Zodra je kindje iets in de handjes kan vasthouden, is het geweldig om te zien hoe snel de ontwikkeling gaat. Ze leren knijpen, duwen, trekken, draaien… en eerst zie je ze het hele handje gebruiken en daarna leren ze wat ze met hun vingertjes kunnen doen. Ze stoppen hun duim in de mond of pakken gericht de lepel vast als het potje of fruithapje op tafel komt. Maar hoe zit het met speelgoed? Want wat vindt een baby’tje van een jaar leuk om mee te spelen?

Zoeken naar het leukste speelgoed voor eenjarigen

Natuurlijk ontwikkelen niet alle baby’tjes even snel. Je ziet dat alleen al aan de lengte en het gewicht als je naar het consultatiebureau gaat. De een groeit met de curve mee en de ander steekt er ver bovenuit. Het is niet direct iets om je zorgen over te maken, maar je houdt het wel graag in de gaten. Sneller groeien of eerder motorieke vaardigheden onder de knie krijgen, betekent dat bepaald speelgoed niet meer uitdagend genoeg is. Je doet er dus goed aan hier op te letten.

Onze #1: dit is het beste speelgoed voor deze leeftijd

De Baby Walker met letters en cijfers van VTech Baby scoort hoge ogen bij de kleintjes. Dit komt enerzijds door het leereffect van alle knoppen en andere beweegbare onderdelen die op de loopwagen zitten. Op de stabiele en educatieve loopwagen staan dieren, kleuren, vormen, muziek en nog veel meer. Je kindje speelt en leert op hetzelfde moment als dat het leert lopen. Multifunctioneel speelgoed dat inspelen op meerdere zintuigen en functies zijn in onze ogen echt geweldig.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 speelgoed voor kinderen van 1 jaarVTech 2 in 1 Baby Walker: De babystapjes zijn al begonnen en deze babywalker vinden we dus uitermate perfect om je kind te helpen lopen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Favoriete knuffeldoekHappy Horse Konijn Richie: Deze knuffeldoek is werkelijkwaar super zacht en uitermate geschikt voor je kleine.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste puzzeltjes voor 1 jaarSmartMax Safari Animals: Deze safari diertjes zijn vrolijk en we vinden dit de perfecte eerste puzzeltjes voor je kind.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij speelgoed voor kids van een jaar?

Zoals we al eerder schetsten richten veel mensen bij de aankoop van speelgoed zich op de leeftijd die op de verpakking staat. Dit kan echter een ruime categorie betreffen. Als je de nummer tien op deze lijst bekijkt – de Scoot & Ride Highwaykick 1 – staat daar bij vermeld dat het voor kinderen van 1 tot 5 jaar geschikt is. Nou is dit model iets bijzonders, omdat het om te bouwen is van loopfietsje naar step, maar anders zie je je kind van 1 toch niet de komende vier jaar hetzelfde product gebruiken?

Waarom je hoofd erbij houden als je speelgoed koopt?

Je kent je eigen kind en je weet hoe goed de kwaliteit van speelgoed op een gegeven moment is. Je weet dan hoe lang het met iets doet. Speelgoed dat van kunststof gemaakt is en goed in elkaar zit, gaat lang mee, maar blijft niet jaren lang de aandacht vasthouden. Zodra je kind geleerd heeft wat er te leren valt – zoals bijvoorbeeld bij het magnetische constructiespeelgoed van SmartMax – raakt het de interesse kwijt en zoekt het iets nieuws dat weer uitdaging biedt. Dat is niet vreemd.

Het punt is dus dat je speelgoed wilt kopen dat lang genoeg meegaat voor de ontwikkeling en prikkeling van je kind, ook veilig speelgoed in huis wilt halen, maar hier geen bergen met geld voor bij de speelgoedwinkel wilt achterlaten. Speelgoed dat niet meer gebruikt wordt, eindigt onder in een lade of bak, of verdwijnt zelfs naar de zolder. Natuurlijk kun je speelgoed dat nog steeds in orde is en goed gereinigd kan worden verkopen. Alleen speelgoed met emotionele waarde kun je dan bewaren.

Zit er dan verschil tussen speelgoed voor verschillende leeftijden?

De fabrikant richt zich bij het ontwikkelen van nieuw speelgoed in de testfase op kindjes en hoe zij het speelgoed ervaren. Hierbij wordt echter de middenmoot genomen als het gaat om hoe ver het kindje zich ontwikkeld heeft. Vanuit die generieke groep wordt een label met leeftijd op de doos geplakt. De speelgoedfabrikant kan gewoonweg geen rekening houden met de uitschieters. Dat is jouw taak. Jij kiest uiteindelijk wat past bij jouw kindje en selecteert op die basis speelgoed.

Wat belooft de speelgoedfabrikant meestal?

