De allerbeste educatieve posters

Een poster van de favoriete acteur, zangeres of voetballer van je kind staat natuurlijk hartstikke leuk op de kinderkamer. Toch kan het ook geen kwaad eens verder te kijken dan je neus lang is. Valt er immers ook niet iets te leren op de kinderkamer? Of elders in het huis? Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het aanschaffen van educatieve posters.

Educatieve posters als leermiddel

Heel eerlijk gezegd hadden wij hier op de redactie nog nooit over nagedacht, totdat onze technicus Marco op een dag vertelde dat hij en zijn vrouw thuis op de kinderkamer dergelijke posters hadden opgehangen. Volgens hen leert hun kind zo spelenderwijs over allerlei zaken, van de natuur tot topografie en van geschiedenis tot de vlaggen van alle landen. Al snel kwamen nu de verhalen los: vrijwel ieder van ons had thuis vroeger wel iets leerzaams boven het kinderbed hangen. We wisten alleen niet dat zoiets ‘een ding’ was. Het ding genaamd educatieve posters.

De beste educatieve posters (korte versie)

Deze realisatie was het begin van een zoektocht naar de top 10 van dergelijke posters, maar daarover later meer. Als het je slechts te doen is om een enkele aanbeveling, dan staan er hieronder een paar op een rijtje. Doe er je voordeel mee:

 • Beste overall-keuze: Tafels van vermenigvuldiging
 • Meest leerzame poster: Verkeersborden
 • Mooiste poster: Vlinders
Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste overall-keuzeTafels van vermenigvuldiging: Wij van de redactie hebben allemaal urenlang naar deze poster gestaard in onze kindertijd. Dit vinden we echt de klassieker onder de kinderposters.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Meest leerzame posterVerkeersborden: Verkeersborden kunnen verwarrend zijn, maar niet met de hulp van deze poster.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Mooiste posterVlinders: Deze vintage vlinderplaat misstond niet in de kamers van onze kinderen. De ouders en kinderen vonden allebei deze poster enorm mooi.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

De zoektocht naar educatieve posters

De lange versie van het verhaal is, dat we op de redactie besloten ons eens volledig in de educatieve posters te storten. Al snel ging er een hele nieuwe wereld voor ons open. We wisten natuurlijk wel dat dergelijke posters in klaslokalen werden gebruikt, maar niet dat er ook een particuliere markt op dit gebied was. Maar hoe meer we erover nadachten, hoe logischer dit klonk. Leren doe je immers niet alleen maar op school, maar zeker ook thuis.

Niet alles is even leerzaam

Als iets het kopje educatieve poster heeft gekregen, dan valt er dus iets mee te leren. Zou je zeggen. Het is echter zaak om scherp op te blijven letten. Veel fabrikanten proberen je alles maar te verkopen onder het mom ‘leerzaam’, maar in de praktijk bleek dit niet altijd waar te zijn. Vandaar dat we je in dit artikel 10 mooie educatieve posters willen tonen, waar jij (en misschien ook wel je kind) echt iets aan hebt.

Beloftes van de fabrikanten

Elke fabrikant probeert je duidelijk maken dat juist hun educatieve posters de meest leerzame en nuttige zijn. Wel, we kunnen je zeggen: dat viel in werkelijkheid nog wel eens tegen. We kwamen bij ons onderzoek regelmatig posters tegen die bijvoorbeeld heel onduidelijk waren, of posters die wel veel aandacht aan het uiterlijk maar niet aan de inhoud hadden geschonken. We hebben geprobeerd ons in onze toplijst verre van deze posters te houden.

Onze criteria

Met onze kritische blik zijn we uiteindelijk tot een aantal criteria gekomen, waar alle hieronder genoemde posters aan hebben voldaan. We gaan ze kort bijlangs.

