Zodra het zonnetje erdoor komt, willen kinderen het liefst naar buiten. Er mogen best nog wel wat plassen liggen en we willen ook de laarzen nog wel aan, maar buiten spelen is toch veel leuker dan binnen blijven hangen en naar het scherm van de televisie of de tablet staren. Als ouder moet je dit buitenspelen ook blijven stimuleren, want voordat je het weet zijn ze groot en zijn ze vooral met hun huiswerk bezig. Bij een mooie kindertijd hoort dan ook fijn buitenspeelgoed.

Inhoud van deze pagina:

Zoeken naar het perfecte speelgoed voor buiten

In Nederland spelen we graag buiten. Je woont aan een woonerf, in een flat of in het buitengebied. Dat maakt buitenspelen op zich niet anders, behalve dan de hoeveelheid ruimte die je kind om zich heen heeft en hoeveel toezicht er kan zijn. Bij een flat moeten de ouders al mee naar beneden als het kind buiten wil spelen en het nog te jong is. Aan een woonerf kleven minder gevaren en auto’s rijden er stapvoets, waardoor het een stuk veiliger is. Voor elke plek is er geschikt buitenspeelgoed.

Wat is het beste buitenspeelgoed voor jouw kind?

Het meest ideale speelgoed voor buiten past niet alleen bij je kind en de activiteiten die het graag doet, maar ook bij de buitensituatie. Een kind dat op een boerderij opgroeit, vindt het bijvoorbeeld al leuk om mee te helpen met de dieren. Is er tijd om te spelen? Dan versjouwt het graag bergen met zand met een speelgoedtractor. Een kind dat in een klein appartementje woont, wil als het naar buiten gaat de ruimte om energie kwijt te kunnen. Het wil rennen, voetballen of steppen.

Het is dan ook moeilijk te voorspellen wat ‘het beste’ buitenspeelgoed is. Er is heel veel keuze, er zijn verschillende leeftijden waarop bepaald speelgoed favoriet of geschikt is en niet alle kinderen zijn hetzelfde. Bepaalde soorten speelgoed zijn wel hip, zoals het stepje of het skateboard, maar dit kan volgend jaar ook weer uit de mode zijn.

Alvast een snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste buitenspeelgoed voor 0 tot 12 maandenDrijfmaatje Babyfloat zwemkraag: Er is niets zo leuk als zwemmen met je kleintje en door middel van deze zwemkraag gebeurt dat ook nog eens veilig.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste optie voor kleutersBIG Power Worker Maxi Truck: Deze minitruck loopauto kwam ontzettend sterk naar voren uit onze test.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste optie voor 6 jaar en ouderBex Original Kubb: Het beste buitenspeelgoed is vaak heel simpel. Deze Kubb set vonden we geweldig voor een dagje buiten.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij buitenspeelgoed voor diverse leeftijden?

Zoals we al zeiden is er niet een item dat als buitenspeelgoed goed scoort bij ieder kind. Natuurlijk is een bal altijd leuk, maar voor kleinere kinderen heb je zachte ballen, terwijl je voor grotere kinderen die ook voetbal als sport doen een fatsoenlijke speelbal wilt. Buitenspelen is een gezonde activiteit en wat ons betreft mag dit meer gestimuleerd worden. We zijn met zijn allen steeds meer uren voor het vierkante schermpje aan het doorbrengen en missen de frisse buitenlucht en het gezonde effect.

Waarom kritisch blijven bij speelgoed voor buiten?

Natuurlijk is niet al het buitenspeelgoed van dezelfde kwaliteit. Dat is bij speelgoed waar je binnen mee kunt spelen ook niet het geval. Soms voldoet een product gewoon niet aan de eisen die je je erbij had voorgesteld. Het is of te duur voor de kwaliteit die je krijgt. Of de prijs is fair, maar het speelgoed gaat veel sneller kapot dan je mag verwachten. Buitenspeelgoed is over het algemeen wel prijziger dan speelgoed voor binnen en daarom let je extra op bij de aanschaf van dit speelgoed.

Heb je in Nederland wel iets aan buitenspeelgoed?

We hadden het al eerder over de regen. In Nederland kan het dagen achter elkaar regenen en in de herfst en winter duurt deze periode soms nog langer, maar toch heeft ons landje ook mooi weer. Als het zonnetje dan eenmaal doorbreekt, genieten we hier nog meer van. Buitenspeelgoed is daarom toch nuttig om in huis te hebben. Stoeprandje in de wijk spelen, met stoepkrijt een hinkelbaan uitzetten; het zijn allemaal activiteiten die we als kind graag doen zodra het droog is.