 • Ze geven allemaal aan voor welke leeftijd (of leeftijden) speelgoed geschikt is.
 • Ze waarschuwen voor eventuele losse onderdelen die verstikkingsgevaar kunnen opleveren.
 • Ze beloven kwaliteit te leveren en bieden op bepaalde onderdelen garantie.
 • Soms heb je voor bepaald speelgoed batterijen nodig en de ene speelgoedfabrikant geeft dit duidelijk op de doos aan of voegt de batterijen toe, terwijl de andere fabrikant hier niet zo duidelijk over is.

Waar op letten bij speelgoed voor eenjarigen? Criteria gehanteerd in deze review

Een kindje van een jaar is geen kleine baby meer. Ze kunnen dus ruwer met speelgoed omgaan zodra ze hun krachten gaan verkennen en grenzen op leren zoeken. We hebben in deze test daarom rekening gehouden met de volgende aspecten:

 • Stevigheid – zit speelgoed van kunststof goed in elkaar en kunnen delen niet los raken? Hebben knuffels geen onderdelen die los kunnen raken en ingeslikt kunnen worden (zoals oogjes)?
 • Doel – betreft het educatief speelgoed waar je kind iets van leert of is het gewoon om lekker vast te houden tijdens het slaapje?
 • Onderhoud – hoe makkelijk is het om het speelgoed netjes en schoon te houden? Kun je het gewoon met een vochtige doek afdoen of zelf in de wasmachine wassen?
 • Prijs – Als je een specifiek doel hebt met speelgoed, ben je vaak bereid er iets meer voor te betalen. Aan de andere kant weet je ook dat speelgoed maar voor korte duur de interesse vasthoudt, dus je wilt ook niet elke maand hele dure producten kopen.

Hoe is het speelgoed voor deze doelgroep getest? Onze onderzoeksdata

Aan het einde van de zomer zijn wij al weer bezig met de voorbereiding voor het najaar en de momenten waarop speelgoed in grote hoeveelheden over de toonbank gaat. Natuurlijk heb je ook de verjaardagen of vakanties waar vaak nieuw speelgoed voor gekocht wordt, maar halverwege november begint de verkoop van speelgoed weer toe te nemen. Dan wil je als ouder of diegene die speelgoed cadeau wil geven, weten wat het beste speelgoed is. Deze keer is het voor eenjarigen.

De top 10 met beste speelgoed voor kids van 1 jaar

1.     VTech 2 in 1 Baby Walker – Educatief Babyspeelgoed

Dit is een lekker veelzijdig product waar diverse activiteiten mee gedaan kunnen worden terwijl de baby leert lopen. Stapje voor stapje!

Pluspunten:

 • Het activiteitenpaneel is afneembaar waardoor het kind ook zittend gebruik kan maken van de diverse speeltjes op het wagentje.
 • Er zitten allerlei knipperende en vrolijke melodietjes op zodat het kind wordt aangemoedigd tijdens het spelen om te leren lopen.
 • Het speelgoed is gemaakt van stevig en duurzaam materiaal zonder kleine loszittende elementen die in te slikken zijn.

Minpunten:

 • Controleer regelmatig of de stickertjes nog goed op de buttons vastzitten. Het kan zijn dat je deze tussentijds nog een keer moet vastlijmen.

2.     Happy Horse – Konijn Richie in kleur Donkergrijs – Knuffeldoekje

Samen met de Dikkie Dik knuffel is dit het goedkoopste speelgoed in deze top tien.

Pluspunten:

 • Het konijn is lekker zacht en pluizig en heeft een grote buik die makkelijk vast te pakken is.
 • Het konijn kan je zelf in de wasmachine wassen en dan kan je kind het dus lekker lang bij zich houden.

Minpunten:

 • Wassen kan maar tot 30 graden Celsius en wij zouden altijd aanbevelen om er een waszakje omheen te doen, zodat andere objecten in de wasmachine niet helemaal onder de pluisjes komt te zitten.

3.     Mega Blocks First Builders – 60 Maxi Blokken Met Tas in kleur Roze

Het kindje dat graag wil bouwen, heeft urenlang plezier met deze blokken.

Pluspunten:

 • De kleuren roze, paars, wit en felgeel is leuk voor meisjes, maar er is ook een variant in het blauw voor jongens.
 • De tas die erbij geleverd wordt, is handig voor het opruimen nadat er met de blokken gespeeld is.

Minpunten:

 • Deze blokken zijn natuurlijk veel groter dan LEGO-blokjes, waardoor ze meer ruimte hebben om een beetje te vervormen. Het kan gebeuren dat de blokken niet allemaal stevig aan elkaar vast blijven zitten.

4.     VTechToet Toet Auto’s – Vigo Vuilniswagen

Je kind leert met de Vigo vuilniswagen woordjes en liedjes.

