Uitjes met kinderen: een overzicht van de leukste uitjes

In dit artikel bespreken we de allerleukste uitjes die je samen met de kinderen kunt ondernemen. Nederland is relatief klein. Dat heeft zijn nadelen, maar ook voordelen: je kunt gemakkelijk in bijna heel het land op zoek gaan naar de leukste uitjes, zeker als je centraal woont. In dit artikel bespreken we uitjes in alle provinciën, zowel voor goed weer als slecht weer.

Hoe wij de beste uitjes selecteren

In dit artikel staan de leukste gezinsuitjes centraal, maar er zitten ook uitjes tussen speciaal voor schoolklassen. We zijn op zoek naar uitjes die geschikt zijn voor bijna alle leeftijden: jonge kinderen, maar ook wat oudere kinderen, plus de ouders die bijna gedwongen worden ‘meegezeuld’. De leukste uitjes zijn niet alleen leuk op het moment zelf, je praat er ook nog eens uren – zelfs dagen – over na. Ook is het belangrijk dat je iets leert van het uitje dat je maakt.

De beste uitjes voor kinderen voor jou op een rijtje

Dit zijn onze aanraders:

 1. Iedereen moet een keer in de Apenheul geweest. Je vindt de Apenheul in Apeldoorn (AA, dat klinkt alvast lekker). Het leuke van de Apenheul is dat je hier niet alleen bijna alle soorten apen tegenkomt en kan bekijken, je loopt er ook nog eens rond tussen de loslopende Doodshoofdaapjes. Deze zijn heel nieuwsgierig en komen graag kijken wat jij in je zakken hebt. Bovendien kom je nog enkele andere diersoorten tegen in de Apenheul.


 2. Ben je toch in Apeldoorn, breng dan ook eens een bezoekje aan het pretpark Koningin Julianatoren.


 3. Je kunt natuurlijk ook naar één van de andere dierentuinen in het land – en dat zijn er nogal wat.


 4. Uitjes naar het strand. Nederland is vele stranden rijk en veel van die stranden bevinden zich aan toeristische plekjes. Je kunt hier een hele dag wandelen of aan de kust doorbrengen. In de stadjes en dorpjes kun je heerlijk eten en genieten van het uitzicht.


 5. Eén van de leukste musea om te bezoeken in ons land is het Spoorwegmuseum in Utrecht. In dit kinderen kunnen kinderen vooral veel ervaren door te doen. Niet alleen kunnen ze beroemde oude treinen zien, maar ook op verschillende treinen klimmen. Het museum is absoluut niet saai en ook voor volwassenen is er genoeg te leren.


 6. Dagje naar de Efteling. Wie kent de Efteling niet? Het attractiepark in Kaatsheuvel, Noord-Brabant, is misschien wel het bekendste van het land. Je vindt hier niet alleen het bekende Sprookjesbos met Lange Jan en de Boze Wolf, maar natuurlijk ook Holle Boze Gijs en tal van bekende attracties. Er is genoeg te ontdekken voor heel het gezin.


 7. Een dagje op de boot. Door heel het land kun je spannende en ontspannende boottochten maken, bijvoorbeeld in de haven van Rotterdam en in de Biesbosch. Er is altijd wel een boottocht in de buurt. Bijna alle kinderen vinden het leuk om met de boot te gaan.


 8.  Het Afrikamuseum is niet een heel groot museum, maar wel uniek in Nederland. Je vindt het in Berg en Dal, in de buurt van Nijmegen. Je ontdekt hier van alles over verschillende landen en culturen in Afrika en kunt er onder meer traditionele hutjes bekijken.


 9. Vliegtuigen spotten kan bij veel grote luchthavens in ons land, maar ook bij tal van kleine luchthavens. Juist deze kleine luchthavens bieden vaak rondleidingen aan. Kinderen zijn meestal gek op vliegtuigen en er zijn genoeg volwassenen die er ook dol op zijn.


 10. Madurodam in Den Haag is ook één van de bekendste attracties van dit land. Bijna iedereen is er in de jeugd wel met zijn of haar ouders geweest. Ook veel scholen brengen een bezoek aan Madurodam. Daarnaast zijn er ook genoeg volwassenen en toeristen te vinden.


