Wie zijn de beste kinder-experts in Nederland? Wij hebben dit onderzocht door grondig hun portfolio’s, geleverde werk, klantervaringen en de reputatie binnen de sector te analyseren. Lees verder voor onze gedetailleerde resultaten…

Onze unieke reis naar de ultieme kinder-expert

Op zoek gaan naar de ultieme kinder-expert was voor ons meer dan een missie; het was een avontuur. We hebben gesproken met opvoedkundigen, pedagogen en allerlei experts, op zoek naar diegene die echt het verschil maakt. Door deze reis hebben we niet alleen geleerd wat deze professionals doen, maar ook hoe belangrijk hun werk is voor de ontwikkeling van kinderen. Elk gesprek was een nieuw hoofdstuk in ons verhaal, en jongens, wat een verhaal is het geworden.

De top 5 met de beste kinderexperts in Nederland

Het komt maar zelden voor dat opgroeien zonder problemen gaat. Het leven zit vol veranderingen en juist kinderen kunnen daar minder goed mee omgaan. Zij houden van stabiliteit en ritme. Als er dan thuis of op school ook nog lastige situaties zijn, kan een kinderexpert nuttig zijn om je kind te leren hoe hiermee om te gaan. In deze top 5 bespreken we alleen de beste kinderexperts van dit moment.

Waarom wij de geknipte kinder-expert beoordelaars zijn

Geloof ons, als het op kinder-experts aankomt, hebben we onze huiswerk gedaan. We hebben door artikelen geploegd, urenlang met professionals gepraat, en zelfs een workshop of twee gevolgd. We zijn gepassioneerd door wat we doen omdat we geloven in het belang van goede begeleiding voor kinderen. En die passie? Die zie je terug in onze reviews.

Houd je ogen open voor het kinder-expert landschap

Weet je, het landschap van kinder-experts verandert sneller dan het weer in Nederland. Daarom blijven we altijd alert en kritisch op alles wat nieuw is. We duiken in de achtergronden, checken de feiten en laten ons niet zomaar iets wijsmaken. Zo zorgen we ervoor dat jij en je kleine alleen te maken krijgen met de top van de top. Want eerlijk, bij de ontwikkeling van je kind ga je toch niet voor minder?

Onze scepsis over kinder-experts overwonnen

We geven het toe: in het begin waren we best sceptisch. Kinder-experts, zijn die niet gewoon oude wijzen op een berg die het allemaal beter weten? Maar jongens, wat hadden we het mis. Na talloze gesprekken en ontmoetingen zijn we totaal van gedachten veranderd. Deze professionals zijn de superhelden zonder cape, die elke dag weer het verschil maken voor onze kids. En daar hebben we diep respect voor gekregen.

Onze speurneus aan het werk: hoe wij kinder-experts beoordelen

We zijn niet zomaar willekeurig kinder-experts gaan kiezen. Nee, we hebben een echte speurneus-modus aangezet. We wilden zeker weten dat we je de beste van de beste geven. Dus, hoe hebben we dat aangepakt? Hier komen onze acht gouden criteria:

 • Criterium 1: Ervaring en opleiding – Hoeveel jaar zijn ze al bezig? En welke diploma’s hangen er aan de muur?
 • Criterium 2: Specialisatie – Zijn ze gespecialiseerd in bepaalde leeftijdsgroepen of problematieken?
 • Criterium 3: Resultaten en succesverhalen – Wat hebben ze al bereikt? Kunnen ze ons succesverhalen vertellen?
 • Criterium 4: Methodologie – Welke methodes gebruiken ze? Hoe blijven ze up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen?
 • Criterium 5: Persoonlijke aanpak – Hoe passen ze hun expertise aan op elk uniek kind?
 • Criterium 6: Feedback van ouders en professionals – Wat zeggen anderen over hen?
 • Criterium 7: Toegankelijkheid en communicatie – Hoe makkelijk is het om met ze in contact te komen en te blijven?
 • Criterium 8: Passie en betrokkenheid – Zien we die vonk in hun ogen als ze over hun werk praten?

