Hoe leuk je het ook vindt om speelgoed uit te zoeken, soms ben je even kwijt of wat je in je handen hebt in de speelgoedwinkel ook wel echt voor iemand van zeven jaar geschikt is. Er staat wel een leeftijdsindicatie op de doos, maar toch twijfel je. Hoeveel kost het en wordt hier wel echt mee gespeeld als de doos open gaat? Als je een onbeperkt budget hebt, hoef je je nergens druk om te maken, maar als dat niet het geval is, wil je speelgoed dat de moeite waard is cadeau geven.

Vinden van speelgoed voor iemand van zeven jaar

Als jij ook zo iemand bent die het even niet meer weet, dan kun je natuurlijk de ouders een berichtje sturen om te vragen of er een wensenlijstje klaar ligt. Dat zou makkelijk zijn, want dan hoef je alleen nog maar te kijken welk bedrag je uit wilde geven en of er voor die prijs iets op de lijst staat. Je hoeft dan nergens over na te denken en hoeft niet eens naar de speelgoedwinkel. Je bestelt het dan gewoon online en het wordt thuis bij je afgeleverd. Scheelt ook weer parkeerkosten in de stad.

Onze #1: dit is het beste speelgoed voor een kind van 7

Wat ons betreft is LEGO de grote winnaar in deze test. En hoewel LEGO niet specifiek voor jongens of meisjes is – iedereen is fan van LEGO – is het mobiel laboratorium dat vandaag boven aan de lijst staat wel een hele leuke voor jongens. (We verklappen hier alvast dat de nummer acht beter bij meisjes in de smaak valt.) Het is een flinke wagen met grote banden en er zitten nog wat kleine attributen bij die de jungle sfeer helemaal compleet maken.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 bordspel voor 7 jarigen999 Games Carcassonne: Dit spel kwam als beste uit onze test door de simpele spelmechanismes die leiden tot een spannende strijd.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste budgetoptie Skip-Bo: tellen en tactiek staat centraal in dit spel en dat vinden we ideaal voor een kind van 7.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Allerleukste lego set De Gouden Draak: Dit is een van de meest uitgebreide legosets die we hebben gezien.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij speelgoed voor iemand van zeven?

Speelgoed is ontzettend leuk, maar er is tegenwoordig ook zo ontzettend veel speelgoed te krijgen, dat kiezen je wel erg lastig gemaakt wordt. Daarnaast wil je ook niet iets geven dat het kind al heeft. Twee mobiele laboratoria krijgen klinkt fantastisch, maar als je dan zelf had mogen kiezen, had je van LEGO City Jungle veel liever het vrachthelikopter of het halfrupsvoertuig gekregen. Of als het je eerste City Jungle bouwpakket is, dan wil de starterset nog wel iets toevoegen.

Waarom kritisch blijven bij kinderspeelgoed?

Bij LEGO weet je dat het met de kwaliteit wel goed zit. Het wordt immers ook nog steeds tweedehands goed verkocht en er komen ook telkens weer nieuwe modellen of series op de markt. Bij ander speelgoed blijft het opletten geblazen. Kaartspellen voldoen soms niet aan de verwachting wanneer het materiaal van de kaartjes veel te dun is om er regelmatig mee te spelen. Knuffels kunnen snel kapot gaan of de maat valt tegen voor de prijs die je ervoor betaald hebt.

Speelgoed voor 6, 7 of 8 jaar; wat maakt het uit?

Wij denken dat het niet per definitie uit hoeft te maken of er op de doos staat dat het voor vijf-, zes- of zevenjarigen geschikt is. Waar je naar onze mening beter naar kunt kijken, is waar het kind nu mee speelt en waar het echt plezier in heeft. Een dobbelspel geven aan een kind dat al eerder dobbelspellen heeft gehad en waar het nooit mee speelt, is jammer van de centen die je eraan uitgeeft. Een boek geven aan iemand die niet graag leest, maakt je ook niet favoriet.

Toch kan het wel slim zijn om een dobbelspel of boek te geven, als je het kind wil stimuleren om iets in die richting te gaan doen. Een dobbelspel kun je samen leren spelen en het leuk maken door de regels goed door te nemen. Een boek kun je voorlezen of je kunt aandachtig naar het kind luisteren en hem helpen als hij iets fout voorleest. Dit soort momenten maken indruk. Je bent er en je doet mee, in een actieve of passieve vorm, maar dat maakt niet uit.

Wat belooft de speelgoedfabrikant?

