Nederlanders houden van water. We gaan vissen, bootje varen, in een meer zwemmen of een dag aan het strand doorbrengen. Water hoort bij ons en als we de kans krijgen om het dichtbij huis te hebben, dan doen we dat. Voor kinderen is dat – behalve een zwembad in de tuin met flink wat liters water vullen – makkelijker dan je denkt. Er is namelijk kleiner waterspeelgoed dat prima in een kleinere tuin past en ook niet vraagt of je uren de kraan open wilt zetten.
Mooi weer in aantocht? Vind het ideale waterspeelgoed voor je kind
Spelen met water blijft op elke leeftijd leuk. We gaan ook graag bij een storm op het strand kijken hoe de wind en de wolken voorbij lijken te vliegen en hoe de zee met grote golven neerslaat op het zand. Bij minder goed weer gaan we ook graag het binnenzwembad in om lekker wat baantjes te trekken of te spetteren in het pierenbadje. Bij mooi weer trekt water echter nog veel meer de aandacht. Met het leukste waterspeelgoed hoef je je voordeur echter niet meer uit.
Onze topper: dit is het beste waterspeelgoed
Het merk Aquaplay – de naam zegt het al – heeft meerdere soorten waterspeelgoed, maar de Aqua Play ’n Go Amphieworld zorgt voor uren spetterplezier. De baan zit in een handig koffer en als je deze openklapt, wordt hij ongeveer 150 bij 150 centimeter groot. Er zijn twee open vlakken binnenin de baan. Verder zijn er sluizen en laadpunten om de boot leeg te maken. Je krijgt bij de set een boot en boothuis, vrachtwagen en poppetjes.
Snel overzicht: Dit waterspeelgoed raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Onze #1 waterspeelgoed voor kleintjes | AquaPlay Waterbaan: Deze koffer met waterbaan scoort het best bij onze kinderpanel. Uren aan spetterplezier was het resultaat. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com) |
Aller beste supersoaker | NERF Super Soaker: Zoals je wellicht al in de afbeelding op de pagina hieronder kan zien, valt deze supersoaker ontzettend op. Daarnaast komt er ook een sterke straal uit. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com) |
Leukste speelgoed om beter te leren zwemmen | SportX Gekleurde duikstaafjes: Met deze duikstaafjes leert je kind spelenderwijs beter te duiken. Wij raden deze staafjes zeker aan! >> Check laagste prijs (momenteel bol.com) |
Waarom reviewen wij speelgoed dat iets met water te maken heeft?
Er is niks leukers dan je kind met water te zien spelen. Als het nog klein is, zie je hoe de koude spetters water het gezicht raken en het schrikt. Er is natuurlijk niks aan de hand, maar het effect van water op het lichaam blijft altijd prachtig om te zien. Een kind dat al van kleins af aan leert om met water te spelen, is ook niet (of in ieder geval minder) bang om later zwemles te krijgen. Die angst zit er gewoonweg niet in. Water betekent lol, samen spelen, verkoeling zoeken. Water is leven.
Waarom kritisch blijven bij waterspeelgoed?
Water heeft de neiging om weg te lopen als het niet goed afgebakend is en dat is dan ook waar het bij veel waterspeelgoed misgaat. Als een rand niet waterdicht is of je moet verschillende elementen aan elkaar koppelen die niet goed aansluiten, kun je het object blijven vullen, maar het blijft er niet lang inzitten. Dat levert alleen maar gedoe op, want met water mogen spelen en geen water hebben, is niet grappig. Het kan er in je tuin zelfs toe leiden dat je kind helemaal onder de modder zit.
Waterspeelgoed is gevaarlijk en je moet er niet aan willen beginnen
Je hoeft geen heel diep water te hebben om erin te kunnen verdrinken, dus in die zin moet je altijd oppassen als er ergens water is en een kind heeft nog niet leren zwemmen. Je mag een kind dan ook nooit alleen laten als er water in de buurt is, hoe groot, klein, diep of ondiep het ook is. Aan de andere kant is het juist goed om je kind regelmatig in aanraking te laten komen met water, want dan gaat het water niet associëren met iets engs. Het leert ermee omgaan in plaats van het te ontwijken.
Wat belooft de fabrikant van waterspeelgoed vaak?