Dit zijn de landelijke top 10 kinder-experts

Oké, pak je notitieboek er maar bij, want deze lijst wil je niet missen. We hebben de koppen bij elkaar gestoken, data doorgespit, en hier zijn ze dan: de crème de la crème van Nederlandse kinder-experts. Stuk voor stuk toppers die in hun vakgebied echt het verschil maken.

1. (Kinder)Coach de Vuurtoren – Janina Dubbeld voor ouder en/of kind met HSP

Waar het anderen wel eens ontbreekt aan inlevingsvermogen in de cliënt, hoef je je daar bij Janina Dubbeld absoluut niet druk over te maken. Ze weet als geen ander wat HSP (hoog sensitief persoon) is en welke uitdagingen dit voor de omgeving kan bieden. Het unieke aan haar aanpak, vinden we de mogelijkheid om alle partijen te coachen.

Dit houdt in dat niet alleen jouw kind begeleiding krijgt bij waar het mee worstelt, maar dat je ook als ouder of verzorger bij Janina terecht kunt voor advies en steun. Vaak is herkenning het uitgangspunt om een traject in te zetten en daar kun je bij Coach de Vuurtoren van op aan.

Alleen het blog van (Kinder)Coach de Vuurtoren is al de moeite waard. Je leert er niet alleen dat je niet de enige bent die je kind beetje bij beetje ziet verzuipen in deze complexe wereld, maar ook dat je als ouder soms gewoonweg niet alle ballen hoog kunt houden.

Waar wij fan zijn, is de pagina met vragen van ouders die Janina vervolgens uitgebreid beantwoordt. Het kan soms om de gekste dingen gaan (Mijn kind wil niet meer met me knuffelen of loopt telkens weg) en je denkt dat jij de enige bent die ‘zo’n kind’ heeft. Je schaamt je ervoor om erover te praten, maar bij Janina hoeft dat niet. Lees de tips en alternatieven die ze geeft en je kunt er vaak al iets mee zonder dat je het gevoel hebt dat je als ouder hebt gefaald.

Deze fantastische kindercoach levert onder andere nog een bijdrage aan www.hoogevoeligekinderen.nl en ook dit is weer een plek waar je vele aha-momenten zult beleven. Hoogevoeligheid en de emoties die erbij horen, vakantie, school, Corona; het komt allemaal aan bod.

Laten we eens duiken in wat KinderCoach de Vuurtoren zo uniek maakt:

 • Aspect 1: Brede Expertise – Met 15 jaar ervaring als coach en trainer op het gebied van hoogsensitiviteit, opvoeding, en het doorbreken van ongezonde familiepatronen, staat KinderCoach de Vuurtoren sterk in haar schoenen.
 • Aspect 2: Humor en Diepgang – Hun benadering combineert humor met diepgang, waardoor zware thema’s lichter en beter hanteerbaar worden.
 • Aspect 3: Oplossingsgerichte Korte Trajecten – Ze geloven in de kracht van korte, oplossingsgerichte trajecten waarbij snel inzicht wordt gegeven in de problematiek en de oplossingen.
 • Aspect 4: Persoonlijke Aandacht – Het is niet alleen een kwestie van problemen aanpakken, maar ook van écht zien wie er voor je zit, of dat nu een kind of een volwassene is.
 • Aspect 5: Gezinsdynamiek – De Vuurtoren erkent de rol van het hele gezin in de ontwikkeling en het welzijn van het kind, wat hun aanpak extra krachtig maakt.

Neem contact op met KinderCoach de Vuurtoren via Linkedin >>

2. Hoi Foundation – kind met dyslexie: van kwaal naar kans

We zijn als mens zo’n beetje voorgeprogrammeerd om over labels op te plakken. Elk zintuig dat we gebruiken, moet direct een oordeel opleveren. Loop je een lunchroom binnen waar de lucht van een aangebrande tosti je tegemoet komt, dan draai je direct weer om. Zie je iemand met vieze kleren, dan is het waarschijnlijk een zwerver. Hoor je tijdens de bezichtiging van een potentieel huis de achterburen ruzie maken, dan zal de hele buurt wel slecht zijn.

