Zodra het lekker weer is, is het heerlijk om de skeelers aan te trekken en naar buiten te gaan. De wind door je haar, de snelheid die je op de wielen kunt bereiken; het is fantastisch om overal langs te flitsen en een flinke afstand af te kunnen leggen. Het gaat veel vlotter en is een echte bezigheid die je ontspanning brengt. Verder kun je bij minder goed weer natuurlijk ook binnen skeeleren. Of je kwaliteiten op een baan met obstakels uitproberen. Skeeleren biedt wat voor iedereen.

Zoeken naar de ideale skeelers

Ik was al een tijdje nieuwsgierig naar wat ik anderen op skeelers zag doen. Het leek me heerlijk om in het weekend lekker vroeg de deur uit te gaan met skeelers onder mijn voeten en gewoon een eind op pad te gaan. Het is nog rustig buiten, je ziet de zon opkomen en hoort de vogeltjes wakker worden. Ik snakte naar dat gevoel van vrijheid dat je door de snelheid op skeelers krijgt.  Toch heeft het een tijd geduurd voordat ik fijne skeelers voor mijn voeten had gevonden. Vandaar deze review.

Onze #1: dit zijn de beste skeelers

De Roces Compy inline skates doen het heel goed. Je krijgt ze in dames- en herenmodellen, waarbij de kleuren voor de dames in het wit en roze zijn en de mannenskeeler de kleuren zwart en blauw hebben. Je krijgt de skeelers in twee maten: 30 tot 33 (geschikt voor kindervoetjes) en 38 tot 41 en deze maat is bij de roze met witte skeelers voor vrouwenvoeten bedoeld. Deze skeeler heeft vier wielen, een rem achterop, een klittenband op de wreef en een clip die de schoen bovenaan dicht klemt.

Snel overzicht: Deze skeelers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 skates voor jongensNijdam Inline Skates Go Crossing: We zijn zeer te spreken over deze skates! De kwaliteit is uitstekend en ze zitten comfortabel.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Onze #1 skates voor meisjesNijdam 3-in-1 Inline Skates Floral Switch: De pasvorm is zeer goed en de skates zien er ook nog eens heel leuk uit!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Meest comfortabele skatesAlert Inline Skate: Deze skates zijn niet alleen heel smaakvorm ontworpen, maar bieden ook een ongeëvenaard comfort.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij vandaag skeelers?

Zoals we al zeiden leek het ons heerlijk om over de weg te flitsen en over een glad oppervlak vlotjes vooruit te kunnen bewegen. Ik gebruik de skeelers om naar familie te gaan (als ze niet te ver weg wonen) of een kleine boodschap te doen. Bij sommige winkels kan ik met de skeelers onder mijn voeten naar binnen, bij andere winkels heb ik een tas op mijn rug waar schoenen inzitten. Daar doe ik de skeelers dan in tijdens het winkelen. Ook met de hond is het heerlijk om die te laten rennen.

Waarom kritisch blijven bij skeelers?

Toen skeelers in de mode raakten, brachten zelfs speelgoedfabrikanten een skeelermodel uit. Het leek in ieder geval op een skeeler en wie zijn kind graag wilde leren rolschaatsen, was er direct door gecharmeerd. Toch is een skeeler een bijzonder product waaraan je hoge veiligheidseisen mag stellen. De snelheid waarmee je gaat, kan immers ook voor flinke schade zorgen als je valt of ergens tegenaan botst. Het materiaal en de constructie zijn dus van groot belang.

Zijn er wel echte goede skeelers uitgebracht?

Ik heb een paar vervelende ervaringen met skeelers gehad en ook de partij waar ik ze bij had gekocht was niet altijd beschikbaar om de problemen aan te kaarten. Aan de binnenkant ging de binnenzool los zitten, waardoor de skeelers niet meer prettig zaten. De naden lieten snel los en dat zag er niet meer uit. Maar ook de wielen hadden veel sneller slijtage dan ik had verwacht. Die ervaringen hebben me er wel toe gebracht om veel kritischer naar mijn nieuwe skeelers te kijken.

Waar staat de skeelerfabrikant voor?

 • Ze zeggen allemaal te voldoen aan de veiligheidseisen voor normaal gebruik.
 • Fabrikanten leveren diverse maten die geschikt zijn voor kinderen of volwassenen. Vaak zit er overlap in de maten, dus je hebt niet net als bij schoenen heel veel tussenmaten. Dit betekent aan de ene kant dat je lang met de skeelers kunt doen, maar aan de andere kant moet de bevestiging zo goed zijn, dat je te grote skeelers niet voelt en prima kunt dragen.
 • Fabrikanten besteden vanuit marketingtechnisch oogpunt aandacht aan kleuren van de skeeler, zoals de schoen zelf, de veters en de wielen.

