Jongens kunnen intens bezig zijn met hun speelgoed. Zeker als het om constructiespeelgoed gaat, zijn ze makkelijk een hele woensdagmiddag zoet met het spelen met LEGO. Je hebt dan bouwpakketten die een bepaald resultaat beloven als je het stappenplan volgt, maar je hebt ook gewoon grote dozen met bouwstenen zonder dat er een ontwerp bijzit dat nagemaakt kan worden. Dit soort bouwstenen stimuleert de creativiteit en het ruimtelijk inzicht.

Het zoeken naar leuk speelgoed voor jongens

Een deel van ons team bestaat uit mannen en hoe leuk vonden wij het om weer eens bezig te zijn met het uitzoeken van speelgoed. Sommigen van ons hebben zelfs nog een bestuurbare auto, alleen dan wel de volwassen versie. Deze review lag dan ook precies in ons straatje en we hebben onze ogen uitgekeken wat er tegenwoordig allemaal voor speelgoed voor jongens is. Het is immers wel al een tijdje geleden dat we zelf speelgoed cadeau kregen.

Onze #1: dit is het beste speelgoed voor een jongen

LEGO City heeft meerdere bouwpakketten die onderdeel van een stad zijn zoals de verschillende hulpdiensten, maar ook constructies met betrekking tot de infrastructuur, zoals het spoor en de treinen. Bij jongens scoren de treinen en vrachttrein dan ook goed. Het hoofddeel van de constructie bestaat uit het leggen van het spoor en om rond te komen en de trein een rondje te kunnen laten rijden, moet je goed uitkienen hoeveel en welke soort rails je nodig hebt.

Het tweede deel van dit pakket bestaat vervolgens uit de diverse treinen die je kunt bouwen. Zo is er een wagon met hijskraan die goederen over kan laden in andere wagons. Er is een locomotief en er is een heftruck, met daarbij nog zes LEGO poppetjes. Zodra het spoor en alle treinen en gebouwen langs de rails gereed zijn, kun je echt gaan spelen.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste speelgoed voor jongensLEGO City Treinen en Vrachttrein: Dit pakket mag wat kosten, maar je krijgt een ontzettend gave treinset voor terug!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste optie voor de jongere kinderenBumba magnestisch speelgoed: Dit speelgoed kwam het best uit onze test voor de jongere doelgroep.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Aller leukste actieve speelgoedLifeGoods HappyStep: Deze lichtgevende kinderstep flitst bij je langs en vinden we geweldig voor de jongere jongens.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij speelgoed voor jongens?

Op een of andere manier is het erg leuk om voor een jongen speelgoed uit te zoeken. Je kijkt niet alleen naar waar je zelf graag mee speelde, maar ook wat er voor nieuws is uitgebracht en of diegene waar jij voor aan het kijken bent dit leuk zou vinden om mee te spelen.

Soms wil je gewoon iets cadeau geven waar ze het regenachtige weekend snel voorbij mee kunnen laten gaan. Of er is een plek waar zelfstandig met het speelgoed gespeeld kan worden, zoals bij het ’s ochtends te vroeg wakker zijn. Papa en mama kunnen dan nog even in bed blijven liggen, terwijl het kind nog voor het ontbijt samen al heerlijk heeft kunnen spelen.

Waarom kritisch blijven bij producten als speelgoed?

De kwaliteit van speelgoed is niet altijd even goed. Je krijgt nepmerken die proberen mee te liften op het succes van het kwalitatief goede merk. Je ziet dit vaak aan de afwerking. Als het blokken betreft, zijn de randen van het persen in de machine niet goed vlak, waardoor er haakjes kunnen ontstaan en kleding beschadigd kan worden. Ook het nauwkeurig labellen van speelgoed gaat wel eens fout. Dan zitten er toch te kleine onderdelen in een doos, terwijl de leeftijd op de doos dit niet aangeeft.

Wat maakt het nou uit of speelgoed voor jongens of meisjes is?

Dit is een heikel punt, want het is al lang niet meer zo dat meisjes alleen met poppen spelen en jongens alleen om blokken bouwen geven. Er zijn zelfs hele discussies over kleurgebruik. Bij veel speelgoed zie je vaak dat er twee varianten zijn. Zo zijn er bouwstenen in groen, rood en blauw, maar heb je dezelfde set ook in roze, paars en wit. Aan de ene kant lijkt dit een positieve ontwikkeling, aan de andere kant mag een jongen blijkbaar niet met roze en paars spelen.

Wij zouden vooral zeggen – als het kan – laat je kind zelf kiezen en geef geen commentaar op deze keuze. Alles waar je kind mee speelt, zorgt voor een toevoeging aan zijn leven. En dan maakt het niet uit of het om pure ontspanning gaat of dat je kind er ook iets van leert.

Wat belooft de speelgoedfabrikant meestal?

