Ideeën om buiten te doen met kinderen

Er zijn heel wat ideeën voor buitenactiviteiten en in dit artikel gaan we al die activiteiten voor je opsommen. Een deel van die activiteiten kende je ongetwijfeld al, een deel kende je ook al, maar was je weer vergeten en van een deel zul je wellicht nog nooit gehoord hebben. Eén ding is zeker: wij hebben genoeg activiteiten voor iedereen. Er zit ongetwijfeld iets tussen waar je het spontaan warm van krijgt en wat je meteen met de kinderen zult willen doen.

Hoe wij buiten kinderactiviteiten selecteren

In dit artikel hebben we uiteraard alleen activiteiten opgenomen die veilig zijn voor kinderen om te doen en die kinderen ook echt leuk vinden. Je hebt natuurlijk kinderen in allerlei leeftijden, die allemaal weer iets anders leuk vinden. We kijken naar de leeftijd, maar ook naar de persoonlijke voorkeur van kinderen. We zoeken activiteiten die leuk zijn om samen te doen en activiteiten die kinderen ook alleen kunnen doen. Ook hebben we activiteiten voor elk weer.

Ook leuk voor de ouders

Dit artikel heet niet voor niets ideeën om buiten te doen mét de kinderen. Dat betekent dat ouders en/of begeleiders er ook bij zijn. Datzelfde geldt voor eventuele oudere broers en zussen. De activiteiten die wij in deze lijst opnemen, zijn niet alleen geschikt voor kinderen om alleen te doen, maar vooral juist om samen met de kinderen te doen als gezinsactiviteit.

De leukste kinderactiviteiten voor buiten

De volgende kinderactiviteiten zijn wat ons betreft de allerleukste:

 1. Tikkertje is een echte klassieker. Hier zijn tal van varianten van te bedenken. Je kunt ook zelf eigen regels opstellen om het spelen van tikkertje nog spannender te maken.


 2. Lummelen is ook een oude bekende. Je hebt hier minstens drie personen voor nodig, maar vaak is hoe meer, hoe beter. In het midden van de groep staat de lummel. Deze moet de bal afpakken van de rest. Overigens kun je ook iets anders gebruiken, zoals een frisbee. De andere mensen staan in een kring en moeten het object overgooien.


 3. Verstoppertje is van alle leeftijden. Dit spel werd vroeger al gespeeld en wordt ook vandaag de dag nog volop op het speelplein gespeeld. Niet zo gek, want voor verstoppertje heb je eigenlijk niets nodig (alleen een groep mensen). Een persoon is de zoeker. Deze sluit zijn ogen en telt hardop af. De anderen moeten zich in de tussentijd verstoppen. Als de zoeker bij nul is, kan de ‘jacht’ worden geopend!


 4. Flessenvoetbal heb je ongetwijfeld ook weleens gespeeld in de lente op zomer. Je hebt alleen maar een fles vol water nodig voor iedere deelnemer en een bal. Iedereen beschermt zijn eigen fles. De anderen moeten de fles met de bal zien om te schoppen.


 5. ‘Gewoon’ voetballen wordt natuurlijk het meest gedaan. Dit kun je met teams doen, maar ook met zijn tweeën. Je kunt spelen met één of meerdere goals, of zelfs zonder.


 6. Zoek een speelpleintje op. Hier vind je allerlei leuke speeltoestellen. Vaak zijn er ook speeltoestellen waarbij je als ouder of verzorger je kind kunt begeleiden.


 7. Vliegeren is hartstikke leuk, al wordt het jammer genoeg niet zo heel vaak gedaan. Vliegeren is natuurlijk vooral leuk als de wind goed hard waait en de vlieger makkelijk omhoog gaat.


 8. Neem je speelgoed mee naar buiten. Er is genoeg speelgoed waarmee je zowel binnen als buiten kunt spelen. Speelgoed met veel kleine onderdelen die snel kwijt kunnen raken, of speelgoed dat gemakkelijk breekt, moet je natuurlijk wel binnen laten.


 9. Zaklopen wordt vaak tijdens evenementen gedaan, waaronder buurtfeesten. Je speelt dit spel in een stoffen of juten zak. Iedere deelnemer duikt er met de voeten in en moet springend een parcours doorlopen. De eerste die over de streep komt, wint.