Wat belooft de fabrikant van buitenspeelgoed meestal?

  • Fabrikanten maken een hele serie speelgoed voor buiten, maar dit is niet altijd even stevig als je zou denken. Een bal is snel lek of bij badmintonrackets laat het draad te snel waardoor de shuttle niet meer de goede richting op gaat.
  • Speelgoedfabrikanten zeggen dat ze bij het labelen van speelgoed goed aan kunnen geven voor welke leeftijden het geschikt is.

Waar op letten bij buitenspeelgoed? Criteria bij deze review

In ons onderzoek naar speelgoed dat speciaal voor buiten bedoeld is, hebben we gekeken naar de volgende aspecten:

  • Leeftijd – voor welke leeftijden is het speelgoed bedoeld en klopt dit enigszins?
  • Kwaliteit – hoe is het speelgoed afgewerkt?
  • Kleur – zijn het kleuren die buiten goed te herkennen zijn, zodat ballen of andere elementen makkelijk terug te vinden zijn in de natuur?
  • Prijs – buitenspeelgoed dat langer mee gaat mag volgens ons best iets meer kosten.

Hoe hebben we buitenspeelgoed getest? Onze onderzoeksdata

Al het speelgoed hebben we buiten uitgetest. Dit hebben we echter niet zelf gedaan, wij hebben alleen een hele reeks speelgoed verzameld. Daarna is ons testteam met kinderen in verschillende leeftijdscategorieën voor ons aan de slag gegaan om te kijken welk speelgoed wel en niet beviel en wat uiteindelijk de kwaliteit leverde die we verwachten voor de prijs die ervoor betaald is.

Het beste speelgoed voor buiten – per leeftijd of leeftijdscategorie

1 jaar – Drijfmaatje – Babyfloat zwemkraag voor 0 tot 12 maanden

Deze zwemkraag helpt om je kleintje boven water te houden.

Pluspunten:

  • Het kan heel prettig zijn om tot een jaar wat extra hulp in het water te hebben.
  • De kraag sluit om het nekje van de kind en de twee gespen zorgen ervoor dat de zwemkraag goed op zijn plek blijft zitten.

Minpunten:

  • Het lijkt misschien alsof je je kind met deze zwemkraag alleen kunt laten, maar zelfs in bad (dus niet eens in het zwembad) moet je altijd erbij blijven.

1 jaar – Scoot & Ride – Highwaykick 1

Zodra ze kleine stapjes kunnen zetten, gaat het snel. Een loopfietsje zorgt dan voor een nog snellere mobiele ontwikkeling van je kind.

Pluspunten:

  • Dit loopfietsje is later om te bouwen naar een stepje. Die flexibiliteit kunnen we waarderen aangezien het geen goedkope loopfiets is.
  • Door de twee grote voorwielen is er veel stabiliteit aan de voorkant van het loopfietsje.

Minpunten:

  • Er zit wel een stuur op de step/loopfiets, maar deze functioneert helaas niet als stuur. De bocht omgaan kan dus alleen door het gewicht in de strijd te gooien en dat is voor kindjes van een jaar niet altijd makkelijk.

2 jaar – Little Tikes – Zandbak of Watertafel in de vorm van een Piratenboot

Wij vinden dit een geweldig stuk speelgoed voor buiten. De kids vermaken zich er uren achter elkaar mee.

Pluspunten:

  • Kinderen kunnen er samen mee spelen, maar ook alleen biedt het genoeg plezier.
  • Bij mooi weer zet je het buiten op het gras met water erin en als het begint te miezeren zet je de tafel onder het afdak en gaat er een zak zand in.

Minpunten:

  • Als de watertafel ergens een lek heeft, loopt het water snel weg in het tussenliggende vak in de bodem. Bij zand hebben we dit niet kunnen ontdekken.

2 jaar – Bosch – Tuinierspeelgoed

Hoe leuk is het om vader en kind gezellig samen in de tuin te zien werken met deze speelgoedset.

Pluspunten:

  • De set bestaat uit een kruiwagen, schop, hark en werkhandschoenen. Het lijkt ontzettend op de echte artikelen.
  • De kruiwagen is lekker stevig en gaat lang mee.

