Kleurpotloden kunnen zowel kinderen als volwassenen veel plezier brengen. Je kunt je eigen tekeningen maken, maar bijvoorbeeld ook mandala’s inkleuren. Wanneer je de boekwinkel inloopt, zie je steeds meer boeken of schriften waar tekeningen inzitten. Zelfs magazines die mindfulness oefeningen geven, betrekken kleuren bij het proces dat voor rust in het hoofd moet zorgen. Een kind maak je blijer met een wit, leeg vel. Het kan zich helemaal uitleven met een mooie set kleurpotloden.

Het vinden van de perfecte kleurpotloden

Dat het ene kleurpotlood het andere niet is, daar zijn we bij het schrijven van deze review wel achter gekomen. Wij hadden eigenlijk niet door dat er zoveel verschillende merken en zoveel verschillende soorten kleurpotloden waren. Wist je dat er zelfs kleurpotloden zijn die je ook als krijt of bij natmaken als aquarelverf kunt gebruiken? Dat is handig voor de creatievelingen onder onze lezers. Deze kleurpotloden zijn natuurlijk wel duurder en voor kinderen begin je liever met een basispotlood.

Onze winnaar: dit zijn de beste kleurpotloden

Als je zonder limiet in je budget op pad mag om een fantastische set kleurpotloden te gaan halen, dan zouden wij het blik van Faber-Castell aanbevelen. Er zitten maar liefst 120 kleurpotloden in dit blok en je vindt ze – zodra je de deksel van het blik afhaalt – in drie lagen. Bovenin liggen alle soorten geel, oranje, rood en paars. In het midden liggen alle groen- en blauwtinten. En in het onderste vak liggen grijs en bruin. Met 120 kleuren kun je echt alles inkleuren wat je maar wilt.

Snel overzicht: Deze kleurpotloden raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste kleurpotlodenFaber-Castell Polychromos: Deze kleurpotloden kosten wat, maar dat zien we ook weer direct terug in de pigmenten die de potloden achterlaten. Als je wat te besteden hebt, raden we deze aan.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste budgetoptie Staedtler Ergosoft: We zijn meer dan tevreden over deze set met hoofdkleuren. Het is de prijs dubbel en dwars waard.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste kleurpotloden voor kinderenSTABILO Trio Thick: Deze extra dikke driehoekige potloden vinden we ideaal voor kinderen die nog in ontwikkeling zijn in hun fijne motoriek.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij kleurpotloden?

Tekenen is een onderdeel van knutselen en knutselen is nog steeds een favoriete bezigheid. Kinderen doen het graag, maar volwassenen eigenlijk ook. Het ‘knutselen’ krijgt dan vaak alleen een andere naam. Knippen en plakken wordt dan ‘scrap booken’ of schrijven is ‘journalling’. Bij veel knutselvormen – hoe ze ook heten – is kleur een belangrijk onderdeel van het complete plaatje. Met kleurpotloden kun je subtiele, maar juist ook hele nadrukkelijke kleuren toevoegen.

Waarom kritisch blijven bij producten als kleurpotloden?

We gaven al aan dat niet alle soorten potloden hetzelfde zijn. Zoek je iets dat je een kind cadeau wilt doen? Dan ligt het aan de leeftijd en de vaardigheden welke dikte je het beste kunt kopen. Een jong kind heeft liever wat dikkere en kortere potloden die het beter vast kan houden. Een tiener wil fatsoenlijke potloden en vooral veel keuze. En iemand die artistiek bezig is, wil meerdere dingen met een potlood kunnen doen, zoals bijvoorbeeld het verven of krijten dat we eerder al noemden.

Met een goedkoop kleurpotlood kan je toch hetzelfde als met een duur kleurpotlood?

Een goedkoop potlood hoeft niet per definitie slecht te zijn, maar er is wel een risico. Het is echter niet automatisch de reden om geen goedkope kleurpotloden meer te kopen, want als je kind aan het oefenen is en nog telkens de punten van de potloden afbreekt, wil je er geen dure set met kleurpotloden hebben liggen. Laat het dan nog maar even oefenen met de minder dure potloden. Een duurder potlood tekent vaak wel beter. Deze ‘krast’ dan niet over het papier en dat voelt beter.

Wat belooft de fabrikant van kleurpotloden meestal?

