Houd jouw kind – of het kind waar je een cadeautje voor gaat kopen – van LEGO? Dan heb je geluk, want van LEGO zijn er zoveel verschillende series en modellen, dat er altijd wel weer een nieuwe bouwset te vinden is. Je hoeft alleen maar even te checken wat het nog niet heeft en dan hoef je alleen nog maar een keuze te maken uit wat er nu te krijgen is. Wanneer er ander favoriet speelgoed is, kun je ook kijken of je in dezelfde lijn iets kunt vinden, maar zo makkelijk is het niet altijd.

Zoeken naar het leukste speelgoed voor negenjarigen

Er zijn ook kinderen die het leuk vinden op school en die daar liever spulletjes voor cadeau krijgen. En dan heb je nog de kinderen die helemaal gek zijn van lezen en niets liever in hun vrije tijd doen. Iets lastiger wordt het als je kind eigenlijk niet meer zo met speelgoed bezig is, maar bijvoorbeeld liever gaat sporten. Het gaat dan veel liever met vriendjes voetballen, steppen of hockeyen en is niet meer zo geboeid door nieuwe spellen die uitgebracht worden.

Onze #1: dit is het beste speelgoed voor iemand van negen jaar

Mathable Deluxe is het perfecte spel voor deze doelgroep. Je speelt het met 2, 3 of 4 personen en je bent er wel een uurtje mee zoet als je veel tijd nodig hebt om na te denken over de volgende zet die je gaat doen. Doe je het spel samen met je kind? Dan helpt het bij het oefenen van het hoofdrekenen en dat is toch een vaardigheid die je de rest van je leven blijft gebruiken. Bij de eerste keer spelen zonder volwassenen is uitleg wel even handig, maar daarna kan het ook zelfstandig gespeeld worden.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste speelgoed voor 9 jarigenMathable Deluxe: We vonden dit spel niet alleen heel vermakelijk, maar het biedt ook extra steun bij het ontwikkelen van de rekenkunsten van je kind.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste extravagante speelgoedLEGO Technic RC Stunt Racer: We vonden het erg leuk om dit speelgoed in elkaar te zetten en vervolgens ook ermee te crossen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Aller leukste boeken voor 9 jarigenHarry Potter boxset: Uit onze test kwam dat er niks zo magisch bleek te zijn als de Harry Potter boeken.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij speelgoed?

Wij zijn altijd enthousiast over iets dat in de vrije tijd gedaan kan worden. Spelen – in welke vorm dan ook – zorgt voor ontspanning en dat heb je nodig om de rest van de dag te kunnen verwerken. Slapen is ook zo’n activiteit die je helpt bij deze verwerking, maar met speelgoed spelen kan zelfs prikkelen en de creativiteit stimuleren. Het kan je iets leren, zoals hoofdrekenen (in onze nummer 1), samenwerken, een stappenplan leren volgen of tactisch nadenken. Dat maakt speelgoed interessant.

Waarom kritisch blijven bij speelgoed voor een kind van negen?

Kinderen van negen jaar kunnen een stuk wijzer zijn dan ze laten blijken en het omgekeerde is ook het geval. Ze doen alsof ze hartstikke slim zijn en hebben een vlotte babbel, terwijl de prestaties op school achterblijven. In beide situaties kan speelgoed verschil maken. Iemand die niet goed meekomt met de rest kan iets van speelgoed leren en zo het gat weer dichten. Iemand die weinig voldoening uit het vaste lesprogramma haalt, kan met het juiste speelgoed toch gestimuleerd worden.

Dus eigenlijk kun je het nooit goed doen met speelgoed uitkiezen?

Nu lijkt het alsof je bijna niet kunt slagen bij het selecteren van speelgoed, maar dat is natuurlijk niet het geval. Met spelletjes kun je de plank amper misslaan. Bijna alle spellen – in ieder geval die voor de leeftijd van negen jaar en ouder – vallen in de smaak bij kinderen. Wat je wel altijd zou kunnen doen, is even navragen bij de ouders of verzorgers (als het geen cadeau voor je eigen kind is) of jouw idee binnen de wensen valt of dat het echt al heel lang geleden is dat het kind daarmee speelde.

Wat belooft de speelgoedfabrikant doorgaans?

 • Fabrikanten kijken niet naar de uitschieters en produceren iets voor de grote groep. De leeftijd op de doos is daarom niet altijd waar je alleen maar op af moet gaan. Zoals we al zeiden: sommige kinderen lopen achter – en een te moeilijk spel zorgt dan voor een confrontatie met frustraties en boosheid als gevolg of een gebrek aan zelfvertrouwen – en andere kinderen lopen weer voor.
 • Ze besteden de grootst mogelijke aandacht aan het ontwikkelen van nieuw speelgoed om hun inkomsten als bedrijf telkens weer te overtreffen en te kunnen blijven bestaan.
 • Sommige fabrikanten zijn vooral goed in het kopiëren van de concurrent en proberen zo een graantje mee te pikken van de speelgoedmarkt.

