Het onderzoek van onze speelgoedredactie

Het is heerlijk als je kind 6 jaar wordt en je wat leuker speelgoed kunt geven. Het gaat dan niet meer om speelgoed dat echt alleen maar voor de kleintjes bedoeld is. Een kind van 6 kan al best veel dingen en zo wordt samen spelletjes doen of iets bouwen ook steeds leuker. Misschien heb je wel een heel zelfstandig of slim kind, waarbij het je zal verbazen hoe snel het een bouwpakket in elkaar heeft gezet of waarbij je mond regelmatig open valt hoe tactisch het al een spel kan spelen.

Zoeken naar het leukste speelgoed voor zesjarigen

Ik heb zelf als kind altijd heerlijk met LEGO gespeeld. Ik was helemaal bezeten van de kleine blokjes waarmee je alles kon bouwen wat je maar wilde. Ik had de bodemplaten en maakte hele kastelen. Later werden daar auto’s en andere elementen aan toegevoegd. En elke verjaardag wist ik wel dat ik zeker een nieuw bouwpakketje zou krijgen.

Nu kijk ik met andere ogen naar speelgoed. LEGO maakt nog steeds gave modellen, maar technologische ontwikkelingen hebben er ook voor gezorgd dat bijna elk kind alleen maar de  duurste spelcomputer wil of een eigen tablet wil hebben waar het spellen op kan spelen. Ik ben nog steeds van mening dat met gewoon speelgoed spelen er ook nog bij hoort en dat je als ouder niet te snel moet vallen voor de technologie. Dat komt al snel genoeg.

Onze #1: dit is het beste speelgoed voor iemand van 6 jaar

Ik heb al met je gedeeld dat ik fan van LEGO ben, maar uit de test blijkt dat ook zesjarigen dol op de – kleine of grote – bouwpakketten zijn. Er staan twee LEGO boxen in deze lijst – de mobiele commandocentrale van de politie en de set met treinen en een spoor – en die van de politie scoort nog net iets beter dan het pakket met treinen.

Bij de treinen is de moeilijkheidsgraad waarschijnlijk  iets hoger vanwege het feit dat er bijna vier keer zoveel onderdelen in het pakket zitten. Dat is nog iets waar je rekening mee kunt houden als je voor je zesjarige LEGO gaat kopen. Begin met iets kleins, laat het zelf bouwen en kijk daarna of het toe is aan een nieuwe uitdaging en dus een groter bouwpakket.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste speelgoed voor 6 jarigenLEGO City Politie Commandocentrale: We hebben het net al genoemd, deze politiecentrale scoort simpelweg enorm goed bij de kids.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste budgetoptie voor 6 jarigenHalli Galli: Bij een leeftijd van 6 begint je kind net goed te rekenen, ideaal voor dit ontzettend leuke spelletje.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Aller leukste boek voor 6 jarigenRupsje Nooitgenoeg: Als je kind dit boek nog niet heeft gelezen, raden we aan dat je deze leent bij de bieb of zelf aanschaft. We vinden het een fantastisch boek.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij speelgoed voor een kind van zes?

Juist omdat een kind van zes zijn horizon aan het verbreden is, kun je ook eens wat nieuws uitproberen en iets van speelgoed geven dat het echt nog niet heeft of er nog niet ergens anders mee heeft kunnen spelen. Die kennismaking kan weer stimuleren om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Ook denken we dat het seizoen een rol kan spelen bij het uitzoeken van speelgoed. Wanneer je net voor de vakantie op zoek gaat naar speelgoed, wil je misschien dat het makkelijk mee in de auto of het vliegtuig kan. Het moet dan iets kleins zijn waar je kind toch een tijdje zoet mee is. Kom je net terug van vakantie en staat het najaar weer voor de deur? Dan is iets om te knutselen weer handig, omdat je weet dat de regen eraan komt en er weekenden binnenshuis doorgebracht worden.

Waarom kritisch blijven bij het uitzoeken van speelgoed?

