Het onderzoek van onze speelgoedredactie

Zodra je kindje iets in de handjes kan vasthouden, is het geweldig om te zien hoe snel de ontwikkeling gaat. Ze leren knijpen, duwen, trekken, draaien… en eerst zie je ze het hele handje gebruiken en daarna leren ze wat ze met hun vingertjes kunnen doen. Ze stoppen hun duim in de mond of pakken gericht de lepel vast als het potje of fruithapje op tafel komt. Maar hoe zit het met speelgoed? Want wat vindt een baby’tje van een jaar leuk om mee te spelen?

Zoeken naar het leukste speelgoed voor eenjarigen

Natuurlijk ontwikkelen niet alle baby’tjes even snel. Je ziet dat alleen al aan de lengte en het gewicht als je naar het consultatiebureau gaat. De een groeit met de curve mee en de ander steekt er ver bovenuit. Het is niet direct iets om je zorgen over te maken, maar je houdt het wel graag in de gaten. Sneller groeien of eerder motorieke vaardigheden onder de knie krijgen, betekent dat bepaald speelgoed niet meer uitdagend genoeg is. Je doet er dus goed aan hier op te letten.

Onze #1: dit is het beste speelgoed voor deze leeftijd

De Baby Walker met letters en cijfers van VTech Baby scoort hoge ogen bij de kleintjes. Dit komt enerzijds door het leereffect van alle knoppen en andere beweegbare onderdelen die op de loopwagen zitten. Op de stabiele en educatieve loopwagen staan dieren, kleuren, vormen, muziek en nog veel meer. Je kindje speelt en leert op hetzelfde moment als dat het leert lopen. Multifunctioneel speelgoed dat inspelen op meerdere zintuigen en functies zijn in onze ogen echt geweldig.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 speelgoed voor kinderen van 1 jaarVTech 2 in 1 Baby Walker: De eerste babystapjes zijn al begonnen en deze babywalker vinden we dus uitermate perfect om je kind te begeleiden met lopen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Favoriete knuffeldoekHappy Horse Konijn Richie: Deze knuffeldoek is werkelijk waar super zacht en vinden we uitermate geschikt voor je kleine.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste puzzeltjes voor 1 jaarSmartMax Safari Animals: Deze safari diertjes zijn vrolijk en we vinden dit de perfecte eerste puzzeltjes voor je kind.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij speelgoed voor kids van een jaar?

Zoals we al eerder schetsten richten veel mensen bij de aankoop van speelgoed zich op de leeftijd die op de verpakking staat. Dit kan echter een ruime categorie betreffen. Als je de nummer tien op deze lijst bekijkt – de Scoot & Ride Highwaykick 1 – staat daar bij vermeld dat het voor kinderen van 1 tot 5 jaar geschikt is. Nou is dit model iets bijzonders, omdat het om te bouwen is van loopfietsje naar step, maar anders zie je je kind van 1 toch niet de komende vier jaar hetzelfde product gebruiken?

Waarom je hoofd erbij houden als je speelgoed koopt?

Je kent je eigen kind en je weet hoe goed de kwaliteit van speelgoed op een gegeven moment is. Je weet dan hoe lang het met iets doet. Speelgoed dat van kunststof gemaakt is en goed in elkaar zit, gaat lang mee, maar blijft niet jaren lang de aandacht vasthouden. Zodra je kind geleerd heeft wat er te leren valt – zoals bijvoorbeeld bij het magnetische constructiespeelgoed van SmartMax – raakt het de interesse kwijt en zoekt het iets nieuws dat weer uitdaging biedt. Dat is niet vreemd.

Het punt is dus dat je speelgoed wilt kopen dat lang genoeg meegaat voor de ontwikkeling en prikkeling van je kind, ook veilig speelgoed in huis wilt halen, maar hier geen bergen met geld voor bij de speelgoedwinkel wilt achterlaten. Speelgoed dat niet meer gebruikt wordt, eindigt onder in een lade of bak, of verdwijnt zelfs naar de zolder. Natuurlijk kun je speelgoed dat nog steeds in orde is en goed gereinigd kan worden verkopen. Alleen speelgoed met emotionele waarde kun je dan bewaren.

