Inhoud van deze pagina:

De beste poppen en knuffels: knuffels voor klein en groot

Wie is er nu niet opgegroeid met knuffels en poppen? Ieder kind verdient het een eigen knuffel en eigen pop te hebben. Als we klein zijn, hebben we allemaal een vriendje nodig dat we volledig en blind vertrouwen. Kinderen voelen zich veilig bij hun knuffels. Bij poppen speelt juist eerder het “vader-“ of “moederinstinct” op. Kinderen leren met poppen zorg dragen voor anderen: zo wordt de pop droog en warm gehouden en zit deze op een stoel aan tafel.

Onze zoektocht naar de beste poppen en knuffels: een brede markt

Poppen en knuffels zijn er al heel, heel lang. Er is dan ook een grote markt voor: bijna iedereen heeft vroeger minstens één pop of knuffel gehad. Spelen met een knuffel of pop maakt deel uit van de opvoeding. Omdat er zoveel vraag naar is, worden er ook heel veel poppen en knuffels geproduceerd. Niet alle poppen en knuffels zijn helaas van even hoge kwaliteit. Vandaar dat we ons in het aanbod hebben verdiept om je supergoed te kunnen adviseren.

Redenen om met poppen te spelen

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom een kind met poppen zou moeten spelen. Spelen met een pop is behalve leuk ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van je kind.

 • Poppenspel verbetert sociale vaardigheden. Kinderen die met poppen spelen, zijn beter in staat met andere samen te spelen en houden meer rekening met elkaar.
 • Net als met het verzorgen van een huisdier, draagt het zorgen voor een pop bij aan het ontwikkelen van een verantwoordelijkheidsgevoel. Het kind zal automatisch geneigd zijn ervoor te zorgen dat het de pop aan niets ontbreekt. De pop is bijna een persoon.
 • Poppenspel stimuleert de fantasie van kinderen: er worden hele gebeurtenissen nagespeeld.

Dit is onze nummer één pop: met deze knuffel wordt het gegarandeerd knus in huis

Buurman en Buurman: wie kent ze niet? Nou ja, jonge kinderen misschien. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet heel erg kunnen genieten van de Pluche Buurman en Buurman pop van 35 cm groot. Deze pop is zowel in de gele als de rode variant verkrijgbaar. De pop is lekker zacht, maar ook voldoende stevig. De armen van de pop zijn volledig buigzaam. De poppen zijn niet alleen leuk voor kinderen om bij zich te dragen, maar ook voor volwassenen om naar te kijken.

De beste budgetoptie pop/knuffel

Op zoek naar een fantastische knuffel voor een bescheiden prijsje? Kies dan voor de Happy Horse Dikkie Dik Mini. Dit is een bescheiden knuffeltje van 10 centimeter groot en het sprekende evenbeeld van de bekendste roodharige kat van Nederland. De kleine knuffel is van hoge kwaliteit en zorgt voor veel speelplezier. Dikkie Dik is een echt maatje voor het kind. Wat ook belangrijk is: de knuffel leert kinderen dat het belangrijk is goed voor dieren te zorgen.

Snel overzicht: Deze poppen en knuffels raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 pop/knuffel Buurman en Buurman: Deze pluche pop doet het goed bij kinderen door hoe humoristisch het uiterlijk én karakter is.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste budgetoptie pop of knuffelHappy Horse Dikkie Dik Mini: Deze ontzettend lieve kat is een klassieker als het gaat om knuffels. Ons testpanel is weg van deze kat.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Favoriete moderne popVTech Baby Magisch Droompopje: Dit popje is een ontzettend lief en geliefd cadeau. Het poppetje vinden we vrolijk en lekker zacht.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom wij geschikte pop- en knuffelreviewers

Poppen en knuffels: wij zijn ermee opgegroeid. Van jongs af aan hebben we met knuffels en poppen gespeeld. Hoewel we er vandaag de dag niet meer mee spelen, kijken we er nog altijd graag naar. We kunnen een goed ontwerp knuffel of pop als geen ander waarderen. De beste knuffels zijn van alle tijden. We willen alle kinderen graag dezelfde positieve ervaring geven, vandaar dat we uitgebreid onderzoek hebben gedaan naar de kwaliteit van knuffels en poppen.