Als alles dat fabrikanten beloven ook werkelijk waar zou zijn, hoefde je natuurlijk bij geen enkel product dat je koopt op te letten. Speelgoed is echter niet goedkoop en er zijn veel partijen die van deze markt mee willen snoepen, maar geen kwaliteit willen leveren. Het gaat er alleen om om te verkopen en niet om de klant te binden. Dat heeft weer als gevolg dat er diverse soorten speelgoed op de markt gebracht worden die niet altijd aan strenge Europese regels voldoen. Opletten dus.

Welk speelgoed kan dan wel door de beugel?

Als we eerlijk moeten zijn, kun je bij online aankopen nooit 100% zeker weten of wat je koopt ook goed is. Je hebt allerlei manieren – zoals bijvoorbeeld dropshipping – waarbij iemand doet alsof hij een online winkel heeft, maar in de tussentijd is hij alleen een soort doorgeefluik van bestellingen. Deze persoon heeft geen magazijn en ontvangt geen speelgoed dat eerst gekeurd wordt, voordat het naar de klant verstuurd wordt.

Wil je zekerheid? Dan koop je al je speelgoed bij jou in de buurt bij een winkel waar je elke keer ook weer naar terug gaat. Bij klachten of speelgoed dat sneller dan verwacht stuk gaat, kun je in ieder geval bij iemand aankloppen die je kent en die je verhaal wil aanhoren. Het is dan makkelijker om je geld terug te krijgen of je mag voor dat bedrag (als je de bon nog hebt) iets anders uitzoeken.

Wat belooft een speelgoedmerk meestal? En kan dat eigenlijk wel?

 • Fabrikanten laten meestal hun mooiste exemplaren van speelgoed in reclames zien. Gaat het bijvoorbeeld om een bestuurbare auto? Dan loopt deze altijd goed en zijn er nooit problemen. In werkelijkheid vreet het ding vaak batterijen en werkt de controller niet altijd goed.
 • Speelgoedmakers zetten een leeftijd op de doos voor de leeftijden waar het speelgoed geschikt voor is. De grenzen hiervan zijn soms zo ruim, dat je iets koopt dat direct de prullenbak in gaat omdat het kind de fase van met dit speelgoed spelen al lang voorbij is, of het moet eerst nog een tijd in de kast afwachten tot het kind wel toe is aan spelen met dit speelgoed. Zeker als er bijvoorbeeld ‘6 tot 12 jaar’ op de doos staat, doe je er goed aan om bij de ouders of verzorgers na te vragen waar het op dit moment mee speelt.

Waar op letten bij speelgoed voor zesjarigen? Criteria bij deze top 10

We kunnen het er lang en breed over hebben, maar de kwaliteit van een stuk speelgoed merk je pas wanneer een kind er mee gaat spelen. Toch zijn er elementen die je als ouder graag in de gaten houdt, zoals:

 • Prijs – een kind dat bekend staat speelgoed binnen korte tijd te slopen, wil je geen duur speelgoed geven waarvan je niet weet dat het onbreekbaar is.
 • Onderhoud – het liefst wil je dat het speelgoed zo nu en dan eens schoongemaakt kan worden. Zijn er vriendjes met LEGO komen spelen? Dan wil je de blokjes naderhand misschien wel in een daarvoor geschikt waszakje stoppen en ze in de wasmachine met handdoeken mee wassen.
 • Uitdaging – bij zes jaar wil je iets geven waar het kind langere tijd plezier van heeft. Je wilt dat het iets ontdekt (nieuw knutselmateriaal) of iets leert (bouwpakket of spel).

Hoe is speelgoed voor zesjarigen getest? Onze bevindingen

Al het speelgoed in deze top tien is aangeschaft en na de test als beste speelgoed overgebleven. Dat houdt in dat er ook speelgoed is geweest dat het niet gered heeft om in deze lijst opgenomen te worden. Het kan dan gaan om speelgoed dat een zesjarige niet eens interessant vond, of waar het maar een paar minuten naar heeft gekeken en toen weer weg heeft gelegd.

De top 10 met beste speelgoed voor kinderen van zes jaar

1.     LEGO City – Politie Mobiele Commandocentrale

Laat je kind lekker zelf bouwen of help het in het begin nog met het bij elkaar zoeken van de juiste stenen voor elk onderdeel in dit pakket.

