Het onderzoek van onze speelgoedredactie

Spelletjes zijn van alle tijden. Jong en oud – soms binnen dezelfde leeftijdscategorie en andere keren lekker samen – spelen graag een leuk spel. Het helpt tegen verveling. Het stimuleert de fantasie of bepaalde kennis. Het laat een weekend met slecht weer snel en op een leuke manier voorbij gaan. En het kan ook gewoon ontzettend lachen zijn. Het punt is dat je met het juiste gezelschap en met het beste spel een toptijd hebt en samen mooie herinneringen maakt.

Zoeken naar het leukste bordspel

Wie vroeger niet graag spelletjes speelde, kan nu maar beter nog eens kijken wat er allemaal aan nieuwe spellen bijgekomen is. Misschien zat er toen niks bij wat je leuk vond, maar in de afgelopen jaren hebben de spelletjesbedenkers niet stilgezeten en weer van allerhande bordspellen en gezelschapsspellen op de markt gebracht. Een van de opvallendste spellen nu we met Corona te maken hebben, is misschien wel Pandemic, maar deze staat niet boven aan onze top tien lijst.

Onze nummer één: dit is het beste bordspel voor een klein of groter gezelschap

Het leukste spel voor kleine, maar ook grote gezelschappen is 30 Seconds. Je kunt het met minimaal drie en maximaal 24 spelers tegelijk spelen. In de kern draait het erom dat je in teams werkt en dat je via omschrijvingen aan jouw team duidelijk moet zien te maken naar welke vijf woorden je op zoek bent. Dit alles dient binnen 30 seconden te gebeuren. Stripfiguren, bekende Nederlanders, feestdagen, geografische details; alles kan op de kaartjes staan. Dit spel zorgt voor enorm veel lol.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste bordspel999 Games 30 seconds: Dit spel vinden we het meest geschikt voor elke groep. Dit is trivia toegankelijk voor elke leeftijd in een heel leuke spelvorm.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste klassieke bordspelGoliath Rummikub: Stiekem vindt iedereen het leuk om Rummikub te spelen en vinden we het tegenwoordig een beetje een ondergewaardeerd spel.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste innovatieve bordspelWhite Goblin Games Codenames: Dit spel vonden we keer op keer zo ontzettend leuk dat we op de redactie hebben gevochten wie deze mocht meenemen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij bordspellen?

En die lol moet ook centraal staan als je een spelletje gaat doen. Natuurlijk kun je ook een Sudoku of andere puzzel erbij pakken en je in je eentje prima vermaken als er niemand anders in de buurt is. Maar ben je met twee of meer mensen in huis? Dan is een gezelschapsspel ook leuk om een uurtje of langer te doen.

Het ligt dan aan het spel dat je kiest hoe lang je er samen mee bezig kunt zijn. Soms doe je meerdere rondjes van hetzelfde spel en kun je revanche nemen, andere keren duurt het spel gewoon van zichzelf al langer.

Waarom kritisch blijven bij spellen?

Een spel bedenken – en dan hebben we het nog niet over hoe groot het gezelschap mag zijn dat mee kan spelen – is al een kunst op zich. Het spelelement moet genoeg te bieden hebben, de uitvoering zit hem vaak in de kleinste details en ook hoe het idee vervolgens in fysieke elementen vorm krijgt, is van doorslaggevende aard om een spel bij het publiek te laten slagen.

Je kunt je vast nog wel een keer herinneren dat je zonder review te lezen een spel kocht en dit na het openen van de doos tegenviel. Je hebt dan meestal toch minimaal twintig euro uitgegeven aan iets dat in de kast eindigt of meteen op Marktplaats terecht komt en je maar niet kwijt lijkt te kunnen raken. Nieuwe spellen bedenken is dus helemaal niet zo simpel als het klinkt. Leuk lijkt het ons wel.

Gezelschapsspellen zijn toch niet meer van deze tijd? Iedereen wil online games spelen

Het klopt dat digitale spellen – de Play Stations, X boxen, et cetera – enorm aan populariteit gewonnen hebben. Opa en oma of de babysit staat nu samen met de kinderen van het gezin voor de televisie om te bowlen met een afstandsbediening in de hand die de bowlingbal moet voorstellen. Voor veel situaties is dit prima, maar het kan natuurlijk nooit de werkelijke ervaring van bowlen vervangen. De schoenen, de geur van de bowlingbaan, de zwaarte van een bowlingbal; dat is emotie.

Bij gezelschapsspellen gaat het minder om de attributen – al moeten deze wel compleet zijn om het spel goed te kunnen spelen – en veel meer om het gezelschap. Speelt iemand tactisch heel slim? Kan iemand wel tegen zijn verlies? Hoeveel humor hebben de mensen waarmee je aan het spelen bent? Het helpt allemaal om een spelletjesavond of -middag tot een succes te maken.