Minpunten:

  • Als je kind snel groeit, is de set al ook snel te klein voor zijn lengte.

3 jaar – Little Dutch – Verstelbare Loopscooter

Dit is ook een loopfiets, maar dan in de vorm van een scooter.

Pluspunten:

  • Deze loopscooter is in leuke pastelkleuren verkrijgbaar, zoals oudroze, mintgroen en lichtblauw.
  • De banden zijn stevig en gaan niet snel kapot.

Minpunten:

  • Wanneer je kind er vaak mee speelt, kan het handig zijn om een standaard voor de scooter te maken, of iets waar het voorwiel in kan klemmen zodat de scooter rechtop blijft staan. Als je de scooter telkens op de grond laat vallen kun je natuurlijk verwachten dat de uiteinden van het stuur snel beschadigd raken.

3 jaar – Smoby Glijbaan

Welk kind gaat er nou niet graag van de glijbaan? Deze kan echter in je eigen tuin.

Pluspunten:

  • Je hoeft niet meer naar de speeltuin voor de glijbaan, want deze past gewoon in je eigen tuintje, zelfs als deze niet heel groot is.
  • Je kunt de glijbaan in de zomer ook in het zwembadje laten eindigen.
  • Je kind leert traplopen en zijn gewicht boven aan de glijbaan verplaatsen.

Minpunten:

  • We hebben geen verbeterpunten aan deze glijbaan kunnen ontdekken.

4 jaar – BIG – Power Worker Maxi Truck

Deze power truck kan gevuld worden en leeg gekiept worden.

Pluspunten:

  • De rode knop op de bovenkant van de cabine zorgt ervoor dat de achterkant stevig vastzit. Je kind kan er zelfs in zitten als hij dat zou willen.
  • Dit artikel is na gebruik makkelijk te reinigen met wat water. Het is dus niet erg als je kind na een regenbui met deze truck de tuin ingaat. Zelfs de modder spoel je makkelijk af.

Minpunten:

  • Er zit geen speciaal zadel of iets op de truck, dus als je kind er achter op gaat zitten, moet het wel zorgen dat het de balans goed bewaard. Achterover vallen kan bulten op het achterhoofd en een flinke huilbui als gevolg hebben.

4 jaar – Range Rover – Evoque Loopauto

Deze auto heeft een speciaal zitvlak waar je kind op kan zitten.

Pluspunten:

  • Het stuur en de pook werken gewoon en er kunnen zelfs geluidjes uit de auto komen.
  • Door de beugel die aan de achterzijde van de auto bevestigd is, kunnen zelfs kindjes jonger dan vier jaar al gebruik maken van deze auto. Je loopt er dan achter in plaats van in het zadel te zitten en je vooruit te duwen met je benen.

Minpunten:

  • Onze tip voor de ouders die het geluid beu zijn: gewoon de batterijen er een tijdje uithalen.

5 en 6 jaar – LifeGoods – Kinderstep met 3 Lichtgevende Wielen

Dit kleine stepje is zelfs in het donker goed te zien door de wielen die licht geven.

Pluspunten:

  • Dit stepje kan zelfs mee op vakantie in de zomer om buiten mee te spelen. Je klapt het namelijk makkelijk in waardoor het tijdens de reis minder plaats inneemt.
  • Het deel waar je kind op kan staan is breder dan bij vele andere stepjes. Dit geeft een zekerder gevoel.

Minpunten:

  • Het rempedaal bedienen is wel even oefenen met de kleine. Dat ziet er makkelijker uit dan het in het echt is om uit te voeren.

5 en 6 jaar – BERG – Skelter

Deze skelter mag gebruikt worden door kinderen met een maximaal gewicht van 30 kilo.

Pluspunten:

  • De wielen zijn lekker groot en stevig. Ze vallen door de felle kleur ook goed op als je kind over de stoep rijdt.
  • Het is de perfecte skelter om mee het bos in te gaan of een parcours af te leggen met anders vriendjes met skelters.

Minpunten:

  • Als je kind hard groeit is een groter model beter, zeker gezien het bedrag dat je voor deze betaalt.

7 en 8 jaar – Bex – Original Kubb

Dit is het ideale spel om samen met een grotere groep vriendjes en vriendinnetjes buiten te spelen.