Pluspunten:

 • Deze set van LEGO heeft 374 onderdelen en daarmee maak je een commandocentrale achter een wagen van de politie, een motor en een kleine rode quad.
 • Er zitten vier poppetjes bij en een hond, naast nog wat andere losse attributen die de politie graag inzet, zoals een stopbord, verkeerskegels en handboeien.

Minpunten:

 • De kleinere onderdelen kunnen snel kwijtraken, dus je doet er goed aan om je kind te leren na het spelen losse onderdelen weer terug op te bergen waar het niet in de stofzuiger terecht kan komen.

2.     Zygomatic Board Game Studio – Dobble Classic

Dit speel is leuk en leerzaam. Het is geschikt vanaf zes jaar, maar kan ook nog met oma of opa gespeeld worden vanwege de herkenbare plaatjes.

Pluspunten:

 • Het leuke vinden wij ook dat je dit spel met 2 tot 8 man kunt spelen.
 • Je neemt het makkelijk mee op vakantie.
 • Je test je herkennings- en reactievermogen met die spel.

Minpunten:

 • Ook bij dit kaartspel zouden wij – als het in de smaak valt – adviseren om een keer in een lamineerapparaat te investeren en de kaartjes op deze manier wat dikker te maken.

3.      STABILO BOSS ORIGINAL – 9 markeerstiften in Standaardkleuren + 6 Pastelkleuren met houder

Elke zesjarige heeft toch een flinke voorraad stiften nodig? Dit is een mooie set.

Pluspunten:

 • Wat wij gaaf vinden is de houder waarin alle stiften rechtop staan. Je ziet het direct als je er een kwijt bent of een dop moet gaan zoeken.
 • Het is niet alleen handig, maar zelfs als volwassenen vinden wij dit een leuke set om te zien. Het staat mooi op je bureau en het knutselt gewoon fijner als je overzicht hebt over de kleuren.

Minpunten:

 • Net als bij alle stiften kunnen ze uitdrogen als je de dop er niet goed opdoet. Gelukkig kun je Stabilo markeerstiften ook los kopen als je ze wilt vervangen. De houder kan dan nog steeds zijn werk doen.

4.      Rupsje Nooitgenoeg, door Eric Carle – boek + knuffel

Lees het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg dat maar blijft en blijft eten.

Pluspunten:

 • Wij vinden de knuffel bij dit boek erg gaaf. Bij het voorlezen kan je kind de knuffel lekker vasthouden en als het zelf gaat lezen, kan het altijd in de buurt zijn.
 • Het legt op een leuke manier uit hoe de natuur werkt bij rupsen en waar vlinders (en motten) vandaan komen.

Minpunten:

 • De knuffels is niet klein genoeg om door de gaten in het boek te passen. Het is dus echt een losse knuffel en geen extra attribuut bij het boek.

5.      SmartGames – IQ Puzzler Pro

Dit is ook weer zo’n leuk spel voor bij slecht weer of op vakantie.

Pluspunten:

 • Er zijn opdrachten die je uit moet voeren en het puzzelen begint eenvoudig op een enkel niveau, maar kan complexer worden als er in 2D en 3D gepuzzeld moet worden.
 • Je kind kan hier alleen mee spelen, waardoor het ideaal is tijdens het moeten wachten in de vertrekhal op het vliegveld.
 • Met elk spel is je kind gemiddeld 10 minuten zoet, dus met 120 uit te voeren puzzels kom je de vakantie of natte herfstdagen wel door.

Minpunten:

 • Dit is wel echt een spelletje waar je bij moet nadenken en kinderen die daar al geen lol aan hebben, zullen het doosje met losse speelstukken dan ook snel terzijde leggen.

6.      Wij gaan op berenjacht, door Michael Rosen – speciale pop-up editie

Dit prentenboek is er in een normale versie, maar hier gaat het om de pop-up editie.

Pluspunten:

 • Dit is een heel leuk boek om ’s avonds voor het naar bed gaan voor te lezen met je kinderen. Ze kunnen de pop-up tekeningen met hun fantasie verder invullen bij wat je vertelt.
 • De herhaling in het boek zorgt ervoor dat je kinderen vanzelf mee gaan doen.