Wat belooft de spelletjesfabrikant meestal?

 • De bedenkers van spellen testen hun idee uit voordat het in productie genomen wordt. Op basis hiervan wordt ook de leeftijd voor het spel bepaald en op de doos aangegeven.
 • Sommige spellenfabrikanten leveren extra materiaal of uitbreidingssets bij een spel. Zo is het bij Yahtzee bijvoorbeeld handig dat je de scorevellen na kunt bestellen.
 • Fabrikanten van spellen brengen soms oude favorieten opnieuw uit, maar kiezen dan voor andere materialen en dat valt bij het spelletjesspelende publiek niet altijd in goede aarde.

Waar op letten bij een bordspel? Criteria bij deze review

We hebben al flink wat criteria aan het begin van deze review genoemd, maar we sommen ze hieronder nog eens op en vullen ze verder aan met wat we belangrijk vinden bij bordspellen of gezelschapsspellen:

 • Doel en duidelijkheid – het spel moet begrijpelijk zijn (het liefst al door het plaatje op de buitenkant van de doos te zien) en in de handleiding moeten de spelregels duidelijk uitgelegd worden. Het mag niet te complex zijn, want anders verlies je een deel van je publiek.
 • Uitrusting – wat zit er allemaal in de doos, is het compleet en hoe vaak kun je met de middelen spelen? Bij sommige spellen kun je met alle attributen telkens weer opnieuw spelen, maar als je iets moet vouwen of ergens iets op moet schrijven, is het materiaal op een gegeven moment op. Kun je dit dan los kopen?
 • Aantal deelnemers – wanneer je regelmatig en met een gevarieerd aantal mensen speelt, wil je hiervoor ook verschillende spellen hebben.
 • Uniciteit – hoe vernieuwend of bijzonder is een spel? Kun je het vaker spelen en dan toch telkens hele andere uitkomsten bij het spel krijgen? Spreekt het tot de verbeelding? Als het een kaartspel is (zoals 30 Seconds), zijn er dan voldoende kaarten om niet te vaak dezelfde kaarten te hoeven spelen of kun je extra kaarten kopen?

Hoe zijn de spellen getest? Onze onderzoeksdata

Alle spellen zijn aangeschaft en alleen de leukste spellen waarmee we ons het meest vermaakt hebben, zijn in deze top tien terecht gekomen. Er zijn ook spellen afgevallen waar we maar moeilijk doorheen kwamen of die veel te lang duurden om binnen een bepaald tijdsbestek uit te kunnen spelen. Incomplete sets zijn ook niet meegenomen en dit kwam helaas best wel eens voor.

De top 10 met beste en leukste gezelschapsspellen of bordspellen

999 Games – 30 Seconds

30 Seconds is met het juiste gezelschap echt een hilarisch spel.

Pluspunten:

 • Vanaf het moment dat je kinderen kunnen lezen, kunnen ze dit spel meedoen met de volwassenen.
 • Dat je naar een finish toe aan het werken bent is grappig, maar de kaartjes met woorden die duidelijk gemaakt moeten worden zonder het woord zelf te zeggen, zorgen voor de grootste lol tijdens het spel.

Minpunten:

 • Heb je kinderen in het gezelschap? Dan kan het volgens ons een goed idee zijn om een andere zandloper toe te voegen, waardoor zij iets langer de tijd hebben om na te denken. Hun woordenschat is vaak niet zo groot als bij volwassenen.
 • Ook een korte check voordat de zandloper omgedraaid wordt of alle woorden wel begrepen worden, is handig. Als het kind zich uitgelachen voelt omdat het een woord al vanaf het begin niet kende, kan het daar een rotgevoel aan over houden en andere spelletjes ook gaan vermijden.

Days of Wonder – Ticket to Ride Europe

Je speelt Ticket to Ride met twee tot vijf spelers.

Pluspunten:

 • Elke keer dat je het spel speelt, loopt het weer anders af. Het is niet voorspelbaar en blijft daardoor leuk.
 • Voor kinderen zitten er ook nog leerzame feiten in over aardrijkskunde.

Minpunten:

 • Als je dit de eerste keer speelt – zeker als er kinderen bij zijn – is het goed om de spelregels uit te leggen en een keer een proefsessie te draaien.

Goliath – Rummikub

Deze klassieker onder de spellen is nog steeds favoriet bij velen.

Pluspunten:

 • Zodra je cijfers herkent en de volgorde van cijfers weet, kun je dit spel spelen.
 • De joker kan als verrassingselement de uitkomst van het spel ineens compleet veranderen, maar bewaar je hem te lang, dan verlies je alsnog.

