak zelf naald en draad.

6. Tiamo Collection – Hello Little One Knuffelbeer 100 centimeter – 0 tot 4 jaar

Deze gigantische beer wordt vaak tijdens kraambezoek gegeven door dierbare familieleden en hoort terecht in deze top 10 met de beste poppen en knuffels.

Pluspunten:

 • De beer is ook in twee kleinere maten verkrijgbaar.
 • De kop van de beer valt op door de grote ogen, uitstekende oren en lach op zijn gezicht.
 • De poten zijn groot en hierdoor blijft de beer zittend goed in balans.

Minpunten:

 • Er lijkt soms een misbaksel bij te zitten waarbij het tijdens de fabricage niet helemaal goed gegaan is. Voor dat bedrag mag je wel een goede afwerking en langdurige kwaliteit verwachten.

7. BABY Born – Soft Touch Babypop – 3 tot 9 jaar

De Baby Born is voor veel kinderen dé pop vanaf een bepaalde leeftijd. Ze sjouwen de baby overal mee naartoe en willen er allerlei attributen bij hebben. (kinderwagen, kleding, et cetera)

Pluspunten:

 • De geluiden en bewegingen lijken op die van een echte baby.
 • Hij kan mee in bad.

Minpunten:

 • Let wel op welke Baby born je kiest, want je krijgt ze in verschillende huidskleuren en ook verschillende soorten kleding.

8. Goki – Familie buigpoppen – 6 tot 8 jaar

Heeft jouw kind een poppenhuis? Dan past deze familie daar heel mooi bij.

Pluspunten:

 • De poppen zijn gemiddeld 9 centimeter hoog.
 • Ze zijn van hout en stof gemaakt, met aan de binnenzijde materiaal dat het mogelijk maakt om de poppen in iedere gewenste houding te buigen.

Minpunten:

 • Er zijn twee verschillende varianten in omloop en hierdoor weet je bij online bestellen niet altijd zeker welke je krijgt.

9. Cicciobello – Bobo Pop – 3 tot 12 jaar

Deze pop is leuk voor elk kind dat zorgzaam wil zijn. (Het is dus zeker niet alleen voor meisjes.) Wij snappen goed dat dit vanaf een bepaalde leeftijd een van de beste poppen en knuffels voor een kind is.

Pluspunten:

 • Er zitten allerlei attributen bij om te kijken waarom de baby zich niet lekker voelt en om hem/haar weer beter te laten voelen.
 • De speen geeft licht in het donker.

Minpunten:

 • Volgens de verpakking heet de pop Bobo, maar daar kun je natuurlijk elke draai aan geven.
 • Het is – samen met de grote knuffelbeer op nummer 6 – het duurste cadeau op deze lijst.

10. VTech Little Love – Kiekeboe Baby – 1 tot 6 jaar

Deze pop is leuk voor je kind om zelf kiekeboe mee te leren spelen.

Pluspunten:

 • Zodra je hebt laten zien hoe het werkt, kan je kind dit nadoen bij de pop. De handjes passen voor de ogen.
 • De pop reageert met geluid en woordjes.

Minpunten:

 • Er moeten wel batterijen in deze pop, anders komt er geen geluid uit en is de grootste lol er vanaf.

De Nijntje Corduroy Roze is de beste pop en knuffel uit de test volgens Adviesjagers.nl

Nijntje poppen zijn natuurlijk echte klassiekers. Vandaar dat de Nijntje Corduroy Roze door Adviesjagers.nl tot beste pop is uitgeroepen. Het popje is rechttoe, rechtaan: leuk voor ieder kind.

Beste uit de test volgens Kieskeurig

Kieskeurig geeft de mogelijkheid om poppen en knuffels te selecteren aan de hand van populaire groepen, zoals bijvoorbeeld Baby Born, Barbie of de poppen uit de Disney film Frozen. Ook het merk Happy Horse komt regelmatig terug in de lijst met meest gekochte knuffels. Je ziet behalve het konijn en Dikkie Dik (nummer 1, 3 en 5 in onze top 10) ook een muisje en beertje van Happy Horse, maar dit zijn beiden knuffeldoekjes.

Jouw pop of knuffel vervolgstap

In dit artikel hebben we onze top 10 knuffels en poppen besproken. We hopen dat er een leuke pop of knuffel voor je tussen zit. In ieder geval heb je genoeg tips gekregen om zelf een geschikte knuffel op pop uit te kiezen. Het aanbod is erg groot: er is wat te vinden voor ieder kind.

Gebruikte bronnen in dit pop- en knuffelonderzoek

Voor het samenstellen van dit artikel, hebben we onder meer inspiratie gehaald uit deze bronnen:

https://waarzitwatin.nl/producten/poppen

https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/wetenschap-techniek/hoe-worden-knuffels-gemaakt

https://www.consumentenbond.nl/kind-en-veiligheid/waarschuwing-nvwa-roept-babypoppen-terug

https://www.consumentenbond.nl/kind-en-veiligheid/babyspeelgoed-kopen

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.

Doe nu dit om de beste pop of knuffel in huis te halen

Er staat je nu niets meer in de weg om een knuffel of pop te kiezen, want je hebt alles wat je nodig hebt in deze review. Met prijzen van tussen de 10 en 80 euro bij onze top tien van beste poppen en knuffels, zouden wij wel altijd aanbevelen om – als het geen cadeau voor je eigen kind is – even na te vragen bij de ouders of het deze pop of knuffel al heeft.

Conclusie

Er komt een moment dat een kind geen knuffel of pop meer wil. Het heeft misschien nog een favoriet die voor de rest van het leven bewaard blijft en met een verhuisdoos mee het ouderlijk huis verlaat als het tijd wordt om op zichzelf te gaan wonen, maar van de rest wordt afscheid genomen. Die ene met emotionele waarde gaat echter nooit de deur uit.