Minpunten:

 • Het einde is voor iemand van zes jaar misschien niet meer zo eng, maar zijn er ook jongere kinderen in je gezin, dan kan je ook een wat minder eng einde aan het verhaal breien.

7.      LEGO City – Treinen en Vrachttrein

Dit is het tweede LEGO bouwpakket in dit overzicht en nu gaat het om een uitgebreidere set dan die op nummer een.

Pluspunten:

 • Dit pakket bevat maar liefst 1226 onderdelen.
 • Er zitten 6 poppetjes bij om in en rond de treinen mee te spelen.
 • Behalve het spoor dat je kunt leggen, zijn er nog zeven voertuigen of gebouwen die je kunt maken.
 • Met de controller laat je de treinen rondrijden.

Minpunten:

 • Helaas werkt deze set op batterijen en niet – zoals vroeger – met een transformator. Je zult dus flink wat geld kwijt zijn aan het telkens vervangen van deze batterijen als het speelgoed in de smaak valt.

8.      999 Games – Halli Galli

Dit is een leuk spel om bij zesjarigen hun reactievermogen te testen en vergroten.

Pluspunten:

 • Iedereen die vijf vruchten op de kaart kan herkennen, kan dit spel doen.
 • Je kunt het met 2 tot 6 spelers spelen.
 • Het geluid van de bel voegt iets toe aan de beleving van het kaartspel.

Minpunten:

 • Soms heb je een handig persoon in het gezin nodig die de bel onderhoudt en repareert wanneer deze stuk gaat.

9.     Engelhart – Bex Sport – Original Kubb met Rode Koning

Dit is een leuk spel voor feestjes of op de camping.

Pluspunten:

 • Het gaat om het veroveren van de koning van de tegenpartij en je speelt in teams van maximaal 6 personen. (dus 12 in totaal)
 • Het is een actief spel dat je lekker in de buitenlucht kunt doen.
 • Het is leuk om met jong en oud te doen. Het brengt echt veel lol.

Minpunten:

 • Bij het hard raken van de onderdelen die in het veld staan, kan het spel natuurlijk beschadigd raken. De vraag is of je dat erg moet vinden als er zo intensief mee gespeeld wordt. Het zijn ook herinneringen aan mooie momenten, vinden wij.

10.   De Griezels, door Roald Dahl

Niet alleen het verhaal, maar ook de tekeningen in dit boek van Roald Dahl zijn prachtig.

Pluspunten:

 • Dit boek zal de fantasie stimuleren en het is zelfs voor ouders leuk om het verhaal tussen de twee Griezels te zien ontwikkelen.
 • Dit is het ideale boek om elke avond een verhaaltje uit voor te lezen.

Minpunten:

 • Wij vinden dat Roald Dahl leukere boeken dan deze heeft (zoals de GVR), maar hij is zeker vermakelijk.

Beste uit de test

Behalve de LEGO bouwpakketten komen ook de spellen goed uit de test. We zien kinderen van zes zelfstandig met de IQ Puzzler Pro spelen en samen met de kaartspellen aan de slag gaan. Het is leuk om ze te zien ontdekken hoe een nieuw spel werkt.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Afsluiting

Het speelgoed in deze review kost tussen de 10 en 130 euro en het een is daarmee geschikter voor een verjaardag of groot cadeau voor Sinterklaas, terwijl het andere ook leuk is voor de vakantie of speelgoed dat je tussendoor wilt geven. Geef je een spel? Dan zouden we altijd – als gever van het speelgoed – een keer samen met de zesjarige spelen om er een momentje van te maken.

Een second opinion van onze pedagogiek-redactie

Ook onze pedagogiek-redactie hebben we gevraagd om dit thema te onderzoeken. De resultaten vind je hieronder:

Beste speelgoed 6 jaar: waar elke 6-jarige mee uit de voeten kan

Een zesjarige is niet langer een kleuter, maar een heuse meneer of mevrouw. De meeste zesjarigen zitten al in groep 3. Zij houden zich voor het eerst bezig met lezen, schrijven, maar ook rekenen en andere klusjes. Met andere woorden: er wordt flink gewerkt. Een beetje ontspanning op zijn tijd is niet meer dan verdiend. Spelen maakt ook onderdeel uit van het groeiproces.