Minpunten:

 • Rummikub is zo’n spel dat opnieuw uitgebracht wordt en waar bij sommige varianten de houten balkjes door kunststof zijn vervangen. Je zet hier je cijfers op, maar als het kunststof afbreekt, heb je niks meer om je cijfers verborgen te houden voor de anderen. De kwaliteit is dus verschillend.

999 Games – Catan

Je speelt dit spel met drie of vier spelers en het kan met kinderen vanaf 10 jaar gespeeld worden.

Pluspunten:

 • Het is leuk om het tactisch spelen te oefenen, ook met jongere kinderen.
 • Elke keer dat je het spel speelt ontwikkelen de dorpen en steden zich weer anders.

Minpunten:

 • Ook bij dit spel zouden we bij de eerste keer dat er een of meerdere kinderen meedoen een keer een proef doen, zodat de spelregels voor iedereen even duidelijk zijn.

999 Games – Carcassonne Big Box

Deze box heeft naast het gewone spel ook een set met uitbreidingen.

Pluspunten:

 • Dit spel kan je vanaf zeven jaar samen spelen.
 • De extra uitbreidingen voegen ook echt iets aan deze set toe, zeker als het het favoriete spel binnen jouw gezin of gezelschap wordt.

Minpunten:

 • Wij adviseren wat losse zakje die dichtgemaakt kunnen worden in de doos te doen, zodat niet elke uitbreidingsset in de war komt met de anderen.

Z-Man Games – Pandemic

Dit spel speel je vanaf 10 jaar en je kunt het met twee tot vier spelers tegelijk spelen.

Pluspunten:

 • De kaarten die je uitspeelt kunnen ervoor zorgen dat ziektes bestreden kunnen worden, maar ook dat er ineens een epidemie kan ontstaan. Je doet er alles aan om de boel onder controle te krijgen.
 • Dit spel speel je samen door allemaal een bepaalde rol te vervullen. Red je het samen niet binnen de tijd? Dan heeft de pandemie gewonnen en hebben alle spelers verloren.

Minpunten:

 • Niet iedereen vindt het spel leuk genoeg voor langere tijd of vaker spelen en de uitleg moet goed begrepen worden om aan het spel te beginnen.

Hasbro – Monopoly

Ook deze klassieker blijft hoge ogen scoren bij spelletjesspelers.

Pluspunten:

 • Je kunt dit spel al vanaf acht jaar spelen en je speelt het met twee tot zes personen.
 • Met een hele ronde uitspelen kun je wel een heel uur bezig zijn.

Minpunten:

 • Ook bij Monopoly kan het zijn dat een nieuwe uitgave niet zo goed is als de traditionele variant. Het bord is dan niet van even dik karton gemaakt en de overige materialen zijn dan bijvoorbeeld van plastic en niet van hout.

999 Games – Qwirkle

Wie Domino leuk vindt, zal Qwirkle ook een topper vinden om te spelen.

Pluspunten:

 • Er staan geen cijfers of woorden op de blokjes, waardoor kinderen die vormen en kleuren kunnen herkennen dit spel al mee kunnen spelen.
 • Je speelt Qwirkle met twee tot vier spelers.

Minpunten:

 • Bij een gezelschap met kleinere kinderen zouden wij niet adviseren de officiële puntentelling toe te passen. Wie als eerste zijn stenen kwijt is, kan dan als winnaar uitgeroepen worden.

King – Oud Hollands Keezenspel

Dit spel is ook geschikt voor iets grotere gezelschappen, want het kan met maximaal 12 mensen tegelijk gespeeld worden.

Pluspunten:

 • Voor wie het spel nog niet kent: Keezen combineert twee bekende spellen, namelijk Mens erger je niet en pesten.
 • Dit wat onbekendere spel wint echter steeds meer spelersharten en wordt steeds meer de favoriet door de hoeveelheid lol die het oplevert.

Minpunten:

 • Niet alle varianten van het Keezenspel hebben dezelfde kwaliteit en dit ligt wederom aan het materiaal waar het van gemaakt is.

White Goblin Games – Codenames

Codenames kun je met twee tot acht spelers tegelijk spelen.

Pluspunten:

 • Onder tijdsdruk van de zandloper probeer je erachter te komen waar jouw spionnen op tafel liggen. Ook wil je de huurmoordenaar ontwijken.
 • De uitgebreidheid van de set kaarten maakt dit spel voor langere tijd speelbaar zonder saai te worden.

Minpunten:

 • Veel volwassenen prikken snel door dit spel heen en die vinden het dan ook geschikter voor kinderen.