Waarom kritisch blijven op het pop en knuffelaanbod noodzakelijk is

Zoals gezegd, is het aanbod knuffels erg groot. Maar niet alle knuffels zijn van even hoge kwaliteit. Ook zijn niet alle knuffels geschikt voor kinderen van elke leeftijd. Let altijd op het volgende:

Leeftijd van het kind

Een baby van 0-1,5 jaar heeft het meeste behoefte aan een zacht popje, zoals een textielpop of een lappenpopje. Een kind tussen de 1,5 en 3 jaar zal het liefst met een pop of knuffel met een paar accessoires spelen. Hierbij speelt herkenning al een grote rol. Als de knuffel op een olifantje, een dier, of een ander klein vriendje lijkt, zal dat zeker in de smaak vallen. Kleuters van 4-5 jaar hebben de fijnere motoriek en de rust ook met poppen in een poppenhuis te spelen.

Poppen als personages

Denk maar eens aan een superheld of barbiepop. Deze categorie poppen valt in de smaak bij kinderen vanaf 6 jaar. Hierbij speelt het interactieve speelelement ook een grotere rol. Vaak wordt er een heel verhaal rond de pop of rond de poppen verzonnen. Het kind gaat creatief aan de slag.

Wasbare knuffels

Vooral kleine kinderen sabbelen graag aan hun knuffels. Ook laten ze deze nogal eens op de grond vallen. Het resultaat? Knuffels kunnen snel vies worden. Juist daarom is het belangrijk dat de knuffel goed schoon te maken is. Dat geldt overigens ook voor poppen: deze kun je misschien niet uitwassen in de wasmachine, maar het is wel belangrijk dat je ze schoon kunt maken.

Scepsis overheerste: ons onderzoek naar de beste poppen en knuffels

Het aanbod knuffels en poppen is erg groot. Helaas zijn niet alle knuffels en poppen van hoge kwaliteit.

Plastics in poppen

Sommige poppen zijn gemaakt van hard plastic, terwijl andere poppen van zacht plastic zijn gemaakt. Hard plastic was vroeger de norm bij poppen. Later werden er aan het PVC ook weekmakers toegevoegd. Deze maken het plastic zacht. Ftalaten zijn een bekend voorbeeld van weekmakers. Let hier op: want van sommige Ftalaten is bekend dat ze invloed hebben op de hormonen. Vandaar dat binnen Europa het gebruik ervan tot een minimum is beperkt.

Gebruik van stof

De ‘huid’ van knuffels is meestal gemaakt van zachte stof als mohair, velours of juist een synthetisch materiaal. In de regel geldt dat hoe langer de haartjes zijn, hoe beter het materiaal is.

Het innaailabel

De vulling van een knuffel wordt met het ‘huidje’ dichtgenaaid. Op het innaailabel vind je terug of de knuffel aan de wettelijke eisen binnen de Europese Unie voldoet. Als dat het geval is, zul je hier een CE label aantreffen. Ook vind je hier informatie over het land van oorsprong.

Uitgebreid testen

Knuffels worden in de regel goed getest. Er wordt onder meer gekeken of de plastic of glazen oogjes van knuffels goed vastzitten. Kleine kinderen kunnen hier namelijk in stikken.

Een pop of knuffel aanschaffen: waar let je op?

Er zijn tal van zaken om op te letten als je een knuffel of pop gaan aanschaffen. We noemen ze hier:

Ontwikkelingsfase en leeftijd

Poppen en knuffels zijn niet identiek. Ook niet alle knuffels en poppen zijn voor elke leeftijd geschikt. In tegendeel, sommige poppen sluiten het beste aan bij de behoeften van jonge kinderen, terwijl er ook knuffels en poppen zijn die beter passen bij oudere kinderen. Hoe ouder het kind, hoe meer de knuffel of pop te bieden moet hebben en hoe meer rollenspel meespeelt.