Onze zoektocht naar het beste 6-jarigen speelgoed: zo ziet dat eruit

Wij hebben uitgebreid – en dan bedoelen we echt uitgebreid – onderzoek gedaan naar het aanbod speelgoed online. Er is veel speelgoed online te vinden waarmee zesjarigen prima uit de voeten kunnen. Het ideale speelgoed voor een zesjarige lijkt sterk op het speelgoed dat je een vijf- of zevenjarige zou geven. Wat belangrijk is, is dat je weet waar het kind in kwestie in geïnteresseerd is. Ook belangrijk: kijk goed naar productreviews zoals wij dat altijd doen.

Snel overzicht: Deze speelgoed voor 6-jarigen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeAmigo Wave Stuntstep: Deze step is een uitstekende algemene keuze voor zesjarigen. Ondanks dat deze step oorspronkelijk voor iets oudere kinderen is, geloven we dat zesjarigen er ook goed mee overweg kunnen. De step is duurzaam, biedt een stevige grip en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. >> Check laagste prijs
Beste budgetoptieDomino Express Amazing Looping ’16 (van Goliath): Voor wie op zoek is naar een betaalbare, maar toch leuke optie, raden we deze Domino set aan. Het biedt veel mogelijkheden voor domino stunts en is zowel geschikt voor individueel spel als voor groepsactiviteiten. >> Check laagste prijs
Beste voor avontuurLEGO City Grote Ladderwagen – 60282: We vinden dat deze LEGO set garant staat voor talloze avonturen. Hij is niet alleen onderdeel van de populaire Lego City reeks, maar heeft ook een werkende hoogwerker arm en wordt geleverd met handige bouwinstructies. >> Check laagste prijs

Zesjarigen speelgoed: onze nummer één keuze voor elke zesjarige

Voor de zesjarige raden wij de Amigo Wave Stuntstep aan. Waarom? Deze stem is in zijn geheel van duurzame, sterke materialen gemaakt. Je kunt er niet alleen mee springen, maar ook een aantal stunts mee uitvoeren (als je al wat meer ervaring hebt). Dankzij de griptape schuiven je schoenen niet zomaar weg. De step is in verschillende kleurtjes te koop. De handvaten van de step zijn zacht en de rem werkt uitstekend. Je kunt er een paar jaar mee vooruit.

Beste budgetoptie zesjarigenspeelgoed

Op zoek naar een goedkope speelgoedoptie om cadeau te doen? Dan is de Domino Express Amazing Looping van Goliath een prima keuze. Deze doos zit vol dominostenen en geeft kinderen heel wat mogelijkheden om zelf express banen te maken. Je kunt de gevallen stenen met één korte beweging weer rechtop zetten. Deze set heeft onder meer de double wave en de loop the loop. Kortom: er is veel te beleven voor één kind of meerdere kinderen samen.

Wat maakt ons geschikte reviewers van zesjarigen speelgoed?

We zullen niet beweren dat speelgoed voor de zesjarige onze expertise is. Wel is het zo dat we door de jaren heen heel wat speelgoedsets in onze handen hebben gehad en dat we er een scherp oog voor hebben ontwikkeld welk speelgoed van hoge kwaliteit is en welke je het beste in de schappen kunt laten liggen. Uiteindelijk draait het allemaal om kwaliteit. Ook het ontwerp is heel belangrijk, want als dat niet deugt, zullen kinderen het links laten liggen.

Blijf kritisch op het ruime aanbod kinder- en zesjarigen speelgoed

Juist omdat het aanbod speelgoed voor (jonge) kinderen zo groot is, moet je er heel kritisch op blijven. Kinderen van zes zijn volop bezig met lezen en doen elke dag weer nieuwe kennis op. Ook worden ze met de dag creatiever. Juist daarom is het zo belangrijk dat je speelgoed voor jonge kinderen aanschaft waarmee ze zich kunnen blijven ontwikkelen. Blijf kinderen uitdagen.

Zesjarige jongens en meisjes

Meestal kunnen jongens en meisjes van zes prima met hetzelfde soort speelgoed spelen, maar vaak zijn er wel sterke voorkeuren. Bij de meeste meisjes zullen poppen, Playmobil, bordspelletjes, rollenspelletjes, knutselsets en setjes van Lego Friends sterk in de smaak vallen. Jongens spelen ook met Playmobil, al zullen zij de voorkeur geven aan “stoerdere” setjes. Daarnaast doen speelgoedvoertuigen, puzzels, bordspellen en racebanen het goed.