Beste uit de test

De klassiekers zijn nog steeds favoriet in Nederland, maar toch winnen ook andere spellen aan terrein. Pandemic en 30 Seconds zorgen ook voor ontzettend veel spelplezier. Deze laatste heeft overigens ook nog een juniorvariant en een uitbreidingsset. Dat houdt het spannend.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Samenvattend

De spellen in deze review kosten tussen de 15 en 50 euro. Dat betekent dat als een spel van 50 euro tegenvalt, je hiervoor drie spellen van 15 euro had kunnen kopen die je wel gaaf had gevonden. Zoek daarom van te voren uit of een spel je wel echt leuk lijkt om vaker te spelen. Reviews of filmpjes bekijken laat je zien met hoeveel en welke leeftijden het gespeeld kan worden.

Een second opinion van onze pedagogiek-redactie

Ook onze pedagogiek-redactie hebben we gevraagd om dit thema te onderzoeken. De resultaten vind je hieronder:

Bordspellen: van strategisch meesterbrein tot onbekommerd vermaak

Bordspellen zijn er in veel verschillende vormen en maten. Sommige bordspelletjes speel je met zijn tweeën, terwijl je bij andere spellen al snel meer spelers nodig hebt om het leuk te houden. Er worden elk jaar ontzettend veel spellen uitgebracht, waardoor het vaak best lastig is door de bomen het bordspelbos te zien. In dit artikel bespreken we onze favoriete bordspellen.

Onze zoektocht naar leukste bordspel: dit zijn de vakjes die wij doorkruist hebben

Het leuke van bordspellen is dat ze voor alle leeftijden zijn. Dat kun je van het meeste speelgoed helaas toch niet zeggen. Bordspellen kun je gemakkelijk met meerdere personen tegelijk spelen, maar ook met volwassenen en kinderen gecombineerd. Door de jaren heen hebben we tal van bordspelletjes in onze handen gehad en hebben we een goed beeld gekregen van de verschillende spelmechanismen. We hebben een oog voor wat werkt en wat niet.

Snel overzicht: Deze bordspellen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste klassieke keuzeCatan Basisspel Bordspel: Dit bordspel is een ware klassieker in de bordspelwereld. We zijn vooral fan van de mix tussen strategie en geluk. Uitbreidingen zijn ook beschikbaar om het spel nog uitdagender te maken. Bovendien is het zowel geschikt voor jong als oud en bevordert het onderhandelingsvaardigheden tijdens het handelen. >> Check laagste prijs
Beste avonturenspelTicket to Ride Europe – Bordspel: We zijn onder de indruk van dit spel dat je uitdaagt om de hoeken van Europa te verkennen. Het laat spelers verschillende Europese steden en landen zien en meer te weten komen over deze plekken. Bovendien is het geschikt voor zowel duo’s als grotere groepen, wat zorgt voor variatie in speelstijl en strategie. >> Check laagste prijs
Beste partyspel30 Seconds® Bordspel: Dit is het ideale spel voor een avondje uit met vrienden of familie. We houden ervan hoe het raadspel teams tegen elkaar opzet in een spannende strijd tegen de klok. Het is ideaal voor grotere groepen en garandeert een avond vol gelach en competitie. >> Check laagste prijs

Onze nummer één keuze bordspel: het leukst bordspel van dit moment

Het Catan Basisspel van 999 Games blijft toch wel onze favoriet. Dat heeft er onder meer mee te maken dat je het eindeloos kunt uitbreiden en dat het voor alle leeftijden geschikt is. Het bekende kolonistenspel heeft een verrassend simpele opzet. Iedereen zal zich de regels snel eigen maken. Het was in 1999 dat Catan tot Speelgoed van het Jaar werd verkozen. Nu, ruim 20 jaar later, wordt het nog steeds volop gespeeld en blijven mensen ervan genieten.

Op zoek naar een goedkoop (maar goed) bordspel? Dit is de beste keuze

Schaf je liever een wat goedkoper bordspel aan, dan is Escape Room the Game Puzzle Adventures – Secret of the Scientist echt iets voor jou. Dit spel is uitgegeven door Identity Games. Het werd zowel in België als in Nederland uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar. Dit spel combineert een legpuzzel met een Escape Room. Doel: het verkennen van een mysterieus oud huis en één voor één de geheimen blootleggen. Speel alleen of juist samen.

Wat maakt ons geschikte bordspel reviewers?

Simpel: door de jaren heen hebben we tal van bordspellen gespeeld. Onze liefde voor het bordspel is onverminderd groot gebleven. We speelden al als kinderen en nu spelen we als volwassenen. De beste bordspellen zijn niet leeftijdsgebonden en hebben iedere speler wat te bieden.