Waar op letten bij speelgoed voor kinderen? Criteria in deze recensie

De eerdere tips in deze review zijn belangrijk bij het kunnen uitkiezen van goed speelgoed. Er is echter een aantal algemene kenmerken waar wij van vinden dat speelgoed hieraan zou moeten voldoen. Het gaat om de volgende kenmerken:

 • Leeftijd – Haalt het kind hoge cijfers op school? Dan zou je kunnen overwegen speelgoed te kopen waarbij de doos aangeeft dat het pas voor 10, 11 of 12 jaar geschikt is.
 • Verpakking – Als de doos of tas waarin het speelgoed zit al niet voldoet, is de kans groot dat wat erin zit ook te wensen overlaat. Een goede speelgoedfabrikant besteedt aandacht aan alle facetten van het speelgoed.
 • Soort speelgoed – Kan het kind er alleen mee spelen of is het voor twee of meer spelers bedoeld? Is er een volwassene nodig om te helpen?
 • Prijs – Speelgoed is er in diverse prijsklassen. Soms zijn er aanbiedingen en zeker als je weet dat iets in de smaak gaat vallen, is het slim om van die aanbieding gebruik te maken. Leg het dan nog maar een paar maandjes in de kast tot Sinterklaas of de verjaardag.

Hoe is het speelgoed getest? Onze onderzoeksdata

Er is een grote lading speelgoed aangeschaft dat door de speelgoedfabrikanten geschikt is bevonden voor negenjarigen. Hieruit bleek al snel dat niet overal even veel interesse in was. Dit hadden wij ook wel verwacht, dus het speelgoed waar de doos niet eens werd open gedaan,  is direct uit de ruimte verwijderd. Daarna hebben we vooral gekeken hoe lang ergens mee gespeeld werd. Bij deze top tien bleek dat alle kinderen in de testgroep dit mee naar huis wilden nemen om er verder mee te spelen.

De top 10 met beste speelgoed voor negenjarigen

1.     Mathable Deluxe

Je hebt een speelbord (a la Scrabble) en plankjes met cijfers. Op het bord leg je de cijfers waarmee rekensommen gedaan kunnen worden.

Pluspunten:

 • Dit is een leuk spel voor zowel ouder als kind. Het zet je echt weer even aan het denken met hoofdrekenen.
 • We hebben ons verbaasd over de goede kwaliteit van dit spel. Het bord waar je de cijfers op legt is lekker dik en gaat hierdoor lang mee.

Minpunten:

 • Alleen de plankjes lijken soms iets te dun, waardoor de cijfers er niet altijd goed op blijven staan. Zodra je vallen, kunnen de anderen zien welke cijfers je nog uit moet spelen om te winnen.

2.     LEGO Technic – RC Stunt Racer

Dit voertuig op rupsbanden is op afstand te bedienen met een controller.

Pluspunten:

 • Je kunt zelfs twee verschillende modellen met dit bouwpakket maken.
 • Kinderen die dit bouwpakket zelfstandig kunnen maken ontwikkelen veel zelfvertrouwen. Ze zijn in staat om een complexe handleiding te volgen.

Minpunten:

 • Dit is geen speelgoed voor de zondagochtend wanneer de ouders denken uit te kunnen slapen en hun negenjarige met dit voertuig binnenshuis gaat rijden.

3.      LEGO Creator – Woonhuis, Dierenwinkel & Café

Het tweede LEGO bouwpakket is wellicht ook leuk voor negenjarige meisjes.

Pluspunten:

 • Het bouwen van dit pakket is al leuk, maar zodra het compleet is, kan er met meerdere vriendjes samen gespeeld worden. De een staat in de dierenwinkel mensen te helpen, de ander noteert bestellingen voor het café en weer een ander is in het woonhuis bezig.
 • De details maken het nog leuker: een hot dog kar, bloemen en bomen, vogels, verkeerslichten. Er zijn ontzettend veel extra’s in dit LEGO pakket.

Minpunten:

 • Als je kind al langer met LEGO speelt, hoef je echter niet met de aanschaf van dit woonhuis, dierenwinkel en café te wachten tot het negen jaar is. Dan kan het al eerder.

4.      Harry Potter – boxset met 7 boeken (Engelstalig)

Voor de echte Harry Potter fans mag de boekenserie natuurlijk niet ontbreken.

