De top 5 met de beste kinderexperts in Nederland

Het komt maar zelden voor dat opgroeien zonder problemen gaat. Het leven zit vol veranderingen en juist kinderen kunnen daar minder goed mee omgaan. Zij houden van stabiliteit en ritme. Als er dan thuis of op school ook nog lastige situaties zijn, kan een kinderexpert nuttig zijn om je kind te leren hoe hiermee om te gaan. In deze top 5 bespreken we alleen de beste kinderexperts van dit moment.

1. (Kinder)Coach de Vuurtoren – Janina Dubbeld voor ouder en/of kind met HSP

Waar het anderen wel eens ontbreekt aan inlevingsvermogen in de cliënt, hoef je je daar bij Janina Dubbeld absoluut niet druk over te maken. Ze weet als geen ander wat HSP (hoog sensitief persoon) is en welke uitdagingen dit voor de omgeving kan bieden. Het unieke aan haar aanpak, vinden we de mogelijkheid om alle partijen te coachen.

Dit houdt in dat niet alleen jouw kind begeleiding krijgt bij waar het mee worstelt, maar dat je ook als ouder of verzorger bij Janina terecht kunt voor advies en steun. Vaak is herkenning het uitgangspunt om een traject in te zetten en daar kun je bij Coach de Vuurtoren van op aan.

Alleen het blog van (Kinder)Coach de Vuurtoren is al de moeite waard. Je leert er niet alleen dat je niet de enige bent die je kind beetje bij beetje ziet verzuipen in deze complexe wereld, maar ook dat je als ouder soms gewoonweg niet alle ballen hoog kunt houden.

Waar wij fan zijn, is de pagina met vragen van ouders die Janina vervolgens uitgebreid beantwoordt. Het kan soms om de gekste dingen gaan (Mijn kind wil niet meer met me knuffelen of loopt telkens weg) en je denkt dat jij de enige bent die ‘zo’n kind’ heeft. Je schaamt je ervoor om erover te praten, maar bij Janina hoeft dat niet. Lees de tips en alternatieven die ze geeft en je kunt er vaak al iets mee zonder dat je het gevoel hebt dat je als ouder hebt gefaald.

Deze fantastische kindercoach levert onder andere nog een bijdrage aan www.hoogevoeligekinderen.nl en ook dit is weer een plek waar je vele aha-momenten zult beleven. Hoogevoeligheid en de emoties die erbij horen, vakantie, school, Corona; het komt allemaal aan bod.

Bekijk Janina Dubbeld op Linkedin

2. Hoi Foundation – kind met dyslexie: van kwaal naar kans

We zijn als mens zo’n beetje voorgeprogrammeerd om over labels op te plakken. Elk zintuig dat we gebruiken, moet direct een oordeel opleveren. Loop je een lunchroom binnen waar de lucht van een aangebrande tosti je tegemoet komt, dan draai je direct weer om. Zie je iemand met vieze kleren, dan is het waarschijnlijk een zwerver. Hoor je tijdens de bezichtiging van een potentieel huis de achterburen ruzie maken, dan zal de hele buurt wel slecht zijn.

In al deze situaties kan er een andere verklaring zijn: zonder het te weten liep je een lunchroom binnen die mensen met Down syndroom een kans geeft om werkervaring op te doen, die persoon met vieze kleren heeft zojuist het huis van een gestorven familielid helemaal opgeruimd en gepoetst en die achterburen, ja, die maken – net als iedereen – wel eens ruzie. Het zegt echter niks over de hele buurt en of je er toch fijn zou kunnen wonen.

Waarom deze voorbeelden over te snel labels plakken? Je doet het ook bij mensen met dyslexie en de HOI Foundation wil juist hier een stokje voor steken. Door je kennis te vergroten, ga je iemand met dyslexie door andere ogen bekijken. Het is niet alleen dat label dat werken met iemand met dyslexie bijvoorbeeld lastig maakt, er zijn namelijk ook vele voordelen waar je je bewust van dient te zijn.

Juist die voordelen of kansen worden snel over het hoofd gezien. En hoe eerder je als omgeving wel die kansen durft te zien, hoe meer ruimte je iemand met dyslexie geeft om zichzelf te blijven en zich positief te ontwikkelen als kind. Dat is de missie van de HOI Foundation in een notendop.

Bekijk Hoi Foundation op Linkedin

3. Dietz Coaching – Mariette als gepassioneerd coach voor kind en jongere

Mariette Dietz kan hulp bieden bij praktische of gevoelsmatige zaken waar een kind niet in zijn eentje uitkomt of waar ouders geen oplossing voor weten. Wat deze talentvolle coach maar al te goed weet, is dat een kind ook zelf moet leren zaken op te lossen en dat ouders soms juist wat meer op de achtergrond moeten blijven.

Moet je een kind dan maar laten spartelen in het diepe water totdat het kopje onder gaat? Nee, Mariette biedt maatwerk voor elk kind en elk probleem. Wat haar zo bijzonder maakt, is de manier waarop ze inzicht geeft in het hulptraject. Dat is vaak waar het bij kinderpsychologen aan ontbreekt. Zij willen of mogen geen informatie geven over wat er tussen specialist en cliënt besproken wordt. Mariette Dietz zet jou als ouder echter nooit buiten spel en neemt je altijd mee in het ontwikkeltraject van je kind. Dat waarderen wij en dat begint al bij stap 1.