Blijf kritisch op het ruime aanbod bordspellen: let op deze dingen…

Het aanbod bordspellen is ontzettend groot. Juist daarom moet je kritisch blijven. Let bij het uitkiezen van een bordspel in ieder geval altijd op de volgende zaken:

Met hoeveel personen kun je het spel spelen?

Leuk dat je het spel met minimaal 4 mensen moet spelen, maar als je alleen thuiszit, of met z’n tweeën bent, heb je daar helemaal niets aan. Als je niet voortdurend links en rechts mensen op kunt trommelen om met je te spelen, kun je het beste kiezen voor een spel dat ook met 2 spelers te spelen is. De beste spellen stellen je overigens in staat met een grote variëteit aan spelers te spelen blijven bovendien spannend. Je speelt ze met 2, 4 of zelfs 6 personen.

Hoe lang blijven de spelmechanismen uitdagen?

Je kent het vast wel: je hebt een spel zo vaak gespeeld, dat je precies weet welke tactiek je aan moet houden om te winnen. Ook weet je precies wanneer winnen niet mogelijk is. Een spel waarbij alles steeds volgens dezelfde formule verloopt, zit eigenlijk niet zo goed in elkaar. Je kunt zo’n bordspel beter vermijden en naar iets uitdagenders op zoek gaan.

Hoe zit het met de leeftijden van de spelers?

Sommige spellen zitten lastiger in elkaar dan anderen. Je dient altijd uit te gaan van de kennis en de vaardigheden van de jongste speler. Als een jonge speler de opzet van het spel niet begrijpt, kun je het spel niet spelen. Sommige spellen zijn heel makkelijk te begrijpen, maar blijven toch uitdagen, hoe vaak je het ook speelt en hoe oud of jong je ook mag zijn.

De duur van het spel

Strategische spellen duren meestal wat langer dan gelukspellen, denk maar eens aan schaak, het spel dat 100% strategie en 0% geluk is. Een goed potje staat tegen een sterke opponent kan zomaar een uur of twee duren. Daar staat tegenover dat andere spellen juist razendsnel verlopen en al na 10 minuten afgelopen kunnen zijn. Het is afhankelijk van jou waaraan je de voorkeur geeft.

Thema’s van het bordspel

Bepaalde thema’s zoals het opbouwen van een stad of handelen zijn eindeloos uitgemolken. Dat geldt ook voor quizzen. Sommige mensen vinden het niet erg als een spel meer lijkt op een variant van een ander spel dan echt origineel is, terwijl andere mensen juist gek zijn op originaliteit.

Klein of groot formaat

Sommige spellen zijn super handig om mee te nemen naar een vriend of vriendin, een weekendje weg of op vakantie, terwijl andere spellen in een grote doos zitten en hier te onhandig voor zijn. Als het spel in je koffer past, is dat natuurlijk een groot voordeel.

Spellen awards

Spellen die van heel hoge kwaliteit zijn, winnen meestal een award. Zo’n award geeft een indicatie van hoe goed een spel wel niet is. Als je reviews leest, kom je alles te weten over de goede kanten en eventuele slechte kanten van het spel. Zo bepaal je gemakkelijk of het spel bij je past.

Aanvankelijke scepsis: bordspellen vaak dertien in een dozijn

Je zult het misschien niet willen horen, maar de meeste spellen lijken toch echt sterk op elkaar. Dat komt omdat er maar beperkte variatie in de spelmechanismen zit. Als er in het spel zelf ook niet voldoende variatie zit, raak je er te snel op uitgekeken. Dat is zonde. In de praktijk is het toch echt een grote uitdaging voor spellenmakers om een supergoed spel uit te brengen.

Wat beloven bordspel makers meestal? Is dit wel echt zo?

Wie een bordspel produceert, belooft uren speelplezier en eindeloze spelvariatie. Genieten voor jong en oud. Sommige spellen lossen die beloftes zeker in, anderen niet. Andere spellen gaan na een paar keer al vervelen. Het is ook afhankelijk van smaak welk spel je bevalt en welke niet. Neem nu schaak: bij schaken zijn de mogelijkheden zo goed als onbeperkt. Het is voor alle leeftijden. Sommige mensen vinden schaken geweldig, anderen hebben er een hekel aan.

Waar let je op als je een nieuw bordspel aanschaft?

Als je een nieuwe bordspellen koopt, zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten, namelijk:

 • Het minimum en maximum aantal spelers
 • De spelmechanismen en de variaties in die mechanismen
 • De verhouding tussen kans en strategie
 • Hoe lang het spel duurt
 • De kwaliteit van de materialen en het ontwerp zijn ook belangrijk
 • De prijs: vooral belangrijk in verhouding tot de kwaliteit van het spel
 • Reviews van klanten en gebruikers online.