Zit er dan verschil tussen speelgoed voor verschillende leeftijden?

De fabrikant richt zich bij het ontwikkelen van nieuw speelgoed in de testfase op kindjes en hoe zij het speelgoed ervaren. Hierbij wordt echter de middenmoot genomen als het gaat om hoe ver het kindje zich ontwikkeld heeft. Vanuit die generieke groep wordt een label met leeftijd op de doos geplakt. De speelgoedfabrikant kan gewoonweg geen rekening houden met de uitschieters. Dat is jouw taak. Jij kiest uiteindelijk wat past bij jouw kindje en selecteert op die basis speelgoed.

Wat belooft de speelgoedfabrikant meestal?

 • Ze geven allemaal aan voor welke leeftijd (of leeftijden) speelgoed geschikt is.
 • Ze waarschuwen voor eventuele losse onderdelen die verstikkingsgevaar kunnen opleveren.
 • Ze beloven kwaliteit te leveren en bieden op bepaalde onderdelen garantie.
 • Soms heb je voor bepaald speelgoed batterijen nodig en de ene speelgoedfabrikant geeft dit duidelijk op de doos aan of voegt de batterijen toe, terwijl de andere fabrikant hier niet zo duidelijk over is.

Waar op letten bij speelgoed voor eenjarigen? Criteria gehanteerd in deze review

Een kindje van een jaar is geen kleine baby meer. Ze kunnen dus ruwer met speelgoed omgaan zodra ze hun krachten gaan verkennen en grenzen op leren zoeken. We hebben in deze test daarom rekening gehouden met de volgende aspecten:

 • Stevigheid – zit speelgoed van kunststof goed in elkaar en kunnen delen niet los raken? Hebben knuffels geen onderdelen die los kunnen raken en ingeslikt kunnen worden (zoals oogjes)?
 • Doel – betreft het educatief speelgoed waar je kind iets van leert of is het gewoon om lekker vast te houden tijdens het slaapje?
 • Onderhoud – hoe makkelijk is het om het speelgoed netjes en schoon te houden? Kun je het gewoon met een vochtige doek afdoen of zelf in de wasmachine wassen?
 • Prijs – Als je een specifiek doel hebt met speelgoed, ben je vaak bereid er iets meer voor te betalen. Aan de andere kant weet je ook dat speelgoed maar voor korte duur de interesse vasthoudt, dus je wilt ook niet elke maand hele dure producten kopen.

Hoe is het speelgoed voor deze doelgroep getest? Onze onderzoeksdata

Aan het einde van de zomer zijn wij al weer bezig met de voorbereiding voor het najaar en de momenten waarop speelgoed in grote hoeveelheden over de toonbank gaat. Natuurlijk heb je ook de verjaardagen of vakanties waar vaak nieuw speelgoed voor gekocht wordt, maar halverwege november begint de verkoop van speelgoed weer toe te nemen. Dan wil je als ouder of diegene die speelgoed cadeau wil geven, weten wat het beste speelgoed is. Deze keer is het voor eenjarigen.

De top 10 met beste speelgoed voor kids van 1 jaar

1.     VTech 2 in 1 Baby Walker – Educatief Babyspeelgoed

Dit is een lekker veelzijdig product waar diverse activiteiten mee gedaan kunnen worden terwijl de baby leert lopen. Stapje voor stapje!

Pluspunten:

 • Het activiteitenpaneel is afneembaar waardoor het kind ook zittend gebruik kan maken van de diverse speeltjes op het wagentje.
 • Er zitten allerlei knipperende en vrolijke melodietjes op zodat het kind wordt aangemoedigd tijdens het spelen om te leren lopen.
 • Het speelgoed is gemaakt van stevig en duurzaam materiaal zonder kleine loszittende elementen die in te slikken zijn.