 11. Jonge jongens houden van dinosaurussen en dino’s vind je in het Dinopark in Dierenpark Amersfoort. Hier kun je levensgrote nagemaakte dinosauriërs.


 12. Breng een bezoek aan een stad. Jazeker, je kunt ook gewoon lekker in een stad rondlopen die je nog niet goed kent en hier uitgebreid gaan eten. Er is elke grotere Nederlandse stad van alles te ontdekken en je kunt hier dan ook al snel een dagje doorbrengen.


 13. Eén van de leukste attractieparken van het land is Attractiepark Slagharen. Je kunt hier van alles en nog wat beleven: leuke dingen, lieve dingen, maar ook spannende dingen.


 14. Het Land van Ooit is ook ontzettend leuk voor kinderen. Je kunt hier onder meer live kijken naar het stoere Riddertoernooi.


 15. In Rotterdam vind je het Maritiem Museum. Hier ontdek je van alles over het leven op zee door de eeuwen heen.


 16. Of bezoek een bos. In Nederland heb je tal van mooie bossen, wilde bossen en aangelegde bossen: wat dacht je van de Veluwe? Van de Biesbosch? Of van het Mastbos bij Breda?


 17. Gezellig op fietstocht met de kinderen is ook altijd een goed idee. Bij jou in de buurt zijn ongetwijfeld genoeg fietspaden. Ook vind je gemakkelijk uitgestippelde fietsroutes. Je fietst door de natuur en ontdekt de verborgen schoonheid van Nederland. Natuurlijk kun je naar een dorpje toe fietsen en hier lekker iets eten of drinken.


 18. In Flevoland vind je het bekende attractiepark Walibi. Hier vind je onder meer de bekende achtbaan de Goliath, waar je met je karretje hard omlaag duikt en waarvoor je een échte achtbaanliefhebber moet zijn om erin te willen. Maar er zijn natuurlijk ook genoeg attracties die minder eng zijn. Je vindt er ook een soort kermis in het klein.


 19. Kleine kinderen zijn dol op Sprookjeswonderland. Dit park is wat kleiner dan de Efteling en vooral ingericht voor de allerkleinste. Je vindt hier attracties die geheel kindvriendelijk zijn. Ook vind je er een zogenaamde “natuurspeeltuin”, waar ze kunnen spelen in de natuur. Sprookjeswonderland is van april tot en met oktober geopend.


 20. In Oegstgeest vind je het museum Corpus. Dit is een museum waar je alles over het menselijk lichaam te weten komt. Je kunt zelf ‘binnenin’ het menselijk lichaam rondlopen. Je kunt ook als ‘rood bloedlichaampje’ een reis door het lichaam maken in het 5D-theater.


 21. Naturalis in Leiden is ook een heel bekend museum. Je vindt hier van alles over natuur, ook oude natuur en dieren. Heel bekend is bijvoorbeeld het dinosaurusskelet dat je gelijk ziet als je binnenkomt. In Naturalis vind je van alles voor jong en oud.


 22. Jet Nemo Science Museum is een museum vol technologie en wetenschap. Het heeft maar liefst vijf verdiepingen en je komt er allerlei experimenten en workshops tegen. Natuurlijk vind je er ook uitgebreide tentoonstellingen waarbij natuurkunde centraal staat. Aan de hand experimenten kun je statische elektriciteit, geluid en licht creëren.


 23. In Lelystad vind je het Aviodrome. Dit is hét luchtvaartmuseum van Nederland. Je kunt hier onder meer in een vliegsimulator over het land vliegen. Wist je dat je hier ook van alles over de ruimtevaart tegenkomt? Bovendien kun je bijna eindeloos vliegtuigen spotten.


 24. Een park dat zeker niet mag ontbreken in dit lijstje is Neeltje Jans, omdat het uniek is in Nederland en misschien wel in de wereld. Neeltje Jans is niet begonnen als park, maar als geheel van dijken. Het park is er pas later bij gekomen en laat je precies zien hoe de dijken Nederland tegen het water beschermen. Je kunt ook binnenin de dijk zelf kijken.


