Ideeën om binnen te doen met kinderen

Ben je op zoek naar de leukste indoor activiteiten voor kinderen? Dan ben je hier aan het juiste adres, want wij hebben er namelijk een heleboel voor je verzameld om uit te kiezen. Misschien vind je niet direct die éne activiteit waar je naar op zoek bent, maar we kunnen je garanderen dat je genoeg inspiratie vindt om zelf de leukste activiteit met de kinderen te bedenken.

Voor wie zijn deze activiteiten bedoeld?

We zijn op zoek gegaan naar de leukste activiteiten voor allerlei soorten kinderen: jongens, meisjes, baby’s, peuters, kleuters, zelfs tieners en pubers. Sommige kinderen zitten uit zichzelf graag binnen, terwijl binnen zitten voor anderen voelt als straf. Uiteindelijk weten we voor iedereen wel een activiteit te bedenken die hen helpt te ontspannen en plezier te hebben. Ook niet onbelangrijk: we zoeken activiteiten die ook ouders en begeleiders leuk vinden.

Grote lijst met kinderactiviteiten

We hebben geprobeerd zoveel mogelijk leuke activiteiten voor kinderen voor je te verzamelen.

 1. Torens bouwen valt altijd in de smaak, voor vrijwel alle kinderen tot een leeftijd van 12-13 jaar. Je kunt allerlei materialen gebruiken: simpele houten blokken, Duplo, Lego, maar ook speelkaarten, zelfs knuffels en kussens. De hoogste toren wint.


 2. Ook leuk: bouw een kussenfort. Vergeet niet ook dekens en kleedjes toe te voegen. Zorg voor stabiliteit met kartonnen dozen. De mooiste forten bouw je bij banken en tafels.


 3. Ooit al gehoord van een eigen kindercafé? In het kindercafé kiezen en koken de kinderen hun eigen eten. Vader, moeder of begeleider helpt natuurlijk een handje mee. Je kunt ook van tevoren al een menukaart opstellen en de eettafel mooi opdekken.


 4. Samen klusjes doen in huis: bijvoorbeeld de was doen en opvouwen, of lekker afwassen, het bed verschonen. Klinkt stom? Niet als er een beloning is, zoals een snoepje.


 5. Gooi al je speelgoed op een hoop en verzin je eigen fantasiewereld, met eigen personages en gebouwen.


 6. Bordspelletjes zijn voor alle leeftijden – ook zijn er genoeg bordspellen die leuk zijn voor zowel jong als oud.


 7. Ga samen schilderen: begin met een wit doek, bergen kwasten en genoeg verf. Kijk maar waar het eindigt.


 8. Nodig vriendjes en vriendinnetjes uit: hoe meer zielen, hoe meer vreugd.


 9. Samen koekjes of een taart bakken. Wie vindt het nu niet leuk om samen zoetigheid te bakken en vervolgens heerlijk op te peuzelen?


 10. Of maak een quiz voor het gezin. Dit kan ook digitaal.


 11. Je kunt de kinderen ook kaarten laten schrijven naar al hun vriendjes en vriendinnetjes, plus opa’s en oma’s – en die vervolgens op de brievenbus doen.


 12. Samen spelletjes spelen: ditmaal op de computer. Er zijn genoeg games die je ook samen op de computer kunt spelen – met en tégen elkaar.


 13. Of ga stiekem toch naar buiten, bijvoorbeeld als het regent. Soms is er niets zo prettig als even kort, maar krachtig door de stromende regen te lopen om tot rust te komen.


 14. Geef de kinderen tips voor het maken van hun verlanglijstjes: dat kan voor Sinterklaas, maar natuurlijk ook voor hun verjaardag.


 15. Bekijk oude fotoboeken van vader en moeder, opa en oma


 16. Of hou met het hele gezin een grote schoonmaak


 17. Knutselen of tekenen zijn ook favoriete bezigheden van kinderen


 18. Samen puzzelen is een leuke activiteit voor jong en oud samen


 19. Ga extra chique eten en laat de kinderen meehelpen: haal alles uit de kast voor een heerlijk driegangen menu


 20. Lekker samen thuis meerdere films of een serie kijken kan natuurlijk ook, zeker als het buiten zo slecht weer is dat er toch niets anders is te doen.