Minpunten:

 • Controleer regelmatig of de stickertjes nog goed op de buttons vastzitten. Het kan zijn dat je deze tussentijds nog een keer moet vastlijmen.

2.     Happy Horse – Konijn Richie in kleur Donkergrijs – Knuffeldoekje

Samen met de Dikkie Dik knuffel is dit het goedkoopste speelgoed in deze top tien.

Pluspunten:

 • Het konijn is lekker zacht en pluizig en heeft een grote buik die makkelijk vast te pakken is.
 • Het konijn kan je zelf in de wasmachine wassen en dan kan je kind het dus lekker lang bij zich houden.

Minpunten:

 • Wassen kan maar tot 30 graden Celsius en wij zouden altijd aanbevelen om er een waszakje omheen te doen, zodat andere objecten in de wasmachine niet helemaal onder de pluisjes komt te zitten.

3.     Mega Blocks First Builders – 60 Maxi Blokken Met Tas in kleur Roze

Het kindje dat graag wil bouwen, heeft urenlang plezier met deze blokken.

Pluspunten:

 • De kleuren roze, paars, wit en felgeel is leuk voor meisjes, maar er is ook een variant in het blauw voor jongens.
 • De tas die erbij geleverd wordt, is handig voor het opruimen nadat er met de blokken gespeeld is.

Minpunten:

 • Deze blokken zijn natuurlijk veel groter dan LEGO-blokjes, waardoor ze meer ruimte hebben om een beetje te vervormen. Het kan gebeuren dat de blokken niet allemaal stevig aan elkaar vast blijven zitten.

4.     VTechToet Toet Auto’s – Vigo Vuilniswagen

Je kind leert met de Vigo vuilniswagen woordjes en liedjes.

Pluspunten:

 • Door voren op de vuilniswagen op het gezichtje te duwen, activeert je kind het geluid. Er zijn dan gewone geluidjes, maar ook liedjes te horen.
 • Je kind leert verder hoe de vuilnisbakken achter de vuilniswagen losgekoppeld en weer vastgemaakt kunnen worden. Dit is goed voor de ontwikkeling van de motorieke vaardigheden.

Minpunten:

 • Het geluid kan voor de omgeving wel irritant worden, maar gelukkig zit er een knop op waarmee je dit uit kunt zetten. Dat haalt natuurlijk wel een hoop van het plezier weg.

5.     VTech Vrolijke Vriendjes – Prinses Penny & Eenhoorn

Zet je kindje de prinses op de eenhoorn, dan gaat deze voortbewegen.

Pluspunten:

 • Het leukste vinden wij dat je deze set uit kunt breiden.
 • De muziekjes en liedjes stimuleren meezingen en oefenen met woordjes.

Minpunten:

 • Houd maar een setje reservebatterijen bij de hand, want als dit het favoriete speelgoed wordt, kun je ze regelmatig vervangen.

6.     SmartMax Magnetic Discovery – My First Safari Animals

Dit speelgoed is perfect om te oefenen met het in elkaar schuiven van onderdelen.

Pluspunten:

 • De kleurtjes zijn vrolijk en dagen uit om de passende onderdelen bij elkaar te zoeken. Je ind leert hierdoor vormen van dieren te herkennen.
 • Ons valt de kwaliteit van dit product in positieve zin op.

Minpunten:

 • Let goed op wat je kindje al kan, want anders is dit speelgoed veel te simpel en raakt je kind er snel op uitgekeken.

7.     VTech Baby – Activiteiten Kubus

Deze leuke en fleurige kubus stimuleert allerlei zintuigen en motiveert tot het gebruik van de handjes.

Pluspunten:

 • Kleuren, geluid, vormen, cijfers en letters; het zit er allemaal op.
 • De kubus is stevig en gaat niet snel kapot. Hierdoor heeft je kind er lang plezier van.

Minpunten:

 • Let op dat de losse blokken niet kwijtraken, anders kan er met een kant van de kubus niet meer gespeeld worden.

8.     Happy Horse – Dikkie Dik Knuffel

Deze knuffel is 10 centimeter groot, waardoor hij makkelijk overal mee naartoe kan.