Waar op letten bij de aanschaf van skeelers? Criteria bij deze beoordeling

Vaak weet je – net als ik – pas na een aantal skeelers aan je voeten gehad te hebben wat fijne skeelers zijn en wat dus je eisen zijn. We kunnen ons ook voorstellen dat iemand die elk weekend kilometers achter elkaar skeelert andere wensen heeft dan iemand die alleen in de zomer op vakantie een half uurtje op de skeelers staat. Wat bepaalt dan of skeelers goed of slecht zijn?

Wij hebben rekening gehouden met de volgende criteria:

 • Prijs – het is niet altijd de doorslaggevende factor, maar als je skeelers van 20 en 100 euro ziet staan, dan is de kans groot dat die van 20 euro van mindere kwaliteit zijn dan die van 100 euro.
 • Uitstraling  en afwerking – skeelers die bij het aantrekken al aan je broek of mouw blijven hangen vanwege de slechte afwerking, kunnen voor de rest ook te wensen overlaten. Er is te weinig gewerkt aan de mallen waarin het kunststof geperst wordt om een mooie vorm te krijgen.
 • Kleuren – natuurlijk wil je een kleur die bij jou of je kleding past. Je wilt op zijn minst uit twee verschillende kleurcombinaties kunnen kiezen, maar liefst nog meer keuze hebben.
 • Merk – bekendere merken presteren over het algemeen beter en soms wil je daar dan ook graag iets meer voor betalen.

Hoe hebben we skeelers getest? Onze onderzoeksdata

De skeelers in deze top 10 zijn allemaal uitvoerig getest na aanschaf. Er zijn zelfs skeelers afgevallen die het niet gered hebben om in deze lijst terecht te komen. Bij de bovenstaande criteria ontbrak het dan altijd ergens aan, waardoor we deze skeelers dan ook niet wilden aanbevelen.

De top 10 met beste skeelers

1.     Roces Compy 8.0 Inline skates

Het damesmodel is wit en heeft roze details, zoals bloemetjes op een deel van de schoen. Ook heeft het wit met roze wielen.

Pluspunten:

 • De schoen zit op drie punten bevestigd aan de onderkant van de skeeler waaraan de vier wielen bevestigd zijn.
 • De laars van de schoen is lekker hoog, waardoor de enkel stevig in de schoen van de skeeler zit. Dit geeft tijdens het skeeleren een zeker gevoel.

Minpunten:

 • Als je na een regenbui met deze skeelers naar buiten gaat en in een plas terecht komt, wordt het wit wel sneller vies. Het kunststof kun je dan makkelijk met een vochtige doek afdoen, maar de stof van de schoen is lastiger schoon te houden.

2.     Nijdam Inline Skates Verstelbaar – Go Crossing

Dit is een flitse schoen met veel zwart en daarbij blauwe en witte details.

Pluspunten:

 • De lus aan de achterzijde van de schoen maakt het handig om de skeelers aan te trekken.
 • Deze schoen zit op twee punten stevig aan de onderzijde bevestigd.
 • De clip en het klittenband zorgen voor een makkelijke instap in de schoen.
 • Deze skeelers zijn in drie maten verkrijgbaar die telkens voor vier schoenmaten zouden moeten werken.

Minpunten:

 • De maximale schoenmaat is 40.

3.     Nijdam 3-in-1 Inline Skates Verstelbaar – Floral Switch

De tweede set met skeelers van het merk Nijdam is voorzien van bloemen op de gehele schoen, met daaroverheen de beschermende kunststof laag in fel roze.

Pluspunten:

 • Opvallend vinden wij dat je bij deze skeelers de wielen aan kunt passen. Je kunt dus met vier, drie of twee wielen skeeleren en dat maakt het makkelijk om het skeeleren onder de knie te krijgen.
 • Ook deze skeelers zijn in drie maten verkrijgbaar die telkens voor vier schoenmaten gelden.

Minpunten:

 • Het idee van het wisselen van de wielen klinkt goed, maar helaas hadden we een paar waarbij de schroeven al vanaf het begin doordraaiden. Hierdoor kun je helemaal geen wielen verwijderen of terugplaatsen, terwijl dat juist een van de aantrekkelijkste punten van deze skeelers is.

4.     SFR Pulsar Inline skates

Deze skates zijn in twee kleurcombinaties verkrijgbaar: zwart met wit en zwart met wit en blauw.

Pluspunten:

 • De skeelers hebben leuke details met sterren en streepjes.
 • Vooral die met wit en blauw vallen in de smaak bij de testgroep.

Minpunten:

 • Dit is een stevige schoen op wielen die bij de een die de steun prettig vindt goed zal zitten, maar andere zullen hem te stug vinden en niet fijn vinden skeeleren. Passen dus voordat je deze koopt!