Materiaal van knuffel of pop

Een knuffel moet heerlijk zacht zijn, terwijl een pop ook wat steviger kan zijn. Wat in ieder geval van groot belang is, is dat het materiaal van pop of knuffel niet schadelijk is voor het kind. Zo mogen de ‘haartjes’ van een knuffel niet voor irritatie zorgen. Ook mogen er in het plastic van de pop geen schadelijke weekmakers zitten. Let altijd goed op het CE label op pop of knuffel.

De wens van je kind

Een knuffel of pop kan van hoge kwaliteit zijn, maar als je kind er niets mee doet, is het een verspilde aankoop. Een kind dat graag theekransjes houdt, zal aan een superheldenpop niet veel hebben.

Wat kan de pop?

De mogelijkheden verschillen van pop tot pop. Sommige poppen zitten zo slim in elkaar dat ze zelfs kunnen “plassen”. Bij andere poppen kun je het haar kammen. Het leuke van poppen vandaag de dag is dat ze steeds slimmer worden, steeds meer functies krijgen en daardoor ook realistischer worden. Sommige poppen maken geluidjes. Ken je de Furby nog? Deze had zelfs een geheugen. Je kon hem verschillende aanleren – goede én slechte eigenschappen.

Accessoires

Sommige poppen kun je met accessoires aankleden, zoals bijvoorbeeld haarspelden of zelfs hele kledingsets. Dit geldt bijvoorbeeld voor barbiepoppen. Maar wat dacht je bijvoorbeeld van een poppenwagen of poppenzitje? Ook zijn er poppenwiegjes en zelfs hele babybadjes.

Onze onderzoeksdata en top 10 poppen en knuffels

Pop/knuffel 1: de Buurman en Buurman pop

Onze eerste keuze knuffel, de Buurman en Buurman pop, hebben we hierboven al benoemd. Dit heeft hij te bieden:

 • Twee verschillende varianten (één voor elke buurman)
 • Ontwerp is bekend van televisie
 • De armen van de pop zijn beweegbaar
 • Gemaakt van zacht pluche.

Pop/knuffel 2: de Happy Horse Dikkie Dik Knuffel Mini van 10 centimeter is de beste budgetkeuze

Ook de Dikkie Dik hebben we al genoemd. Deze dikke vriend…

 • Is heerlijk zacht
 • Is eveneens van televisie bekend
 • Is een klein en compact vriendje dat je overal mee naartoe kunt nemen
 • Slaapt graag bij je kind in bed.

Pop/knuffel 3: het VTech Baby Magisch Droompopje is educatief speelgoed en bevat meerdere geluiden

Het magische droompopje van VTech heeft het volgende te bieden:

Dit popje speel verschillende rustgevende natuurgeluiden en andere melodietjes af – ideaal om je kleintje in slaap te helpen vallen

 • Het gezichtje is lichtgevend
 • Inclusief verstelbare tijdklok
 • Maar liefst 40 verschillende melodietjes en 2 liedjes
 • Je kunt de pop makkelijk schoonmaken
 • Het volume is zelf in te stellen
 • De pop schakelt zichzelf automatisch uit.

Pop/knuffel 4: de Squid Game knuffels komt in handige set van drie plús E-book speluitleg

Squid Game is de trend van het moment. Je hebt hier nu ook verschillende knuffels van:

 • Deze Squid Game knuffels komen in handige set van drie (Vierkant, Driehoek en Cirkel)
 • De 23 cm grote knuffels zijn van zacht pluche gemaakt
 • Krijg er een gratis e-book bij met speluitleg van alle spellen van Squid Fame
 • De knuffels vormen unieke replica’s van de personages
 • krijgt 100% tevredenheidsgarantie bij aanschaf: je kunt na levering tot wel 30 dagen kostenvrij retourneren.

Pop/knuffel 5: de TY Paw Patrol set Skye en Zuma is voorzien van gratis kleurplaat

Een volgende leuke knuffel is van TY Paw Patrol:

 • Het programma Paw Patrol is bekend van televisie (Nickelodeon)
 • Deze knuffel set bevat liefst 2 exemplaren
 • Bij de knuffel set wordt ook een gratis kleurplaat meegestuurd
 • Met hun schattige oogjes zijn ze ook voor de allerkleinsten geschikt
 • De knuffels zijn volledig wasbaar.