  • Fabrikanten passen hun assortiment aan aan de markt en de toenemende vraag naar technologische producten. Dit uit zich veelal in elk jaar nieuwe varianten van spelcomputers die honderden euro’s kosten. De verschillen zijn vaak moeilijk te ontdekken, maar de wens naar de laatste versie kan er zijn doordat ze deze spelcomputer bij vriendjes hebben gezien.
  • Fabrikanten doen onderzoek naar wat jongens en meisjes leuk vinden en passen daar (toch nog) de kleuren op aan. De wereld verandert soms minder snel dan je zou willen. Het is dan ook aan jou om je kind op andere wijze te stimuleren dan een fabrikant toelaat.

Waar op letten bij speelgoed voor jongens? Criteria meegenomen in deze review

Jongens en meisjes kunnen beiden goed samen, maar ook heel goed alleen spelen. Bij kinderen die bijna alleen maar in hun eentje spelen, is het goed om zo af en toe speelgoed toe te voegen dat ze samen met een ander moeten doen om het leuk te maken. Dit leert ze delen en samenwerken. En gaat het om een spel, dan leren ze dat verliezen ook onderdeel van het leven is.

In deze review hebben we voor de doelgroep jongens gekeken naar de volgende aspecten:

  • Prijs – LEGO kan aardig duur zijn en dan is de vraag hoe lang je kind erdoor geboeid blijft. Speelt het er ook graag mee zodra het in elkaar zit, of gaat het vooral om het bouwen en is daarna de uitdaging weg? Aan dat laatste wil je liever een gunstiger prijskaartje hangen.
  • Variatie – wat kun je allemaal met het speelgoed? Zitten er verschillende onderdelen bij? Kun je het weer uit elkaar halen en op een andere manier bouwen?
  • Leeftijd – voor welke leeftijd is het speelgoed volgens de fabrikant bedoeld en is dit ook zo? Kun je het speelgoed voor meerdere jaren gebruiken of is de lol er na een paar maanden al weer af?

Hoe hebben we het speelgoed in de review getest? Onze resultaten

Al het speelgoed in deze review is overgebleven na een testfase waarin speelgoed dat niet in goede aarde viel bij jongens geëlimineerd zijn. Dit wil zeggen dat speelgoed waar geen enkele keer mee gespeeld werd, niet verder meedeed in de test. Ook speelgoed dat maar een paar minuten leuk was, maar daarna links bleef liggen, deed niet langer mee. We hebben nagevraagd waarom er met bepaald speelgoed niet gespeeld werd en dit rechtvaardigde onze keuze voor deze speelgoed top 10.

De top 10 met beste jongensspeelgoed

1.     LEGO City – Treinen en Vrachttrein

Dit is het duurste speelgoed in dit overzicht, maar wel een heel uitdagend pakket met treinen, poppetjes en een spoor.

Pluspunten:

  • Kinderen tussen de 6 en 12 jaar spelen met LEGO City.
  • Als jouw jongen het inderdaad leuk vindt, kun je verder uitbreiden met politie en brandweer, maar er zijn ook andere treinen, zoals een InterCity, of extra pakketten met rails.

Minpunten:

  • De locomotief werkt op batterijen en deze gaan helaas niet lang mee.

2.     JustforFun – Bestuurbare Auto

Deze bestuurbare auto werkt op oplaadbare batterijen en accu’s.

Pluspunten:

  • Het hele pakket is compleet, dus ook de oplaadkabels en batterijen zitten erbij. We zien wel eens dat de fabrikant dit vergeet of het niet op de verpakking vermeldt. En het is geen leuk cadeau als je er niet meteen mee kunt spelen na het uitpakken.
  • Dit is ook heel leuk speelgoed voor in het bos of op het strand. Het kan over ruwere terreinen en ook door water.
  • Door de vernuftige constructie kan de bestuurbare auto omvallen en toch gewoon doorrijden. Dit is wat bij andere modellen vaak irriteert, want dit gebeurt altijd op het moment dat je auto helemaal aan de andere kant is van waar jij staat.

Minpunten:

  • Soms gebeurt het wel dat de rubbers wat snel loskomen van de wielen. We zijn zelf nog aan het kijken hoe we dit handig op kunnen lossen.
  • De auto kan vanaf 5 jaar bestuurd worden, maar wij vinden dit gezien de accu’s wel wat jong.

3.     LEGO Technic – Land Rover Defender

Het tweede product van LEGO in deze top 10 betreft technisch LEGO en dat is weer een niveau moeilijk in elkaar te zetten dan gewoon LEGO.

Pluspunten:

  • De Defender in elkaar zetten moet lukken vanaf een leeftijd van 11 jaar.
  • Dit speelgoed stimuleert je kind in het logisch volgen van de aangegeven stappen.
  • Is de werkwijze bekend en heeft je kind ruimtelijk inzicht? Dan kan je kind wellicht nog andere ontwerpen met dezelfde bouwstenen realiseren.

Minpunten:

  • Tijdens het bouwproces ontbraken er stukjes, maar wij weten niet zeker of die vanaf het begin af aan al niet in de doos hebben gezeten, of dat ze ze per ongeluk kwijt zijn geraakt tijdens het bouwen. Het is namelijk best een complex voertuig, dus dit is niet in een middag gemaakt.