Pluspunten:

 • Door voren op de vuilniswagen op het gezichtje te duwen, activeert je kind het geluid. Er zijn dan gewone geluidjes, maar ook liedjes te horen.
 • Je kind leert verder hoe de vuilnisbakken achter de vuilniswagen losgekoppeld en weer vastgemaakt kunnen worden. Dit is goed voor de ontwikkeling van de motorieke vaardigheden.

Minpunten:

 • Het geluid kan voor de omgeving wel irritant worden, maar gelukkig zit er een knop op waarmee je dit uit kunt zetten. Dat haalt natuurlijk wel een hoop van het plezier weg.

5.     VTech Vrolijke Vriendjes – Prinses Penny & Eenhoorn

Zet je kindje de prinses op de eenhoorn, dan gaat deze voortbewegen.

Pluspunten:

 • Het leukste vinden wij dat je deze set uit kunt breiden.
 • De muziekjes en liedjes stimuleren meezingen en oefenen met woordjes.

Minpunten:

 • Houd maar een setje reservebatterijen bij de hand, want als dit het favoriete speelgoed wordt, kun je ze regelmatig vervangen.

6.     SmartMax Magnetic Discovery – My First Safari Animals

Dit speelgoed is perfect om te oefenen met het in elkaar schuiven van onderdelen.

Pluspunten:

 • De kleurtjes zijn vrolijk en dagen uit om de passende onderdelen bij elkaar te zoeken. Je ind leert hierdoor vormen van dieren te herkennen.
 • Ons valt de kwaliteit van dit product in positieve zin op.

Minpunten:

 • Let goed op wat je kindje al kan, want anders is dit speelgoed veel te simpel en raakt je kind er snel op uitgekeken.

7.     VTech Baby – Activiteiten Kubus

Deze leuke en fleurige kubus stimuleert allerlei zintuigen en motiveert tot het gebruik van de handjes.

Pluspunten:

 • Kleuren, geluid, vormen, cijfers en letters; het zit er allemaal op.
 • De kubus is stevig en gaat niet snel kapot. Hierdoor heeft je kind er lang plezier van.

Minpunten:

 • Let op dat de losse blokken niet kwijtraken, anders kan er met een kant van de kubus niet meer gespeeld worden.

8.     Happy Horse – Dikkie Dik Knuffel

Deze knuffel is 10 centimeter groot, waardoor hij makkelijk overal mee naartoe kan.

Pluspunten:

 • Hij neemt ook weinig plaats in bed in en is lekker zacht.
 • De pootjes en staart kunnen goed vastgepakt worden.

Minpunten:

 • Controleer deze knuffel regelmatig bij de naden, want er zijn signalen dat de naad kan losgaan bij intensief gebruik en dan komt de vulling eruit.

9.     Fisher-Price Little People – Handige Helpers Huis

Het huis is een soort koffer dat je open kunt maken en dan verschijnen er allerlei kamers met poppetjes waar je kind mee kan spelen.

Pluspunten:

 • De losse elementen kunnen in kamers verplaatst worden, zoals de hond en zijn mand, het bed en stoelen.
 • Er zitten diverse knoppen in het huis en als je kind daarop drukt, zijn er geluidjes of lichtjes.

Minpunten:

 • Net als bij al het speelgoed waar geluid bij zit, raak je dit soms snel beu. Je wilt het altijd zachter kunnen zetten.

10.  Scoot & Ride – Highwaykick 1 in kleur Kiwi

Als er voorzichtig met dit loopfietsje wordt omgegaan, kun je het later eenvoudig ombouwen naar een stepje.

Pluspunten:

 • Het stepje kan dan gebruikt worden tot een gewicht van 50 kilo en de hoogte van het stuur is op zijn hoogst geschikt tot een lengte van 1.18 meter.
 • Wij vinden vooral de leuke kleurtjes en stevigheid van dit loopfietsje ideaal voor een eenjarige die zich op een andere manier wil leren voortbewegen.

Minpunten:

 • Het sturen van de step vormt later wel een uitdaging, omdat je kindje het gewicht moet leren gebruiken. Het stuur zelf stuurt dus niet.

Beste uit de test

Behalve het speelgoed van VTech scoort ook Fisher-Price goed. Dit zijn meestal wel de wat duurdere cadeaus, maar er wordt ook langere tijd mee gespeeld. Zeker het speelgoedhuis is zo’n item dat je wilt bewaren voor later. Het is leuk om dit weer aan je kind te geven als het zelf zwanger is. Eigenlijk gaat dit soort speelgoed nooit uit de mode.

Samenvattend

Het goedkoopste speelgoed in deze lijst kost ongeveer een tientje (de Dikkie Dik knuffel en het konijn) en het duurste is de loopfiets/step die net geen 100 euro kost. Dat geeft voldoende mogelijkheden voor de koper van speelgoed om voor een kind van 1 jaar iets uit te kiezen, ongeacht het budget dat je hiervoor ter beschikking hebt. Er is voor elke beurs wel iets.