 10. Hinkelen en huppelen – hier zijn bijna ontelbaar veel varianten van te bedenken.


 11. Lopen op stelten. Misschien heb je ze thuis nog liggen?


 12. Hoelahoepen. Wie kent de ring niet die je rond je middel doet? Je wiegt volop met je heupen en probeert de ring zolang mogelijk rond te laten gaan.


 13. Touwtjespringen lijkt natuurlijk sterk op hoelahoepen. Je kunt in je eentje touwtjespringen met een klein touw, of je kunt het met een grote groep doen. Twee mensen moeten dan het touw ronddraaien, terwijl de rest over het touw kan springen.


 14. Ook touwtje trekken is een leuke activiteit om in groepen te doen.


 15. Natuurlijk mag stoepkrijten in deze lijst ook niet ontbreken. We hebben vroeger allemaal weleens met stoepkrijt getekend en de leukste vormpjes gemaakt en teksten geschreven.


 16. Wat ons betreft de allerleukste activiteit om te spelen – alleen of met anderen – is knikkeren. Er wordt elk jaar wel geknikkerd op de schoolpleinen. Als mensen er eenmaal mee beginnen, is het gelijk weer een grote rage. Het enige dat je nodig hebt is een paar eigen goede knikkers, een putje en een goede ondergrond. Knikkeren houdt je uren zoet.


 17. Bomenklimmen is leuk voor bijna alle kinderen op de basisschool. Staat er bij jou een mooie boom in de buurt? Dan weet je bijna zeker dat er in de warmere maanden regelmatig kinderen in zitten. Zorg wel dat je niet te hoog klimt en dat het altijd veilig blijft.


 18. In een boom kun je natuurlijk ook een mooie hut bouwen. Wil je echt in een boom gaan timmeren en boren met planken, dan kun je het beste de boom in je eigen tuin uitkiezen.


 19. Maak een hinkelbaan. Hiervoor kun je weer je stoepkrijtjes inzetten.


 20. Leuk voor in de zomer zijn talloze waterspelletjes om te verkoelen: denk aan ‘gevechten’ met waterpistolen. Of bestook elkaar met waterballonnen.


 21. Ken jij ringwerpen nog? Hierbij moet je verschillende ringen – klein en groot – om een paaltje heen gooien. Wie de meeste ringen om het paaltje geworpen krijgt, wint. Je kunt gemakkelijk een ringwerpsetje aanschaffen in de meeste speelgoedwinkels.


 22. Bellenblazen is iets dat we ook allemaal weleens gedaan hebben. Vandaag de dag heb je ook van die bellenblaassets die het mogelijk maken joekels van bellen te blazen. Wist je dat met zeepsop heel gemakkelijk ook je eigen bellenblaassets kunt maken.


 23. Heb jij thuis een raceauto liggen? Maak hier dan samen een spannend parcours voor. Of ga met meerdere kinderen tegelijk tegen elkaar racen.


 24. Een trampoline buiten? Hier kun je met meerdere kinderen tegelijk op spelen. Ook volwassenen vinden het meestal stiekem best leuk om even een paar minuten te springen.


 25. Een geweldige activiteit voor in de lente is picknicken. Dit kan in elk stadspark en in het park bij jou in de buurt. Misschien is er een veldje groen, een rivier of bos in de buurt. Je kunt natuurlijk ook gewoon picknicken in je eigen achtertuin, met de huisdieren erbij.


 26. Stoepranden is een spelletje dat je met een voetbal speelt. Je moet proberen de bal tegen de stoeprand te schieten, zodat deze terug jouw kant op kaatst. Het is natuurlijk de bedoeling dat je dit zo maak mogelijk achter elkaar lukt.


 27. Wat je ook kunt doen, is een balletje hooghouden. Ook hier heb je een voetbal voor nodig.


 28. Zelf een bowlingbaan maken. Je kunt hier van alles voor gebruiken, bijvoorbeeld flessen vol kraanwater en een voetbal. Een simpele bowling set is zo gemaakt.