Bordspel 1: de klassieker Catan met het Basisspel Bordspel van 999 Games is wat ons betreft de beste keuze

Zoals gezegd is het Basisspel Catan onze eerste keuze bordspel. Wat dit spel allemaal te bieden heeft?

 • Een basisspel dat gemakkelijk te begrijpen en doorgronden is
 • Een gezonde combinatie van strategie en geluk
 • Uit te breiden met verschillende Catan uitbreidingssets
 • In 1999 al uitgeroepen tot Beste Speelgoed van het Jaar (inmiddels dus een klassieker)
 • Leuk voor jong en oud
 • Handelen kan met de bank maar ook met medespelers.

Bordspel 2: Escape Room The Game Puzzle Adventures – Secret of the Scientist van Identity Games is de beste budgetoptie

De Escape Room Secret of the Scientist Puzzle Adventure is onze favoriete budgetoptie. Dit is waarom:

 • Scherp geprijsd spel
 • Winnaar Speelgoed van het Jaar in zowel België als Nederland (2021)
 • Leuke kruising tussen Escape Room en legpuzzel
 • Speel met een ander samen of speel alleen tegen de klok
 • Concept met een leuke verhaallijn en plot.

Bordspel 3: Ticket to Ride Europe van Days of Wonder is een spannend avonturenspel

Ken jij het spel Ticket to Ride Europe al? Dit bordspel daagt je uit de uithoeken van Europa te verkennen.

 • Zie verschillende Europese steden en landen en kom hier meer over te weten
 • Het spel kan met z’n tweetjes worden gespeeld, maar ook met groepen van tot en met vijf mensen
 • Volbreng verschillende bestemmingskaarten door verbindingslijnen te bouwen aan de hand van de juiste kaartcombinaties
 • Het spel heeft verschillende uitbreidingen.

Bordspel 4: 30 Seconds® Bordspel van 999 Games is het ideale partyspel voor vrienden en familie

De kans is groot dat je wel een keer 30 Seconds hebt gespeeld, bijvoorbeeld tijdens een avondje met vrienden. 30 Seconds is een raadspel waarbij je het in teams tegen elkaar opneemt.

 • Er is nu ook een Vlaamse editie te verkrijgen
 • Dit partyspel speel je in teamverband en is ideaal voor grotere groepen
 • Verbreed je kennis
 • De competitiedrang zal hoe dan ook opspelen.

Bordspel 5: Catch The Plane bordspel is een ideaal spel om in teams te spelen

Ken jij het spel Catch The Plane al? Ook dit is een spel dat je in teams speelt. Het doel? Het winnen van de laatste felbegeerde stoelen in het vliegtuig. In die zin lijkt het wel wat op stoelendans.

 • Het spel bestaat uit 6 afwisselende spannende rondes
 • Bind in 2 of 3 teams de strijd met elkaar aan
 • Je speelt het spel vanaf 4 en tot en met maar liefst 12 verschillende spelers
 • Gemiddeld ben je met dit spannende partyspel wel een uurtje zoet.

Bordspel 6: Wingspan Bordspel van 999 Games is ideaal voor de vogelliefhebber (en om nieuwe kennis op te doen)

Ken jij het Wingspan Bordspel al? Dit is een spel dat ideaal is voor de vogelliefhebber.

 • Genomineerd voor Nederlandse spellenprijs 2019 en het Speelgoed van het Jaar 2019
 • Laat verschillende vogels met elkaar samenwerken en verzamel zoveel mogelijk punten
 • Maar liefst 170 verschillende unieke vogelkaarten
 • Je speelt het spel in gezelschap (tot en met 5 spelers), maar je kunt het ook in je eentje spelen.

Bordspel 7: Azul – Bordspel van Next Move Games speelt zich af in het paleis van de koning van Portugal

Azul is een bordspel met een wel heel originele opzet: jouw doel is het verfraaien van het paleis van de koning van Portugal en voldoende punten te scoren om het tactische bordspel te winnen.

 • Gebaseerd op historische feiten
 • Het spel zit strategisch in elkaar en stimuleert ook de creativiteit
 • Je kunt het al vanaf 8 jaar spelen.
 • Bouw aan een eigen muur en decoreer deze zo fraai mogelijk.

Bordspel 8: De Kwakzalvers van Kakelenburg Bordspel van 999 Games speelt zich af in middeleeuwse setting

De Kwakzalvers van Kakelenburg is een spel voor de jonge geneesheren in spe. Dit spel leert je vooral hoe je mensen níet moet genezen, maar dat is juist wat Kwakzalvers zo leuk maakt.