 25. In Storyworld in Groningen ontdek je van alles en nog wat over verhalen vertellen. Je leert hoe je stripfiguren kunt tekenen, hoe stripverhalen gemaakt worden en hoe animatie werkt. Je kunt kinderen zelfs de hoofdrol laten spelen in hun eigen strip of game.


 26. In Soesterberg vind je het Nationaal Militair Museum. Hier ontdek je alles over het Nederlandse leger van nu en vroeger. Je komt onder meer te weten hoe het is om als kind een oorlog mee te maken. Het Nationaal Militair Museum is stoer, leerzaam en indrukwekkend.


 27. GeoFort is een forteiland dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hier leer je van alles om big date en geo-design. Je kunt een deel van het fort gratis bezoeken en voor het andere deel moet je betalen. Kinderen vinden er ook tal van activiteiten.


 28. Het Archeon is een museum waar alles om geschiedenis draait. Je leert hier over het verleden sinds de prehistorie tot middeleeuwen. Ook de Romeinse tijd speelt hier een heel grote rol. Je kunt onder meer langs nagebouwde bouwwerken, zoals hutten en boerderijen wandelen. Je vindt acteurs in originele kledij die vertellen over hun leven. Het Archeon is echt een interactief museum waar je alles leert over de mens.


 29. In Leeuwarden Friesland kun je naar het Natuurmuseum, waar je van alles leert over bijzondere dieren, maar ook planten.


 30. Het Speelgoedmuseum in Roden valt zeker bij kinderen erg goed in de smaak. Je ontdekt hier van alles over hoe speelgoed gemaakt wordt: van het oudste speelgoed tot het speelgoed van nu.


 31. Futureland op de Maasvlakte in Rotterdam laat je zien hoe de Rotterdamse haven zich door de jaren heen ontwikkelt. Je kunt onder meer een rondvaart boeken of een virtual reality trip afleggen. Op de Maasvlakte 2 ontdek je nieuwe kades en terminals.


 32. Bezoek ook eens een Nationaal Park. Hier is van alles te beleven. Denk onder meer aan: De Hoge Veluwe, de Drunense Duinen, de Biesbosch, de Sallandse Heuvelrug, de Duinen van Texel, Nationaal Park Schiermonnikoog, Nationaal Park Oosterschelde, de Utrechtse Heuvelrug, Zuid-Kennemerland, de Maasduinen of de Waddeneilanden zelf.


 33. In Hattem vind je het Nederlandse bakkerijmuseum, waar je alles ontdekt over de gebakken lekkernijen van vroeger en nu.


 34. Heb je meerdere dagen te besteden? Overweeg dan ook eens een roadtrip door Nederland.


 35. Ga schaatsen met het gezin bij de lokale schaatsbaan.


 36. Wildlands vind je in Emmen: dit is een combinatie van een avonturenpark en een dierentuin.


 37. In Den Haag vind je het Kinderboekenmuseum: ideaal voor wat oudere kinderen, maar ook de allerkleinsten.


 38. Paleis Soestdijk is voor heel het gezin indrukwekkend.


 39. Wist je dat er verspreid door Nederland verschillende “kindvriendelijke” restaurants zijn? Dit zijn speciale restaurants met een eigen speelhoek, waar kleine kinderen zich kunnen vermaken.

YouTube video: de allerleukste uitjes voor kinderen

 • xTremerides van de altijd gezellige Ruben Koet brengt de top 10 leukste kinderpretparken in Nederland voor je in beeld:
 • Gezin op Reis brengt de leukste uitjes voor kinderen in Amsterdam in beeld:
 • XTremerides heeft ook een video met de top 10 leukste Nederlandse zwembaden:
 • Top10 wereld heeft een overzicht met de leukste uitjes in Nederland gemaakt:
 • Ook Wander heeft een top 10 lijstje met leukste activiteiten in eigen land:

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Gebruikte bronnen: activiteiten en uitjes voor kinderen

Veel plezier samen!