Pop/knuffel 6: de Disney Frozen 2 pluche Elsa knuffel is een ideaal cadeau voor elke sneeuwkoning(in)

Jouw kinderen ook gek van Frozen? Dan moet je de knuffel van het populaire personage Elsa hebben:

 • Deze knuffel is 30 centimeter groot
 • Gemaakt van zacht pluche en glanzende stof
 • Verschillende knuffels maken onderdeel uit van één serie
 • Replica van het personage uit de film
 • Ook geschikt voor de allerkleinsten.

Pop/knuffel 7: de pluche knuffel oranje van Tulpenvaas heeft het fraaiste (tulpenvaas) ontwerp

Tulpenvaas heeft knuffels van Hollandse bodem:

 • Deze knuffels hebben een super fraai en origineel ontwerp
 • Ze zijn ook ideaal als decoratie op een kast
 • Het speelgoed is superleuk
 • Een vaas van pluche: wie wil dat nu niet?

Pop/knuffel 8: de Zandkasteel poppenset Toto en Sassa vormt een dynamisch duo

Ken jij de poppen Sassa en Toto van Zandkasteel al?

 • Ook deze poppen komen in handige set van 2
 • De poppen zijn liefst 35 centimeter groot
 • Gemaakt van zacht pluche: het beste van knuffel én pop
 • Bekende personages uit het kinderprogramma Zandkasteel
 • Mét dvd verrassing van het programma.

Pop/knuffel 9: de Bayer Babypop First Words Baby (93825AA) is een ideale opvoedpop voor kleintjes

De Bayer Babypop is ideaal voor de allerkleinsten.

 • Deze Babypop brabbelt en slaat, vrij letterlijk, “eerste woordjes” uit (maar liefst 24 verschillende babygeluidjes, waaronder ook “mama” en “papa”)
 • Druk je de pop tegen je buik, dan vallen de oogjes dicht
 • Bijgeleverd flesje en speen, voor troosten en voeden
 • De Babypop heeft een heerlijk zacht lijfje.

Pop/knuffel 10: de Cry Babies Kristal wordt ziek van IMC Toys is van leuke details voorzien

Op zoek naar een originele pop voor je kind? Kies de Cry Babies “Kristal wordt ziek” pop.

 • Batterijen worden bijgeleverd
 • Deze pop heeft een uniek ontwerp en kan zelfs waterpokken ontwikkelen
 • De pop kan ook verkouden raken, gaan hoesten en koorts krijgen
 • Meet met de thermometer om te zien of de pop verhoging heeft
 • De set komt inclusief medicijntjes om Kristal weer helemaal beter te maken
 • Baby Kristal ka echte tranen huilen
 • Is Kristal ziek? Dan zal haar hartje sneller gaan kloppen
 • Het popje is uitgedost met een ijsbeer onesie.

De Nijntje Corduroy Roze is de beste pop en knuffel uit de test volgens Adviesjagers.nl

Nijntje poppen zijn natuurlijk echte klassiekers. Vandaar dat de Nijntje Corduroy Roze door Adviesjagers.nl tot beste pop is uitgeroepen. Het popje is rechttoe, rechtaan: leuk voor ieder kind.

Jouw pop of knuffel vervolgstap

In dit artikel hebben we onze top 10 knuffels en poppen besproken. We hopen dat er een leuke pop of knuffel voor je tussen zit. In ieder geval heb je genoeg tips gekregen om zelf een geschikte knuffel op pop uit te kiezen. Het aanbod is erg groot: er is wat te vinden voor ieder kind.

Gebruikte bronnen in dit pop- en knuffelonderzoek

Voor het samenstellen van dit artikel, hebben we onder meer inspiratie gehaald uit deze bronnen:

https://www.internet-toys.com/advies/speelgoed/alles-over-poppen/#

https://waarzitwatin.nl/producten/poppen

https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/wetenschap-techniek/hoe-worden-knuffels-gemaakt