Pluspunten:

  • Het stevige materiaal gaat lang mee.
  • De koning valt goed op door de rode kroon aan de bovenkant van het hout.
  • Je hoeft niet te wachten op mooi weer, want zelfs in de sneeuw kun je Kubb spelen.

Minpunten:

  • Als de speelstukken elkaar flink raken, kan het hout natuurlijk wel beschadigd raken, maar dat is bij alle houten buitenspellen.

7 en 8 jaar – Space Scooter – Step

Deze veelzijdige step kun je op twee manieren voortbewegen: gewoon steppen of het mechanisme onder de stepplank heen en weer te bewegen.

Pluspunten:

  • Deze step kan tot 80 kilo aan gewicht dragen. Als je kind de step dus goed verzorgd, gaat hij lang mee.
  • Wie op vakantie veel wil gaan bezichtigen, neemt de step ook makkelijk mee. Je kind kan zo actief blijven en afstanden die door volwassenen snel te lopen zijn prima bijbenen.

Minpunten:

  • Zorg er wel voor dat de step altijd droog staat, want anders kan hij snel roestplekken vertonen. Een beetje extra onderhoud – en je kind leren hoe het dit zelf doet – is dan ook niet verkeerd bij deze step.

9 tot en met 12 jaar – NERF N-Strike  – Blaster

Dit is het ideale buitenspeelgoed voor kinderen die in de buurt van bossen of struiken wonen. Ze kunnen zich verstoppen en daarna met de zachte darts elkaar proberen te vinden en neer te schieten.

Pluspunten:

  • De darts doen geen zeer.
  • Er hoeven geen batterijen in deze blaster, want het schietmechanisme werkt door middel van een veer die zijn spanning loslaat tijdens het schieten.

Minpunten:

  • Er zitten standaard 25 darts in dit pakket en in het bos of in de struiken kunnen er wel snel kwijtraken. Dan moet je een nieuwe set kopen om met de blaster te kunnen blijven spelen.

9 tot en met 12 jaar – Step2 – Watertafel met Rain Showers & Unicorns

Vooral de meiden zijn fan van dit waterpark.

Pluspunten:

  • Het water loopt door diverse molentjes en er zitten emmertjes en eenhoorns in verschillende kleuren blij.
  • Dit is heerlijk speelgoed bij goed weer. Lekker spetteren met het water of de Barbies erbij pakken als ze wat ouder worden.

Minpunten:

  • Volgens het label op de doos kan dit speelgoed tot twaalf jaar gebruikt worden. Dat lijkt ons wel wat oud. Meiden van die leeftijd spelen niet meer met zo’n watertafel.

13 jaar en ouder – Denver – Hoverboard met Hoverkart

Je ziet ze tegenwoordig overal bij goed weer: van die hoverboards waar je helemaal in balans op blijft staan om je voort te bewegen.

Pluspunten:

  • Dit model van Denver kan in twee vormen gemonteerd worden: je koppelt het aan een kart of je laat het zoals het is met alleen de twee wielen en het stavlak ertussen.
  • De hoverboard kan tot 120 kilo dragen en dat betekent dat het speelgoed lang mee kan gaan als het goed verzorgd wordt.

Minpunten:

  • Dit speelgoed moet je zeker niet in de regen gebruiken, want we hebben gemerkt dat de minste hoeveelheid vocht al voor problemen zorgt. Dat is wel een groot minpunt, zeker voor het bedrag dat je ervoor betaalt.

13 jaar en ouder – Razor – Waveboard

Dit skateboard heeft maar twee in plaats van vier wielen en er zijn geen batterijen of accu voor het voortbewegen nodig.

Pluspunten:

  • Je kind leert balans houden en zich voort te bewegen door het eigen gewicht op de plank te gebruiken.
  • De waveboard is steviger dan je misschien zou verwachten en de wielen houden het ook lang uit.

Minpunten:

  • In het begin mag je bij dit speelgoed wel even erbij blijven, anders zit je misschien snel bij de tandarts als het verkeerd valt.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Kortom

Het buitenspeelgoed in deze review kost tussen de 30 en 250 euro. Dat is nogal een prijsverschil en voor dat geld wil je dan ook zeker weten dat je kwaliteit krijgt. Houd er rekening mee dat speelgoed met extra technologie (zoals de hoverboard of hoverkart) altijd duurder is en ook gevoeliger is voor mankementen door het frequente gebruik of weersinvloeden van buitenaf.