- Speelgoedfabrieken proberen elke keer weer nieuw waterspeelgoed uit te brengen. Die meestal korte periode dat het in Nederland echt mooi weer is, moet er ook van geprofiteerd worden. Iets van speelgoed met water hoort er dan bij.
- Fabrikanten van speelgoed geven aan dat hun producten getest zijn en dat het water in de artikelen blijft zitten, maar dit is lang niet altijd het geval.
Waar op letten bij speelgoed in of met water? Criteria in deze review
Om te kunnen kiezen welk waterspeelgoed het beste bij jouw kind past, hebben we onderstaande criteria vastgesteld:
- Model – hoe meer water erin kan, hoe meer plezier.
- Varianten – zijn er grotere en kleinere modellen, zodat er voor elke tuin (of balkon) waterspeelgoed is?
- Aantal liters – ja, hoe voller, hoe leuker, maar het is ook weer niet de bedoeling dat je elke dag de tuinslang in het speelgoed moet leggen om het weer te vullen.
- Soort waterspeelgoed – kan er water in vastgehouden worden of is het speelgoed voor bijvoorbeeld in het zwembad?
Hoe is het waterspeelgoed getest? Onze onderzoeksdata
Alle waterattributen zijn door ons gekocht en getest. Dit hebben we niet alleen gedaan, hiervoor hebben we een testpanel met kinderen van verschillende leeftijden ingeschakeld. Door van te voren een lijst met vragen vast te leggen, kregen we bruikbare feedback van alle gebruikers.
De top 10 met beste waterspeelgoed
1. AquaPlay – Waterbaan
Er staan twee waterbanen van AquaPlay in deze top 10. Dit is de grootste en volgens ons de mooiste van de twee.
Pluspunten:
- De koffer waarin de baan zit is erg handig. De waterbaan kan zelfs mee naar opa en oma tijdens het logeren of mee in de auto op vakantie.
- Met een paar liter stroomt er al genoeg water door de kanalen om de boot te laten rondgaan. Alle poortjes en de sluis maken het een leuke baan om mee te spelen.
Minpunten:
- Je moet alleen een handig plekje voor de waterbaan zien te vinden, want het water zal er zeker in het rond spetteren.
2. Step2 – Watertafel in thema Eenhoorn
Deze tafel heeft zachte kleuren in paars en lichtblauw.
Pluspunten:
- Vooral meisjes vinden deze baan leuk. Er kan op twee niveaus water in en dan loopt het water via een soort waterval naar beneden.
- Wie van My Little Pony houdt, vindt deze watertafel schitterend.
Minpunten:
- Het in elkaar zetten van de watertafel neemt enige tijd in beslag. Je zult hem dus elke zomer het liefst maar een keer op willen zetten en weer af willen breken.
3. Feber – watertafel met twee vakken
Deze watertafel is niet zo uitbundig als de vorige twee op deze lijst, maar dat maakt het plezier er niet minder om.
Pluspunten:
- Deze tafel heeft namelijk twee vakken, waardoor je kunt kiezen: doe aan beide kanten water (maar bijvoorbeeld koud en warm), of doe aan een kant water en aan de andere kant zand.
- De hoogte van de tafel is 46 centimeter, waardoor het geschikt is voor kinderen vanaf drie jaar.
Minpunten:
- Als je met meerdere kinderen aan deze tafel met water wilt spelen, is de tafel wel snel te klein.
4. Little Tikes – Watertafel
Deze tafel is vooral spannend, omdat er drie waterpistolen opzitten waarmee je de bootjes in het water vooruit kunt ‘schieten’.
Pluspunten:
- Er zit voldoende slang aan het waterpistool om deze uit de houder te pakken en de andere aanwezigen nat te spuiten.
Minpunten:
- Soms hapert de slang die aan de waterpistolen zit en dan is de watertafel al snel niet meer zo leuk.
- Je zou de poten van deze watertafel eigenlijk moeten kunnen verlengen, want kinderen vinden de tafel langer leuk dan je denkt en dan wordt hij te laag.
5. Little Tikes – watertafel of zandbak in thema Piraten
Deze tafel is op twee manieren te gebruiken: als watertafel of als verhoogde zandbak.
