Het is heerlijk als je kind 6 jaar wordt en je wat leuker speelgoed kunt geven. Het gaat dan niet meer om speelgoed dat echt alleen maar voor de kleintjes bedoeld is. Een kind van 6 kan al best veel dingen en zo wordt samen spelletjes doen of iets bouwen ook steeds leuker. Misschien heb je wel een heel zelfstandig of slim kind, waarbij het je zal verbazen hoe snel het een bouwpakket in elkaar heeft gezet of waarbij je mond regelmatig open valt hoe tactisch het al een spel kan spelen.

Zoeken naar het leukste speelgoed voor zesjarigen

Ik heb zelf als kind altijd heerlijk met LEGO gespeeld. Ik was helemaal bezeten van de kleine blokjes waarmee je alles kon bouwen wat je maar wilde. Ik had de bodemplaten en maakte hele kastelen. Later werden daar auto’s en andere elementen aan toegevoegd. En elke verjaardag wist ik wel dat ik zeker een nieuw bouwpakketje zou krijgen.

Nu kijk ik met andere ogen naar speelgoed. LEGO maakt nog steeds gave modellen, maar technologische ontwikkelingen hebben er ook voor gezorgd dat bijna elk kind alleen maar de  duurste spelcomputer wil of een eigen tablet wil hebben waar het spellen op kan spelen. Ik ben nog steeds van mening dat met gewoon speelgoed spelen er ook nog bij hoort en dat je als ouder niet te snel moet vallen voor de technologie. Dat komt al snel genoeg.

Onze #1: dit is het beste speelgoed voor iemand van 6 jaar

Ik heb al met je gedeeld dat ik fan van LEGO ben, maar uit de test blijkt dat ook zesjarigen dol op de – kleine of grote – bouwpakketten zijn. Er staan twee LEGO boxen in deze lijst – de mobiele commandocentrale van de politie en de set met treinen en een spoor – en die van de politie scoort nog net iets beter dan het pakket met treinen.

Bij de treinen is de moeilijkheidsgraad waarschijnlijk  iets hoger vanwege het feit dat er bijna vier keer zoveel onderdelen in het pakket zitten. Dat is nog iets waar je rekening mee kunt houden als je voor je zesjarige LEGO gaat kopen. Begin met iets kleins, laat het zelf bouwen en kijk daarna of het toe is aan een nieuwe uitdaging en dus een groter bouwpakket.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste speelgoed voor 6 jarigenLEGO City Politie Commandocentrale: We hebben het net al genoemd, deze politiecentrale scoort simpelweg enorm goed bij de kids.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste budgetoptie voor 6 jarigenHalli Galli: Bij een leeftijd van 6 begint je kind net goed te rekenen, ideaal voor dit ontzettend leuke spelletje.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Aller leukste boek voor 6 jarigenRupsje Nooitgenoeg: Als je kind dit boek nog niet heeft gelezen, raden we aan dat je deze leent bij de bieb of zelf aanschaft. Fantastisch boek.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij speelgoed voor een kind van zes?

Juist omdat een kind van zes zijn horizon aan het verbreden is, kun je ook eens wat nieuws uitproberen en iets van speelgoed geven dat het echt nog niet heeft of er nog niet ergens anders mee heeft kunnen spelen. Die kennismaking kan weer stimuleren om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Ook denken we dat het seizoen een rol kan spelen bij het uitzoeken van speelgoed. Wanneer je net voor de vakantie op zoek gaat naar speelgoed, wil je misschien dat het makkelijk mee in de auto of het vliegtuig kan. Het moet dan iets kleins zijn waar je kind toch een tijdje zoet mee is. Kom je net terug van vakantie en staat het najaar weer voor de deur? Dan is iets om te knutselen weer handig, omdat je weet dat de regen eraan komt en er weekenden binnenshuis doorgebracht worden.

Waarom kritisch blijven bij het uitzoeken van speelgoed?