In al deze situaties kan er een andere verklaring zijn: zonder het te weten liep je een lunchroom binnen die mensen met Down syndroom een kans geeft om werkervaring op te doen, die persoon met vieze kleren heeft zojuist het huis van een gestorven familielid helemaal opgeruimd en gepoetst en die achterburen, ja, die maken – net als iedereen – wel eens ruzie. Het zegt echter niks over de hele buurt en of je er toch fijn zou kunnen wonen.

Waarom deze voorbeelden over te snel labels plakken? Je doet het ook bij mensen met dyslexie en de HOI Foundation wil juist hier een stokje voor steken. Door je kennis te vergroten, ga je iemand met dyslexie door andere ogen bekijken. Het is niet alleen dat label dat werken met iemand met dyslexie bijvoorbeeld lastig maakt, er zijn namelijk ook vele voordelen waar je je bewust van dient te zijn.

Juist die voordelen of kansen worden snel over het hoofd gezien. En hoe eerder je als omgeving wel die kansen durft te zien, hoe meer ruimte je iemand met dyslexie geeft om zichzelf te blijven en zich positief te ontwikkelen als kind. Dat is de missie van de HOI Foundation in een notendop.

Voordat we in de positieve aspecten duiken, willen we even benadrukken hoe cool we de aanpak van Hoi Foundation vinden:

 • Aspect 1: Dyslexie 2.0 – Ze promoten een vernieuwend beeld van dyslexie, niet alleen als uitdaging maar ook als een set unieke kwaliteiten.
 • Aspect 2: Happy Dyslectisch CLUB – Dit programma geeft dyslectische kinderen een zelfvertrouwen boost, iets wat wij enorm toejuichen.
 • Aspect 3: Train-de-trainer – Hun training voor onderwijsprofessionals is goud waard, het past perfect bij moderne onderwijsvisies.
 • Aspect 4: Kennisdeling – Ze delen essentiële kennis over dyslexie met ouders, scholen, en werkgevers om begrip en ondersteuning te verbeteren.
 • Aspect 5: Ervaringsdeskundigen – De stichting is opgezet door dyslectici voor dyslectici, wat zorgt voor een diep begrip van de materie.

Neem contact op met Hoi Foundation via Linkedin >>

3. Dietz Coaching – Mariette als gepassioneerd coach voor kind en jongere

Mariette Dietz kan hulp bieden bij praktische of gevoelsmatige zaken waar een kind niet in zijn eentje uitkomt of waar ouders geen oplossing voor weten. Wat deze talentvolle coach maar al te goed weet, is dat een kind ook zelf moet leren zaken op te lossen en dat ouders soms juist wat meer op de achtergrond moeten blijven.

Moet je een kind dan maar laten spartelen in het diepe water totdat het kopje onder gaat? Nee, Mariette biedt maatwerk voor elk kind en elk probleem. Wat haar zo bijzonder maakt, is de manier waarop ze inzicht geeft in het hulptraject. Dat is vaak waar het bij kinderpsychologen aan ontbreekt. Zij willen of mogen geen informatie geven over wat er tussen specialist en cliënt besproken wordt. Mariette Dietz zet jou als ouder echter nooit buiten spel en neemt je altijd mee in het ontwikkeltraject van je kind. Dat waarderen wij en dat begint al bij stap 1.

Bij Dietz Coaching wordt namelijk eerst geïnventariseerd wat er volgens de ouders aan de hand is. Daarna is de eerste ontmoeting met het kind heel belangrijk om ook te kijken of het probleem dat de ouders zien, ook door het kind herkend wordt. Mariette zorgt er op haar eigen manier voor dat creatief bezig zijn een belangrijk onderdeel van het gesprek is, zodat je kind niet alleen maar stil op een stoel moet gaan zitten praten over zichzelf en wat er allemaal mis is. Dit breekt het ijs al snel.

Daarna volgt een plan van aanpak dat afgestemd is op jouw kind en hoe jij als ouder hier thuis in verder kunt begeleiden. Mariette is namelijk heel duidelijk in wat haar traject te bieden heeft: het is de start om een kind, tiener of puber de tools te geven om met de eigen problematiek te kunnen omgaan, maar daarna moet het toch in de echte wereld ten uitvoer gebracht worden.