Pluspunten:

 • Hij neemt ook weinig plaats in bed in en is lekker zacht.
 • De pootjes en staart kunnen goed vastgepakt worden.

Minpunten:

 • Controleer deze knuffel regelmatig bij de naden, want er zijn signalen dat de naad kan losgaan bij intensief gebruik en dan komt de vulling eruit.

9.     Fisher-Price Little People – Handige Helpers Huis

Het huis is een soort koffer dat je open kunt maken en dan verschijnen er allerlei kamers met poppetjes waar je kind mee kan spelen.

Pluspunten:

 • De losse elementen kunnen in kamers verplaatst worden, zoals de hond en zijn mand, het bed en stoelen.
 • Er zitten diverse knoppen in het huis en als je kind daarop drukt, zijn er geluidjes of lichtjes.

Minpunten:

 • Net als bij al het speelgoed waar geluid bij zit, raak je dit soms snel beu. Je wilt het altijd zachter kunnen zetten.

10.  Scoot & Ride – Highwaykick 1 in kleur Kiwi

Als er voorzichtig met dit loopfietsje wordt omgegaan, kun je het later eenvoudig ombouwen naar een stepje.

Pluspunten:

 • Het stepje kan dan gebruikt worden tot een gewicht van 50 kilo en de hoogte van het stuur is op zijn hoogst geschikt tot een lengte van 1.18 meter.
 • Wij vinden vooral de leuke kleurtjes en stevigheid van dit loopfietsje ideaal voor een eenjarige die zich op een andere manier wil leren voortbewegen.

Minpunten:

 • Het sturen van de step vormt later wel een uitdaging, omdat je kindje het gewicht moet leren gebruiken. Het stuur zelf stuurt dus niet.

Beste uit de test

Behalve het speelgoed van VTech scoort ook Fisher-Price goed. Dit zijn meestal wel de wat duurdere cadeaus, maar er wordt ook langere tijd mee gespeeld. Zeker het speelgoedhuis is zo’n item dat je wilt bewaren voor later. Het is leuk om dit weer aan je kind te geven als het zelf zwanger is. Eigenlijk gaat dit soort speelgoed nooit uit de mode.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Samenvattend

Het goedkoopste speelgoed in deze lijst kost ongeveer een tientje (de Dikkie Dik knuffel en het konijn) en het duurste is de loopfiets/step die net geen 100 euro kost. Dat geeft voldoende mogelijkheden voor de koper van speelgoed om voor een kind van 1 jaar iets uit te kiezen, ongeacht het budget dat je hiervoor ter beschikking hebt. Er is voor elke beurs wel iets.

Een second opinion van onze pedagogiek-redactie

Ook onze pedagogiek-redactie hebben we gevraagd om dit thema te onderzoeken. De resultaten vind je hieronder:

Beste speelgoed 1 jaar: het beste voor een éénjarige

Wat koop je nu precies voor een éénjarige? Veel mensen zullen zich dat hebben afgevraagd. Voor een baby koopt men meestal kleertjes, maar hoe zit het dan met speelgoed? Wat voor speelgoed schaf je aan voor de allerkleinste? Dat is precies de vraag die we onszelf gesteld hebben. In dit artikel geven we je het antwoord. We hebben het beste eenjarige speelgoed voor je verzameld. Ook delen we tips voor het zelf aanschaffen van speelgoed voor één jarigen.

Onze zoektocht naar het beste speelgoed voor een 1-jarige: een lange zoektocht

De zoektocht naar puik één jarigen speelgoed nam best een poosje in beslag. Het aanbod is best groot en op het eerste gezicht lijkt al het speelgoed voor baby’s sterk op elkaar. Grondig onderzoek was dus een vereiste. Online hebben we gekeken naar de omschrijvingen en de prijzen van producten, maar vooral naar de productreviews. We hebben de klantreviews van ouders en peetouders bekeken en ook verschillende stuks speelgoed zelf in onze handen gehad.