 1. Leerzaam. Dit klinkt misschien overbodig, maar voor ons was het van het grootste belang dat de posters ook daadwerkelijk (nuttige, overdraagbare) informatie bevatten.
 2. Helderheid. Niet elke poster hoeft een kunstwerkje te zijn. Wat we wel eisten, is dat de poster precies datgene uitstraalt wat zij aan informatie over wilde brengen.
 3. Kwaliteit. De kwaliteitsslag moest niet alleen in de inhoud worden gemaakt, maar ook in de uitvoering. Het materiaal van alle posters in de top 10 is dan ook goed tot uitstekend te noemen. Daar wilden we zeker niet aan tornen.

Van criteria naar een lijst

Laten we wel wezen: ook met dergelijke criteria is er nog een overdaad aan posters te vinden. We hebben hierin zo eerlijk mogelijk onderscheid proberen aan te brengen, waardoor alleen de allerbeste posters in de top 10 terecht zijn gekomen. We kunnen dan ook met een gerust hart zeggen dat alle onderstaande posters echte aanraders zijn.

De top 10

1. Tafels van vermenigvuldiging – Posterpoint

Het hoofdrekenen zijn we als mensheid langzaam aan het verleren. Waarom zouden we ook nog? We hebben toch calculators, telefoons, excel-sheets… Maar toch, het zou je verbazen hoe vaak we nog even in ons hoofd snel iets moeten berekenen. Voor kinderen blijft dit een onmisbare kwaliteit, en deze poster kan hen daarbij zeker helpen.

Pluspunten

 • Heldere poster die je leert te rekenen tot en met 10 x 12
 • Hoge kwaliteit, stevig papier
 • Levering in handige en stevige koker

2. Vermenigvuldigingstabel – Navaris

Als slechts de vermenigvuldigingstafels je niet genoeg zijn, dan kun je deze zeer fraaie, magnetische tabel toevoegen. Deze poster maakt de lessen van het vermenigvuldigen interactief, waardoor je kind (of jijzelf) ook daadwerkelijk met de sommen aan de slag gaat.

Pluspunten:

 • Interactieve tabel die daadwerkelijke actie vereist
 • Zeer mooi vormgegeven met magnetische stickers
 • Met uitwisbaar whiteboard-gedeelte om de sommen te blijven maken

Minpunten

 • Engelstalig bord

3. Vlinders – Esque

Iets heel anders dan: de Vlinder-plaat van Esque. Deze vintage schoolplaat ziet er werkelijk schitterend uit. De plaat is afkomstig uit de serie Le Petit Larousse. Een esthetisch kunstwerkje waar je ook nog iets van kunt leren.

Pluspunten:

 • Een prachtige plaat, geschikt voor elke ruimte
 • Geprint op hoogwaardig papier
 • Mogelijkheid om meteen een lijst bij aan te schaffen

Minpunten:

 • Franstalige plaat, meer voor de sier

4. Europa – Esque

Ook van Esque is deze schitterende schoolkaart met daarin de Europese landen en haar hoofdsteden. Ook enkele Noord-Afrikaanse landen staan op de duidelijke kaart, waarop elk land een eigen kleur heeft gekregen. Deze kaart staat fraai in vrijwel elke ruimte, en zal je zeker helpen bij je topografie.

Pluspunten:

 • Scherpe poster met daarop vele Europese steden
 • Eenvoudig in te lijsten en op te hangen
 • Mooie kleurschakering waardoor de kaart prettig leesbaar is

5. Dierenalfabet deel 1

Een educatieve poster met alle letters van het alfabet. Op de poster zijn de letters gekoppeld aan een dier, bijvoorbeeld Aap – Beer – Cavia etcetera. Voor wie het wil weten: de X is gekoppeld aan X-ray vis.

Pluspunten:

 • Zeer fraaie kleurrijke poster waar kinderen graag naar zullen kijken
 • Door de koppeling van de letters aan de dieren zeer leerzaam
 • Wordt verzonden in een stevige koker

6. Dierenalfabet deel 2 – BONT

Deze poster pakt hetzelfde principe als het eerder genoemde dierenalfabet, maar is wat klassieker in de uitvoering. De tekeningen van de dieren zijn werkelijk schitterend te noemen. Het ABC is bij deze poster Aap – Beer – Cheeta, terwijl aan de X ditmaal de LynX is gekoppeld. Je moet toch wat.