Als alles dat fabrikanten beloven ook werkelijk waar zou zijn, hoefde je natuurlijk bij geen enkel product dat je koopt op te letten. Speelgoed is echter niet goedkoop en er zijn veel partijen die van deze markt mee willen snoepen, maar geen kwaliteit willen leveren. Het gaat er alleen om om te verkopen en niet om de klant te binden. Dat heeft weer als gevolg dat er diverse soorten speelgoed op de markt gebracht worden die niet altijd aan strenge Europese regels voldoen. Opletten dus.

Welk speelgoed kan dan wel door de beugel?

Als we eerlijk moeten zijn, kun je bij online aankopen nooit 100% zeker weten of wat je koopt ook goed is. Je hebt allerlei manieren – zoals bijvoorbeeld dropshipping – waarbij iemand doet alsof hij een online winkel heeft, maar in de tussentijd is hij alleen een soort doorgeefluik van bestellingen. Deze persoon heeft geen magazijn en ontvangt geen speelgoed dat eerst gekeurd wordt, voordat het naar de klant verstuurd wordt.

Wil je zekerheid? Dan koop je al je speelgoed bij jou in de buurt bij een winkel waar je elke keer ook weer naar terug gaat. Bij klachten of speelgoed dat sneller dan verwacht stuk gaat, kun je in ieder geval bij iemand aankloppen die je kent en die je verhaal wil aanhoren. Het is dan makkelijker om je geld terug te krijgen of je mag voor dat bedrag (als je de bon nog hebt) iets anders uitzoeken.

Wat belooft een speelgoedmerk meestal? En kan dat eigenlijk wel?

 • Fabrikanten laten meestal hun mooiste exemplaren van speelgoed in reclames zien. Gaat het bijvoorbeeld om een bestuurbare auto? Dan loopt deze altijd goed en zijn er nooit problemen. In werkelijkheid vreet het ding vaak batterijen en werkt de controller niet altijd goed.
 • Speelgoedmakers zetten een leeftijd op de doos voor de leeftijden waar het speelgoed geschikt voor is. De grenzen hiervan zijn soms zo ruim, dat je iets koopt dat direct de prullenbak in gaat omdat het kind de fase van met dit speelgoed spelen al lang voorbij is, of het moet eerst nog een tijd in de kast afwachten tot het kind wel toe is aan spelen met dit speelgoed. Zeker als er bijvoorbeeld ‘6 tot 12 jaar’ op de doos staat, doe je er goed aan om bij de ouders of verzorgers na te vragen waar het op dit moment mee speelt.

Waar op letten bij speelgoed voor zesjarigen? Criteria bij deze top 10

We kunnen het er lang en breed over hebben, maar de kwaliteit van een stuk speelgoed merk je pas wanneer een kind er mee gaat spelen. Toch zijn er elementen die je als ouder graag in de gaten houdt, zoals:

 • Prijs – een kind dat bekend staat speelgoed binnen korte tijd te slopen, wil je geen duur speelgoed geven waarvan je niet weet dat het onbreekbaar is.
 • Onderhoud – het liefst wil je dat het speelgoed zo nu en dan eens schoongemaakt kan worden. Zijn er vriendjes met LEGO komen spelen? Dan wil je de blokjes naderhand misschien wel in een daarvoor geschikt waszakje stoppen en ze in de wasmachine met handdoeken mee wassen.
 • Uitdaging – bij zes jaar wil je iets geven waar het kind langere tijd plezier van heeft. Je wilt dat het iets ontdekt (nieuw knutselmateriaal) of iets leert (bouwpakket of spel).

Hoe is speelgoed voor zesjarigen getest? Onze bevindingen

Al het speelgoed in deze top tien is aangeschaft en na de test als beste speelgoed overgebleven. Dat houdt in dat er ook speelgoed is geweest dat het niet gered heeft om in deze lijst opgenomen te worden. Het kan dan gaan om speelgoed dat een zesjarige niet eens interessant vond, of waar het maar een paar minuten naar heeft gekeken en toen weer weg heeft gelegd.