Snel overzicht: Deze 1-jarigen speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeSmartMax My First – Safari Animals: Dit speelgoed bevat 6 safaridieren en fantasiedieren die je kunt maken. Met heerlijk zachte en grote onderdelen, is dit een geweldige aanvulling voor de kleintjes. Het magnetisch speelgoed is leuk vormgegeven en kan ook gecombineerd worden met ander speelgoed van SmartMax. >> Check laagste prijs
Beste budgetoptieSmartMax My First – Totem: Deze set, die de Speelgoed van het Jaar 2021 verkiezing in België won, bevat acht blokken met verschillende vormen en structuren. De blokken maken ook geluid, en er zijn 24 bouwopdrachten inbegrepen. We vinden dat de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend is. >> Check laagste prijs
Meest veelzijdige setStick-O Bumba set: Dit magnetisch speelgoed bevat 14 verschillende stukken in 14 verschillende vormen. Ze kunnen gecombineerd worden om verschillende vormpjes te bouwen. We waarderen de combinatiemogelijkheid met ander magneetspeelgoed en het feit dat het volledig veilig is voor kleintjes. >> Check laagste prijs

Dit is ons nummer één 1-jarige speelgoed: probeer dit speelgoed zeker uit

Speciaal voor jou vallen we alvast met het babyspeelgoed in huis: volgens ons is het SmartMax “My First Safari Animals” magnetisch speelgoed de beste keuze voor de kleintjes. Waarom? Met deze speelset kan een baby zes verschillende safaridiertjes maken, of zelf een fantasiedier vormen. De magnetische speeltjes zijn geheel veilig voor jonge kinderen vanaf 12 maanden. De onderdelen zijn zacht en extra groot. Ze klikken heel eenvoudig in elkaar.

De beste budgetoptie speelgoed voor 1-jarige

Op zoek naar de beste budgetoptie voor een kleintje? Ook dan raden we speelgoed van SmartMax aan. De “My First Totem” is uitstekend budgetspeelgoed voor kleintjes. Met deze set kunnen kleintjes zelf hun eigen totem bouwen. Het magnetische speelgoed bestaat uit acht blokken, elk met een afzonderlijke vorm. De structuren van de blokken verschillen ook. Bij de set horen 24 opdrachten voor het vormen van totems. Ook leuk: er zitten geluidjes bij.

Wat maakt ons geschikte speelgoed voor 1-jarigen reviewers?

Ach ja, baby’tjes zijn we allemaal geweest. Nu zul je ons niet horen beweren dat we nog precies weten hoe het is om een baby te zijn en waar we als baby behoefte aan hebben. Wel zijn we ervaren speelgoed reviewers en dat houdt in dat we naar speelgoed voor alle leeftijden kijken, dus ook voor baby’s. We hebben een goed beeld gekregen van waar speelgoed voor één jarigen aan moet voldoen en wat de allerkleinsten leuk vinden om mee te spelen.

Hierom blijf je kritisch op het speelgoedaanbod voor een 1-jarige

De motoriek van kleine kinderen is, op zijn zachtst gezegd, nog niet zo geweldig. Dat houdt in dat baby’s nog weleens per ongeluk met speelgoed gooien, zichzelf stoten aan speelgoed of op dingen bijten waarop ze eigenlijk niet zouden moeten bijten. Met andere woorden: al het speelgoed voor één-jarigen dient “baby proof” te zijn en de motorische ontwikkeling te stimuleren.

 • Goed baby speelgoed stelt de jongste kinderen in staat spelenderwijs te ontdekken en te leren. Maar als het speelgoed te moeilijk is, dan leidt dat juist tot frustratie.
 • Goed baby speelgoed moet natuurlijk ook veilig zijn, dat betekent: geen losse onderdeeltjes, geen scherpe randjes, geen vreemde of nare luchtjes. Kijk altijd naar keurmerken. Het Europese CE-label is een goed begin, aanvullende labels zijn mooi meegenomen
 • Als speelgoed niet geschikt is voor kinderen jonger dan drie, zul je er een speciale waarschuwing op vinden. Let op het symbooltje van de baby, met de tekst “0-3” in een doorgestreepte rode cirkel, als een verkeersbord. Dit speelgoed bevat kleine onderdelen.