Die problematieken kunnen overigens heel hands on zijn: van het leren plannen van huiswerk tot begrijpend leren lezen. Wat dieper liggende zaken bij een kind of jongere kunnen zijn: gemotiveerd zijn om iets te starten of door te zetten, zelfvertrouwen ontwikkelen en leren omgaan met emoties.

Laten we de schijnwerpers richten op wat Dietz Coaching zo bijzonder maakt:

 • Aspect 1: Breed Spectrum – Of het nu gaat om schoolproblemen of persoonlijke issues, Mariette biedt een breed spectrum aan coaching.
 • Aspect 2: Oplossingsgericht – Ze hanteert een oplossingsgerichte aanpak die zowel praktisch als effectief is.
 • Aspect 3: ‘Ik leer leren’ Training – Een unieke training die kinderen niet alleen helpt beter te leren, maar ook meer zelfvertrouwen geeft.
 • Aspect 4: Hypnotherapie – Een bijzondere toevoeging aan haar toolkit, waarmee ze zowel kinderen als volwassenen op dieper niveau kan helpen.
 • Aspect 5: Directe Impact – Mariette’s doel is om zichzelf zo snel mogelijk overbodig te maken, wat getuigt van haar focus op directe, duurzame impact.

Neem contact op met Mariette Dietz via Linkedin >>

4. Vrolijk en Dapper – Marga biedt maatwerk voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar

De basisschool en de overstap naar het middelbaar onderwijs kan voor een deel van de kinderen lastiger zijn dan voor anderen. Het probleem ligt – denken wij – ook deels aan het feit dat er steeds meer verantwoordelijkheid bij de scholen gelegd wordt en veel gezinssituaties anders zijn dan vroeger. Het is niet meer vaak zo dat moeders (of vaders) er bewust voor kiezen om thuis te blijven en er altijd te zijn voor de (jonge) kinderen.

Marga Pullens weet dit maar al te goed, omdat ze lange tijd zelf in het onderwijs heeft gewerkt. Zij heeft zelf ondervonden hoe de dynamieken veranderd zijn en dat kinderen het tegenwoordig moeilijker hebben dan nodig is. Om kind – en ouder – bij te staan bij de ontwikkeling, heeft zij de overstap naar het vak van Kindercoach gemaakt.

Haar aanbod? Dat is verre van standaard en dat is ook iets waar je bij de keuze voor een kindercoach op moet letten. Je wilt je kind uit zijn schulp laten komen en niet confronteren met nog meer gepraat of getrek aan informatie. Onbewust bedoel je het als ouder goed, maar bereik je het tegenovergestelde: je kind trekt zich steeds verder terug in zijn eigen wereld en die is helaas niet altijd even positief.

Wat dan wel? Gebruik maken van workshops, trainingen of chill dagen. Je kind weer op het juiste pad krijgen door het zijn eigen kennis en kunde te laten aanspraken. Niet meer voordoen, maar zelf laten ontdekken. Je kind kan al veel meer dan je denkt en Marga helpt het deze ontdekkingsreis te maken. Het levert zoveel meer op dan een basisvaardigheid. Je kind gaat met zelfvertrouwen de toekomst tegemoet en leert dat het zelf oplossingen kan bedenken voor problemen die zich voordoen. Dat is Marga’s eindeloze kracht.

Laten we de schatten van Vrolijk en Dapper eens onder de loep nemen:

 • Aspect 1: Natuur als Coach – De natuurlijke omgeving biedt een unieke, ontspannen setting die kinderen helpt open te bloeien.
 • Aspect 2: Gespecialiseerde Aanpak – Marga’s expertise richt zich op (hoog)gevoelige kinderen en die met verminderd zelfvertrouwen, waardoor ze een fijne niche vult.
 • Aspect 3: Ouderbetrokkenheid – Ouders worden actief betrokken bij het traject, wat zorgt voor een sterke basis thuis.
 • Aspect 4: Positieve Verandering – De feedback van ouders en kinderen zelf is overweldigend positief: minder woedeaanvallen, meer zelfvertrouwen, en een positiever zelfbeeld.
 • Aspect 5: Individueel en Groepstrajecten – Zowel individuele trajecten als groepssessies bieden kinderen de kans om op verschillende niveaus te leren en te groeien.