 • Speelt zich af in een fraai vormgegeven middeleeuwse setting
 • Je hebt liefst 2000 verschillende combinatiemogelijkheden
 • Uitgebreide spelregels: deze zijn in eerste instantie wat lastig, maar als je doorzet, zul je zien dat het minder ingewikkeld is dan je in eerste instantie verwachtte
 • Je blijft je verbazen: het is tot het einde spannend.

Bordspel 9: de klassiekers onder de klassiekers – Monopoly Classic het bordspel

Natuurlijk moet Monopoly Classic ook in deze lijst met beste bordspellen zijn opgenomen. Wie kent het handelsspel immers niet? Het draait allemaal om het opbouwen van zoveel mogelijk vastgoedbezit.

Onderstaande set heeft vernieuwde Algemeen Fondskaarten

 • Veel verschillende pionnen, ook grappige modellen als de badeend en pinguïn
 • Koop bekende locaties in Nederland op
 • 3-6 spelers zijn al snel 60 minuten zoet
 • Een ouder klassieker nu in een bijzonder fraai vormgegeven jasje.

Bordspel 10: of kies je voor de klassieker Stratego Original van Jumbo Games? Val aan en verover de vlag!

Een bordspel dat je waarschijnlijk ook weleens gespeeld hebt (en anders zeker een keer moet uitproberen) is Stratego Original. Dit is een tactisch spel dat wel iets van schaken wegheeft – je speelt het met twee kleuren, twee spelers en verschillende stukken. Echter, de extra uitdaging bij Stratego zit hem erin dat je de stukken van de tegenstander pas ziet als ze toeslaan.

 • Veel tactiek met een vleugje geluk
 • Het succes van je aanval hang af van je eigen opstelling en die van de tegenstander
 • Bommen zijn de “jokers” van dit spel: ze blazen elk vijandig stuk – hoe sterk ook – op
 • Deze Stratego speelset gebruikt de originele opdruk van de stukken
 • Mét uitgebreide handleiding.

“Gloomhaven” van Cephalofair Game is het beste bordspel uit de test volgens 123bordspellen.com

Gloomhaven is een spel dat je met 1-4 spelers speelt. Het zit vol tactische uitdagingen en de motieven van de wereld veranderen voortdurend. Jij neemt de rol van avonturier op je en verkent elke hoek en nis van deze bijzondere wereld. Uniek: spelers zijn gedwongen samen te werken.

De beste alternatieve bordspellen

Onze favoriete spellenrecensent laat in onderstaande video zien wat uitstekende minder bekende alternatieven zijn voor bekende spellen die wat gebreken hebben.

De beste gezelschapsspellen volgens ons lezerspanel

Ook onze lezers hebben gestemd. Zoek je de beste gezelschapsspellen om te kopen, waarmee je zeker niet mis kunt zitten? Een hele dag regen in het weekend, vrienden die op bezoek komen; of het nu voor vermaak is of om verveling tegen te gaan, een goed gezelschapsspel houdt je lang zoet. Onze lezers hebben de beste aanraders ooit op een rijtje gezet.

Snel overzicht: Deze gezelschapsspellen raden onze lezers aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor strategieRisk: Dit is een klassiek bordspel waarin je gebieden moet veroveren door strategisch te denken en te spelen. Het spel komt in verschillende varianten zoals Original, Legacy (Engelstalig), Vikings, StarWars, en Junior. We vinden Risk ideaal voor degenen die houden van een langdurige strijd en het opzetten van tactieken tegen vrienden en familie. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor woordliefhebbersCodenames: Dit is een spannend spel waarbij je aan de hand van aanwijzingen moet raden welke spionnen tot jouw team behoren. Het is zowel geschikt voor twee spelers als voor grotere groepen. Andere versies zoals Pictures, Duet, XXL en Pictures XXL zijn ook beschikbaar. We vinden Codenames een uitstekende keuze om een spelletjesavond mee te starten. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor snelle denkersRummikub: Dit is een denkspel waarbij je zo snel mogelijk al je stenen kwijt moet raken door combinaties te maken. Of je nu dezelfde getallen of reeksen van getallen legt, het doel is om te winnen door snel en slim te spelen. We zijn van mening dat Rummikub perfect is voor die momenten waarop je een mix van strategie en snelheid wilt. Er zijn verschillende versies zoals Original, XXL, reis- en kindereditie. >> Check laagste prijs

1. Mens erger je niet!

Om te beginnen met een echte klassieker is er het bordspel Mens erger je niet. Je gooit de dobbelsteen en pas als je zes gooit, mag je je startpositie innemen. Daarna gaat het er met jouw kleur om, om zo snel mogelijk al je pionnen in de veilige thuishaven te krijgen. Maar let op: wanneer iemand met de dobbelsteen gooit en op jouw plek terecht komt, ben je af en word je pion verwijderd. Je moet dan eerst weer zes gooien om je pion op het bord te mogen laten starten. Het spel is in diverse varianten verkrijgbaar: met dobbelautomaat (zodat de dobbelsteen niet kwijt kan raken), classic, dierenvriendjes, Woezel & Pip en reiseditie.