De kracht van Lego, schoolspullen, stiften

Mes zes jaar zullen kinderen de mogelijkheden van Lego echt gaan waarderen. Het is bekend dat je met Lego bijna ontelbare kanten op kunt en als kinderen zes zijn, zullen ze voor het eerst merken dat Lego hen uitdaagt écht van hun fantasie gebruik te maken. Hetzelfde geldt voor tekenspullen als stiften, potloden en poppen. Wat ook een verrassend goed cadeautje is: schoolspullen.

Aanvankelijke scepsis in het zesjarigen speelgoedonderzoek

Ja, het speelgoedaanbod is ontzettend groot. Dat is geen geheim meer. Juist daarom zijn we redelijk sceptisch. Maar uiteindelijk vonden we het aanbod goed zesjarigen speelgoed toch prima: er was genoeg te vinden, zolang je maar weet hoe je zoeken moet. De kwaliteit van het product is het beste te achterhalen door naar de reviews van boze of tevreden klanten te kijken.

Zesjarigen speelgoedproducenten: dit beloven ze zoal (top of flop)?

Zesjarigen hebben een eindeloze verbeeldingskracht. Speelgoedmakers zullen speelgoed beloven dat aansluit bij die grenzeloze fantasie. In de praktijk zijn kinderen toch verrassend vaak snel uitgekeken op hun speelgoed. Dat is nu eenmaal zo. Het heeft dus weinig zin een fortuin te investeren in speelgoed als de kans bestaat dat ze het snel naast zich neerleggen. Veel beter is het om ze een uitbreidingsset te geven van iets waarvan je al weet dat ze het leuk vinden.

Aanschaf zesjarigen speelgoed: je let hier op

Er zijn verschillende elementen waarop je kunt letten als je speelgoed voor een zesjarige aanschaft.

Buitenspelen wordt steeds belangrijker

Zesjarigen zul je, als het even kan, op grote schaal buiten zien spelen. Ze rolschaatsen, ze fietsen, ze spelen met ballen of springen op de trampoline. Ook zijn er verschillende schoolpleinrages die elk jaar wel een keer langs komen, zoals knikkeren en speelkaarten ruilen.

Realiteit speelt ook een grote rol

Dan bedoelen we niet alleen speelgoed dat lijkt op wat je in de grote mensen wereld vindt, maar ook actiefiguren met allerlei bijzondere superkrachten die er levensecht uitzien. Een treintje of autootjes moet er ook zo echt mogelijk uitzien. Met babypoppen wordt minder snel gespeeld. De voorkeur gaat nu vooral uit naar superhelden, barbies en soortgelijke poppen.

Experimenteren hoort er ook bij

Op de basisschool wordt graag geknutseld. Dat doen ze met behulp van verf, stiften, met kleurpotloden en klei. Duplo wordt niet langer gebruikt: tegenwoordig is het allemaal Lego en dan bij voorkeur Lego met een specifiek thema – zoals Lego City, riddertjes, of Lego Friends.

Alles digitaal

Kinderen vandaag de dag leven in de digitale generatie. Ze komen dagelijks met heel wat beeldschermen in contact. Niet alleen wordt er hierop films gekeken, er wordt ook op gegamed. Ook steeds meer speelgoed is met behulp van een app op de smartphone te bedienen.

Hou het educatief

Educatieve spellen en ander speelgoed met een educatieve functie valt nog altijd prima in de smaak. Kinderen van zes en ouder vinden het ook leuk om strategisch of tactisch te denken.

Een rol voor wetenschap?

Wetenschap gaat ook een steeds grotere rol spelen. Kinderen zijn nieuwsgierig naar wat er allemaal in de wereld te ontdekken zijn. Informatieve boeken vol plaatjes, illustraties en grappige teksten vallen ook goed in de smaak. Weetjesboeken zijn ook heel leuk voor jonge kinderen.