 • Bijna alle merken bieden potloden in een herbruikbare verpakking aan, zoals in blik. Dat klinkt misschien niet chique, maar het beschermt je kleurpotloden wel als je ze niet gebruikt.
 • Merken beloven verschillende producten voor verschillende leeftijden te maken. Dat zie je ook vanzelf in de winkel, want je hebt de gewone kleurpotloden, maar ook de dikkere potloden voor kleine kinderen.
 • Er zijn inmiddels potlodenfabrikanten die meer met het milieu bezig zijn en daarom voor ander hout bij hun kleurpotloden kiezen. Dit hout komt dan boskap die gereguleerd is, waardoor er in de gaten gehouden wordt dat het geen illegaal hout betreft of er geen bossen voor in retour geplant worden.

Waar op letten bij kleurpotloden? Gehanteerde criteria

Bij kleurpotloden kun je naar de volgende aspecten kijken om te bepalen welke voor jouw aankoop het meest geschikt is:

 • Dikte – dit ligt aan de grootte van de hand waar het potlood voor bedoeld is. Volwassenen kunnen prima overweg met kleurpotloden van normale lengte en dikte, terwijl kinderen graag een aangepast potlood hebben.
 • Hardheid – een harde of zachtere kern bepaalt hoe scherp of vaag je de lijnen kunt trekken. Bij het inkleuren heeft dit minder waarde, maar hoe zachter een potlood en hoe harder je ermee kleurt (bij kinderen), hoe sneller je door de kleurpotloden heen bent.
 • Assortiment – hoeveel kleuren krijg je in het blik en zitten er ook de kleuren in waar je naar op zoek bent? Soms zoek je iets specifieks, bijvoorbeeld om huid in te kleuren. Deze kleur zit niet zomaar in elk pakket.

Hoe zijn de kleurpotloden getest? Onze ervaringen

We hebben een hele lading kleurpotloden ingeslagen om te kijken welke potloden voor welke hand of welk doel het beste zijn. Daarmee hebben we een top tien samengesteld, maar deze top tien is niet gerangschikt naar prijs of leeftijd. Het gaat hier puur om de kleurprestaties per individueel geval.

De top 10 met beste kleurpotloden

1.     Faber-Castell – Polychromos kleurpotloden in een blik

Dit blok met 120 stuks kleurpotloden heeft drie lagen.

Pluspunten:

 • Met deze variatie aan kleuren kun je lange tijd uit de voeten.
 • Je kunt ermee op diverse oppervlakken kleuren, zoals ook op hout.
 • De set is geschikt voor artistieke mensen die zowel hobbymatig als professioneel gebruik maken van het materiaal van Faber-Castell.

Minpunten:

 • De kwaliteit kan ook goed zijn voor kinderen, maar de prijs is dat zeker niet.

2.     Staedtler – Ergosoft kleurpotloden in box

In deze doos zitten 24 kleurpotloden.

Pluspunten:

 • Alle hoofdkleuren zijn aanwezig en er zijn zelfs meerdere kleuren blauw, groen en oranje.
 • Wat we vooral handig vinden is de doos die je halverwege openklapt en dan neer kunt zetten. Het gedeelte dat omlaag geklapt is fungeert als standaard. Hierdoor kun je de kleurpotloden makkelijk uit de houder halen en weer terug plaatsen.

Minpunten:

 • Er zitten in deze verpakking maar 24 stuks en de prijs is nog steeds best hoog. Je betaalt ongeveer een euro per kleurpotlood.

3.      LoveProduct – Kleurpotloden met 2 Puntenslijpers

In deze doos zitten 150 potloden.

Pluspunten:

 • De potloden zijn bedoeld voor zowel volwassenen als kinderen.
 • Er zitten drie lagen in de doos met op elke laag 50 kleurpotloden. Ook zitten er slijpers bij om afgebroken punten weer scherp te krijgen.

Minpunten:

 • Voor de prijs van deze 150 kleurpotloden kunnen we niks negatiefs zeggen over de kwaliteit. Ze kleuren prima.

4.      Caran d’Ache Pablo – kleurpotloden in een blik

In dit blik zitten 18 kleurpotloden.

Pluspunten:

 • Men gebruikt deze potloden ook om het later op papier met wat water te bewerken. Je kunt er dus meer mee dan alleen inkleuren.

Minpunten:

 • Het zijn er maar 18 en dan betaal je er nog bijna 30 euro voor. Wij zouden deze set in ieder geval niet aan jonge kinderen geven.