Pluspunten:

 • De films zijn prachtig, maar een boek leest toch altijd anders. Het stimuleert veel meer het ontwikkelen van de fantasie en het zelf bedenken van beelden bij wat je leest.
 • De box houdt de set mooi bij elkaar. Het is een echt verzamelobject.

Minpunten:

 • De boeken zijn in het Engels en dat is misschien nog wat lastig op deze leeftijd.

5.      Barbie Estate – Beach Cruiser

Wie nog graag met Barbies speelt, wil deze beach cruiser zeker hebben.

Pluspunten:

 • Er zitten ook nog twee poppen bij.
 • De auto is van goede kwaliteit, waardoor het lang meegaat.

Minpunten:

 • De veiligheidsriem heeft het na een paar keer spelen begeven. Dit maakt voor het spelen zelf niet veel uit, maar is toch jammer.

6.      LEGO Technic – Chevrolet Corvette ZR1

Voor de gevorderde bouwer is er deze Corvette in de technisch LEGO uitvoering.

Pluspunten:

 • Ook met deze bouwset kun je weer twee verschillende modellen maken, de Corvette die op de voorkant van de doos staat of een hotrod.
 • De details zijn werkelijk bijzonder. Zo zit er een V8-motor in die voor veel discussie tussen vader en zoon heeft geleid.

Minpunten:

 • Bij technisch LEGO zijn er nog complexere modellen dan deze. Dus als jouw kind deze te makkelijk vindt, is het goed te weten dat er moeilijkere zijn.

7.      Lampje, door Annet Schaap

Het boek vertelt het verhaal van Lampje, dat elke avond het licht in de vuurtoren aanmaakt.

Pluspunten:

 • Niet alleen kinderen vinden dit boek leuk, want ook de ouders zijn erg van het verhaal van Lampje gecharmeerd.
 • Kinderen kunnen het zelfstandig lezen, maar het kan ook nog steeds een goed boek zijn om uit voor te lezen voor het naar bed gaan.

Minpunten:

 • Bij sommigen komt het verhaal heel deprimerend over. Dat kan aan de situatie thuis liggen en of je vatbaar bent voor wat zich afspeelt in het boek.

8.      BRUYNZEEL – Blik met kleurpotloden, gum en puntenslijper

Altijd handig voor de creatieve negenjarige die graag knutselt en tekent.

Pluspunten:

 • De set kleurpotloden zit in een stevig blik, waardoor ze na het opbergen niet kunnen vallen en de punten af kunnen breken.
 • Bij Bruynzeel weet je dat je kwaliteit krijgt.

Minpunten:

 • Soms komt de kleur niet helemaal overeen met wat je aan de buitenkant van het potlood ziet.

9.      Hot Wheels – Cadeauset met 10 Auto’s

Met deze tien auto’s kan het kind een tijd vooruit met spelen.

Pluspunten:

 • Op de doos staat dat de auto’s van 4 tot 9 jaar geschikt zijn, maar zelfs de vaders vonden dit nog leuk speelgoed. Er werd meteen een baan aangelegd.
 • De kwaliteit van deze Hot Wheels is geweldig. Je kunt echt wel andere autootjes krijgen die veel goedkoper zijn, maar die blijven dan ook niet zo lang mooi.

Minpunten:

 • Wanneer je deze autootjes voor een kind koopt, kun je natuurlijk verwachten dat ze de baan van Hot Wheels er ook bij willen.

10.   K’NEX – Constructiekraan

Deze keer geen LEGO, maar een bouwset van K’NEX.

Pluspunten:

 • De hijskraan kan op drie manieren bewogen worden om goederen over te laden.
 • Kinderen kunnen hier uren mee spelen. Het is dan ook ideaal bij slecht weer.
 • De K’NEX zijn echt stevig en gaat niet stuk.

Minpunten:

 • Iemand van negen kan goed overweg met de kleinere onderdelen in dit pakket, maar let op als er nog kleinere kinderen in het huishouden zijn.

Beste uit de test

LEGO scoort altijd goed, Barbies zijn ook favoriet, maar de leesboeken in deze top tien horen ook echt op deze lijst thuis. Het is voor kinderen – die ook op televisie al veel Engels horen – goed om op een leuke manier hun talenkennis uit te breiden. Daar biedt Harry Potter alle kansen toe.

Afsluiting

Het speelgoed in deze review kost grofweg tussen de 10 en 90 euro. Dat is nogal een groot verschil. Het ene cadeau leent zich misschien meer voor een wat grotere gelegenheid zoals een communie, terwijl een ander (goedkoper) cadeau ook tussendoor leuk kan zijn. Het spel heeft ook nog een educatief effect en dat kan ook wenselijk zijn.