Onze onderzoeksdata: zesjarigen speelgoed onderzochten wij zo

Zesjarigen speelgoed beoordelen wij op deze criteria:

 • Het speelgoed dient allereerst een leuk ontwerp te hebben – kinderen moeten het prettig vinden naar speelgoed te kijken en het in hun handen te hebben
 • Het materiaal dient ook van voldoende hoge kwaliteit te zijn – plastic dat snel breekt, is niet alleen teleurstellend, maar ook nog eens gevaarlijk; kies voor iets stevigs
 • Of het speelgoed veilig is, zie je aan de labels
 • De prijskwaliteit is ook belangrijk: wat krijg je precies voor je geld?
 • Tot slot of bij twijfel controleer je de klantreviews: deze geven een eerlijk beeld van de wáre kwaliteit.

Zesjarigenspeelgoed 1: de Amigo Wave Stuntstep is de beste algemene keuze voor de zesjarige

Zoals gezegd, zal de gemiddelde zesjarige wel raad weten met de Amigo Wave Stuntstep. Hoewel deze step eigenlijk voor net iets oudere kinderen is, denken we dat zesjarigen onder begeleiding er ook prima mee om kunnen gaan. Je koopt deze step ook een beetje op de “groei”.

 • De step is van sterk, duurzaam materiaal gemaakt
 • Als ze wat ouder zijn kunnen ze er ook op springen en stunts mee doen
 • Dankzij de griptape blijven ze stevig in hun schoenen staan
 • Je kunt de step in meerdere kleurtjes aanschaffen
 • De handvaten zijn lekker zacht
 • Met uitstekende stalen voetrem.

Zesjarigenspeelgoed 2: de Domino Express Amazing Looping ’16 (van Goliath) is de beste budgetoptie

Zoals gezegd, is onze beste budgetoptie de Domino Express Amazing Looping. Deze set biedt…

 • Veel mogelijkheden voor domino stunts
 • De mogelijkheid alle stenen in één beweging weer overeind te zetten
 • Komt inclusief “loop the loop” en “double wave”
 • Is leuk voor één kind of meerdere kinderen samen.

Zesjarigenspeelgoed 3: het LEGO Friends Boshuis – 41679 is superleuk voor elke Lego liefhebber

Lego is populair onder kinderen van zes jaar, dat is een feit. Lego Friends is een serie Lego sets die het vooral bij meisjes heel goed doet, al kunnen ook meisjes er prima mee spelen.

 • De boomhut heeft een prachtig ontwerp
 • Het miniatuurhuisje heeft meerdere fraaie kamers om te verkennen
 • Inclusief verschillende kleine Lego Friends figuurtjes
 • Past uitstekend bij de andere Lego sets van Heartlake City
 • Eerst bouwen en dan spelen maar!

Zesjarigenspeelgoed 4: de LEGO City Grote Ladderwagen – 60282 staat garant voor tal van avonturen

Ook de Lego City reeks doet het heel goed bij jonge kinderen. De Grote Ladderwagen is echt een aanrader.

 • Deze brandweer set keert terug in de Lego City Adventures televisieserie
 • De hoogwerker arm van de ladderwagen werkt echt
 • Inclusief altijd makkelijke bouwinstructies
 • Download ook de extra app voor tablets en smartphones.

Zesjarigenspeelgoed 5: ook Amigo heeft een superleuke step op de markt gebracht – de Army Stuntstep

Nogmaals een step in deze lijst, ditmaal de Army Stuntstep. Wat heeft de Army Stuntstep te bieden?

 • Een sterk, stevig en bovenal duurzaam frame
 • Ook stunten en springen moet geen probleem zijn
 • Op het deck zit handige griptape
 • Verschillende kleuren ontwerpen
 • Met zachte handvaten, plus goede voetrem
 • Met Europees CE-certificaat.

Zesjarigenspeelgoed 6: het Bayer Kaphoofd Charlene (90088AA) laat je kind zelf de mooiste kapsels maken

Voor veel jonge kinderen is kapper een droomberoep. Daar speelt Bayer handig op in met het Kaphoofd Charlene.