De top 10 met beste speelgoed voor kinderen van zes jaar

1.     LEGO City – Politie Mobiele Commandocentrale

Laat je kind lekker zelf bouwen of help het in het begin nog met het bij elkaar zoeken van de juiste stenen voor elk onderdeel in dit pakket.

Pluspunten:

 • Deze set van LEGO heeft 374 onderdelen en daarmee maak je een commandocentrale achter een wagen van de politie, een motor en een kleine rode quad.
 • Er zitten vier poppetjes bij en een hond, naast nog wat andere losse attributen die de politie graag inzet, zoals een stopbord, verkeerskegels en handboeien.

Minpunten:

 • De kleinere onderdelen kunnen snel kwijtraken, dus je doet er goed aan om je kind te leren na het spelen losse onderdelen weer terug op te bergen waar het niet in de stofzuiger terecht kan komen.

2.     Zygomatic Board Game Studio – Dobble Classic

Dit speel is leuk en leerzaam. Het is geschikt vanaf zes jaar, maar kan ook nog met oma of opa gespeeld worden vanwege de herkenbare plaatjes.

Pluspunten:

 • Het leuke vinden wij ook dat je dit spel met 2 tot 8 man kunt spelen.
 • Je neemt het makkelijk mee op vakantie.
 • Je test je herkennings- en reactievermogen met die spel.

Minpunten:

 • Ook bij dit kaartspel zouden wij – als het in de smaak valt – adviseren om een keer in een lamineerapparaat te investeren en de kaartjes op deze manier wat dikker te maken.

3.      STABILO BOSS ORIGINAL – 9 markeerstiften in Standaardkleuren + 6 Pastelkleuren met houder

Elke zesjarige heeft toch een flinke voorraad stiften nodig? Dit is een mooie set.

Pluspunten:

 • Wat wij gaaf vinden is de houder waarin alle stiften rechtop staan. Je ziet het direct als je er een kwijt bent of een dop moet gaan zoeken.
 • Het is niet alleen handig, maar zelfs als volwassenen vinden wij dit een leuke set om te zien. Het staat mooi op je bureau en het knutselt gewoon fijner als je overzicht hebt over de kleuren.

Minpunten:

 • Net als bij alle stiften kunnen ze uitdrogen als je de dop er niet goed opdoet. Gelukkig kun je Stabilo markeerstiften ook los kopen als je ze wilt vervangen. De houder kan dan nog steeds zijn werk doen.

4.      Rupsje Nooitgenoeg, door Eric Carle – boek + knuffel

Lees het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg dat maar blijft en blijft eten.

Pluspunten:

 • Wij vinden de knuffel bij dit boek erg gaaf. Bij het voorlezen kan je kind de knuffel lekker vasthouden en als het zelf gaat lezen, kan het altijd in de buurt zijn.
 • Het legt op een leuke manier uit hoe de natuur werkt bij rupsen en waar vlinders (en motten) vandaan komen.

Minpunten:

 • De knuffels is niet klein genoeg om door de gaten in het boek te passen. Het is dus echt een losse knuffel en geen extra attribuut bij het boek.

5.      SmartGames – IQ Puzzler Pro

Dit is ook weer zo’n leuk spel voor bij slecht weer of op vakantie.

Pluspunten:

 • Er zijn opdrachten die je uit moet voeren en het puzzelen begint eenvoudig op een enkel niveau, maar kan complexer worden als er in 2D en 3D gepuzzeld moet worden.
 • Je kind kan hier alleen mee spelen, waardoor het ideaal is tijdens het moeten wachten in de vertrekhal op het vliegveld.
 • Met elk spel is je kind gemiddeld 10 minuten zoet, dus met 120 uit te voeren puzzels kom je de vakantie of natte herfstdagen wel door.

Minpunten:

 • Dit is wel echt een spelletje waar je bij moet nadenken en kinderen die daar al geen lol aan hebben, zullen het doosje met losse speelstukken dan ook snel terzijde leggen.