Wat kan een kind van één jaar precies?

Over het algemeen geldt voor kinderen van één dat ze…

 • Zelfstandig kunnen zitten
 • Vrij rondkruipen (ook op en over banken en stoelen)
 • Kleine dingetjes in tussen duim- en wijsvinger oppakken
 • Met gebaartjes kunnen communiceren
 • Al enkele woordjes spreken
 • Papa en mama het liefst zoveel mogelijk nadoen
 • Een eenjarige zal op onderzoek uit willen gaan
 • Een eenjarige is meestal ook bezig met leren lopen en imiteren van anderen
 • Een eenjarige kan meestal ook korte opdrachten begrijpen en uitvoeren.

Dit doet een éénjarige graag

De gemiddelde éénjarige is graag bezig met…

 • Torens bouwen en puzzelen
 • Met papa of mama boekjes lezen of liedjes zingen
 • Nieuwe bewegingen uitproberen
 • Kleuren
 • Bellenblazen of zandbak spelen.

Aanvankelijke scepsis: stroeve vorderingen

Het vinden van het juiste speelgoed voor één jarigen was soms wat lastig. Nu is dat gelukkig niet zo erg, want geduld hebben we wel. Het aanbod online is groot, maar je moet maar net weten waar je zoeken moet en waar je het voor een voordelig prijsje kunt vinden. Gelukkig hebben we op basis van ons uitgebreide onderzoek toch een superleuke top 10 kunnen samenstellen.

Wat beloven kinderspeelgoedmakers meestal? Is dit lariekoek of niet?

Je zult vaak tegenkomen dat producenten van kinderspeelgoed beweren dat hun speelgoed de motorische vaardigheden van kinderen verbetert. Vaak is dit ook wel zo, maar je moet het ook niet overdrijven. “Uren speelplezier” is vaak ook wat overdreven. Soms heeft een kleintje geen zin om te spelen en kijkt hij of zij veel liever om zich heen en speelt met mama en papa.

Waar let je op bij aanschaf van 1-jarigen speelgoed?

Hoe kleiner ze zijn, hoe belangrijker het is op de veiligheid van het speelgoed te letten. Voor alle kinderen onder de drie jaar geldt dat je ze nóóit speelgoed met kleine onderdelen moet geven. Deze onderdelen kunnen ze los peuteren en in neus of mond steken. In het ergste geval stikken ze hierin. Koop ook geen speelgoed met scherpe puntjes, randjes of andere uitstekende onderdelen. Hieraan kunnen kleintjes zich akelig bezeren. Geen goedkoop plastic dus!

Kwaliteit over kwantiteit

Zoals met veel dingen geldt dat je nooit teveel speelgoed aan je kleine moet aanbieden. Dat geeft namelijk teveel prikkels. Het is beter voor een kleintje om zich met één stuk speelgoed bezig te houden en dit van boven tot onder te ontdekken, dan alles maar voor de helft te zien. Wat ook scheelt: papa en mama zullen een opgeruimd(e) wiegje en kinderkamer zeker waarderen.

Spelen is een leerproces

Zeker bij baby’s geldt dat leren onderdeel uitmaakt van het leerproces. Spelen moet ook leuk zijn. Bij spelen geldt ook dat ze fouten mogen maken. Het hoeft niet altijd meteen goed te gaan bij het stapelen van blokken en bouwen van torens. Mama en papa kunnen zo nodig samenspelen, zodat het kind van de ouders kan leren. Vier handen kunnen meer dan twee!

Spelen is samenspelen

Zeker voor kleintjes geldt dat het allemaal draait om samenspelen. De meeste spelletjes worden samen met mama, papa of verzorger gedaan. Spelen is pas echt leuk als er iemand toekijkt.