5.      STABILO Trio Thick – Dikke, driekantig kleurpotloden

Deze dikkere potloden zijn wel geschikt voor kleine kinderhandjes.

Pluspunten:

 • De twaalf kleurpotloden in dit doosje zijn dikker dan normaal en ze liggen beter in de hand doordat ze driehoekig van vorm zijn.
 • De kleuren zijn mooi helder bij deze kleurpotloden.

Minpunten:

 • Met een set van 12 potloden is het een prima begin, maar je hebt al snel meer kleuren nodig.

6.      STABILO Trio Thick – Dikke, driekantig kleurpotloden

En daarom is er ook een set van 24 kleurpotloden verkrijgbaar.

Pluspunten:

 • Deze potloden hebben dezelfde karakteristieken als de nummer vijf in onze top tien, alleen krijg je er twee keer zoveel. Dat betekent meer kleuren en meer kleurplezier.

Minpunten:

 • Over dit product hebben we geen verbeterpunten te melden.  Ook de prijs voor 24 stuks valt reuze mee.

7.      STARKSØN® – Professionele set met Kleurpotloden

Deze set bestaat uit 75 onderdelen.

Pluspunten:

 • Je krijgt in een doos: drie lagen met in totaal 72 kleurpotloden, een puntenslijper, gum en een schetsboek waar al een aantal mandala’s in voorgedrukt zijn.
 • Wij vinden dit dan ook een leuk cadeau voor iemand die met mandala’s aan de slag is gegaan of iemand die gewoon een mooie set kleurpotloden wil.

Minpunten:

 • De punten van deze kleurpotloden zijn wel iets zachter om de kleuren goed te kunnen blenden. Dat kan voor jonge kinderen lastig zijn met kleuren.

8.      STABILO GREENcolors – Kleurpotloden

Ook van het merk Stabilo krijg je deze milieuvriendelijke kleurpotloden.

Pluspunten:

 • De 24 kleurpotloden in deze kartonnen verpakking zijn gemaakt van hout met het FSC keurmerk. Dat betekent dat de bossen goed beheerd en in stand gehouden worden en er geen illegale kap plaatsvindt om potloden (of andere producten) van te maken.

Minpunten:

 • De prijs is bij deze potloden wel weer iets hoger als je gaat kijken wat ze per stuk kosten. Milieuvriendelijk kost dus ook wat meer.

9.      Bruynzeel – Designbox met kleurpotloden

Creatieve mensen die graag tekenen en kleuren zijn fan van dit product.

Pluspunten:

 • De 24 kleurpotloden hebben een diep pigment waardoor je het inkleuren niet telkens hoeft te herhalen. Wat je met het kleurpotlood doet, zie je meteen op het papier.
 • De luxe box heeft twee lades met daarin telkens 12 kleurpotloden. De kleurpotloden liggen in een zacht schuim, waardoor de punten bij stoten niet kunnen breken.

Minpunten:

 • Het slijpen van deze kleurpotloden schijnt wel een verhaal apart te zijn, want met een gewone slijper lukt het ons niet.

10.   Bruynzeel – Kleurpotloden in blik

Het tweede product van Bruynzeel is een blik met een 70-delige set.

Pluspunten:

 • Er zijn twee niveaus met kleurpotloden en er zitten ook nog een gum en twee soorten puntenslijpers bij.
 • De kleurpotloden zelf kunnen gebruikt worden voor kleuren, aquarellen en grafiettekenen.
 • Het gave van deze set vinden wij de metallic kleurpotloden. Deze zijn ideaal voor wie op zwarte ondergrond tekent.

Minpunten:

 • De metallic kleuren zijn gaaf, maar minder helder als de gewone kleurpotloden. Het pigment is hierbij niet zo aanwezig als bij de andere potloden.

Beste uit de test

Voor kinderen zijn de Stabilo kleurpotloden een goede oplossing. Deze potloden zijn veel beter vast te houden, doordat ze geen 6 maar 3 kanten hebben. Dit ligt veel beter in het handje. En ook de dikte is aangepast en hierdoor glijdt het potlood niet telkens weg. Kinderen kunnen namelijk best zweethandjes bij het knutselen hebben en dan werken deze kleurpotloden veel beter.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Conclusie

De sets met kleurpotloden in deze review kosten tussen de 6 en 170 euro. Houd hierbij echter in je achterhoofd dat het niet allemaal gewone kleurpotloden zijn. Er zijn ook sets met aquarelpotloden of andere bijzonderheden.