Neem contact op met Marga Pullens via Linkedin >>

5. Stralende Kleuren – het motto van Marloes: een kind dat werkelijk voelt dat het zichzelf mag zijn

Als ouder heb je lang niet altijd door wat er in het hoofd van je kind omgaat. Er verandert ook zoveel op zo’n jonge leeftijd. Geboren worden, wel of geen broertjes of zusjes hebben, ouders waarbij een van de twee werkt of beiden veel van huis zijn, naar de crèche, naar de basisschool, vriendjes maken (of juist niet) … Wanneer je hier bewust even bij stil durft te staan, gaat het leven van een kind niet over rozen.

Gelukkig hoeft dat ook niet van Marloes Bakvis. Het leven van geen enkel kind is hetzelfde en ook geen kind is gelijk aan een ander. Dat is wat Marloes ook zo uitdagend vindt aan het mogen helpen van jonge kinderen. Ze heeft het volgens ons perfect verpakt in de titel van haar kindercoachpraktijk: Stralende kleuren. Elk kind mag stralen, maar daarvoor moet je kind eerst zijn eigen kleuren kunnen zien en daarna weten hoe hij deze kleuren nog sprekender kan laten schijnen om nooit meer de intensiteit van de kleuren te laten verzwakken, wat het als kind ook meemaakt.

Nieuwsgierig geworden naar ‘Stralende kleuren’ en wat Marloes jou of je kind te bieden heeft? Begin met het blog, want daar vind je al veel aanknopingspunten om iets mee te doen of gewoon om iets te begrijpen. Wees niet te streng voor jezelf, vraag een ander als Marloes soms om hulp als je om tijd, kennis of kunde verlegen zit. Die eerlijkheid brengt je veel verder en dat heeft weer een positief effect op je kind.

Laten we eens kijken naar wat Stralende Kleuren zo speciaal maakt:

 • Aspect 1: Ervaring en Passie – Marloes brengt een schat aan ervaring uit het onderwijs en een ongekende passie voor haar werk.
 • Aspect 2: Uniek Traject – Elk coachingstraject is maatwerk, perfect afgestemd op het kind en zijn of haar situatie.
 • Aspect 3: Integrale Aanpak – Niet alleen het kind, maar ook de ouders worden meegenomen in het traject voor een duurzame verandering.
 • Aspect 4: Focus op Geluk – Het hoofddoel is het hervinden van het kind’s geluk, zelfvertrouwen en plezier in het leven.
 • Aspect 5: Voor Iedereen – Marloes richt zich op zowel introverte, hooggevoelige kinderen als op die met een sterke eigen wil, waarbij ieder kind leert op eigen kracht te vertrouwen.

Neem contact op met Marloes Bakvis via Facebook >>

6. Tot en met 10: Nog in onderzoek

We zijn er nog niet! Achter de schermen zijn we druk bezig met het uitpluizen van wie de plekken 6 tot en met 10 verdienen in onze lijst van top opvoed-experts. Dit kost wat tijd, omdat we ervoor willen zorgen dat we alleen het beste van het beste aanbevelen.

Gebruikte bronnen voor ons onderzoek

Voor ons onderzoek naar de top kinder-experts van Nederland hebben we flink wat pagina’s doorgespit. Hieronder vind je een paar van de bronnen die we hebben gebruikt om tot onze bevindingen te komen:

Videomateriaal over het sturen van je kind

Ook de Universiteit van Nederland / Vlaanderen heeft waardevolle filmpjes over het sturen van je kind. Bekijk een voorbeeld hieronder!

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om ouders te ondersteunen en te informeren.

Jouw kinder-expert vervolgstap

In dit artikel hebben we je, zoals beloofd, de allerbesten van kinder-experts in Nederland voorgesteld. Elk van deze kinder-experts is een topper in hun vakgebied en komt van harte aanbevolen. Ongeacht de uitdagingen of vragen waar je voor staat: zij hebben de kennis en ervaring om jou en je kind te ondersteunen. We hebben je laten zien waar je op moet letten als je besluit de hulp van een kinder-expert in te roepen. Dus, wat houdt je nog tegen? Jouw oplossing is dichterbij dan je denkt. Kies vandaag nog de expert uit die het beste bij jouw situatie past.

Op jouw succes!