Pluspunten:

 • Schitterend getekende dieren, een kunstwerkje
 • Door keuze exotische dieren (Impala, Yak) zeer leerzaam
 • Compleet Nederlandse poster

7. Periodiek Systeem – Esque

Dit systeem der chemische elementen is ontzettend handig om bij de hand te houden. Je vindt hier de elementen op volgorde van atoomnummers, maar ook zo gepositioneerd dat elementen met vergelijkbare elektronenconfiguratie boven elkaar staan. Deze woorden hebben we gespiekt, we geven het eerlijk toe. Wij hadden thuis dan ook niet zo’n mooie poster boven het bed hangen…

Pluspunten:

 • Overzichtelijke vormgegeven periodiek systeem
 • Handig gebruik van kleuren en tabellen
 • In standaard formaat (50×70 cm) zodat de poster makkelijk in te lijsten is

8. Verkeersborden – eduposters

Het is natuurlijk erg belangrijk dat een kind zich veilig in het verkeer kan bewegen… en ook menig volwassene kan best een geheugensteuntje op dit gebied gebruiken. Met deze handige poster van eduposters weet je wat elk bord in het verkeer daadwerkelijk betekent.

Pluspunten:

 • Draagt bij aan de (verkeers)veiligheid van het hele gezin
 • Compleet Nederlands product
 • Luxe uitstraling, zeer geschikt om in te lijsten

9. Cijfers – Flexjuf

Voor de allerkleinsten is deze poster van Flexjuf een uitkomst: de kinderen leren aan de hand van tien artikelen tot tien tellen. Zo staan er bijvoorbeeld twee vogeltjes op de poster, vijf poezen en negen vissen. De kleurrijke illustraties zullen het bij de jonge kinderen zeker goed doen.

Pluspunten:

 • Mooie vormgeving, zeer kleurrijk
 • Een simpele poster die precies doet wat het belooft
 • Uit te breiden met de poster met de nummers 11 t/m 20

10. Hallo en Welkom – eduposters

We leven steeds meer in een multiculturele samenleving, en bovendien kijken we nog wel eens over de grens. Hoe leuk is het dan als jij (of je kind) in meerdere talen ‘hallo’ en ‘welkom’ kunt zeggen? Op deze poster staan deze woorden in maar liefst 70 talen, met daarnaast een schattig poppetje bij elke taal.

Pluspunten:

 • Sympathieke, multiculturele poster
 • Bij elk poppetje en taal staat ook nog een vlaggetje van het betreffende land
 • Gemaakt van stevig papier

Andere partijen aan het woord

Zoals je hierboven hebt kunnen zien, zijn er vele educatieve posters te koop. Er zijn zelfs bedrijven die zich juist op dit gebied hebben gespecialiseerd. Verschillende media hebben het over deze markt gehad, bijvoorbeeld de consumentenprogramma’s Kassa en Radar. Ook de Consumentenbond heeft altijd scherp het oog in zaken die met educatie, onderwijs en school te maken hebben. Ze hebben zelfs een speciaal kopje back to school (Consumentenbond) op de website.

Bronnen

Onze top 10 is samengesteld op basis van eigen onderzoek. We hebben daarbij vele websites bekeken, waaronder de volgende:

https://www.schoolmaterialen.nl/leermiddelen/posters/educatieve-posters

Voor je kind en voor jezelf

Hopelijk heb je met de bovenstaande top 10 mooie ideeën opgedaan voor educatieve posters bij jou thuis. Misschien wil je er één voor je kind aanschaffen, misschien ook wil je zelf graag meer leren over rekenen, topografie of dieren. En het één hoeft het ander uiteraard ook niet uit te sluiten. Hoe dan ook: veel leerplezier.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om ouders te ondersteunen en te informeren.