Pluspunten:
- Vooral jongens vinden de tafel in de vorm van een piratenschip erg grappig. Er hangt zelfs een vlag aan en er staat een piraat boven in de mast op de uitkijk.
- Er zitten diverse bakjes bij waarmee je het water door molentjes of van de glijbaan kunt laten lopen.
Minpunten:
- Er zitten wel wat kleinere onderdelen aan de watertafel die makkelijk los kunnen komen, waardoor de minimumleeftijd van twee jaar misschien te jong is.
6. SportX – Gekleurde duikstaafjes
Deze keer geen watertafel, maar duikstaafjes die je op moet duiken in het zwembad.
Pluspunten:
- Dit is zo’n simpel, maar zo’n leuk speelgoed. Je werpt de staafjes in het water en je kind gaat ze eruit halen.
- Je hebt zes sticks, dus als je de kleuren verdeelt kunnen er meerdere kinderen mee in het water spelen.
Minpunten:
- Wel opletten voor de hond, want die duikt er ook achteraan om de stokken terug naar zijn baas te brengen.
7. Smoby – Glijbaan
De glijbaan past ook weer goed bij het zwembad.
Pluspunten:
- Zet de kant waar je vanaf glijdt net over de rand van het zwembadje, zodat je kind lekker in het water kan plonsen.
- Heb je nog geen zwembad? Dan is het ook leuk om met kleine emmertjes water van de glijbaan te glijden.
Minpunten:
- Blijf wel opletten met water op de glijbaan of natte voetjes op de trap van de glijbaan, want het is makkelijker om dan uit te glijden.
8. Feber – Zand en Watertafel
De tweede tafel van het merk Feber heeft ook twee vakken, maar nu wat extra ruimte aan beide zijkanten van de tafel.
Pluspunten:
- De tafel is nu groot genoeg om met vier kindjes aan te kunnen spelen.
- Vul beide vakken met water of doe in de tweede iets anders.
- De ‘kleppen’ aan de zijkant kunnen dichtgeklapt worden, waardoor de inhoud van de watertafel niet verloren gaat.
Minpunten:
- De randen van de dicht te klappen kleppen sluiten niet goed, dus als je de tafel alleen als verhoogde zandbak gebruikt, gaat er na een flinke regenbui water instaan. Kinderen vinden dat meestal niet erg en spelen net zo graag met de fijne modder, maar ouders zijn er minder blij mee.
9. NERF – Super Soaker
Ieder kind zou een super soaker moeten hebben.
Pluspunten:
- In dit waterpistool kan 200 milliliter water en je schiet er flink ver mee vooruit.
- Leuk om met meerdere super soakers een watergevecht te doen.
- Dit speelgoed is geschikt bevonden vanaf de leeftijd van zes jaar, maar het voordeel is dat kinderen er nog graag heel lang mee blijven spelen.
Minpunten:
- Wij zouden wensen dat er meer water tegelijkertijd in de opslagruimte kan, zodat je er langer mee kunt schieten. Nu moet je tussentijds telkens bijvullen. Bij een wedstrijdje is dat niet zo leuk.
10. AquaPlay – Waterbaan
Dit is de tweede waterbaan van AquaPlay, maar nu zonder open vlakken in het midden.
Pluspunten:
- Het is wel nog steeds een koffer en alle attributen om de waterbaan te kunnen maken, zitten in dit koffer opgeborgen.
Minpunten:
- De waterbaan zet je op de grond neer en dat is voor kleine kindjes nog te doen, maar vanaf een jaar of drie willen ze toch liever aan een watertafel staan.
Beste uit de test
Wie niet meer dan honderd euro wil uitgeven aan een watertafel, koopt het beste die van Feber. Deze kost rond de vijftig euro, terwijl het plezier met water (en eventueel zand) net zo groot is. De attributen die erbij zitten – een molentje, schepjes, emmertjes – maken deze set even compleet als de rest. Hij ziet er alleen water minder fraai uit, omdat het geen piratenschip is of My Little Ponies heeft.
Samenvattend
Het waterspeelgoed in deze review kost tussen de 7 en 130 euro. Van de watertafels zijn veel goedkopere modellen te krijgen en als je al schepjes en emmertjes en dergelijke in huis hebt gehaald, hoef je naar onze mening helemaal niet zo’n uitgebreide watertafel te kopen.