Waarom heeft dansen zoveel positieve effecten voor kinderen? In dit artikel wordt uitgelegd waarom dansen goed is voor kinderen en er staan tot slot handige tips in vermeld over hoe je dans kunt stimuleren bij kinderen.

Door onze pedagogiekredactie| Samantha van Duuren, pedagoog Linkedin_logo_30x

Waarom is dansen goed voor kinderen?

We beginnen meteen met de belangrijkste redenen om kinderen lekker te laten dansen:

Reden 1: Bewegen zit in onze aard

Bijna alle kinderen houden van muziek. Zet maar eens muziek aan bij kinderen en ze gaan van nature bewegen. Een baby geniet zichtbaar wanneer hij/zij in de armen van papa of mama heen en weer wiegt terwijl de ouder een liedje neuriet. De baby voelt zich hierdoor ontspannen en veilig. Naarmate het kindje groter wordt, beweegt het zelf mee op de muziek. Dit gebeurt ook vaak al als een peuter een simpel melodietje hoort van een speelgoedboekje bijvoorbeeld. Kortom kinderen zijn gevoelig voor muziek, geluiden en trillingen, maar wist je ook dat d.m.v. dans en muziek veel ontwikkelingsgebieden worden gestimuleerd?

Reden 2: Zelfvertrouwen

Dans vergroot het zelfvertrouwen van kinderen en het stimuleert de sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen durven zich meer te uiten op muziek en op deze manier meer van zichzelf te laten zien. Doordat er geen woorden aan te pas komen, kunnen kinderen zich op deze manier al uiten voordat ze kunnen praten. Vaak is dans ook een sociale activiteit, doordat het met meerdere kinderen of volwassenen gedaan kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een verjaardagsfeestje of een dansles op een dansschool. Dans en muziek verbindt.

Reden 3: Spraak en taalontwikkeling

Ook de spraak en taalontwikkeling wordt op een speelse manier gestimuleerd tijdens het dansen. Op veel nummers wordt gezongen en zo leert een kind tijdens het dansen de taal. Kinderen leren naast de moedertaal ook andere talen via muziek. Zo maakt een kind ook gelijk kennis met verschillende culturen via dans en muziek.

Reden 4: Het effect op de hersenen

Muziek heeft invloed op beide hersenhelften. De ene helft heeft te maken met gevoel en de andere helft heeft te maken met het denkvermogen. Hersenonderzoek toont aan dat d.m.v. muziek de netwerken in de hersenen en verbindingen tussen alle hersengebieden stimuleert. Doordat je steeds nieuwe bewegingen ontdekt, maken je hersenen constant nieuwe verbindingen aan.  Daarnaast wordt het creatief denken gestimuleerd. Kinderen hebben heel veel fantasie en verbeeldingskracht, deze komt sterk tot uiting in dans. Het leerproces en het creatieve proces worden beide geprikkeld in dans.

Reden 5: Gezondheid

Dansen is gezond, zo werd duidelijk uit onderzoek van de World Health Organization! Net als bij andere sporten is dansen goed voor je. Er zijn ook veel verschillende vormen van dansen en vaak vinden kinderen er wel een die bij hun past. Dans vergroot ook de motorische ontwikkeling. Kinderen leren hun evenwicht te bewaren en hun bewegingen te controleren. Je gaat soepeler bewegen naar verloop van tijd en je zult een betere houding aannemen in het dagelijks leven. D.m.v. dans word je je bewust van je lichaam en dit kan veel lichamelijke klachten schelen op latere leeftijd.

Reden 6: Vermindert stress

Muziek heeft een positief effect op je emoties. Muziek helpt je om je hoofd leeg te maken en hierdoor kun je je ontspannen. Als je danst komt het stofje endorfine vrij, dit wordt ook wel het geluk hormoon genoemd. Het stresshormoon cortisol neemt daarentegen af. Hierdoor is dans het ultieme middel tegen stress. Onderzoek toont aan dat wanneer je 1x per week danst je een grotere kans hebt op een gelukkig en evenwichtig leven.

Videotips om direct aan de slag te gaan

Wil je meteen in beweging komen met de kinderen? Laat je tot dans inspireren met onderstaande videotips:

Voor de allerkleinsten: Nederlandse kinderliedjes minidisco

Voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar: dans deze choreografie eens samen

Tips om dans bij kinderen te stimuleren

Nu we de redenen behandeld hebben om te gaan dansen met kinderen, is het tijd voor een aantal praktische tips om het dansen te stimuleren bij kinderen:

  • Tip 1: Tijdens de zwangerschap

Een baby hoort in de buik al geluiden en muziek. Als je vaak hetzelfde liedje laat afspelen of deze neuriet dan herkend de baby de melodie. Op deze manier schep je een vertrouwd en veilig gevoel. Kennismaken met muziek is de eerste stap naar dans en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

  • Tip 2: Creëer een veilige en vertrouwde omgeving

Dans samen met je kind! Door zelf actief mee te dansen/bewegen met je kind, vergroot je het plezier bij je kind en bij jezelf niet te vergeten. Zo voelt een kind zich nog veiliger om zich op deze manier te uiten. Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders/volwassenen, dus geef zelf het goede voorbeeld. Durf ook gek te doen, de response van je kind hierop is hilarisch!

  • Tip 3: Draai verschillende soorten muziek

Je hoeft echt niet alleen maar kinderliedjes te draaien voor je kinderen. Laat je kind kennis maken met verschillende soorten muziek. Kinderen reageren bijvoorbeeld heel goed op klassieke muziek. Er zijn zelfs klassieke nummers speciaal voor baby’s en peuters. Zet ook eens een techno nummer op, kinderen reageren heel goed op de herhaling van dit genre. Je kunt het zo gek niet bedenken van Chinese tot Zuid Amerikaanse muziek. Kinderen ontwikkelen zo een eigen muzieksmaak en wie weet uiteindelijk een eigen dansstijl.    

  • Tip 4: Vrijheid

Laat een kind ten alle tijden vrijwillig deelnemen aan een activiteit. Vooral op jonge leeftijd is dit zeer belangrijk. Zoals eerder benoemd is een veilige omgeving erg belangrijk voor kinderen om zich te uiten. Dit houdt ook in dat een kind vrij mag zijn om te ontdekken. Als een kind het gevoel krijgt dat hij deel moet nemen aan een activiteit zal dit uiteindelijk alleen maar averechts werken.

  • Tip 5: Complimentjes geven

Wie wordt er nu niet blij van complimentjes? Door je kind complimentjes te geven, stimuleer je het doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen van je kind enorm. Let hierbij wel op dat in creativiteit niks goed of fout is. Het gaat om het proces en niet om het resultaat. Kortom het maakt niet uit of een kind goed of slecht danst in jouw ogen of dat een kind gevoel heeft voor ritme. Complimenteer je kind omdat hij of zij danst of omdat je kind bijvoorbeeld progressie maakt in bepaalde ontwikkelingsgebieden. Al zijn het maar hele kleine stapjes.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Bronnen | Ter verdieping van dit artikel

waarom dansen goed is voor kinderen

Bewezen: Dansen helpt tegen depressie | Dans Magazine

Bewezen: Dansen maakt je slimmer | Dans Magazine