6.      Wij gaan op berenjacht, door Michael Rosen – speciale pop-up editie

Dit prentenboek is er in een normale versie, maar hier gaat het om de pop-up editie.

Pluspunten:

 • Dit is een heel leuk boek om ’s avonds voor het naar bed gaan voor te lezen met je kinderen. Ze kunnen de pop-up tekeningen met hun fantasie verder invullen bij wat je vertelt.
 • De herhaling in het boek zorgt ervoor dat je kinderen vanzelf mee gaan doen.

Minpunten:

 • Het einde is voor iemand van zes jaar misschien niet meer zo eng, maar zijn er ook jongere kinderen in je gezin, dan kan je ook een wat minder eng einde aan het verhaal breien.

7.      LEGO City – Treinen en Vrachttrein

Dit is het tweede LEGO bouwpakket in dit overzicht en nu gaat het om een uitgebreidere set dan die op nummer een.

Pluspunten:

 • Dit pakket bevat maar liefst 1226 onderdelen.
 • Er zitten 6 poppetjes bij om in en rond de treinen mee te spelen.
 • Behalve het spoor dat je kunt leggen, zijn er nog zeven voertuigen of gebouwen die je kunt maken.
 • Met de controller laat je de treinen rondrijden.

Minpunten:

 • Helaas werkt deze set op batterijen en niet – zoals vroeger – met een transformator. Je zult dus flink wat geld kwijt zijn aan het telkens vervangen van deze batterijen als het speelgoed in de smaak valt.

8.      999 Games – Halli Galli

Dit is een leuk spel om bij zesjarigen hun reactievermogen te testen en vergroten.

Pluspunten:

 • Iedereen die vijf vruchten op de kaart kan herkennen, kan dit spel doen.
 • Je kunt het met 2 tot 6 spelers spelen.
 • Het geluid van de bel voegt iets toe aan de beleving van het kaartspel.

Minpunten:

 • Soms heb je een handig persoon in het gezin nodig die de bel onderhoudt en repareert wanneer deze stuk gaat.

9.     Engelhart – Bex Sport – Original Kubb met Rode Koning

Dit is een leuk spel voor feestjes of op de camping.

Pluspunten:

 • Het gaat om het veroveren van de koning van de tegenpartij en je speelt in teams van maximaal 6 personen. (dus 12 in totaal)
 • Het is een actief spel dat je lekker in de buitenlucht kunt doen.
 • Het is leuk om met jong en oud te doen. Het brengt echt veel lol.

Minpunten:

 • Bij het hard raken van de onderdelen die in het veld staan, kan het spel natuurlijk beschadigd raken. De vraag is of je dat erg moet vinden als er zo intensief mee gespeeld wordt. Het zijn ook herinneringen aan mooie momenten, vinden wij.

10.   De Griezels, door Roald Dahl

Niet alleen het verhaal, maar ook de tekeningen in dit boek van Roald Dahl zijn prachtig.

Pluspunten:

 • Dit boek zal de fantasie stimuleren en het is zelfs voor ouders leuk om het verhaal tussen de twee Griezels te zien ontwikkelen.
 • Dit is het ideale boek om elke avond een verhaaltje uit voor te lezen.

Minpunten:

 • Wij vinden dat Roald Dahl leukere boeken dan deze heeft (zoals de GVR), maar hij is zeker vermakelijk.

Beste uit de test

Behalve de LEGO bouwpakketten komen ook de spellen goed uit de test. We zien kinderen van zes zelfstandig met de IQ Puzzler Pro spelen en samen met de kaartspellen aan de slag gaan. Het is leuk om ze te zien ontdekken hoe een nieuw spel werkt.

Afsluiting

Het speelgoed in deze review kost tussen de 10 en 130 euro en het een is daarmee geschikter voor een verjaardag of groot cadeau voor Sinterklaas, terwijl het andere ook leuk is voor de vakantie of speelgoed dat je tussendoor wilt geven. Geef je een spel? Dan zouden we altijd – als gever van het speelgoed – een keer samen met de zesjarige spelen om er een momentje van te maken.