Waarschijnlijk zie je je eigen favorieten uit je kindertijd ook nog wel voorbijkomen. Of je ziet speelgoed waar jouw kinderen nu ook weer mee spelen en waar je je neefjes en nichtjes tien of twintig jaar geleden ook blij mee hebt kunnen maken. Soms blijft het principe gelijk – zoals bij LEGO – maar verandert een model. Wie nog op zoek is naar speelgoed voor een verjaardag of vanwege een andere reden, doet er goed aan om deze review te lezen. Het beste speelgoed passeert de revue.

Zoeken naar het beste speelgoed ooit

Soms wil je niet eindeloos door alle pagina’s op internet scrollen om erachter te komen wat populair speelgoed is. Je wilt ook niet naar de speelgoedwinkel om daar te wachten tot ze eindelijk tijd voor je vraag hebben. Je wil speelgoed kopen en je wilt het nu. Dan ben je het beste af als je kijkt naar wat in het verleden ook altijd goed gescoord heeft. Blijkbaar is dat speelgoed zo geliefd, dat het jaar na jaar gekocht wordt en de fabrikant het maar blijft produceren. De vraag ernaar stopt niet. Het is gewoon het beste.

Onze #1: dit is het beste speelgoed aller tijden

Fisher-Price heeft veel soorten speelgoed en iedereen heeft wel eens iets van Fisher-Price in zijn handen gehad. Het kan voor een baby’tje geweest zijn bij een mobile boven het ledikantje, het kan het speeltoestel aan de box geweest zijn waar je aan alle knoppen kon draaien en duwen waar vervolgens geluid uit kwam en het kan ook de boerderij met dieren geweest zijn waar je heerlijk mee kon spelen. Deze kassa van het merk is – met of zonder winkeltje – een all-time favourite bij de kids.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste speelgoedFisher-Price Speelgoedkassa: De klassieker onder kinderspeelgoed is de speelgoedkassa. Uit onze test bleek dit stuk speelgoed bijna altijd de favoriet bij kleine kinderen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste familiespel999 Games 30 seconds: In de afgelopen 10 jaar is dit spel uitgegroeid tot de ideale groepsactiviteit.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
beste dobbelspelQwixx: Dit spel was aanleiding voor veel nieuwe dobbelspellen en Qwixx blijft toch wel écht de favoriet bij onze panel.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij dit soort speelgoed?

Het beste speelgoed is vaak het eerste speelgoed dat je krijgt. Soms is het een knuffel die je cadeau wordt gedaan als je nog zwanger bent van je eerste kind. Het blijft dan altijd het allereerste speelgoed dat je hebt gekregen en daarmee verdient het een plek in de kamer waarmee het speelgoed goed bewaard kan blijven.

Er zijn foto’s met jou en de buik en het speelgoed. Er zijn foto’s van je baby met het speelgoed. En later als het kind groot is, gaat het speelgoed in een doos mee het huis uit. Of je bewaart alles totdat je dochter zelf zwanger is en je het cadeau wilt geven als aandenken aan haar eigen babytijd. Voor alles is een moment. En dit is het moment waarvoor je de doos op zolder hebt bewaard.

Waarom kritisch blijven bij speelgoed?

De kwaliteit van speelgoed is lang niet altijd meer in orde. Het is niet zo dat er vroeger geen speelgoed in China gefabriceerd werd, maar tegenwoordig komt er wel heel veel uit het Oosten dat beneden het gewenste kwaliteitsniveau ligt. Er moet vooral geld verdiend worden en niemand is meer bezig met de levensduur van een product of hoe bepaald speelgoed onderdeel wordt van je herinneringen en het van generatie op generatie doorgegeven moet kunnen worden.

Speelgoed van het jaar, beste speelgoed ooit; het zal allemaal wel

Je hoeft niet per se iets om die titel te geven. Je kunt ook je eigen speelgoed uitzoeken en er geen rekening mee houden of het wel of niet goed bij de doelgroep scoort. Dat wil niet per definitie zeggen dat de ontvanger van het cadeau het speelgoed niet leuk gaat vinden. Toch is er wel wat te zeggen over populaire items waar kinderen graag en vaak mee spelen. Ze zijn hun geld dubbel en dwars waard. De kleuren blijven goed. Het materiaal blijft stevig. Dat is waar het om gaat.

Wat belooft de speelgoedfabrikant?