4.     Stick-O – Bumba – magnetisch speelgoed

Voor kleine kindjes is deze Bumba sticks leuk. Jongens vinden het leuk om de poppetjes aan elkaar te klikken.

Pluspunten:

  • Dit speelgoed kan vanaf 1,5 jaar gebruikt worden.
  • De magneten zijn goed sterk, waardoor de onderdelen niet snel los laten tijdens het spelen.

Minpunten:

  • Voor 1,5 jaar vinden wij wel dat er onderdelen bij zitten die wat aan de kleine kant zijn.

5.     LifeGoods – HappyStep

De step heeft lichtgevende wielen die tijdens het rijden opvallen.

Pluspunten:

  • De step kan voor wat betreft het gewicht dat erop staat maximaal 50 kilo aan en is hiermee geschikt voor kinderen tussen de 3 en 5 jaar. Als het stepje goed verzorgd wordt, kan het dus een paar jaar mee.
  • Het materiaal is stevig en je kunt het stuur zelfs in hoogte verstellen.

Minpunten:

  • Wij zijn gewend dat een stuur ook de functie van een stuur heeft, maar met deze step kun je geen bocht om door het stuur te draaien. Een bocht nemen kan alleen door je gewicht te verplaatsen en de zwaartekracht in de strijd te gooien.

6.     PLAY IT – Monster Truck

Is je kind nog wat jong voor de bestuurbare auto die op nummer twee in onze top 10 staat? Dan is deze monster truck ideaal.

Pluspunten:

  • Je hebt niet te maken met accu’s of iets dergelijks. Deze auto trek je al duwend naar achteren en waneer je hem dan loslaat, beweegt hij naar voren.
  • Wij hebben ons verbaasd over de kwaliteit van het materiaal, want hij blijft lang heel terwijl er goed mee gespeeld wordt.

Minpunten:

  • Bij een bestuurbare auto kan iets kapot gaan, maar bij de techniek in dit autootje natuurlijk ook.

7.     Clics – bouwblokken

Nu eens een keer geen LEGO, maar bouwblokken van Clics.

Pluspunten:

  • De bouwblokken zijn ideaal voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar.
  • Er zitten voorbeelden in dit pakket, maar natuurlijk kan je kind ook zijn eigen idee bouwen.

Minpunten:

  • Kijk even goed naar wat je kind al met zijn handen kan, want de klikbeweging is niet voor iedere leeftijd makkelijk.

8.     LEGO – Super Mario Startset

Dit is de derde LEGO variant op deze lijst en nu staat Super Mario centraal.

Pluspunten:

  • Je bouwt iets met je kind dat je doet denken aan het spelletje, want er zitten bepaalde effecten bij die bij het aanraken of passeren geactiveerd worden.
  • Zelfs het geluid zal enkele vaders weer terug naar hun jeugd brengen.
  • Je kunt deze set verder uitbreiden en dat maakt het alleen nog maar leuker.

Minpunten:

  • Het grootste minpunt is de ondersteunende bouwinformatie die via een app aangeleverd wordt, maar niet altijd te downloaden is.

9.     Ik Leer Schrijven

Er is een hele serie ‘Ik leer’ pakketten en in deze leert je kind schrijven.

Pluspunten:

  • Jongens vinden het leuk om de letters zo goed mogelijk na te tekenen.
  • Het oefenen met schrijven is bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar.

Minpunten:

  • We zeiden het al eerder: niet elke fabrikant levert het pakket compleet. In dit pakket ontbreken bijvoorbeeld de batterijen en die zijn wel essentieel voor het spelen met ‘Ik leer schrijven’.

10.  LEGO DUPLO – Boerderijdieren

De boerderijdieren zijn eenvoudig van vorm en daarom geschikt voor kinderen tussen de 2 en 5 jaar.

Pluspunten:

  • Er zit een deel van een schuur met poort bij en verder zijn er vier dieren, een bloemetje, iets dat gras moet voorstellen en een trog waar eten in kan.
  • Het formaat van de blokken is precies goed voor een beginleeftijd van 2 jaar.

Minpunten:

  • Iemand van 5 jaar zal dit volgens ons niet meer uitdagend vinden om mee te spelen.

Beste uit de test

Al het LEGO speelgoed scoort hoog en dat komt ook telkens uit iedere test die uitgevoerd wordt. Het is dan ook moeilijk om te concurreren met dit merk. Ook het leerspeelgoed doet het goed. Leren lezen, schrijven en rekenen kan op een gegeven moment uitgebreid worden met leren coderen. Het niveau wordt dan telkens iets moeilijker, waardoor het ook blijft motiveren om ermee te spelen.

Samenvattend

Het jongensspeelgoed in deze review kost tussen de 10 en 130 euro. LEGO is altijd wat duurder dan het meeste andere speelgoed, maar aan de andere kant krijg je wel waar voor je geld.