 21. Speel verstoppertje of verstop alvast paaseitjes (of iets anders, natuurlijk)


 22. Speel samen poppenkast in een zelfgemaakt poppenhuis


 23. Of trek de doos met carnavalskleren eens open en kom allemaal verkleed


 24. Ideaal voor moeder en dochter: een verwenmomentje inlassen. Dat houdt in: samen de make-up en de haren doen. Speciale parfums opdoen, een maskertje gebruiken en in bad.


 25. Doe kleine wetenschappelijke testjes die je online opzoekt. Hou het wel veilig natuurlijk.


 26. Lekker spelen met je huisdier kan natuurlijk ook. Heb je een knaagdier in een kooitje? Maak dan eens een extra mooi en leuk speelmeubel voor in de kooi.


 27. Bellen met opa en oma of andere bekenden kan natuurlijk ook (zolang je maar op de belkosten let)


 28. Begin een eigen band met de kinderen en maak muziek met huis- tuin- en keukenobjecten, zoals potten en pannen


 29. Hou een luie pyjama dag


 30. Samen lezen is ook verrassend leuk: ieder een eigen boek of lees elkaar voor


 31. Bedenk alvast wat je wilt doen als je weer naar buiten kunt en het weer warmer weer is


 32. Plan samen met de kinderen je volgende (kindvriendelijke) vakantie


 33. Maak een obstakelbaan in je eigen woning. Wat ook leuk is: span touwtjes in de gang. Deze stellen “lasers” voor. Probeer nu het parcours af te leggen zonder dat je de lasers raakt.


 34. Geef de kamer van je kinderen een make-over: richt hem bijvoorbeeld eens helemaal opnieuw in.


 35. Leuk voor baby’s en peuters: geef ze eens een uitgebreid bad. Neem ook alle badspeeltjes mee en je hebt al gauw urenlang plezier.


 36. Heb je weleens gespeeld dat je slaapkamer een fort was? Of de kast een tijdmachine? Kinderen kunnen hier van alles en nog wat omheen verzinnen en zich ook nog naar hartenlust verkleden. De volwassenen doen natuurlijk ook gewoon mee.


 37. Of heb je weleens een kunstwerk gemaakt van afval? Kies natuurlijk geen vies afval, maar juist lege doosjes, flessen en andere verpakkingen.


 38. Geen leuk spel gevonden om te spelen? Waarom bedenk je dan niet je eigen spel.


 39. Organiseer thuis een talentenjacht en laat ieder gezinslid een eigen “kunstje” doen. Misschien kan je ook de hond op laten treden.


 40. Een eigen stop-motion filmpje is ook heel populair bij de jeugd. Je leest op internet hoe je dit maakt.


 41. De vloer is lava. Dit spelletje ken je vast wel: alle kinderen doen mee en staan bovenop tafels en banken. Als je de vloer raakt, ben je af, want de vloer is lava.


 42. Ook populair is de één minuut challenge: je daagt iemand anders uit om één minuut iets te doen, bijvoorbeeld één minuut lang op je handen staan.


 43. Maak handpoppen van oude sokken en ander materiaal.


 44. Bedenk een eigen geheimtaal en wissel briefjes uit die verder niemand kan ontcijferen.


 45. Smart games zijn leuk om in je eentje te spelen.


 46. Thuis kamperen is ook heel leuk: leg een matras op de grond, zoek kussens en een slaapzak. Misschien lukt het je ook wel om van oude doeken een eigen ‘tent’ te maken.


 47. Ga samen fotograferen met de kinderen: maak foto’s van van alles en nog wat.


 48. Heb je nog oude instrumenten in huis liggen? Oefen daar dan eens mee met de kinderen.


 49. Haal de kleurplaten uit de kast en laat de kinderen ze naar hartenlust inkleuren.


 50. Bedenk samen een verhaal: dat kan een spookverhaal zijn, zoals je dat bij het kampvuur vertelt, of juist een sprookje. Het is sowieso leuk en goed voor je fantasie.