2. Monopoly

Bij Monopoly wil elk kind (en soms ook de volwassene) de bank zijn, want dat is de mogelijkheid bij uitstek om vals te spelen. Je begint met een startbedrag en kunt na het gooien met de dobbelstenen op een plaats en straat terecht komen die je kunt kopen, tenminste, als je daarvoor genoeg geld hebt. Gaandeweg kun je geld verliezen, maar ook geld erbij krijgen en huizen in je straat bouwen. Anderen moeten betalen als ze in jouw straat komen. Verkrijgbaar in veel edities, waaronder Classic,  Junior, Efteling en Stranger Things.

3. De slimste mens ter wereld

Van dit bekende spel op televisie is er nu ook een versie om thuis te spelen. Vinger aan de knop en vragen beantwoorden binnen de tijd. Ook beschikbaar in Junior editie en als reisspel voor wie helemaal verslaafd raakt aan dit spel.

4. Codenames

Dit spel kun je met zijn tweeën spelen, maar ook met grotere groepen. Het draait er in de basis om dat je door middel van aanwijzingen duidelijk maakt welke spionnen in jouw team zitten. Hier en daar kom je valkuilen tegen en dat maakt dit spel zo spannend. Andere versies van Codenames zijn: Pictures, Duet, XXL en Pictures XXL. Tijdens een spelletjesavond is dit een leuk spel om mee te starten als opwarmer.

5. Escape Room

Dit is geen klassiek bordspel, maar je kent het vast wel van de Escape Room locaties die door het land verspreid zijn. Nu heb je een spel dat je met je team thuis aan tafel speelt. Door opdrachten goed uit te voeren en verborgen aanwijzingen te vinden hoop je binnen de tijd ontsnapt te zijn. Er is een editie speciaal voor twee spelers, er zijn twee basisspellen en er is een Jumanji editie. Ook krijg je uitbreidingssets die elk een thema hebben.

6. Stratego

Probeer op strategische wijze de vlag te veroveren en je eigen vlag te blijven beschermen tegen de vijand. Beschikbaar in onder andere: original, Pirates (voor kinderen), Junior en Vintage editie.

7. Risk

Wederom een strategisch spel, maar nu verover je geen vlag, maar gebieden. Te krijgen in: Original, Legacy (Engelstalig), Vikings, StarWars, Junior en nog een paar varianten.

8. Party&Co

Iedereen kan tekenen en dat is fijn als je met verschillende leeftijden wilt spelen, want opa is er niet per definitie beter in dan zijn kleindochter. In de Junior versie van dit spel is wel rekening gehouden met jongere spelers. De overige varianten zijn: Original, Family, Disney, Meisjes en Ultimate, maar dezen kunnen voor kinderen wat te ingewikkeld zijn.

9. Rummikub

Ben jij je Rummikub stenen als eerste kwijt? Dan heb je namelijk gewonnen, maar om te winnen moeten er combinaties van dezelfde getallen, of getallen binnen een reeks (kleur) gelegd worden. De regels zijn niet ingewikkeld, nadenken is wel nodig. Rummikub krijg je in Original, XXL, reis- en kindereditie.

10. Wie is het? – voor kinderen

Wie kent het niet van vroeger? Heeft ze blond haar? Heeft hij een bril op? Kinderen leren kijken naar de plaatjes en beschrijven wat ze zien, om zo de persoon die de tegenspeler heeft geselecteerd te achterhalen. Je kind leert observeren en vragen stellen.

Jouw bordspel vervolgstap

In dit artikel hebben we onze kennis van de beste bordspellen met je gedeeld. Het moet nu goed mogelijk zijn voor je zelf een fantastisch bordspel aan te schaffen. Kies voor een spel uit onze eigen top 10, of ga juist zelf op zoek naar een superleuk spel aan de hand van onze criteria.

Gebruikte bronnen in dit bordspel onderzoek

Voor ons onderzoek naar het beste, spannendste, gezelligste en meest duurzame bordspel hebben wij van de volgende bronnen gebruik gemaakt:

https://hobby-en-overige.infonu.nl/spellen/134517-een-bordspel-kopen-hoe-vind-je-de-leukste.html.