 • Fabrikanten zeggen allemaal dat ze rekening houden met de wensen van de doelgroep, maar gaan lang niet altijd mee met de tijd.
 • Sommige fabrikanten brengen klassiekers opnieuw uit en verlagen bij de reproductie de eisen aan de kwaliteit. Je ziet dit vaak bij spellen als Scrabble of Monopoly. Voor je het weet heb je een reproductie waarbij het speelbord veel dunner is, de kleuren anders zijn of de plankjes om de letters op te zetten van plastic in plaats van van hout zijn. Dat is teleurstellend.

Waar op letten bij speelgoed? Criteria bij deze recensie

Bij het speelgoed in deze top 10 zijn wij uitgegaan van de volgende beoordelingscriteria:

 • Materiaal – Is het stevig? Is het goed in elkaar gezet?
 • Kleur – Blijven de kleuren ook op de lange termijn hetzelfde? Of verbleken de kleuren al na een jaar?
 • Leeftijd – Voor welke leeftijd is het speelgoed bedoeld en klopt dit ook?
 • Prijs – is de kwaliteit en het product het geld waard?

Hoe is het speelgoed door ons getest? Onze onderzoeksdata

Al het speelgoed in deze lijst is door ons aangeschaft en wij hebben het daarna overhandigd aan ons testpanel. In dit panel zijn verschillende leeftijden vertegenwoordigd en de ouders of verzorgers hebben toegekeken hoe er met het speelgoed gespeeld werd. Na een half jaar hebben we tussentijds geëvalueerd in welke staat het speelgoed nu was en of er nog steeds mee gespeeld werd. Dat gaf de doorslag voor een verschijning in deze top 10.

De top 10 met beste speelgoed aller tijden

1.     Fisher-Price – Speelgoedkassa

Deze topper mag niet ontbreken bij kleine kindjes.

Pluspunten:

 • Het gaat niet alleen om de kleuren en cijfers. Je kind leert ook knoppen induwen, een hendel ronddraaien en munten op de juiste plek leggen.
 • De lade die open gaat brengt nog steeds een lach op het gezicht.

Minpunten:

 • Dit speelgoed zou volgens de speelgoedfabrikant geschikt zijn voor een leeftijd van 2 tot 4 jaar, maar wij vinden de munten voor tweejarigen toch nog wat klein. Als je het al wilt geven, moet je er zeker bijblijven.

2.     Little Tikes – Grote Auto Transporter

Deze auto is favoriet vanwege de laadmogelijkheid.

Pluspunten:

 • Achter in de transporter passen twee autootjes en die zitten ook in het pakket.
 • De auto is best groot en heeft geen kleine onderdelen, waardoor er al op jonge leeftijd mee gespeeld kan worden.

Minpunten:

 • De auto is geschikt voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar. Bij 3 jaar moet het kind wel oppassen dat het er niet op leunt, want door de wielen kan de transporter onder hem vandaan bewegen.

3.      VTech Baby – 5-in-1 Letter Locomotief

Dit is fantastisch educatief speelgoed voor kleine kinderen in de leeftijd van 1 tot 3 jaar.

Pluspunten:

 • Er zitten zoveel knoppen op deze locomotief, dat het een tijdje duurt voordat je kind alles ontdekt heeft.
 • De locomotief is hoog genoeg om het stuur vast te pakken en erachter te lopen.
 • Er zit een tweede karretje achter waar blokken met letters inzitten. En dit karretje heeft een zitting waar je kind op kan zitten. Omhoog geklapt kan het karretje voortgeduwd worden.

Minpunten:

 • Het is wel groot speelgoed en niet iedereen zal hiervoor plek in huis hebben.

4.      LEGO City – Politie Mobiele Commandocentrale

LEGO is en blijft favoriet bij velen en dan zijn het lang niet alleen de jongens die graag met LEGO spelen. Ook meisjes bouwen graag met de bouwstenen.

Pluspunten:

 • Deze mobiele commandocentrale van de politie is leuk om te bouwen, maar ook leuk om mee te spelen zodra hij in elkaar zit.
 • Hij is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en er zitten 374 bouwstenen in dit pakket. Ook vier poppetjes ontbreken niet.

Minpunten:

 • Het maakt niet uit om welke leeftijd het gaat, de kleine onderdelen bij LEGO kunnen altijd makkelijk kwijtraken. Wij zouden altijd een speciale doos of zak voor LEGO gebruiken, waardoor de modellen niet door elkaar raken en er geen stukjes kwijt kunnen zijn.

5.      Days of Wonder – Ticket to Ride Europe

Dit spel scoort al jaren goed bij kinderen vanaf 8 jaar.