Bij Dietz Coaching wordt namelijk eerst geïnventariseerd wat er volgens de ouders aan de hand is. Daarna is de eerste ontmoeting met het kind heel belangrijk om ook te kijken of het probleem dat de ouders zien, ook door het kind herkend wordt. Mariette zorgt er op haar eigen manier voor dat creatief bezig zijn een belangrijk onderdeel van het gesprek is, zodat je kind niet alleen maar stil op een stoel moet gaan zitten praten over zichzelf en wat er allemaal mis is. Dit breekt het ijs al snel.

Daarna volgt een plan van aanpak dat afgestemd is op jouw kind en hoe jij als ouder hier thuis in verder kunt begeleiden. Mariette is namelijk heel duidelijk in wat haar traject te bieden heeft: het is de start om een kind, tiener of puber de tools te geven om met de eigen problematiek te kunnen omgaan, maar daarna moet het toch in de echte wereld ten uitvoer gebracht worden.

Die problematieken kunnen overigens heel hands on zijn: van het leren plannen van huiswerk tot begrijpend leren lezen. Wat dieper liggende zaken bij een kind of jongere kunnen zijn: gemotiveerd zijn om iets te starten of door te zetten, zelfvertrouwen ontwikkelen en leren omgaan met emoties.

Bekijk Mariette Dietz Coaching op Linkedin

4. Vrolijk en Dapper – Marga biedt maatwerk voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar

De basisschool en de overstap naar het middelbaar onderwijs kan voor een deel van de kinderen lastiger zijn dan voor anderen. Het probleem ligt – denken wij – ook deels aan het feit dat er steeds meer verantwoordelijkheid bij de scholen gelegd wordt en veel gezinssituaties anders zijn dan vroeger. Het is niet meer vaak zo dat moeders (of vaders) er bewust voor kiezen om thuis te blijven en er altijd te zijn voor de (jonge) kinderen.

Marga Pullens weet dit maar al te goed, omdat ze lange tijd zelf in het onderwijs heeft gewerkt. Zij heeft zelf ondervonden hoe de dynamieken veranderd zijn en dat kinderen het tegenwoordig moeilijker hebben dan nodig is. Om kind – en ouder – bij te staan bij de ontwikkeling, heeft zij de overstap naar het vak van Kindercoach gemaakt.

Haar aanbod? Dat is verre van standaard en dat is ook iets waar je bij de keuze voor een kindercoach op moet letten. Je wilt je kind uit zijn schulp laten komen en niet confronteren met nog meer gepraat of getrek aan informatie. Onbewust bedoel je het als ouder goed, maar bereik je het tegenovergestelde: je kind trekt zich steeds verder terug in zijn eigen wereld en die is helaas niet altijd even positief.

Wat dan wel? Gebruik maken van workshops, trainingen of chill dagen. Je kind weer op het juiste pad krijgen door het zijn eigen kennis en kunde te laten aanspraken. Niet meer voordoen, maar zelf laten ontdekken. Je kind kan al veel meer dan je denkt en Marga helpt het deze ontdekkingsreis te maken. Het levert zoveel meer op dan een basisvaardigheid. Je kind gaat met zelfvertrouwen de toekomst tegemoet en leert dat het zelf oplossingen kan bedenken voor problemen die zich voordoen. Dat is Marga’s eindeloze kracht.

Bekijk Marga Pullens op Linkedin

5. Stralende Kleuren – het motto van Marloes: een kind dat werkelijk voelt dat het zichzelf mag zijn

Als ouder heb je lang niet altijd door wat er in het hoofd van je kind omgaat. Er verandert ook zoveel op zo’n jonge leeftijd. Geboren worden, wel of geen broertjes of zusjes hebben, ouders waarbij een van de twee werkt of beiden veel van huis zijn, naar de crèche, naar de basisschool, vriendjes maken (of juist niet) … Wanneer je hier bewust even bij stil durft te staan, gaat het leven van een kind niet over rozen.

Gelukkig hoeft dat ook niet van Marloes Bakvis. Het leven van geen enkel kind is hetzelfde en ook geen kind is gelijk aan een ander. Dat is wat Marloes ook zo uitdagend vindt aan het mogen helpen van jonge kinderen. Ze heeft het volgens ons perfect verpakt in de titel van haar kindercoachpraktijk: Stralende kleuren. Elk kind mag stralen, maar daarvoor moet je kind eerst zijn eigen kleuren kunnen zien en daarna weten hoe hij deze kleuren nog sprekender kan laten schijnen om nooit meer de intensiteit van de kleuren te laten verzwakken, wat het als kind ook meemaakt.

Nieuwsgierig geworden naar ‘Stralende kleuren’ en wat Marloes jou of je kind te bieden heeft? Begin met het blog, want daar vind je al veel aanknopingspunten om iets mee te doen of gewoon om iets te begrijpen. Wees niet te streng voor jezelf, vraag een ander als Marloes soms om hulp als je om tijd, kennis of kunde verlegen zit. Die eerlijkheid brengt je veel verder en dat heeft weer een positief effect op je kind.

Bekijk Marloes Bakvis op Facebook

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om ouders te ondersteunen en te informeren.