5.     Alert Inline Skate

De schoen van deze skeeler is voorzien van roze, paarse en blauwe accenten.

Pluspunten:

 • De grote, roze lus aan de achterzijde van de schoen maakt het instappen makkelijk.
 • De rem zit stevig aan de achterzijde van de skeelers bevestigd en de voorzijde is voorzien van een dikker materiaal. Bij vallen en over de grond schaven is de stof niet meteen kapot.

Minpunten:

 • De wielen zien er wat goedkoper uit dan bij andere modellen, maar het vervangen van deze wielen is dan ook niet zo duur als bij die andere merken.

6.     Nijdam Inline skates Junior Verstelbaar – Hardboot

Wij vinden deze kleurencombinatie erg leuk: oranje met wit en donkerblauw.

Pluspunten:

 • Het grote voordeel ten opzichte van de eerdere modellen skeelers is de kunststof omhuizing van de gehele benedenkant van de schoen. Bij vallen en op de neus terechtkomen raakt het kunststof dus de grond en niet stof dat snel kan beschadigen.

Minpunten:

 • Het remblokje aan de achterzijde lijkt wel een stuk kleiner dan bij de meeste andere skeelers. En die rem heb je toch regelmatig nodig.

7.     AMIGO Racer Inline skates

Deze skeelers zijn maar liefst in vier kleurcombinaties verkrijgbaar: zwart met blauw, zwart met geel, blauw met wit en wit met roze.

Pluspunten:

 • Alle kleuren zien er flitsend uit en ook bij deze schoen is de gehele onderzijde van kunststof gemaakt dat veel beter tegen vallen beschermd.
 • Op beide plekken gaat deze schoen met clips dicht en er is dus geen gebruik gemaakt van klittenband zoals bij sommige andere merken.

Minpunten:

 • Deze skeelers zijn maar in twee maten verkrijgbaar en de grootste maat is voor schoenmaat 34 tot en met 37.

8.     Colourblade Inline Skate – RX6

Dit is de meest aparte skeeler in deze top 10. Hij heeft namelijk drie wielen in plaats van vier.

Pluspunten:

 • De wielen zijn daarom ook groter.
 • De schoen boven de wielen heeft een nog groter gedeelte dat van kunststof gemaakt is. Daarbinnen zit een comfortabele schoen die de voet beschermt.

Minpunten:

 • Er zit geen rem op deze skeeler en dat zijn we niet gewend.

9.     ROCES Inline skates Kinderen MOODY

De eerste skeeler in deze lijst was van het merk ROCES en deze is dat ook weer, maar nu is het model Moody en niet model Compy.

Pluspunten:

 • Er zijn zes verschillende kleurcombinaties en er zit daarom altijd wel een kleur bij die jongens en meisjes leuk vinden.
 • De skeelers zijn in twee maten verkrijgbaar: schoenmaat 30 tot en met 35 en schoenmaat 36 tot en met 40.

Minpunten:

 • Voor deze prijs mag je hadden we toch een iets betere set skeelers verwacht. Het viel niet tegen, maar het was ook niet super.

10.  Cádomotus Rookie One – Hoogwaardige Verstelbare Skeelers voor Kinderen

De laatste skeelers in deze top tien zijn van het merk Cádomotus.

Pluspunten:

 • Dit is de duurste skeeler in deze lijst en ook het model is apart. Er zit geen stevige, hoge schoen op de wielen.
 • Deze skeelers zijn wel gewoon in je eigen schoenmaat te bestellen, waardoor je dus niet veel te grote skeelers hoeft te kopen omdat ze voor vier schoenmaten geschikt moeten zijn.

Minpunten:

 • Dit is wel een skeeler voor gevorderden, want behalve het andere model (zonder steun van een hoge schoen of laars met clips die het straks om je voet binden) zit er ook geen rem op deze skeeler.

Beste uit de test

Behalve de skeelers van Roces komen ook de skeelers van Nijdam erg goed uit de test. Ze bieden voldoende stevigheid voor de beginnende skeeler, terwijl iemand die er regelmatig op de wielen op uitgaat ook veel plezier van dit merk heeft.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Afsluiting

De skeelers in deze review kosten tussen de 35 en bijna 300 euro. Dit prijsverschil is te verklaren door de kwaliteit van de schoen, maar hoort ook bij de ervaring van diegene die de skeeler aantrekt. Is het de eerste keer dat je voor je kind skeelers koopt? Ga dan niet voor het aller goedkoopste model in verband met het comfort dat tegen kan vallen, maar ga ook niet voor te dure modellen als je nog niet zeker weet dat het skeeleren wel leuk gaat vinden.