 • Elk speelgoedmerk zegt iets met de feedback van de gebruikers van speelgoed te doen, terwijl je hier amper iets van merkt.
 • Fabrikanten kunnen bij een serie aangeven dat er een nieuw exemplaar binnen die serie uitkomt, maar vaak wordt de lanceerdatum uitgesteld. Dat is balen als je hoopte voor Sinterklaas de allernieuwste ‘x’ in huis te hebben.
 • Ze slaan ook wel eens helemaal de plank mis met nieuw speelgoed en als er dan flink reclame voor is gemaakt en de verkopen tegenvallen, moet dat op een of andere manier toch terugverdiend worden. Prijzen van ander speelgoed kan dan omhoog gaan om het verlies te compenseren.

Waar op letten bij speelgoed voor een kind van zeven jaar? Criteria bij deze review

Wat ons betreft gaat het bij speelgoed om te volgende zaken, als is dit niet per se gebonden aan een specifieke leeftijd:

 • Prijs – Dit is niet altijd het belangrijkste element, maar voor veel mensen wel van doorslaggevende aard of ze bepaald wel of niet kunnen kopen. Soms moet je wachten op een aanbieding of een nieuwe serie, zodat je iets op het verlanglijstje goedkoper kunt krijgen.
 • Model – Is het onderdeel van een verzameling, waardoor je de komende tijd gebakken zit en niet meer hoeft na te denken over welk speelgoed nu weer te kopen? Of is het los speelgoed dat niet uit te breiden is?
 • Geslacht – Er is genderneutraal speelgoed, maar toch geven jongens en meisjes vaak de voorkeur aan iets dat typisch voor hun geslacht is. Je hoeft je kind niet te dwingen met poppen te spelen als het liever met auto’s speelt, maar andersom geldt hetzelfde.

Hoe hebben we het speelgoed getest? Onze resultaten

Bij de aankoopfase hebben we allereerst elk stuk speelgoed onderworpen aan een visuele test om te kijken of het compleet en heel was. Ook is gekeken naar de afwerking, dus of er geen scherpe randen aan zaten of dat kleuren niet consistent waren.

Na deze eerste fase is de doelgroep betrokken bij de test. Dit was eigenlijk het makkelijkste en leukste deel van de test, want we konden met eigen ogen getuigen zijn van welk speelgoed het beste scoorde bij zevenjarigen.

De top 10 met beste speelgoed voor zevenjarigen

1.     LEGO City Jungle – Mobiel Laboratorium

Het is een van de duurste cadeaus in dit overzicht, maar als favoriet verdient het de eerste plek.

Pluspunten:

 • Er zitten 426 onderdelen in dit pakket en je kind bouwt er een grote wagen met mobiel laboratorium mee.
 • Daarnaast zijn er extra onderdelen, zoals een waterval met planten en tempel, een kano en vleesetende plant.
 • Er zitten vier LEGO poppetjes bij: twee onderzoekers, een wetenschapper en een monteur

Minpunten:

 • Wij adviseren deze set op tafel te bouwen, zodat alle onderdelen in het zicht blijven en er geen kleine stukjes uit de set kwijt kunnen raken.

2.     Sjakie en de chocoladefabriek, door Roald Dahl

Dit leesboek stimuleert de fantasie en helpt bij het leren lezen.

Pluspunten:

 • Dit is misschien wel het beste kinderboek ooit geschreven en je kind mag dit dan ook niet missen.
 • Zodra het boek uit is, kun je samen de film kijken.

Minpunten:

 • Koop wel het gewone boek en niet het luisterboek. Wij hebben gemerkt dat het luisterboek namelijk niet zo leuk is als zelf stemmetjes bij de figuren bedenken. Het haalt een stukje fantasie weg.

3.      Mattel Games – Skip-Bo

Je kind leert tactisch spelen met dit kaartspel.

Pluspunten:

 • Je kunt het prima samen met je kind spelen.
 • Zodra je kind kan tellen, is het al een leuk spel.

Minpunten:

 • Wij hebben gemerkt dat bij sommige sets de kleurencombinatie niet compleet is. Als je dit merkt, moet je je dus bij de verkoper melden.

4.      LEGO Speed Champions – McLaren Senna

Voor de liefhebber van exotische auto’s heeft LEGO een speciale serie, namelijk de speed champions.

Pluspunten:

 • Vind je kind dit leuk? Dan is er onder andere ook nog de McLaren Elva, de Toyota Supra en de Porsche 911.
 • Deze auto is leuk om te maken en mee te spelen, maar ook een prima verzamelobject.

Minpunten:

 • Wanneer je kind al met moeilijker LEGO heeft gespeeld, blijkt deze McLaren toch wat eenvoudig.