Onze onderzoeksdata: 1-jarigen speelgoed in de praktijk getest

Wij raden niet zomaar speelgoed voor kleintjes aan, maar alleen speelgoed dat in de praktijk is getest en bewezen supergoed is. Zo hanteren wij in ons één jarigen speelgoed onderzoek deze criteria:

 • Het materiaal moet duurzaam zijn en tegen een stootje kunnen
 • Het materiaal moet helemaal veilig zijn
 • Het ontwerp moet uitdagend zijn voor een baby, maar ook niet té uitdagend
 • De prijs-kwaliteit moet goed zijn
 • Natuurlijk is het ook belangrijk dat een product goede reviews heeft
 • Heeft speelgoed een prijs gewonnen? Dan is dat mooi meegenomen.

1-jarigen speelgoed één: SmartMax My First Safari Animals magnetisch speelgoed is de beste algemene keuze

Het eerste stuk één jarigen speelgoed in deze lijst hebben we al benoemd, dit is de My First Safari Animals van SmartMax. SmartMax is sowieso wel een merk dat goed babyspeelgoed maakt.

 • De set werkt met leuke en handige magneetjes
 • Je kunt 6 safaridieren en verschillende fantasiedieren maken
 • De onderdelen zijn heerlijk zacht en lekker groot
 • Makkelijk combineren met ander speelgoed van SmartMax
 • Leuk vormgegeven diertjes.

1-jarigen speelgoed twee: SmartMax – My First Totem is de beste budgetoptie 1-jarigen speelgoed

Ook de nummer twee in deze lijst is van SmartMax. Op de tweede plek hebben wij de My First Totem staan.

 • Deze totem heeft de Speelgoed van het Jaar 2021 verkiezing in België gewonnen
 • Alle acht blokken hebben verschillende vormpjes en structuren
 • De blokken maken ook geluid
 • Bij de set horen maar liefst 24 verschillende bouwopdrachten
 • De prijs-kwaliteit is uitstekend.

1-jarigen speelgoed drie: de Stick-O Bumbo set bestaat uit 14 stuks leuke magnetische stukjes en figuurtjes

Of geef je je kind de Stick-O Bumbo set? Ook dit is superleuk speelgoed voor één jarigen.

 • Ook de Stick-O Bumbo set is magnetisch
 • Bouw verschillende vormpjes
 • 14 verschillende stukjes in 14 verschillende vormen
 • Handig combineren met ander magneetspeelgoed
 • Helemaal veilig.

1-jarigen speelgoed vier: deze 10 stuks speelset Blockaroo boot is ook ideaal te gebruiken als badspeelgoed

Ook Blockaroo doet een duit in het zakje. De Boot van Blockaroo is prima voor bij het in bad gaan.

 • Ook de Blockaroo Boot bestaat uit magnetische onderdelen
 • mee in bad worden genomen
 • De bouwstenen zijn van zacht schuimrubber en groot genoeg voor kleine handen
 • De bouwstenen blijven druiven – aan metalen badkuipen blijven ze zelfs kleven!
 • Als de onderdelen vies zijn, kun je ze uitwassen in de vaatwasser
 • Voldoen aan alle strengste internationale speelgoednormen
 • Je kunt de magnetische blokken 360 graden laten draaien as ze op elkaar zitten
 • Leuke klikgeluiden voor extra speelplezier.

1-jarigen speelgoed vijf: de Dede Vormenstoof is rechttoe rechtaan voor jongens en voor meisjes

Ook leuk voor de allerkleinsten: de Vormenstoof van Dede. Dit is een vrolijk en educatief huisje.

 • Een eenvoudige legpuzzel
 • Helpt kinderen kleuren en vormpjes te herkennen
 • Het huisje is ook gelijk een opbergkrat voor de verschillende vormpjes
 • Helpt bij de hand-oog coördinatie.

1-jarigen speelgoed zes: het Mamabrum Houten Hobbelpaard wit is leuk voor zowel kind als ouders

Als kleintjes ergens van houden dan is het wel een hobbelpaard, zoals dit modelletje van Mamabrum.