Pluspunten:

 • Je reist met dit bordspel door Europa en volgt elke keer dat je het spel speelt een andere route door de kaarten die je in je handen hebt. Hier speel je mee.
 • Als er proefwerken voor aardrijkskunde op de planning staan, kun je het bord zelfs als oefenmodel gebruiken bij het overhoren. Dat maakt het spel leuk en leerzaam.

Minpunten:

 • De kleinere blokjes kunnen makkelijk zoek raken.

6.      999 Games – 30 Seconds

Dit spel kan vanaf 12 jaar en met een grote groep spelers gespeeld worden.

Pluspunten:

 • Je kan het met 3 tot 24 mensen tegelijkertijd spelen. Het is dus leuk voor op een verjaardag of tijdens een familieweekend. Groot en klein vindt dit spel leuk.
 • Het doel is binnen een bepaald tijdsbestek woorden te raden die een teamlid aan de rest van zijn team probeert te omschrijven.

Minpunten:

 • Voor jongere kinderen kunnen de woorden nog onbekend zijn en dat maakt het spel voor hen dan minder leuk.

7.     Goliath – Rummikub

Rummikub kan vanaf een leeftijd van zes jaar gespeeld worden.

Pluspunten:

 • Je kind ontwikkeld tactisch denken met dit spel.
 • Het is een leuke manier om in spelvorm met cijfers en rekenen om te gaan.

Minpunten:

 • Bij Rummikub is het dus opletten geblazen welke versie je koopt. Je hebt er met houten plankjes (de kwaliteit van vroeger), maar je hebt ook kunststof plankjes die sneller af kunnen breken en dan kun je je cijfers niet meer goed neerzetten.

8.      999 Games – Beverbende

Dit spel is niet bij iedereen even bekend, terwijl het wel hoog scoort.

Pluspunten:

 • Bij Beverbende gaat het erom zo min mogelijk strafpunten te hebben. Tijdens het spelen kan je tactiek ervoor zorgen dat de tegenpartij meer strafpunten krijgt.
 • Het spel is geschikt vanaf de leeftijd van zes jaar en je kunt Beverbende met twee tot zes spelers tegelijk spelen.

Minpunten:

 • Wie het spel UNO al heeft, zal Beverbende misschien al snel saai vinden. UNO heeft dan meer spanning en blijft langer de interesse wekken dan Beverbende, maar voor kleine kinderen is het wel leuk.

9.      Zygomatic Board Game Studio – Dobble Classic

Dobble kan vanaf zes jaar gespeeld worden en zelfs volwassenen vinden het een leuk spel om mee te spelen met de kinderen.

Pluspunten:

 • Het draait allemaal om herkenning en reactievermogen. Je moet het symbool herkennen en dan reageren voor de ander dat doet.
 • Doordat je dit spel met twee tot acht spelers tegelijkertijd kunt spelen, is het een favoriet op kinderfeestjes of bij familiepartijtjes.

Minpunten:

 • Het enige verbeterpunt voor de fabrikant is de dikte van de kaartjes. Wij hebben ze gelamineerd om ze lang mee te kunnen laten gaan, want de dikte van de kaartjes valt tegen.

10.   White Goblin Games – Qwixx

Qwixx is een spel dat je vanaf acht jaar kunt spelen.

Pluspunten:

 • Bij andere spellen moet je altijd op je beurt wachten, maar dat hoeft bij Qwixx juist niet. Zelfs als de ander dobbelt, kun alle ander spelers de score meeschrijven en zo het spel winnen.

Minpunten:

 • Bij het spel speelt geluk hebben een grote rol en niet alle kinderen vinden dit prettig of kunnen hier goed mee omgaan. Zeker de slimmere kinderen vinden dat winnen moet gaan over hun capaciteit en dat kan wel eens tot vervelende situaties leiden. Als ouder is het misschien handig om uit te leggen hoe met verliezen om te gaan.

Beste uit de test

Al deze spellen en dit speelgoed komt als beste uit de test, alleen ligt het aan de leeftijd bij welke categorie het het hoogst scoort. Bouwstenen als LEGO, spellen als Rummikub en speelgoed voor de allerkleinsten van Fisher-Price of V-Tech levert niet alleen plezier, maar ook iets anders op. Je kind ontwikkelt zich door te spelen en dat is de beste vorm van leren.

Conclusie

Al het speelgoed in deze review kost grofweg tussen de 10 en 60 euro. Het is een goed teken dat leuk speelgoed  niet altijd een fortuin hoeft te kosten. Met een budget in je achterhoofd kun je zelf kiezen of je een groter en duurder cadeau koopt, of dat je liever 10 kleinere cadeaus van een tientje leuk inpakt en als presentje geeft.