5.      999 Games – Carcassonne

Voordat je digitale spellen gaat spelen waarbij steden of dorpen bouwen centraal staat, is dit bordspel een echte aanrader.

Pluspunten:

 • Je kunt het spel uitbreiden met extra elementen. Hierdoor blijft het een spannend spel dat elke keer weer anders is.
 • De regels zijn niet te ingewikkeld voor een zevenjarige, terwijl het wel een uitdagend spel is.

Minpunten:

 • Op een gegeven moment ben je ook wel echt toe aan de uitbreidingen die je bij kunt kopen.

6.      LEGO NINJAGO Legacy – De Gouden Draak

De bouwset bestaat ui 171 onderdelen en je maakt er de draak mee.

Pluspunten:

 • Er zijn drie LEGO poppetjes om de draak te lijf te gaan en ieder hebben ze hun eigen manier om de draak te doden. Dit stimuleert de fantasie.
 • De handleiding biedt voldoende houvast om de draak in elkaar te zetten.

Minpunten:

 • Er zitten wel veel kleine onderdelen in dit bouwpakket.

7.      999 Games – 30 Seconds Junior

Dit is het bekende spel 30 Seconds, maar dan voor kinderen vanaf zeven jaar.

Pluspunten:

 • Er kunnen 3 tot 24 spelers tegelijkertijd aan dit spel meedoen.
 • Je leert – zowel als kind als volwassene – je woordenschat te gebruiken en uit te breiden door alleen maar te mogen omschrijven en het woord niet letterlijk te zeggen.

Minpunten:

 • Ga je dit met een grotere groep en verschillende leeftijden tegelijk spelen? Dan adviseren wij de jongste deelnemers eerst een oefenrondje te laten doen met de uitleg van het spel erbij.

8.      LEGO Friends – Heartlake City Resort

Dit pakket met LEGO is wel meer voor meisjes bestemd, of geschikt voor kinderen die vriendjes en vriendinnetjes (de vier poppetjes) met elkaar willen laten spelen.

Pluspunten:

 • Het zijn 1017 onderdelen die in elkaar gezet moeten worden en dat lijkt misschien erg veel, maar de handleiding is voldoende voor een zevenjarige om dit bouwpakket aan te kunnen.
 • Zodra het geheel staat, kan er heerlijk gespeeld worden met de monorail, glijbaan, surfplank, waterscooter en kamers in dit resort. Je kunt zelfs de kleding van de poppetjes aanpassen.

Minpunten:

 • Dit is het duurste cadeau in deze top 10 en dat zal voor velen een drempel zijn. Als jouw kind veel liever buiten speelt, zouden we dit niet adviseren te kopen.

9.      LEGO BOOST – Build, code, play – 5-in-1 model

Dit is een geweldige set voor de zevenjarige die techniek in  LEGO wil toepassen.

Pluspunten:

 • Je kunt vijf verschillende figuren maken.
 • Door alle onderdelen goed te koppelen, kun je door de programmeerfunctie via de tablet het figuur iets laten doen.

Minpunten:

 • Er zijn ook bouwpakketten (met techniek en coderen) die geen tablet nodig hebben en daarom vaak de voorkeur hebben.

10.   De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen, door Andy Griffiths

Het boek stimuleert om verder te lezen, zelfs bij kinderen die lezen nog niet zo leuk vinden.

Pluspunten:

 • Gelukkig is dit boek de eerste van een hele reeks. Zodra je kind de smaak te pakken heeft, kan je dus nog een tijdje verder met alle andere aantallen verdiepingen.
 • Zelfs de illustraties zijn de moeite waard.

Minpunten:

 • Het leest door de hoeveelheid plaatjes meer als een stripboek en om voor te lezen is het dan ook minder geschikt.

Beste uit de test

Boeken staan meestal niet boven aan het verlanglijstje van elke zevenjarige, omdat er op school al gelezen moet worden en niet iedereen dit even leuk vindt. Toch scoren de boeken van Roald Dahl bij kinderen altijd goed.

Misschien zouden kinderen thuis met meer plezier lezen als ouders ’s avonds of in het weekend ook weer eens gewoon met een boek op de bank gingen zitten? Je kind ontwikkelt zo niet alleen leesvaardigheden, maar leert ook op een goede manier ontspannen en de prikkels van de dag op een goede manier verwerken.

Kortom

In deze review staat speelgoed dat tussen de 15 en 200 euro kost. Wij begrijpen dat niet iedereen elke keer 200 euro voor speelgoed wil uitgeven. Bewaar het voor een bijzonder moment, of leg samen met andere familieleden als het echt het enige cadeau op het verlanglijstje is.