 51. Veel kinderen vinden strijkkralen leuk: meisjes, maar ook jongens. Met deze kralen kun je allerlei soorten figuurtjes maken – wat je maar wilt. Vervolgens haalt mama of papa even de strijkplank erover en heb je een fantastisch en stevig figuurtje voor in huis.
 52. Bestudeer samen de landkaart of wereldbol. Er zitten altijd landen en gebieden tussen die de kinderen nog niet kennen. Laat ze hier vragen over stellen, die jij vervolgens kan beantwoorden. Desnoods zoek je informatie op. Goed voor hun topografie en algemene kennis – misschien steek je er als volwassene ook nog iets van op.


 53. Misschien vinden de kinderen het wel leuk om te leren naaien of breien. Heb je thuis nog een oude naaimachine liggen? Ga eens samen met ze aan de slag. Of leer ze hand naaien.


 54. Versier oude kleding met textielstiften. Zo kun je ook beschadigingen als vlekken wegwerken.


 55. Ook leuk voor kinderen: lekker lui op de bank luisteren naar een luisterboek. Je krijgt toegang tot honderden, zelfs duizenden luisterboeken via betaalde services als Kobo en Storytel.


 56. Geef de kinderen eens een stapel tijdschriften waar ze leuke plaatjes uit kunnen knippen. Deze kunnen ze vervolgens combineren in een collage.


 57. Laat de kinderen een leuke online les volgen, bijvoorbeeld iets over rekenen of taal. Of laat ze eens een paar woordjes van een vreemde taal ontdekken.


 58. Een cursus blind typen is voor veel kinderen erg leuk, maar ook nuttig als ze opgroeien. Ze hebben er later veel aan als ze een verslag moeten schrijven voor school of studie.


 59. Je kunt online ook verschillende muzieklessen volgen. Sommige van die lessen zijn betaald, maar er zitten ook gratis (proef)lessen bij. Kijk ook eens wat er op YouTube staat.


 60. Je kunt tegenwoordig ook thuis naar het museum. Zo zijn er heel wat Nederlandse musea die activiteiten voor thuis hebben ontwikkeld: het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum zijn hier voorbeelden van. Dat geldt ook voor het Scheepvaartmuseum.


 61. Heb je thuis een vuurschaal of een openhaard? Haal dan de marshmallows er maar eens bij.


 62. Het maken van een winterkruidentuintje is super leuk: dit kan op een klein hoekje van de tafel of de vensterbank. Het neemt niet veel ruimte in beslag en de kinderen leren van alles over natuur. Ook leer je ze verantwoordelijkheid door voor de plantjes te zorgen.


 63. Samen bewegen doe je met Yoga oefeningen, of natuurlijk het bekende spel twister.


 64. Ook Aerobics is een leuke activiteit voor kinderen.


 65. Verzin zelf een dansje en laat de kinderen hun dans ook opvoeren.


 66. Binnenspelen met ballonnen is voor veel kinderen ook een leuke activiteit: je kunt ermee voetballen en volleyballen.


 67. Maak een gave autobaan voor je raceautootjes.


 68. Speel het spel waarbij je geen “ja” of “nee” mag antwoorden.


 69. Maak zelf een ketting of andere sieraden. Je vindt hier volop inspiratie voor op het internet.


 70. Kinderen vinden het niet alleen leuk om te verkleden, ze houden ook van elkaar opmaken en schminken.


 71. Maak een eigen knikkerbaan van karton of papier: plezier gegarandeerd.


 72. Ook met dominostenen kun je heel wat kanten op.


 73. Doe het proefspel, waarbij je geblinddoekt bepaalde dingen moet proeven en moet raden wat het is.


 74. Je kunt ook klusjes uitvoeren, zoals de auto wassen, boodschappen doen, heitje voor een karweitje doen bij mensen in de buurt of doe vrijwilligerswerk bij iemand die je hulp kan gebruiken.

YouTube video: de leukste ideeën binnen voor kinderen

 • Kinderopvang Hebbes brengt de leukste peuterspelletjes in beeld:
 • 5 Minuten Knutselen heeft maar liefst 28 leuke experimenten voor binnen voor je:

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om ouders te ondersteunen en te informeren.

Succes!