 • Het hobbelpaardje is van duurzaam hout gemaakt en er is ecologisch verantwoorde verf gebruikt
 • De stijl is modern
 • De beugel kan verwijderd worden (groeit met de kinderen mee)
 • Inclusief voetsteuntje
 • Dankzij de beschermende leuning kunnen ouders ook van een afstandje toekijken
 • Let op: enige begeleiding van je kleintje is wel nodig! Blijf erbij tijdens het hobbelen.

1-jarigen speelgoed zeven: de Loopauto tractor groen van Active Time helpt je kleintje het lopen oefenen

Wat kleintjes ook leuk vinden: de Loopauto tractor.

 • Wist je dat deze loopauto van Active Time kleine kinderen helpt bij het leren lopen?
 • Gemaakt van duurzaam materiaal
 • Omvallen? Daar hoef je dankzij de extra beveiliging veel minder bang voor te zijn
 • De rugleuning is superstabiel
 • Het zitje kan omhoog worden gedaan om in het vakje spulletjes op te bergen.

1-jarigen speelgoed acht: Mega Bloks First Builders 60 Maxi Blokken set komt inclusief blauwe opbergtas

Kleintjes zullen ook dol zijn op de Mega Bloks First Builders set.

 • Deze blokkenset komt inclusief 60 blokken van groot formaat
 • Je kunt de blokken makkelijk opbergen in de bijgeleverde opbergtas (deze is milieuvriendelijk)
 • De bouwblokken hebben speciale vormen en zijn gemaakt voor kleine handen
 • Bouwblokken in vrolijke kleuren
 • Combineren met andere Mega Bloks sets kan eindeloos.

1-jarigen speelgoed negen: de Small Foot Company 100 blokken set is ideaal voor de kleine ingenieur

Dan is er nog de 100 blokken set van Small Foot Company. Dit is bouwspeelgoed gemaakt van hout.

 • Deze set bestaat uit maar liefst 100 bouwstenen van groot formaat
 • Met handige opbergzak voor de blokken
 • Gemaakt van duurzaam hout
 • Kleintjes kunnen eindeloos bouwwerken combineren
 • Wel oppassen met gooien en omvallende torens.

1-jarigen speelgoed tien: de Huanger Ballenbaan biedt urenlang uitdagend ballenplezier

Eén ding is zeker: kleintjes zijn dol op ballen. Zeker als die ballen rollen, stuiteren en in beweging zijn

 • Het ontwerp is dat van een spiraaltoren waarover de ballen glijden
 • De pret begint bij het steken van de rollende bal in de grote mond van de aap
 • Veel beweging: kleine oogjes zullen zich blijven verwonderen
 • Ook geschikt voor wat oudere kinderen
 • Gemaakt van stevige onderdelen
 • Makkelijk afbreken en opnieuw opbouwen van de ballenbaan.

Pop of Knuffelbeer: volgens BlaBloom het beste 1-jarigen speelgoed dat je maar kunt bedenken

Alle kleintjes hebben behoefte aan het gezelschap van een vriendje. Dat erkent BlaBloom. Voor kinderen vanaf één jaar wordt de mini pop Bonikka aangeraden. Dit is een popje met stoffen lichaampje, dat veilig te gebruiken is voor kinderen. Erop sabbelen kan gewoon. Kiezen voor een schattig beertje kan natuurlijk ook – let wel op veiligheid labels. De stoffen moet veilig zijn voor kinderen. Knuffels en poppen stimuleren kinderen om aan rollenspel te doen.

Jouw 1-jarigen speelgoed vervolgstap

In dit artikel hebben we het beste speelgoed voor kleintjes besproken. Zoek je een cadeau voor een kleintje (je eigen kleintje of dat van een kennis of familielid) dan kun je elk van de artikelen uit onze top 10 geven. Zit er iets leuks voor je bij? Misschien wil je zelf iets kiezen. Ook dat kan. Aan de hand van de tips die we gegeven, moet het mogelijk zijn zelf iets uit te zoeken.