 29. Ook van spijkerpoepen heb je waarschijnlijk wel gehoord. Dit houdt in dat je een touw rond je middel bindt, met aan het uiteinde een spijker. Je hebt nu een fles nodig. De spijker moet rond je kniehoogte zitten. Je moet nu hurkend boven de fles gaan hangen en proberen de spijker in je fles te krijgen. Dat is nog niet zo makkelijk.
 30. Zakdoekje leggen is nog een oude klassieker: iedereen zit in een kring met de ogen dicht. Behalve de persoon die loopt te zingen, die loopt om de cirkel heen en legt de doek achter iemand neer. Degene achter wie de zakdoek ligt, moet snel opspringen om te tikken wanneer iedereen zijn ogen opent. Wint de zakdoeklegger of de zitter?


 31. Koekhappen en snoephappen zijn natuurlijk ook oude bekenden: je bindt eenvoudig iets lekkers aan een touwtje dat je ophangt. Vervolgens hou je je handen achter je rug. Nog leuker is het als je geblinddoekt de lekkernij moet zien te bemachtigen met je tanden.


 32. Skateboarden en skeeleren zijn ook leuke activiteiten, maar doe het wel veilig. Misschien is er een leuk parkje bij jou in de buurt?


 33. Badmintonnen is een sport die zowel binnen als buiten wordt beoefend. Je ziet het veel op campings, maar in de zomer kan het natuurlijk ook op een pleintje of veldje worden gedaan.


 34. Ook de skippybal zijn we niet vergeten in dit lijstje: je gaat zitten op deze grote stuiterbal en houdt je goed vast. Je kunt ook tegen elkaar racen op de skippybal. Geen zere plekken overhouden? Ga dan skippyballen op een grasveldje en niet op de stoep.


 35. Ook steppen is leuk om te doen. Je kunt het alleen doen, of met meerderen. Je racet door de straat en door de wijk.


 36. Zet een speelgoedzwembadje op: hier kan je met het hele gezin van genieten als de zon schijnt en het te warm is om iets anders te doen.


 37. Je kunt natuurlijk ook zelf een speurtocht maken en deze met de kinderen afleggen.


 38. Is er ergens een basketbalveldje in de buurt? Dan kun je daar natuurlijk ook gaan basketballen.


 39. Ken jij de Diabolo nog? Dit is een stuk speelgoed dat je moet balanceren op een touwtje dat bevestigd is aan twee stokken. In iedere hand hou je één stok. Je kunt verschillende dingen met de Diabolo doen: hem rondslingeren, laten stuiteren of hoog opgooien en weer vangen op je touw. Hoe meer je oefent, hoe beter je er in wordt.


 40. Een zandkasteel bouwen: dit kan op het strand, maar natuurlijk ook bij een zandbak bij jou in de buurt. Voeg water toe en je krijgt een heus modderkasteel. Bij elk zandkasteel hoort natuurlijk ook een gracht en in een gracht hoort water.


 41. Twister is een spel dat je niet alleen binnen, maar ook buiten kunt spelen. Doel: de vreemdste posities aannemen en toch overeind blijven.


 42. Wist je dat je ook heel eenvoudig zelf een waterbaan kunt maken, aan de hand van een lat en halve flessen. Je bevestigt deze halve flessen zo, dat ze in elkaar overlopen. Op het internet vind je tal van tips en de leukste inspiratie.


 43. Ga stenen zoeken om later te beschilderen.


 44. Natuurlijk kun je ook met het hele gezin zwerfaval gaan zoeken en verzamelen. Je bent lekker buiten bezig, doet nuttig werk en misschien vind je nog eens iets van waarde!


 45. Zoek je het verder weg? Ga dan eens een dagje naar het strand, een museum in de openlucht, bezoek één van de Nederlandse kastelen of ga naar het bos. Er is van alles te doen in Nederland.


 46. Ben je in het bos? Dan kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar kastanjes of een hut bouwen.

YouTube video: de allerleukste ideeën voor buiten voor kinderen

 • Meester Sander brengt leuke en leerzame buiten speel activiteiten voor kinderen in beeld:
 • Ludens Kinderopvang laat zien wat je buiten kunt doen met kleine kinderen:
 • Uitdagend en veilig buitenspelen volgens Opvoedinformatie Nederland:
 • Klasse laat zien hoe kinderen leren in de vrije natuur:

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Succes!