 • Je kind kan zelf verschillende kapsels aanbrengen bij de pop
 • Make-up wordt bijgeleverd
 • De pop heeft een lief gezichtje en mooi blond haar
 • Met kam, borstel en verschillende krul- en haarspeldjes
 • Eén nadeeltje: de gel make-up kan snel wat kleverig aanvoelen.

Zesjarigenspeelgoed 7: LEGO Super Mario Personagepakket Series 3 – 71394 is een Mario verrassingspakket

Wat vindt een zesjarige nog meer leuk? Nou, onder meer een Super Mario figuurtje van Lego Mario.

 • Een leuk klein, cadeautje
 • Dit cadeautje is ook ideaal voor in de schoen tijdens sinterklaas
 • Je kunt verschillende Mario figuurtjes verzamelen (10 in totaal)
 • Welk personage je krijgt, is een verrassing
 • Naast een bouwbaar personage krijg je ook een mini-personage
 • Download ook de gratis Lego Super Mario app voor aanvullende instructies
 • Let op: deze figuurtjes horen bij een Lego Super Mario basispakket.

Zesjarigenspeelgoed 8: de Longfield Sjoelbak wedstrijd staat garant voor uren speelplezier en verbetert de hand-oog coördinatie

Sjoelen: dat is iets waar de meeste jonge kinderen nog niet bekend mee zijn, maar wat ze zeker leuk zullen vinden.

 • Bij deze wedstrijdsjoelbak worden 30 sjoelstenen bijgeleverd
 • Ideaal om met meerdere kinderen en/of volwassenen te doen, maar het kan ook alleen
 • Spelen in teams: ook dat kan
 • Leuke decoratie voor in huis
 • Een nadeeltje: de meningen over de kwaliteit van het materiaal zijn verdeeld.

Zesjarigenspeelgoed 9: kind van Hot Wheels? Dan is de Track Builder Unlimited Snelle Start Bouwbox het perfecte cadeau!

Zesjarigen houden van Hot Wheels, met name de kinderen. De Track Builder Unlimited biedt uitkomst.

 • Deze bouwset heeft alles erop en eraan: liefst 30 onderdelen voor het zelf bouwen van een racebaan
 • Experimenteer met drie afzonderlijke stuntroutes
 • Dankzij de handige opbergvakken zijn losse onderdelen gemakkelijk op te bergen
 • Je kunt de banen en verbindingstukken ook aan andere sets van Hot Wheels koppelen
 • Inclusief helling en dubbele lussen
 • De baan is ontzettend groot
 • Een nadeel: de baan is wat lastig in elkaar te zetten
 • Een nadeel is dat sommige parcoursonderdelen alleen werken als de baan helemaal recht staat.

Zesjarigenspeelgoed 10: de PLAYMOBIL Volkswagen T1 Campingbus – 70176 doet je aan vakantie denken

Tot slot: ook Playmobil valt bij jongere kinderen altijd in de smaak. Voor onze tiende plaats in deze top 10 hebben we gekozen voor het miniatuurmodel Volkswagen T1 Campingbus.

De Volkswagen T1 Campingbus heeft in Nederland (2021) de Speelgoed van het Jaar verkiezing gewonnen

 • Model op schaal vol leuke details, zoals de iconografische voorzijde
 • Het Volkswagen logo met rood en witte kleurscheiding is ook heel fraai
 • De dakdrager is afneembaar en het dak zelf fraai afgerond
 • Inclusief authentiek ‘interieur’
 • De prijs voor deze Playmobil set is ook zeer schappelijk.

Bex Kubb Family: het beste zesjarigen (jongens)speelgoed uit de test volgens Kinderspeelplezier.nl

Kinderspeelplezier.nl heeft de Bex Kubb Family uitgeroepen tot beste jongensspeelgoed voor zesjarigen. Dit is een familiespel dat van hoogwaardig berkenhout (afkomstig uit Zweden) gemaakt is. Het is een actief spel dat in teams wordt gespeeld waarbij met werpstokken de torens van het andere team worden omgegooid. Een lekker en actief spel voor de zesjarige dus.

Jouw zesjarigen speelgoed vervolgstap

In dit artikel hebben we onze inzichten op het gebied van zesjarigenspeelgoed gedeeld. We hebbe onze top 10 speelgoedaanraders met je gedeeld. We hopen dat hier iets leuks voor je bij zit.